29 Mayıs 2009 Cuma

KURU DOLMA

Bu kuru dolmaları annem yaptı.
Eskiden biz kuru dolmayı bilmiyorduk.
Annemin Antep'li kiracısı bu tür yöresel yemekleri yapıp, getirdikçe bizde yavaş yavaş farklı bir kültürün yemeklerini öğrenmiş olduk.
Antep'e özgü tam bir usta elinden çıkma içli köfteleri, bu tür dolmaları ve künefeyi de yine bu vesile ile tatmış ve tanımış olduk.
Annem bu dolmanın püf noktalarını öğrendi, acı baharatı da çok sevdiği için bu kuru dolmayı bol acılı olarak hazırlıyor.
Eskiden kuruları kaynar suya ıslatıp, ondan sonra dolduruyordu.
Son dönemde biraz haşlıyor.
Haşlanan kuruların daha güzel olduğunu belirtmek isterim.
Birde bu tür dolma tamamen doldurulmuyor, yarım doldurup, ağzını kapatıyorsunuz ve birbirlerine yaslayarak tencereye diziyorsunuz.
Ben kırmızı biber kurusunu acı olduğu için yiyemiyorum ama patlıcan, acur ve kabak kurusunu çok seviyorum.
Sağolsun annem istediğimiz zaman yaptığı için kendim hiç yapmadım.
Ellerine sağlık anneciğim : )
"Afiyetle Kalın"

ACILI KURU DOLMA;
Malzemeler;
1 bağ, patlıcan-kabak-acur ve kırmızı biber kurusu,
2 adet kuru soğan,
3 su bardağı pirinç,
1 çay bardağı zeytinyağ,
1 yemek kaşığı acı biber salçası,
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı sumak,
2 yemek kaşığı kuru nane,
Tuz, karabiber,
Dolmayı pişirmek için ayrıca;
1 çay bardağı zeytinyağ.
Yapılışı;
Pirinci ayıklayıp, yıkayın ve süzün.
Soğanı küçük doğrayıp, zeytinyağında kavurun.
İçine biber salçasını ve pirinci ekleyin.
Baharatları ve tuzunu da ekleyerek, pirinci biraz kavurun.
Kuru dolma malzemelerini kaynayan suda 5-6 dakika haşlayın.
Patlıcan ve acur sert olduğu için daha uzun haşlanabilir, kabak ve biber daha narin olduğu için fazla haşlanmaz.
Haşlanan kuruları, hazırladığınız iç malzemesi ile yarım yarım doldurup, elinizle dolmaların ağzını sıkıca bastırarak kapatın ve birbirlerinin üzerine yaslayarak dizin.
Dolmaların üzerine biraz tuz ve zeytinyağ dökün.
Üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip, ağır ateşte pişirin.
Dolmalar pişmediği zaman su ilave ederek, pişirmeye devam edin.
"Afiyet Olsun"

*Resim Medium boyutundadır,lütfen üzerine tıklayın.
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Boğaziçi'ni akşam karanlığında görmek ister misiniz?
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Boğaziçi'nde Akşam.

23 Mayıs 2009 Cumartesi

DONDURMALI ÇİLEK DOLMASI


YE # 45 DONDURMA= DONDURMALI ÇİLEK DOLMASI
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu; Dondurma.
Etkinliğimizin ev sahibi; Yasemin Mutfakta blogunun sahibi olan, arkadaşımız Yasemin.
Etkinlik tariflerine ulaşmak için, tıklayın.
Kolay gelsin dileklerimi iletip, konuya geçiyorum.
Etkinlik konusu belli olunca "acaba ne yapsam?" diye düşünüp, duruyordum.
Dün bir baktım ki etkinliğin süresi Pazar günü doluyor.
Pek çok şey aklımdan geçti ama uygulamaya fırsatım olmadı.
Cuma günü benim pazar günüm, semtimizin pazarına gittim, alışveriş-akşam yemeği telaşı derken akşam oldu.
Bende yine tarif yok, faaliyet yok.
Akşam eşim elinde dondurma ile çıktı geldi.
Artık ben başladım evin içinde "bu dondurmayı etkinlik için mutlaka değerlendirmeliyim" diye dolaşmaya.
Aklıma çeşitli fikirler geldi ama pazardan o gün aldığım çileklerin güzelliği karşısında çilekleri kullanmaya karar verdim.
Çileklerin büyük olması aklıma dolma fikrini getirdi : )
Çilek dolması için biraz büyük çileklere ihtiyaç var.
Çileklerin ortalarını oymak için elma tatlısı yaparken, elma çekirdeğini çıkarmakta kullandığımız el aletini kullandım.
Bu alet yoksa çay kaşığının sapı ile de çilekleri oyabilirsiniz.
Bu tarifte ki tek terslik dondurmayı oda sıcaklığında ki çileklere doldurmam oldu.
Çilekler soğuk olmadığı için dondurma çok çabuk eridi.
Ama çok eğlenceli keyifli bir atıştırmalık oldu.
"Afiyetle Kalın"


DONDURMALI ÇİLEK DOLMASI;
Malzemeler;
Yarım kilo iri çilek,
200 gram dondurma,
TARİFİ;
Çileklerin yapraklarını koparın, yıkayıp, iyice süzün.
Çekirdek çıkarıcı ile yada çay kaşığı ile çileklerin içini oyun.
Çilekleri minik truff kalıplarının içine oturtun.
Dondurmayı krema sıkacağının içine yerleştirip, oyduğunuz çileklerin içini dondurma ile doldurun.
Sade dondurma da kullanabilirsiniz, şekilli çıkması için iki renkli dondurma da kullanabilirsiniz.
Servis tabağını nane yaprakları ile süsleyip, çilekleri yerleştirin.
Mutlaka soğuk servis yapın.
NOT;
Çilekleri servisten hemen önce dondurma ile doldurun ve çilekler mutlaka soğuk olsun.
"Afiyet Olsun"

22 Mayıs 2009 Cuma

ÇAY DAVETİ-6


Yine kalabalık bir misafir gurubuna hazırladığım, tabakta servis yaptığım mönümü paylaşmak istiyorum.

ÇAY DAVETİ MÖNÜSÜ;






"Afiyetle Kalın"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Şehir hayatından bıkıp, trafik-kalabalık ve kargaşadan uzak bir gün geçirmek istediğimiz bir gün Çatalca'ya gitmeye karar verdik.
Bu yazıda ve resimlerin içinde Çatalca'nın şehir merkezinden, yerleşim yerlerinden hiç resim yok.
Doğal hayata ait resimler sizi bekliyor.

20 Mayıs 2009 Çarşamba

MAKARNA SALATASI


Benim çocukluğum da çaya misafir gelince çayın yanına bisküvi çıkarılırdı.
Daha sonra hamur kızartılmaya başlandı.
Sonradan kek, salata, tatlı-tuzlu derken tabaklar epeyce dolmaya başladı.
Salata olarak önce patates salatası ve kısır yapılmaya başlandı.
Daha sonra hem hafif hemde herkesin severek yediği makarna salatası ortaya çıktı.
Tabi ilk makarna salataları sadece rendelenmiş havuç ve sarımsaklı yoğurt ile hazırlanıyordu.
Şimdi içine girmeyen garnitür kalmıyor.
Bende bol garnitürlü, kornişonlu, mayonezi az, yoğurdu bol olan makarna salatasını severim ve hazırlarım.
Makarna salatası için garnitürlerin boyutuna uyum sağlasın diye hep boncuk makarnayı tercih ediyorum.
Sıcaklar yaklaştıkça ağır yemekleri bırakıp, bu tür hafif ve yoğurtlu yemekleri ve salataları tercih edeceğiz.
"Afiyetle Kalın"

MAKARNA SALATASI;
Malzemeler;
Yarım paket boncuk makarna,
1 su bardağı garnitür (havuç-patates-bezelye)
1 su bardağı konserve mısır,
1 su bardağı zar gibi doğranmış kornişon turşu,
1,5 su bardağı yoğurt,
3 yemek kaşığı mayonez,
Tuz ve sıvıyağ.
Yapılışı;
Makarnayı tuzlu kaynar suda diri olacak şekilde haşlayın.
Haşlanan makarnanın üzerinden soğuk su geçirip, iyice süzün.
İçine garnitürleri,mısırı,kornişonu ekleyin.
Biraz sıvı yağ ekleyin.
İsterseniz incecik doğradığınız dereotu veya maydanoz ilave edebilirsiniz.
Yoğurt ve mayonesi çırpıp, makarnaya ekleyin ve karıştırın.
Çevresini istediğiniz gibi süsleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

18 Mayıs 2009 Pazartesi

PATATES SEPETİNDE BAKLA

Geçenlerde tarifini verdiğim baklalı fırın makarna 'yı hatırlıyor musunuz?
Bu tarifte yine aynı Lezzet dergisinde yer alıyordu.
Haşlanmış patatesin içinde zeytinyağlı bakla sunumu yapmışlardı.
Görüntüsü çok hoşuma gittiği için dergiyi kaldırmadan bu tarifide denedim.
Hazırlaması kolay, görüntüsü güzel, tadı nefis oluyor.
Hazırladığınız patates sepetini dereotu ve cherry domates ile de sunabilirsiniz, dereotlu-sarımsaklı yoğurdun ortasında da sunabilirsiniz.
1 gün önce pişirdiğiniz zeytinyağlı baklayı ertesi gün bu şekilde sunarak yeni bir şey pişirmiş gibi ev halkına yedirebilirsiniz : )
"Afiyetle Kalın"
PATATES SEPETİNDE ZEYTİNYAĞLI BAKLA;
Malzemeler;
Yarım kilo bakla,
4 iri boy patates,
1 adet soğan,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz,
1 demet dereotu,
Süslemek için;
10 adet cherry domates,
1 su bardağı yoğurt,
4-5 dal dereotu,
2 diş sarımsak.

Yapılışı;
Patatesleri soyun, üzerini örtecek kadar kaynar su ekleyip, diri kıvamda haşlayın.
Baklaları yanlarında ki kılçığını da çıkararak ayıklayın, yıkayın.
Tencerede küçük doğradığınız soğanları, zeytinyağında kavurup, baklaları ekleyin.
Tuzunu ve suyunu ekleyerek pişmeye bırakın.
Dereotunu incecik kıyın.
Pişen baklaya dereotunu ekleyip karıştırın.
Haşlayıp, soğuttuğunuz patatesleri varsa parizyen kaşıkla, yoksa tatlı kaşığı ile oyun.
Ben parizyen kaşık kullanarak oydum ve çıkan yuvarlak parçayı tarifte ki gibi süslemede kullandım.
Patateslere biraz tuz serpmeyi unutmayın.
Baklaları oyduğunuz patateslerin içine yerleştirin.
Her bir sepetin üzerine bir kaç kaşık zeytinyağı dökün.
Hazırladığınız patates sepetini dereotu ve cherry domates ile de sunabilirsiniz, dereotlu-sarımsaklı yoğurdun ortasında da sunabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Müzeler Haftasının ilk günü olan 18 Mayıs'ta tüm müzeler ücretsiz!
Bu fırsatı kaçırmayın, bugün bir müzeye gidin.
Konu hakkında ki ayrıntılı bilgi ve resimler için bakınız;

14 Mayıs 2009 Perşembe

ARPACIK SOĞANLI PİLAV


Başlığı görünce pek çok kişinin "soğanın pilavda ne işi var?" dediğini duyar gibi oluyorum.
Biz ailece soğanı çok severiz, özellikle de arpacık soğanını, yemeklerin içinde yada et-tavuk yemeklerinin yanında garnitür olarak sık sık kullanırım.
Bakınız; Arpacık Soğanlı Mantar Sote
Arada sırada da pirinç pilavının içine ama özellikle beyaz renkte olanları ekleyerek yapıyorum.
Büyük beyaz kuru soğanlarıda kahvaltıda yumurtalı olarak pişiriyorum.
Bakınız; Soğanlı Yumurta
Bu pilav için arpacık soğanlarını ayrı bir kapta pişirdim, pilavı pişirdikten sonra ikisini bir araya getirdim.
Dağılabileceğini düşünerek ikisini bir arada pişirmedim.
Renk uyumu için mutlaka beyaz arpacık soğanı kullanın.
"Afiyetle Kalın"


ARPACIK SOĞANLI PİLAV;
Malzemeler;
1 kase arpacık soğan,
2 su bardağı pirinç,
yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 adet tavuk suyu tableti,
tuz.
Yapılışı;
Arpacık soğanlarının dip kısmını fazla ayırmadan kesip,temizleyin ve yıkayın.
4-5 kaşık sıvı yağda soğanları soteleyin.
Eğer yağ kızıpta soğanları yakıyorsa çok az su ilave ederek, soğan yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ayıklayıp,bol su ile yıkayarak nişastasını akıttığınız pirinci süzün.
Pilav tenceresine sıvıyağ ve tereyağı alıp,eritin.
Kızan yağın içine süzdüğünüz pirinçleri ilave edin.
2 bardak pirince,(pirincin cinsine göre) 3-4 su bardağı su ilave edin.Tavuk suyu tabletini iyice ufalayıp,suya ilave edin.
Tabletin tuzlu olduğunu dikkate alarak,tuz ilave edin.
Tencerenin kapağını kapatın, kaynayınca ocağın altını iyice kısın.
Pilav suyunu çekip, göz göz olunca tadına bakıp, pirincin pişip pişmediğini kontrol edin ve ocağı kapatın.
Pişirdiğiniz arpacık soğanlarını pilava ekleyip, karıştırın.
Biraz demlendirip, dinlendirdikten sonra servis yapın.
"Afiyet Olsun"

11 Mayıs 2009 Pazartesi

MAŞ FASULYESİ SALATASI


Maş fasulyesini bilir misiniz?
Ya da kullanır mısınız?
Ben maş fasulyesini biliyordum, pazarda ki bakliyatçıda da sürekli görüyordum ama almıyordum.
Geçen hafta deneme amaçlı yarım kilo aldım.
Satış yapan teyzeye nasıl pişirildiğini sordum "genellikle çorba gibi,kurufasulye gibi pişirildiğini,bazı yerlerde içine birde kuru börülce eklendiğini" söyledi.
Ben ilk seferde salata olarak hazırlamaya karar verdim.
Bir daha ki sefere kuru börülce ile birlikte çorba gibi pişirmeyi düşünüyorum.
Tadı nasıldı? diye soracak olursanız, bana bildiğimiz bakliyatlardan farklı değilmiş gibi geldi.
"Afiyetle Kalın"
Maş fasulyesinin faydaları;
*Maş fasulyesi bağırsak düzenleyici ve şeker düşürücüdür.
*Şeker hastaları için gerekli olan B vitaminlerini içermektedir.
*Maş fasulyesinin içeriğinde bol protein ve lif bulunur.
*Maş fasulyesinin hücre yenileyici özelliği de vardır.
*Güneydoğu Anadolu mutfağında çok kullanılan, ufak, yeşil bir fasulye türüdür.
*Akdeniz Bölgesi'nde de Toroslarda yetişir ve 'cin börülcesi' olarak bilinir.
*Maş fasulyesi ile piyaz ve çorba yapabilir, pilavlara ekleyebilir ve filizlendirebilirsiniz.
*Çin mutfağında da kullanılan maş fasulyesinin eski zamanlarda hastalık tedavisinde kullanıldığı söylenir.
*Süpermarketlerde, 500 gramlık paketlerde, organik ürün standlarında satılmaktadır.
*Ayrıca aktarlardan da temin edilebilmektedir.
*Maş fasulyesinin mercimek gibi pişirilerek, içine piyaz garnitürü, yeşil soğan, maydanoz, salatalık, zeytinyağı, koruk ekşisi eklenip servis edilmesi önerilir.
*Serin ve kuru yerde ,ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
Bilgiler bu adresten alınmıştır.
MAŞ FASULYESİ SALATASI;
Malzemeler;
2 su bardağı maş fasulyesi,
1 su bardağı buğday,
1 su bardağı konserve mısır,
1-2 adet havuç turşusu,
4-5 adet kornişon turşusu,
Yarım demet dereotu,
10-15 adet cherry domates,
Tuz, zeytinyağı.
Yapılışı;
Maş fasulyelerini akşamdan ıslatın.
Fasulyeleri süzüp, kaynamakta olan suda haşlayın.
Mümkünse kararan ilk suyu döküp, ikinci suda haşlamaya devam edin.
Tahminen yarım saatte pişiyor.
Aşurelik buğdayıda ayrı bir kapta haşlayın.
Üzerlerinden soğuk su geçirip, iyice süzün.
Havuç ve kornişon tuşusunu zar büyüklüğünde doğrayın.
Konserve mısırın suyunu süzün.
Dereotunu incecik kıyın.
Hepsini bir salata kasesinde biraraya getirin.
Tuz, zeytinyağı, isteğe bağlı nar ekşini ekleyip, karıştırın.
Cherry domatesleri ortadan ikiye bölüp, salata kasesinin kenarlarına dizin.
"Afiyet Olsun"

7 Mayıs 2009 Perşembe

FIRINDA KIYMALI KABAK


Kabak bugünlerde hem ucuz, hemde çok lezzetli.
Kabakla çeşit çeşit yemekler yapıyoruz ama arada sırada böyle allayıp, pullayarak ev halkının daha da severek yemesini sağlıyoruz.
Bu tarif bazı yerlerde "Sandal Kebabı" olarakta geçiyor.
Bazı tariflerde ise içine kıyma yerine peynir yerleştirilerek yapılmış.
Eminim peynirli de çok güzel oluyordur ama bizimkiler peynirliye yemek değil, çerez gözüyle bakarlar.
O yüzden bu tür yemeklerde genellikle kıyma kullanıyorum.
Kabakların iç kısmı yumuşak olduğu için yemek kaşığı ile içini kolayca çıkarabilirsiniz.
Diğer kabak tariflerim için,bakınız;

Etli Yayla Kabağı


Fırında Yufkalı Kabak Graten


Fırında Kremalı Kabak


Kabak Yemeği


Kabak Salatası

Çıtır Yufkalı Kabak Salatası



Kabak Çiçeği Dolması


Etli Yayla Kabağı Dolması

Zeytinyağlı Kabak-Sebze Dolması



Krep Usulü Kabak Mücver

"Afiyetle Kalın"

FIRINDA KIYMALI KABAK;
Malzemeler;
5 adet sakız kabak,
300 gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 yemek kaşığı domates salçası,
Tuz,zeytinyağı,
Üzeri için;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.
Yapılışı;
Kabakları yıkayın ve dış kabuklarını soyun.
Ortadan uzunlamasına kesin.
İç kısımlarını bir yemek kaşığı veya parizyen kaşık ile oyun.
Soğanı küçük doğrayıp,4-5 kaşık zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar pişirin.
Üzerine kıymayı ilave edn.
İçine istediğiniz baharatları ve tuzunu ekleyerek, kavurun.


Kavrulan kıymayı oyduğunuz kabakların içine yerleştirin.
Üzerine 2 su bardağı su ile incelttiğiniz, domates salçasını gezdirin.
Tuz serpin, kıyma yağlı olduğu için az miktarda yağ ekleyin.


Maydanozları incecik doğrayıp, kabakların üzerine serpin.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında pişirin.
Fırından çıkarmadan 10 dakika önce kaşar rendesini kabakların üzerine yerleştirin.
Kaşarlar eriyip,kızarıncaya kadar fırında tutun.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"


* Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgan Korusu 2009 başlıklı yazımızın 2. bölümünü görmek için, bakınız;

Muhterem'le Geziye-Emirgan Korusu 2009-2. Bölüm.

4 Mayıs 2009 Pazartesi

BAKLALI FIRIN MAKARNA

İster fırında pişsin, ister ocakta, makarnayı hepimiz çok severek yeriz.
Peki ya baklayı?
Makarna ve baklayı bir arada sunan bu tarif Lezzet dergisinin Nisan 2006 sayısında çıktı.
Geçen hafta baklayı daha değişik nasıl pişirebilirim? diye eski dergilerime bakıyorken, bu tarif karşıma çıktı.
Not;
Dergide ki tarifte iç için tavuklu-bezelyeli-makarna hazırlanmış, ben sadece beşamel soslu makarna kullandım.
Eski dergilerime ara sıra bakıp, gözümden kaçırdığım tarifler var mı diye bakıyorum.
Bu tarif ben henüz blogumu açmadan 2 ay önce yayınlanmış,
herhalde o yüzden gözümden kaçtı : )
Bazı tariflerin sadece görüntüsü bile benim o tarifi yapmam için yeterli olabiliyor.
Ama emin olun, baklayı seviyorsanız bu tarifle daha da çok seveceksiniz.
Çocuklar bile makarnanın hatırına baklayı yiyebilirler.
Konuyla ilgili diğer tarifler için, bakınız;






"Afiyetle Kalın"

BAKLALI FIRIN MAKARNA;
Malzemeler;
Yarım paket makarna (ben biraz fiyonk,biraz çubuk makarna kullandım)
Yarım kilo bakla,
Beşamel sos için;2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin.
1 su bardağı un,
1 litre süt,
Tuz.
Üzerine;2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.


TARİFİ;
Baklaları ayıklayıp, yıkayın.
Tuzlu kaynar suda 3-4 dakika haşlayın.
Fırın kaplarınızı yağlayın, yağlı kağıt kullanmanıza gerek yok, baklanın nemi ile kaptan hemen çıkıyorlar.

Beşamel sosu pişirmek için;
Tereyağını eritip,unu ekleyin ve biraz kavurun.
Kavrulan unun içine ılık haldeki sütü ekleyin.
Mümkünse, pürüzsüz olması için el blenderi ile iyice çırpın.
Tuzunu ekleyip, muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp, süzün.
Pişen beşamel sosu haşlanan makarnaya karıştırın.
Haşladığınız baklaları fırın kabınızın iç kısmına dizin.
Boyları eşit olacak şekilde üstten kesin.
Beşamel soslu makarnayı baklaların ortasına yerleştirin.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında pişirin.

Rendelediğiniz kaşarları yemeğinizi fırından çıkarmadan 10 dakika önce fırın kaplarında ki makarnaların üzerine yerleştirin.
Kaşarlar eriyip, kızarıncaya kadar pişirin.
Yemeği hemen sıcak sıcak servis yapacaksanız, ayakta duramayacağı için mutlaka pişirdiğiniz fırın kabında servis yapın.

Fırından çıktıktan 10 dakika sonra içinde bulunduğu kabı, düz bir servis tabağına ters çevirin.
Daha sonra servis yapacağınız tabağa yine ters çevirerek yerleştirebilirsiniz.
Baklanın olmazsa olmazlarından dereotu ile süsleyip, servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"