31 Aralık 2007

MUTLU YILLAR!


YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN.

Yeni yılınızı kutlar, sağlıklı ve huzurlu bir yıl geçirmenizi dilerim.

Bir önce ki yazımda bilgisayarımda ki sorundan bahsedip, hallettiğimizi yazmıştım ama anlaşılan bazı sorunları çözememişiz.
3 gündür bütün uğraşlarıma rağmen resim yükleyemiyorum.
Bloga yükleyemediğim gibi imageshack'a da yükleyemiyorum.
G.mail ve msn'de de resim yükleyemiyorum.
Resimsiz bir blog düşünemiyorum,İnşallah bu işi bir an önce hallederiz de tekrar resim yüklemek sorun olmaz.

"Afiyetle Kalın"

26 Aralık 2007

ÇİKOLATALI ELMALI TOPLAR


Sevgili Ayşe'nin başlattığı etkinliğin bu ay ki konusu;En tatlı hediyeler.
Ev sahibi;Burçin'in Denemeleri blogundan Burçin Hanım.
Etkinliğe "çikolatalı elmalı toplar" tarifi ile katılıyorum.
Burçin'e kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.


Az daha bu etkinliğe katılamayacaktım.
Pazartesi günü hindistan cevizi dolgulu kurabiye tarifini yazdım akşama bilgisayarım çöktü.
Hemen teknik lisenin bilgisayar bölümünde okuyan yeğenim Yunus Emre'ye haber verdim.
Sağolsun bilgisayarı yeniden yükledi ama internete giriş yapmamızı sağlayan modem sorun çıkardı.
Bir türlü bilgisayar ile modem arasında ki bağlantıyı kuramadık.
Yazın bilgisayarı formata gönderdiğimiz zamanda böyle bir sorun çıkmıştı, tekrar kuracağız diye10 gün uğraşmıştık.
İnternete girmem 10 günü bulmuştu.
Bende bugün modemi söküp aldığımız yere gittim, bana bir iki tavsiyede bulundu, gerekirse eve gelip, kurabileceğini söyledi.
Neyse ki modem bu sefer sorun çıkarmadı ve çalıştı.
Bu çöküşle birlikte bütün resimlerim, müziklerim silindi.
Resimlerimi cd'ye kaydettiğim için ciddi bir kayıp yok ama movie maker'da video yapmak için topladığım fon müziklerinden oluşan arşivim kayıt etmediğim için silindi, gitti.
Aklıma geldikçe "eyvah! buda silindi, şuda silindi" diye kendi kendime söylenip, duruyorum.
Sık sık kullandığım Word yok oldu, yazı stillerim kısıtlandı.
Tüm bunlar 1 hafta önce olsaydı, okuldan bayram izni için gelen oğlum istediğim programları yükler, bilgisayarı donatırdı.
Oğlum okula döndü, ertesi gün bilgisayar çöktü.
Resimlerimin kayıtlı olmasıyla avunup, silinenler için üzülüyorum.
Neyse giden gitti, yola devam!....
"Afiyetle Kalın"
ÇİKOLATALI ELMALI TOPLAR;
Malzemeler;
1 paket petibör bisküvi,
2 adet elma,
1 portakalın rendelenmiş kabukları,
2 yemek kaşığı çekilmiş ceviz,
1 yemek kaşığı tarçın.
Üzeri için;
1 tablet bitter çikolata,
yarım çay bardağı süt,
Süslemek için yenilebilir inci veya hindistan cevizi.
Yapılışı;
Bisküvileri robottan çekerek yada elinizle iyice ufalayın.
Elmaları soyup, redeleyin.
Portakalın kabuğunu yıkayıp,rendeleyin.
Cevizi ve tarçını ekleyin, yoğurun.
Kıvamlı bir hamur haline gelince ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın.
Çikolatayı süt ile birlikte eritip, topları erimiş çikolataya batırıp, her yerini kaplamasını sağlayın.
Üzerini isterseniz yenilebilir inci taneleri veya hindistan cevizi ile süsleyin.
Çikolatanın donmasını bekleyip, minik kağıt kaplara yerleştirin.
"Afiyet Olsun"

24 Aralık 2007

HİNDİSTAN CEVİZİ DOLGULU KURABİYE


PORSELEN DEMLİK ÇAY ETKİNLİĞİ 8Yeni bir etkinliğimiz daha oldu,gerçi bu etkinlik başlayalı neredeyse 2 ay oldu ama ben ilk defa katılıyorum.
Bu etkinliğin en büyük özelliği çay saatlerine uygun tarifler yayınlaması ve haftada bir olması.
Her hafta farklı bir ev sahibinin gerçekleştirdiği etkinliğin 8.sini bu hafta ki ev sahibimiz
ikizlerin annesi blogundan Ayşe yapıyor.
Etkinlik bu seferlik bayram sebebiyle 2 haftaya çıktı,bayram telaşı bittiği için bende bugün tarifimi yayınlıyorum,kolay gelsin Ayşe.
"Afiyetle Kalın"


HİNDİSTAN CEVİZİ DOLGULU KURABİYE;
Malzemeler;
1 paket margarin,
3,5 su bardağı un,
1 su bardağı pudra şekeri,
3 çorba kaşığı yoğurt,
1 paket kabartma tozu,
3 yemek kaşığı kakao.
İçi için;
1 su bardağı hindistan cevizi.
Üstü için;
1 çay bardağı pudra şekeri,
1 paket vanilya.
TARİFİ;
Oda ısısında ki yumuşamış margarine, yoğurdu, eleyerek unu-pudra şekerini-kabartma tozunu ve kakaoyu ilave edip, yoğurun.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp,yuvarlayın ve ortasını açarak 1 çay kaşığı hindistan cevizi yerleştirin.
Uçlarını birleştirip, yuvarlayarak kapatın.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip, önceden ısıtılmış ama kızgın olmayan fırında pişirin.
Pişen kurabiyelerin üzerine vanilya karıştırılmış, pudra şekeri serperek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

19 Aralık 2007

HAYIRLI BAYRAMLAR

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.
Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar,
sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmenizi dilerim.


13 Aralık 2007

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ DOLMASI

YE # 29 ZEYTİNYAĞLILAR;
Bu ay ki yemek etkinliğimizin konusu zeytinyağlılar.
Misafir masalarında ortada olmazsa olmazlardan,sıcak yaz aylarında serin serin masalarımıza baş tacı ettiğimiz,kalp ve beden dostu zeytinyağlılar.
Etkinliğe "zeytinyağlı kereviz dolması" ile katılıyorum.
Ev sahibimiz "Sıcak Paylaşımlar" blogundan Aysel Hanım.
Aysel Hanıma kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
"Afiyetle Kalın"


ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ DOLMASI;
Malzemeler;
4 adet kereviz,
İçi için;
1 su bardağı pirinç,
1 orta boy soğan,
1 demet dereotu,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
Tuz-zeytinyağ.
Kararmaması için 2 limon.
Yapılışı;
Kerevizlerin dış kısmını soyun ve içini oyun.
Kerevizleri soyar soymaz limon suyunun içine koyun.
İç malzemesini karıştırarak, dolmanın içini hazırlayın.
İçlerini oyduğunuz kerevizleri pilav tenceresi gibi düz tabanlı bir tencereye dizin.
İç malzemesini kerevizlerin içine doldurun.
Üzerlerine 1 çay bardağı zeytinyağı dökün,tuzunu serpin, üzerini aşmayacak kadar su ilave edin.
Kısık ateşte pişirin.
İnce doğradığınız dereotu ile servis yapın.

"Afiyet Olsun"

10 Aralık 2007

ÇİFTLİK PASTA

5 Aralık'ta kızkardeşim Tuğba'nın oğlu Efe'nin doğum günüydü.
Hafta içine geldiği için Cumartesi günü kutladık.
Tuğba'ya "bu sene Efe'nin doğum günü pastası ve partisi benden" dedim, pastayı yaptım.
Cumartesi günü bizde toplandık, gündüz pasta kesmek için çay masası kurdum.
Akşam eşlerimizin gelmesiyle akşam yemeği hazırladım.
Pasta gündüz ve akşam olarak 2 kere servis yapıldı.
5 x 8 cm'lik dilimler kestik, 30 dilim çıktı.
Biz gündüz 14, akşam 15 kişiydik, tam kararında bir pasta oldu.
Ne yazık ki masanın resmini çekmek aklımıza gelmedi.
Efe ile birlikte aile resimleri çektirdik ama masanın resmini çekmedik : (
Mönüde;

Ispanaklı Börek


Tavuklu ve Peynirli Milföy


Rulo Patates Salatası


Sürpriz Kurabiye ve

Çiftlik Pasta vardı.

Efe'yi artık tanıyorsunuz geçen yıl ki doğum gününde yine bir doğum günü yazısı yazmış,
Efe'nin bebekliğinden itibaren olan resimlerini yayınlamıştım.
Minik eller mutfakta etkinliği içinde yine Efe'nin ellerini kullanmıştım.
Efe hayvanları çok sevdiği için pastanın konusu baştan belliydi.
Bu kek ölçüleri ile Ocak ayında abimin oğlu Enes için pasta hazırlayıp,
futbol sahası şeklinde düzenledim.
Bakınız; Futbol Sahası Şeklinde Pasta

NOTLAR;
Pasta için dikdörtgen Borcam kullandım.
Bu ölçüde bir pandispanya tarifi bulamadığım için tahmini ölçülerde kek gibi bir pandispanya hazırladım.
Pişen keki klasik yöntemle, naylon iple ortadan ikiye ayırdım.
İçine muz dilimleri ve damla çikolata yerleştirdim.
İçine krem şanti, üst kaplamasına pasta kreması kullandım.
Çiftliğin çimleri için çekilmiş yeşil antep fıstığı kullandım.
Çiftlik hayvanlarını ve çitleri Carrefour'un oyuncak reyonundan aldım.
Şeker hamurundan yapılmış gülleri ise geçen hafta Eminönü'nde keşfettiğim pastacılık malzemeleri satan Yüksel Pasta Malzemeleri dükkanından aldım.
Çakıl taşlarını beyaz badem şekeri ile oluşturdum.
Kek kenarlarını bir parmak kestiğim halde epey büyük oldu, ona uygun tepsi bulamayınca bende fırın tepsisinin alt tarafını alüminyum folyo ile kapladım ve pastayı üzerine yerleştirdim.
Kek piştikten sonra rahat çalışabilmek için keki ters çevirdiğim Borcam'ın üzerinde süsledim.
Böyle yapınca kenarlarını daha kolay kaplayıp, fıstıkları daha kolay yapıştırabiliyorum.
Servis tepsisine aktarırken pasta büyük olduğu için kızımla birlikte ikişer spatula kullanarak aktardık.
Servis tepsisine yerleştirdikten sonra kenarlarına pasta kreması sıktım.
Köşe başlarına güller yerleştirdim.
Bu pastayı yapmanın en güzel kısmı üzerinde ki süsleri yerleştirmek oldu.
"Afiyetle Kalın"

ÇİFTLİK PASTA;
Malzemeler;
Kek için;
6 Adet yumurta,
1 su bardağı süt,
2 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
2 paket kabartma tozu,
2 paket vanilya,
3,5 - 4 bardak un,
Limon kabuğu rendesi.
İçi için;
2 poşet krem şanti,
Krem şanti için 2 bardak süt,
3 adet büyük boy muz,
1 çay bardağı damla çikolata,
Keki ıslatmak için 1 çay bardağı portakal suyu.
Üstü için;
1 paket pasta kreması,
Pasta kreması için 1 bardak süt,50 gram margarin.
Çekilmiş antep fıstığı.

TARİFİ;
Yumurtaların beyazlarını ayırıp, şekerle köpürünceye kadar çırpın.
Diğer bir kapta yumurta sarılarını, yağı, sütü, karıştırın.
Eleyerek unu, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyin.
Malzemeleri karıştırdıktan sonra fazla söndürmeden ve çırpmadan yumurta beyazlarını ekleyip, yavaş yavaş karıştırın.
Dikdörtgen Borcam'ı margarinle yağlayıp, un serpin.

Hazırladığınız kek hamurunu tepsiye döküp, ısınmış ama kızgın olmayan fırında, kapağını açmadan, düşük ayarda pişirin.

Keki piştiği kapta soğutup, parçalamadan çıkarın.
Kenarlarını bir parmak kesip, düzleyin.
Naylon iplikle yukarıdan aşağıya doğru keserek ikiye ayırın.
Kestiğiniz kekin yarısına, portakal suyunun yarısını döküp ıslatın.

Soğuk sütle çırptığınız krem şantiyi üzerine yayın.
Üzerine halka halka doğradığınız muzları dizin.
Çikolata damlalarını serpin.

Kekin diğer yarısını da portakal suyu ile ıslatıp, diğerinin üzerine kapatın.
Kalan krem şantiyle kenarlarını sıvayın.
Yemek kaşığının tersini mala gibi kullanarak kenarlarını sıvayabilirsiniz.


Pasta kremasını, soğuk süt ve 50 gram margarin ile çırpın.
Pastanın üzerini ve kenarlarını pasta kreması ile kaplayın.

Üzerine ve kenarlarına çekilmiş antep fıstığı serpin.
Pastayı spatula ile servis yapacağınız tepsiye aktarın.
Dikkat;
Büyük olduğu için iki kişi ve 4 spatula ile yapmanızı tavsiye ederim.
Kenar kısımlarına krem şanti sıkıp, istediğiniz gibi süsleyin.

"Afiyet Olsun"

06 Aralık 2007

MANTARLI BİBERLİ SOSİS

Pazar kahvaltılarına yada kahvaltıya gelen misfirlerinize yapabileceğiniz,bir tarif.
Genellikle sosisleri çocuklar kapıyor,büyüklerde biber ve mantarları alıyor.
Sosisleri uç kısımlarını artı şeklinde keserseniz çiçek gibi açıyor.
Görüntüsü çok güzel olduğu için,sosisin uçlarına kesik atmanızı öneririm.
Biber, mantar, domates ve sosisten oluşan malzemeye piyazlık doğranmış soğan da ilave edebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


MANTARLI BİBERLİ SOSİS;
Malzemeler;
Yarım kilo minik sosis,
Yarım kilo sivri yada çarliston biber,
Yarım kilo küçük mantar,
3 adet domates,
Sıvı yağ-tuz.
TARİFİ;
Mantarları temizleyip, yıkayın ama asla suda bırakmayın, çok su çektiği için pişerken tekrar bu suyu bırakıyor.
Biberlerin tohumlarını temizleyin, büyükse üçe bölün.
Sosislerin uç kısımlarına + şeklinde kesik atın.
Tavaya önce mantarları atın ve harlı ateşte suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Sıvı yağı ekleyin, biberleri ve rendelediğiniz domatesleri ilave edin.
Biber ve mantarların pişmesine yakın sosisleri ilave edin.
Tuzunu ekleyip, sosisler pişince servis yapın.
Piştikten sonra çok bekletmenizi tavsiye etmem, sosislerin sönme riski var.
"Afiyet Olsun"

03 Aralık 2007

MUZLU MUFFİN-ESRA İÇİN

Biliyorsunuz Kevgir Aralık sayısı Esra için çıktı.
Esra'nın bugüne kadar verdiği tarifleri aramızda paylaştırarak,tekrar pişirdik.
Ben muzlu muffini aldım,Esra'nın tarifi ile pişirdim.
Dergi,arkadaşlarımızın yoğun gayreti ile tam vaktinde ayın birinde çıktı.
Buradan emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.
İşte Kevgir Esra özel sayısında çıkan muzlu mufin tarifi ve Esra ile ilgili yazım;

Esra’yı ilk 16 Aralık 2006 tarihinde 17. yemek etkinliği için hazırladığım tarife yazdığı yorumla tanıdım.
“Sizi yeni keşfettim ve ziyaretinize geldim. Pasta harika görünüyor. Ellerinize sağlık”
Diye kısa ve ciddi bir yorum yazmıştı.
Daha sonraları Esra bizi büyüleyen sıcak yorumları ve keyifli yazıları ile kalbimizde kendine yer edindi.
Mart ayında blog oyunlarından “blog reklamları” oyununda onu şu cümlelerle anlatmışım.
BÜYÜLEYEN MUTFAK KOKUSU (Esra) Konum; Kayseri
Blogların eğitimci Esra’larından birisidir Esra.
Yemeklerine hele esprili yazılarına doyamazsınız.
Artık çocukluğunu da yazmaya başladı,yüzümüzde tatlı bir gülümsemeyle sayfasından ayrılıyoruz.Yazılarına yorum yazarsınız,yorumunuza yazdığı cevabı merakla bekleyip,sayfasına tekrar tekrar tıklarsınız.
Ünü o kadar yayıldı ki koskoca Hollanda Kraliyet ailesi Kayseri’de görev yaptığı okula gelip, Esra’yı ziyaret etti : )

Esra’dan gelen, ismi olmasa bile bunu Esra yazmıştır diyeceğim yorum;
Yazan: buyuleyenmutfakkokusu
Canım öncelikle bu kadar sabırlı davranıp
bu kadar kişiye böylesine güzel şeyler yazdığın için tebrik ediyorum seni
çok mutlu oldum güzel sözlerine
meğer ne güzel gözlemlemişsin sen
bizi yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
tutuldum
yüreğine sağlık
öptüm sulu sulu, sevgiler.

Sıcacık ve içten, bir yorum.

Zerrin ile Kevgir dergisini çıkaracakları zaman msn’de yazıştık.
“Resimlerini çok beğeniyorum, bize Kevgir dergisi için her ay kek tarifi hazırlar mısın? diye sordu.
Bende kabul ettim, her ay kek tarifimi gönderdim.Aralık sayısı için yazıyı henüz göndermemiştim.
Pazartesi günü önce dedim arkadaşları dolaşayım,daha sonra Kevgir için tarifi göndereyim ama ne yazık ki o acı haberle karşılaştım.

Artık kelimeler kifayetsiz ve anlamsız.
Seni çok seviyoruz Esra, mekanın Cennet olsun.

MUZLU MUFFİN;
Tarif ve yazısı Esra’dan.
Merhabalar…Muzlu muffin yaptım. Her şeyi, yani tüm tarif bana ve hayal gücüme ait. Kendim yaptım diye söylemiyorum, ama arkadaşlar kesinlikle deneyin.

MALZEMELER:
· 3 Adet Yumurta
· 1 Su Bardağı Şeker
· 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
· 2 Çay Bardağı Süt
· 1 Yemek Kaşığı Tarçın
· 4 Adet Muz
· 1 Çay Bardağı Fındık
· 1 Paket Kakaolu Krem Şanti
· Alabildiği Kadar Un
· 1 Portakal Kabuğu Rendesi
YAPILIŞI:
Süt ve yumurtayı çırptım .Sonra 1 Bardak sütü, yağı,tarçını ve iyice ezilmiş 2 adet muzu fındığı, vanilyayı, portakal kabuğu rendesini ve alabildiğince unu karıştırıp kek hamurumu elde ettim. Muffin kalıplarına paylaştırıp pişirdim.Kalan 2 adet muzu iyice ezdim. Kakaolu krem şantiyi bir çay bardağı sütle çırptıktan sonra ezilmiş muzla karıştırdım.Fırından çıkan ve soğuyan muffinlerin üzerine sürdüm şantiyi. Yaklaşık 20 adet çıkıyor.
AFİYET OLSUUUUUUUUUUUUUUN.

01 Aralık 2007

KEVGİR ESRA ÖZEL


Kevgir Aralık sayısı Esra'nın anısına çıktı.

Emeği geçen bütün arkadaşlarımın ellerine sağlık,kısıtlı bir sürede gece gündüz çalışarak dergiyi tam vaktinde çıkarmayı başardılar.

Çok güzel Esra'ya yakışır bir sayı olmuş.


Uğramayı unutmayın.