26 Kasım 2007 Pazartesi

ACI KAYBIMIZ




ESRA'YA AĞIT.

Bizi büyüledin ve gittin,
Yoksa sen bir melek miydin?

Kabilen öksüz kaldı,
Hiç kimsede yazı yazacak tâkat kalmadı.

Şimdi kim bize anılarını yazacak?
En içten-sıcak yorumları yapacak?

Seni sanal dünyada tanıdık biz,
Keder içindeyiz hepimiz.

Arkadaşlık-dostluk yazılarınla pekişti,
Acı haberinle hepimizden bir parça kopup gitti.

Artık blogların eski tadı olmayacak,
Esra'sız bir hayat nasıl olacak?

Allah'ın rahmeti üzerine olsun,
Melekler yoldaşın,mekanın Cennet olsun.


Muhterem Erdoğan/26 .11. 2007

BÜYÜLEYEN MUTFAK KOKUSU-ESRA,

Esra'yla büyüleyen blog ismi ve tarifleri ile tanıdık hepimiz.
Öyle güzel ön yazılar yazardı ki....

Espirili-komik yazılar yazar,peşinden tarifi verirdi.

Perşembe akşamı etkinlik için hazırladığım tart tarifini yayınladım ve bir daha bugün öğlen saatlerine kadar hiç internete girmeye fırsat bulamadım.

Dünya telaşı işte,oysa ki arkadaşımız Esra o günlerde canıyla uğraşmış ve ne yazık ki
hayat mücadelesini kaybetmiş.

Son yazısını okudum,astım yüzünden sıkıntılı günler geçirdiğini yazmıştı.
Geçmiş olsun demek için ve öğretmenler gününü kutlamak için tekrar uğrarım,Kevgir için e-mailine yazı gönderirim dediğimde bu acı haberle karşılaştım.
"Yok,olamaz böyle bir şey"diyerek bütün arkadaşları dolaştım,bütün yazıları ağlayarak okudum,meğer gerçekmiş.

Hepimiz sanal dünyadan onunla tanıştık,yazıştık.
Biz Esra'yı geçen yılın Kasım'ından beri tanıyoruz,acısı içimizi yaktı.
Ya ailesi,çevresinde ki onu tanıyanlar,onlar için bu kayıp çok daha zor olmalı.
Allah-ü Teala tüm sevenlerine,Zerrin'e,Nihan'a,öğrencilerine ve ailesine sabırlar versin.
Esra'nın kaderinde Kasım ne kadar çok yer alıyor,farkında mısınız?
10 Kasım'da dünyaya geldi,
6 Kasım'da blogunu açtı ve bizimle tanıştı,
ve ne yazık ki bir Kasım gününde hayata veda etti.


Esra'nın vefatı üzerine açılan blogu ziyaret edebilirsiniz.


23 Kasım 2007 Cuma

KAYISILI FISTIKLI TART


KAYNANA ÇATLATAN TARİFLER ETKİNLİĞİ
Logosu çok şirin,konusu ilginç olan Kaynana Çatlatan Tarifler etkinliği için tarifler peşpeşe yayınlanmaya başladı.
Etkinliğimizin ev sahibi sevgili arkadaşımız Lale.
Etkinlikte yer alacak olan tarifler (muffin-tart-browni-cheesecake) ismi yabancı,yapılışları çokta yabancı olmayan tariflerden oluşuyor.
Muffin-browni ikilisini sık sık yaparım ama bu 2. tart yapışım,cheesecake ise hiç yapmadım.
Daha önce vişneli tart yapmıştım,o zaman tart kalıbım yoktu Borcam'la pişirmiştim.
Şimdi Borcam tepsimden daha küçük tart kalıbım var,bu tartı yeni kalıbımla pişirdim.
Tarif Sahrap Soysal'ın Hürriyet'te ki köşesinde çıktı.
Hamuru hemen kıvamını buluyor ve çok lezzetli.
Eğer tart kalıbınız kelepçeli değilse,hamuru kalıba yerleştirmeden önce yağlı kağıt yerleştirmenizi öneririm.
Bana bu öneriyi ilk tart yapışımda Lale yapmıştı ama tamamen unutmuşum.
Ben yağlı kağıt sermeyi unuttum,muhallebisi ile birlikte piştiği için kalıptan ilk dilimi kesmeyince çıkaramadım.
Sonuçta hamurundan- kremasına çok lezzetli bir tart ortaya çıktı.
"Afiyetle Kalın"


KAYISILI FISTIKLI TART;
Malzemeler;
125 gram margarin,
2 yemek kaşığı dolusu tatlı yoğurt,
1 paket kabartma tozu,
1/2 çay kaşığı tuz,
12 yemek kaşığı dolusu un.
Kreması için;
1 paket hazır vanilyalı puding(Muzlu puding de kullanabilirsiniz diye belirtmişler ben muzlu kullandım.)
3 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı toz şeker,
3 adet yumurtanın sarısı,
50 gr tereyağı,
1 adet limon kabuğunun rendesi,
500 gramlık kayısı kompostusu (ben kuru kayısı alıp,kendim komposto hazırladım)
Yarım su bardağı toz şam fıstığı (yeşil antepfıstığı).
Yapılışı;
Tart hamurunun hazırlanması için;
Oda sıcaklığında bekleyen margarin derin bir kaba koyulup üzerine yoğurt eklenir.
Tuz ve kabartma tozu katıp karıştırılır.
Un da azar azar ilave edilip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Diğer taraftan, 23-25 cm çapındaki tart kalıbı yumuşamış margarinle iyice yağlanır.
(Altı çıkabilen tart kalıpları tercih edilmeli yada kenarlarından tutup çıkarabilmeniz için kalıba yağlı kağıt yerleştirilmeli)
Hazırlanan tart hamuru elle bastırılarak ve kenarları iki parmak yükseltilerek kalıba yayılır. Kalıp buzdolabında bekletilir.
Kremanın hazırlanması için;
Hazır puding küçük bir tencereye koyulup üzerine süt eklenir.
Tozşeker ve tereyağı katılıp kısık ateşte, tel çırpıcı ya da tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırılarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Puding kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınıp yumurta sarıları teker teker eklenerek karıştırmaya devam edilir.
Rendelenmiş limon kabuğu ilave edildikten sonra tekrar karıştırılıp, hafifçe ılınması beklenir. Tart hamuru buzdolabından çıkarılıp çatalın ucuyla birkaç yerinden delinir.
Ilınan krema tart hamurunun içine aktarılıp üzeri kaşığın tersiyle düzeltilir.
Kayısı kompostusu süzülüp kayısı taneleri, kremanın üzerine çukur kısımları alta gelecek şekilde dizilir.
Tart, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika kadar pişirilip çıkarılır.
Ilık hale gelmesi beklenip buzdolabında en az 2-3 saat bekletilir.
Servis yapılmadan önce üzerine toz halindeki fıstıklar serpiştirilir.
Dilimlenerek servis yapılır.

"Afiyet Olsun"

21 Kasım 2007 Çarşamba

BARBUNYA BALIĞI


Kış mevsimi geldi, bu sebeple bizim evde her hafta balık pişiyor.
Resmini çekip, değişik bir tarif yayınlarım diye farklı balıkları severek pişiriyorum.
Barbunya balığı uzun zamandır aklımdaydı ama bir fırsatını bulup, alamamıştım.
Geçen hafta barbunya balığı aldım, tepsiye yağlı kağıt serip fırında pişirdim.
Eşim severek yedi ve dün yine barbunya alarak bu balığı sevdiğini iyice belli etmiş oldu.
Barbunya'nın bir türü de "Tekir" balığıymış.
Barbunyanın alnı dik,Tekir'in alnı ise kubbe biçimindeymiş.
Bakınız;
Pazı Yaprağında Tekir Buğulama

Bence "Barbunya" ismi bu balığa çok yakışıyor, çünkü aynı barbunya gibi üzerinde kırmızı lekeler var.
Eşim çocukluğun da babasının getirdiği ilk barbunya balığını kardeşleriyle "salçalı balık" diyerek yediklerinden bahsediyor.
Barbunya balığı pişince salça eklemiş gibi tabağa kırmızı suyunu bırakıyor.
"Afiyetle Kalın"


BARBUNYA BALIĞI;
Malzemeler;
1 kilo Barbunya balığı,
2 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz.
Yağlı kağıt.
Yapılışı;
Temizlenmiş Barbunya balığını yıkayıp,süzün.
Tuzunu serperek karıştırın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin,balıkları kağıdın üzerine dizin.
Balıkların üzerine fırça ile sıvı yağ sürün.
Önceden ısıttığınız fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Bol salata eşliğinde servis yapın.

"Afiyet Olsun"

16 Kasım 2007 Cuma

ETLİ NOHUT

Nohutu sevmeyen yok gibidir.
Başlıbaşına bir yemekte olabilir, pilava garnitür gibi ekleyerek nohutlu pilavda yapabilirsiniz.
Nohutla yapılan Humus var ki mezelerin vazgeçilmezlerinden.
Son yıllarda ise mantılı-nohutlu çorba var, o da çok nefis oluyor.
Knorr da mantılı-nohutlu çorbayı "yüksük" çorbası olarak piyasaya çıkardı.
Eşim bakliyat pişireceğim zaman kemikli et kullanmamı tercih ediyor ama iri kuşbaşı etle yapmak bana daha cazip geliyor.
Nohut hakkında kısacık bilgi;
NOHUT:
Yağ düzeyi düşük ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, betakaroten, ve folik asit açısından zengindir.
Göğüs kanserine karşı korur.
"Afiyetle Kalın"

ETLİ NOHUT;
Malzemeler;
2 su bardağı nohut,
300 gram kuşbaşı et,
1 adet kuru soğan,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Sıvı yağ-tuz.
TARİFİ;
Nohutları bir gece önceden ıslatın.
Vaktiniz yoksa aniden pişirmeye karar verdiyseniz,15-20 dakika haşlayın.
Eti yıkayıp,tencereye yerleştirin.
Et,suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Soğanları küçük doğrayıp,ete ekleyin.
Sıvı yağ ekleyerek,soğan ve eti biraz yağda kavurun.
Kavrulan soğanların üzerine biber salçasını ekleyip,bir kaç dakika pişirin.
Üzerine haşladığınız nohutları-tuzunu ve üzerini biraz geçecek kadar suyunu ekleyin.
Eğer düdüklüde pişirecekseniz fazla su eklemeyin,düdüklüde su kaybetmediği için yemeğiniz çok sulu olabilir.
Ağır ateşte nohut ve etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"

15 Kasım 2007 Perşembe

KIŞ HAZIRLIKLARI

YE # 28 = KIŞ HAZIRLIKLARI
28. Yemek etkinliğimizin konusu; Kış hazırlıkları.
Etkinliğimizin ev sahibi; Mahsun Prenses
Kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.




Ben çok fazla kış hazırlığı yapan birisi değilim.
En çok yaptığım kış hazırlığı; Taze barbunya, bezelye gibi baklagilleri yazın alıp, temizleyip, buzluğa kaldırmak.
Birde sonbaharda kırmızı biberleri haşlayıp-zarını soyarak bütün olarak kaldırıyorum.
Yemeklerde kullanmak için küp küp doğrayıp, buzluğa atıyorum.
Bakınız; Kırmızı Biber Ruloları
Kışın sebzeli börek yapacağım zaman hazırladığım haşlanmış-zarı soyulmuş kırmızı biberleri rahat rahat kullanıyorum.
Piyasadaki közlenmiş biberler turşu olarak hazırlandığı için sebzeli böreğin içinde kullanamıyorum.
Birde her evde bulunan tarhana var ki o konuda çok şanslıyım.
Annem her yaz bol baharatlı normal tarhana, birde hastalıkta sağlıkta pişirelim diye kiren tarhanası yapar.
Kiren tarhanası üst resimde ki pembe renkte olan.
Kiren tarhanasının yapılışı ve çorbasının tarifi burada
Baharatlı tarhana ile yapılmış şehriyeli tarhana çorbası için burada
Eşimin ablası da değişik bir tarhana yapıyor, eskiden tarhanasını yaş olarak yapıp bidonda buzdolabında tutuyordu ama buzdolabında yaptığı kalabalığı düşünerek son yıllarda görümcemde tarhanasını kurutuyor.
Üstte ki resimde görünen beyaza yakın rengi olan görümcemin tarhanası, tadı hafif ekşi ve un çorbası kıvamında oluyor.
"Afiyetle Kalın"

13 Kasım 2007 Salı

ŞEHRİYELİ TARHANA ÇORBASI


Tarhana çorbasının içine tel şehriye ve et suyu tableti atarak farklı bir çorba yapmaya ne dersiniz?
Tarhananız bol baharatlıysa bu şekilde pişirdiğinizde Ezo Gelin çorbasına benzeyecektir.
Tarhana çorbası Türk mutfağının vazgeçilmez çorbalarındandır.
Türklerin Orta Asya'dan göçerken getirdikleri yiyeceklerin arasında tarhana varmış.
Yaygın olan bir söylenceye göre tarhana çorbasının öyküsü şöyledir:
Vaktiyle bir hükümdar, bir fakir evine misafir olmuş.
Kendisine ikram edilen çorbayı çok sevip, ev sahiplerine övgüde bulunarak "bu ne çorbası" diye sorunca, çorbayı hazırlayan kadın "Dar Hane çorbasıdır, kusura bakmayın" şeklinde yanıt vermiş.
Tarhana'nın ismi hakkında ki yazı Wikipedi'den alınmıştır.
"Afiyetle Kalın"

ŞEHRİYELİ TARHANA ÇORBASI;
Malzemeler;
3 kaşık tarhana,
2 kaşık tel şehriye,
1 Litre su,
1 yemek kaşığı salça,
1 et suyu tableti,
Sıvı yağ,tuz.
Yapılışı;
Tenceye sıvı yağı ve salçayı alarak kavurun.
Suyunu ekleyin,3 kaşık tarhana-2 kaşık tel şehriyeyi ekleyerek karıştırın.
Et suyu tabletini,tabletin tuzunu dikkate alarak çorbanın tuzunu ekleyin.
Topaklanmaması ve taşmaması için sürekli karıştırarak,pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

10 Kasım 2007 Cumartesi

KULAKLI MAKARNA


Kulaklı makarna yöresel yemeklerimizin başında gelir.
Kastamonu'lu yada Karadeniz'li olupta bu makarnayı bilmeyen yoktur.
Kulaklı makarna mantıya benzer ama iki katı büyüklüktedir ve tereyağlısı yoğurtlusundan daha çok yenir.Büyük olduğu için çabucak kapatırsınız,mantı kadar çok uğraştırmaz.
Bizde mutlaka içine et konur,kıyma ile yapmayız.
Normal bir zamanda pişmemek için direnen o et parçası,kulaklı makarnanın içinde 10 dakikada pişer.Eti sotelik yani küçük doğranır ama mutlaka karabiberle tatlandırılır.
Kulaklı makarna İnebolu'ya giderken geçtiğimiz yerlerde de oldukça popüler, yol kenarlarında ki tabelalarda lokantaların "Kulaklı makarnayı tattınız mı? " yazılı reklamlarını görebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


KULAKLI MAKARNA;
Malzemeler;
1 Kilo un (biraz açmak için ayırın)
2 adet yumurta,
tuz ve tereyağ.
İç malzemesi;
300 gram sotelik doğranmış et,
2 adet küçük doğranmış kuru soğan,
Tuz-karabiber.
Yapılışı;
Un,tuz ve yumurtayı karıştırıp,su ekleyerek sert bir hamur elde edin.
Hamuru pezilere ayırın ve üzerini kabuk tutmasın diye örtün.
Pezileri un yardımıyla açıp, 3x3 büyüklüğünde karelere kesin.
Küçük doğranmış etin ve soğanın tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Kestiğiniz karelerin ortasına birer et ve biraz soğan yerleştirerek üçgen kapatın.
Kapattığınız hamurları üst üste gelmeyecek,yapışmayacak şekilde gazete kağıdı veya temiz bir bez örttüğünüz sini veya sofranın üzerine yerleştirn.
Hemen pişirmeyecekseniz sıcak olmayan serin bir yerde bekletmenizi öneririm.
Pişiriyorken geniş tencere ve bol su kullanın.
Makarnayı kaynayan suya atmadan önce tuzunu atın.
Pişen makarnayı süzerek tepsiye alın ve üzerine kızdırılmış tereyağ dökün.
"Afiyet Olsun"

8 Kasım 2007 Perşembe

YUMURTALI PIRASA

Kış sebzeleri tezgahlarda ki yerlerini çoktan aldılar.
Gerçi son yıllarda yaz yada kış farketmeden çoğu sebzeyi ve meyveyi her mevsim bulabiliyoruz.
Mesela çocukluğum da kış gelince domatesi bulmak mümkün değildi.
Bahar ve yaz aylarında domates çıkınca büyük bir özlemle domatesle hasret giderirdik.
Mis gibi kokusuyla domates salatasını masamızdan eksik etmezdik.
Kahvaltı da üzerine beyaz peynir serpiştirilmiş domates salatası nefis olur.
Şimdi domatesi yılın her ayı, her mevsimi bulmak mümkün.
Mümkün olduğunca meyveyi ve sebzeyi mevsiminde almaya çalışıyorum.

Bu yazı hiç pırasalı bir tarif yazısına benzemedi : )
Pırasaya dönersek, ne yazık ki sevmeyeni çok olan bir sebze.
Çok şükür bizim evde hiç sebze seçilmez, benim bamya yememem dışında hepimiz her sebzeyi yeriz.
Pırasayı zeytinyağlı, etli yada yumurtalı olarak sık sık pişiririm.
Yumurtalı olana eşim "pırasalı mıhlama" diyor.
Bazen kahvaltı da bile yumurtalı olanı pişiriyorum.
Yumurtasını çırparakta ekleyebilirsiniz, bütün olarakta pişirebilirsiniz.
Yumurtanın üzerine 1-2 kaşık su döküp, tencere veya tavanın kapağını kapatarak pişirirseniz üzeri bembeyaz olacaktır.
"Afiyetle Kalın"


YUMURTALI PIRASA;
Malzemeler;
1 kilo pırasa (daha çok beyaz yerleri),
Yarım çay bardağı zeytinyağ,
Kişi sayısına göre yumurta,
Tuz,baharat.
Yapılışı;
Pırasanın dış yapraklarını temizleyerek, yıkayın.

 
Verev şeklinde ince ince doğrayın.
Pilav tenceresi veya tavada pişirmenizi öneririm.
Tencereye biraz yağ dökün.
Tenceredeki zeytinyağının üzerine, doğradığınız pırasaları ve tuzunu ekleyin.
Pırasaları kavurun, suyunu salıp - çektiğinde halâ pişmemişse yarım çay bardağı su ekleyebilirsiniz.
İstediğiniz baharatı karabiber-kırmızı pul biber v.b. kullanabilirsiniz.


Pişen pırasanın üzerine yumurtaları kırın, yumurtalar için de biraz tuz serpin.
Yumurtaların üzerine 2 kaşık su dökün ve tencerenin kapağını kapatın.
Yumurtalar istediğiniz kıvamda pişince yemeğiniz hazır.
"Afiyet Olsun"

6 Kasım 2007 Salı

MİNİK KEK PASTA

Kevgir dergisinin Kasım sayısını okudunuz mu?
Zerrin ve Esra yine birbirinden güzel tarifler ve dosyalar hazırlamışlar.
Emeği geçen,tarif gönderen diğer arkadaşlarımızın da ellerine sağlık.
Bende bu ay ki dergiye "Minik Kek Pasta" tarifimi gönderdim.
Oldukça basit ve pratik bir tarif, denemenizi tavsiye ederim.
Kekiniz kabarmadığı zaman da bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
Bu şekilde kesince hemen hemen 15-18 adet kek çıkıyor.
Daha ince keserek kalabalık misafirlerinize hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

MİNİK KEK PASTA;
Malzemeler;

 4 adet yumurta,
1,5 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 Paket vanilya,
1 paket kabartma tozu,
1 portakal veya limonun kabuğu,
Yarım su bardağı ceviz içi,
3-3,5 su bardağı un,
Üst malzemeleri;
1 paket çikolatalı sos,
1 tablet çikolata,
2.5 bardak süt.
1 poşet krem şanti,
Şanti için 1 su bardağı soğuk süt.
TARİFİ;
Oda ısısında ki yumurtaları, şekerle çırpın.
İçine sıvıyağı ve yoğurdu ekleyip, çırpmaya devam edin.
Ufalanmış ceviz içini, rendelenmiş portakal veya limon kabuğunu ekleyin.
Kabartma tozu, vanilya ve unu eleyerek karışıma ekleyin.
Kalıp olarak Borcam’ın dikdörtgen fırın kabını kullandım.
Köşeli kesebilmek için uygun bir kalıp oldu.
Keki pişireceğiniz kalıbı margarin ile yağlayıp, un serpin.
Fazla unu silkeleyin. Kek hamurunu kalıba boşaltın.
Önceden ısıttığınız, düşük dereceli fırında, kapağını açmadan pişirin.
Piştiğinden emin olmak için, kekin içine bıçak batırın, temiz çıkıyorsa pişmiştir.
Kekiniz pasta formunda olacağı için fazla kabarmayacak.
Kek piştikten ve soğuduktan sonra dikdörtgen şeklinde kesin.
Çikolatalı sosu 2,5 su bardağı süt ile pişirin.


İçine bir tablet çikolata atıp, karıştırarak eritin.
Kestiğiniz kek parçalarının üzerine çikolatalı sostan bolca sürün.


Soğuk sütle çırptığınız krem şantiyi,buzdolabı poşetine doldurun.
Poşetin ucuna bıçakla küçük bir kesik atın.
Poşeti sıkarak, krem şantiyi çikolatalı sosun üzerine şeritler halinde sıkın.
“Afiyet Olsun”

2 Kasım 2007 Cuma

KAĞITTA LÜFER BALIĞI

muhteremle afiyetle

Hafta sonu geldi, pek çok ailede hafta sonları balık yeniyor.
Bizde ise balık, ben yiyemediğim için eşimin canı ne zaman isterse alıp, geldiğinde oluyor.
Bu lüferleri geçen hafta getirdi.
Bende ne zamandır kağıtta balık denemek istiyordum.
Baktım bu iş için boyu posuda uygun, lüferleri kağıtta pişirdim.
Gayet kolay oldu, evde balık kokusu olmadı, kızartma olmadığı için hafif oldu.
Sebzelerde çok güzel pişmişti, eşim seve seve yedi.
Yağlı kağıdı, fırın poşetinden daha çok seviyorum.
Bazen balığı, poşeti unladığım halde ayırmak zor oluyordu.
Kağıtta böyle bir problem yok.
Balığı kağıda yerleştirin, üzerine soğan ve yeşillikleri dizin, tuz, baharat serpin, kağıdı kenarlarından katlayıp, fırında pişirin, bu kadar kolay ve hafif.
"Afiyetle Kalın"

kağıtta balık nasıl yapılır?

KAĞITTA LÜFER BALIĞI;
Malzemeler;
2 adet lüfer balığı,
2 adet kuru soğan,
2 adet domates,
yarım demet maydanoz,
yarım demet dereotu,
4 yemek kaşığı zeytinyağı,
4 tatlı kaşığı biberiye,tuz,
1 adet limon,
2 adet kare şeklinde kesilmiş yağlı kağıt.
KAĞITTA LÜFER BALIĞI TARİFİ;
Balıkçıda temizlettiğiniz lüferleri yıkayıp, temizleyin.
Balığın büyüklüğüne göre kare şeklinde yağlı kağıdı kesin.
Kağıdın üzerine balıkları yerleştirin, tuzunu serpin.

 
Üzerine piyazlık doğradığınız soğanları ve domatesleri yerleştirin.
Doğradığınız maydanoz ve dereotunu, 2 tatlı kaşığı biberiyeyi, 2 yemek kaşığı zeytinyağını, halka halka doğradığınız limonları yerleştirin.
Sebzeler içinde biraz tuz serpin.

 
Kağıtların kenarlarını kıvıra kıvıra kağıdı kapatın.
Kağıtları yerleştirdiğiniz tepsiyi, önceden ısıtılmış fırına verin.
Servis yaparken kağıtlı yada kağıtsız servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

1 Kasım 2007 Perşembe

FINDIKLI PASTA

Dün (31 Ekim) kızım Hilal'in doğum günüydü.
Bu yıl 16 yaşına girdi.
Kızımı yazılarıma sık sık konu ediyorum, hatta onun için yazdığım şiiri bile blogda sizlerle paylaşmıştım.

KIZIM HİLAL’E,
Annesinin biricik kızı,
Evimizin sevgi arsızı,
Çok çabukta alınırmış,
Annesine naz yaparmış.

Gözleri Van kedisi gibi,
Biri yeşil, biri mavi,
Kozmetiği çok sever kendisi,
Parayı cebinde tutamaz, harcanır hepsi.

Bilgisayardan iyi anlar,
Kızdığı zaman surat asar,
Tepesi çok atınca,
Söylenmeye başlar,

OKS’den kurtuldu bu yıl,
Canı çıktı geçen yıl,
Yeni okulunda bu sene,
Keyfi oldukça yerinde!

Aslında biz bugün pasta yapmamaya karar vermiştik.
Cumartesi günü arkadaşı bize gelice Disal'den tarifini aldığım muzlu rulo pasta yapmıştım.
"Anne ben bugün pastamı yedim, bir daha yapmana gerek yok" dedi ama bugün okuldan eve gelir gelmez ilk sorduğu şey pasta oldu.
-Eee hani pasta istemiyordun? dedim.
-Ben yine de bir sürpriz bekliyordum, dedi.
Tam da alışverişe çıkmak üzereydim, marketten pasta malzemesi olarak, hazır pasta tabanı ve krem şanti aldım. Kavrulmuş fındık ve file fındık evde vardı.
Keki ıslatıyorken mandalina kullandım, ortadan ikiye kestiğim mandalinaları limon gibi sıkarak keki ıslattım.
İç kısmına muz doğradım.
Üstteki çikolatayı rende yapılınca çok ufalanıyor diye, sebze soyacağı ile kestim.
Akşam yemekten sonra pastayı hemen hazırladım, keki hazır olduğu için fazla uğraştırmadı.
15 dakika içinde tamamlandı ve çaya yetişti.
Hilal'in gönlü oldu, bizimde çayımızın yanına lezzet kattı : )
"Afiyetle Kalın"


FINDIKLI PASTA;
Malzemeler;
1 paket hazır pasta tabanı,
2 poşet krem şanti,
1 su bardağı soğuk süt,
Keki ıslatmak için;
3 adet tatlı mandalina,
İçi için;
1-2 adet muz,
Süslemek için;
1 su bardağı file fındık,
1 su bardağı kavrulmuş fındık,
1 tablet çikolata.
FINDIKLI PASTA TARİFİ;
Pasta tabanının yarısını çıktığı kabın üzerine yerleştirin(yüksekte olunca kolay hazırlanıyor).
Kekin iç kısmına 1.5 mandalinayı iyice sıkın, mandalinanın etli bölümlerinden de eklemenizi tavsiye ederim.
Krem şantiyi 1 bardak soğuk süt ile çırpın.
Mandalinanın suyu ile ıslattığınız iç kısma krem şanti sürün.
Krem şantinin üzerine muz doğrayın.
Kekin diğer yarısını da kalan 1.5 mandalina ile ıslatıp, muzların üzerine kapatın.
Krem şanti ile pastanın her tarafını kaplayın, düzgün olmasına gerek yok.
Nasıl olsa kenarlarını ve üstünü kaplayacağız.
Pastanın kenarlarına döndüre döndüre file fındıkları yapıştırın.
Üst kenarlarına kalan krem şantiyi nokta nokta sıkın.
Her noktanın üzerine bir adet kavrulmuş fındık yerleştirin.
1 tablet çikolatayı sebze soyacağı ile kesin.
Pastanın tam ortasında ki boşluğa çikolatayı yerleştirin.
Pastanın yapımı bittikten sonra iki spatula yardımı ile servis tabağına alın.
Pastayı buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
"Afiyet Olsun"