30 Ağustos 2007 Perşembe

TÜRK GECESİ-ETLİ EKMEK


Bu tarifi yeni yemek etkinliğimiz olan sevgili Ayşe Yaman'ın düzenlediği Türk Gecesi isimli etkinlik için tekrar yayınlıyorum.
Bu etkinliğin en güzel tarafı tariflerimizin sayfamızda yayınlandıktan sonra önce Ayşe'nin Yaman Tarifler isimli blogunda daha sonra I love Turkish Food isimli blogda İngilizce olarak tekrar yayınlanması.
Bu etkinliğe yepyeni bir tarifle katılmak isterdim ama bu aralar boya yüzünden hiç bu işlerle ilgilenemedim.
Etli ekmeğin Türk Gecesi etkinliği için çok iyi bir seçim olabileceğini düşünerek tekrar yayınlıyorum.
Ayşe'ye ve arkadaşına şimdiden kolay gelsin diyorum.
Etli ekmek, Kastamonu denilince tirit kadar meşhur bir yemektir.
Yapılışı kolay, çiğ böreğin biraz daha büyüğü ve mayasız olanı.
En mühimi iç malzemesi, kıyması biraz sulu olmalı, ister su ekleyerek, isterseniz domatesi bol tutarak kıymayı sulu hale getirebilirsiniz.
Piştikten sonra tereyağı ile yağlayıp, geniş şeritler halinde kesebilirsiniz.
Dışarıda etli ekmek yediğinizde servisi hep böyle geniş şerit şeklinde kesilmiş olarak yapılıyor.
"Afiyetle Kalın"

ETLİ EKMEK;
Malzemeler;
1 kilo un,
2 adet yumurta,tuz.
İç malzemesi;
Yarım kilo kıyma,
3 adet domates,
3 adet sivri biber,
3 adet kuru soğan,
tuz,karabiber,tereyağ.
Yapılışı;
İç malzesi için, soğanları-domatesleri-biberleri robotta iyice kıyın.
Hazırladığınız malzemeyi kıymanın içine ekleyip, tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Undan açmak için bir miktar ayırın, kalanına 2 yumurta, tuz ve su ilave ederek, kulak memesi kıvamında hamur hazırlayın.
Hamuru mandalina büyüklüğünde pezilere ayırın.
Un yardımıyla hamurları teflon tavanıza sığacak büyüklükte açın.


Açtığınız yufkanın yarısına kıymalı harçtan yayın.


Diğer yarısını üzerine kapatıp, kenarları açılmasın diye parmaklarınızla bastırın.


Teflon tavanızı ocağın üzerinde ısıtın, hazırladığınız yufkayı içine koyup, pişirin.

Arkasını çevirdiğiniz zaman tereyağ sürün.
Diğer tarafına da pişince tereyağ sürüp, sıcakken geniş şeritler halinde kesip, servis tabağına alın.
"Afiyet Olsun"

22 Ağustos 2007 Çarşamba

MANTARLI GÜL BÖREK

Mantarı ailece çok severiz, hele bir de kültür mantarı olursa.
Kahvaltıda iri doğranmış sebzelerle sote yaparım.
İçine kaşar rendeleyip, fırında da pişiririm.
Böreklerde de çok güzel oluyor.
Bu sefer ki böreğin iç malzemesi olan mantara, kırmızı biberde ekledim.
Görüntüsü ve lezzeti çok güzel oldu.
"Afiyetle Kalın"
MANTARLI GÜL BÖREK;
Malzemesi;

1 kilo yufka,
1 kilo mantar, (pişince çekip, çok az kalıyor)
1 adet kuru soğan,
2 adet kırmızı biber,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ.
Yapılışı;
Mantarları suda bırakmadan yıkayıp, tencereye yerleştirin.
Mantarlar suyunu salıp, çekinceye kadar pişsin.
Suyunu çekince biraz sıvıyağ ekleyin.
İnce doğradığınız soğanları, haşlayıp zarını soyduğunuz ve doğradığınız kırmızı biberleri ekleyin.
Tuzunu ekleyip, soğuması için biraz bekletin.
Yufkaları dörde bölün, fırçayla üzerlerini yağlayın.
Uzun kenarına mantarlı iç harcını yerleştirin ve rulo gibi sarın.
Sardığınız yufkayı kendi etrafında döndürerek gül şeklinde sarın.
Yağladığınız fırın tepsisine hazırladığınız yufkaları dizin.
Sıvıyağ, yoğurt ve yumurtayı çırparak böreklerin üzerine sürün.
Önceden ısıttığınız sıcak fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun

 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Boğaz Turu ile ilgili hazırladığım yazıyı ve resimleri görebilirsiniz.
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Boğaz Turu 1. Bölüm


21 Ağustos 2007 Salı

GEREKSİZ GÖRDÜĞÜMÜZ TEKNOLOJİLER


GEREKSİZ GÖRDÜĞÜMÜZ TEKNOLOJİLER;

Yeni bir blog oyunu daha ortaya çıktı, mavi ve portakal blogundan Fatoş ve Ayşe beni sobelediğinde böyle bir oyundan haberim oldu.

Bu seferki oyunun konusu "gereksiz gördüğümüz teknolojiler"

Kendimize göre dandik olan ve hiçbir işe yaramayan teknolojik aletlerden veya olaylardan bahsetmemiz gerekiyormuş.

Önce evde ki alet edevatı gözden geçirdim ama evde ki her şey gerekli olduğu için alınmıştı.Evden bu konuya uygun şeyler bulamayınca internette kısa bir araştırma yaptım,karşıma farklı şeyler çıktı.

1. resim dışında ki resimler bu siteden alınmıştır.

Mesela 1. resimde ki maymunun ne işe yaradığını biliyormusunuz?

Oje kurutuyormuş! tamamen gereksiz.

2. resimde ki kapı tokmağında ki el ise sensörlü olup,sizi görüp algılayınca sizin yerinize kapıyı çalıyormuş.Yok daha neler,ben kendi kapımı kendim çalarım kardeşim bu ucubeye ne gerek var?Tamamen gereksiz.

3. resimde ki ise radyolu bir tuvalet kağıtlığı,radyoyu orada dinlemeyiverelim,tamamen gereksiz.

Veee son resim,böcek yakalama vakum aleti.

Doğrusunu söylemek gerekirse bu alet için gereksiz diyemeyeceğim.Köy gibi doğal ortamlarda karşımıza çıkabilecek böceklere karşı çok iyi bir buluş,hele onlara zarar vermek istemiyorsak.

Bu aletle vakumlayıp,evin dışında serbest bırakabiliyormuşsunuz.

Her blog oyununun sonunda oyun için başka blogları sobelemek gerekiyor ama ben çok kararsız kaldığım için bu konuda yazacak bir şeyleri olan tüm arkadaşları sobeliyorum. "Afiyetle Kalın"


Blogcu'da ki yorumlar;

3 Yorum

20 Ağustos 2007 Pazartesi

KAHVALTILIK MUFFİN

YE # 25 YEMEK ETKİNLİĞİ= KAHVALTI TARİFLERİ
Bu ay ki yemek etkinliğimizin konusu;Kahvaltı.
Yemek etkinliğimizin ev sahibi;Lezize
Kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
*Diğer kahvaltılık tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KAHVALTILIK MUFFİN;
Malzemeler;

 4 çorba kaşığı tereyağ,
3 su bardağı un,
3 adet yumurta,
1 paket kabartma tozu,
1 çay kaşığı karbonat,
yarım su bardağı süt,
tuz.
Yapılışı;
Elediğiniz unun ortasına eritilmiş tereyağını ve diğer malzemeleri ilave ederek, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
Fırını 190 dereceye ayarlayın, fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın.
15 dakika buzdolabında dinlendirdiğiniz hamuru bir merdane ile 1.5 santim kalınlığında açın.
Hamuru su bardağı ile keserek fırın tepsisine dizin.
Yaklaşık 20 dakika altın sarısı renk alıncaya kadar pişirin.
*Muffin sıcak yenir ve mutlaka tereyağ ile hazırlanır.
"Afiyet Olsun"

16 Ağustos 2007 Perşembe

GARNİTÜRLÜ BAMYA


Bamya yiyemediğim 3 B'den birisi (diğerleri bal ve balık).
Çocukluğumda annem bamya pişirdiği zaman sağolsun benim için o akşam yemeğin yanına pilav veya makarna pişirirdi.
Bamya yemeyip, diğer yemeği yerdim.
Evlendim ama evde hiç bamya pişirmedim.
Eşim annem bamya pişirdikçe yada bir yere misafirliğe gittiğimizde mönüde bamya varsa, bamya yiyebiliyordu.
Birgün "Muhterem, sen bamya yiyemiyorsun diye bamya pişirmiyorsun, bari konservesini pişir" dedi.
Bu fikir benimde hoşuma gitti çünkü ben temizlemesini de bilmiyorum.
Artık arada sırada eşime konserve de olsa bamya pişiriyorum.
Tazesini annemde yemeğe devam ediyor.
Bamya konservesi az oluyor, tencerenin içinde kayboluyor.
Bir gün çoğalsın diye 1 kavanoz garnitür ekledim, hem görüntüsü hemde tadı daha da güzelleşti.

Bu yaz tatilde görümcemin bahçesinde dolaşmaya çıktık ve bamyaları dikili olarak görme fırsatım oldu.
Çok güzel bir çiçeği var, çiçeğini dökünce yerine bamya çıkıyormuş.
"Afiyetle Kalın"

 
GARNİTÜRLÜ BAMYA;
Malzemeler;

1 Kavanoz bamya konservesi,
1 Kavanoz garnitür,
1 adet kuru soğan,
2 adet domates,
Sıvı yağ,limon ve tuz.
Yapılışı;Soğanı ufak olarak doğrayın, sıvı yağda sararana kadar kavurun.
Domateslerin kabuklarını soyup, doğrayarak soğana ekleyin ve kavurun.
Bamya ve garnitürü açıp, suyunu süzüp, tencereye ekleyin.
Tuz ve 3- 4 damla limon suyunu ekleyip, çok az su ve kısık ateşte pişirin.
Konserve olduğu için çok çabuk pişecektir.
"Afiyet Olsun"
*Muhteremle Geziye güncellendi.
Tatil ve yolculuk konulu yazı ve resimleri görebilirsiniz.
Deniz Feneri resmi Abana'da,diğer resim Abant'ta çekilmiştir.


15 Ağustos 2007 Çarşamba

BEBEK MISIRLI PATATES SALATASI


Bebek mısırı kızımla çok seviyoruz.
Daha önce bebek mısırından sultani bezelye salatası ve sebzeli noodle yapmıştım.
Turşu olarak satıldığı için hiç bir şey yapmadan bile, çıtır çıtır yiyebilirsiniz.


Bebek mısırı büyük marketlerin konserve bölümünde bulmak mümkün.
Bu mısırı ilk aldığımdan beri bu salata fikri aklımdaydı.
Daha önce yaptığım yeşil zeytinli patates salatasını örnek aldım.
Mısırlar kesince çiçek gibi göründüğü için çok şık görünüyor.
Fazla büyük olmayan bir kase kullandığım için 1 kavanoz yetti.
Daha büyük kaseler için 2 kavanoz kullanmanız gerekebilir.
"Afiyetle Kalın"


BEBEK MISIRLI PATATES SALATASI;
Malzemeler;

1 kavanoz bebek mısır,
4 orta boy patates,
1 orta boy soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 yemek kaşığı kuru nane,
Tuz, sıvı yağ.
Süslemek için;
Nane yaprakları.

Yapılışı;Patatesleri haşlayıp, soyup, ezerek püre yapın.
Soğanı küçücük doğrayıp, sıvı yağda kavurun, biber salçasını ekleyin.
Püre yaptığınız patatesleri, tuzu ve kuru naneyi de ekleyip, kavurun.
Bebek mısırları yuvarlak halkalar şeklinde kesin.
Bir kasenin içini dibinden başlayıp, kenarlarına doğru kestiğiniz mısırlarla kaplayın.


Hazırladığınız patates püresini, mısırları kaydırmadan, bozmadan kaseye yerleştirin.
Kaseyi servis tabağına ters çevirin, taze nane yapraklarıyla süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;