25 Şubat 2009 Çarşamba

ZENCEFİLLİ PATATESLİ ÇÖREK


YE# 42 BAHARATLI TARİFLER;
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu,baharatlı tarifler.
Etkinliğin ev sahibi ise Soframız sitesinin sahibi olan Hale Hanım.
Etkinliğe Yuva mayanın kitapçığında görüp,denediğim "Zencefilli Patatesli Çörek" ile katılıyorum.
Resimdende anlaşılacağı gibi hamur çok güzel kabarıyor.
Orjinal tarifte üzerine pudra şekeri serpilmiş,ben çörek otunu tercih ettim.
Kahvaltılık malzemelerle çok güzel yenen bir çörek.
Ben bu ölçülerle kare Borcam'da pişirdim.
Bu tarifteki baharatımız olan Zencefil'den biraz söz etmek gerekirse;
ZENCEFİL'İN FAYDALARI;
(Bilgiler,Sofra dergisinin Mayıs 2008 tarihli ekinden alınmıştır.)
Metabolizma rahatsızlıklarında temizleyici,düzenleyici,ve canlandırıcı bir etkiye sahip.
Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kansere karşı koruyucu.
Kanı inceltip,bir nevi Aspirin işlevi görüyor.
İyi kolesterolü yükseltip,kötü kolesterolü düşürüp,bedenin kolesterol dengesini sağlıyor.
Yorgunluğu gideriyor.Bu sebeple yolculukların neden olduğu sindirim sistemi bozukluklarında kullanılıyor.
Soğuk algınlığına iyi geliyor.
Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.
Hamileliğe bağlı kusma ve mide bulanmalarında etkili.
Ayrıca annenin emzirme döneminde anne sütünü arttırıcı etkiye sahip.
Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarında, gıda zehirlenmelerinde etkili oluyor.
DİKKAT;
Zencefil çok "sıcak" bir baharat.
Yüksek tansiyonu,mide ülseri, koliti olanlar zencefilden uzak durmalı.
Terlemeye yol açtığından vücutta ki su oranını düşürür, bu yüzden su alımını arttırmakta fayda var.
"Afiyetle Kalın"

ZENCEFİLLİ PATATESLİ ÇÖREK;
Malzemeler;
1 küçük paket (42 gramlık) yaş maya,
500 gram un,
3 adet orta boy haşlanmış patates,
100 gram tereyağ,
2 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı toz zencefil,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çorba kaşığı toz şeker,
4 çorba kaşığı su,
2 çorba kaşığı süt,
Üzeri için;
1 çay bardağı çörek otu.
Yapılışı;
Mayayı ılıttığınız su ve sütte eritin.
2 çorba kaşığı un ekleyerek 30 dakika bekletin.
Haşladığınız patetesleri ezerek püre haline getirin.
Bu pürenin içine yumurta ve tereyağını karıştırın.
Ayrı bir kapta unu ve toz zencefili karıştırın.
Homojen,yüzeyi parlak,yapışkan olmayan bir hamur olana kadar yoğurun.
Yağlanmış ve unlanmış kare Borcam'ın içine hamuru yerleştirin.
Hamur, tepsinin yüksekliğine gelene kadar (yaklaşık 1 saat) kabarması için, üstünü nemli bir bezle örterek, sıcak bir yerde bekletin.
Üzerine çörek otu serpiştirin.
240 derece fırında 40 dakika pişirin.
NOT;
Fırın ısısı tarifte bu şekilde geçiyor, bu ısı çok gelebilir,ağır ağır pişmesi için orta derecede bir ısı kullanmanız tavsiye edilir.
Benim fırınım doğalgazlı ben fırını orta derecede ayarladım ve ağır ağır pişirdim
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
2oo8 yılındaki İsmek Feshane Sergisinin "Kurdela Nakışı" bölümüne ait toplam 105 adet resmi görmek için bakınız;
1. bölümde kırlent-ayakkabı-çanta ve bazı aksesurları,


İsmek Feshane Sergisi 2008- 2. Bölüm.
2. bölümde kurdela nakışından hazırlanmış yatak örtüsünü, abajurları ve panoları,
3. bölümde ise çeşit çeşit örtüleri ve pano-sandık-ayna-paravan gibi aksesuarları görebilirsiniz.

19 yorum:

  1. ilginç bir tarife benziyor,teknoloji azıcık daha ilerleseydi de tadına da bakabilseydim.ellerinize sağlık canım.güne gülümseyerek başlayın ki,o da size gülsün.sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Canim ellerine saglik.
    Nefis görünüyor.
    Sevgilerle.

    YanıtlaSil
  3. Adsız11:15

    çok güzel ve degişik bir börek..bu kurdela nakışlarına bayıldımmmm.hepsi birbirinden güzel ..çok emek verilmiş belli..yapanların eline saglık..sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. güzel ve değişik olmuş cnm ellerine sağlık
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Adsız14:45

    Zencefilin çöreğe kattığı aromayı çok merak ettim doğrusu..Çörek çok güzel kabarmış, çok leziz görünüyor.
    Ellerine sağlık canım:).
    Sevgiler.....
    aslı

    YanıtlaSil
  6. merhbalar canım yaş pastanın ortası derlerya böreğinde ortasından dilim almak çok güzel gözüküyor ellerine sağlık aksesuarlarda harika sevgilerle kal

    YanıtlaSil
  7. muhterem hanım merhaba disalceye yazdıgınız yorumu gorup sitenize konuk oldum...yazları ineboluya gittiğinizi yazmışsınız..eşimin ismi muhterem olan teyzesi de yılda bir kac kez ineboluya giderler...siz oralı mısınız? çok guzel memleketimiz gerçekten...sevgiler bizden

    YanıtlaSil
  8. muhterem hanım merhaba disalceye yazdıgınız yorumu gorup sitenize konuk oldum...yazları ineboluya gittiğinizi yazmışsınız..eşimin ismi muhterem olan teyzesi de yılda bir kac kez ineboluya giderler...siz oralı mısınız? çok guzel memleketimiz gerçekten...sevgiler bizden

    YanıtlaSil
  9. ayyy ellerine saglik canim pek guzel bisi olmali bu arada sergidekilerede bayildim belirtmek isterim :D

    YanıtlaSil
  10. Çocukla çocuk sitesinin sahibine;
    Merhaba,
    Disale yazdığım yorumdan doğru sayfama geldiğinizi söylemişsiniz,hoşgeldiniz.
    Ben Kastamonu-Çatalzeytin'liyim.
    Ama yaz tatilinde Çatalzeytin dışında sık sık Abana'ya ve eşimin abisini ziyaret için İnebolu'ya gideriz.
    Eşimin abisi İnebolu'nun tek kuru temizleme dükkanını işletiyor,iş yüzünden İnebolu'da ikamet ediyor.
    Benim İnebolu ziyaretlerim sadece günü birlik oluyor.
    Bende İnebolu'yu denizi ve doğasıyla çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  11. Adsız13:07

    bu sekilde hic denememistim
    harika gorunuyor
    ellerine saglik canim

    kocaman selamlar...

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  12. Muhteremcim,

    Ne güzel bir görüntü bu böyle..!

    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. cörekler piserken mis gibi zencefil aromasi yayilmistir etrafa,degisik nefis bir tarif ellerine saglik canim.
    sergide olmayi isterdim paylasim icin tesekkürler muhteremcim

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık canım değişik ve leziz bir börek olmuş.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  15. Canım çok güzel bir çörek olmuş, ellerine sağlık, zencefili ben de çok sık kullanırım,özellikle de kışın öksürüklerin en büyük ilacı.Paylaşımın için çok teşekkürler canım, öpüyorum, bizden de ailecek sevgi ve selamlar...

    YanıtlaSil
  16. canım ellerine sağlık nefis görünüyor..kendine iyi bak..hayırlı cumalar sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Adsız13:18

    Merhaba,
    zencefilli patatesli kek i denedim, firinda isi derecesi 240 derece demissiniz,bu derece cok yuksek degil mi? Cunku bu dereceyi uyguladim ve kekin disi pisti, ici pismedi? Ayrica, bir kucuk paket diye yazdiginiz maya acaba 42 gr.olan paket mi? Bu miktar maya da biraz cok degil mi?
    selamlar
    nursel aydin

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Nursel Hanım,
    Zencefilli patatesli kek hakkında ki sorularınıza cevap vermeye çalışayım.
    Ben bu tarifi yuva mayanın tarif kitapçığında bulup,denedim.
    Tarifte aynen 240 derece ısı yazıyordu.
    Benim fırınım doğalgazlı olduğu için tarifte yazan ısıyı değilde kendi fırınımın orta dereceli ısısını kullandım.
    Açıkçası 240 derecenin çok olabileceği aklıma gelmedi.
    Sizin yorumunuzdan sonra keşke bu ayrıntıyı yazsaydım diye düşündüm ve bu ayrıntıyı yazıya eklemeye karar verdim.
    Maya miktarı dediğiniz gibi 42 gramlık olan küçük paketlerden.
    Tarifte aynen bu miktardaki maya yazıyordu,ben kare Borcamda kullandım,bir sorun çıkmadı.
    Hassasiyetiniz için teşekkür ederim, ilk defa yapacak olanlara ayrıntıları aktarmış olduk.

    YanıtlaSil
  19. Adsız15:18

    ELLERİNİZE SAGLIK GÜNLÜK SİTENİZİ AÇIP KONTROL EDİYORUM BUGÜN YENİ ŞEY VARMI DİYE
    BÜTÜN TARİFLERİNİZ NEFİSSSSSS KOLAY ANLATIMI DA GÜZEL BU YÜZDEN BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLİYORUM SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...