29 Ağustos 2006 Salı

KABAK YEMEĞİ

Bu yemeğin adı ya kabak kale, yada kabak kalye ama ben hatırlayamadığım için kabak yemeği dedim.
Yaz ayları için çok hafif bir yemek, üstelik yazın kabak çok ucuz oluyor.
Üzerine sarmısaklı yoğurt ve salçalı sos dökebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KABAK YEMEĞİ;
Malzemeleri:
1 kilo sakız kabak
Yarım çay bardağı pirinç
1 orta boy havuç
5 adet cherry domates
Yarım demet dereotu
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz
TARİFİ:
Kabakları tırtıklı soyacakla soyun (çok dekoratif oluyor).
Dilim dilim doğrayın.
Havuçları temizleyip halka halka doğrayın.
Cherry domatesleri dilimleyin.
Kabakları tencerenin altına dizin.
Üzerine havuçları domatesleri dizin.
Aralarına ve üzerine pirinç serpiştirin, 1 su bardağı su ekleyin.
Tuz ve yağını ayarlayın.
Dereotunu incecik kıyıp üzerine serpiştirin, hafif ateşte ağır ağır pişirin.
"Afiyet Olsun"

27 Ağustos 2006 Pazar

KAĞIT KEBABI

Kağıt kebabı sizi görüntüsüyle bile ihya edebilen bir yemek.
Eti ve bezelyeyi seviyorsanız bu yemeği de seveceksiniz.
Servisi de göz doldurucu olunca daha ne olsun.
Yıllarca kağıdın fırında yanabileceği korkusuyla bu yemeği yapmadım ama fırın poşeti gibi bu da mucizevi bir şekilde ısıya dayanıyor.
Resimde ki kağıt daha güzel dursun diye yenisiyle değiştirdim ama normalde kağıt fazla yanmıyor gayet şık duruyor.
"Afiyetle Kalın"

KAĞIT KEBABI;
Malzemesi:

1 kilo bezelye(temizleyince yarım kilo çıkıyor),
300 gram dana kuşbaşı,
2 orta boy patates,
2 orta boy havuç,
2 küçük boy kabak,
2 sivri biber,
2 kırmızı biber,
1 su bardağı küçük boy mantar,
1 orta boy soğan,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Tuz,
4 adet kesilmiş yağlı kağıt(pişirme kağıdı).
KAĞIT KEBABI TARİFİ:
Kuşabaşı etleri tencereye alıp, sıvıyağla kavurun.
Üzerine biraz su ekleyip, yumuşayıncaya kadar pişirin.
Daha sonra tüm sebzeleri uygun ebatlarda doğrayın.
Mantarlarınız küçükse bütün kullanabilirsiniz.
Hepsini etle karıştırın tuzunu atın.
Kağıtları kare şeklinde kesin.
Tam ortalarına eşit miktarda etli malzemeden yerleştirin.
Katlayarak kağıdın uçlarını kıvırın.
Fırın tepsisine hazırladığınız doldurulmuş ve katlanmış kağıtları yerleştirin.
Isıtılmış fırında yarım saat yada malzemenin sertliğine bağlı olarak uygun sürede pişirin.
Pişipte fırından çıktığı zaman, kağıdın karnını dekoratif kesip (ben artı şeklinde kesik atıp,uçlarını geri kıvırdım) servis yapın.
"Afiyet Olsun"

25 Ağustos 2006 Cuma

TAZE BARBUNYA

Hiç taze barbunya pişirir misiniz?
Daha önce ben hiç pişirmezdim.
Kış aylarında kuru barbunya pişirirdim.
Bir yerde yedim ve çok hoşuma gitti, bende pişirmeye başladım.
Mevsimi geçmeden sizde deneyin, gerçekten güzel oluyor.
Bu yemeğin resmini çekerken çok acelem vardı, bir kına gecesine gitmem gerekiyordu.
Ben gelinceye kadar yemeğin yerinde yeller esebilirdi.
Onun için hemen çekim yaptım, kınaya öyle gittim.
Şimdi bakıyorum da sağ üst köşeye turşu çok yakışırmış.
"Afiyetle Kalın"

TAZE BARBUNYA;
Malzemeler
:
1 kilo taze barbunya, (kabuklarını temizleyince elinizde çok az kalabilir)
300 gram kuşbaşı et,
1 orta boy soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz,sıvı yağ.
TARİFİ:
Etleri tencereye alın.
Suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
Biraz sıvı yağ ekleyip, soğanını doğrayın.
Soğan kavrulunca biber salçasını ekleyin.
Barbunyaları temizleyip, yıkayıp tencereye alın.
Tuzunu ve suyunu ilave edip, ağır ateşte pişirin.
"Afiyet Olsun"

24 Ağustos 2006 Perşembe

PORTAKALLI HAVUÇLU KEK


Bu aylar portakal mevsimi değil ama bazı büyük marketlerde portakal bulabilirsiniz.
Ben kış aylarında küçük buzdolabı poşetlerine portakal rendeleyip buzluğa kaldırıyorum.
Portakal kabuğu lazım olduğu zaman çıkarıp kullanıyorum.
Portakal kabuğunun kekte, tatlıda, kurabiye de kullanabileceğimiz harika aromatik bir kokusu var.
Kekiniz daha fırında pişerken mis gibi kokmaya başlıyor.
"Afiyetle Kalın"

PORTAKALLI HAVUÇLU KEK;
Malzemeler;

4 adet oda sıcaklığında yumurta,
1,5 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1 portakal kabuğu rendesi,
2 havuç rendesi,
3-3,5 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi,
Tarçın.
TARİFİ:
Yumurta ve şekeri derin bir kabın içinde yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpın.
Kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi, vanilya, un, havuç rendesi, süt, ve sıvı yağı da ekleyerek tekrar çırpın.
Kek kalıbını margarinle yağlayıp, biraz un serpin.
Çekilmiş ceviz içlerini kek kalıbının dibine yerleştirin.
Hazırladığınız hamuru kek kalıbına boşaltın.
Kek kalıbını önceden ısıtıığınız orta hararette ki fırında yavaş yavaş pişirin.
Kek hamurları hızdan hoşlanmıyorlar,ağır aheste pişirmek her zaman iyi sonuç veriyor.
Kekiniz kabarıp piştikten sonra soğuyunca kalıptan çıkarıp servis yapın.
"Afiyet Olsun"

22 Ağustos 2006 Salı

BOSTAN PATLICANI OTURTMA

Daha önce hiç bostan patlıcanı alıp pişirmemiştim.
Geçenlerde markette sebze bölümünde dolaşırken, o kadar tatlı gözüküyorlardı ki kendime engel olamayıp hemen aldım.
Daha önce almadığım için, nasıl pişireceğim konusunda bir fikrim yoktu.
Düşündüm taşındım, "bu patlıcanın karnı çok geniş ben bunu mutlaka doldurmalıyım" dedim.
Kuşbaşı eti biber ve soğanla kavurup, içini boşalttığım patlıcanlara doldurdum.
Patlıcanın içine ne olur ne olmaz, ya acı çıkarsa diye birer çay kaşığı toz şeker koydum.
Üzerine piştikten sonra sıcakken, kaşar peynir yerleştirdim.
Kaşar peynirler ilk eridiklerinde aynı tepesi karlı dağlara benziyorlardı.
İçini görebilmeniz için birinin içini açtım.
Çok lezzetli, görüntüsüyle bile iştah açan bir yemek oldu.
"Afiyetle Kalın"

BOSTAN PATLICANI OTURTMA;
Malzemeler;

4 Adet küçük boy bostan patlıcanı,
300 gram kuşbaşı et,
2 adet kırmızı biber,
2 adet sivri biber,
1 adet soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
4 dilim kaşar peyniri,
Patlıcanlaı kızartmak için sıvı yağ,
Patlıcanın içine serpmek için 4 çay kaşığı toz şeker,
Tuz, kekik.
TARİFİ:
Patlıcanları alacalı soyup, tuzlu suya bastırın.
Daha sonra sularını sıkarak çıkarıp, içlerini oyun.
Kızgın sıvı yağda patlıcanları hafif kızartın.
Çok oyup, çok kızartırsanız ayakta duramıyorlar.
Etleri ufak doğrayın, önce kavurun suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Biberleri ve soğanı doğrayıp, etlere ilave edin.
Etin tuzunu ve kekiğini serpin.
Patlıcanları pişen etle doldurun.
Üzerine suyla incelttiğiniz biber salçasını gezdirin.
Tuzunu ekleyip, kısık ateşte pişirin.
Ocağı kapattıktan sonra üzerlerine birer dilim kaşar peynir yerleştirin.
"Afiyet Olsun"

20 Ağustos 2006 Pazar

MİRAÇ KANDİLİ VE İRMİK HELVASI

MÜBAREK MİRAÇ KANDİLİNİZ KUTLU OLSUN.
Hastalara şifa, borçlulara eda, kimsesizlere hami, muhtaca dost eli,
küslere barış, işsize iş, mekanı olmayana hayırlı mekan, evladı olmayana hayırlı evlad,
rızgı dar olanlara bolluk, sıkıntısı olanlarada hayırlı kolaylık nasib eyle YA RABBİ..!
Dualarınız kabul, kandiliniz mübarek olsun.

Bu arada bugün ablam Fatma, eniştem Kemal'in 20. evlilik yıl dönümleri.
Daha nice senelere inşallah.
Sağlıklı, huzurlu, sıkıntısız bir ömür diliyorum.

İRMİK HELVASI
Bugün kandil dolayısıyla helva tarifi yayınlıyorum.
Bu helvayı Regaip Kandili'nde annemle birlikte pişirmiştik.
Şu anda tatil için Abana'da, onun da kandilini ayrıca kutluyorum.
Ben ilk helvamı yaptığım zaman, o kadar az kavurmuştum ki şerbetini koyduğum zaman lapa gibi olmuştu.
Artık kandillerde anneme gittiğim zaman, annemle birlikte 1 saate yakın kavurarak bu helvayı ortaya çıkarıyoruz.
Helvanın kavurma süresi gerçekten çok önemli.
"Afiyetle Kalın."

İRMİK HELVASI;
Malzemeler:
1 paket irmik,
Yarım paket tereyağ,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı dolmalık fıstık,
3.5 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su,
Yapılışı:
Tereyağını ve sıvı yağı tencereye alın.
Alüminyum tencere bu iş için çok müsait, çelik tencereler dibi çok çabuk kızdığı için aniden yakabiliyor.
İrmikleri tereyağının içine dökün.
İrmikler iyice kavruluncaya kadar, yarım saat-45 dakika karıştıra karıştıra yakmadan kavurun.
İçine fıstıkları atın.
Kaynattığınız şerbeti kavurduğunuz helvanın üzerine döküp, yumuşayıncaya kadar arada kapağını açıp karıştırarak dinlendirin.
"Afiyet Olsun"

18 Ağustos 2006 Cuma

FIRIN POŞETİNDE TAVUK

Fırın poşetlerine bayılıyorum.
Ev hanımlarının fırın yemeklerinde kurtarıcısı olabiliyor.
Eskiden tavuğu biraz haşlayıp, sonradan fırında kızartmaya çalışırdım.
Tabii o da kupkuru olurdu.
Fırın poşetlerinde bu sorun yok.
Hiç su katmadan tavuk, balık, köfte ve et pişirebiliyorsunuz.
Üstelik kendi sularında piştikleri için hiç kurumuyorlar.
Bu tavuğu bütün olarak poşete koydum.
Biber, havuç, soğan gibi sebzeleri de yanına yerleştirdim.
Poşetin ağzını bağlayıp fırına verdim.
Nar gibi kızarmıştı.
"Afiyetle Kalın"

FIRIN POŞETİNDE TAVUK;
Malzemeler:

1 adet bütün tavuk,
5 adet sivri biber,
2 orta boy soğan,
2 orta boy havuç,
Tuz,
1 adet fırın poşeti.
TARİFİ:
Tavuğu temizleyip, yıkayın.
Fırın poşetini hafif unlayıp, fazla ununu silkeleyin.
Tavuğun tuzunu serpin.
Sebzeleri büyük doğrayın.
Biberleri bütün olarak, tavukla birlikte fırın poşetine yerleştirin.
Sebzeleride yerleştirip, hiç su eklemeden poşetin ağzını bağlayın.
Fırın poşetini fırın tepsisine yerleştirip, orta hararetteki fırında (tavuğun büyüklüğüne bağlı olarak) 30 dakika pişirin.
"Afiyet Olsun"

16 Ağustos 2006 Çarşamba

İMAM BAYILDI

İmam bayıldı yaz ayları için harika bir seçenek.
Patlıcan bin bir şekle giren sebzelerimizden birisi, ister zeytinyağı ister kıymalı her çeşidi seviliyor.
Yaz aylarında patlıcanı imam bayıldı olarak sık sık yapıyorum, çünkü kızartılmadığı ve içinde kavrulmuş kıyma olmadığı için çok hafif oluyor.
Tek kusuru bazen patlıcanın acısı çıkabiliyor.
Onun çaresi de patlıcanların üzerine 1 çay kaşığı toz şeker serpmek.
İmam bayıldının üzerine soğuduktan sonra limon sıkarak da yiyebilirsiniz.
“Afiyetle Kalın”

İMAM BAYILDI;
Malzemeler:

1 kilo küçük boy patlıcan,
3 orta boy soğan,
4 diş sarımsak,
yarım demet maydanoz,
5-6 sivri biber,
6-7 çay kaşığı toz şeker,
yarım çay bardağı sıvı yağ,
3 küçük boy domates,
yeterince tuz.
TARİFİ:
Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda acısı çıkıncaya kadar bekletin.
Tencereye su koyup kaynatın.
Patlıcanları tuzlu sudan sıkarak çıkarıp kaynayan suda 2-3 dakika haşlayın.
Karnıyarık tenceresine patlıcanları dizin karnını yarıp içine birer çay kaşığı toz şeker koyun.
Soğan ve sarımsakları piyaz doğrayıp 2 yemek kaşığı yağda kavurun.
Patlıcanların içine bu harcı doldurun, üzerine domates ve ince uzun kestiğiniz biberleri yerleştirin.
Maydanozları incecik kıyıp üzerine serpin yarım çay bardağı sıvı yağı patlıcanların üzerine dökün .
Tuzunu ve 2 su bardağı suyunu ekleyip ocakta pişirin.
Soğuk olarak, isterseniz limon sıkarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

KÖY MANTARI


Mantar tarifleri vermeye başlamışken köy mantarlarından bahsetmeden geçmek olmaz.
Bu yemeği anneciğim kendi elleriyle pişirdi.
Bu mantar yemeğinin içinde kök mantarı ve tavşan böbreği diye bilinen bir mantar çeşidi var.
Tavşan böbreği mantarının tadı aynı ciğere benziyor.
Kök mantarınında körpesi iyi oluyor.
Kartlaşmış olanlar, kayış gibi olduğu için çiğne çiğneyebildiğin kadar.
Kök mantarının turşusuda çok güzel olur.
Annem her yaz bizlere birer bidon turşu kurduğu zaman mutlaka kök mantarını ilave eder.
Tavuk göğsü gibi lif lif ayrılan bir yapısı var kök mantarının.
Tabii kök mantarını temizleyip, doğrarken ellerinizi kararttığını hatırlatmak lazım.
Eldivensiz temizlenecek bir şey değil.
Bu mantarları mevsimi gelince İstanbul'daki İnebolu pazarlarından bulabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KÖY MANTARLARINDAN KÖK MANTARI VE TAVŞAN BÖBREĞİ
Malzemeler:

Yarım kilo kök mantarı,
Yarım kilo tavşan böbreği mantarı,
2 adet orta boy domates,
2 adet orta boy soğan,
3 adet sivri biber,
Tuz, karabiber,
Kekik, sıvı yağ.
TARİFİ:
Mantarları ayıklayıp, yıkayıp ceviz büyüklüğünde doğrayın.
Tencereye su doldurup, kaynatın.
Mantarları yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşlanan mantarları süzün.
Tencereye sıvı yağ dökün.
Soğanları doğrayıp kavurun.
Domatesi, sivri biberi ekleyin.
Domatesle biber biraz kavrulunca üzerine mantarları ekleyin.
Tuz, karabiber, kekik ekleyip pişirin.
"Afiyet Olsun"

14 Ağustos 2006 Pazartesi

MANTARLI PİLAV


Mantar en sevdiğimiz yiyeceklerden biri.
Evden hiç eksik etmem, bir de fiyatı uygun olsa.
Evliliğimin ilk yıllarında eşimin abisi Galata kulesinin lokantasının fotoğraf işlerini yaparken kilolarca mantar getirirdi "istediğin kadar alıp kullanabilirsin"derdi ama mantarla ilgili hiç bir şey bilmiyordum.
Onun için pek alıp kullanmazdım şimdi onlarca tarif ve kullanım alanı var ama para verip alıyoruz.
Mantar denilince ben kültür mantarını anlar, alır ve pişiririm ama köylerde inanılmaz bir mantar çeşidi bolluğu var.
Mesela tavşan böbreği, kök mantarı(turşusu harika olur), yaprak mantarı, kanlıca, debedort, yumurta mantarı, kiraz mantarı, fındık mantarı, enişte mantarı (aynı karnıbahara benziyor).
Köylerde herkes mantar zamanı dağlara çıkıp mantar toplar.
En ücra yerlere gitmeye bile çekinmezler.
"Afiyetle Kalın"

MANTARLI PİLAV;
Malzemeler:

Yarım kilo kültür mantarı,
2,5 su bardağı pilavlık pirinç,
2 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, sıvı yağ.
MANTARLI PİLAV TARİFİ:
Pirinci 1 saat önceden ılık tuzlu su da ıslatın.
Mantarları yıkayın, ince ince mantar şeklini bozmadan kesin.
Sıvı yağı tencerede ısıtın.
Mantarları tencereye sıcak yağın içine atın.
Mantarların suyunu bırakmaması için mümkün olduğunca sıcak yağ ve harlı ateş kullanmak gerekiyor.
Mantarları soteledikten sonra pilav tenceresinde tereyağını ve 2-3 kaşık sıvıyağı eritin.
Su da ıslattığınız pirinci iyice süzerek tereyağında kavurun.
Pirinçler kavrulduktan sonra sotelediğiniz mantarları, tuzunu ve suyunu ilave edin.
Pilavı kısık ateşte pişirin.
Demlendikten sonra pilavınızı servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

MANTAR SOSLU MAKARNA

Mantarı çok sevdiğimden bahsetmiştim.
Makarnaya da herkes gibi bayılırım.
Makarnayı çeşit çeşit pişirebilirsiniz, sosunu değişik usullerde hazırlayabilirsiniz.
Bu tarifteki gibi mantarlı bir sos hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

MANTAR SOSLU MAKARNA;
Malzemeler:

 Yarım kilo kültür mantarı,
2 orta boy domates,
1 orta boy soğan,
3 adet sivri biber,
1 paket çubuk makarna,
Tuz,sıvıyağ.
TARİFİ:
Makarnayı haşlayın,süzün.
Sıvıyağ ile yağlayıp yapışmamasını sağlayın, bir servis tabağına alın.
Mantarı yıkayıp, ince ince mantar şeklini bozmadan kesin.
Tencerede biraz sıvı yağ ile suyunu salmaması için harlı ateşte kavurun.
Üzerine soyulmuş zar şeklinde doğranmış domates, incecik kıyılmış soğan, tohumları temizlenmiş incecik doğranmış sivri biber ekleyin.
Tuzunu ve istediğiniz baharatı ekleyin.
Mantarlar pişince makarnanın üzerinde servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

12 Ağustos 2006 Cumartesi

KABAK SALATASI

Yaz aylarının en bol ve uygun fiyatlı sebzelerinden biridir kabak.
Yemeği, kızartması, dolması, salatası her çeşidini yapmak mümkün.
Bu salatayı çoğu sitede gördüm.
Ben geçen yaz Sevinç yengemden öğrendim, o zamandan beri yapıyorum.
Yaz aylarında yemek yemek istemediğinizde hafif ve lezzetli bir akşam yemeği olarak kullanabilirsiniz.
Dereotunu piştikten sonra eklerseniz, yeşil rengini muhafaza eder daha güzel bir görüntü elde edersiniz.
Havuçta rendeleyip biraz renk verebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KABAK SALATASI;
Malzemeler:

1 kilo sakız kabak
2 orta boy havuç
Yarım demet dereotu
1 su bardağı yoğurt
1 kaşık biber salçası
Tuz,sıvı yağ
2 diş sarımsak
Yapılışı:
Kabakları ve havuçları soyup rendeleyin.
Tencereye yarım çay bardağı sıvı yağ koyup rendelenmiş kabak ve havuçları ekleyin.
Tuzunu ve dereotunu atıp kavurun ,servis tabağına alın.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos gezdirin.

"Afiyet Olsun"

11 Ağustos 2006 Cuma

DOMATESLİ KÖY BİBERİ

Çocukluğumda yaz ayları gelince annem biber kızartması yapardı.
Yaz ayları biber, kabak ve patlıcan kızartmalarıyla şenlenirdi.
Şimdi bütün bu sebzeleri nerdeyse yılın bütün aylarında bulmak mümkün ama tadları mevsiminde pişmiş gibi olmuyor.
Eskiden çarliston biberler daha lezzetliydi.
En azından bu kadar kalın zarlı değillerdi.
Çarlistonu en küçük boyda da seçseniz o zar mutlaka karşınıza çıkıyor.
Sivri biber derseniz, satıcıya"bu biber acı mı? tatlı mı?" diye soruyorsunuz hemen "size hangisi lazım abla" deyip sizin isteğinize göre size o biberi satıyor.
Artık acı ararken tatlı mı bulursunuz, tatlı ararken acıyla mı karşılaşırsınız o sizin şansınıza kalmış.
Biz de acı biber yenmediği için hep tatlı biber arayışında oluyorum.
Tabii acı sürprizler karşıma çıkmıyor değil.
Ben bu sorunlarla uğraşırken, kız kardeşim bana köy biberini önerdi.
Acı çıkmıyor, zarı yok, lezzeti çok, daha ne isterim ben bir biberden.
Tek kusuru bazen şekilsiz olabiliyorlar, her markette bulunmuyorlar.
Her semt pazarında mutlaka bulunuyorlar.
Bizim kahvaltı sofralarımızı şenlendiren bir sebze oldu çıktı.
Köy biberini mutlaka deneyin.
"Afiyetle Kalın"

DOMATESLİ KÖY BİBERİ;
Malzemeler:

1 kilo ufak boyda köy biberi,
4 adet büyük boy domates,
3 diş sarımsak,
Tuz ve sıvıyağ.
TARİFİ:
Biberlerin tohumlarını ayırıp, yıkayın.
Teflon karnı yarık tenceresine biberleri yerleştirin
Domatesleri ve sarımsakları rendeleyip üzerine dökün.
Tuz ve biraz sıvı yağını dökün.
Domatesler suyunu çekip, biberler kavruluncaya kadar pişirin.

"Afiyet Olsun"

9 Ağustos 2006 Çarşamba

KREP USULÜ MÜCVER

Ev hanımlarının çoğu kabak dolması yapınca, kabağın içi ziyan olmasın diye mutlaka mücver yapar.
Bizde de bu kural değişmez ama ben mücveri bol yağda kızarmış olarak yiyemiyorum.
1 yada 2 adetten sonra bayıyor.
Krep usulü yapınca az yağlı oluyor.
Kabağı mücver yapmak için aldıysam kabakları rendeleyip öyle yapıyorum.
Eğer kabak dolması yaptısıysam, çıkan içi robottan geçirip, o şekilde kullanıyorum.
Kabak dolması için bakınız ; Kabak-Sebze dolması
İsterseniz kepekli un kullanıp kalorisini düşürebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KREP USULÜ MÜCVER
Malzemesi:

2 adet kabak
Yarım kilo un
1 adet yumurta
6-7 dal kıyılmış dereotu
Tuz , kızartmak için yarım su bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
Kabakları rendeleyin.
Üzerine unu , yumurtayı , tuzu kıyılmış dereotunu ve kıvama gelecek kadar suyu ekleyin.
İyice karıştırın.
Teflon tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyun.
1 kepçe mücver hamurundan dökün.
Arkalı önlü pişirip servis tabağına alın.
"Afiyet Olsun"

8 Ağustos 2006 Salı

EVİM EVİM GÜZEL EVİM

MERHABA!
Sonunda tatil bitti de, eve döndüm.
Göçebe hayat bana göre değil.
Ben düzenli hayatı seven (terazi burcu), bavullarla arası pek iyi olmayan birisiyim.
Tatil güzel ama tam bir telaş içinde günlerimiz geçiyor.
Giderken çocuklar, eşiniz ve kendiniz için bavullar hazırlayıp oradayken istedikleri her giysiyi temin etmek onlar için güzel ama ya eş ve anne olan bizlerin durumu?
Tatile gitmek bir dert, dönmek başka bi dert.
Şimdi bavullar boşalacak, çamaşırlar yıkanıp yerleşecek, temizlenmeyi bekleyen bir evde cabası üstelik!
Bir tatil sezonu da böyle bitti, bir de evdeki hesap çarşıya uymadı.
İnternete hiç giremedim.
Bütün internet cafeler ağzına kadar bilgisayardan uzak duramayan, tatile gelmiş çocuklarla doluydu.
Onların arasından sıyrılıp sayfaya bırakın yazı yazmayı, göz bile atamadım.
Bense yemek resimlerimi de yanıma almıştım, yemek tariflerine devam ederek sayfayı boş bırakmayıp hergün güncelleyecektim.
Gitmeden yazdığım tarifler yayınlandıktan sonra sayfa 1 hafta güncellenemedi.
Meyvalı pastanın da resmi görünmüyordu.
Artık evdeyim, İnşallah hergün sayfayı güncelleyeceğim.
Ben yokken yazdığınız yorumlar ve ziyaretleriniz için çok teşekkür ederim.

TATİLE ÇIKARKEN ÇİÇEKLERİ SULAMA YÖNTEMİ;
Bugün yemek tarifi değil, tatilde çiçekleri sulama yöntemi ile ilgili bir resim yayınlıyorum.
Bu yöntemi bir yerde okumuştum, yazıda çiçeklerle suyun arasındaki bağlantıyı pamukları ip şeklinde yuvarlayarak sağlamaktan bahsediyordu.
Pamuklar sürekli kopunca bende eski pamuklu atletlerden şeritler keserek aradaki bağlantıyı daha sağlam kurdum.
Yapmanız gereken, yüksek bir yere (tabure olabilir),
bir kaba su doldurup yerleştiriyorsunuz çevresine çiçeklerinizi diziyorsunuz.
Her bir çiçek için atletlerden şeritler kesip, bir ucunu su dolu kaba diğer ucunuda çiçeğin toprağına yerleştiriyorsunuz.
Çiçeklerinizi gitmeden sularsanız su daha uzun süre yetiyor.
Bendeki çiçekler 5 saksı kılıç ve 1 saksı sarmaşıktan oluşuyordu.
Kılıçlarım azda olsa susuzluğa dayanabiliyor ama çok sıcaklarda susuz duramıyorlardı.
Bu sistemi kurarken ya ölecekler ya da hayatta kalacaklar düşüncesiyle riske girerek kurdum.
Aceleden giderken resimlerini çekmeyi unutmuşum önce ve sonra olarak iyi bir görüntü olurdu.
Kabımız ağzına kadar su doluydu.
Eve girer girmez ilk yaptığım iş, çiçeklere bakmak oldu.
Leğenin içinde hiç su kalmamış, üstelik boy bile atmışlar, sarmaşığın uçları filizlenmişti.
Çok narin çiçeklerde işe yarar mı bilmiyorum.
Benim çiçekler 15 günlük tatilde dayandılar.
Uzun süreler için belki de gruplar oluşturarak ayrı kaplara su koymak işe yarayabilir.
2 çiçeğe 1 leğen su gibi.

Eveeet,Yeniden Merhaba!

Tatile çıkan arkadaşlara iyi tatiller ,
Eve dönenlere kolay gelsin,
Gidemeyenler hiç üzülmeyin,düzeninizi koruduğunuz için çok şanslısınız!


"Afiyetle Kalın"