29 Haziran 2009 Pazartesi

MUHTEREM'LE AFİYETLE 3 YAŞINDA!


MUHTEREM'LE AFİYETLE 3 YAŞINDA!
1 yıl daha geçti.
29 Haziran 2006 tarihinde başladığım yemek blogu serüvenim 3 yaşına girdi.
Evimde yemek pişirdiğim sürece ben buralardayım, beklerim : )
Fark ettim ki bu yıl fazla pasta yapmamışım ama tatlıdan da uzak durmamışım : )
Her yıl olduğu gibi bu yılda son 1 yılda yaptığım bazı yemeklerin resimlerinden oluşan kolaj hazırladım.


"Afiyetle Kalın"

27 Haziran 2009 Cumartesi

KAŞARLI MANTAR

Mantar ailece en sevdiğimiz yiyeceklerin başında geliyor.
İri mantarları kaşarla bu şekilde pişirip, kahvaltı masasında veya et yemeklerinin yanında garnitür olarak kullanabilirsiniz.
Mantarı fırın tepsisinde fırında da pişirebilirsiniz, yada geniş bir karnıyarık tenceresinde ocakta da pişirebilirsiniz.
Ben resimde gördüğünüz mantarları geniş bir tencerede ocağın üzerinde pişirdim.
Dikkat etmeniz gereken husus;
Mantarlar pişmeden sakın kaşarını eklemeyin.
Kaşarı en son, hatta ocağı kapattıktan sonra ekleyin.
Birde mantarın saplarını köfte harcı ile karıştırıp, tekrar ortasına yerleştirip, üzerinde kaşarla fırında pişirilen bir tarif var.
Bakınız; Fırında Mantar
"Afiyetle Kalın"

KAŞARLI MANTAR;
Malzemeler;
1 kilo büyük boy mantar,
1 su bardağı kaşar peynir,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.
Yapılışı;
Mantarların ortasında ki sapını dikkatlice çıkarın.
Suyun içinde fazla tutmadan hemen yıkayıp, süzün.
Geniş bir karnıyarık tenceresine mantarları yerleştirin.
Suyunu salıp, çekinceye kadar, ara sıra karıştırarak pişirin.
Zeytinyağını ve tuzunu ekleyip, bir kaç dakika kavurun.
Pişen mantarları iç kısmı yukarı bakacak şekilde tencerede dizin.
Hepsinin ortasına rendelenmiş kaşar ekleyerek, bir kaç dakika daha pişirin.
Sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncelledi.
Dolmabahçe Sarayı ile ilgili yazıyı ve resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye- Dolmabahçe Sarayı
Aşağıda gördüğünüz tavus kuşu bu yazıya yanlışlıkla eklenmedi.
Dolmabahçe Sarayı'nın kuşluk bahçesinde tavus kuşlarının özgürce dolaştığını biliyor muydunuz?
Tüm ayrıntıları yazıda bulabilirsiniz.

26 Haziran 2009 Cuma

MICHAEL JACKSON HAYATINI KAYBETTİ


Bugün güne 2 ölüm haberi ile başladık.
Birisi, hastalığı çok ilerlediği için sayılı günleri kaldığı söylenen Farah Fawcett, diğeri ise gençliğimizin vazgeçilmez popçularından herkesin deyimi ile popun kralı Michael Jackson.
Farah Fawcett'in durumunun çok ağır olduğunu ve her an hayatını kaybedeceğini daha önce öğrenmiştim, onun için ölümüne çok şaşırmadım.
Ama Michael Jackson'ın ölüm haberi herkes gibi beni de çok şaşırttı.
Bugün dünyanın gündeminde ne savaş, ne açlık, ne de başka bir şey vardı, bugün gündem Michael Jackson'dı.
Ben gençliğimde sıkı bir Tv'de 7 Gong ve Blue Jean takipçisiydim.
Aldığım dergileri hiç atmadığım için hemen dergilerimi ortaya çıkarıp, Michael ile ilgili haberlerin olduğu dergileri çıkardım.
Hepsini okuyup, o günlere geri döndüm.
Bizim kuşağın, bugünkü gibi yüzlerce tv kanalı seçeneği, yada bilgisayar-internet gibi bir seçeneği yoktu.
Haftanın belli günlerinde İzzet Öz'ün, Sezen Cumhur Önal'ın sunduğu programlar ve Pop Saati isimli bir programdan yabancı müzik kliplerini takip ederdik.
1989 yılında Star tv ilk yayınlarına başladığı zaman, belli bir süreyi yabancı kliplere ayırırdı.
Hele Michael'ın, Dangerous albümünde ki Black or White klibini ve o albümde ki pek çok şarkının klibini öyle çok gösterirdi ki hepsini ezberlemiştik.
Klipleri sinema tadında, tam bir görsel şölen olurdu.
Number One Tv sabahtan beri Michael'in kliplerini gösteriyor.
Klipleri seyredip, eski günleri yâd ediyorum.



Adı iyi yada kötü pek çok olayda geçsede özel hayatı beni ilgilendirmiyor.
O iyi bir pop ve dans sanatçısıydı.
Dünya ve çevre sorunları için ve açlıkla mücadele için yaptıklarını kimse göz ardı edemez.
Bugün pek çok yerde duyduğum cümleye katılıyorum.
"O kariyeri kötü yönetilmiş, yalnış yönlendirilmiş iyi bir sanatçıydı"
Pop dünyasının başı sağolsun.
 

23 Haziran 2009 Salı

SEPET MAKARNA


YE # 46 MAKARNA= SEPET MAKARNA
Bu ay ki yemek etkinliğimizin konusu çoğumuzun vazgeçilmez yemeği, makarna.
Ev sahibimiz; Yeşil Kivi blogunun sahibi olan arkadaşımız Seçil.
Etkinliğe 2006 yılındaki makarna etkinliğinde gördüğüm, o günden beri yapmak istediğim, sepet makarna ile katılıyorum.
Bu tarifi Benim Mutfağım blogunun yazarı Asya'da görmüştüm.
Asya'nın tarifi  burada
Asya'da yabancı bir siteden almış, o tarifte burada
Aldığı sitede ki görüntü ve resimler muhteşem, orada kullandıkları fırın kabı daha derin olduğu için, şekli sebebi ile adı Arı Kovanı olarak geçiyor.


Görüntü muhteşem, tadı çok güzel, kokusu nefis ama yapılışı çok zahmetli.
Bu makarnayı yapmak için biraz sabırlı olmanız gerekiyor.
Makarnaları dizmek, dökülmeden dizdiğiniz yerde durmasını sağlamak en zahmetli kısmı.
Makarnaları kalıpta margarin tutuyor, margarin erimeden makarnaları dizmek gerekiyor.
Ben makarnaları, kalıptaki margarin erimesin diye sıcak olduğu için mutfakta değil, serin olan salonda ki masada dizdim.
İçine fazla sebze eklemedim, sadece mantar kullandım, siz bezelye-havuç gibi farklı sebzeler ekleyebilirsiniz.
Piştikten sonra sakın hemen kalıbında çıkarıp, servis yapmayın.
Hemen çıkarırsanız, o sıcaklıkla makarnanız yayılabilir.
Kalıbının içinde en az 15-20 dakika dinlendirin.
Kalıbın içinde olduğu için soğuyacak diye endişelenmenize gerek yok.


SEPET MAKARNA;
Malzemeler;
1 paket fırın makarna,
1 yemek kaşığı margarin,
İçi için;
300 gram köftelik kıyma,
1 paket köfte harcı,
1 yumurta,
6-7 dal incecik doğranmış maydanoz,
Ayrıca;
300 gram kültür mantarı,
1 adet küçük kuru soğan,
yarım çay bardağı zeytinyağ,
Beşamel sos için;
2 yemek kaşığı tereyağ,
3 yemek kaşığı un,
3 su bardağı süt,
Tuz, karabiber.
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.


Makarnaları kaynayan tuzlu suda, kırmadan hafif diri (al dante) kalacak şekilde haşlayın.
Üzerinden bol soğuk su geçirerek iyice soğutun.
Makarnaların soğuk olması kalıptaki margarinin erimemesi için, çok mühim.


Fırına girebilen derin tencere veya kaseyi soğuk margarinle iyice yağlayın.
Ben Arcopal'in üçlü tencere setinin en büyüğünü kullandım.
Yağladıktan sonra makarnayı hemen döşemeyecekseniz, kalıbı mutlaka buzdolabında bekletin.


İşin en zahmetli kısmı olan makarnaları dizmeye en dibinden başlayın.
Tam ortası açık kalabilir, küçük parçalarla ortasını kapatabilirsiniz.
Makarnaları gelişi güzel değilde, biten makarnanın peşinden diğerini birleştirerek düzenli bir şekilde dizin.
Dizme işi bitince kalıbı buzdolabında 10 dakika bekletin.


Kıyma, köfte harcı, 1 yumurta, 6-7 dal incecik kıyılmış maydanoz ve 2 çay bardağı su ile köfteyi yoğurun.
Köfteyi dizilmiş makarnaların üzerine, makarnaları düşürmeden dikkatlice kaplayın.


Makarnaları düşürmemek için köfteye elinizde şekil verip, tencereye öyle yapıştırabilirsiniz.


Küçük bir soğanı minik minik doğrayın, yarım çay bardağı zeytinyağı ile kavurun.
Mantarları yıkayıp, iyice süzün ve dilimleyin.
Soğanlarla birlikte pişirin.
Beşamel sosu yapmak için;
Tereyağını eritin, üzerine sürekli karıştırarak unu ekleyin.
Unu kavurup, ılık haldeki sütü ekleyin.
Tuzunu ilave edip, muhallebi gibi oluncaya kadar sürekli karıştırın.
Topaklanırsa blender ile çırpın.
Hazırladığınız beşamel sosu, pişirdiğiniz mantarları, artan makarnanın birazı ile karıştırın ve kalıpta ki köftenin üzerine yerleştirin.


En üst kısmına tekrar makarna dizin.
Altta ki beşamel sosun etkisi ile bu son makarna bölümünü çok kolay dizebilirsiniz.
1 su bardağı kaşar rendesini üzerine yerleştirin.
Önceden ısıttığınız fırında orta hararette pişirin.
Benim fırınım doğalgazlı olduğu için pişirme sıcaklığını veremiyorum.
Fırın ısısı ne çok kısık olsun, ne de hararetli olsun.

Makarna piştikten sonra kalıptan çıkarınca yayılmaması için mutlaka, kalıbının içinde 15-20 dakika dinlendirin.
Büyük bir servis tabağına ters çevirerek, dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

18 Haziran 2009 Perşembe

PAÇA ÇORBASI

YAMAN ETKİNLİK-BABAMIN SEVDİĞİ TATLAR
Bu ay ki Yaman Etkinlik konumuz, Haziran ayında kutlanan Babalar Günü için "Babamın Sevdiği Tatlar" olarak belirlendi.
Ev sahibimiz; Ferahın Mutfağı sitesinin sahibi, Ferah.
Etkinlik tariflerine buradan ulaşabilirsiniz.

Etkinliğin konusunu öğrenince önce katılmamayı düşündüm.
Çünkü ben babamı 2001 yılında kaybettim.
Bu konu ile daha önce yazdığım yazıyı ve babamla olan anılarımı okumak için, bakınız;
Gurbetçi Çocuğu Olmak
Sonradan onun anısına, onun çok sevdiği ve benimde yemediğim ve yapılışını bilmediğim halde sırf babam sevdiği için yapmayı öğrendiğim, her izine gelişinde bana geldiğinde babam için pişirdiğim "Paça Çorbası " ile katılmaya karar verdim.
Bizim ailede özellikle beyler paça çorbasını çok severler ama ben babamı kaybettikten sonra hiç paça çorbası pişirmedim.
Yıllar sonra ilk defa bu etkinlik için paça pişirdim.
Paça çorbasını ilk defa yapacak olanlar için resimli olarak yapılışını ekledim.
"Afiyetle Kalın"

PAÇA ÇORBASI;
Malzemeler;
4 adet koyun paçası,
2 yemek kaşığı un,
4 diş sarımsak,
Tuz.
Servis sırasında; Sirke.

 
TARİFİ;
Paçaları ocakta iyice ütüleyin.
Özellikle tırnak arasında ki tüyleri iyice yakın, gerekirse keserek çıkarın.
Ütüledikten sonra ovalayarak, iyice yıkayın.

 
Paçaların iki tırnak arasını bıçakla yukarıya doğru kesin.
Çok zor piştiği için düdüklü tencere kullanmanızı öneririm.
Düdüklü tencereye yerleştirdiğiniz paçalara üzerini biraz geçecek kadar su ekleyin.


Kaynayıncaya kadar kuvvetli ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin.
Arada bir tencereyi sallayarak suyunun bitip, bitmediğini kontrol etmeyi unutmayın.
30-35 dakika iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

 
Terbiyesini yapmak için;
2 kaşık unu 1 su bardağı soğuk suda pürüzsüz olacak şekilde karıştırın.
Hazırladığınız meyaneye 1 kepçe paça suyundan ilave edip, karıştıra karıştıra çorbaya ekleyin.
Tuzunu ve sarımsağını ilave edip, 5 dakika daha pişirip, ocağı kapatın.
Servis yaparken isterseniz eti kemiklerinden sıyırarak, yada paçanın bütünlüğünü bozmadan bütün olarak servis yapın.
Son söz;
Paçayı mutlaka sirke ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye'den güzel haberler var.
Zaman gazetesinin Cumartesi ekinde gezi blogları ile ilgili yazıda Muhterem'le Geziye'de tanıtıldı.
Bakınız;
Muhterem'le Geziye Zaman Gazetesine Çıktı.

16 Haziran 2009 Salı

İSMEK FESHANE SERGİSİ 2009-OSMANLI MUTFAĞI


Osmanlı Mutfağı, İsmek sergilerinde en sevdiğim bölümlerden birisidir.
Geçen yıl Yemek branşı ile Osmanlı Mutfağı'nın standları birbirine çok yakındı.
Bu yıl Yemek Branşının standı salonun hemen fark edilebilecek bir bölümüne yerleştirilmişti ama Osmanlı Mutfağı ortalıkta görünmüyordu.
Standda ki görevliye Osmanlı Mutfağı'nın olup,olmadığını sordum.
Tesadüfen Osmanlı Mutfağı'nın branş hocası o sırada oradaymış.
Sağolsun beni standa kadar götürdü ve eğer ilgileniyorsam bulunduğum yerde ki İsmek kursuna dilekçe ile başvurarak o branş eğitim vermiyorsa bile verilen dilekçe ile o branşın eğitimini evime yakın İsmek kursunda görebileceğimi söyledi.
İsmek kurslarında, gidersem seçeceğim branşlar kesinlikle biçki-dikiş-nakış gibi branşlar değil, Yemek-Osmanlı mutfağı-Fotoğrafçılık ve Rölyef olurdu.
Ama şimdilik düşünmüyorum.


Bu yıl Feshane'de ki İsmek sergisinde en büyük değişiklik, oluşturulan Osmanlı Sokağı olmuş.
Osmanlı'ya ait yemekler, hamam kültürü, ağır sırma işlemeli örtüler, padişahların türbelerinde ki sanduka örtüleri olan pişudeler, kına gecesi, sünnet gibi konuları Osmanlı Sokağında toplamışlar.
O bölümün ismi nedir bilmiyorum ama bana aynen Osmanlı Sokağı gibi geldi.
Gezi sayfamda o bölümün resimlerini Osmanlı Sokağı olarak yayınlayacağım.


Konumuza dönersek bu yılda Osmanlı Mutfağı branşı çok güzel yemekler hazırlamış.
Ortam çok güzel düzenlenmiş, geçen yıl birde masa düzenlemesi vardı ama bu yıl sadece sofra olarak kurulmuş.
Geçen yılın sergisi için, bakınız; İsmek Feshane Sergisi 2008-Osmanlı Mutfağı
Birbirinden ilginç yemekler vardı, mesela Taflan kavurması, Kiraz kavurması, Balık turşusu gibi.


Çemen Otlu Ayran Aşı.


Yeşil Domates Dolması.


Cevizli Keşli Erişte.


Taflan Kavurması.


Nevzine.

Kiraz Kavurması.


Çökülce.

Kuru Patlıcan-Acur-Kabak dolması.


İçli Köfte.


Yufka.


Kabak Tatlısı-Turunç Tatlısı-İncir Tatlısı-Kiraz Tatlısı.


Çeşit çeşit baharatlar ve Erişte, Sirkon, Çorbalık Kesik, Kuş Dili gibi kışlık azıklar.


Turşu çeşitleri;
Karnabahar, Balık, Dolma biber ve Mantar turşusu.



"Afiyetle Kalın"

15 Haziran 2009 Pazartesi

DOMATES PEYNİRLİ PİDE


Pamuk gibi yumuşak bir pide mi arıyor sunuz?
İşte bu pide tam size göre.
Ben çıtır çıtır olan hamur işlerini sevmediğim için yumuşak olan tarifleri deneyip, yapıyorum.
Bu pideyi de Cumartesi günü yaptım.
Hamuru çok çabuk kıvama geldi ve bekleme süresine de uyunca oldukça güzel kabardı.
Hamurdan yuvarlak Borcam'a sucuklu-yumurtalı olarak hazırladım.
Sucuk yiyemediğim için kendim için tart kalıbına en sevdiğim ikili olan domates-peynirli hazırladım.
Son anda aklıma kıvırdığım kenar kısımlarına çörek otu serpmek geldi.
Çörek otu ile hem tadı, hemde görüntüsü daha da güzelleşti.
Akşam 2 dilim yedim.
Gerisini sabah kahvaltısında yedik, hâla yumuşacıktı.
Vereceğim ölçülerle 2 adet pide hamurunuz oluyor.
Beyaz peynir yerine çökelek kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


DOMATES PEYNİRLİ PİDE;
Malzemeler;
Pide Hamuru Malzemesi;
1 adet küçük paket yaş maya,
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı ılık süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar un (tahminen 5-5 buçuk su bardağı)
Üzerine;
1 adet yumurta,
200 gram suyu iyice süzülmüş beyaz peynir,
Maydanoz,
10 adet cherry domates,
3 yemek kaşığı çörek otu.
Kalıbı yağlamak için;
Biraz sıvı yağ ve un.
TARİFİ;
Mayayı ılık su ve süt içinde iyice ezin.
Sıvı yağı,yumurtayı ekleyip, karıştırın.
Ununu ilave edip, tuzunu ve şekerini ekleyin.
Kıvamlı bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Çok çabuk toparlanan bir hamur olduğu için çabucak toparlanacaktır.
Hamurun üzerini örtüp, sıcak bir yerde 15 dakika dinlendirin.
Dinlenen ve kabaran hamuru ikiye ayırın.
Hamurun diğerini de farklı bir iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.
Yuvarlak bir Borcam veya benim kullandığım gibi bir tart kalıbını yağlayıp, un serpin.
Hamuru merdane yardımı ile açıp, kalıbınıza kenarları biraz yukarıda olacak şekilde yerleştirin.
Daha sonra kenarlarını içe doğru kıvırın.
Yumurtayı kırıp, iyice çırpın.
Kalıbın içine yerleştirdiğiniz hamuru önce yağlayın, sonra çırptığınız yumurtayı hamurun kenarlarına ve içine sürün.
Ortasının çok kabarmaması için bıçakla bir kaç yerinden delin.
Beyaz peyniri iyice süzün, maydanozu incecik kıyıp, peynire ekleyin.

Hazırladığınız peyniri hamurun ortasına yerleştirin.
Kenarlarına çörek otu serpin.

Cherry domatesleri dilimleyin, peynirlerin üzerine dizin.
Hazırladığınız pideyi sıcak bir yerde mesela önceden ısıtmanız gereken fırının üzerinde yarım saat bekletin.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Beyazıt'tan ve Eminönü evcil hayvan pazarından resimlerin yer aldığı yazıyı görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye- Beyazıt ve Eminönü Evcil Hayvan Pazarı