28 Temmuz 2007 Cumartesi

MİLFÖYLÜ KAFES PİZZA


TATİLE ÇIKIYORUM.
Tatile çıkma sırası bana geldi, 10 günlüğüne tatile çıkıyorum.
Kendinize iyi bakın.

Bu tarifi mutfak meleği blogundan almıştım.
Kenarlarını çerçeve gibi dizdiğim için kafes örgüleri biraz seyrek oldu ama siz örgüleri daha sık yapıp,daha şık bir görüntü elde edebilirsiniz.
Çocukların severek yiyeceği,üstelik fazla uğraştırmayan bir tarif.
"Afiyetle Kalın"

*Muhteremle Geziye'de Boğaz turu ile ilgili bir video var.

MİLFÖYLÜ KAFES PİZZA;
Malzemeler;
1 paket milföy hamuru,
Salam,sosis,domates,kaşar dilimleri.
Üzerine sürmek için;Yumurta sarısı.
Yapılışı;
Milföylerin 5-6 yaprağını kafesin şeritlerini yapmak için ayırın.
Diğer milföyleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Kenarlarına yumurta sarısı sürün.
Salam-sosis-domates ve kaşar dilimlerini üzerine dizin.
Kafes için milföyleri şeritler halinde kesip,milföylerin üzerine yerleştirin.
Şeritlerin üzerine de yumurta sarısı sürüp,ısınmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. "Afiyet Olsun"

21 Temmuz 2007 Cumartesi

ÇİLEK PÜRELİ MUHALLEBİ


Yazın en iyi yenen tatlılar, sütlü tatlılar oluyor.
Hem hafif oluyorlar, hemde soğuk olunca insanı ferahlatma etkisi var.
İsterseniz meyveli, isterseniz çikolata soslu veya kuruyemişli hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
ÇİLEK PÜRELİ MUHALLEBİ;
Malzemeler:

Yarım paket margarin,
2 bardak un,
2 litre süt,
2 bardak toz şeker,
2 paket vanilya,
Yarım kilo çilek,
1 poşet krem şanti,
1 su bardağı soğuk süt.
Yapılışı:
Margarini eritin,unu ilave edip un kokusu gidinceye kadar kavurun, şekeri ilave edin.
Vanilyayı karıştırdığınız sütü biraz ısıtın, kavrulmuş unun üzerine ılık sütü yavaş yavaş karıştırarak boşaltın.
Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Sürekli karıştırarak pütürsüz hale getirin.
El blenderi veya mikser ile 10 dk çırpın, sıcakken kaselere boşaltın.
Çilekleri temizleyip, yıkayıp, süzün.
Robotta püre haline getirin, tadı ekşi gelirse üzerine 1-2 kaşık şeker ekleyebilirsiniz.
Kaselerdeki muhallebinin üzerine, çilek püresini paylaştırın.
Üzerini 1 bardak soğuk sütle çırptığınız, krem şanti ile süsleyip, soğuduktan sonra servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Küçük Çamlıca Korusunu konu alan yazı ve resimlerle birlikte, Barış Akarsu'nun şarkısı eşliğinde hazırladığım video klibi seyredebilirsiniz.

14 Temmuz 2007 Cumartesi

LİMONLU TATLI


YE # 24 YEMEK ETKİNLİĞİ = LİMONLU TARİFLER
Bu ayın yemek etkinliği konusu; Limon.
Ev sahibimiz;Limon çiçeği blogunun sahibi, Süheyla Hanım.
Süheyla hanıma kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Aslında yola "Limonlu Mereng" yapmak için çıktım ama merengini yani bezesini tutturamadım.
Mikserimde sorun vardı, elle çırparakta kıvamını tutturamadım.
Bende üzerini beze yerine krem şanti ile kapladım ve tarçın serptim.
Alt tabanı kurabiye kıvamında, üstündeki muhallebisi yoğun limon aromalı, krem şantiden bahsetmeme gerek bile yok.
Tarifi Sabah gazetesinin verdiği yemek eklerinden aldım.
Tabanı ve muhallebisi "Limonlu Mereng" tarifinin aynısı.
Merengli yani bezeli yapmak isterseniz diye onun tarifini de veriyorum.
"Afiyetle Kalın"

LİMONLU TATLI;
Malzemeler;
Alt tabanı için;

3 su bardağı un,
1 adet yumurta,
150 gram margarin,
1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
Yarım su bardağı toz şeker.
Muhallebisi için;
4 su bardağı süt,
4 adet yumurtanın sarısı,
Bir buçuk su bardağı toz şeker,
4 çorba kaşığı un,
5 adet limonun suyu,
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu,
1 paket vanilya.
Üzeri için;
2 su bardağı soğuk süt,
2 poşet krem şanti.
Mereng(beze) yapmak için;
4 yumurtanın akı,
2 çay bardağı toz şeker,
Yarım çay kaşığı tuz.


TARİFİ;
Alt tabanda ki hamuru hazırlamak için, malzemeleri karıştırıp, yoğurun.
Hazırladığınız hamuru yağlanmış kelepçeli bir kalıba yayın.
Önceden ısıtılmış 180 derecede ki fırında pişirip, soğumaya bırakın.
Muhallebisi için süt, yumurta sarıları, toz şeker ve unu bir tencerede karıştırarak kaynatın.
Kaynamaya başladığında rendelenmiş limon kabuğu, limon suyu ve vanilyayı ekleyerek muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.

















Muhallebiyi pişen hamurun üzerine dökün.
Soğuk sütle hazırladığınız krem şantiyi, şırıngayla muhallebinin üzerine sıkın.
Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra servise hazır.
İsterseniz üzerine tarçın serpebilirsiniz.


Merengli yapmak için;
Bezeyi hazırlamak için yumurta akını, toz şekeri ve tuzu önce yavaş, daha sonra hızlı devirde koyulaşıncaya kadar mikserle çırpın.
Hazırladığınız bezeyi şırınga yardımıyla muhallebinin üzerine sıkın
Kek kalıbını tekrar fırına verip, bezelerin üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

12 Temmuz 2007 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba!
Neredeyse tatile çıkmışım gibi uzun bir ara oldu ama bu ara ne yazık ki seyahat için değil, teknik sebeplerden verildi.
Oğlumla, kızımın ısrarlarına dayanamayarak bilgisayarı bakıma-formata gönderdim.
Bilgisayar 2 günde servisten geldi.
"Aman ne güzel, fazla uzun sürmedi" diye sevinirken, yepyeni bir hafızayla eve dönen bilgisayarım bir türlü Adsl bağlantısını kabul etmedi.
Ben teknik konulardan anlamıyorum, oğlum işlerinin yoğunluğu sebebiyle babasıyla işe gitmeye başladı. Bizim Adsl kurulacak bekliyordu.
Sonunda Pazartesi akşamı oğlum internet bağlantısını kurmayı başardı ama bilgisayarın çoğu programı değişmiş.
Resimler, kullandığımız ve benim alışık olduğum programlar silinmiş.
Resimleri cd'lere kaydetmiştik, tekrar yükledik.
Resimlerin boyutlarını küçülttüğüm program silinmiş, onu da tekrar yükledik.
Bu format işinden memnun muyum? Şimdilik bilmiyorum, alıştığım programları bulamayınca kızıyorum ama en azından bilgisayar fazlalıklarından kurtulup, kendini yeniledi diye avunuyorum.

Bu arada blogumun 1. yıldönümü dolayısıyla yorum yazan tebrik eden herkese çok teşekkür ederim.
Bazı arkadaşlarım soru sormuşlar ama internete giremediğim için soruları yeni gördüm, tek tek uğrayıp, sorularını cevaplamaya çalışacağım.
Yokluğumu ilk farkeden Esra (büyülü mutfak kokusu) oldu,"nerelerdesin?"diye yorum yazmış.
İnşallah artık hep buralardayım.
"Afiyetle Kalın"

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA;
Bugünlerde her yerde taze asma yaprağı bulmak mümkün.
Ekşimsi harika bir tadı var, bu fırsatı değerlendirip, taze olarak yaprak sarmaya ne dersiniz?
Ben iç malzemesini pişirmeden çiğ olarak hazırlıyorum, fazla uğraştırmamış oluyor.
Taze yaprak mevsiminde değilsek salamura yaprak ile sarmayı hazırlayabilirsiniz.
Fakat salamura yapraklar tuzlu olduğu için yaprakları bir gece önceden suda bekletmeyi unutmayın.
Malzemeler;
Yarım kilo taze asma yaprağı,
İç malzeme:
Yarım kilo pirinç,
4 adet orta boy soğan,
1 demet dereotu,
1 demet maydanoz,
1 çay bardağı kuru nane,
1 çay bardağı kuşüzümü,
1 çay bardağı dolmalık fıstık,
1 yemek kaşığı dolma baharatı yada 1 tatlı kaşığı yenibahar,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 adet limon.
Yapılışı:
İç malzemesini çiğ olarak birbirine karıştırarak hazırlayın.
Kaynar suya batırıp, çıkardığınız yaprakları iç malzemesiyle sarın.
Tencereye dizip üzerine limon dilimleri dizin, biraz aşacak kadar su ile doldurun.
Tuzunu, yağını ve limon suyunu ilave edip, yaprakların üzerine bir kapak veya ısıya dayanıklı tabak kapatın.
Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısın, ağır ağır kısık ateşte pişirin.
İyice soğuduktan sonra tercihen limon eşliğinde servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Küçük Çamlıca Köşklerinden Cihannüma'yı konu alan yazı ve resimleri görmek isterseniz, bakınız; Muhterem'le Geziye-Küçük Çamlıca Korusu 2. Bölüm