30 Nisan 2009 Perşembe

TEPSİDE SEBZELİ KÖFTE

Arada bir tepside köfte yapıyorum.
Köftelere şekil vermeye vaktiniz yoksa çok kolaylık oluyor.
Geçenlerde de köftenin altına sebze ve üstüne de biber dizdim.
Sebze yemeyen çocuklar için alternatif olabilir.
Evde sivri biber yoktu, çarliston biber kullandım ama biraz kaba : ) oldular.
Çarliston kullanırsanız, ince ince keserek kullanmanızı öneririm.
Sebze olarak patates ve patlıcan, tepsi olarakta kare Borcam kullandım.
"Afiyetle Kalın"


TEPSİDE SEBZELİ KÖFTE;
Malzemeler;
Yarım kilo köftelik kıyma,
2 su bardağı ekmek içi,
1 adet orta boy soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
3 adet patlıcan,
4 adet büyük boy patates,
7-8 adet sivri biber,
3 adet domates,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı biber salçası,
2 tatlı kaşığı kekik.
Yapılışı;
Köfteyi yapmak için;
Kıymayı, ekmek içini, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Patlıcanları alacalı soyun ve tuzlu suda bekletin.
Patatesleri soyup, halka halka doğrayın.
Patlıcanları tuzlu sudan sıkarak çıkarıp, yıkayın ve halka halka doğrayın.
Tepsinin dibine önce patatesleri sonra patlıcan dilimlerini yerleştirin.
Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayıp, ekleyin.
Sebzelerin üzerine tuz ve biraz yağ ekleyin.
Patlıcanın acı çıkma ihtimaline karşı 1-2 kaşık toz şeker serpebilirsiniz.
Hazırladığınız köfteyi tepsinin üzerine yayıp, yerleştirin.
Üzerine, tohumlarını çıkardığınız sivri biberleri dizin.
Biber salçasını 2 çay bardağı su ile ezin ve tepsiye dökün.
En üstte kekik serpin ve tepsiyi alüminyum folyo ile kaplayın.
Önceden ısıttığınız, orta hararette ki fırında pişirin.
Biberlerin kızarması için son 5-10 dakikasında alüminyum folyoyu çıkarın.
Piştikten sonra dilimleyerek, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

28 Nisan 2009 Salı

SÜSLÜ MISIR PATLAKLARI

YAMAN ETKİNLİK=ÇOCUKLARA ÖZEL CİCİLİ BİCİLİ SUNUMLAR.
Etkinliğimizin bu ay ki konusu, Nisan ayına uygun "çocuklara özel cicili bicili sunumlar"
Bu etkinlikte göreceğiniz bütün tarifler çocuklar için.
Ev sahibimiz; Kitchen o'clock blogundan Nilay'a kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Tarif Lezzet dergisinin Mart sayısında "Çikolatalı Patlaklar" adı ile çıktı.
Bu etkinlik konusu açıklanınca aklıma hemen bu tarif geldi ve hazırladım.
Tarif kolaylıkla hazırlanıp, şekle giriyor.
Yalnız ben fazla beklemeyip, erimiş çikolatayı ılık haldeyken mısırların üzerine döktüm, o yüzden mısırlarda biraz erime oldu, bunun dışında bir aksilikle karşılaşmadım.
"Afiyetle Kalın"
SÜSLÜ MISIR PATLAKLARI;
Malzemeler;
Yarım su bardağı patlatmalık mısır,
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
Patlakları yapıştırmak için;
1 paket vanilya,
yarım çay bardağı bal,
75 gram tereyağı,
1 çay bardağı toz şeker,
4 yemek kaşığı krema,
10-12 adet marshmallow şeker, (ben marshmallow şeker olarak BİM'de satılan Haribo Marshmallow kullandım)
Üzeri için;
1 çay bardağı fındık,
150 gram bitter çikolata,
Süsleme şekerleri.


TARİFİ;
Ayçiçek yağı ile mısırları kapaklı bir tencerede yüksek ısıda patlatıp, soğutun.
Tereyağı, bal, şeker ve vanilyayı sos tenceresine alın ve orta sıcaklıktaki ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın.
Krema ve marshmallowları ekleyerek eriyinceye kadar karıştırın.


Hazırladığınız karışımı sürekli karıştırarak ılıtın ve mısırlara ekleyin.


Elinize biraz yağ sürüp, patlamış mısırlara yuvarlak şekiller verin.


Çikolatayı benmari usulü eritin.
Mısır toplarının üzerini erimiş ama sıcak olmayan çikolata-süs şekerleri ve fındıkla süsleyin.
"Afiyet Olsun"

24 Nisan 2009 Cuma

KURUTULMUŞ TAZE FASULYE

YE # 44 YÖRESEL YEMEKLER= KURUTULMUŞ TAZE FASULYE
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu; Yöresel Yemekler.
Etkinliğimizin ev sahibi; Mine Mutfakta blogunun sahibi olan, arkadaşımız Mine.
Kolay gelsin dileklerimi iletip, konuya geçiyorum.
Ben Kastamonu'luyum.
Bizim oralarda en çok hamur işi yapılır, çeşit çeşit otlar ve sebzelerde çok rağbet görür.
Ben yöreme ait bildiğim tarifleri daha önce yapıp yayınladığım için bu etkinlikte ne yapacağıma birden karar veremedim.
Sağolsun halam bu tarifte gördüğünüz kurutulmuş fasulyeleri göndermişti, bende değerlendireyim dedim.
Taze fasulyeyi yazın güneşte kurutup, kışın pişirmek bizim oralarda sık sık yapılır.
Çocukluğumda rahmetli ananem sık sık gönderirdi, kurutulmuş fasulyenin kendine has bir kokusu vardır, o kokuyu duydukça hep ananeciğim aklıma gelir.
Şimdi de sağolsun halam her yıl gönderiyor.
Diğer Yöresel yemek tariflerim için, bakınız; YÖRESEL YEMEKLER
"Afiyetle Kalın"


DOMATESLİ KURUTULMUŞ TAZE FASULYE;
Malzemeler;
Yarım kilo kurutulmuş taze fasulye,
4 adet büyük boy domates,
1 adet büyük boy kuru soğan,
1 çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.
Yapılışı;
Kurutulmuş taze fasulyeleri kaynayan suyun içine atarak 9-10 dakika haşlayıp, süzün.
Soğanı küçük doğrayıp, zeytinyağında biraz kavurun.
Domateslerin kabuklarını soyup, doğrayın ve soğanlarla birlikte kavurun.
Haşladığınız taze fasulyeyi de ekleyip, üzerine tuzunu ve 2 su bardağı suyunu ekleyin.
Fasulyeler pişinceye kadar kısık ateşte pişirin.
"Afiyet Olsun"

22 Nisan 2009 Çarşamba

ÇAY DAVETİ 5


Kalabalık bir misafir gurubu ve tabakta servis olarak
hazırladığım bir mönüyü paylaşmak istiyorum.

ÇAY DAVETİ MÖNÜSÜ;

"Afiyetle Kalın"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
2009 yılının lalelerle bezenmiş Emirgan resimlerini görmek için, bakınız;

16 Nisan 2009 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI GARNİTÜRLÜ ENGİNAR


Mevsimi gelen ve vakti geçmeden enginarlı tariflere devam.
Zaten yemek dergileride böyle yapmıyor mu?
Mevsimi gelen sebze ve meyvelere o sayılarında daha çok yer veriyorlar.
Enginarın fazla seçeneği yokmuş gibi görünüyor ama enginarın da pek çok tarifi var.
Sanırım garnitürlü enginar en sık yapılan enginar tariflerinden birisidir.
Diğer enginar tariflerim için, bakınız;

"Afiyetle Kalın"


ZEYTİNYAĞLI GARNİTÜRLÜ ENGİNAR;
Malzemeler;
4 adet enginar (çanak şeklinde),
1 kavanoz garnitür,
Yarım demet dereotu,
1 tatlı kaşığı pul biber,
Tuz, zeytinyağı,
1 adet limon.
Yapılışı;
Enginarları limon sıkılmış 3-4 bardak suyla haşlayın.
Garnitürü süzüp,içine tuzunu,baharatını ve zeytinyağını ekleyin.
Pişen enginarları soğutup,servis tabağına dizin.
Servis tabağında, enginarların altına doğranmış dereotu yerleştirebilirsiniz.
Hazırladığınız garnitürleri çanak şeklindeki enginarların içine doldurun.
Dereotu ile süsleyip,soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bu günlerde Lalelerle süslenen Yıldız Parkı'nı görmek için, bakınız;

13 Nisan 2009 Pazartesi

ÇITIR ÇİÇEK BÖREK

Çıtır çıtır börek sever misiniz?
O zaman bu tam size göre bir tarif.
Yapımı oldukça eğlenceli, yufkaları çocuklarınıza kestirerek, çocuklarınızla birlikte bu böreği hazırlayarak güzel bir etkinlik yapabilirsiniz.
Yufkaları kurabiye kalıpları ile kesip, aralarına bir çay kaşığı yağlı beyaz peynir yerleştirip, üst üste diziyorsunuz.
Sıvı yağda kızartıp, çıtır çıtır yemeğe başlıyorsunuz : )
"Afiyetle Kalın"

ÇITIR ÇİÇEK BÖREK;
Malzemeler;
3 adet yufka,
250 gram yağlı beyaz peynir,
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
Yapılışı;
Yufkayı mutfak tezgahının üzerine yayın.
Kurabiye kalıplarının çiçekli modeli ile yufkayı çiçek çiçek kesin.
Çiçek şeklinde kestiğiniz yufkaların tam ortasına 1 çay kaşığı beyaz peynir yerleştirin.
Üzerine tekrar yufka yerleştirip, tekrar peynir yerleştirin.
En az 5 katlı olmalı, en üstteki yufkayı yapıştırdıktan sonra peynirlerin yufkaya yapışması için parmağınızla tam ortasına bastırn.
Hazırladığınız börekleri kızgın sıvı yağda kızartıp, mutfak havlusunun üzerine alın.
Daha sonra servis tabağına yerleştirerek sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

10 Nisan 2009 Cuma

BUĞDAY SALATASI


Buğday salatası bu aralar epey revaçta, bende bu akıma kapılıp buğday salatası yapmaya karar verdim.
Doğrusu buğdayı pek kullanmıyordum.
Eve aşure dışında girdiği görülmemiştir ama bu salata çok hoşumuza gittiği için buğday artık hep evde bulunacak.
Buğday salatası yapmaya niyetlendiğimde bir kaç tarife baktım.
Salata için buğday dışında çeşitli seçenekler vardı, taze soğan-domates-salatalık gibi malzemelerin olduğu tarifler ve birde içinde patlıcan ve kabak kızartması olan tarifler vardı.
Kızartma olan tarifin daha lezzetli olacağını düşünerek, buğday salatamı kızarmış patlıcan-kabak-biber ve kornişon turşu-közlenmiş kırmızı biber ve konserve mısır taneleri ile hazırladım.
Rengarenk cıvıl cıvıl bir görüntüsü oldu.
Ailece çok sevdik, eşim "yok mu buğday salatası?" diye sık sık sorar oldu.
Dün 15 kişilik misafir grubum vardı, salata olarak buğday salatası hazırladım.
Severek yediğimiz salatalar kategorisine buğday salatası da eklenmiş oldu.
"Afiyetle Kalın"

BUĞDAY SALATASI;
Malzemeler;
1 su bardağı buğday,
2 adet patlıcan,
2 adet kabak,
5 adet sivri biber,
Kızartma yapmak için;
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 çay bardağı konserve mısır,
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber,
3-4 adet kornişon turşu,
Yarım demet dereotu,
Tuz, zeytinyağ.
Süslemek için;
Cherry domates.
Yapılışı;
Buğdayı ayıklayıp, yıkayın, akşamdan ıslayın.
NOT;
Ben bu salatayı yapacağım zaman buğdayı 15-20 dakika haşlayıp, diriliğini kontrol ederek pişirdim, hiç ıslamadım.
Patlıcanları alacalı soyup, üzerine tuz serperek acısının çıkmasını sağlayın.
Kabakları ve patlıcanları küçük küçük zar şeklinde doğrayıp, kızartın.
Biberleri incecik halka halka doğrayın ve kızartın.
Haşlanmış buğdayların üzerine kızarttığınız malzemeleri, mısırı, zar gibi doğradığınız kırmızı biberi,kornişonu ve incecik doğradığınız dereotunu ekleyin.
Tuzunu ileve edin,yağ konusunda dikkatli olun,malzemelerin için kızartma olduğu için belki de yağ eklemenize gerek kalmayabilir.
Damak tadınıza uygun baharatları kırmızı pul biber,karabiber v.b. ekleyip, salatanızı karıştırın.
Servis için cherry domatesi ve maydanoz yapraklarını kullanabilirsiniz.
*Resimde ki buğday salatasını mor lahana yapraklarına yerleştirdim.
"Afiyet Olsun"

2 Nisan 2009 Perşembe

ENGİNAR DOLMASI

Enginar pazar tezgahlarında görünmeye başladı.
Ben enginarı genellikle çanak şeklinde alıp, pişiririm.
Ama son dönemde bir kaç tarifte bütün ve yapraklı haliyle görünce, bende bütün olarak pişirmeye heveslendim.
Bu işin ustaları bu yazıyı gülerek okuyabilir ama ben ilk defa bütün enginar dolması pişirdim.
Pişirmeden önce internette dolaşıp, Enginar dolmasının püf noktaları nedir? ne yapılır? nasıl yapılır? biraz araştırayım dedim.
Anladım ki ben bu türde bir enginar dolmasının tamamen acemisiyim.
Nasıl yeneceğini bile bilmiyormuşum : )
Piştiği zaman yapraklarının yenebileceğini sanıyordum ama değilmiş,
yaprağı dişlerimizle sıyırıp, atıyormuşuz : )
Akşam eşim gelipte "bunu nasıl yiyeceğiz" dediğinde nasıl yemesi gerektiğini anlattım "desene bu akşam açız" dedi gülerek, neyseki başka yemek vardı : )
Diğer arkadaşların sayfalarında dolaşırken, özellikle bu sayfada ki yorumları ve benim gibi acemilerin sorularını gördükçe "en iyisi ben bu tarifi bol resimli yapayım, her aşamasını (yenmesi dahil) resmini çekeyim" diye düşündüm.
Onun için bol resimli bir tarif oldu.
Enginar ile hazırladığım diğer tariflerimi görmek için, bakınız;
Enginar Tarifleri  


Enginarı pazardan bütün olarak aldım, tanesi 2,5 liraydı.


Mermerin üzerinde biraz hırpalayıp, yapraklarını biraz olsun açmasını sağlıyorum.


İç kısmında tüylü bir yeri olduğundan bahsediliyor, musluğun altında parmaklarımla ve kaşıkla o bölümü temizleyerek çıkardığımı! zannediyorum : )


Hazırladığım zeytinyağlı içi önce dış yapraklarından başlayarak enginara dolduruyorum.


Doldurduğum enginarları pişince şekli dağılmasın diye sıkı sıkı duracağı, dibi geniş çelik tencereye yerleştiriyorum.
Doğal renginde olması için domates yada salça kullanmıyorum.


Ara sıra içindeki suyu dolmaların üzerine kepçeyle dökerek 1,5 saatte pişiriyorum.


İnanamıyorum, sonunda pişti!


Hemen dolmalardan birinin resimlerini çekiyorum, bir yandan da kızımla diğer enginar dolmasının tadına bakıyoruz.

Yenme şekli bir bakıma midye dolmasına benziyor.
Yaprağın dip kısmında ki minicik beyaz bölgeyi dişlerimizle sıyırıp, yiyoruz.
Pişerken zeytinyağı yaprakların dibine inmiş, nefis bir tat oluşmuş.
Sırasıyla en dış yapraktan başlayarak kopara kopara ortaya kadar geliyoruz.


İçinden ne çıkacak diye heyecanla yaprakları açıyoruz.


Olamaz ! Ben bu tüyleri en başta temizlememiş miydim!
Anlaşılan sadece bir tutam koparabilmişim : )
Hemen kaşıkla bu tüyleri alıp, atıyoruz.


İşte sonunda tanıdık enginar çanağına ulaşıyoruz.
Çanağın kararmış halini görünce hiç limon sıkmadığım aklıma geliyor.
"Afiyetle Kalın"


ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI;
Malzemeler;
2 adet yapraklı bütün enginar,
2 adet limon.
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.
Dolma içi malzemesi;
1,5 su bardağı pirinç,
1 adet orta boy küçük doğranmış soğan,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
Yarım çay bardağı kuru nane,
yarım demet dereotu,
Tuz-zeytinyağı.
TARİFİ;
Enginarların saplarını kesip,en dışındaki kart yapraklarını koparın.
Mutfak tezgahına enginarların orta kısmını vurarak,yapraklarını biraz açmasını sağlayın.
İç kısmındaki tüyleri kaşıkla alın demeyeceğim, çünkü ben çok uğraştım, üstelik çıkardığımı zannettim ama olduğu gibi duruyordu, onun için o kısma dokunmayın, yerken kaşıkla sıyırıp, atarsınız.
Enginarların içine bol limon sıkın.
Dolma içi malzemelerini çiğ olarak karıştırıp,hazırlayın.
En dışta ki yapraklarından başlayarak, enginarı doldurun.
Dibi geniş ama enginarı sıkıca tutacak boyutta bir tencereye enginarları yerleştirin.
Üzerine tuz ve zeytinyağı gezdirin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Ara sıra kepçeyle piştiği suyu üzerine dökmeyi ihmal etmeyin.
Dikkat; pişme süresi 1,5- 2 saati bulabiliyor.
"Afiyet Olsun"