30 Aralık 2008 Salı

ÇAY DAVETİ-2


Çay davetleri kategorimize bu sefer masada hazırlanmış bir mönü ile değil, misafirler kalabalık olunca tabakta servis şeklinde bir mönü ekliyorum.
Kurban Bayramından 1 hafta sonra 15 kişilik bir misafir gurubum vardı.
Kalabalık olduğumuz için masa değil tabak hazırladım.
Bir değişiklik yaparak kurabiye yerine fırında kestane kebap yaptım.
Kestane günün konusu oldu diyebilirim.
Herkes çok memnun oldu.
Üstelik tam servise yakın fırından çıkardığım için sıcacıktı.
Aile arasında çok sevilen ve her Ramazan'da mutlaka iftara hazırladığım sebzeli börekte yine sevilerek yendi.
Birde kurban sonrası olduğu için etli börek yaptım, bu vesile ile kesilen kurbanımızdan misafirlerime ikram etmiş oldum.
Gurubumuzun en sevdiği çeşitlerden olan turşuda yine servis tabaklarının yanında yerini aldı.
Tabakta yer alanların isminin üzerine tıklayarak tariflerine ulaşabilirsiniz.

ÇAY DAVETİ MENÜSÜ;


Sebzeli Börek

Etli Börek

Yaprak Sarma

Kumpir

Cevizli Sarma Tatlısı

Kestane kebap ve Turşu.

"Afiyetle Kalın"

24 Aralık 2008 Çarşamba

PASTIRMALI ve SUCUKLU PİZZA


YE#40 PASTIRMA/SUCUK (Esra'nın anısına)
Bu ayın etkinlik konusu pastırma ve sucuk.
Ev sahibimiz sevgili Esra olacaktı ama ne yazık ki Esra'yı kaybettik.
Onun anısına sevgili Nihan ev sahipliğini üstlendi, konu olarakta Esra'nın en sevdiği yiyeceklerden olan pastırma ve sucuk olarak belirledi.
Nihan'a kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Canım arkadaşım Esra'ya Allah'tan rahmet diliyorum, nur içinde yat.
"Afiyetle Kalın"

PASTIRMALI ve SUCUKLU PİZZA;
Malzemeler;
Pizza hamuru için;
2.5- 3 su bardağı un,
yarım çay bardağı sıvı yağ,
2 çorba kaşığı yoğurt,
yarım çay bardağı süt,
1 adet yumurta,
yarım paket yaş maya,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
tuz.
Üzeri için;
10 dilim pastırma,
yarım kangal sucuk,
10 adet sosis,
2 adet domates,
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.
Yapılışı;
Pizza hamurunun malzemelerini yoğurun.
Pizzayı pişireceğiniz tepsiyi pizzanın kolay çıkması için tereyağ ile yağlayıp, hafif unlayın.
Pizza hamurunu merdane ile tepsinin büyüklüğünde açın.
Kenarlarını hafif bombeli yapın ve ortasını bıçakla bir kaç yerinden delin.


Domatesi rendeleyip hamurun üzerine yayın, üzerine 3 adet pastırma dizin.


Sosisleri ve sucukları halka halka doğrayın ve pastırmanın üzerine dizin.


Pastırmanın geri kalanını yuvarlayarak gül şeklinde sucuk ve sosislerin ortasına yerleştirin.
Önceden ısıtılmış fırında pişirin.


Fırını kapatmadan 5 dakika önce rendelenmiş kaşar rendesi ile üzerini kaplayın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

22 Aralık 2008 Pazartesi

CEVİZLİ SARMA TATLISI

Hazır baklava yufkası ile tatlı yapmaya devam ediyorum.
Bu bayramda da tatlımı hazır baklava yufkası ile hazırladım.
Geçen sefer baklava olarak hazırlamıştım ama kesmek çok zor geldiği için bu sefer 3-4 santimlik şeritler halinde keserek sarma olarak hazırladım.
Bu tatlıyı hazırlarken şerit olarak kesip,sarabilirsiniz yada yufkaları cevizlerini serperek rulo olarak sarıp, daha sonra hazırladığınız ruloyu 3-4 santim olarak kesebilirsiniz.
Ben ilk denememde rulo olarak hazırlayıp, sonra kesmiştim, 2. yapışımda şerit halinde kesip, sonra sardım ama beni çok uğraştırdı.
Ruloyu 6 yada daha fazla yufka ile hazırlayabilirsiniz.
Şerbet malzemesini ilk seferde yaptığım ölçülerde hazırladım.
Hazır baklava yufkası ile hazırladığım diğer tarif için bakınız;
Hazır Yufkadan Cevizli Baklava

"Afiyetle Kalın"

CEVİZLİ SARMA TATLISI;
Malzemeler;
800 gramlık hazır baklava yufkası,
400 gram tereyağ,
300 gram çekilmiş ceviz,
Şerbet için;
5 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su,
3-4 damla limon.
Üzeri için;
1 çay bardağı toz antep fıstığı.
Yapılışı;
Önce şerbeti hazırlayın, şerbet malzemelerini kaynatın.
Ocağı kapatmadan önce 3-4 damla limon sıkın, hazırladığınız şerbeti soğumaya bırakın.
Hazır baklavalık yufkalardan bir tane alıp setin üzerine serin ve üzerine erittiğiniz tereyağından sürün.
Yağladığınız yufkanın üzerine tekrar bir yufka daha serip, onu da yağlayın.
3. yufkanın üzerine çekilmiş ceviz serpin ve üzerine bir yufka daha serin.
Aynı şekilde 2 yufkayı da üzerine serip, yağlayın.
6. yufkanın üzerine de ceviz serpip, hazırladığınız yufkaları rulo yaparak sarın.
İsterseniz 8 yufkaya kadar dizebilirsiniz.
Hazırladığınız ruloyu 3-4 santim olarak kesin, yağladığınız fırın tepsisine dizin.
Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayıp, fırın tepsisine dizdikten sonra üzerlerine tereyağ gezdirip, önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Tereyağ çok çabuk yanabileceğinden tepsiyi fırının alt gözlerine yerleştirmemekte fayda var.
Fırından çıkan tatlıların üzerine soğuyan şerbeti gezdirin.
Biraz dinlenip, şerbetini çeken ve soğuyan tatlılarınızın üzerine 1 çay kaşığı toz antep fıstığı serpip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

19 Aralık 2008 Cuma

KEKİKLİ YÜREK

Yürek, Kurban Bayramı sonrası verilebilecek bir tarif.
Bazı evlere kurban dışında neredeyse hiç "sakatat " girmez.
Bazı evlerde ise sakatat vazgeçilmezdir, kurbanı beklemeye gerek yoktur, sık sık alınır.
Bizde bayramdan bayrama sakatat yiyen guruptayız.
Aslında eşim sakatatı çok sever ama belli bir yaştan sonra dikkat etmek gerektiğini düşündüğü için eskisi gibi üzerine düşmüyor.
Tanıdığım en sıkı yürek sever ise abim.
Abim yüreği çok sever ama kuzu yüreğini tercih eder, pazar kahvaltılarında en sevdiği şeydir diyebilirim.
Yürek pişirmek için fazla bilgiye ve ekipmana gerek yok, ya kavurarak yada yağda kızartıp, kekik serperek hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
KEKİKLİ YÜREK;
Malzemeler;
1 adet dana yüreği yada 3-4 adet kuzu yüreği,
3-4 kaşık zeytinyağı,
Tuz-karabiber-kekik-toz kırmızı biber.
Yapılışı;
Yüreği, içindeki kanın boşalması için kesip, dilimleyerek 1 saat suyun içinde tutun.
Suyunu iyice süzerek 3-4 kaşık yağı kızdırdığınız tavada, sürekli karıştırarak kavurun.
Piştikten sonra tuzunu ve baharatını ekleyerek, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

16 Aralık 2008 Salı

ETLİ BÖREK

Hayırlısı ile bir Kurban Bayramını ve 9 günlük tatili geçirdik.
Dünden itibaren çalışanlar işe, okuyanlar okuluna gitmeye başladı.
9 günlük tatilden sonra eminim herkes için okula yada işe gitmek çok zor olmuştur.
Kurban Bayramında şehir dışına çıkmadık ama burada da çok yoğun günler geçirdik, misafirlerimiz oldu, misafirliğe gittik yani sürekli bir hareket halindeydik.
Ne yazık ki böreklerden-sarmalardan ve tatlılardan uzak duramadık.
Bu tarifteki etli börek bizim evde severek yeniliyor.
İç malzemesi sırf soğanlı-etli içten oluşuyor ama siz içine etin yanısıra mantar-domates-biber ekleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
ETLİ BÖREK;
Malzemeler;
300 gram sotelik et,
2 adet kuru soğan,
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz-karabiber,
1 kilo yufka.
Üzerine ve içine sürmek için;
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 adet yumurta,
1 çay bardağı sıvıyağ.
TARİFİ;
Sotelik doğranmış etleri suyunu salıp,çekinceye kadar pişirin.
Etler yumuşamadıysa su ekleyerek tekrar suyunu çektirin.
Etler yumuşadıktan sonra küçük doğradığınız soğanları ve 3-4 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyip, kavurun.
Tuzunu ve karabiberini ekleyip, hazırladığınız içi soğumaya bırakın.
Yufkaları setin üzerine serip,tam ortasından + şeklinde kesin, yani gül böreği saracakmış gibi dört parçaya ayırın.
Yoğurt-yumurta ve sıvı yağı karıştırarak harç hazırlayın.
Yufkaların içine fırça yardımı ile bu harçtan sürün.
Yufkanın geniş olan tarafına 1 yemek kaşığı hazırladığınız içten yerleştirip, kenarını içeriye katlayın ve büyük bir sigara böreği gibi sarın.
Yağlanmış fırın tepsisine hazırladığınız börekleri dizin.
Üzerine yoğurtlu harçtan sürün,isterseniz çörek otu-haşhaş tohumu-susam serpebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış fırında börekler kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Pazar günü gittiğim Gülhane Parkı'nın bugünlerde nasıl göründüğünü merak ediyorsanız bakınız;

7 Aralık 2008 Pazar

HAYIRLI BAYRAMLAR

Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar,
sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

4 Aralık 2008 Perşembe

YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI


Yeşil mercimek çorbası, kırmızı mercimek kadar olmasada pek çok ailenin masasında kendisine yer bulur.
Erkeklerin askerlik ve yurt anılarını anlattığı zaman yeşil mercimeğin adı "kara şimşek" olarak geçer.
Gaz yapsada : ) besleyici özelliğini, sağlam bir protein kaynağı olduğunu unutmamak lazım.
Koyu renkli bir su bıraktığı için çorbayı pişirmeden önce ayrı bir tencerede haşlarsanız, çorbanızın suyu daha berrak olur.
Sadece yeşil mercimek ve pirinç ile de pişirebilirsiniz.
Yada bu tarifte gördüğünüz gibi havuç, patates, biber ekleyerek bol sebzeli de pişirebilirsiniz.
Ayrıca bakınız; Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası
"Afiyetle Kalın"

YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI;
Malzemeler;
1 su bardağı yeşil mercimek,
1 çay bardağı pirinç,
1 adet orta boy soğan,
1 adet havuç,
1 adet patates,
1 adet yeşil biber,
1 adet kırmızı biber,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz ve zeytinyağı.
TARİFİ;
Mercimekleri ayrı bir tencerede 10-15 dakika kaynatın.
Soğanları küçük doğrayıp, tencerede zeytinyağında kavurun.
İçine salçayı ilave edin.
Üzerine 5-6 su bardağı su ilave edin.
Su kaynayınca soyup, zar büyüklüğünde doğradığınız sebzeleri, pirinci ve haşlanmış yeşil mercimeği ilave edin.
Tuzunu ve istediğiniz baharatlarıda ekleyerek kısık ateşte bütün sebze ve bakliyat pişinceye kadar kaynatın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

3 Aralık 2008 Çarşamba

TAVUK CİĞERİ

Sakatat çoğu kimsenin sevmediği bir yemek çeşididir.
Bu sevmeyenler gurubunu da daha çok kadınlar oluşturur.
Benimde sevmediğim sakatatlar var, mesela böbrek-kelle-paça-dalak-işkembe-kokoreç gibi.
Yürek-karaciğer ve tavuk ciğerini ise severek yerim.
Ama onlarda ayda yılda bir tükettiğim sakatatlar.
Karaciğeri yahni olarak değil Arnavut ciğeri olarak severim, tavuk ciğerinde de mutlaka kekik olmalı.
Şimdi Kurban Bayramı yaklaşıyor, her tür sakatat ve et evlere girecektir.
Diğer sakatat tariflerim burada

"Afiyetle Kalın"

Bir kaç yıl önce bir yemek fotoğrafçısının röportajını okumuştum.
Resmini çekerken en zorlandığı yemeğin et yemekleri olduğunu söylemişti.
Pişince rengi kahverengiye dönen etler resimde istediği gibi çıkmıyormuş.
Tamamen katılıyorum, et resmi çekmek çok emek istiyor.
Olduğu gibi tabağa dizmek yetmiyor,rengini vurgulamak yada açmak için mutlaka yan ürünler kullanmak gerekiyor.
Bu arada resimde gördüğünüz soğanları zeytinyağında biraz kavurdum.
Bu tavuk ciğerini gündüz pişirdiğim için çiğ soğan kullanamadım, kavurunca ağızda kokmadığı için soğanı kavurarak servis yaptım.
Soğan çiğ olsaydı, bembeyaz görüntüsü ile bizim tavuk ciğerleri daha bir ortaya çıkardı diye düşünüyorum.


TAVUK CİĞERİ;
Malzemeler;
Yarım kilo tavuk ciğeri,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Kekik, sumak, kırmızı biber, tuz.
Servis için;
Yarım demet maydanoz,
3 adet orta boy soğan,
Domates.
Yapılışı;
Tavuk ciğerini ve yüreğini suyun altında hem yıkayıp, hemde yağ ve damarlarından temizleyin.
Yüreği ciğerden ayırın, ciğeri en fazla ikiye bölün.
Yarım çay bardağı zeytinyağında çok fazla karıştırmadan pişirin.
Tuz-kekik-sumak ekleyip, hassas olan ciğerleri dağıtmadan karıştırın.
Servis tabağına ince doğradığınız maydanozları, piyazlık doğradığınız ve sumak eklediğiniz soğanları yerleştirin.
Eğer soğanın ağzınızda kokmasını istemiyorsanız, soğanı 4-5 kaşık zeytinyağında kavurup, öyle servis yapabilirsiniz.
Servis tabağına yerleştirdiğiniz soğanların üzerine domatesleri ve tavuk ciğeri ile yüreklerini yerleştirip, sıcak veya soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

2 Aralık 2008 Salı

GARNİTÜRLÜ PATATES SALATASI


Patates salatasını nasıl hazırlarsınız?
Bol kıvırcık-soğan ve limonla mı?
Bir adı da "Paşa Pilavı" olan haşlanmış yumurta ve taze soğanla mı?
Yoksa garnitürle mi?
Ben garnitürlü olanını tercih ediyorum.
Eskiden mayonez ekliyordum ama sıcakta mayonez yumurta kokunca bir bıraktım, bir daha hiç eklemedim.
Şimdi yağ-tuz-limon eşliğinde kendi doğal rengi ile servis yapıyorum.
Hazır garnitürler patates-havuç ve bezelye içeriyor, isterseniz garnitürü hazır almadan kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Zaten ana malzememiz haşlanmış patates, küçük zar şeklinde doğranmış havuçları haşlayarak havucu elde edip, bezelye için konserve bezelye kullanabilirsiniz.
Közlenmiş kırmızı biber-mısır konsevesi ve salatalık turşusu da ekleyip, dereotu veya maydanoz doğradınız mı salatanız hazır demektir.
"Afiyetle Kalın"

GARNİTÜRLÜ PATATES SALATASI;
Malzemeler;
6-7 adet haşlamalık patates,
2 adet zar boyutunda doğranmış havuç,
1 su bardağı bezelye konservesi,
1 küçük kutu mısır konservesi,
Közlenmiş kırmızı biber,
5-6 adet kornişon turşu,
5-6 dal maydanoz veya dereotu,
2 adet taze soğan (isteğe bağlı),
Sos için;
Zeytinyağı-limon ve tuz.
TARİFİ;
Patatesleri haşlayıp, soğumasını bekleyin.
Patatesi sıcak doğradığınız zaman dağılma ihtimali çok yüksek, onun için mümkün olduğunca erken haşlayıp, soğuması için bekleyin.
Soğuyan patatesleri küçük küçük doğrayın.
Doğradığınız patateslere bezelyeyi, zar büyüklüğünde doğradığınız ve haşladığınız havuçları, mısırı, yine zar büyüklüğünde doğradığınız kırmızı biber ve kornişon turşularını, incecik doğradığınız maydanozu ve taze soğanı ekleyin.
Tüm malzemeyi karıştırın.
1 çay bardağı zeytinyağı, 1 limonun suyunu ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
"Afiyet Olsun"