29 Kasım 2006 Çarşamba

TAVUK SOTE

Tavuk beyaz et grubuna giren, sağlıklı bir besin.
Tabii yağlarını ve derisini yemezseniz.
Galiba tavuğun en çok but ve bagetleri seviliyor.
Bu arada, mangal düşkünlerinin kanat sevmesini, kemikleri didiklemeyi sevenlerin boğaz kısmını sevmesini unutmayalım.
Peki siz tavuğun en çok neresini sever siniz?
Ben, belkide kemiklerle aram iyi olmadığı için, tavuğun göğüs bölgesini severim.
Tavuk göğsü haşlama olunca insanı boğacak gibi olur, tadının yavan olmasını da unutmayalım.
Marketlerde tavuk kuşbaşı satılmaya başladığından beri bu tarifi yapıyorum.
İsterseniz et yemeği gibi tek başına servis yapın, isterseniz pilav yada makarnanın yanında servis yapın.
"Afiyetle Kalın"

TAVUK SOTE;
Malzemesi;

1 kilo tavuk kuşbaşı,
2 orta boy kuru soğan,
2 büyük boy domates,
3 adet çarliston biber,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı biberiye,
3-4 dal maydanoz,
Tuz ve isteğe bağlı baharat,
Yapılışı;
Kuşbaşı büyüklüğünde doğranmış tavuğu yıkayıp, süzün.
Tencereye tavukları yerleştirin, suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Suyunu çeken tavuklara sıvıyağı ekleyin.
Üzerine doğradığınız sebzeleri, tuzunu ve baharatını ekleyin.
Sebzeler ve tavuk pişince, incecik kıydığınız maydanozları ilave edip, ocağı kapatın.
İsterseniz suyunu fazla çektirmeyip, sulu olarak servis yapabilirsiniz.
Servis yaparken üzerine biberiye serpebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

26 Kasım 2006 Pazar

UN KURABİYESİ

Ağızda eriyen, bol pudra şekerli un kurabiyesine kim "hayır" diyebilir?
Hele yanında mis gibi demlenmiş bir bardak çay ile birlikte harika olur.
Üstelik yapımı oldukça kolay ve zahmetsiz bir kurabiye.
İkindi çayınızın yanına yapıp, afiyetle yiyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

UN KURABİYESİ;
Malzemesi;

250 gram margarin,
1 su bardağı pudra şekeri,
3 su bardağı un,
1 paket vanilya,
Üzeri için;
1 çay bardağı pudra şekeri.
TARİFİ;
Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarinin içine vanilyayı, pudra şekerini ve elediğiniz unu ekleyin.
Malzemeleri iyice yoğurun, ilk önce hamur toplanmasa da merak etmeyin.
Yoğurdukça toplanıyor.
Elde ettiğiniz hamuru ikiye bölüp, rulo yaptıktan sonra iki parmak genişliğinde verev kesin.
Kestiğiniz parçaları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve üzerine çatalla hafifçe bastırın.
180 dereceli fırında hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin.
Fırından çıkınca üzerine bol pudra şekeri eleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

21 Kasım 2006 Salı

FIRIN POŞETİNDE SEBZE ve TAVUK

Daha önce fırın poşetinde tavuk tarifi vermiştim, altta ki küçük resimde ki nar gibi kızarmış olan tavuk o tarifin resmi.
Bu sefer acelem vardı tavuğun kızarmasını bekleyemedim.
Yine de tavuğumuz gayet iyi pişmişti.
Hele sebzeler nefis olmuştu, hepsini poşete çiğ olarak yerleştirdim,1 çay bardağı su ekledim ve gayet sağlıklı bir şekilde pişti.
Tavuğu hiç su eklemeden kendi suyuyla pişirdim, hiç kurumadan pişti.
Eğer tavuğunuzun nar gibi kızarmasını istiyorsanız, kendi suyunu çektikten sonra biraz daha fırında tutun.
Sebze olarak ne isterseniz kullanabilirsiniz.
Ben kereviz, patates, havuç, mantar, arpacık soğan, sarımsak, brüksel lahanası, çarliston biber ve domates kullandım.
"Afiyetle Kalın"



FIRIN POŞETİNDE SEBZE ve TAVUK;
Malzemeler;

1 adet bütün tavuk,
2 adet orta boy kereviz,
2 adet orta boy patates,
2 adet havuç,
3 adet çarliston biber,
10-15 adet küçük boy mantar,
10-15 adet arpacık soğan,
10-15 adet brüksel lahanası,
3 diş sarımsak,
3 adet küçük boy domates,
tuz,arzuya göre baharat, 2 adet fırın poşeti,
2 yemek kaşığı sıvı yağ.

TARİFİ;
Bütün olarak tavuğu temizleyip, yıkayın.
Fırın poşetinin içine yerleştirin.
Tavuğa tat vermesi için poşete bir kaç parça sebze ekleyebilirsiniz.
Tuzunu serpin ve poşetin ağzını bağlayın.


Sebzeleri ayıklayıp, yıkayın.
Kereviz, patates ve havucu istediğiniz boyda kesin.
Ufak sebzeleri olduğu gibi bırakın.
Tuz ve sıvıyağını ekleyin.
Sebzeleri fırın poşetine yerleştirin.
İçine 1 çay bardağı su ekleyip, poşetin ağzını klipsiyle iyice bağlayın.


Tavuk ve sebze poşetini yan yana tepsiye yerleştirin.
Poşetlerin üzerini bir kaç yerinden bıçakla delin.
Önceden ısıtılmış fırında, tavuk kızarana kadar pişiriyoruz.


Sebzeler daha çabuk piştiği için tavuktan 15-20 dakika önce fırından çıkarın.
"Afiyet Olsun"

19 Kasım 2006 Pazar

KOLAY EKLER

Ekleri kim sevmez?
Bence herkes ekleri sever.
Kendi hamurunu yapmak biraz zahmetli, o yüzden nerde pratiklik orada ben :)
Kedidili bisküvileri artık kolay bulabildiğim için bütün tarifleri deneyebiliyorum.
Bu tarifi 1-2 yıl önce Ayşe Tüter'in gazetedeki köşesinden kesmişim, deneyip yapmak bugünlere kısmet oldu.
Ramazanda misafilerimede güllacın yanında alternatif olarak birde bunu yapmıştım.
"Afiyetle Kalın"

KOLAY EKLER;
Malzemeler;

1 paket kedidili (savoyer) bisküvi
1 paker krem şanti
100 gram bitter çikolata
1 çay bardağı süt.
TARİFİ: 
Kedidili bisküviyi süte batırın.
Servis tabağına ters olarak koyun.
Üzerine tarifine göre hazırlanmış krem şantiyi sürün.
İkinci kedidili bisküviyide süte batırıp,krem şantinin üzerine yerleştirin.
Diğer bisküvileride aynı şekilde hazırlayın.
Çikolatayı benmari usulü eritip hazırladığınız bisküvilerin üzerine gezdirin.
Buzdolabında en az 1 saat dinlendirip servis yapın.
"Afiyet Olsun"

16 Kasım 2006 Perşembe

DOMATESLİ BULGUR PİLAVI VE BAGET

Bulgur pilavı, domatesli yada şehriyeli olarak sık sık masamızda yer alır.
Ayrıca bakınız; Müceddere (yeşil mercimekli bulgur pilavı)
Resimde ki bagetlerin üzerine, bulgur pilavı için hazırladığım domatesli sostan döktüm.

Makarnanın pirinçten, bulgurunda makarnadan daha az zararlı olduğunu okumuştum.
100 gram bulgurda;
kolesterol 0,
kalori 346,
karbonhidrat 74.6,
protein 12.5,
yağ 0.8 gram, olduğunu biliyor musunuz?
" Afiyetle Kalın"

DOMATESLİ BULGUR PİLAVI ve BAGET;
Malzemesi;

2 su bardağı pilavlık bulgur,
1 yemek kaşığı tereyağ-1 çay bardağı sıvıyağ,
4 olgun domates,
2 orta boy soğan,
2 adet sivri biber,
2 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı kuru nane,
Tuz.
TARİFİ;
 Bulguru ayıklayın yıkayıp, süzün.
Pilav tencerenize sıvıyağı koyup, rendelenmiş domatesleri ekleyin.
Domateslerin üzerine, rondoda incecik doğradığınız soğanları, yine küçük kestiğimiz sivri biberleri ekleyip, biraz kavurun.
Suyunu salıp çeken domateslerin içine, rendelediğiniz sarımsakları ekleyin.
Hazırladığımız domatesli sosun içine tereyağını ekleyip,1 yemek kaşığı kuru naneyi(nane isteğe bağlı) bulgurları da ekleyerek biraz daha kavurarak suyunu ve tuzunu ekleyin.
Pilavın suyunu bulgurun üzerini biraz geçecek şekilde ekleyebilirsiniz.
Bulgur çok fazla su çekmiyor az su eklemekte fayda var.
Pilavın suyu kaynadığı zaman ocağı kısıp ağır ateşte pişirin.
Domatesli sosu bol yaparsanız, haşladığınız bagetlerin üzerine dökerek, bagetleri lezzetlendirebilirsiniz.
" Afiyet Olsun "

13 Kasım 2006 Pazartesi

YEŞİL ZEYTİNLİ PATATES SALATASI

YE # 16 PATATESLİ TARİFLER
Bir yemek etkinliğin de daha birlikteyiz.
Bu ayın konusu, patates.
Eminim blogcu arkadaşlar tüm hünerlerini gösterip, çok ilginç tarifler hazırlamıştır.
Ben bu ay ki etkinliğe yeşil zeytinli patates salatası tarifi ile katılıyorum.
Bu tarifi "şımartan tatlar-mezeler ve zeytinyağlılar" kitabında gördüğüm anda yapmaya karar vermiştim, kısmet etkinliğe hazırlamakmış.
Bu salatanın tek zor tarafı biberli zeytinleri kesmek ve kaseye dizmek.
Bu ay ki etkinlikte Evren'e (anneminmutfakokusu ) konuk oluyoruz, kendisine teşekkür ediyor, kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.

*Zeytinlerin dizilişini daha ayrıntılı yazmam konusunda istek var.
İşte ayrıntılar;
Zeytinleri doğradıktan sonra kasenin ortasından başlayarak,
kenarlarına doğru dize dize kasenin içini kaplayın.
Kasenin dibi bitince, kenarlarına başlayın.
"Afiyetle Kalın"

YEŞİL ZEYTİNLİ PATATES SALATASI;
Malzemeler;

1 Kilo haşlamalık patates,
2 Orta boy kuru soğan,
1 demet dereotu,
1 Çay bardağı sıvıyağ- tuz,
300 Gram biberli yeşil zeytin,
Süslemek için;Maydanoz yaprakları.
TARİFİ;
Patatesleri iyice yıkayıp, haşlayın.
Haşlanan patatesleri sıcakken soyup, ezerek püre yapın.
Soğanları rondo da iyice kıyıp, 2 kaşık yağ ile kavurun.
Patates püresinin içine kavrulmuş soğanları, incecik kıydığımız dereotunu, sıvıyağı, tuzu ve istediğiniz baharatı ekleyerek iyice karıştırın.
Yuvarlak bir kaseye halka halka doğradığımız biberli yeşil zeytinleri, hiç boşluk kalmayacak şekilde dizin.
Zeytinleri bozmadan kasenin içine kaşık kaşık patates püresini bastırarak yerleştirin.
Buzdolabında 1 saat dinlendirdiğiniz salatanızı, düz bir servis tabağına ters çevirerek çıkarın.
Maydanoz yapraklarıyla süsleyip, servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

10 Kasım 2006 Cuma

TENCEREDE KUZU ŞİŞ

Artık havalar soğudu, balkonda-bahçede yada terasta mangal yapmak riskli iş.
Sanki terasım-bahçem varmış gibi yazıyorum, ne yazık ki terasım ve bahçem yok.
Balkonda da komşulara karşı mangal işi olmuyor.
Mangal işlerini bizim ailede terası olan abim, bahçesi olan eniştem yapar.
Bende elektrikli bir ızgara var,onunla avunuyorum.
Çöp şişleride ya fırında pişiriyorum yada bu tarif gibi salçalı sosla tencerede pişiriyorum.
Misafiriniz geldiğinde de yapabilirsiniz, pilavın yanına çok yakışıyor.
"Afiyetle Kalın"

TENCEREDE KUZU ŞİŞ;
Malzemeler;

1 Kilo kuzu kuşbaşı,
Yarım kilo arpacık soğan,
2 Yemek kaşığı biber salçası,
Tuz ve 1 paket çöp şiş.
İsteğe bağlı kekik.
TARİFİ;
Arpacık soğanları soyup hazırlayın.
Etleri yıkayıp,1 et, 1 arpacık soğan olmak üzere şişe geçirin.
Karnıyarık tenceresi gibi yayvan bir tencereye, hazırladığınız şişleri dizin.
Üzerine biraz sıvıyağ gezdirebilirsiniz,kuzu eti yağlı olduğu için ben yağ kullanmadım.
2 yemek kaşığı biber salçasını 1 su bardağı su ile ezip,etlerin üzerine dökün.
Tuzunu,kekiğini serpip,ağır ateşte ara sıra şişlerinden çevirerek pişirin.
"Afiyet Olsun"

9 Kasım 2006 Perşembe

BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU PASTA


Bu pastayı yaptığım gün annemle birlikte bir aile dostumuzun mevlidine katılmıştık.
Mevlid Anadolu yakasındaydı.
Sağolsun eşim, akşam saatinde yollarda uğraşmayalım diyerek gelip bizi aldı.
Eşimle, "annemi yemek yedirmeden bırakmayalım" diye düşündük.
Hemen abim ve yengemlere de haber verdik.
Ben evdeki malzemelerden çorba-pilav-salatayı hazırladım.
Eşimin aldığı tavukları da hazırlayıp, fırına verdim.
Ben bir yandan "acaba tatlı yapsam mı, yoksa bu koşuşturmanın içine tatlıyı hiç araya sıkıştırmasam mı" diye düşünerek yemeği hazırladım.
Sonra aklıma evdeki hazır pasta tabanı ve çikolata sosları geldi.
Hemen hem beyaz hem çikolatalı olan sosları ayrı ayrı pişirdim.
Evde ki muzları ara kata, file fındıkları yanlarına döşedim.
Bol soslu bu pastayı 15 dakikada hazırladım.
Tadı nefisti fakat soslar akıcı bir kıvamda olduğu için sürekli bir yayılma eğilimindeydiler : )
Yine de iyiki yapmışım tatlıyı çok seven yeğenlerime, kızıma ve bize çayın yanında güzelce eşlik etti.
"Afiyetle Kalın"
BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU PASTA;
Malzemeler;
1 paket hazır pasta tabanı,
1 poşet beyaz çikolata sosu,
Sosu pişirmek için; 2 su bardağı süt,
Keki ıslatmak için;
3 adet tatlı mandalina,
İçi için;
2 adet muz,
Süslemek için;
1 su bardağı file fındık,
1 paket çikolata sosu,
Sosu pişirmek için; 2 bardak süt.
TARİFİ;
Pasta tabanının yarısının iç kısmına 1.5 mandalinayı iyice sıkın.
Mandalinanın etli bölümlerinden de eklemenizi tavsiye ederim.
İkişer bardak süt ile beyaz ve çikolatalı sosları ayrı ayrı pişirin.
Mandalinanın suyu ile ıslattığınız iç kısma biraz beyaz çikolatalı sos sürün.
Üzerine muz doğrayın.
Kekin diğer yarısını da kalan 1.5 mandalina ile ıslatıp, muzların üzerine kapatın.
Beyaz çikolatalı sos ile pastanın her tarafını kaplayın, düzgün olmasına gerek yok.
Nasıl olsa kendi bildiğince akacak.
Pastanın kenarlarına döndüre döndüre file fındıkları yapıştırın.
Pastayı vaktiniz varsa buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
"Afiyet Olsun"

7 Kasım 2006 Salı

HAMSİLİ PİLAV (TENCEREDE)

Bir varmış, bir yokmuş!
Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, ülkelerden birinde bir aile yaşarmış.
Anne balık yiyemezmiş, baba balığı çok severmiş.
Çocukların da balıkla pek arası yokmuş.
Ailenin babası umutlarını yitirmemiş "gün gelecek sizde balık seveceksiniz "diye umut etmiş.
Ne yazık ki anne ve çocukları henüz balığı sevememişler.
Baba eve balık getirdiği zaman sadece kendisi yemiş.
Bir gün belki bugün yerler diye düşünerek eve 2 kilo! hamsi ile gelmiş.
Anne de ne yapsın, can sıkıntısından hamsili denemeler yapmış.
Daha önce hiç pişirmediği, sadece resmini gördüğü hamsili pilav yapmış.
Bir iki aksilik dışında gayet güzel olmuş ama pilavı balık yiyemediği için yememiş.
Baba da umutlarını başka bahara saklamış.
Gökten 3 balık düşmüş, üçünü de baba yemiş! : )

Evet arkadaşlar, durum aynen böyle!
Eşim belki birgün balık yerim diye düşünerek, o gününde 2 kilo hamsiyi aldığı gün olduğunu zannederek 2 kilo hamsiyle çıktı geldi.
Bende yarısını hamsi buğulama diğer yarısını da resimlerden sadece hamsinin dizilişini gördüğüm hamsili pilav yaparak değerlendirdim.
Hamsili pilav için tarif bulup arayacak vaktim yoktu.
İftar sıkıştırıyordu, bende dereotlu-kuş üzümlü bir pilav hazırladım.
Balıkları temizleyip, borcama dizip, içine pilavı yerleştirdim ve pişirdim.
"Benim başıma geldi, sizin başınıza gelmesin" diyerek bir iki önerim olacak.
*Hamsileri yağlanmış borcama sıkı sıkı yerleştirin, hatta dibini biraz üst üste gelecek şekilde dizin.
Hamsiler pişince çekiyorlar, bazı yerler açılmış gözüküyor.
*İftara yetişsin diye çok sıcak harlı fırında pişirdim, dibi fırın kabında kaldı.
(Benim kullandığım fırın kabı borcam değil, beyaz arcoroc'tu o yüzden dışından kızardığını
göremedim.)
Bu yüzden çok sıcak fırında pişirmeyin!
*Hamsi çok çabuk pişiyor, pişirme süreniz çok uzun olmasın.
"Afiyetle Kalın"

HAMSİLİ PİLAV;
Malzemeler;

1 Kilo kılçıkları temizlenmiş hamsi,
2 bardak pilavlık pirinç,
yarım su bardağı sıvı yağ,
yarım demet dereotu,
Tuz, bocamı yağlamak için 1 tatlı kaşığı tereyağ.
TARİFİ;
Hamsinin kılçıklarını temizleyip, yıkayıp süzün.
Süzülen hamsilerin tuzunu ilave edip,borcama hamsilerin içi size bakacak şekilde sıkı sıkı dizin.
Dereotlu pilavı daha önce verdiğim tarifle pişirebilirsiz.
Hazırladığınız dereotlu pilavı,dizdiğiniz hamsilerin üzerine yerleştirin.
Orta hararetteki fırında, hamsiler hafif kızarıncaya kadar pişirin.
" Afiyet Olsun"

5 Kasım 2006 Pazar

SEBZELİ GÖKKUŞAĞI

Bu tarifi hangi kategoriye yerleştireyim diye epey düşündüm, aperatifler diye bir kategori bile açmayı düşündüm ama aperatif daha çok yemekten önce içilen iştah açıcı içkiye denirmiş.
Atıştırmalıklar, ortaya karışık gibi aklıma bir çok isim geldi.
Bazısına güldüm geçtim tabii.
Meze olmaz, salatada pek değil, şimdilik yemekler kategorisine yerleştirip, daha sonra uygun isim bulursam değiştiririm.
Ben aslında Çin usulü sebze kavurmaya niyetlendim, ortaya bu çıktı.
En büyük sorun soya filizini bulmaktı.
Çoğu büyük marketlerde aradım, sonunda Carrefour'da buldum.
Soya filizini çok severim, kavurmasıda çok güzel olur.
Bu sebzelerin içinde en nazlısı, kabaktı.
Göz açıp kapayana kadar haşlanmış ve yumuşamıştı.
İsterseniz ortaya sarımsaklı yoğurt yerleştirin, isterseniz ince şeritler halinde doğranıp, kavrulmuş biftek yerleştirin, karar sizin.

*Kategori isminde kararsız kalmıştım,yorum yazıp"garnitürler olabilir" diyen gulizcenin fikri hoşuma gitti.
Hemen garnitürler kategorisi açıp, bu tarifi oraya yerleştiriyorum.Teşekkürler gulizce.
*Bu arada Lama mutfakta "süper yemekler"olabilir demiş, sağol canım ama mütevaziliği elden bırakmamak lazım.

"Afiyetle Kalın"
SEBZELİ GÖKKUŞAĞI;
Malzemesi;

 2 adet büyük boy patates,
2 adet büyük kırmızı biber,
2 adet kabak,
250 gram taze fasulye,
2 adet büyük havuç,
3 adet çarliston biber,
1 kutu soya filizi konservesi,
1 kase sarımsaklı yoğurt,
3 parça biftek,
Tuz,sıvı yağ.
TARİFİ;
 Bütün sebzeleri ince şeritler halinde doğrayın, sertliklerine göre uygun süre haşlayın.
Soya filizini süzün, tabağa hazırladığınız sebzeleri yerleştin.
Ortasına isterseniz sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos dökebilirsiniz.
Ya da 3 parça bifteği şeritler halinde kesip tavada kavurun, suyu ve yağı ile birlikte sebzelerin ortasına yerleştirebilirsiniz.
Sebzeleriniz haşlandıktan sonra biraz tuz ve sıvıyağ ile tatlandırmayı unutmayın.
"Afiyet Olsun"

3 Kasım 2006 Cuma

PAPATYA KURABİYE

Ramazan ayını geride bıraktık, yakında gündüz oturmaları ve günler başlar.
Günler de hazırladığımız menüde, mutlaka bir kurabiye çeşidi bulunur.
Ramazan ayından önce istatistiklerime baktığım zaman, kurabiye kategorisine çok tıklandığını farkettim ama kurabiye kategorisinde sadece 1 tarif vardı.
Bu açığı kapatmam lazım deyip, kurabiyeler yapıp resimlerini hazırladım.
Araya Ramazan girince kurabiye tarifi eklemeyi sonraya bıraktım.
Papatya kurabiyeyle sık sık karşılaşmış olabilirsiniz ama hamurumuz farklı olabilir.
Bu kurabiye hamuruna çok değişik şekiller verebilirsiniz.
Bugüne kadar beni hiç mahçup etmedi, yayılmadan verdiğim şekilde kaldı.
Bu hamurla hazırladığım diğer kurabiye şekillerine önümüzdeki günler de yer vereceğim.
"Afiyetle Kalın"

PAPATYA KURABİYE;
Malzemesi;

1 Paket (250 gram) Margarin,
1 su bardağı pudra şekeri,
1  adet yumurta,
3 su bardağı un.
3 yemek kaşığı kakao,
TARİFİ;
Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarine, pudra şekerini ekleyip,yoğurmaya başlayın.
Unu ve yumurtayı da ekleyip, iyice yoğurun.
Sizi baştan uyarayım, bu hamur ilk önce lime lime dökülür, hiç toparlanmayacakmış gibi durur ama siz azimle yoğurunca çok kolay şekil verilebilen bir hamur ortaya çıkar.
Kullandığınız margarinde kıvam ve pişirme sırasında kurabiyenin yayılmaması için çok mühim.
Ben bu tür tariflerde Ülker'in Bizim margarinini kullanıyorum.
Kullanılan yumurtanın büyüklüğüne, margarinin hamuru toparlamasına bağlı olarak unu biraz arttırmanız gerekebilir.
Hamurunuzdan papatyanın ortasını yapmak için çok az bir miktar ayırın.
Ayırdığınız hamura kakao karıştırıp, iyice yoğurun.
Beyaz olan hamurdan misket büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin yada tepsinizi yağlayın.
Hazırladığınız misket hamurlarını tepsiye papatya şeklinde yerleştirin.
Tam ortasına kakaolu hamurdan hazırladığınız parçayı yerleştirin.
İsterseniz kenarları kakaolu, ortası beyaz da yapabilirsiniz.
Hazırladığınız kurabiyeleri ısınmış ama kızgın olmayan fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

2 Kasım 2006 Perşembe

DEREOTLU ve KUŞÜZÜMLÜ PİLAV

Kuş üzümünü pilavda çok severim.
Tatlı bir tat bırakması ve pilava verdiği görüntü zenginliğinden vazgeçemem.
Knor'un Kaçkar pilav harcını kullanacaksam, içindeki kuş üzümünü yeterli görmeyip, mutlaka üzerine eklerim.
Bugün vereceğim tarifte, hiç bir yan ürün yok (pilav harcı gibi).
Tamamen doğal malzemelerden oluşuyor.
Dereotunu pilav piştikten sonra ekliyoruz ki,dereotunun rengi kararmasın.
"Afiyetle Kalın"

DEREOTLU ve KUŞÜZÜMLÜ PİLAV;
Malzemeler;

2 su bardağı pilavlık pirinç,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
Yarım su bardağı kuş üzümü,
Yeterince tuz.
TARİFİ;
Önceden ayıklayıp, ıslattığınız pirinci iyice süzün.
Pilav tenceresine svıyağı koyup, pirinci ekleyin ve iyice kavurun.
Pirinçler berrak bir renk alınca, kavrulmuş demektir.
Suyunu ekleyin,(suyu eklerken dikkat edin, önceden ıslatılmış pirinç fazla su çekmiyor)
Tuzunu ve kuş üzümünü ilave edin.
Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, ağır ağır pişsin.
Pilav piştikten sonra kıyılmış dereotunu ekleyip, kaşıkla havalandırarak hafifçe karıştırın.
"Afiyet Olsun"