28 Kasım 2008 Cuma

ÇİKOLATALI MEYVALAR

YE # 39 ÇOCUK YEMEKLERİ=ÇİKOLATALI MEYVALAR
Bu ay ki yemek etkinliğimizin konusu ; Çocuk yemekleri.
Ev sahibimiz ; Mimar aşçı blogundan Kübra'ya kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Bu etkinlik sayesinde iştahsız çocuklara yemek yedirecek tarifleri, sevmedikleri ama faydalı olan sebze meyvayı yedirme yöntemlerini öğreneceğiz.
Oğlum ve kızımda hiç iştah sorunlarımız olmadı ama çevremde pek çok annenin elinde kaşıkla çocuğunun peşinden koştuğunu biliyorum.
Bu tarifte çikolata sosuna ve kuruyemişe bulanmış meyvalar var.
Çocuklar muzu hiç işlem yapmasanızda severek yer ama elma-armut gibi meyvaları pek tercih etmezler.
Resimde gördüklerinizin arasında elma-armut-muz-kivi var.
Çocuklar çikolata bulanan her meyvayı severek yiyeceklerdir.
Köfte sevmeyen, yemek istemeyen çocuklar için de bakınız; Çubuklu köfte
"Afiyetle Kalın"
ÇİKOLATALI MEYVALAR;
Malzemeler;
Mevsim meyvaları elma-armut-muz-kivi-portakal,
1 su bardağı süt,
Yarım paket çikolata sosu,
50 gram çikolata,
Çöp şiş,
Üzerini süslemek için; Kuruyemiş.
TARİFİ;
Çikolata sosunu süt ile pişirin.
Sıcakken içine çikolatayı ekleyin, karıştırarak erimesini sağlayın.
Meyvaları soyup, istediğiniz gibi kesin.
Geniş olan elma ve armuttan kurabiye kalıplarının yardımı ile şekiller çıkarabilirsiniz.
Kestiğiniz meyvaları çöp şişe geçirin.
Çikolata sosuna batırıp, sosun kuruması için yağlı kağıdın üzerine bırakın.
Sosun üzerine kuruyemiş serpmeyi unutmayın.
Portakalı ortadan kesip, yarısını servis tabağına ters olarak yerleştirin.
Çevresine yarım ay şeklinde doğradığınız kivileri dizin.
Sosu kurumuş ve sertleşmiş olan meyvaların şişlerini portakala batırıp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

25 Kasım 2008 Salı

MUHALLEBİ ÜZERİNDE KABAK TATLISI

Kabak tatlısı artınca yaptıklarımdan birisi bu tariftir.
Diğeri de Portakalda Kabak Tatlısıdır.
Bu tarifi uygularken muhallebiyi tepsiye döküp, üzerini kabak tatlısı ile kaplayabilirsiniz.
Ya da bu şekilde kaselere-kuplara doldurup, üzerine kurabiye kalıbının yardımı ile kabak tatlısını şekilli bir şekilde yerleştirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

MUHALLEBİ ÜZERİNDE KABAK TATLISI;
Malzemeler;
1 yemek kaşığı margarin,
1 bardak un,
1 litre süt,
1 bardak toz şeker,
1 paket vanilya,
Yarım çay bardağı kurutulmuş meyva veya meyva şekerlemesi,
4-5 dilim kabak tatlısı,
Yaprak şeklinde gofret.
Yapılışı;
Margarini eritip, içine unu ekleyin ve biraz kavurun.
Ilık durumdaki sütü una ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmasını engelleyin.
Topaklanırsa blender ile çırpın.
Un ve sütün içine şekeri, vanilyayı ve meyva kurusunu ekleyin.
Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Muhallebiyi kuplara paylaştırın.
Kabak tatlısını ezerek püre yapın.
Kurabiye kalıbının içine kabak tatlısı püresi yerleştirerek şekil verin.
Kalıptan çıkardığınız kabak tatlısı püresini, muhallebinin ortasına yerleştirin.
Yaprak şeklinde ki gofret veya kuruyemişle süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

21 Kasım 2008 Cuma

ÇAY DAVETİ

Çay Davetleri adında yeni bir kategori açmaya karar verdim.
Misafir geleceği zaman "ne yapsam" telaşı hepimizde var, en azında bu kategoride çayın yanında yapabileceğiniz mönüleri bir arada bulabilirsiniz.
Çay misafirlerinizi nasıl ağırlarsınız?
Masada açık büfe tarzı mı, yoksa mutfakta hazırlanmış tabakların sehpa üzerinde servisi mi?
Ben masa başında olanları çok seviyorum.
Misafir sayısı kalabalık değilse mutlaka masa açarım.
Ama misafirin sayısı 10'u geçiyorsa mecburen sehpa üzerinde, mutfakta hazırlanmış tabak usulü oluyor.
Tabakların önceden hazırlanmış olarak gelmesinin bir kaç kötü yönü var.
Tabağınızdaki her ürünü sevmeyebilirsiniz, yada sevdiğiniz üründen bir kaç tane daha almak isteyebilirsiniz.
Eğer benim gibi çekingen biriyseniz gıkınız çıkmaz : )
Ben yabancı bir yerdeysem şekerimi bile isteyemem, beğendiğim böreğin 2. dilimini mi isteyeceğim, ağzımı bile açamam : (
Ama masada olan üründen almak çok daha kolay.

Misafirlerimi masada ağırlamayı seviyorum ama onların yanında masanın resmini çekemiyorum.
Yemek masam salonda olduğu için masa misafirlerin yanında hazırlanmış oluyor.
Sonrada "durun, ben bir masanın resmini çekeyim" diyemiyorum.
İçim gidiyor ama diyemiyorum.
Yine şu çekingenlik meselesi : (
Bu masanın resmini misafirlerim biraz geciktiği için çekebildim.

Gelelim masamıza;
Bu masa 10 Haziran 2008 günü kuruldu.
Hava sıcak olduğu için çok ağır şeyler hazırlamadım.
Mesela o gün serin serin semizotu salatası çok rağbet görmüştü.
Tariflerine yazıların üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Yalancı Su Böreği (makarnalı börek)


Tepside Kumpir.


Semizotu Salatası.

"Afiyetle Kalın"

19 Kasım 2008 Çarşamba

SOĞAN SALATASI


Soğan salatası belki tek başına tercih edilmez ama özellikle tüm "balık" yemeklerine,
"Arnavut ciğeri" ne ve daha pek çok yemeğe eşlik eder.
Tabi bu salatayı evde olduğunuz, dışarı çıkmadığınız bir akşam yemenizde toplum açısından fayda var : )
Damak tadınıza göre nar ekşisi ekleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

SOĞAN SALATASI;
Malzemeler;
2 adet kırmızı balık soğanı,
2 adet beyaz soğan,
4-5 dal maydanoz,
1 yemek kaşığı sumak,
3 yemek kaşığı nar ekşisi,
3 yemek kaşığı zeytinyağ,
Tuz, limon dilimleri.
Yapılışı;
Kuru soğanları soyup, yıkayıp, piyazlık doğrayın.
Üzerine biraz tuz serpip, ovun.
İncecik doğradığınız maydanozları ,sumağı ekleyip, karıştırın.
Nar ekşisi ve zeytinyağı ile karıştırın.
Limon dilimleri ile süslediğiniz tabağa yerleştirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

17 Kasım 2008 Pazartesi

KABAK TATLISI

Tam balkabağı mevsimindeyiz, her yerde kabak bulmak mümkün.
Kabağı bütün de alabilirsiniz, kesilip-doğranmış olarakta alabilirsiniz.
Kabak tatlısı bizim evde sevilerek tüketiliyor, hamur tatlısı olmadığı için evdekiler daha bir gönül rahatlığı ile yiyorlar.
Ben kabak tatlısını klasik usulde değil, portakal suyu ile pişiriyorum.
Klasik usülde pişirmek için;
Kabakları doğrayıp, üzerine toz şekeri serpiyorsunuz (2 kilo kabak-2 kilo toz şeker)
1 gece bekletip, saldığı su ile ağır ateşte pişiriyorsunuz.
Benim tarifimde kabağı doğrayıp, üzerine portakal suyu döküp, şekerini ekliyorsunuz ve ağır ateşte pişiriyorsunuz.
Eğer kabak tatlınız artarsa, artan tatlıyı değerlendirmenin çeşitli yolları var.
Birinden biri mutlaka sizin için, özellikle portakalda kabak tatlısını tavsiye ederim.
Bakınız;
Portakalda Kabak Tatlısı

Kabaklı Pasta

Muhallebi Üzerinde Kabak Tatlısı

"Afiyetle Kalın"
KABAK TATLISI;
Malzemeler;
2 kilo kabak,
2 kilo toz şeker,
2 bardak portakal suyu,
Servis için;
Ceviz, kaymak, tarçın.
TARİFİ;
Kabakları iri dilimler halinde doğrayıp, karnıyarık tenceresi gibi dibi geniş bir tencereye dizin.
Üzerine toz şekeri serpin, portakal suyunu ekleyip, tencereyi ocağa yerleştirin.
Kısık ateşte kabaklar pişinceye kadar ağır ağır pişirin.
Soğuyan kabakları tabaklara yerleştirin.
Kaymak ve ceviz ile servis yapın.
Birde tarçın serperek yemenizi öneririm.
"Afiyet Olsun"

13 Kasım 2008 Perşembe

BLOG OYUNU= HURAFELER

Yepyeni bir blog oyununda sobelendim.
Sobe sahibimiz yeni anne olan Mavi ve Portakal blogundan Fatoş.
Fatoş, yeni doğan kızı için Su Defnesi isminde bir blog oluşturdu.
Konumuz; Hurafeler ama hamilelik ve lohusa hurafeleri.
Ben bu işleri atlatalı çok oldu ama yinede bildiklerimi yazayım.

HURAFELER;
Hurafelere çoğu zaman inanırız, bazıları saçmadır, bazıları gelenek ve göreneklerimizden yerleşmiştir, bazılarıda dini inanışlarımız sebebi ile yaygınlaşmıştır.
Bazıları zararsızdır, yapsanız bir şey kaybetmezsiniz ve içiniz rahat eder.
Mesela "şeytan kulağına kurşun" deyip, tahtayı tıklatmak gibi.
Birde "bu yazıyı 9 kişiye gönder yoksa belalar başını bırakmaz, yapmayanların evinde yangın çıktı" gibi yazılar bulunan mektuplar var.
Onlara inanmıyorum ama mektup, posta kutumda yada kapımın eşiğine bırakıldıysa eve almaya çekinip, hemen başka bir posta kutusuna bırakıyorum.
Şimdi bu yazılar mektup olarak değil, e-mail olarak geliyor : )
Batıl inançların çoğuna inanmam, bazısını âdet yerini bulsun diye yaparım.
Sobe konusu olan hamilelik ve lohusa hurafelerine benim bildiklerimi yazıyorum,eğer sizin bildiğiniz ilginç ve değişik hurafeler varsa sobelendiniz, yazın hepimiz öğrenelim.

HAMİLELİK ve LOHUSALIK HURAFELERİ;
*Kadın kocasını çok severse bebek babaya,erkek karısını çok severse bebek anneye benzer.
*Birde "ye tatlıyı doğur atlıyı,ye ekşiyi doğur Ayşe'yi" derler.
*Hamile iken ayva veya muşmula yiyenin bebeği gamzeli olur.
*Hamile iken midenin ekşimesi bebeğin saçlarının çıktığının bir işaretidir.
*Hamile iken saç kestirilmez,yoksa bebeğin ömrü kısalır.
*Hamile iken bebek ilk kıpırdadığında kime bakıyorsanız,ona benzer.
*Lohusa, eve gelen misafirin ardından "güle güle" demez,yoksa sütü de misafir ile birlikte gider.
*Bebek ayaklarının altından öpülürse kısmeti kesilir.
*Adetli bir kadın kırkı çıkmamış bebeğe bakarsa bebeğin yüzünde sivilceler çıkar.
*Bebeğin kırkı çıkmadan tırnağı kesilmez.
*Tırnağı ilk kez kesileceği zaman babasının cebinden para aldırılır.
*Göbek bağı çocuğun okuması için okul bahçesine,dindar olması için cami bahçesine gömülür.
*Yada evine düşkün olması için göbek bağı evde bırakılır.
*Hatırlarsanız Gülben Ergen'in oğlu Atlas'ın göbek bağı nereye gömüldüğü konusunda magazin gündemini epey meşgul etmişti : )
*Bebek sarılık olmasın diye üzerindeki çamaşırlarından bir kaçı yada yüz örtüsü sarı olur.

"Afiyetle Kalın"

8 Kasım 2008 Cumartesi

PATATES KÖFTESİ


PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ= 29
29. P.D.Ç.S.Etkinliğine Karabiberin Mutfağı isimli blogun sahibi olan arkadaşımız ev sahipliği yapıyor, kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Bugün tarifini vereceğim patates köftesi, mercimek köftesinin patates ile hazırlanmış halidir.
Yıllar önce Lezzet dergisinden öğrenmiştim.
Patates köftesini çay mönülerinde salata olarak hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


PATATES KÖFTESİ;
Malzemeler;
5 adet haşlanmış patates,
2 su bardağı ince bulgur,
2 yemek kaşığı biber salçası,
1 adet kuru soğan,
3-4 dal taze soğan,
Yarım çay bardağı sıvıyağ,
Arzuya göre baharat (karabiber-kırmızı biber-kimyon)
Tuz.
Servis için;
Kıvırcık yaprakları ve limon.
TARİFİ;
Patatesleri haşlayın,sıcakken soyup, ezerek püre yapın.
Bulguru temizleyip,yıkayın.
Üzerini geçmeyecek kadar kaynar su ilave edin.
Suyunu çekinceye kadar ocakta bir iki taşım kaynatın.
Bu işlemle pişen bulguru patatese ekleyin.
Kuru soğanı çok küçük doğrayıp,yağda kavurun,salçayıda çiğliği gitsin diye soğanla birlikte kavurun.
Taze soğanı ayıklayıp,yıkayın. Çok küçük doğrayın.
Hazırladığınız taze ve kuru soğanıda malzemeye ekleyin.
Tuz-sıvıyağ ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyip,iyice yoğurun.
Yıkanmış,süzülmüş kıvırcıklar ve limon dilimleri ile hazırladığınız servis tabağına elinizle şekil verdiğiniz patates köftelerini dizip,servis yapın.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Temmuz ayında gittiğimiz köyümüze, Ekim ayında Bayram tatilinde tekrar gittik.
Yazın Temmuz ayında çektiğim resimleri birde Ekim ayında çektim.
Temmuz'da yemyeşil bıraktığımız asmaları, Ekim'de siyah üzümlerle dolu olarak bulduk,
Üzümlerin halini ve aradaki mevsim farklarını, görmek için bakınız;
Muhterem'le Geziye-Temmuz-Ekim arası köyümüz.


5 Kasım 2008 Çarşamba

YEMEKTEYİZ YARIŞMASI

Show Tv'de yayınlanan Yemekteyiz yarışmasını seyrediyor musunuz?

Yarışmanın tanıtımları başladığı zaman değişik tarifler öğrenmek, başkalarının nasıl yemek hazırladığını görmek için merakla ilk bölümü beklemeye başladım.
Yayınlanmaya başladığı zaman gördük ki arkadan konuşmalar,her şeye bir kusur bulmak çok sıradan şeyler.

1. haftanın 1.si Ömercan ödülü kazanınca yemek vadedip, sonradan kameraya "bir daha hiç birinin yüzünü görmek istemiyorum" diyerek hepimizi kızdırdı.
Ama sonraki haftalarda yarışmacılar öyle laflar edip, arkadan söylediler ki ,Ömercan masum kalır.

2. haftanın yarışmacılarından Silivri'den katılan Serpil Hanımın çok hakkını yediler.
Özellikle erkek yarışmacılar Altuğ ve Selimhan kadınlar kazanmasın diye puanları düşük verdiler.
Benim için 2. haftanın galibi Serpil Hanım.

3. haftanın galibi Ayşen Hanım yemek konusunda birinciliği haketti ama Maşallah hiç susmadan her gittiği evde diğerlerini eleştiri yağmuruna tuttu.
Deniz ve Serkan'ın anlaşmalı puan vermeleride hiç hoş değildi.

Bu hafta yeni yarışmacılarla program devam ediyor ama yine puanlarını yanlı veriyorlar.
Bu akşam Selçuk'ta yemekteydiler ve Sevim Hanım tamda benim düşündüğüm şeyleri söyledi.
Sevim Hanım 4 hafta sonra bunları söyleyen tek yarışmacı oldu.
Kısaca "misafirliğe geldiğimiz arkadaş,o kadar emek sarfetmiş hiç olmazsa bir eline sağlık diyebilirsiniz" dedi.

Hiç kimse yapılan yemeğe,verilen emeğe puan vermiyor.
Bırakın puanı ağzından bir "eline sağlık" cümlesi bile çıkmıyor.
Kendisi kazanamayacaksa tuttuğu yarışmacının kazanması için puan veriyor.
Yarışma artık yemek yarışması olmaktan çıktı.

Artık yemeği yemeden baştan "ben bu gece arıza çıkarıcam" diye gidiyorlar.
Parayı kazanma hırsıyla yapılan eleştirilerin, arkadan konuşmaların, yemek yaparken başvurulan hilelerin, o benim yemeğimi beğenmedi,bende onun yemeğini beğenmeyeceğim diyerek baştan bilenerek eve gitmelerin, puan verirken ince hesap yapmanın dozu kaçtı.

Sanırım reyting uğruna yarışmanın yapımcılarıda arkadan konuşmalara izin veriyorlar, üstelik zıt karakterdeki insanları bir araya getiriyorlar.
Başvuru formunda yer alan "yemek ve sevmediği yemek,kişilik,hobiler,v.s" bölümünden zıt kişilikleri bir araya getirdiklerine inanıyorum.

Şahsen böyle bir yarışmayı kaldıracak ruh ve sinir sistemim yok.
Katılacak olanlara Allah güç ve sabır versin.

Medeni cesaret gösterip katılmak isteyenler, yemekteyiz yarışması başvuru formu için tıklayın.

"Afiyetle Kalın"

YEMEKTEYİZ YARIŞMACILARI (tam liste)
*Bu liste her hafta güncellenmektedir.
Listeye bakınca göreceksiniz 1.gün yarışanlar hiç 1. olamamış.
1. Hafta Yarışmacıları;
1-Ebru
2-Ömercan 1. oldu.
3-Armağan
4-Melike
5-Alparslan
2.Hafta Yarışmacıları;
1-Altuğ
2-Necla
3-Selimhan 1. oldu.
4-Oylum
5-Serpil
3.Hafta Yarışmacıları;
1-Şeyda
2-Veli Serkan
3-Ayşen Tekin 1.oldu.
4-Deniz
5-Ümit
4.Hafta Yarışmacıları;
1-Burcu
2-Andre
3-Selçuk 1.oldu.
4-Figen
5-Sevim
5.Hafta Yarışmacıları;
1-Berrak
2-Gökhan
3-Selen 1. oldu.
4-Hasan
5-Sahra
6. Hafta Yarışmacıları;
1-Burcu
2-Mert
3-Nika
4-Nesrin
5-Naim 1. oldu.
7.Hafta Yarışmacıları;
1-Sevda
2-Ahmet
3-Canan
4-Nil
5-İlker 1. oldu.
8.Hafta Yarışmacıları;
1-Sibel
2-Özgür 1. oldu.
3-Ekin
4-Muammer
5-Sibel (çevirmen)
9.Hafta Yarışmacıları (Bayram özel-eski yarışmacılar);
1-Şeyda
2-Naim 1. oldu.
3-Nil
4-Sahra
5-Ümit
10. Hafta Yarışmacıları;
1-Leyla
2-Garip Meriç
3-Birgül
4-Murat
5-Nuray 1. oldu.
11. Hafta Yarışmacıları;
1-Banu
2-Mirsat 1. oldu.
3-Mükerrem
4-Salih
5-Sevda
11. haftada bir ilk gerçekleşti ve iki kişi aynı puanı alarak 1. oldu.
Kurallar gereği diğer 3 yarışmacı 1. olmasını istediği yarışmacının ismini yazarak birinciyi belirledi.
Çok güzel bir uygulama "nasıl olsa ben sıramı savdım,puanımı aldım" diyerek diğer yarışmacılara kötü davrananlara bir ders oldu.
Mükerrem Hanım bence sırf bu yüzden kaybetti.
Mirsat Bey 1. oldu.
12. Hafta Yarışmacıları;
1-Nurten
2-Merve
3-Alessandro (İtalyan)
4-Mustafa Kemal 1. oldu.
5-Sera (Cezayir asıllı Fransız)
13. Hafta Yarışmacıları;
1-Zeynep
2-Atilla
3-Sena
4-Tamer 1. oldu.
5-Gülsüm
14. Hafta Yarışmacıları; ADANA
1-Faruk
2-Fatoş
3-Selbi
4-Hikmet 1. oldu.
5-Fatma
14. Haftada Faruk Bey ve Hikmet Bey aynı puanı aldılar ve diğer yarışmacıların tercihi ile Hikmet Bey 1. oldu.
15. Hafta Yarışmacıları; İSTANBUL
1-Saltuk
2-Funda
3-Muammer 1. oldu.
4-Sabahat
5-İlter
16. Hafta Yarışmacıları; TRABZON
1-Pınar
2-Hasan
3-Şaduman 1. oldu
4-Hüseyin
5-Aynur
17. Hafta Yarışmacıları; İSTANBUL
1-Reyhan
2-Serdar Kadir 1. oldu.
3-Hamiyet
4-Murat
5-Rahşan
18. Hafta Yarışmacıları; KIBRIS
1-Derya
2-Mustafa
3-Güller 1.oldu.
4-Deborah
5-Saffet

*Artık Yemekteyiz yarışmasını seyretmeye tahammül edemiyorum.
En son Kıbrıs haftasını seyrettim.
Bundan sonraki listeyi yarım bırakmamak için, internetten bularak buraya ekledim.
Her hafta başında yarışmacılar "en uyumlu,en anlaşan gurup biz olalım" diyorlar ama lafta kalıyor.
Herkes birbirinin kuyusunu kazıyor.
Yarışmacılar yemekleri değil, birbirlerini yiyorlar.
Puan veriyorken "çorbası kıvamındaydı, eti yumuşacıktı, pilavı tane taneydi" diyorlar, tamam diyorsun güzel bir puan verecek ama verdikleri puan ya 3 oluyor, yada 4.
Birde, yemek takımlarında kusur bulmak çok komik, yahu gittiğiniz ev 5 yıldızlı otel değil ki muhteşem ve kusursuz yemek takımları olsun.
Bu yarışma sayesinde Türk Halkı Supla tabakları ile tanıştı.
Sorarım size kaç evde servis tabağının altında Supla tabağı var acaba?
Farklı illere gittiklerinde de durum değişmiyor.
Bari siz yapmayın, ben memleketimi temsil ediyorum diyerek aklı başında davranın.
Yarışmaya katılan ve seyredenlere sabır diliyorum.

19. Hafta Yarışmacıları; İSTANBUL
1-Derya
2-Erkin
3-Ceren
4-Tarkan 1.oldu.
5-Zeynep
20. Hafta Yarışmacıları; İSTANBUL
1-Sibel
2-Halit
3-Jale
4-Makbule 1.oldu.
5-Serkan
21. Hafta Yarışmacıları; ALMANYA-KÖLN
1-Burak
2-Ahu 1. oldu.
3-Hülya
4-Erkan
5-Hanife
22. Hafta Yarışmacıları; İSTANBUL
1-Necla
2-Kadem
3-Yıldız
4-Ömer Umut
5-Ela 1. oldu.
23.Hafta Yarışmacıları; KAYSERİ
1-Sedat
2-Serap 1. oldu.
3-Şermin
4-Gülsüm
5-Sinan
24. Hafta Yarışmacıları; İstanbul Özel (Unutulmayanlar)
1-Şaduman (16. hafta Trabzon)
2-Alessandro (12. Hafta)
3-Funda (15 .Hafta)
4-Hasan (5. Hafta)
5-Zeynep (13. Hafta) 1. oldu.
25. Hafta Yarışmacıları; PARİS
1-Betül
2-Nezaket
3-Rıfat
4-Gürsel 1. oldu.
5-Nilgün
26. Hafta Yarışmacıları; İSTANBUL
1-Burcu
2-Sami Batuhan 1. oldu.
3-Ali
4-Nadiye
5-Gaye
27. Hafta Yarışmacıları; İSTANBUL
1-Çiğdem
2-Yaşar ile Çiğdem aynı puanı almış,oylama sonucu Yaşar Bey 1. olmuş.
3-Küçük
4-Necmiye
5-Ahu
28. Hafta Yarışmacıları; İZMİR
1-Emel
2-Derya
3-Nil Kader
4-Koray
5-Cengiz 1. oldu.
29. Hafta Yarışmacıları; İSTANBUL
Bu haftadan itibaren, yarışmacıların verdiği puanlara ilaveten seyircilerin
göndereceği SMS 'lerle 1. belli olacak.
1-Burcu (SMS'lerin faydası ilk hafta belli oldu, ilk defa 1. gün yarışan bir yarışmacı birinci oldu)
2-Kazım
3-Ezgi
4-Nauman (Hint kökenli)
5-Deniz
30. Hafta Yarışmacıları; ŞANLIURFA
1-Kadir
2-Serpil
3-Selahattin 1.Oldu.
4-Victoria (İsviçre'li Urfa'ya gelin gelmiş)
5-Dilay
31. Hafta Yarışmacıları; İSTANBUL
1-Yasemin
2-Nilay
3-Asuman
4-Uğur Belenkoğulları
5-Uğur İlter 1.oldu.
32. Hafta Yarışmacıları; RİZE
1-Necla
2-Havva
3-Şemsettin
4-Nimet
5-Serkan 1. oldu.
33. Hafta Yarışmacıları; İSTANBUL
1-Özlem 1.oldu.
2-Ahmet Hüsnü
3-Damla
4-Arzu
5-Hasan
34. Hafta Yarışmacıları; İSTANBUL

3 Kasım 2008 Pazartesi

FIRINDA SEBZELİ KUZU BUT

Eşimin kuzu etini çok sevdiğini daha önce belirtmiştim.
Kuzu etini genelde ya kuşbaşı olarak, yada parçalara ayrılmış-kemikli olarak alıp pişiriyoruz.
Geçen hafta hiç parçalanmamış, bütün olarak kuzu but aldık.
Pişirmeden önce parçalayıp, görüntüsünü bozmak istemediğim için bütün olarak pişirdim.
Ocakta hiç bir işleme tabi tutmadan, kızartması dahil hepsini fırında yaptım.
Benim fırınım doğalgazlı olduğu için, çok ağır pişiriyor.
Böyle bir butu, tam 3 saatte pişirdim.
Neyseki doğalgaza henüz zam gelmemişti : )
Elektrikli bir fırında bu süre biraz daha kısa olabilir.

Diğer kuzu eti tariflerim için bakınız;

Fırında Kemikli Kuzu Eti

Tencerede Kuzu Şiş

Kuzu Şiş

"Afiyetle Kalın" FIRINDA SEBZELİ KUZU BUT;
Malzemeler;
1 adet kuzu but,
6-7 adet küçük boy patates,
Yarım kilo mantar,
1 kase cherry domates,
1 kase arpacık soğan,
6-7 adet sivri biber,
6-7 diş sarımsak,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı kekik,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz,Alüminyum folyo.


TARİFİ;
Kuzu budunu yıkayın, fırın tepsisine yerleştirin, bıçakla bir kaç yerini kesin.
Kestiğiniz yerlere soyduğunuz sarımsakları yerleştirin.
Zeytinyağı ve kekiği üzerine sürün.


Önceden ısıtılmış fırında, üzerini folyo ile örtmeden üst kısmı kızarıncaya kadar, biraz pişirin.


Suyunu salıp çektikten, üzeri kızardıktan sonra fırından çıkarıp, üzerine geniş iki kesik atın.
İç kısmının da pişmesi için biraz daha fırında kızartın.


Sebzeleri ayıklayıp, yıkayın.
Patatesler küçükse bütün olarak, büyükse ikiye yada dörde bölerek tepsiye yerleştirin.


Biber salçasını 2-3 su bardağı su ile sulandırın.
Tepsiye salçalı suyu ve yemeğin tuzunu ilave edip, bu sefer üzerini alüminyum folyo ile kaplayarak fırına verin.
Sebzeler piştikten sonra fırından çıkarıp, sıcak sıcak servis yapın.

"Afiyet Olsun"