27 Eylül 2008 Cumartesi

HAZIR YUFKADAN CEVİZLİ BAKLAVA

Sonunda hazır baklavalık yufkadan baklava yapanlar kervanına bende katıldım.
Ben hayatımda hiç baklava yufkası açmadım, açmayıda düşünmüyorum.
Bu yeni çıkan baklavalık yufkalar sayesinde, hele ilk seferinde böyle güzel sonuç da alınca artık hazır yufka ile baklava yapmaya devam edeceğim.
Bu yufkalar ile baklava yapmanın en zor tarafı kesme işlemi, en çok tepsinin içinde keserken zorlandım.
Bir dahaki sefere şöbiyet veya fıstıklı sarma yapmayı düşünüyorum.
Notlar;
Hastel marka 800 gramlık, içinde 44-45 adet yufka bulunan baklavalık yufka kullandım.
Fiyatı ; 7 Lira.
Sütaş marka tereyağ kullandım.
Hazırlanışında belirtilen tüm tavsiyelere harfiyen uydum.
3 yufkada bir tereyağ sürmek, 15 yufkada bir ceviz serpmek gibi.
Yufkaları tek tek yerleştirmek çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Ama şerbet malzemesinde 640 gram su - 960 gram şeker yazıyordu.
Bana yeterli gelmezmiş gibi geldi ve 4 bardak suya 5 bardak şeker hesabı ile şerbet hazırladım, tadı tam hazır baklavalar gibi olmuşu.
Bir daha ki sefere de yine bu ölçüde şerbet hazırlayacağım.
Üzerine serpmek için taptaze çekilmiş Antep fıstığı almıştım ama telaştan unutmuşum.
Üzerine veye çevresine yeşil fıstık serpebilirsiniz.

Son söz;
9 günlük bayram tatili bizimde aklımızı çeldi ve bayram için memlekete gitmeye karar verdik.
Kısmetse bu gece sahurdan sonra yola çıkacağız.
Hayatımda ilk defa bu mevsimde memleketimi göreceğim.
Hep yemyeşil gördüğüm ağaçlar ve dağlar kimbilir şimdi nasıldır?
Bu arada beni en çok yol korkutuyor, eminim çok trafik olacak.
Bolu'da ve bizim oralarda sis etkili olabilir.
Sürekli bir yağmur ve soğuk hava ile karşılaşırşam hiç şaşırmam.
Bayramda burada olmadığım için şimdiden Ramazan Bayramınızı kutluyorum.
Güncelleme;
Bayram dönüşü bayram tatili ile ilgili hazırladığım yazıları görmek için, bakınız;

Yolculuk

Doğal Mantarlar

Temmuz-Ekim Aylarında Köyümüz

"Afiyetle Kalın"

HAZIR YUFKADAN CEVİZLİ BAKLAVA;
Malzemeler;

800 gramlık hazır baklava yufkası,
400 gram tereyağ,
250 gram çekilmiş ceviz,
Şerbet için;
5 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su,
3-4 damla limon.
Yapılışı;
Önce şerbeti hazırlayın, şerbet malzemelerini kaynatın.
Ocağı kapatmadan önce 3-4 damla limon sıkın.
Şerbeti soğumaya bırakın.
Tepsiye yağ sürüp, üzerine teker teker 3 yaprak yufka dizin.
Her 3 yaprakta bir erimiş tereyağ sürün.
Her 15 yufkada bir ceviz içi serpin.
Ceviz içi iki kere serpilmiş oluyor.
Bütün yufkaları bitirdikten sonra istediğiniz şekilde yufkaları kesin.


Not;
Paketin üzerinde (sanırım kolay kesebilmek için) su serpiştirin yazıyordu.
Fakat su serpince yufkalar hamurlaşır gibi oluyor.
Bir tavsiye üzerine önce tereyağını döküp, sonra dilimledim, daha rahat kesildi ama bu seferde tereyağın elimize bulaşması ve baklavanın üzerinde parmak izi bırakması gibi bir sorun ortaya çıkıyor.
Son dönemde tereyağlı kısmın üzerine 2 adet kuru yufka sererek kesmeye başladım.
Kesme işlemini bitirinceye kadar üstteki 2 yufka nemlenmiş oluyor ve tereyağ elinize bulaşmadan, parmak izi çıkmadan rahat rahat kesiyorsunuz.
Kesme işlemi bittikten sonra artan tereyağını yufkaların üzerine gezdirin.
180-200 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Tepsiyi fırının alt raflarına yerleştirmeyin, baklavanın en altındaki tereyağ yanabilir.
Kızarınca fırından çıkardığınız baklavanın biraz ılınmasını bekleyin.
Soğumuş olan olan şerbeti, ılık olan baklavanın her tarafına eşit olacak şekilde azar azar dökün.
Biraz dinlendirdikten sonra baklavanın üzerini çekilmiş fıstık veya ceviz ile süsleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

24 Eylül 2008 Çarşamba

GÜLLAÇ


KADİR GECESİ
"Allahım!Şüphesiz sen çok bağışlayansın,bağışlamayı seversin.Bizi de bağışla" (Amin)
Ramazan ayının 20 ile 30'u arasında bulunan ancak 27. gecesine tesadüf ettiği kuvvetle tercih edilen Kadir gecesi Kuran-ı Kerim'in ifadesiyle bin aydan daha hayırlıdır.
Bu nedenle bu geceyi ihya etmenin sevabı pek çoktur.Bu gecenin öyle bir anı vardır ki,o ana rastlayan bir dua muhakkak kabul olunur.
Bu mübarek gecede Teravih namazı kılındıktan sonra bir müddet daha ibadet edilmesi,nafile namaz kılınması,Kuran okunması,kaza namazları kılınması,dua edip bağışlanmayı dilemek bu geceyi ihya etmek demek.
Allah'ü Teala bu gecenin kıymetini bilen,duaları kabul edilen kullarından eylesin hepimizi.(Amin)

GÜLLAÇ;
Ramazan'ın gülü güllaç, her yıl Ramazan ile birlikte masalarımıza konuk oluyor.
Ben 3 yıl önce güllaç yapmaya başladım.
Ramazan'da en az bir defa ve mutlaka muhallebili yaparım.
Bu yıl süslemesinde toz antep fıstığı ve pasta malzemeleri satılan dükkanlarda bulunan, konserve kiraz kullandım.
Her yıl nar kullanıyordum, bu sene kiraz kullanarak biraz değişiklik yapmak istedim.
Notlar;
Saffet Abdullah marka güllaç kullandım.
Üzerinde 3 litre süt yazıyordu, fakat neredeyse 1 litresi arttı, 2,5 litre süt yeterli.
Sütü çektikçe eklemeyi unutmayın, yoksa lapalaşabilir.
Muhallebili yaparsanız biraz buzdolabında dinlendirmenizde yarar var.
Muhallebi akıcı bir kıvamda olmalı, koyu kıvamlı muhallebiyi narin güllaçların arasına sürmeniz çok zor olur.
Süslemeyi en son yapın, süt eklemeniz gerekirse süslemeleriniz bozulabilir.
İç kısmına ceviz koymayı düşünüyorsanız, cevizleri biraz suda tutup soyun, ceviz güllacı karartabiliyor.
Diğer güllaç tarifleri için bakınız;

Güllaç

Muhallebili Güllaç Bohçası

"Afiyetle Kalın"

GÜLLAÇ;
Malzemeler;
1 paket güllaç yufkası,
2 litre süt,
1 kilo toz şeker,
Muhallebi için;
4 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin,
1 bardak un,
1 bardak toz şeker,
1 paket vanilya.
Süslemek için;
Kuruyemiş,nar veya kiraz taneleri.
Yapılışı;
Muhallebi malzemelerini tencereye koyup, sürekli karıştırarak pişirin.
Sütü ve şekeri karıştırıp,ısıtın.
Bir tepsiye ılık olan sütten 1-2 kepçe koyup, güllaç yufkasını ıslatın.
Başka bir tepsiye şekerli ılık sütte ıslattığınız güllacı dizin.
Sütü azaldıkça tepsiye süt ilave etmeyi unutmayın.
Yarısına geldiğinizde muhallebiyi güllaçları üzerine yayın.
Muhallebiyi daha rahat yaymak için kaşığınızı arada bir sıcak süte batırın.
Kalan güllaç yapraklarınıda aynı şekilde ıslatıp, tepsiye dizin.
Güllaçları ıslattığınız sütü ve artan sütü tepsideki güllaçların üzerine dökün.
Kuruyemiş, nar veya kiraz taneleri ile güllacınızı süsleyin.
"Afiyet Olsun"
Muhterem'le Geziye güncellendi.
Her Ramazan'da Sultanahmet Camisinde gerçekleştirilen kitap fuarını görmek için, bakınız;

22 Eylül 2008 Pazartesi

KIRMIZI BİBER RULOLARI

Bugünlerde mutfağımda yoğun bir faliyet var.
Sebebi kırmızı biberlerin mevsimi geçmeden buzluğa biber yerleştirmek.
Kırmızı biberler son günlerini yaşıyor,yakında hem fiyatı yükselecek,hemde ortadan kalkacaklar.
Onun için kırmızı biber alıp, haşlayıp, zarını soyup, buzluğa yerleştiriyorum.
Bu kırmızı biber rulolarını da iftara 15-20 dakika kala buzluk için hazırladığım biberlerin birazını ayırarak yaptım.
Sebzeli börek yaparken kırmızı biber benim en mühim malzemem olduğu için bu şekilde hazırlayıp, buzluğa atıyorum.
Bakınız; Sebzeli Börek
Birde çiğken mercimek büyüklüğünde doğrayıp, buzdolabı poşetine yerleştirip, daha sonra yemeklere özellikle bakliyatlara ekliyorum.
Domates gibi ezilip, yok olmadığı için hem görüntüsü, hemde tadı nefis oluyor.


Eskiden kırmızı biberleri sadece suda haşlayıp, zarını soymaya çalışırdım ama çok zor olurdu.
Sonradan farkettim ki kırmızı biber dolması yaptığım zaman kabuk çok çabuk soyuluyor.
Bende haşlama suyuna tuz ve yağ ilave ettim.
15-20 dakika yağlı-tuzlu suda haşlanan biberleri sudan çıkarıp, hemen soğuk su dolu kaba aktardım, sonuç harika oldu.
Beni hiç uğraştırmadan hemen zarı soyuldu.
Bütün keramet yağ ve tuzdaymış.
"Afiyetle Kalın"


KIRMIZI BİBER RULOLARI;
Malzemeler;
7-8 adet haşlanmış yada konserve kırmızı biber,
250 gram sert beyaz peynir,
4-5 dal maydanoz,
7-8 adet taze soğan dalı,
Tuz,zeytinyağ.
Yapılışı;
Kırmızı biberlerin yarımını tabağa yerleştirin,bir kenarına maydanozlu, beyaz peynir yerleştirip, sigara böreği gibi sarın.
Taze soğan dallarını kaynar suya batırıp,çıkarın.
Ruloları yumuşamış olan taze soğan sapları ile bağlayın.
Biberleri kendiniz haşlayarak hazırladıysanız tuz ve yağ ilave edin, konserve kullandıysanız tuza ve yağa gerek yok.
"Afiyet Olsun"

20 Eylül 2008 Cumartesi

TAVADA ŞİPŞAK BÖREK

muhteremle afiyetle
YAMAN ETKİNLİK-ŞİPŞAK TARİFLER=TAVADA ŞİPŞAK BÖREK
Yaman Etkinliklerimizin bu ay ki konusu şipşak tarifler.
Ev sahibimiz; Bir Demet Fesleğen blogundan Eda.
Kolay gelsin Eda.
Tarifimize gelirsek;
Bu böreği yarım yufka ile daha ince hazırlıyordum, gözleme gibi oluyordu ve dürüm gibi sararak yeniliyordu.
Fakat son zamanlarda 2 bütün yufka ile tavada çevire çevire kızartarak hazırlıyorum, fırında pişmiş gibi oluyor.
Ramazandan önce akşam çayı için misafirim gelecekti.
Kek -börek ve tatlı yapmaya karar verdim.
Keki fırına verdim ama neredeyse 1 saat pişmek bilmedi.
Böreği fırına verirsem, bir de onun pişmesini beklersem çok vakit kaybedecektim.
Hemen tavada kıymalı olarak bu şekilde hazırladım.
Hava o günlerde çok sıcaktı, fırın daha fazla yanmamış ve böreğimde hemen hazır olmuş oldu.
"Afiyetle Kalın"

Tavada şipşak börek nasıl yapılır?
TAVADA ŞİPŞAK BÖREK;
Malzemeler;
4 adet yufka,
Yarım kalıp beyaz peynir,
Maydanoz,
Sıvıyağ.

TAVADA ŞİPŞAK BÖREK TARİFİ;

Teflon tavanın dibine 1-2 kaşık yağ dökün.


Üzerine bir bütün yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde açarak yerleştirin.
1 yufkayı ikiye bölün, yarısını yufkanın üzerine yerleştirip, 1-2 kaşık sıvı yağ dökün.


İç malzemesini yerleştirin ve diğer yarım yufkayı üzerine kapatın.
Tekrar 1-2 kaşık yağ döküp, kenara sarkan yufkaları katlayarak tavanın içine kapatın.

 
Tavayı ocağa yerleştirip, sürekli çevirerek her tarafını eşit bir şekilde kızartın.
Spatula ile arka yüzünü çevirip, diğer tarafını da pişirin.
Pişen böreği servis tabağına alıp, dilimleyin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

19 Eylül 2008 Cuma

BAYAT PİDE ve EKMEK PİZZASI

bayat pide nasıl değerlendirilir?
Misafir ağırlamanın en zor tarafı artan ekmek ve yemeklerdir.
Yemekler bir şekilde biter de, ekmekler bitmesine fırsat kalmadan hemen bayatlar.
Ramazan'da açken yemek hazırladığımız için her şeyi bol bol yapıp, ya yetmezse diye düşünerek fazladan ekmek yada pide alıyoruz.
Şahsen ben öyleyim, Salı günü misafirlerim için aldığım ekmek ve pideler arttı.
Mönüde börek ve pilav varken ekmek ve pidenin fazla yenmeyeceğini bile bile "olsun, bulunsun" diye aldığım pideler elimde kaldı.
Yumurta ile kızartamıyorum,hem eşim,hemde kızım yemiyorlar.
Ya papara yada Yalancı İskender yaparak değerlendirecektim.
Sonradan aklıma yeni öğrendiğim bu yöntem geldi.
Bu pideleri dün geceki sahurda pişirdim, evde tereyağ ve kaşar dışında şarküteri ürünü yoktu, ekleyemedim.
Gece gece domates ve biberle uğraşmadım ama bu basit ve yalın hali bile çok lezzetliydi,
mutlaka deneyin.
Salam-sucuk-sosis-domates-biber ve daha pek çok malzeme ekleyerek daha da zenginleştirebilirsiniz.
Bol malzemeli olarak hazırladığım halini görmek için,
Bakınız; Bol Malzemeli Bayat Pide Pizzası
"Afiyetle Kalın"

bayat pide ile ne yapılır?
BAYAT PİDE ve EKMEK PİZZASI (SADE);
Malzemeler;
1 adet bayat pide,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
Salam-sucuk-sosis-domates-biber.

Bayat Pide ve Ekmek Pizzası Tarifi;
Pidenin üzerine tereyağ sürün, üzerine şarküteri malzemelerini dizin.
Pideyi fırın tepsisine yerleştirin.
Önceden ısıttığınız fırında şarküteri ürünleri hafifçe pişip, pide yumuşayıncaya kadar pideyi fırında (yaklaşık 10-15 dakika) tutun.
Not;
Ben doğalgazlı fırın kullanıyorum pişmesi yada ısınması uzun sürebiliyor, elektirikli fırınlarda bu süre bira daha kısa olabilir.
Pide sıcakken kaşar peyniri ekleyip, erimesini bekleyin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

bayat ekmek nasıl değerlendirilir?
Pideleri sadece tereyağ ve kaşar ile fırında pişirdim.
Bir kaç gün sonrada bayat ekmek dilimlerini tereyağ-salam ve kaşar rendesi ile fırında pişirdim.
Sonuç yine harika oldu.
Not;
Ekmeklerin fırında kalma süresi uzadıkça kuruma ihtimali artıyor.
Pişirme süresini ekmeklerin yumuşaması ve kaşarların erimesi ile ayarlayabilirsiniz.

18 Eylül 2008 Perşembe

ETİMEK TATLISI

Etimek tatlısı çay mönülerinde yada hafif olduğu için Ramazan sofralarında sık sık karşımıza çıkar.
Neredeyse bilmeyen yada yapmayan ev hanımı yoktur.
Sütlü tatlıları seven etimek tatlısınıda sever.
Bence etimek tatlısı ekmek kadayıfının şerbeti ağır olmayan hafif bir versiyonu.
"Afiyetle Kalın"

ETİMEK TATLISI;
Malzemeler;
1 paket etimek,
2 poşet krem şanti,
Krem şanti için; 1,5 su bardağı soğuk süt.
1 su bardağı hindistan cevizi,
Muhallebisi için;
Yarım paket margarin,
1 su bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı süt,
1 paket vanilya,
Şerbeti için;
2 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
1 paket vanilya.
Yapılışı;
Şerbet malzemelerini kaynatın,içine 1 paket vanilya ekleyin.
Etimekleri tepsiye dizin.
Şerbeti etimeklerin üzerine dökün.
Etimek şerbeti çekinceye kadar muhallebiyi pişirin.
Muhallebi için; margarini eritin,unu ekleyip,kavurun.
Sütü biraz ılıtarak sürekli karıştırarak una ekleyin.
Topaklanma olmaması için sürekli karıştırın,topaklanırsa el blendırı ile çırpın.
Toz şekeri ve vanilyayı ekleyerek muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin.
Hazırladığınız muhallebiyi şerbetini çeken etimeklerin üzerine yayın.
2 poşet krem şantiyi,soğuk süt ile çırpın.
Krem şantiyi muhallebinin üzerine yayın.
Üzerine bol hindistan cevizi serperek, servis yapacağınız zamana kadar buzdolabında bekletin.
Hindistan cevizinin üzerini arzunuza göre kuruyemiş yada daha farklı malzemelerle süsleyebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

17 Eylül 2008 Çarşamba

ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK

Yeşil mercimek çorbasını sık sık yaparım.
İçinde sadece pirinç ve mercimek değil,küçük küçük doğranmış havuç,patates ve kıymada olduğu için ortaya oldukça besleyici ve doyurucu bir yemek çıkar.
Erişteli yeşil mercimek çorbasını ise bu yıl yapmaya başladım.
Ailece geçen yıl ki favori çorbamız mantılı nohut çorbasıydı, bu yıl ki favorimiz erişteli yeşil mercimek çorbası oldu.
Erişte olarak hazır makarna eriştesi değilde yufkacılarda satılan ev eriştesi kullanabilirsiniz.
Çorbayı pişirirken servise yakın erişteleri eklemenizi öneririm.
Erkenden eriştesi ile birlikte pişirilen çorbanın erişteleri yumuşayabilir.
Mutlaka üzerine salçalı-naneli yağ kızdırıp dökün.
"Afiyetle Kalın"


ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI;
Malzemeler;
2 su bardağı yeşil mercimek,
1 su bardağı erişte,
3-4 kaşık kavrulmuş kıyma,
1 adet küçük kuru soğan,
1 adet kırmızı biber,
1 yemek kaşığı salça,
1 yemek kaşığı kuru nane,
Sıvıyağ-tuz.
TARİFİ;
Yeşil mercimekleri 15-20 dakika haşlayıp,süzün.
Siyah suyundan tamamen kurtulmak için soğuk su ile yıkayın.
Küçük doğranmış soğanı sıvıyağda kavurun.
Üzerine mercimek büyüklüğünde doğranmış kırmızı biberleri ekleyip,kavurmaya devam edin.
Eğer kıymanız çiğse bu aşamada soğan ve biberin üzerine ekleyip,kavurun.
Salçanın birazını ve haşladığınız yeşil mercimeği ekleyin.
Üzerine su ve tuzunu ilave edip,kaynamaya bırakın.
Mercimek piştikten sonra erişteleri ekleyip, 5-6 dakikada eriştelerle birlikte kaynatın.
Küçük bir el tavasında sıvıyağ-salça ve naneyi kızdırıp,çorbanın üzerine ekleyin.
"Afiyet Olsun"

13 Eylül 2008 Cumartesi

FIRINDA KEMİKLİ KUZU ETİ


Kuzu etini sever misiniz?
Ben pek tercih etmem ama eşim sevdiği için arada sırada kuzu eti pişiriyorum.
Çabuk pişmesi avantajı ama yağlı olması ve kokusu bence dezavantajı.
Bana kalsa bu kemikli etleri haşlama olarak hazırlayacaktım.
Eşimden fırında pişirelim ve suyunada pilav yapalım önerisi geldi.
Resimdeki pilav başka tencerede pişirilip,etlerin altına yerleştirilmedi,etin pişmesine yakın suyuna pirinç eklenmesi ile hazırlandı.
Önce etleri fırında 1 saatten fazla pişirdik,ortaya çıkan suyuna pirinç ekledik.
Pilav nasıl olmuştu? diye soracak olursanız,umduğumdan iyi olmuştu fakat Borcam'ın üzerini bir kapakla veya folyo ile örtmediğim için kenarlarda ki pirinçler biraz kızarmıştı.
"Afiyetle Kalın"

FIRINDA KEMİKLİ KUZU ETİ;
Malzemeler;
4 parça kemikli kuzu eti,
Pilav için;
2 su bardağı pirinç,
Tuz,karabiber.
TARİFİ;
Kuzu etlerini yıkayıp, Borcam'a dizin.
Üzerine 1 su bardağı su ekleyin, kızarmasınıda istiyorsanız etin üzerini örtmeyin.
Önceden ısıtılmış sıcak fırında, arada sırada alt üst çevirerek 1 saat pişmeye bırakın.
Et suyunu salacaktır,tekrar saldığı suyu çekmeden ayıklayıp, yıkadığınız pirinci Borcam'a ekleyin.
Gerekirse pirincin üzerini geçmeyecek kadar su ilavesi yapın.
Tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Pirinçlerin yumuşak olması için üzerini folyo ile kaplayın.
Pirinçler pişinceye kadar fırında tutun.
"Afiyet Olsun."

12 Eylül 2008 Cuma

KIYMALI BAMYA


Bamya sevmeyen biri olarak,yıllarca bamya almadım,pişirmedim.
Geçen yıl, hiç bir sebzeyi seçmeden yiyen eşim "bari konservesini pişirde,özlem giderelim" dedi.
Kızım da bu konuda babasına çekti,bamyayı çok seviyor.
Bende eşim ve kızım için kışın konserve olarak pişirdim.
Yazın tezgahlarda körpecik bamyaları görünce "bizimkilere taze taze bir bamya pişireyim de yesinler" diyerek yarım kilo aldım.
Bamyalar ufacıktı ve ben tepesini annemden gördüğüm gibi külah şeklinde keseceğim diye tam 1,5 saat uğraştım.
Ben bamyaların kafasının külah şeklinde kesilmezse salyasının aktığını duymuştum.
Sonradan öğrendimki bamyanın uzamasını engelleyen külah gibi kesmemiz değil,limonmuş.
Yaz boyunca 2-3 kez bamya aldım ama yine güzel göründüğü için külah gibi kestim.
Sık sık yapınca elim alıştı ve külah gibi soyma işini 1 saate düşürdüm : )
Baktım süreyi fazla kısaltamıyorum, bamyayı aldığım zaman temizleyip,buzluğa koyuyorum.
Pişireceğim zaman temizlenmiş olması bana çok vakit kazandırıyor.
"Afiyetle Kalın"
KIYMALI BAMYA;
Malzemeler;
Yarım kilo bamya,
250 gram kıyma,
1 adet soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım limon,
Tuz-zeytinyağı.
Yapılışı;
Bamyaların külahını portakal soyarmış gibi soyun.
Tencereye 3-4 kaşık zeytinyağı damlatın ve küçük doğradığınız soğanları yağda kavurun.
Pişen soğanların üzerine kıymayı ekleyip,kavurun.
1 yemek kaşığı salçayı ekleyin.
Temizlediğiniz ve yıkadığınız bamyaları kavrulan kıymanın üzerine ekleyip,tuzunu ve üzerini geçmeyecek kadar suyunu ve limon suyunu ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
"Afiyet Olsun"

10 Eylül 2008 Çarşamba

ELDE KESME MAKARNA


Kesme makarna yada bizim ailedeki adıyla üstten dökmeli, küçük kulaklı makarna.
Bu makarna mantı yada kulaklı makarnaya bakarak daha kolay hazırlanır.
Hazırlarken en güzel tarafı kesme işidir.
Küçükken annemi izler, açtığı hamurun önce şeritlere sonra bir sağa bir sola giden bıçakla küçük üçgen parçalara dönüşmesini büyük bir hayranlıkla takip ederdim.


Bu makarnayı biz taze taze yapıp aynı gün tüketiyoruz.
Ama erişte gibi yazın hazırlayıp, kurutup kışın kullanmakta mümkün.
Makarnanın hamurunu açtığınız zaman hemen kesmeyip, rüzgarlı bir yerde biraz kurumasını sağlarsanız hem kolay kesilir, hemde pişiriyorken birbirine yapışması gibi bir sorun olmaz.
Yada açtığınız yufkayı kestikten sonra rüzgarlı bir yerde bekleterek biraz kurumasını sağlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


KESME MAKARNA;
Malzemeler;
1 kilo un (açmak için ayırmayı unutmayın)
Tuz.
Sosu için;
300 gram sotelik et,
2 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı salça,
tuz,kırmızı biber,karabiber.


Yapılışı;
Un ve yeteri kadar tuza azar azar su ekleyerek sert bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurları pezilere ayırın,açıncaya kadar kabuk tutmaması için üzerini örtün.
Tezgaha un serperek pezileri açın ve biraz kurumasını bekleyin.
Kuruyan,açılmış kalın yufkaları bol un serperek bir kat katlayın, her seferinde un serperek büyük bir pizza dilimiymiş gibi oluncaya kadar katlayın.
Elinizde ki katlanmış yufkayı iki parmak genişliğinde kesin.
Kestiğiniz şeritleri hiç açmadan, bıçakla bir sağından bir solundan keserek küçük üçgen parçalar elde edin.
Kestiğiniz makarnayı bir bezin üzerine yayarak yerleştirin.
Kaynayan, tuzu eklenmiş bol suyun içinde fazla ununu elekle silkeleyerek haşlayın.
Hamur taze olduğu için çok çabuk pişecektir,piştiği zaman tencerenin yüzeyine doğru çıkacaktır.
Pişen makarnayı süzüp,servis yapacağınız tepsiye alın.
Sos için; etleri yumuşayıncaya kadar pişirin.
Etin pişmesine yakın küçük doğradığınız soğanları,salçayı ve baharatları ekleyerek sosu pişirin.
Servis tabağında ki makarnanın üzerine sosu dökerek karıştırın ve sıcak sıcak servis yapın.
Not;
Makaranaya başlamadan önce sosu pişirirseniz, makarna pişer pişmez ekleyebilirsiniz.
Haşlanmış olarak sosun pişmesini bekleyen makarnanın yapışma ihtimali çok yüksek.
"Afiyet Olsun"


Bu yaz tatilinde köydeydik ve bizim köyümüz kışın tenha olmasının aksine yazın kalabalıktır.
İstanbul'da sık sık görüşme fırsatı bulamadığımız pek çok akrabamızla yazın köyde çok rahat görüşebiliyoruz.
Sevim abla ve Nihat abide İstanbul'da oturan ama aramızdaki yol mesafesi yüzünden fazla görüşemediğimiz akrabalarımızdan.
Bu yaz bir pazar günü köydeki evlerine misafir olduk.
Köydeki evleri Nihat abinin babasından kalma ahşap köy evi.
Köyümüz de neredeyse herkes betonarme evlere geçiş yaptığı için bizim için çok güzel bir değişiklik oldu.
Evin içi nohut oda, bakla sofa tarzı küçük ama çok şirindi.


Sağolsun Sevim abla bizim geleceğimizi duyunca yukarıda tarifini verdiğim kesme makarnadan hazırlamış.
Toplam 9 kişiydik, hemen komşudan büyük bir bakır tencere temin edildi ve kesme makarnamız bahçede yakılan odun ateşinin üzerinde hemen pişti.


Ev küçük ama bahçesinde büyük bir piknik masası var ve dışarda yemek yemenin tadı bambaşka.
Açık havada önce dolmalarımızı sonrada kesme makarnamızı afiyetle yedik : )
Ellerine sağlık Sevim abla : )

8 Eylül 2008 Pazartesi

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI


BU BİR KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI HİKAYESİDİR : )
Kabak çiçeğinden yapılan dolmayla 2 yıl önce yemek dergileri ve yemek sitelerinde tanıştım.
Bizde kabak çok yetiştirilir ama hiç çiçeğinden dolma yapılmaz.
Tariflerde gördükçe,ben bunu mutlaka tatmalıyım diye düşünmeye başladım.
Kabak çiçeğini pazarlarda bulmak mümkün olmuyor,dolma olarak piyasada satılan bir ürün de değil.
Sadece bir kere "Sofradaki Anadolu" etkinliğinde İzmir standında kabak çiçeği dolması ile karşılaştım.


Geçen yıl köye gittiğimde bir fırsatını bulup,dolma olayını gerçekleştiremedim.
Bu yıl gittiğimde eşimin abisinin köydeki evinde kaldık.
Yengeme kabak çiçeğinden dolma yapmak istediğimi söyledim.
Sağolsun evin çevresindeki bütün kabakların yerini gösterdi.
7 öbek kabak dikiliydi ama yarısı arı kovanlarının içindeydi.
Vızır vızır çalışan arı kovanlarının içine girmeye cesaretim olmadığı için ne yazık ki en çok çiçeği olan 3 kabak öbeğini yok saydım.


Kalan sağlar bizimdir diyerek,sabah erkenden kovanların uzağında ki kabak öbeklerinden çiçekleri topladım.
Bu arada erken toplanmadığı zaman çiçekler kapanıyormuş.
Yukarı doğru büyüyen çiçeklerde kabak olmuyormuş,mümkün olduğunca onlardan topladım.

Kovanlardan uzakta olsada sonuçta bir çiçek topluyorum ve arılar,çekirgeler beni pek rahat bırakmıyorlar : )




Sonunda zafer benim, çiçekleri topladım ama sadece 12 adet : (


Çiçekleri musluğun altında iyice yıkıyorum, iç kısmında ki tohumlarını koparıyorum.
Suyunun süzülmesi için tabağa ters çevirip,bırakıyorum.


İç malzemesini hazırlayıp, çiçekleri dolduruyorum.
Çiçeklerin geniş yaprakları beni aldatıyor ve içini biraz fazla dolduruyorum.
Elimde sadece 12 adet çiçek var ve tencerenin dibine direkt olarak çiçekleri dizmeye kıyamıyorum.
Kaynayan suyun çiçekleri yıpratmasından ve tencerenin dibine yapışmalarından korkuyorum.
Çiçeklerin altına kabak dilimlerinden yatak yapıyorum.
Mümkün olan en kısık ateşte pirinçleri pişene kadar pişiriyorum.


Üst resimde gördüğünüz gibi çiğken hiç fazla doldurulmuş gibi görünmüyordu ama pirinçler pişince narin çiçek yaprakları bu baskıya dayanamayıp,biraz yırtıldılar.
Bir daha kabak çiçeği dolması yaparsam içine en fazla 1 tatlı kaşığı iç yerleştireceğim.
"Afiyetle Kalın"


KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI;
Malzemeler;
Kabak çiçekleri, (bende 12 adet vardı)
1 su bardağı pirinç,
1 küçük boy kuru soğan,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı kuş üzümü,
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık,
Tuz,zeytinyağ.
Yapılışı;
Kabak çiçeklerini yıkayıp,tohumlarını koparın.
İç malzemesi için soğanı rendeleyin,diğer malzemeleri de karıştırıp,tuzunu yağını ekleyip,karıştırın.
Çiçekleri 1 tatlı kaşığı iç ile doldurun.
Yaprakları ile ağzını kapatıp,tencereye dizin.
Tuz ve zeytinyağı ekleyip,çok kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Soğuduktan sonra servis yapın.

"Afiyet Olsun"

4 Eylül 2008 Perşembe

YALANCI SU BÖREĞİ

Bu tarifi Yeni Tadlar blogunun sahibi Nurcan'ın sayfasında görmüştüm.
Resimlerini gördüğüm anda denemeye karar verdim.
Böreğin tadı resimlerde göründüğü kadar güzel ve lezzetli.
Görüntüsü ve tadı ile su böreğine bu kadar benzeyen başka bir tarif görmedim.
Soda ile yapılan bir yalancı su böreği tarifi daha var ama bence bu tarif su böreğine daha çok benziyor.
Gerçek su böreği tarifi için bakınız; Su Böreği
"Afiyetle Kalın"


YALANCI SU BÖREĞİ;
Malzemeler;
2 adet yufka,
İç malzemesi;
1 paket kelebek makarna,
1 kalıp sert beyaz peynir,
Yarım demet maydanoz,
2-3 kaşık tereyağ,tuz.
Sosu için;
3 adet yumurta,
2 su bardağı süt,
1 Çay bardağı sıvı yağ,tuz.
Yapılışı;
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp, süzün.
Makarnanın içine 2 kaşık tereyağı, incecik doğranmış maydanozu ve ufalanmış beyaz peyniri ekleyip, karıştırın.
Dikdörtgen Borcam'ın içini yağlayın ve yufkanın birini, kenarları dışarı sarkacak şekilde içine yayın.


Hazırladığınız makarnalı için yarısını, yufkanın üzerine yerleştirin.


Çırparak hazırladığınız sos malzemesinden makarnanın üzerine biraz dökün.
İkinci yufkayı makarnanın üzerine serip, kalan makarnayı yayın.
Makarnanın üzerine ufalanmış maydanozlu peynir serpin.
Yine sos malzemesinden döküp, kenardan sarkan yufkaları makarnanın üzerine doğru kapatın.
Artan sos malzemesini gerekirse içine 1 yumurta daha kırarak, yufkanın üzerine sürün.
Önceden ısıttığınız sıcak fırında, üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"