26 Mayıs 2008 Pazartesi

BULGUR ÇANAKLARI

YEMEK ETKİNLİĞİ#34= BULGUR TARİFLERİ
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu;Bulgur.
Etkinliğimizin ev sahibi; "Derya'dan Lezzetler" sitesinin sahibi Derya.
Çay saati etkinliğindeki ev sahipliğini yeni devreden Derya, dinlenmeye fırsat bulamadan şimdi de Ye# 34 etkinliğine ev sahipliği yapıyor.
Derya'ya kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
"Afiyetle Kalın"
Tarifimize gelirsek, bu tarif Sofra dergisinin Mart sayısında çıktı.
Resmi ve tarifi ilk gördüğüm anda "ben bunu mutlaka yapmalıyım" diye düşündüm.
Dergiyi bu tarifin olduğu sayfasından katlayıp, gözümün önünde tuttum ki unutmayayım fırsat bulur bulmaz yapayım diye.
Derya'da bu ay ki etkinlik konusu olarak bulguru seçince, hiç düşünmeden bu tarifi yapmaya karar verdim.
Dergide ki tarifte çanaklar, bulgura kasede şekil verdikten sonra çıkarıp, yağda kızartılmasıyla yapılmış.
Ben kasede şekil verip, kaseden çıkarmadan fırında pişirdim.
İçinde ki malzeme konusunda özgürsünüz.
Ben birazını kızartma ile birazını da mayonez ve ketçapla tatlandırılmış garnitürle doldurdum.
Et veya tavuk sotesi gibi daha farklı malzemelerle de içini doldurabilirsiniz.


BULGUR ÇANAKLARI;
Malzemeler;
3 su bardağı çiğ köftelik ince bulgur,
2 adet haşlanmış patates,
1 adet yumurta,
5 çorba kaşığı un,
1 çay bardağı su,
Tuz,karabiber,toz kırmızı biber.
İç malzemesi;
Garnitür,ketçap,mayonez.
Veya;
Patates,kabak,havuç,patlıcan ve biber kızartması.
Yapılışı;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın.
İçine tuzunu, karabiberini ve toz kırmızı biberi ekleyin.
Haşlanmış patatesin kabuğunu soyup, rendeleyerek bulgura ekleyin.
Yumurta ve unuda ekleyerek bir çay bardağı su ile sakız kıvamına gelinceye dek yoğurun.
Krem karamel kaplarını yağlayın ve hazırladığınız bulgur hamurundan limon büyüklüğünde parçalar koparak kasenin içinde kase şekli verin.
Hazırladığınız kaseleri kalıbından çıkarmadan fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Pişen bulgur çanakları kalıplardan çok kolay çıkıyor.
Kalıplardan çıkardığınız çanakları istediğiniz malzeme ile doldurup,servis yapın.
"Afiyet Olsun"

20 yorum:

  1. Muhterem'cim bu ne değişik bir lezzet ellerin dert görmesin,bulgurun ilk defa bu şekilde sunulduğunu gördüm.Ellerin dert görmesin öptüm...

    YanıtlaSil
  2. Çok değişik ve nefis bir tarif olmuş canım,ellerine sağlık..Harikasın!!


    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. muhteremcim valla çok değişik harika bir tarif....

    nefis görünüyor....ellerine sağlık....

    öptüm seniii....

    YanıtlaSil
  4. Muhterem´cigim,ellerine saglik.
    Öylesine nefis bir görüntü var ki karsimda...Ne yazabilirim ki?
    Güzel günler diliyorum,sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Adsız19:39

    sevdim bu çanak işini yap canağı tabak derdindende kurutl doldur içini oo süperr

    ellerine sağlık
    sevgillerr

    YanıtlaSil
  6. ımm harika görünüyorlar..bunun benzerini oktak ustada görmüştüm o çanakları kızartmıştı....ellerin dert görmesin...çook çook şık gerçekten..sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Adsız22:54

    Ellerinize sağlık çok şık olmuş çanaklar.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. muhteremcigim bulgur canaklarina bayildim harikasin cok guzel ve nefis otesi olmus deneyeceklerimin arasinda on plana aldim.
    ellerin dert gormesin canim benim cok opuyorum sevgilerimi biraktim.

    YanıtlaSil
  9. Adsız09:25

    merhaba canım.harika olmuş.ellerine sağlık canım.görüntüde süper sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. Muhteremciğim yoğunluğumdan görüşemedik epeydir. Sayfana girince işte "Muhterem farkı" dedirtiyorsun. Birbirinden nefis tarifler var yine, ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Canım çok güzel ve değişik olmuş,sanki içli köftenin dış kısmı gibi, dediğiniz gibi değişik iç malzemelerle çeşitlendirilebilir.Ellerinize sağlık,sunum da çok güzel olmuş, sizlere afiyetler olsun, sevgilerimle öpüyorum...

    YanıtlaSil
  12. merhaba muhteremim....

    bi uğrayayım dedim...benim arkadaki bahçeyi sormuşsun.....

    ben eski kastamonu evinde oturuyorum ...eski derken kadın restore ettirmiş..her katıda ayrı bir daire yaptırmış..en üstte kendi oturuyo....ortada ablası en alttada ben......

    arka balkonumdanda başka bir komşunun bahçesi görünüyor....kadının bi asma yaprakları var sorma....benim balkona doğru sarkıyo....koparmamak için zor duruyorum......elletmiyorlarmış kimseye..süs amaçlı durduruyorlarmış....yaşlı iki insan oturuyo.....
    benim halimi nerden anlasın....

    güneş oraya vuruyor diye fotoyuda arkada çektim...bahçede göründü bu sayede...

    öpüyorum seni....buranın denizi bu aralar harika...tahta cafe diye biyer var...orda harika deniz eşliğinde çay içiliyor....geldiğinde mutlaka uğramalısın...

    YanıtlaSil
  13. çok beğendim çok..ne kadar değişik olmuş..
    ellerine sağlık cnm..
    tam misafirlik.

    sevglerimle

    YanıtlaSil
  14. Muhteremcim süpper ötesi görünüyor. bunun içine içli köftenin kıymasını koysak da fırınlasak? Açık içli köfte olur hem de o kadar zor olmaz diye düşünüyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Çok değişik ve estetik bir sunum, denemek isterim fakat bulgura yoğururken de pişerken de su katılmamış.(susuz bulgur nasıl yumuşuyor?) Acaba gözden mi kaçtı yoksa su kullanılmıyormu? denerken hüsrana uğramamak için sormak istedim
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Asiye,
    Sanırım gözünden kaçtı,malzeme listesi ve yapılışında 1 çay bardağı su var.
    Bu tarife yapılırken 1 çay bardağı su ekleniyor.
    Fakat pişirirken su yok,ya kızgın yağda kızartıyorsunuz,yada fırında pişiriyorsunuz.
    Umarım denediğin zaman beğenirsin.

    YanıtlaSil
  17. Evet muhteremciğim, özür dilerim gözümden kaçmış. Fakat bir soru daha sorsam :( su sıcak mı olacak soğuk mu?

    YanıtlaSil
  18. Estağfirullah özür ne demek.
    Su ne sıcak ne soğuk olacak oda ısısında olacak.
    İstediğin kadar soru sorabilirsin,hepsini yanıtlamaya çalışırım.

    YanıtlaSil
  19. Adsız01:04

    Merhaba Muhterem hanim gercekten cok güzel bi tarif hemen denemek istiyorum o yüzden bi sorum olucak
    bu tariften kac adet canak cikiyor? ve firinda kac derecede kac dakika pisiricez.
    tesekkürler özge

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Özge,
    Bu tariften 10 adet çanak çıkıyor.
    Fırın ısısı da orta hararette olacak.
    Benim fırınım doğalgazlı olduğu için ısı değeri veremiyorum.
    Orta hararette hemen hemen 20 dakika pişmesi yeterli olur.
    Yinede fırından çıkarmadan önce 1 tanesini çıkarıp, kontrol edip ona göre pişip pişmediğini görebilirsiniz.
    Kolay gelsin.
    Bu arada;
    Bu tarifin orjinal halini Sofra dergisinin sitesinde görebilirsiniz.
    Tarifin olduğu sayfanın linki;
    http://www.sofra.com.tr/Tarif/TavukYemekleri/2010/02/22/bulgur_canaklari

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...