25 Temmuz 2008 Cuma

KİRAZLI JÖLELİ PUDİNG

YE # 36 KİRAZLI VE VİŞNELİ TARİFLER=KİRAZLI JÖLELİ PUDİNG
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu ; Kiraz ve Vişneli tarifler.
Etkinliğimizin ev sahipliğini son anda gönüllü olan Chaplin Cafe blogundan Burcu yapıyor.
Burcu'ya şimdiden kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Etkinlikten haberim olur olmaz "acaba ne yapsam" diye düşünmeye başladım.
Daha önce vişneli tart ve tartölet yapmıştım.
Onları tekrar yayınlamak yerine, farklı bir tarif denemeye karar verdim.
Sonra aklıma son dönemde yemek dergilerinde sık sık gördüğüm jöleli puding geldi.
Bu tarifin en büyük özelliği bardağın içine jöleyi yerleştirdikten sonra bardağı buzluğa meyilli bir şekilde yerleştirip, jölenin bu şekilde donmasını sağlamak.
İçecek gibi duruyor ama değil, bu bir sütlü tatlı.
Ve son söz;
Tatil sırası bende, 10 günlük bir tatilin ardından kısmetse tekrar burada olmak dileği ile şimdilik hoşçakalın.

KİRAZLI JÖLELİ PUDİNG;
Malzemeler;
1 paket vanilyalı puding,
1 paket çilekli jöle,
10 adet kiraz,
Puding için 3,5 su bardağı süt.
Yapılışı;
Jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayın.
Bardak yada kadehin yarısına kadar jöleyi doldurun.
Jöle sıvı halde iken içine çekirdekleri çıkarılmış kirazlardan 2 yada 3 adet atın.
Jöleli bardağı buzlukta eğimli bir şekilde donuncaya kadar (tahminen 1-2 saat) tutun.
Bu arada pudingi 3,5 bardak süt ile pişirin, karıştıra karıştıra soğutun.
Soğumuş pudingi, donmuş jölenin üzerine paylaştırın.
Kiraz ile üzerini süsleyip, soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

22 Temmuz 2008 Salı

ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI

YAMAN ETKİNLİK-YAZLIK LEZZETLER=ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI
Etkinliğimizin bu ay ki konusu;Yazlık Lezzetler.
Etkinliğimizin ev sahibi; Ala Carte sitesinden, Neslihan.
Bu sıcak yaz günlerinde hepimiz ağır-yağlı yemekleri bir tarafa bıraktık, masamızda en hafif yemeklere, zeytinyağlılara, salata çeşitlerine, sütlü tatlılara, buz gibi parfelere ve mevsim meyvelerine yer veriyoruz.
Tarifini verdiğim "çilekli irmik tatlısı" klasik irmik tatlısının çilek ve sosla zenginleştirilmiş halidir.
Bugünlerde vişne-böğürtlen ve frambuazlı hazırlayabilirsiniz.
Klasik irmik tatlısı ölçüsünü kalıbım büyük olduğu için bir kat arttırarak pişirdim.
İçine meyva kurusu veya şekerlemesi ekleyip, muhallebisine de biraz renk verebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI;
Malzemeler;
2 litre süt,
14 yemek kaşığı irmik,
14 yemek kaşığı toz şeker,
2 paket vanilya,
1 çay bardağı meyva şekerlemesi,
1 paket meyvalı sos,
yarım kilo çilek.
Yapılışı;
Sütü, irmiği, ve toz şekeri karıştırın.
Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar,pişirin.
Kullanacağınız kalıbı su ile çalkalayıp, biraz buzlukta tutun.
Pişen muhallebiyi kalıba dökün.
Buzlukta 4-5 saat, derin dondurucuda 2 saat beklettikten sonra servis yapmanıza yakın servis tabağına ters çevirin.
Meyvalı sosu üzerinde ki tarife göre pişirip, karıştırarak soğutun.
Çilekleri ayıklayıp, yıkayıp, süzdürün.
Ortadan ikiye kestiğiniz çilekleri tatlının çevresine dizin.
Servis tabağında ki tatlının üzerine hazırladığınız sosu dökün.
Dilim dilim keserek, çileklerle birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Abant gölü ile ilgili yazı ve resimler için bakınız;

12 Temmuz 2008 Cumartesi

ETLİ YAYLA KABAĞI DOLMASI


Eskiden hiç almadığım yayla kabağı,artık sık sık mutfağımda yer alıyor.
Yayla kabağı ile (pembeli) Nazife'nin bir tarifi ile tanıştım.
Daha önce pazarda görüp, almadığım bir sebzeydi.
Bazı yerlerde adı Girit kabağı olarak geçiyor.
Yayla kabağı ile ne yapabilirsiniz?
En başta dolma yapabilirsiniz,
içini etle doldurup (etli yayla kabağı) ana yemek yapabilirsiniz,
iri halkalar yada yarım ay şeklinde doğrayıp, kızartma yapabilirsiniz,
güveç yaparken (güveçte yaz türlüsü) sakız kabak yerine bu kabağı kullanabilirsiniz, çünkü eriyip yok olmuyor.
"Afiyetle Kalın"

YAYLA KABAĞI DOLMASI;
Malzemeler;
1 -1,5 kilo yayla kabağı,
İç malzemesi;
300 gram yemeklik kıyma,
2 bardak pirinç,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
2 adet robottan çekilmiş kuru soğan,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
tuz,isteğe bağlı baharat,
Kapak için;
2 adet domates,
Pişirmek için;
Yarım su bardağı sıvı yağ, tuz.
TARİFİ;
Kabakların dışını tırtıklı bıçakla çizerek soyun ve yıkayın.
İç malzesini karıştırarak içini hazırlayın.
Hazırladığınız içi,kabakların içine fazla sıkıştırmadan doldurun.
Domatesleri,kabakları kapatacak boyda kesip,kabakların ağzını kapatın.
Tencereye dizdiğiniz kabak dolmalarının tuzunu,yağını ve suyunu ekleyip,ağır ateşte pişirin.
Piştikten sonra,sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Geçen yıl memlekete gittiğimiz zaman çektiğim resimleri yayınlayamamıştım.
Bu yıl memlekete gitmeden önce geçen yıl çektiğim ama yayınlamaya fırsat bulamadığım köy resimlerini yayınlamaya karar verdim.
3 ayrı konu başlığı altında resimleri yayınladım.
1. resimde ki konu ve resimler için bakınız;Muhterem'le Geziye-Çatalzeytin,İsmail Köyü.


2. resimde ki konu ve resimler için bakınız;Muhterem'le Geziye-İsmail Köyü,Ablamın Bahçesi


3. resimde ki konu ve resimler için bakınız; Muhterem'le Geziye-İsmail Köyü,Doğa.

10 Temmuz 2008 Perşembe

ÇİLEKLİ TARTÖLET

Bu tartöletleri daha önce hazırladığım Çilekli Tartın artan hamuru ile hazırladım.
Vereceğim ölçü ile yuvarlak Borcam'da tart yapabilirsiniz yada tart kalıbında pişirip,artan hamurla tartölet yapabilirsiniz,yada bütün hamurla 13-14 adet küçük tartölet yapabilirsiniz.
Muhallebiyi fırına girmeden önce hamurun üzerine yerleştirirseniz,hamurun şekilsiz kabarmasını da önlemiş olursunuz.
"Afiyetle Kalın"

ÇİLEKLİ TARTÖLET;
Malzemeler;
Tartölet hamuru için;
4,5 su bardağı un,
1 paket margarin,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 su bardağı pudra şekeri,
2 yumurta,
Muhallebisi için;
2,5 su bardağı süt,
1 su bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
1 yemek kaşığı margarin,
1 paket vanilya,
Üzeri için;
Yarım kilo çilek,
1 paket Dr.Oetker tart jölesi.



TARİFİ;
Tartölet hamuru malzemelerini karıştırarak pürüzsüz oluncaya kadar yoğurun.
Yoğurduğunuz hamuru dinlenmeye bırakın.
Muhallebi malzemeleri ile muhallebiyi sürekli karıştırarak,pişirin.
Dinlenen hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp,tartölet kalıplarının büyüklüğüne göre açın ve yağlanmış küçük tartölet kalıplarına hamuru yerleştirin.
Diplerini ve kenarlarını iyice yerleştirin,bıçak veya çatalla bir kaç yerinden delin.
Pişirdiğiniz ve karıştırarak soğuttuğunuz muhallebiyi tartölet hamurunun üzerine yayın.
Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Muhallebi kızarmayacağı için sizi yanıltmasın,hamur piştiği zaman tartölet pişmiş demektir.
Fırından çıkan ve soğuyan tartöletlerin üzerine istediğiniz gibi çilekleri dizin.
Üzerinde ki tarife göre pişirdiğiniz jöleyi çileklerin üzerine kaşıkla yayın.
"Afiyet Olsun"

4 Temmuz 2008 Cuma

REÇEL DOLGULU KURABİYE


PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 26
Etkinliğimizin ev sahipliğini yapan Kelebekli Saniyeler blogundan Huriye hanıma kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Reçel dolgulu kurabiyeleri iki çeşit reçelli olarak hazırladım.
Kalp şeklinde olanlara çilek reçeli,çiçek şeklinde olanlara portakal reçeli kullandım.
"Afiyetle Kalın"


REÇEL DOLGULU KURABİYE;
Malzemeler;
1 paket margarin,
1 yumurta,
1 su bardağından 1 parmak fazla pudra şekeri,
3,5 su bardağı un,
Vişne veya çilek reçeli,ayrıca portakal reçeli.
TARİFİ;
Margarin ile pudra şekerini iyice çırpın.
Devamlı çırparak önce yumurtayı sonra unu ekleyin.
Yoğurarak kıvamlı bir hamur elde edin.
Hamuru tezgahın üzerinde açın ve kurabiye kalıbı ile kesin.
Ortasını modelli çıkaran kalıbınız yoksa normal bir kurabiye kalıbı ile kesip,soda şişesinin ağzı veya ruj kapağı büyüklüğünde bir aletle ortasını kesebilirsiniz.
Kurabiyeleri bir ortası delikli,bir ortası deliksiz olarak kesip hazırlayın.
Deliksiz olanlarla,delikli olanları üst üste getirp,yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıtılmış,orta hararetteki fırında pişirin.
Pişip,fırından çıkan kurabiyelere çay kaşığı ile istediğiniz reçeli yerleştirin.
"Afiyet Olsun"

3 Temmuz 2008 Perşembe

REGAİB KANDİLİNİZ KUTLU OLSUN!


MÜBAREK REGAİB KANDİLİNİZ KUTLU OLSUN.

Yapılan hayırların,iyilik ve ibadetlerin her birine yüz sevap yazılan üç aylardan biri olan Recep ayının Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece olan bu ilk Cuma gecesi Regaib Kandili'dir.

Hastalara şifa,borçlulara eda,kimsesizlere hami,muhtaca dost eli,

Küslere barış,işsize iş,mekanı olmayana hayırlı mekan,

Evladı olmayana hayırlı evlad,rızgı dar olanlara bolluk,

Sıkıntısı olanlarada hayırlı kolaylık nasib eyle YA RABBİ..!

Dualarınız kabul,kandiliniz mübarek olsun.

1 Temmuz 2008 Salı

KAYIP ARANIYOR : (


Resimlerini gördüğünüz Golden Retriever cinsi,dişi, 2 yaşında ki Jessy, 15 gün önce Yeniköy-Bağlar Mevkii'nde ki evinin önünden kaçırılmıştır.
Veteriner hekimler-pet shop sahipleri ve çalışanları-hayvanseverler, LÜTFEN Jessy'e benzeyen Golden Retriever cinsi ve Jessy'nin özelliklerini taşıyan, bir köpekle karşılaştığınızda bizimle irtibata geçin.
Özellikle Veteriner Hekimler ve Pet shop sahibi ve çalışanları, kimlik ve karnesiz gelen Jessy'ye benzeyen Golden Retriever cinsi köpeklerde bizimle iletişime geçerseniz çok seviniriz.

Özellikleri;
Jessy'nin burnunun ucunda ki siyah bölüm,toprakla fazla haşır neşir olduğu için pembe renktedir.
Boğaz kısmı geçen yıl gördüğü bir tedavi yüzünden tıraşlıdır.
İletişim için;
Bu sayfaya yorum yazarak, yada;
muhteremleafiyetle@gmail.com


Jessy ablamın ve eniştemin köpeği, 15 gün önce evinin önünden arabaya zorla bindirilerek,kaçırıldı.
Dişi olduğu ve yavruları kıymetli olduğu için kaçırıldığını düşünüyoruz.
O günden beri civarda ki veterinerler dolaşıldı.
El ilanları bastırıldı,her yere asılıp, dağıtıldı ama henüz haber yok.
Mutlaka dışarıya dolaşmaya çıkarılacağını ve görenlerin haber vereceğini umuyoruz.







Jessy'nin kulübesi bomboş kaldı, lütfen bu duruma sessiz kalmayın.