30 Mart 2009 Pazartesi

KURU KAYISILI PASTA


YAMAN ETKİNLİK; KURUTULMUŞ MEYVELER
Bu ayın etkinlik konusu "kurutulmuş meyveler"
Ev sahibimiz; Sarıkuş blogunun sahibi Seher Hanım.
Bundan önceki etkinliğe de kuru meyve ile hazırlanmış bir tarif ile katılmıştım.
Bakınız; Kuru Meyvalı Toplar
Yine kuru kayısı ile hazırladığım tart için bakınız; Kayısılı-Fıstıklı Tart
Mart ayının etkinlik konusu belli olunca bu sefer ne zamandır denemek istediğim
kuru kayısılı pastayı yapmaya karar verdim.
Pastanın üzerindeki kayısıları komposto olarak pişirip, bir gün buzdolabında bekletiyorsunuz ve kuru kayısıların görüntüsü yaş kayısı ile aynı oluyor.
Ben kompostoyu pişirdikten sonra 1 gün dolapta bekletmeyip, aynı gün pastayı hazırladım, şekilleri o yüzden çok muntazam olmadı.
Pandispanyayı kakaolu kullandım.
Taze portakal suyu ile pandispanyayı ısladım.
İç kısmına iri çekilmiş ceviz içi serptim.
Kenarlarını file fındık ile kapladım.
Tam orta kısmında pudra şekeri ile çırpılmış 1 çay bardağı taze krema kullandım.
"Afiyetle Kalın"



KURU KAYISI;
Önemli mineraller ve vitaminler içeren yaş ve kuru kayısının insan vücuduna birçok yararı vardır.
* Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stres azaltır.
* Karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlar.
* Kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
* Dişlerin daha sağlam olmasında önemli rol oynar.
* Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur.
* Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin oluşmasına engel olur.
* Ülserlerin iyileşmesinde de önemli rol oynar.
* Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.
* Üreme sistemi üzerinde olumlu rolü vardır.
* Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
* Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar.
* Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Kayısının, potasyumca zengin sodyumca fakir ve A vitaminin öz maddesi proteince zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır.



KURU KAYISILI PASTA;
Malzemeler;
20-25 adet kuru kayısı,
Komposto yapmak için ;1 su bardağı toz şeker,
1 adet kakaolu pandispanya,
Pandispanyayı slatmak için;
1 adet portakalın suyu,
1 paket krem şanti,
Krem şanti için; 1,5 su bardağı soğuk süt,
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi,
Yanlarını kaplamak için;
1 su bardağı file fındık.
Yapılışı;
Kuru kayısıları yıkayıp,üzerine 1 su bardağı toz şeker ilave edin.
3 bardak su ile komposto gibi pişirin.
Kompostoyu mümkünse bir gün boyunca buzdolabında iyice soğutun.
Komposto ne kadar dolapta dinlenirse kayısılar o kadar güzel oluyor.
Pandispanyanın yarısını portakalın yarısı ile ıslatın.
Üzerine krem şanti sürüp, iri çekilmiş ceviz içini serpin.
İsterseniz arasına muz gibi başka meyveler yerleştirebilirsiniz.
Pandispanyanın diğer yarısını da portakalın diğer yarısı ile ıslayıp,cevizlerin üzerine kapatın.
Krem şanti ile kekin her yerini kaplayın.
Yanlarını muntazam yapmanıza gerek yok,çünkü yan kısımlarını fındık veya başka kuruyemişle kaplayabilirsiniz.
Pastanın üzerine iyice soğuyup, şişen kayısıları dizin.
Krem şanti ile açık kalan kısımlarını süsleyin.
İsterseniz kayısıların üzerine tart jölesi döküp, daha parlak bir görüntü elde edebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

26 Mart 2009 Perşembe

YULAFLI EKMEK


YE# 43 EKMEK TARİFLERİ;
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu; Ekmek.
Etkinliğin ev sahibi ise Binbir Çeşni blogunun sahibi olan Sevgili arkadaşımız Saliha.
Saliha etkinliğe gönderilen bütün tarifler için ayrı bir sayfa açtı, etkinlikte yer alan tarifleri görmek için, tıklayın.Etkinliğe Söke unun "Yulaf Unu Karışımı" ile hazırladığım ekmekler ile katılıyorum.
Ekmek yapmak için illa ekmek makinanızın olması gerekmez.
Ben bu ekmekleri ekmek makinası olmadan fırında pişirdim.
Söke unun ekmek yapmak için hazırladığı unlar ile 2 yıl önce Lezzet dergisinin promosyonu ile tanışmıştım.
Dergiden çıkan paket ile ilk defa evde ekmek pişirmiştim.
1 paketin içinde 2 paket un,2 paket maya bulunuyor.
İsterseniz büyük 1 ekmek, yada 2 ekmek yapabiliyorsunuz, yada ihtiyacınız azsa 1 paketini pişiriyorsunuz.
Üst resimde görmüş olduğunuz küçük ekmekleri hepimiz çok sevdik.
Bu ekmekler kızıma Heidi'de ki küçük ekmekleri hatırlattı.
Bu ekmekleri bir pazar sabahı kahvaltı için hazırladım.
Ekmekleri küçük porsiyonlar halinde hazırladıktan sonra üzerlerine çörek otu ve kuru biberiye serptim.
 "Afiyetle Kalın"

 

YULAF UNLU EKMEK;
Malzemeler;
1 Paket Söke Yulaf unu karışımı,
300 ml. su,
Üzerine;
Çörek otu, kuru biberiye.
Yapılışı;
Paketin içinden çıkan 1 poşet un ile 1 poşet mayayı karıştırıp, su ilave ederek yoğurun.

Hamuru 10 dakika dinlendirin.
Hamurdan küçük parçalar kopararak şekil verin.
Hafif yağlanmış ve unlanmış fırın tepsisine dizin.

Tepside üzerini örterek 45 dakika mayalanmaya bırakın.

Fırına vermeden önce üzerine çörek otu veya biberiye serpin.
Ekmeklerin kuru olmaması için fırının içine ısıya dayanıklı bir kapla biraz su yerleştirin.
Önceden ısıttığınız, orta dereceli fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"


Küçük ekmekleri pişirdikten sonra diğer un karışımını da baton kek kalıbında bütün olarak pişirmeye karar verdim.
Fakat habersiz misafir gelince acele edip, hamurun mayalanmasına ve serbesttçe fırında pişmesine fırsat veremedim.
Acele pişirmeme rağmen yine de tadı çok güzel ve yumuşaktı.


24 Mart 2009 Salı

LAHANA ÇORBASI

İstanbul'da 1-2 gündür hava güneşli ama muazzam bir soğuk var.
Soğuk havaların vazgeçilmezi çorbalarda masamızda ki yerini almaya devam ediyor.
Eşim sağlıklı olmadığını düşündüğü için hazır çorba içmek istemez.
"Hazır çorba pişireceğine bir tarhana kaynat yada 1-2 sebzeyi bir araya getirip, kendin çorba yap" der.
Bende çeşit çeşit sebzelerle çorba denemesi yapıyorum.
Bu çorbadan pek umudum yoktu ama tadı bize göre çok güzel oldu.
Servis yapmadan önce blender ile krema haline getirdim, görüntüsüde güzel oldu.
Dikkat;
Bu çorbanın "zayıflatan mucize lahana çorbası" ile bir ilgisi yoktur : )
Çorbanın içinde sebze olarak beyaz lahana ve havuç var.
Süt ve un ile meyane hazırlayıp, kıvamını ayarladığınız zaman çorbanız hazır.
"Afiyetle Kalın"

LAHANA ÇORBASI;
Malzemeler;
2 su bardağı incecik doğranmış beyaz lahana,
1 çay bardağı rendelenmiş havuç,
1 adet orta boy soğan,
2 su bardağı süt,
1 çay bardağı un,
1 adet tavuk bulyon,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz,karabiber,nane.
Yapılışı;
Soğanı küçük doğrayın ve zeytinyağında kavurun.
İncecik doğradığınız lahanaları,rendelediğiniz havucu ekleyin 3-4 dakika kavurun.
Üzerine 2 su bardağı su ekleyip,sebzelerin pişmeye bırakın.
2 su bardağı sütün içine, 1 çay bardağı un ilave ederek iyice karıştırın.
Bu karışımı karıştıra karıştıra sebzelere ekleyin.
İçine 1 tavuk bulyon ekleyin.
Bulyon tuzlu olduğu için tuzunu kontrol ederek ekleyin.
Unlu karışımla biraz kaynattıktan sonra ocağı kapatın.
Blender ile çorba krema kıvamında çırpın.
Not; Ben resimde sebzelerin görünmesi için blender ile çırpmadan önce resmini çektim.
Hazırladığınız çorbayı isterseniz kuru nane ile yada naneli ve salçalı kızdırılmış yağ sosu ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"

19 Mart 2009 Perşembe

ÇAY DAVETİ-4

Bu masayı geçen yıl ki sömestr tatilinde hazırladım.
Misafirlerim eltim ve 2 kızı, ben, oğlum ve kızım.
Eltimin kızı ve benim oğlum okul için şehir dışında oldukları için, sömestr tatilini fırsat bilerek bir araya geldik.
Genellikle ailece pazar kahvaltısı veya akşam yemeklerinde bir araya geliyoruz.
Fakat o zaman bir koşuşturma telaş derken doya doya oturup, sohbet edemiyorduk.
Bizimde aklımıza gündüz buluşmak geldi, beyleri olayın dışında tutarak bugünü gerçekleştirdik.
Masada istediğimiz kadar oturup, masa başı keyfi yaptık : )
Küçük çocuk olmadığı için, oldukça sakin ve güzel bir gün geçirdik.
"Afiyetle Kalın"

Börek olarak kıymalı gül böreği yaptım.
Masaya sarımsaklı yoğurt, salçalı sos ve nanede getirdim ki, isteyen börek olarak yesin, isteyen soslarla sosyete mantısı olarak hazırlayıp,yesin.
Mönüde yer alanların linklerine tıklayarak, tariflerine ulaşabilirsiniz.


ÇAY DAVETİ MÖNÜSÜ;

Sosyete Mantısı

Örgülü Milföy Börek

Garnitürlü Patates Salatası

Elmalı Örgü Milföy

Çiçekli Top Kek

Meyva Soslu Muhallebi



16 Mart 2009 Pazartesi

MUZLU PASTA

banana
Muzu sevmeyen var mıdır acaba?
Benim çocukluğumda muz bulunmaz bir nimetti, o zamanlar (1980'ler) Türkiye'de muz zengin sofralarını süslüyordu.
Kolay kolay manav yada pazardan bulamazdınız, olanlarda çok pahalıydı.
Babam Almanya'da çalıştığı için izne geldiği zaman mutlaka muz da getirirdi.
Şimdiki bolluğa bakınca tuhaf bir durum.
Rahmetli Turgut Özal'ın döneminde yavaş yavaş bazı şeyler değişti, bunlardan biride yurt dışından ithal edilen ürünlerden olan muz olmuştu.
Piyasa bir anda Çikita ve Bonita muzlarla dolmuştu.
Şimdi ben kızıma bunun gibi şeyleri anlatınca, sürekli tezgahlarda gördüğü, eve sorunsuz alınan bir şey olduğu için inanamıyor.
Muzlu pastamıza gelirsek;
Hazır kakaolu pasta tabanı kullandım.
Kakaolu olmasına özellikle dikkat ettim, sarı muzlarla kakaolu pandispanya güzel görüntü veriyor.
İçini yine muzlu ve cevizli hazırladım.
Kenarlarında rendelenmiş tablet çikolata kullandım.
Muzların tam ortasına damla çikolata yerleştirdim.
Muzların üzerine muzların bekledikçe kararmaması için tart jölesi kullandım.

Muz ile hazırladığım diğer tariflerim için, bakınız;

Kakaolu Krep İçinde Muzlu Rulo

Muzlu Rulo Pasta

Muzlu Muffin 

Muzlu Milkshake 

Izgarada Muz

Vanilyalı Sıcak Muz

"Afiyetle Kalın"
banana
MUZLU PASTA;
Malzemeler;
1 adet kakaolu hazır pasta tabanı,
5 adet adet muz,
Keki ıslatmak için;
2 su bardağı portakal suyu,
Pasta kreması için;
1 kutu vanilyalı pasta kreması,
1,5 su bardağı soğuk süt,
1 yemek kaşığı margarin,
Yanları için;
1 su bardağı sütlü yada bitter çikolata rendesi
Pastanın üzeri için;
1 çay bardağı damla çikolata,
1 paket tart jölesi.

MUZLU PASTA TARİFİ;
Pasta tabanının alt katını içinden çıktığı ambalajın üzerine yerleştirin (yüksekte olunca kenarlarını sıvamak, kuruyemiş veya çikolata rendesi yapıştırmak daha kolay oluyor)
Hazır pasta tabanları kuru olduğu için portakal suyu veya başka bir meyva suyu ile yada nescafe ile ıslatmak gerekiyor.
Islattığınız kekin üzerine margarin ve soğuk süt ile çırptığınız pasta kremasından sürün.
Üzerine muzları dilimleyip,dizin.
Çekilmiş ceviz içi serpin.
Diğer kekide ıslatıp,muzların üzerine kapatın.
Pasta kreması ile pastanın her yerini kaplayın.
Kenarlarının çok muntazam olmasına gerek yok, kuruyemiş yada rendelenmiş çikolata yapıştırınca bütün kusurlar kapanıyor.
Rendelediğiniz çikolatayı pastanın kenarlarına yapıştırın.
Pastayı servis tabağına alın.
Üzerine dilimlediğiniz muzları dizin.
Muzların tam ortasına birer tane damla çikolata yerleştirin.
Jöleyi üzerinde ki tarife göre pişirin ve karıştırarak biraz soğutun.
Pastanın üzerinde ki muzların üzerine kaşıkla dökün.
Pastanın alt kenarlarını krem şanti ile süsleyin.
"Afiyet Olsun"

13 Mart 2009 Cuma

FIRINDA KÖFTELİ BRÜKSEL LAHANASI

Bu tarif 5-6 yıl önce Lezzet dergisinin bir sayısında çıkmıştı.
Orjinal tarifte mısır nişastası ile sos hazırlanıyor ve fırınlanıyordu, ben beşamel sos ve kaşar ile fırınlıyorum.
Bu tarifi görene kadar Brüksel lahanasının ya etli yemeğini yapıyordum, yada haşlayıp, üzerine yoğurt dökerek servis yapıyordum.
Brüksel lahanası ile yapılan fazla bir tarif olmadığı için bu tarif hemen dikkatimi çekmişti.
Bizim için Brüksel lahanası ile yaptığım vazgeçilmez bir tarif oldu.
İçinde köfte olduğu için çocuklarda severek yiyebilir.
Brüksel lahanasını 2 paket almanızı öneririm, çünkü paketlerin alt sırasındakiler ya çok ufak oluyor, ya da şekilsiz çıkabiliyor.
2 paketi de haşlayın güzel ve büyük olanları yemeğinizde kullanın, artan lahanaları üzerine tuz, zeytinyağı ve birazda yoğurtla tatlandırarak salata olarak tüketebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

 
FIRINDA KÖFTELİ BRÜKSEL LAHANASI;
Malzemeler;
2 paket Brüksel lahanası,
Köftesi için;
300 gram köftelik kıyma,
1 paket köfte harcı,
1 adet yumurta,
Yarım demet dereotu veya maydanoz.
Köfteleri kızartmak için; 1 su bardağı ayçiçek yağı.
Beşamel sos için;
2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin.
1 su bardağı un,
3 su bardağı süt,
Tuz.
Üzerine;
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.


Yapılışı;
Brüksel lahanalarının dış yapraklarından bir kaç tanesini çıkarıp, uzun olan kök kısmını kesin.
Kök kısmını çok kesmemeye dikkat edin yoksa lahana yaprakları birbirinden ayrılarak özelliğini kaybeder.
Yıkayıp, 5-6 dakika haşlayın.
Hemen soğuk sudan geçirerek, fırın tepsisine boşaltın.
Ben fırın tepsisi olarak, büyük boy yuvarlak Borcam kullandım.
Köfte malzemelerini yoğurun ve Brüksel lahanalarının boyutunda yuvarlak köfteler hazırlayın.
Köfteleri kızartarak brüksel lahanaları ile birlikte tepsiye dizin.
Beşamel sosu pişirmek için;
Tereyağını eritip, unu ekleyin ve biraz kavurun.
Kavrulan unun içine ılık haldeki sütü ekleyin.
Mümkünse, pürüzsüz olması için el blenderi ile iyice çırpın.
Tuzunu ekleyip, muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin.


Pişen beşamel sosu tepsideki köfte ve Brüksel lahanalarının üzerine yayın.


Önceden ısıtılmış,orta ısıdaki fırında beşamel sos biraz kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkarmadan 10 dakika önce rendelenmiş kaşar rendesini de ekleyerek,
kaşarlar nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

11 Mart 2009 Çarşamba

DENİZ BÖRÜLCESİ


Pazar günü Beylikdüzü'ndeki Real markete gittim.
Bir yemek blogcusu için tam bir cennet diyebilirim.
Sebze ve meyva reyonunda aklınıza gelebilecek pek çok çeşidi bulmak mümkün.
Birde tabak-züccaciye reyonu varki kızımın beni o reyondan ayırması oldukça zor oldu : )
Sebze reyonunda çok çeşit var, her yerde karşınıza çıkmayacak çeşitlerden bahsediyorum.
Yemek dergilerinde gördüğüm kendisiyle bizzat karşılaşmadığım deniz börülcesini de sebze reyonunda buldum.
Yanında 1 pakette taze soya filizi aldım.
Niyetim ikisinide ayrı ayrı pişirmekti ama sonradan ikisinide 1 tarifte kullanmaya karar verdim.
Eve gelince ilk yaptığım işlerden biri internetten deniz börülcesi ile ilgili bilgiler aramak oldu.
Doğrusu kılçıklı bir bitki olduğunu, haşlayınca kılçıklarından sıyırmamız gerektiğini bilmiyordum.
Birde deniz kenarında yetiştiği için tuzlu olduğunu ve pişiriyorken asla tuz atmamamız gerektiğini bilmiyordum.
Tarifler genellikle aynıydı, haşlayıp-kılçıklarını çıkardıktan sonra ya zeytinyağı-limon-sarımsakla servis yapılıyordu, yada yoğurtlu olarak servis yapılıyordu.
Ben biraz renkli olsun diye közlenmiş kırmızı biber ve taze soya filizi ile servis yaptım.
Çok lezzetli ve güzel olmuştu, tavsiye ederim.
"Afiyetle Kalın"


DENİZ BÖRÜLCESİ HAKKINDA BİLGİLER;
Deniz börülcesi (Salicornia europaea),
Ispanakgiller (Amaranthaceae) familyasından bir bitki türü.
Deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir.
Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama lezzetlidir.
Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker.
Haşlanarak salatası yapılır.
İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir.
İdrar artırıcı ve kuvvet vericidir.
Çiğ tüketildiğinde mutlaka sirke kullanmak gerekir.
Sarımsak, limon ve zeytinyağı karıştırılarak yapılan sos ile de tüketilir
Sirkeyle tatlandırılıp tek başına veya salata içinde de hazırlanabilir.
Mayıstan itibaren toplanır, başakları kullanılır.
Hem deniz suyunda hem de tuzlu topraklarda yaşayabildiğinden deniz suyunda bulunan pek çok minerali içinde biriktirir.
Bu yüzden sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, manganez ve bakır bulundurur.
Bu bilgiler Vikipedia' dan alınmıştır.



DENİZ BÖRÜLCESİ;
Malzemeler;
1 bağ deniz börülcesi,
1 kase taze veya konserve soya filizi,
1 kavanoz közlenmiş kırmızı biber,
1 adet kuru soğan,
Yarım limon,
1 diş sarımsak,
1 çay bardağı sızma zeytinyağ.
Yapılışı;
Deniz börülcesinin saplarını kesip,yıkayın.
Kaynayan suyun içine atıp, haşlayın.
DİKKAT; Deniz börülcesi tuzlu olduğu için hiç tuz ilave etmeyin.
Haşlanan börülceleri, soğuk sudan geçirip, kılçıklarını çıkarın.
Kılçıklarını çıkarmak için;
Börülceyi sap kısmından tutup, dallarından tutun ve kendinize doğru çekerek kılçıklarından sıyırın.
Ayıkladığınız börülceye biraz sızma zeytinyağı ve ezilmiş sarımsak ilave ederek karıştırın.
Soya filizini taze aldıysanız, 1 adet küçük doğranmış kuru soğan ile birlikte zeytinyağında soteleyin, soya filizine biraz tuz ekleyebilirsiniz.
Servis tabağına önce közlenmiş kırmızı biberleri dizin.
Üzerine deniz börülcesini, en üstte de sote yapılmış soya filizini ekleyin.
"Afiyet Olsun"

10 Mart 2009 Salı

KIŞ SALATASI

Kış bitmek üzere ama biz henüz kar göremedik.
Oysa geçen yıl İstanbul'da Şubat ayında 3-4 günde olsa ne güzel kar yağmıştı.
Bu yıl o resimlere bakıp, anılarımızı tazeliyoruz, karla bizzat karşılaşamadık.
Bakınız; Muhterem'le Geziye-İstanbul'a kar yağdı.
Bu yıl kardan daha çok yağmur yağdı.
İnşaalllah yazın bu yağışların faydasını göreceğiz.
En azından İstanbul'un su sıkıntısı olmayacak.
Hatırlıyorum da 1988-1990 yıllarıydı, İstanbul'da çok büyük su sıkıntısı vardı.
Haftada 3 gün su veriliyordu, o su da geceleri veriliyordu.
Öyle kenar mahalle yada semtlerden bahsetmiyorum, İstanbul'un göbeği Şişli'de oturuyorduk.
Gün aşırı geceleri su bidonlarını doldurur,harıl harıl çamaşır yıkardık.
O zaman çamaşır makinalarının çoğu merdaneliydi, makinanın suyunu kendimiz doldurup, kendimiz boşaltıyorduk : )
Hemen hemen her evin ve apartmanın su deposu olurdu ama yine su yetmezdi.
Eskiden mahalle çeşmeleri olurdu, eve yakın olmasa bile mecburen su bidonları ile çeşmelerden su taşırdık.
Hey gidi günler, önce suyumuz olduğu için, sonrada çamaşır makinaları otomatik olduğu için
şükrediyorum : )
"Afiyetle Kalın"


Bu salatayı kış sebzelerinden karnabahar-brokoli-beyaz lahana-kırmızı lahana-havuç, beyaz ve kırmızı soğan ile hazırladım.
Yarısını yoğurtlu, yarısını zeytinyağı ve limonlu hazırladım.
En çok yoğurtlu olanı sevdiğimizi belirtmek isterim.
Lahanaları çok ince kibrit çöpü kadar doğradım.
Lahanaları haşlamadım, soğanları yaptığım gibi diriliğini biraz kaybetmesi için tuz ile ovdum.
Karnabahar-brokoli ve havucu çok az haşladım.

KIŞ SALATASI;
Malzemeler;
1 adet küçük boy karnabahar,
1 adet küçük boy brokoli,
1 adet kırmızı soğan,
1 adet beyaz soğan,
2 adet havuç,
1 kase beyaz lahana,
1 kase kırmızı lahana,
Sosu için;
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
Yarım çay bardağı zeytinyağı ve tuz.
Ya da;
Yarım çay bardağı zeytinyağı, tuz ve 1 adet limonun suyu.
KIŞ SALATASI TARİFİ;
Karnabahar ve brokoliyi küçük küçük çiçeklere ayırın.
Önce karnabaharı, sonra brokoliyi çok az haşlayıp, soğutun.
Lahanaları ve soğanları kibrit çöpü büyüklüğünde çok ince doğrayın ve tuz ile ayrı ayrı ovun.
Havuçları isterseniz yuvarlak, yada verev yada çiçek şeklinde doğrayıp,çok az haşlayın.
Servis tabağınıza hazırladığınız sebzeleri istediğiniz gibi dizin.
Ağız tadınıza uygun olan sosu hazırlayıp, salatanın üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"

6 Mart 2009 Cuma

KÜP KEK PASTASI

Bu tarifi geçenlerde sevgili arkadaşım Disal'de gördüm.
Çok hoşuma gitti, hem çok pratikti, hem de çok güzel görünüyordu.
Hemen denedim, üstelik tadı da nefis oluyor.
Eee daha ne olsun, bir tariften daha ne beklenir : )
Bu arada Disal muhallebi kısmını puding ile yapmış, ben klasik tavuk göğsü ile hazırladım.
Kalabalık misafirlere yapacağım için dikdörtgen Borcam kullandım, pudigle her tarafını kaplayamayacağımı düşündüğüm için tavuk göğsü tatlısında kullandığım muhallebiden pişirip, bol bol onu kullandım.
Muhallebi piştikten sonra içine küçük bir pakat labne peyniri ekliyorum.
Kek için ben hazır kakaolu pasta tabanı kullandım.
Keki kendiniz de yapabilirsiniz yada evde olan 1 gün önceden kalmış kekleride kullanabilirsiniz.
Birde süslemek için hazır çikolata sosu yerine pastatabanın artan kısmını ufalayarak üstünü kaplayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KÜP KEK PASTASI;
Malzemeler; (Ölçüler dikdörtgen Borcam içindir)
1 adet hazır kakaolu pasta tabanı,
Muhallebisi için;
100 gram margarin,
2 su bardağı un,
2 su bardağı toz şeker,
2 litre süt,
2 paket vanilya,
1 portakalın rendelenmiş kabukları,
Piştikten sonra eklemek için;
1 küçük paket labne peyniri,
Üzeri için;
1 paket çikolatalı sos,
Sosu pişirmek için;
2,5 su bardağı süt,
Kuruyemiş veya hindistan cevizi.

KÜP KEK PASTASI TARİFİ;
Muhallebiyi pişirmek için;
Margarini eritin, içine unu ekleyip, un kokusu gidene kadar 6-7 dakika kavurun.
Sütü ılıtın ve kavrulmuş unun üzerine ekleyin.
Toz şekeri ve vanilyayıda ekleyerek sürekli karıştın.
El blenderi ile pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
Muhallebi kıvamına gelinceye kadar (sürekli karıştırarak) pişirin.
Piştikten sora içine labne peyniri ekleyip karıştırın.
Muhallebiden 2 kepçe kadar alıp, Borcam'a yayın.

 
Kakaolu kekleri küp küp doğrayın.
Borcam'da ki muhallebinin üzerine küp kekleri yerleştirin.
Keklerin üzerine kalan muhallebiyi yayın.
Çikolatalı sosu, 2,5 su bardağı süt ile pişirin.
Hazırladığınız sosu muhallebinin üzerine yayın.
Muhallebi iyice soğuduktan sonra buzdolabında 2-3 saat bekletin.
Üzerini kuruyemiş veya hindistan cevizi ile süsleyip, dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

3 Mart 2009 Salı

FIRINDA KIYMALI KARNABAHAR

muhteremle afiyetle
Karnabahar, çoğu kimsenin sevmediği bir sebze.
Piştiği zaman evde bıraktığı kokuda hiç hoş değil ama faydaları da saymakla bitmeyecek bir sebze.
Pişirme şeklinde değişiklik yaparak kendi ağız tadınıza uygun olan karnabahar yemeğini ortaya çıkarabilirsiniz.
Sevmeyenler;
Fırında bu şekilde bol kaşarlı ve beşamel soslu olarak pişirip, karnabahara bir şans daha verin.
"Afiyetle Kalın"

KARNABAHARIN FAYDALARI;
Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan 'indol-3 karbonal' bulunan karnabaharın,
lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu bildiren uzmanlar,
"Karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu,
bol E vitamini ve protein içerir.
Bu maddeleri ile cinsel gücü arttırır, buna bağı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir.
Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler" diyorlar.
Başta potasyum minerali olmak üzere, beden için yararlı önemli besin maddelerini bolca içermesinin yanı sıra;
*Karnabahar, tüm Turpgiller'deki sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu aza indirger:
Özellikle kalınbağırsak ve mide kanserlerine karşı etkilidir.
* Antioksidan madde yönünden de zengin olduğu için kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikosunu da azaltır.
* Karnabahar, demir minerali oranı yüksek olduğu için kansızlığı önler.
* Potasyum minerali yönünden zengin olduğu için de yüksek tansiyonu düşürür, tansiyonu belli düzeyde tutar.
Bilgiler bu adresten alınmıştır.


FIRINDA BEŞAMEL SOSLU KARNABAHAR;
Malzemeler;
1 adet orta boy karnabahar,
300 gram kıyma,
1 adet orta boy soğan,
Tuz,karabiber,kırmızıbiber, zeytinyağ.
Beşamel sos için;
2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin.
1 su bardağı un,
3 su bardağı süt,
Tuz.
Üzerine;
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.

TARİFİ;
Karnabaharı çiçek çiçek ayırın.
Kaynayan suda hafif diriliğini kaybedecek kadar haşlayın.
Haşlanan karnabaharları tepsiye yerleştirin.
Soğanı küçük küçük doğrayın,yarım çay bardağı zeytinyağında kavurun.
Kavrulan soğanların içine kıymayı ve istediğiniz baharatı ekleyerek pişirin.


Kavrulmuş kıymayı, tepsideki karnıbaharın üzerine yerleştirin.
Beşamel sosu pişirmek için;
Tereyağını eritip,unu ekleyin ve biraz kavurun.
Kavrulan unun içine ılık haldeki sütü ekleyin.
Mümkünse, pürüzsüz olması için el blenderi ile iyice çırpın.
Tuzunu ekleyip, muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin.


Pişen beşamel sosu tepsideki karnabaharın üzerine yayın.
Önceden ısıtılmış,orta ısıdaki fırında beşamel sos biraz kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkarmadan 10 dakika önce rendelenmiş kaşar rendesini de ekleyerek,kaşarlar nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"