31 Mayıs 2007 Perşembe

ÇİLEKLİ PASTA

Muhterem'le Afiyetle
Çilek mevsimi bitmeden, çilekler mis kokuluyken çilekli pasta yapalım mı?
Ben bu sefer hazır pasta tabanı kullandım, yarım saat bile sürmeden pastanın işi bitmişti.
Eskiden pastanın kenarlarını, krem şantisi düzgün olsun diye sürekli sıvamak zorunda kalıyordum.
Artık kuruyemişle yada rendelenmiş çikolatayla kenarlarını kapatıyorum, beni fazla uğraştırmıyor.
Pasta tabanını hazır alırsam plastik kabının üzerinde, kendim pişirirsem kek kalıbının üzerinde çalışıyorum.
Yüksekte olduğu için rahat hazırlanabiliyor, kenarlarına kuruyemişi çevire çevire kolayca yapıştırabiliyorum.
Pasta bitince servis tabağına aktarıyorum.

Yapılış aşaması bol resimli bir tarif sizi bekliyor.
"Afiyetle Kalın"


26 Mayıs 2007 Cumartesi

PUF PUF HAMUR KIZARTMASI


Bu tarifi "diyalog yemekleri" blogunun sahibi olan arkadaşım Süheyla'dan aldım.
Ani gelen misafire, kahvaltı masalarına severek yapacağınız bir tarif.
Sıcak sıcak, puf puf çok lezzetli oluyorlar.
Hamuru kurabiye kalıbıyla kesmeyi daha önce yengemde görmüştüm, yengem fırından aldığı hamurları kurabiye kalıplarıyla keser.
Kalıpla kesmek hamura değişik bir hava veriyor.
Önce diğer kalıplarla da yaptım ama en çok çiçek şeklinde olan hoşuma gitti.
Misafir sayısına göre ölçüyü arttırabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

PUF PUF HAMUR KIZARTMASI;
Malzemesi;

1 su bardağı yoğurt ve suyu,
1 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı karbonat,
tuz ve aldığı kadar un.
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
Yapılışı;

Yoğurt ve suyunu, yumurtayı, karbonatı karıştırıp kabarmasını bekleyin.
Üzerine çektiği kadar un ve tuzunu ilave edin, yoğurun.




Tezgahın üzerinde açtığınız hamuru isterseniz bıçakla, isterseniz kurabiye kalıplarıyla kesin.


Kızgın  sıvı yağda kızartın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
 
*Muhteremle Geziye güncellendi.
İstanbul'un fethinin 554.yılı dolayısıyla Rumeli Hisarı'nı konu alan yazı ve resimleri ve Mehter marşı eşliğinde hazırladığım video klibi izleyebilirsiniz.
Bakınız; Muhterem'le Geziye - Rumeli Hisarı


23 Mayıs 2007 Çarşamba

İSTAVRİT DOLMASI

Bugünlerde Boğaz'da İstavrit akını varmış.
Yunus balıklarının etkisiyle Boğaz'a gelmişler.
Vereceğim tarifi bir yemek dergisinde görmüştüm ama bana kalırsa bu tarifi kılçığı temizlenmiş, hamsiyle yapmak daha akıllıca olur.
Kılçığını temizleyeceğim diye uğraşmadan, doğrudan yemek mümkün olur.
" Afiyetle Kalın"

 
 İSTAVRİT DOLMASI;
Malzemesi;

1 kilo istavrit,
1 demet ince kıyılmış maydanoz,
1 çay bardağı sıvı yağ,
2 büyük boy kuru soğan,
2 adet limon,tuz.
Yapılışı;
Maydanozları incecik kıyın,biraz tuz serpin.
İstavritleri temizleyip,yıkayın,tuzunu serpin.
İç kısmına kıyılmış maydanozları yerleştirin.
Fırın tepsisinin içine halka halka doğradığınız soğanları,
üzerine doldurduğunuz istavrit balıklarını yerleştirin.
Kenarlara ince dilimler halinde kestiğiniz limonları dizin.
Balıkların üzerine sıvı yağ sürüp,fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

 
* Muhterem'le Geziye güncellendi.
Boğaz'da ki balıkçıların da yer aldığı "Araba Vapurundan Boğaziçi 2. Bölüm" konulu yazı ve resimleri görebilirsiniz.
Bir de Yaşar'ın "Ah,o gemide bende olsaydım" şarkısı eşliğinde bir video klip hazırladım.

18 Mayıs 2007 Cuma

PORTAKALLI KIZARTMA KURABİYE

Muhterem'le Afiyetle
22. Yemek etkinliğimizin konusu; Kurabiye.
Ev Sahibimiz; "Yemek Şenliği" sitesinin sahibi Hülya Hanım.
Hülya hanıma kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Tarifimize dönersek;
Hiç kurabiyenizi kızartarak hazırladınız mı?
Bu kurabiye tavada kızartılarak hazırlanıyor.
Fırında denemeyin, ben denedim taş gibi oldular : )
"Aman yağlı olur, kızartmam" demeyin!
Kızartıldığı için, zamandan tasarruf sağlıyor, yumuşacık oluyor.
Şeker tanecikleri kızarırken karamelize olup, eriyorlar ve
çok hoş bir tat ortaya çıkıyor.
Portakal ortalıktan kalkmadan hemen denemenizi tavsiye ederim.
Tarifin yapım aşamasını resimli olarak anlattım.
"Afiyetle Kalın"

15 Mayıs 2007 Salı

SEBZELİ NOODLE

Daha önce yayınladığım ilk Noodle tarifini hatırlıyor musunuz?
"Sebzeyle pişirilen Noodle tarifleri var, bir daha ki sefere ondan pişiririm" demiştim.
İlk fırsatta Noddle'ı sebzeli pişirdim.
Sebzeli derken biraz değişik sebzeler kullandım.
Mesela bebek mısır, kırmızı biber, soya filizi ve taze fasulye gibi...
Noodle her markette bulunmuyor, ben daha çok Migros'ta buluyorum.
"Noodle'ı nereden bulayım?" diye dert etmeyin, 1 paket çubuk makarna da aynı görevi görebilir ama ya hiç kırmayın yada sadece ortasından 1 kere kırarak pişirin.
"Afiyetle Kalın"

SEBZELİ NOODLE;
Malzemeler;

1 paket Noodle veya çubuk makarna,
1 küçük kase haşlanmış mantar,
İnce şeritler halinde doğranmış taze fasulye, kırmızı biber ve havuç,
1 küçük kavanoz konserve soya filizi,
1 küçük kavanoz bebek mısır konservesi,
Sıvı yağ ve tuz.
Yapılışı;
Eğer Noodle pişirecekseniz 5 dakika pişirip, süzün.
Çubuk makarna pişirecekseniz normal süresinde pişirip, süzün.
Sebzeleri sıvı yağda hafif kavurun, istediğiniz baharatı ve tuzunu ekleyin.
Sebzelerle makarnanızı harmanlayıp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
"Araba vapurundan Boğaziçi" konulu yazı ve resimler yayında gezin, ferahlayın : )

11 Mayıs 2007 Cuma

MEYVE ŞEKERLİ KEK

Daha önce kek için meyve şekeri kullandınız mı?
Ben bulamadığım için kullanamıyordum, bir gün Yenibosna Tansaş'ta karşıma çıktı.
Hemen alıp denedim, sonuç; Harika!
Eminim çoğu büyük marketlerde var ama nerede olduğunu bilmediğimiz için bulup, alamıyoruz.
Bu kutuyu çabucak bitirdim, yenisini almak için bu sefer Merter'de ki Tansaş'a gittim.
Kek malzemelerinin arasında aradım, aynı markanın damla çikolatası vardı ama meyve şekeri yoktu.
"Herhalde market küçük olduğu için, her ürün bulunmuyor" diye düşünmeye başlamıştım ki, müsli ve kahvaltılık corn flekslerin arasında buldum.
Not;
Artık Eminönü'nde baharat satan, pasta malzemeleri satan dükkanlarda da açık olarak kilo ile satılmaya başladı.
Meyve şekeri kuruyken bile çok lezzetli, içinde portakal, ayva, incir var.
Ben birde limon kabuğu rendeliyorum.
Kek hamuruna karıştırmadan önce biraz suda bekletiyorsunuz ve hamura ekliyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"


4 Mayıs 2007 Cuma

IZGARADA YERLİ SOMON

Eşimin balık sevmesi sayesinde bu sayfalarda balık tarifleri ve fotoğrafları görebiliyorsunuz.
Bana kalsa eve hiç balık almıyacağım.
Neyse ki balık seven biri var ve eve balık giriyor.
Ben yemem için zorlanmadığım sürece pişirmeye itiraz etmem.
Resmini çekeceğim değişik bir balık olunca seve seve süslerim.
Bu sefer ki balığımız boyutundan da anlıyacağınız gibi yerli somon.
İthal olanlar oldukça iri oluyor.
"Afiyetle Kalın"

IZGARADA YERLİ SOMON;
Malzemesi;

1 kilo yerli somon,
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz ve biberiye.
Yapılışı;Doğranmış balıkları yıkayıp,süzün.
Tuz,biberiye ve sıvı yağ ile harmanlayıp,ızgaraya dizin.
İçine su doldurulmuş,başka bir tepsiyle birlikte fırında kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Çamlıca Tepesinden, İstanbul'un hem Anadolu yakasına hemde Avrupa yakasına bakmak ve muhteşem Boğaziçi'ni seyretmek ister misiniz? Bakınız;
Muhterem'le Geziye-Çamlıca Tepesi 2007