30 Ekim 2007 Salı

CUMHURİYET BAYRAMI-HAVAİ FİŞEK GÖSTERİLERİ

Cumhuriyet'imizin 84. yılını dün bütün yurtta kutladık.
İstanbul'da ise Boğaziçi köprüsü ve Boğaz'ı da kapsayan havai fişek, lazer ve ışık gösterileri vardı.
Bende o gösterileri izledim, kaydettim.
Ayrıntılarını Muhterem'le Geziye'de bulacağınız geceden, kaydettiğim görüntüleri video olarak hazırladım.
Video ve resimler için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Cumhuriyet Bayramı Havai Fişek Gösterileri 

"Afiyetle Kaın"

28 Ekim 2007 Pazar

CUMHURİYET BAYRAMI

Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun.


TÜRKİYE CUMHURİYETİ 
Türk oğlu Türk'üz bu vatanda ebediyen,
Ürkmeyiz ürkmeyeceğiz kat'iyen.
Rengi al, ay yıldızlı bayrağımız var,
Kanla kemikle kutsallaşmış toprağımız var.
İnançlıyız, gururluyuz alnımız açık,
Yarınlar bizimdir artık yolumuz açık.
Elinde silâh Mehmetçik nöbet tutar,
Cin gibi gözleriyle pusuya yatar.
Umudumuz her şeyimiz gençlerde,
Millet, özgürlük, vatan sevgisi hep gönüllerde.
Haydi, uyanın... Artık gidiyoruz aydınlığa,
Umudunuzu kaybetmeyin yoksa düşeriz karanlığa.
Rahat uyusun, şehitlerimiz, atalarımız,
İnmeyecek gökten yere bayrağımız.
Yorulmak, yılmak yakışmaz bize,
Elbette tarih şaşacak azmimize.
Türk'üm, Türk'üz, Türk kalacağız,
İlimle, insanlıkla, dünyaya sesimizi duyuracağız.

Ahmet TAŞDELEN Koçarlı Çok Programlı Lisesi Öğretmeni /AYDIN
Şiir
meb.gov.tr adresinden alınmıştır.

25 Ekim 2007 Perşembe

GÜVEÇTE YAZ TÜRLÜSÜ

Güveç yemekleri, ağır ağır piştiği için lezzetli olur.
Bu lezzette güvecin toprak yani doğal bir malzeme olmasının payı da var.
Güveçte yemek pişirmeyi seviyorum, türlü, kuru fasulye-nohut gibi baklagilleri pişirmek için tercihim güveçten yana, tabi acelem yoksa.
Güvecin bir kere kendini ısıtması için en az 10-15 dakika gerekiyor.
Acele yetişmesi gereken bir yemek için uygun bir seçim değil.
Güveci alalı 2 yıl oldu, ona Borcam muamelesi yapıyorum.
Yani sıcak-soğuk dengesine dikkat ediyorum, sıcakken soğuk ve ıslak zemine bırakmamak gibi.
Bu türlüyü yaptığım gün kavrulmuş etim vardı, onun için sebzeleri alta, kavrulmuş eti en üste yerleştirdim.
"Afiyetle Kalın"

GÜVEÇTE YAZ TÜRLÜSÜ;
Malzemesi;

300 gram kuşbaşı et,
2 adet patlıcan,
2 adet patates,
250 gram taze fasulye,
3 adet kabak,
3 adet domates,
3 adet sivri biber,
2 adet havuç,
2 adet kuru soğan,mümkünse arpacık soğan,
3-4 diş sarımsak,
2 yemek kaşığı biber salçası, tuz,sıvı yağ.

GÜVEÇTE YAZ TÜRLÜSÜ TARİFİ;
Etiniz çiğse, önce etleri yıkayıp, güvece yerleştirin,yumuşayıncaya kadar pişirin.
İsterseniz etleri önceden başka bir tencerede pişirin,sebzeler çabuk piştiği için etleri önceden biraz pişirmek gerekiyor.
Benim o gün kavrulmuş etim vardı,en üste eti yerleştirdim.
Patlıcanları alacalı soyup,acısını almak için üzerine tuz serpip,10-15 dakika bekletin.
Taze fasulyeyi ve diğer sebzeleri ayıklayıp,istediğiniz boy ve şekilde doğrayın.
Güvecin altına etleri,onun üzerine sertliklerine göre sebzeleri dizin.
Mesela taze fasulye geç pişeceği için en alta yerleştirmekte fayda var.
Sebzeleri yerleştirdikten sonra tuzunu ve 1 çay bardağına yakın sıvı yağı ekleyin.
Biber salçasını 2 su bardağı su ile ezip,sebzelerin üzerine dökün.
Güvecin kapağını folyo ile sarıp,tencerenizin üzerine kapatın.
Yemeğinizi ocakta yada fırında ağır ağır pişirin.
" Afiyet Olsun"

23 Ekim 2007 Salı

TERÖRÜ LANETLİYORUZ !



Sözün bittiği yerdeyiz.
Şehitlerimize Allah'tan rahmet,kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum.

19 Ekim 2007 Cuma

ELMALI KAKAOLU KEK

Bugünlerde yemek etkinlikleri birbirini kovalıyor.
Bu da yepyeni etkinliğimizin konusu olan "Minik eller mutfakta" için hazırladığım tarif.
Minik eller mutfakta yemek etkinliği için Yanya'dan-Evenez'e blogundan Selen'e konuk oluyoruz.
Kolay gelsin Selen.


Benim çocuklar büyüdü, tarifi hazırlarken yanımda birlikte tarifi hazırlayabileceğim bir çocuk yoktu.
O  yüzden minik el resmini benimle yemek yaparken değil, elinde tutarken çekmek zorunda kaldım.
Resim için kızkardeşimin oğlu Efe'ye müracaat ettim.
Maşallah tam bir enerji topu olduğu için bir yerde durmuyor ve ben bırakın birlikte yemek yapmayı, sadece elinin resmini çekmek için bile epey uğraştım.
Bütün Ramazan iftarlarda bir araya geldiğimizde Efe'nin elinin doğru düzgün resmini çekebilmek için uğraştım.
Hep hareket halinde olduğu için resimler bulanık çıkıyordu.
Arasında en düzgün olan resim bu, sade ama net!

Tarifimize gelirsek,elmalı kakaolu keki yıllar önce Lezzet dergisinden öğrenmiştim.
Bu ay ki Kevgir dergisine gönderdiğim tarifte yine bu kek hamurunun top kek versiyonu.
Kekin üzerinde ki gülen Smiley 'i ise İnebolu'dan aldığım nihale sayesinde yaptım.
Kekin üzerine pudra şekeri serpmek için olan modelli kağıtlara çok heves ediyordum ama bir türlü bulamadım.
Geçen yıl yaz tatilinde İnebolu'da dolaşırken 1 ytl dükkanlarından birine girdim.
Bir baktım üzerinde Smiley surat ifadesi olan nihale.
Daha alıyorken ben bununla kek süslerim diye düşündüm, hiç üzerine tencere yada çaydanlık koymadım.
"Afiyetle Kalın"

ELMALI KAKAOLU KEK;
Malzemeler;

4 adet yumurta,
1 su bardağı sıvı yağ,
1.5 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı süt,
1 Paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
3–3,5 bardak un,
3 yemek kaşığı kakao,
2 adet büyük boy elma,
1 Paket krem şanti,
1 su bardağı soğuk süt.
TARİFİ;
Oda ısısında ki yumurtaları, şekerle çırpın.
Üzerine sıvıyağı ve sütü ekleyip, çırpmaya devam edin.
Kabartma tozu, vanilya, kakao ve unu eleyerek karışıma ekleyin.
Elmaların kabuklarını soyup,rendeleyerek kek hamurunun içine ekleyin.
Yavaş yavaş karıştırarak elmaları hamura karıştırın.
Kek kalıbını margarin ile yağlayıp, un serpin.
Ben top keklerde kalıp olarak, sufle kaplarını kullandım.
Fazla unu silkeleyin.
Kek hamurunu kalıba boşaltın.
Önceden ısıttığınız, düşük dereceli fırında, kapağını açmadan pişirin.
Süre vermiyorum, benim fırınım gazlı olduğu için uzun sürede pişiriyor.
Elektrikli fırınlarda bu süre daha kısa olabiliyor.
Piştiğinden emin olmak için, kekin içine bıçak batırın, temiz çıkıyorsa pişmiştir.
Üzerine soğuk sütle çırptığınız krem şantiyi sıkarak servis yapabilirsiniz.
“Afiyet Olsun”

15 Ekim 2007 Pazartesi

KARADENİZ PİDESİ ve SÜTLÜ BÖREK

YE # 27 = KARADENİZ YEMEKLERİ
27. yemek etkinliğimizin konusu; Karadeniz yemekleri.
Ben Kastamonu'lu olarak Batı Karadeniz'i temsil ediyorum.
Bu etkinlikte iki yeni tarif vereceğim ve daha önce yayınladığım yöresel tarifleri hatırlatacağım.
Etkinliğimizin ev sahibi;Yeşim'li Tarifler blogunun sahibi,Yeşim.
Kolay gelsin Yeşim.
"Afiyetle Kalın"


KARADENİZ YEMEKLERİ;
Karadeniz yemekleri denilince akla, hamsi-karalahana-mısır-pazı-tereyağ-ve pide geliyor.
Mantar vazgeçilmezdir, otlar da çok iyi tanınır, yenilebilecek her otun yemeği yapılır.
Isırgan Otu-Hodan-İvrimce gibi.
Hamur işleri de çok revaçtadır, etli ekmekler-çeşit çeşit börekler-elde açma makarnalar- erişteler, ondan sonra gelsin kilolar : )

KARADENİZ PİDESİ;
Pidenin tarifi Lezzet dergisinin yıllar önce verdiği "Yöre Yemekleri Ansiklopedisi-Karadeniz " kitabından alınmıştır.
Pidenin içini istediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz. Vereceğim ölçü ile dört pidelik hamur çıkıyor.
İsterseniz küçük küçük 4 pide yada büyük 2 pide yapabilirsiniz.
Benim favorim olan 1. resimde ki kaşarlı ve yumurtalı olanı özellikle tavsiye ederim.
Malzemeler;
3 su bardağı un,
3 çay bardağı su,
1/2 yemek kaşığı yaş maya,
1 yemek kaşığı toz şeker,
1 adet çırpılmış yumurta,
2 çay kaşığı tuz,
50 gram tereyağ.
Kaşarlı-yumurtalı yapmak için;
1 adet üzerine kırmak için yumurta,
400 gram kaşar peynir,
Yapılışı;
Un,tuz,su,maya ve şekeri bir kapta yoğurun.
Elde ettiğiniz hamurun üzerini örterek yarım saat bekletin.
Hamuru dört parçaya ayırın.Un yardımıyla hamuru yuvarlak bir şekilde açın.


Hamuru elinizle iki yanından çekip, elips şekli verin.
Hazırladığınız hamurun ortasına bir fırçayla çırpılmış yumurta sürüp, rendelenmiş kaşar peynirini yerleştirin.
Kenarlarını birer santim içine kıvırarak, kenarlarına yumurta sürün.
Kızgın fırında 15 dakika pişirin.
Fırından çıkarıp üzerine 1 yumurta kırarak, sıcak fırında yumurta pişinceye kadar tutup, çıkarın.
Fırından çıkar çıkmaz üzerine tereyağı sürüp, sıcak sıcak servis yapın.


Not;
Hamur malzemeleri ve yapılışını takip ederek, iç malzemeleri değiştirerek farklı pideler yapabilirsiniz. Pastırmalı-sucuklu-sebzeli-peynirli gibi.
"Afiyet Olsun"


SÜTLÜ-ISPANAKLI BÖREK;
Bu böreği ailecek çok severiz.
Annem çok güzel yapar, bütün kardeşler bir araya geldiğimiz zaman annem bizi sevindirmek için ya su böreği yapar, ya da bu börekten yapar.
Yapımı biraz zahmetli ama çok lezzetlidir.

 
Elde açma yufkaların içine çiğken, incecik doğranmış çiğ halde ki pırasa ve ıspanak yaprakları yerleştirilip, üzerine tekrar bir yufka kapanır ve bu yufka sacda pişirilir.

 
Tereyağlı sıcak süt ile ıslatılarak afiyetle yenir.
Yöresel yemek tariflerime ulaşmak için, Tıklayın

YÖRESEL YEMEKLER DOSYASI;
Resimleri daha büyük görmek için üzerine tıklayın.
Tariflere ulaşmak için linklere tıklayın.

11 Ekim 2007 Perşembe

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.



Rabbim hayırlısıyla bir Ramazan ayını daha yaşamayı nasip etti ve Ramazan Bayramına ulaştık.
Ramazan Bayramınız Kutlu Olsun.

9 Ekim 2007 Salı

MISIRLI GÖBEK SALATA

Bu salatayı kızkardeşim Tuğba'dan öğrendim.
Yapımı kolay, görüntüsü şık, lezzeti yerinde.
İftarda vazgeçemediğimiz bir salata oldu.
Kızımın salata ile pek arası yoktur ama söz konusu bu salata olunca içinde ki mısırlar sayesinde severek yediği bir salata oldu.
"Afiyetle Kalın"

MISIRLI GÖBEK SALATA;
Malzemeler;
1 Adet göbek (atom) salata,
Kırmızı lahana,
3-4 adet taze soğan,
2 adet domates,
1 çay bardağı konserve mısır,
Tuz-limon-zeytinyağ.
Yapılışı; 
Salata malzemelerini yıkayıp süzün.
Göbek salatayı, kırmızı lahanayı, taze soğanları ve domatesi doğrayın.
Kırmızı lahananın sertliğini gidermek için, doğradıktan sonra tuzla ovabilirsiniz.
Malzemelerin içine istediğiniz miktarda konserve mısır taneleri ekleyin.
Servise yakın, tuz-limon ve zeytinyağı ekleyerek servis yapın.

"Afiyet Olsun"

6 Ekim 2007 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI BÖRÜLCE

Börülceyi bilir misiniz? Yada alıp, pişirir misiniz?
Kurusunu hiç pişirmedim ama tazesini sık sık pişiririm.
Bu hafta pazarda çıtır çıtır, içi su gibi olan taze börülceyi görünce dayanamayıp aldım.
Bol domatesli, soğanlı ve bir kaç tane sarımsak ekleyerek pişirdim ve dereotu ile servis yaptım.
Bazı tariflerde içine kesme şeker atılması, limon sıkılması yada nar ekşisi eklenmesi tavsiye ediliyor.
Börülce hakkında ki bilgi; (
bilgilik.com adresinden alınmıştır.)
BESİN DEĞERLERİ;

Ortalama 100 gr. kuru börülcenin içerdiği önemli besin değerleri şunlardır:
343 kalori 22.8 gr. protein: 20 gr.
karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,5 gr. yağ; 2 gr.
lif: 138 mgr. fosfor: 74 mgr. kalsiyum; 5.8 mgr. demir; 6,7 mgr.
sodyum; 260 mgr. potasyum: 30 IU A vitamini; 1.05 mgr.
B1 vitamini: 0,21 mgr. B2 vitamini ve 2.2 mgr. B3 vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI;
Çok gösterişsiz ve tutulmayan bir sebze olmasına karşın, yukarıda görülen ve dikkatleri çekecek kadar önemli besin değerlerini içeren börülcenin sağlığa yararlı şu etkileri bulunmaktadır:
* Tüm baklagiller gibi börülce de kandaki yüksek kolesterol düzeyini düşürür.
* İçerdiği yüksek lif oranıyla kandaki ensülin ve şekeri düzene sokar, bu nedenle şeker hastaları için iyi bir besin oluşturur.
* Aynı nedenle pekliğe (kabızlığa) hemoroite ve diğer bazı kalınbağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
* Demir minerali yönünden zengin bir besin olduğu için kansızlığa da iyi gelir.
* Potasyum yönünden zengin olduğundan, yüksek tansiyonu düşürür. Sağlığa yararlı bütün bu pek önemli etkilerinden faydalanılmak üzere börülcenin diyetimize sokulması ve diğer baklagillerle dönüşümlü olarak tazesinden günde 100-120 gr. ya da kurusundan günde 55-60 gr. yenilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir.
"Afiyetle Kalın"


ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE;
Malzemeler;
1 kilo taze börülce,
3 orta boy soğan,
4 adet domates,
3 diş sarımsak,
yarım demet dereotu,
Zeytinyağı ve tuz.
TARİFİ;
Taze börülcelerin baş kısımlarını taze fasulye temizlermiş gibi temizleyin ama ortadan kırmayın.
Zeytinyağında, doğradığınız soğanları kavurun.
Üzerine kabuklarını soyup, doğradığınız domatesleri ekleyin.
Börülceleri yıkayıp, süzün ve domateslerin üzerine yerleştirin.
Sarımsakları temizleyip, doğrayarak yemeğe ekleyin.
Tuzunu ekleyip, mümkünse hiç su eklemeden,domatesin suyu ve kendi suyuyla ağır ağır pişirin.
Dereotunu isterseniz yemeğin içine, isterseniz servis zamanı üzerine yerleştirin.
"Afiyet Olsun"

4 Ekim 2007 Perşembe

SÜTLÜ-ISPANAKLI BÖREK

SÜTLÜ-ISPANAKLI BÖREK;
Bu böreği ailecek çok severiz.
Annem çok güzel yapar, bütün kardeşler bir araya geldiğimiz zaman annem bizi sevindirmek için ya su böreği yapar, ya da bu börekten yapar.
Yapımı biraz zahmetlidir ama çok lezzetlidir.

 
Elde açma yufkaların içine incecik doğranmış pırasa ve ıspanak yaprakları yerleştirilip, üzerine tekrar bir yufka kapanır ve bu yufka sacda pişirilir.

Tereyağlı sıcak süt ile ıslatılarak afiyetle yenir.

"Afiyet Olsun"

İFTAR YEMEĞİ

Blogspot'a geçtikten sonra epey bir ara vermiş oldum.
Benim en sevmediğim huylarımdan birisi, bazı şeylere çabuk bağlanıp, yenilikleri kolay kolay kabul edememek.
Blogcu'da ki bloğumu terk etmişim hissi beni çok üzüyor.
Kendimi avuttuğum konular;
Artık daha kolay yazı yazabileceğim ve sayfama çok daha kolay ulaşabileceğim.
Resim yüklemek sorun değil, hele kota miktarı harika.
En güzeli, yazıyı yazdığınız zaman 5-10 saniye içinde kendi kendine yazıyı kaydediyor.
Yazdığınız yazı hiç bir yere kaybolmuyor.
Alışamadığım konulara gelirsek;
Tabi ki ayarlar, sayfa öğesi yükleyeceğim, ayar yapacağım diye çok uğraştım.
Resim boyutları küçük görünüyor, ben büyük resim sevdiğim için hayal kırıklığına uğradım ama resmin üzerine tıklandığı zaman resim büyük olarak başka sayfada açılıyor.
Bir de istatistikleri gösteren bir bölüm yok galiba.


Neyse bugünlük bu kadar blog sorunlarımla kafanızı şişirdiğim yeter, gelelim yazı konumuza;
Bu Ramazan'ın ilk iftarını ilk Cumartesi günü verdim.
Geçen yıl ki iftar da son haftaya kalmıştım, bu yıl erken davrandım.
Blog sorunlarımdan yazıyı yazmak bugünü buldu.
Annem, abim, ablam, kızkardeşim eşleri ve çocukları ile bana toplandık.
Toplam 15 kişiydik.
Aile toplantılarını hep birlikte yaptığımız için bu sayı bize çok gelmiyor.
Tüm kardeşler ve annem bir aradaydık.

İFTAR YEMEĞİ MÖNÜSÜ;
Mantar Çorbası


"Afiyetle Kalın"