30 Eylül 2006 Cumartesi

SAVYER BİSKÜVİLİ TATLI

Savyer bisküvi, nam-ı diğer kedi dili bisküvi pratik tatlılarda bizlere epey bir kolaylık sağlıyor.
Eskiden beri bu bisküviyi biliyordum ama piyasada pek bulamıyordum.
Yaz başlangıcında BİM haftanın ürünü olarak kedi dili bisküvi satıyordu.
Hemen bir paket aldım ama yapılacak-denenecek o kadar çok tarif ve seçenek var ki, kıyıpta hiç birinde kullanamıyordum!
BİM'de zaten ürün anında bitmiş, yeni üründe gelmedi.
Dar günde kullanmak için erzak saklarmış gibi, daha iyi bir tarif çıkarsa diye ben bir paket bisküviyi saklıyordum.
Taki geçen haftaya kadar, geçen hafta bir baktım Kiler'de ekmek bölümünde epey bir stok yapılmış olarak savyer bisküvi satılıyor.
İlk işim evdeki bisküviyle tatlı yapmak oldu.
Nasıl olsa artık Kiler'de bol miktarda var.
*Kemal enişte bu tatlı senin için.

"Afiyetle Kalın"

SAVYER BİSKÜVİLİ TATLI;
Malzemesi;

1 Paket savyer bisküvi,
1 Paket vanilyalı pasta kreması,
1 Litre süt,
1 Paket Dr. Oetker çikolatalı sos,
1 Paket Ülker napoliten çikolata,
3 Kaşık hindistan cevizi,
TARİFİ;
Kedi dili bisküvilerinizin yarısını, bir kaseye koyduğunuz sütle ıslatıp servis tabağına dizin.
Üzerine tarifine uygun hazırladığınız pasta kremasından bolca sürün.
Bisküvilerin diğer yarısını da sütle ıslatıp kremanın üzerine (önceki bisküviyi enine dizdiyseniz, ikinci katı boyuna dizin # bu şekilde) kapatın.
Çikolatalı sosu 2.5 bardak sütle pişirin, sıcakken içine napoliten çikolatayı atıp iyice eritin.
Hazırladığınız sosu tatlınızın üzerine bolca döküp, hindistan cevizini serpin.
"Afiyet Olsun"

28 Eylül 2006 Perşembe

KOLYOZ PİLAKİ

kolyoz balığı
Balık yiyemediğim halde bu kadar balık tarifi veriyorsam, balığı sevseydim durum ne olurdu bilemiyorum.
Tabii bu işte eşimin balığı çok sevmesi, eve sık sık balık alıp gelmesininde parmağı yok değil!
Bu ara derseniz, her hafta balık pişirir oldum.
Yazın ne kadar rahattım oysa!
Ramazandan önce eşim kendisi için 1 kilo hamsi almış, bende hadi fazla sızlanmadan pişireyimde balık özlemini gidersin diye düşünürken, bir baktım başka bir poşette değişik bir cins 4 adet balık daha var.
"Bunca balık ne olacak, bunları niye aldın?" diye sordum.
"Değişik bir balık pişirir tarifini sayfanda yayınlarsın diye senin için aldım, üstelik adını bile öğrendim, balığın adı Kolyoz'muş" dedi.
Haydaa, buyrun burdan yakın! Ne diyebilirsiniz ?
Böyle bir laftan sonra, hemen "bana fazla zararı olmayacak şekilde nasıl pişirebilirim?
Kolyoz nasıl pişirilirse iyi olur" derken, rahmetli Tuğrul Şavkay'ın Hürriyet gazetesi için hazırladığı yemek ansiklopedisinin "balıklar" bölümünde, Kolyoz hakkında bir bilgiye rastladım.
"Kolyoz, Uskumru ailesindenmiş, Uskumruya benzermiş ama Uskumru kadar lezzetli değilmiş"
Neyse bir gün önce hamsiyi kızartmıştım, evde hâlâ kokusu vardı "bu seferde balığı fırına vereyim bari" dedim ve pilakisini yaptım.
Bu arada inanılmaz kılçığı var, temizle temizle bitmiyor, yerken de kılçıklarla boğuşmaya iyi geliyorsunuz.
Allah'tan balığı yemem için fazla ısrar olmadı.
"Afiyetle Kalın"

KOLYOZ PİLAKİ;
Malzemeler;

4 Adet Kolyoz balığı,
2 Adet kırmızı biber,
3 Adet yeşil biber,
4 Adet domates,
3 Adet kuru soğan,
1 Demet maydanoz,
Tuz,limon,sıvı yağ

KOLYOZ PİLAKİ TARİFİ;
Bütün sebzeleri sotelik doğrayın.
Fırına dayanıklı bir tepsiye doğradığınız sebzeleri yerleştirin.
Sebzelerin üzerine balıkları yerleştirip, balıkların üzerine birer yemek kaşığı sıvı yağ gezdirin.
Tuzunu serpip,1 su bardağı su ileve edin.
Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kaplayın.
Sıcak fırında yarım saat pişirin, folyoyu açıp 10 dakika daha pişirin.
"Afiyet Olsun"

26 Eylül 2006 Salı

DOMATESLİ PİLAV

Yaz bitti!
Gerçek domatesler bitmeden, bir domatesli pilav yapalım diye düşündüm.
Gerçek domateslerle yaptığınız pilav daha lezzetli ve mis gibi domates kokulu oluyor.
Peki pilav pişirme yönteminiz nedir?
Ben evliliğimin ilk yıllarında pilav pişirirken, önce yağda şehriyeyi kavurup ölçüyle suyunu ilave edip, kaynayan suya pirinci ekliyordum.
Sonraki yıllarda pirinci kavurup, suyunu daha sonra eklemeye başladım ama bu iki yöntemde de pirinci pişirmeden hemen önce yıkayıp, hiç ıslatmıyordum.
Sanki pirinci saatler önceden ıslatırsam şişip, lapa olacakmış gibi geliyordu.
Ne kadar yanıldığımı ve ön yargılı olduğumu bu yaz anladım.
Misafirliğe gittiğimiz bir yerde evin hanımı, pirinci en az üç saat önce sıcak su ile ıslatmıştı.
Kavurarak normal bir şekilde pişirdi ve pirinçler hiç birbirine yapışmadı.
O günden beri bende mümkün olduğunca erken ıslatıp, pilavı öyle pişiriyorum.
Pirinç suyun içinde çekeceği kadar suyu çekiyor, daha az su ekleyerek pilavınızı pişiriyorsunuz.
Ne demiş Albert Einstein "Atomu parçalamak, ön yargıyı parçalamaktan kolaydır"
"Afiyetle Kalın"
DOMATESLİ PİLAV;
Malzemesi;

2 bardak önceden ıslatılmış pilavlık pirinç,
3 adet büyük boy domates,
Sıvı yağ - Tuz
TARİFİ;
Domatesleri rendeleyin, pilav tenceresin de suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Domatesin hiç suyunun kalmaması gerekiyor, sıvı yağı ilave edip domatesleri kavurun.
Domatesin üzerine daha önce ıslatıp süzdüğümüz pirinci ekleyip, kavurmaya devam edin.
Uygun ölçüde (pirincin cinsine göre bu ölçü değişiyor ) suyunu ve tuzunu ekleyip pişirin.
Bu arada bu pilav teflon tencerede pişirseniz bile çabuk dibini tutabiliyor, gözünüzü üstünden ayırmayın.
Piştikten sonra kapağını açıp, karıştırarak biraz havalandırın.
"Afiyet Olsun"

24 Eylül 2006 Pazar

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

RAMAZAN-I ŞERİF
Bugün size bir dergide çıkan Ramazanla ilgili yazıyı yayınlamak istiyorum.
Kalplerimizin heyecanla çarpacağı, sevinçlerin, mutlulukların, paylaşmanın, ibadetin, tesbihatın ve daha nice güzelliklerin zirveye çıkacağı Ramazan ayının atmosferi içine girmiş durumdayız.
Ramazan günleri, tam da sıkıntıları rahmetle, güzellikle, sevgiyle savma günleri olmalı bizler için.
Kainatın efendisi (s.a.v.),Ramazan ayından övgüyle söz etmiş; bu ayda şeytanların bağlanacağını, yapılan hayır ve hasenatın kat kat karşılık bulacağını müjdelemiştir.
Gelin, bu mübarek günlerde ailemize, akrabalarımıza, komşularımıza Ramazan'ın gelişini hissettirelim.

İFTAR DUASI
Allah'ım!
Senin için oruç tuttum, senin rızkınla orucumu açtım,
ancak sana tevekkül ettim, seni hamdinle tesbih ederim.
Allah'ım benden kabul buyur.çünkü sen işiten ve bilensin.

Ramazan-ı Şerifiniz Mübarek Olsun.

Çocukluğumdan beri iftar denilince aklıma hep mercimek çorbası gelir.
Sizinde yuvanız bu mercimek çorbası kadar sıcak ve huzurlu olsun.
"Afiyetle Kalın"

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI;
Malzemeler;

1 su bardağı kırmızı mercimek,
1 çay bardağı pirinç,
1 küçük boy havuç,
1 orta boy soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
3-4 dal ince kıyılmış dereotu, sıvıyağ-tuz
KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ;
Soğanları küçük doğrayıp, sıvı yağda kavurun.
Biber salçasını ekleyin, biraz daha kavurup, suyunu ekleyin.
Mercimekle pirinci ayıklayıp yıkayın.
Kaynayan suya mercimekleri, pirinci ve zar gibi doğradığınız havuçları ekleyin.
Tuzunu atıp, pişmesine yakın ocağı kapatmadan önce incecik kıydığınız dereotunu ekleyin.
Mercimek çorbanız piştikten sonra el blendırı ile çırpın.
"Afiyet Olsun"

22 Eylül 2006 Cuma

MEZGİT FİLETO

Yine balık!
Güya ben balık yiyemiyorum, bu üçüncü balık tarifi oldu.
Berat Kandilinin olduğu gün Kiler'e gitmiştim.
Bir baktım, balık reyonu açılmış.
Tabii hiç balık almayı düşünmüyorum, bakıyorum derken Mezgit filetoyu gördüm.
Bembeyaz tavuk eti gibi duruyordu.
Dedim fazla temizleme derdi yok, ben bunu eşime alayım kandil günü sevinsin.
Eve geldim, hemen ızgarayı yaktım 2 parça balığı üstüne yerleştirdim
Allah'tan fazla balık yerleştirmemişim, lime lime döküldüler ve ızgaraya dayanmadılar.
4 parça almıştım ortadan ikiye bölmüşlerdi.
Hemen kalan sağlar bizimdir diyerek ocağa balık tavasını yerleştirdim.
Bildiğinden şaşma nasihatına uyarak klasik usulde pişirdim.
Kızkardeşim undan önce yumurtaya bulanınca çok lezzetli olduğunu söyledi.
Bir daha alır mıyım? bilmiyorum.
Mezgitin tadı tavuk etine benzediği için tavuk balığı da deniliyormuş.
"Afiyetle Kalın"

MEZGİT FİLETO;
Malzemesi;

4 Parça Mezgit fileto,
1 su bardağı mısır unu,
Kızartmak için sıvı yağ, tuz.
Yapılışı;
Mezgitleri yıkayıp, suyunu süzdürün.
Balık tavanıza yeterince yağ koyup, kızdırın.
Mezgitleri mısır ununa bulayıp, kızgın yağda yakmadan kızartın.
Yanında bol yeşillik ve kırmızı balık soğanı ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"

19 Eylül 2006 Salı

MANTAR ÇORBASI


Farkında mısınız? Sayfamda hiç çorba tarifi yok!
Muhterem'le Afiyetle'nin açılışı yaz aylarına gelince, içimden yaz sıcağında hiç çorba pişirmek gelmedi.
Şimdi soğuk havalar başladı, İnşallah bol bol çorba pişirip tariflerini yayınlayacağız.
İlk çorba tarifimde, mantar çorbası!
Bu tarif bir kaç yıl önce Lezzet dergisinde çıkmıştı, evde her zaman bulunan malzemelerden oluşuyor.
Ara sıra bu tarifi pişirirken içine didilmiş tavuk göğsü ve tuzot atıyorum, çok lezzetli ve değişik bir çorba oluyor.
Mantarlarınız ne kadar taze ve beyazsa, çorbanız o kadar beyaz oluyor.
Kararmalarını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

MANTAR ÇORBASI;
Malzemeler;

Yarım kilo mantar,
1 adet soğan,
2 kaşık un,
2 su bardağı süt,
3-4 dal maydonoz,sıvı yağ,tuz.
Yapılışı;
 Mantarları temizleyip, ince ince doğrayın.
İsterseniz saplarını hiç karıştırmayın.
Derin tencerede mantarları kavurmaya başlayın.
İlk kavurmada kara bir su bırakıyor, ben o kara suyu döküp,
mantara sıvı yağı öyle ekliyorum.
Mantarları sıvı yağda, küçücük doğradığınız soğanlarla biraz daha kavurun.
Mantarlara 3 su bardağı su ilave edip, biraz kaynatın.
2 kaşık unla, 2 su bardağı sütü iyice çırpın.
Karıştıra karıştıra mantarlara ilave edin, birazda bu karışımla kaynayan çorbanızın tuzunu atın.
Ocağı kapatmadan önce ince kıydığınız maydanozları ilave edin.
Maydanozları erken katıp çok pişirirseniz, rengi değişip kararıyor.
"Afiyet Olsun"

15 Eylül 2006 Cuma

PAZILI FIRIN MAKARNA ve BODRUM MAKARNASI

Pazılı Fırın Makarna
YE#14 MAKARNA TARİFLERİ;
Yaşasın!
Sonunda bende yemek etkinliklerine katılıyorum.
Muhterem'le Afiyetle olarak, blog aleminde 3. ayımı doldurdum.
Sütlü tatlılar etkinliği geçti, salatalar etkinliği geçti bir fırsatını bulup (birde acemilik) bir türlü katılamadım.
Bu sefer ne olursa olsun şeytanın bacağını kırıp, bu etkinliğe katılacağım dedim.
İnşallah bundan sonraki etkinliklere bir aksilik olmadan katılabilirim.
Makarna etkinliğine Lezzet dergisinden bir tarifle katılıyorum.
Bir de yıllar önce Sana yağın kuponla verdiği bir kitaptan öğrendiğim Bodrum Makarnası tarifiyle, Peynir gemisinden Elvan'a konuk oluyorum.
"Afiyetle Kalın"

PAZILI FIRIN MAKARNA;
Malzemeler:
6-7 adet pazı yaprağı,
Yarım paket makarna (tercihen kesme yada düdük)
1 çay bardağı çekilmiş ceviz,
1 su bardağı kaşar peyniri,
40 gr tereyağ ve tuz.


TARİFİ;
Pazının sadece yapraklarını tuzlu sıcak suya tek tek batırıp, çıkarın ve kağıt havlu üzerine alıp suyunu süzdürün.
Makarnayı tuzlu suda haşlayın.(Orjinal tarifte 1 tutam safranla pişiriliyor)
Pişirip süzdüğünüz makarnaya kaşar peynir, ceviz ve tereyağının birazını ekleyin.
Bu tarifi fırına dayanıklı tencere şeklindeki bir kapta yapabilirsiniz.
Küçük sufle kaplarında kişi başı servis olarak da hazırlayabilirsiniz.
Kaplarınızın dibini tereyağı ile yağlayın.
Pazı yapraklarını tencerenizin dibine ve yan taraflarına dizin.
Üzerine hazırladığınız makarnayı yerleştirin.
Artan ve kenarlarından sarkan pazı yapraklarıyla makarnanın ortasını kapatın.
Orta hararetteki fırında 20-25 dk pişirip servis tabağına ters çevirerek servis yapın.
Üzerine kaşar rendeleyebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"


BODRUM MAKARNASI;
Bu tarifi belki sık sık yapıyorsunuzdur ama ismi başkadır.
Oldukça kolay bir tarif, hatta canınız mantı çekiyorsa ve yapacak vaktiniz yoksa bu tarifle nefsinizi kandırabilirsiniz.
Sarımsaklı yoğurt, kıyma ve salça üçlüsü biraz mantı yiyormuş hissini veriyor.
Zaten bir diğer adı da yalancı mantı.
"Afiyetle Kalın"

Yalancı Mantı

BODRUM MAKARNASI;
Malzemeler:

1 paket makarna,
1 kase sarımsaklı yoğurt,
200 gram kıyma,
1 adet soğan,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz, baharat.
TARİFİ;
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp soğuk sudan geçirip, süzün.
Hazırladığınız makarnayı servis tabağına yerleştirin.
Kıymayı, küçük doğradığınız soğanla birlikte kavurun.
Kıyma kavrulduktan sonra içine 2 yemek kaşığı salçayı ve dilediğiniz baharatı (kimyon, karabiber, nane) ekleyin.
Makarnanın üzerine önce sarımsaklı yoğurdu daha sonra hazırladığınız kıymalı ve salçalı harcı yerleştirin.
"Afiyet Olsun"

13 Eylül 2006 Çarşamba

ARMUT TATLISI


Bu yaz tatil için memlekete gittiğimizde, köyümüzü de ziyaret ettik.
Bazı meyveler henüz olmamıştı.
Ağaçta görüpte henüz olmadığı için yiyemediğimiz armut, elma, üzüm, kivi gibi meyvelerin resimlerini çektik ve bırakıp geldik.
Geçen hafta, sağ olsun eşimin abisi bize bir koli içinde armut ve erik göndermiş.
Yazın görüp imrenerek baktığımız meyveler, olgunlaşıp olduğunda gelip bizi buldu.
Gelen armutları biraz farklı değerlendirmek istedim.
"Armut tatlısı yapayım ama bütün olsunlar, içine ne ekleye bilirim, nasıl süsleye bilirim?" derken bu tarif ortaya çıktı.
Umarım sizde beğenip denersiniz.
Fazla şeker yok, çok da hafif üstelik.
*Armutların dalında ki halini görmek için tıklayın.
"Afiyetle Kalın"


ARMUT TATLISI;
Malzemeler:

5 adet büyük boy armut,
1 paket vanilyalı puding,
Yarım çay bardağı çekilmiş ceviz içi,
3 adet kuru kayısı,
Pudingi pişirmek için;
2 su bardağı süt,
Armutları pişirmek için;
3 yemek kaşığı toz şeker.
Üzeri için;
Yarım paket Dr.Oetker meyvalı sos,
Süslemek için;Nane yaprakları
TARİFİ:
Armutları alacalı soyun.
Çekirdeklerini kabak oyacağı ile fazla oymadan çıkarın.
Tencereye yerleştirip, üzerilerine 3 yemek kaşığı toz şeker serpin.
1 su bardağı su ekleyip, 5 dk kaynatın, fazla kaynamasın armutları çok yumuşatıyor.
Pudingi 2 su bardağı sütle pişirin.
Servis tabağını dibine pudingin yarısını dökün.
Üzerine armutları yerleştirin.
Geri kalan pudingi, küçük doğradığınız kuru kayısıları ve çekilmiş cevizleri karıştırıp
krema sıkacağına doldurun.
Ucuna duy takmayın.
Krema sıkacağı ile armutları doldurun.
Üzerine meyvalı sosu pişirip dökün.
Nane yaprakları ile süsleyin.
"Afiyet Olsun"

12 Eylül 2006 Salı

FASULYE DİBLESİ

Yaz bitmeden yine fasulye tarifi.
Yaz sebzeleriyle olan tarifleri yapalım ki kış sebzelerine geçiş yapalım.
Hele beyaz lahana, Ah ben bayılırım ona!
Hayatta en sevdiğim sebze beyaz lahana
Her çeşidi, her tarifi olur harika
Affedersiniz! Ben fasulye tarifi vericem sayfada
Nerden geldi aklıma bu beyaz lahana
(Bu beyaz lahana bana şiir bile yazdırır)

Konuya geri dönelim.
Fasulye diblesini ben çalı fasulyesiyle yapıyorum.
Ama ayşe kadınla da oluyor ama boncukla hiç denemeyin derim.
Bir tarifte, pirinçle fasulyeyi birbirine karıştırmadan pişirin diye yazıyordu.
Görüntüsüde aynı fasulyeli pilav gibiydi.
(Lezzet Pirinçli Yemekler Ansiklopedisi,Sayfa 44)
Benim bildiğim fasulye diblesi pişerken, pirinç üzerine serpilerek beraber pişiriliyor.
Bende kendi bildiğim gibi fasulye diblesinin tarifini veriyorum.
"Afiyetle Kalın"

FASULYE DİBLESİ;
Malzemeler

1 kilo çalı yada ayşe kadın fasulye
1 çay bardağı pirinç
2 adet domates
1 adet soğan
Sıvı yağ-tuz
Yapılışı:
Fasulyenin kenarlarını temizleyip,yıkayın.
Hemen hemen 2 cm lik parçalara bölün.
Verev keserseniz şık oluyor.
Tencereye yağı koyun.
Soğanı ve domatesi kavurun.
Fasulyeleri üzerine atıp birlikte kavurun.
Daha sonra yıkadaığınız temizlediğiniz 1 çay bardağı pirinci ekleyin.
1-1,5 su bardağı su ekleyin.
Tuzunu ekleyip, ağır ateşte pişirin.
"Afiyet Olsun"

10 Eylül 2006 Pazar

SOĞANLI YUMURTA

Bu tarifi rahmetli kayınvalidemden öğrenmiştim.
Soğanlı yumurta en sevdiği yemeklerden biriydi.
İnsan aman altı üstü soğanlı yumurta diyor ama Usaş'ın özelleştirilmesinin 10. yılında
Osmanlı'nın 700.yılı anısına Gategourmet tarafından 1999 yılında Sn. Nevin Halıcı'nın hazırladığı "Siniden Tepsiye" isimli kitapta bu tarifin padişahlara sunulduğundan, hatta en iyi soğanlı yumurtayı pişiren Enderun Efendisi'ni padişahın kendisine Kilercibaşı seçtiğinden bahsediyor.
Yani padişahlara layık bir yemek.
Yumurtasını isterseniz çırpın, isterseniz bütün pişirin.
"Afiyetle Kalın."

SOĞANLI YUMURTA;
Malzemesi :

3 büyük boy beyaz soğan,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 çay kaşığı toz şeker,
Yarım çay bardağı su,
2 yumurta,
Tuz, isteğe bağlı kırmızı yada karabiber.
TARİFİ:
Soğanları piyazlık doğrayın.
Teflon tavaya sıvı yağı dökün, soğanları kavurmaya başlayın.
Soğanlar biraz kavrulunca yarım çay bardağı su,1 çay kaşığı toz şeker atıp ağır ağır pişirin.
Soğanlar pişince tuzunu atın ve yumurtaları kırın.
Eğer karıştırmadan pişirecekseniz yumurtaların sarısının üzerine bir yemek kaşığı su dökün.
Kapak kapatarak pişirin, yumurtanın üzeri su ve kapak sayesinde bembeyaz olacaktır.
Yumurtaları karıştıracaksanız, yumurtayı başka bir kapta çırparak soğanlara ekleyin.
Yumurtalar pişince, soğanlı yumurtanız hazır.
"Afiyet Olsun."

7 Eylül 2006 Perşembe

BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK

kakaolu kek
Dr.Oetker' in soslarını kullanıyor musunuz?
Ben meyvalı ve çikolatalı olanları hiç evden eksik etmiyordum.
Şimdi beyaz çikolata soslusu çıktı.
Tek kelimeyle harika, kekin üzerine döktüğünüz zaman tadı yaş pasta gibi oluyor.
Tabii benim kekimin üzerine biraz fazla kakao tozu kaçtığı için bir tarafı yanık gibi duruyor.
Hemen belirteyim, kekin üzeri yanık değil, sadece fazla kakao dökülmesinden böyle görünüyor.
"Afiyetle Kalın"


BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK;
Malzemesi;

1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
4 adet yumurta,
1,5 su bardağı toz şeker,
1 paket kabartma tozu,
3,5 su bardağı un,
2 çorba kaşığı kakao,
Sos İçin;
1,5 su bardağı süt,
1 paket Dr. Oetker beyaz çikolata sosu

BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK TARİFİ:
Yumurtaları ve şekeri krema kıvamı alana dek çırpın.
İçine kabartma tozu ilave edilmiş unu katıp karıştırın.
İçine sıvı yağı ve sütü katın.
Kakaoyu ekleyip iyice karıştırın.
Kek kalıbını margarinle yağlayıp unlayın.
Fazla ununu silkeleyin.
Hazırladığımız kek hamurunu kek kalıbının içine dökün.
Önceden ısıttığınız orta hararetteki fırında ağır ağır pişirin.
Kekler ağır ağır pişmeyi çok seviyor.
En az yarım saat veya 45 dk kendi halinde ağır ağır pişsin.
Kekiniz piştikten, soğuduktan sonra kalıptan çıkarın servis tabağına alın.
Beyaz çikolata sosunu üzerindeki tarife göre pişirin.
Karıştıra karıştıra soğutun kekin üzerine yayın.
Üzerine toz kakao serpin.
Aman dikkat edin benim gibi kakaoyu çok kaçırmayın!
"Afiyet Olsun"

6 Eylül 2006 Çarşamba

PALAMUT TAVA

2006-2007 Balık sezonu açıldı.
Vatana ve millete hayırlı olsun!
Belki fırında çipura tarifinden hatırlarsınız, ben balık yiyemiyorum.
Sevmiyorum demek istemiyorum ama yiyemiyorum.
Balık deyince 1 km öteye kaçıyorum.
Eşimde benim aksime balığı çok sever.
Hafta başında balık sezonunun açıldığını haberlerden seyrederken, bana bakıp muzip muzip gülüyordu.
Bende hiç yapmadığım halde dün balıkçıya gidip onun için palamut aldım.
Yeterki balık yemem için beni zorlamasın.
Eminim ailece tam bir balık düşkünü olan ablamın evinde bayram havası vardır.
"Afiyetle Kalın"

PALAMUT TAVA;
Malzemeler:

2 adet palamut,
1 su bardağı mısır unu,
1 su bardağı sıvı yağ,
Tuz.
TARİFİ:
 Palamutları balıkçı da dilim olarak kestirin.
Bol suda yıkayıp temizledikten sonra süzgece alıp suyunu süzdürün.
Tavayı ocağa yerleştirip, içine sıvı yağ dökün.
Kızgın yağda tuzlanıp, mısır ununa bulanmış palamut dilimlerini kızartın.
Bol soğanlı ve limonlu kıvırcık salata ile birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"

5 Eylül 2006 Salı

FASULYE DİZMESİ

Taze fasulye yaz aylarında bol tüketilen ama fazla pişirme seçeneği olmayan bir sebze.
Bu tarifi Lezzet dergisinin bir sayısında görmüştüm.
Her çeşit fasulyeyle yapılabiliyor ama en güzel çalı fasulyesiyle oluyor.
Bir de taze fasulyeyi kırmadan haşlayıp salata tabağına yerleştirip üzerine kızdırılmış tereyağ dökerek yapılan bir salatası var oda lezzetli oluyor.
"Afiyetle Kalın"

FASULYE DİZMESİ;
Malzemeler:

1 kilo çalı fasulye
3 adet orta boy soğan
3 adet orta boy domates
Tuz ve yarım çay bardağı zeytinyağ
Yapılışı:
Taze fasulyeleri temizleyin.
Dilediğiniz boyda fazla ufaltmadan kırın.
Soğan ve domatesleri halka halka doğrayın.
Sırasıyla önce taze fasulyenin yarısını karnıyarık tenceresine dizin.
Üzerine halka halka doğradığınız soğan ve domatesten dizin.
Kalan fasulyeyi soğan ve domatesi tekrar dizin.
Tuzunu ayarlayın 1-1.5 su bardağı su koyun.
Zeytinyağını üzerine gezdirin.
Kısık ateşte sanki yaprak dolması pişiriyormuş gibi ağır ağır pişirin.
Hafif ılınınca servis yapın.
"Afiyet Olsun"

3 Eylül 2006 Pazar

ETLİ PATATESLİ BÖREK


Yufka her ev hanımının sıkışık anında kurtarıcısı olabiliyor.
Ulaşılmasıda kolay, nerdeyse mahalledeki bakkalınızda bile bulabilirsiniz.
Fakat sürekli aynı model böreklerden yapmak sıkıcı olabiliyor.
Bu böreği annem yapıyor. Model olarak pastanelerdeki böreklere benziyor.
Bu böreği yapacağım zaman evdekilere "annem usulü börek yapacağım" desem hemen anlıyorlar.
Etli patatesli de nefis oluyor ama içini başka malzemelerle de hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

ETLİ PATATESLİ BÖREK;
Malzemesi:

1 kilo yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
içi için:
3 adet haşlanmış,püre yapılmış patates
200 gram kuşbaşı et
Tuz,kırmızı pul biber,kekik
Yapılışı:
Patatesleri haşlayıp püre yapın.
Kuş başı etleri zar büyüklüğünde doğrayın.
Tencereye etleri koyup kavurun.
İsterseniz orta boy soğanları küçük doğrayıp ete katabilirsiniz.
Etler piştikten sonra patateslerle birlikte karıştırın.
Tuzunu ve ağız tadınıza uygun baharatları ekleyin.
Yufkayı ortadan ikiye bölün.
Yarısının üzerine yağ,yoğurt ve yumurtadan oluşan karışımı sürün.
Patatesli içten her tarafına eşit miktarda yerleştirin.
Yufkayı rulo yapıp iki ucunu tam ortasında birleştirin.
Tekrar açıkta kalan uçlarını bir araya getirin.
Sıvı yağla yağladığınız fırın tepsisine dizin.
Üzerine içi için hazırladığımız karışımdan sürüp kızgın fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

1 Eylül 2006 Cuma

DAMLA ÇİKOLATALI TOP KEK

Bu tarifi bir gazetenin haftasonu yemek kitabı eki olan "şımartan tatlar" kitabından aldım.
Bu arada;
Bu resim benim Muhterem'le Afiyetle için çektiğim ilk yemek resmi.
Blog açsam mı? açmasam mı?  diye düşünürken yemek resimleri çekmeye devam ediyordum.
Bu tarifi anneler gününde hazırlamış, anneme giderken yanımda götürmüştüm.
Kekleri pişirirken mutlaka kağıt pasta kapsülünü borcamın krem karamel kaplarına yerleştirin çünkü kağıt kalıplar çok güçsüz, hamuru taşıyamıyorlar.
"Afiyetle Kalın"

DAMLA ÇİKOLATALI TOP KEK;
Malzemeler;

3 yumurta,
2 su bardağı toz şeker,
125 gram margarin,
4 çorba kaşığı yoğurt,
4 su bardağı un,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu,
1 tatlı kaşığı karbonat,
1 çay bardağı damla çikolata,
1 çay bardağı içi çekilmiş fındık,
Keklerin üzerine serpmek için pudra şekeri(isteğe bağlı).
TARİFİ:
Margarini eritip soğutun.
Yumurtaları çukur bir kaba alıp toz şekeri ilave ederek mikserle iyice çırpın.
Margarin ve yoğurdu ekleyip tekrar çırpın.
Un,vanilya kabartma tozu ve karbonatı ayrı bir kapta harmanlayıp yumurtalı karışıma azar azar ekleyin.
İyice karşıtırıp pürüzsüz bir hamur hazırlayın.
İçine damla çikolata ve kıyılmış fındık ekleyin.
Küçük metal kaplara yada borcamın krem karamel kaplarına kağıt kalıplar yerleştirin.
Her birine birer tatlı kaşığı kek hamuru boşaltın.
Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Soğuduktan sonra isterseniz pudra şekeri serpin.
"Afiyet Olsun"