29 Haziran 2007 Cuma

MUHTEREM'LE AFİYETLE 1 YAŞINDA!

MUHTEREM'LE AFİYETLE 1 YAŞINDA!...
29 Haziran 2006 tarihinde ilk yazımla blog dünyasına "merhaba" dedim.
İlk günlerde acemiliğimden ve resim boyutları yüzünden neredeyse bu işten vazgeçecektim.
Önceden yapamadığım şeyleri araştırarak yavaş yavaş öğrendim.
Hâlâ öğrenmem gereken şeyler var.
Buradan kurduğumuz dostluklar ve arkadaşlıklar bambaşka.
Bloglar arası oyunlar oynadık.
Yemek etkinliklerinde tariflerimizi birbirimizle paylaştık.
Birbirimizi şahsen tanımasakta birimizin sevinci hepimizin sevinci, birimizin üzüntüsü ve derdi hepimizin üzüntüsü oldu.
Hüznümü ve sevincimi sizlerle paylaştım.
Kısaca ben bu blog işini çok sevdim ve hiç pişman değilim.
Blogcu olsun yada olmasın, sayfama uğrayan, yayınladığım tarifler için güzel yorumlarını eksik etmeyen herkese çok teşekkür ederim.
Sizleri tanıdığım ve bu blog sayesinde kendimi ifade edebildiğim için çok mutluyum.
Güzel arkadaşlıklar kurup, bağlandığımız ama sonra terk edilen bloglar beni çok üzüyor.
İnşallah ben de onlardan biri olmam ve daha nice seneler bu sayfadan sizlerle buluşabilirim.
Yeni yazı ve tariflerin devamında buluşmak üzere!...


"Afiyetle Kalın"


Blogcu'da ki yorumlar;

30 Yorum

25 Haziran 2007 Pazartesi

KURU ÜZÜMLÜ KEK

Bu günlerde bilgisayarın başına fazla geçemedim,10 günlük bir aradan sonra sayfayı güncelleyebiliyorum.
Sıcak havalar,vantilatörün önünde geçen saatler.
Haziran ayında bunları yaşıyorsak,Temmuz ve Ağustos aylarında ne yapacağız acaba?
Dışarıda işi olan ve çalışan herkesin Allah yardımcısı olsun.
"Afiyetle Kalın"

KURU ÜZÜMLÜ KEK;
Malzemesi;
4 adet oda ısında yumurta,
2 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
3 veya 3.5 bardak un,
1 çay bardağı kuru üzüm,
1 çay bardağı ceviz içi.
Yapılışı;Kuru üzümleri suyla ıslatın.Yumurta ve şekeri köpürünceye kadar çırpın.
Çırptığınız yumurtalı şekerin içine sıvıyağı ve yoğurdu ekleyip,çırpmaya devam edin.
Un,vanilya ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin.
Elinizle ufaladığınız ceviz içini kek hamuruna ekleyin.
Kek kalıbını margarinle yağlayıp,un serpin ve kek hamurunu kalıba boşaltın.
Isladığınız kuru üzümleri una bulayıp,hamurun içine karıştırın.
Önceden ısıttığınız düşük ısıda ki fırında,fırının kapağını mümkün olduğunca açmayarak,ağır ağır kabarıncaya pişirin.
"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;
18 Yorum

 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Küçük Çamlıca Tepesini konu alan yazı resimleri görmek isterseniz bakınız;
Muhterem'le Geziye-Küçük Çamlıca Tepesi



15 Haziran 2007 Cuma

ETLİ YAYLA KABAĞI

23. Yemek etkinliğimizin konusu;Diyabetik tarifler.
Ev sahibimiz;Defne Nur Hanım.
Kendisine teşekkür edip, kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.

Diyabet hastalığı diyetine uyulduktan sonra insana kaliteli bir yaşam veren, ömür boyu devam edecek bir yaşam biçimidir.
Diyabet hastanesinde ki doktorlar diyete artık Tıbbi Beslenme Tedavisi diyorlar.

Diyabet hastalığı ile 20 yıl önce kayınvalidemin hastalığı ile tanıştım.
Diyetimizin ana maddesi hastanın hiç aç kalmaması ve 3 ana-3 ara öğüne uyulmasıydı.
Şekerli-tatlı türü gıdalar ve aşırı yemek yemek yasaktı.
Aslında şöyle bir bakarsak şeker hastası olsun olmasın, herkesin sağlıklı olması için uyması gereken bir kaç önemli maddedir bunlar.
Fakat günümüzde televizyonlarda ki reklamlarla gözümüzün içine kadar sokulan şekerli yiyecek ve içecekler-abur cuburlar hepsi diyabeti tetikleyecek unsurlar.
Ne yazık ki çocuklarımızı bırakın kendimizi bile alıkoyamıyoruz bu jan janlı ürünlerden.
"Afiyetle Kalın"

Gelelim etkinlik tarifimize, diyabet olunca işin içinde " en iyisi ağız tadıyla yenilebilecek bir sebze yapayım" dedim.
Bu kabakların ismi "yayla kabağı" ama bazı yerlerde "Girit kabağı "da deniyor.
Önce dolma yapmayı düşündüm ama pirinç bir diyabet yemeği için iyi bir seçim olmazdı.
Bende daha önce pişirdiğim bostan patlıcanı oturtma yemeğini örnek alarak bu şekilde içine et doldurarak kabakları pişirdim.
Etin içine garnitür olarak patates ve havuç eklemedim çünkü ikisi de nişasta kaynağı oldukları için yemeğin şeker oranını yükseltebilirlerdi.
Et olarak dana kuşbaşı kullandım ama isterseniz tavuk kuşbaşı ile hazırlayıp, daha sağlıklı bir sebze yemeği elde edersiniz.

ETLİ YAYLA KABAĞI;
Malzemesi;
Kişi başı bir adet yayla kabağı,
Yarım kilo kuşbaşı et,
2 Adet kuru soğan,
2 adet sivri biber,
2 adet domates,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz,karabiber,sıvı yağ.
Her kabağa 1 dilim kaşar peynir.
TARİFİ;
Kuşbaşı etleri sotelik doğrayın ve yumuşayıncaya kadar pişirin.
Yumuşayan etin içine 2 kaşık sıvı yağ ekleyip, küçük doğradığınız soğan, biber, domatesle birlikte kavurun.
Tuzunu ve biberini ekleyin.
Kabakların dışını tırtıklı soyacakla soyup,içini oyun.


Kabağın içine hazırladığınız eti doldurun.
Biber salçasını 1-2 kaşık sıvı yağ ve su ile karıştırıp, kabakların üzerine dökün.
Su seviyesi kabakların yarısını geçmesin.
Tuzunu serpin.


Kabakların kapağını kapatın, tencerenin de kapağını kapatıp kısık ateşte ağır ağır pişirin.

 
Servis Önerisi;
1. Öneri; Kabakların kapağını kaldırıp, 1 dilim kaşar yerleştirip, servis yapabilirsiniz.
2. Öneri, Kabakları kapağı ile servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

8 Haziran 2007 Cuma

PUDİNG SOSLU KEK

Bu keki yaptığım gün beyaz çikolata sosu bulamamıştım.
Ne yapayım diye düşünürken evde ki puding ve 1 tablet beyaz çikolata imdadıma yetişti.
Yöntem basit, vanilyalı pudingi su veya süt ile pişiriyorsunuz, pişince sıcakken 1 tablet beyaz çikolatayı içine atıp eritiyorsunuz.
Pişen kekin üzerine sürüp, soğumasını bekliyorsunuz.
Ben içinde ki meyve şekeriyle uyum sağlasın diye üzerine meyvalı sos döktüm.
Bu malzemeyle bu keki kare Borcam'da pişirdim, çok güzel kabardı.
"Afiyetle Kalın"

PUDİNG SOSLU KEK;
Malzemeler;

4 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 çay bardağı meyve şekeri,
3-3,5 bardak un.
Üzeri için;
1 paket vanilyalı puding,
1 tablet beyaz çikolata,
Yarım paket Dr. Oetker meyvalı sos.
Yapılışı;
Oda ısısı sıcaklığında ki yumurtaları ve şekeri iyice çırpın.
İçine yoğurt,sıvı yağ ekleyip karıştırın.
Un,vanilya ve kabartma tozunu eleyerek bu karışıma ekleyin.
Önceden ıslattığınız 1 çay bardağı meyve şekerini süzerek ilave edip,karıştırın.
Kare Borcam veya kek kalıbınızı margarinle iyice yağlayıp, un serpin.
Kek hamurunu kalıba boşaltıp, önceden ısıttığınız fırında düşük ayarda ağır ağır pişirin.
Üzerinin yapılışı;
Pudingi üzerinde ki tarife göre pişirin,sıcakken içine 1 tablet beyaz çikolata atıp,eritin.
Pişen ve fırından çıkan soğumuş kekin üzerine karıştırarak soğuttuğunuz sosu dökün.
Üzerine Dr. Oetker'in meyveli sosundan pişirip, dökebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgan korusu hakkında ki yazımın 3. ve son bölümünü yayınladım.
Sarı ve Beyaz köşkleri, lalelerin yerine dikilen çiçekleri görmek isterseniz bakınız;
Muhterem'le Geziye-Emirgan Korusu-3.Bölüm

 

6 Haziran 2007 Çarşamba

YUMURTALI PAZI KAVURMASI

Pazının tam mevsimi, sıcak havalarda yoğurtlusu, sarması, pirinçli yemeği ve yumurtalı kavurması çok iyi gidiyor.
Yöresel olarak Karadeniz mutfağın da sık sık pazılı yemekler karşımıza çıkıyor.
Dolma yaparken incecik yapraklarının sıcak suya girip çıkması bile yetiyor.
Bazen bu yemeği yaparken, pazı sarması için ayırdığım yaprakların saplarını kullanıyorum.
İkindi çaylarında ve sabah kahvaltılarında yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

YUMURTALI PAZI KAVURMASI;
Malzemesi;

1 demet pazı,
1 orta boy soğan,
3 adet domates,
1 adet kırmızı biber,
3 adet yumurta,
Tuz-karabiber ve sıvı yağ.
Yapılışı;
Pazının yapraklarını temizleyip, iyice yıkayın.
Yapraklarını ayrı, saplarını ayrı doğrayın.
Tencerede kaynayan suyun içine önce sert olan saplarını atıp, haşlayın.
Yaprakları da ekleyip 4-5 dakika daha haşlayıp, süzün.
Tencerede sıvıyağda ince doğradığınız soğanları kavurun.
Üzerine kabukları soyulup, küçük doğranmış domatesleri ve kırmızı biberi ekleyin.
Haşlanmış olan pazının suyunu iyice sıkıp, tencereye ilave edin.
Tuzunu karabiberini ekleyip, biraz kavurun.
Pişmesine yakın, yumurtalarını çırparak ilave edin.
Yumurtaları pişen yemeği, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"


*Muhteremle Geziye güncellendi.
Emirgan Korusu'na ait yazımın 2. bölümünde Boğaz manzarasını,korunun gezilebilecek yerlerini, havuzunu ve lalelerin son günlerini görebilirsiniz.
Bakınız; Emirgan Korusu 2.Bölüm



4 Haziran 2007 Pazartesi

SOSİSLİ MİNİ PİZZALAR

Bu minik pizzaların tarifini thesuuur blogundan arkadaşım Yıldız'dan aldım.
Yıldız, domates-biber ve kaşar rendesi ile hazırlamış, ben sosisli hazırladım.
Bu minik pizzaları kahvaltıya gelen misafirlerime yaptım.
O gün, bir tepsi de sebzeli pizza yapmıştım, bunları da değişiklik olsun diye sosisli yaptım.
İlk denememdi ama hamur hiç sorun çıkarmadan kıvama girdi, kolayca şekil verebildim.
Bir daha ki sefere ben de domates-biber ve kaşarla deneyeceğim.
"Afiyetle Kalın"

SOSİSLİ MİNİ PİZZALAR;
Malzemeler;

Hamuru için;
1 kilo un,
4 tatlı kaşığı tuz,
4 tatlı kaşığı toz şeker,
1 yumurta,sarısı üstüne-beyazı içine,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 paket yaş maya,
Yoğurmak için,aldığı kadar ılık süt veya su veya yarı yarıya süt-su karışımı.
Üst Malzemesi;
1 kase doğranmış sosis,
1 su bardağı kaşar rendesi.
Yapılışı;
Hamur malzemelerini karıştırıp,yoğurup,yumuşak bir hamur elde edin.
20 dakika sıcak bir yerde beklettikten sonra yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, şekil verin.
Tepsiye aralıklarla dizip,15 dakika daha dinlendirin.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, ortalarını havuz gibi açın.
İçine sosisleri ve biraz kaşarı ekleyin.
Önceden ısınmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
İsterseniz sıcakken tekrar kaşar rendesi ekleyebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgan Korusunu-Laleleri ve koruda ki sincapları görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye- Emirgan Korusu