16 Eylül 2009 Çarşamba

HAYIRLI BAYRAMLAR


Ramazan Bayramınızı kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.
Kısmetse bayram için bu gece memlekete gidiyorum, şimdiden hepinizin bayramı kutlu olsun.
"Afiyetle Kalın"

15 Eylül 2009 Salı

KREMALI-TAVUKLU PATATES

Kremalı Patatesi ailece çok seviyoruz.
Kalorisi yüzünden çok fazla yapmamaya çalışıyorum ama lezzeti yüzünden bunda pek başarılı olamıyorum.
İlk zamanlar sadece kremalı patates yapıyordum, son dönemde ise tavuklu ve kırmızı biberli yapıyorum.
Birde misafirler için tek kişilik sufle kabında pişiriyorum.
Sunum olarak sufle kapları çok pratik ve şık oluyor.
*Bu resimleri çektiğim akşam ışıklarım kesikti, o yüzden resimler biraz karanlık çıktı.
"Afiyetle Kalın"


KREMALI-TAVUKLU PATATES;
Malzemeler;
6-7 adet orta boy patates,
1 küçük kutu krema,
2 su bardağı kaşar rendesi,
1 adet haşlanmış tavuk göğsü,
2 adet kırmızı biber,
Yarım demet dereotu,
Tuz, zeytinyağı.


Yapılışı;
Tavuk göğsünü haşlayıp, iri parçalar halinde didin.
Patatesleri soyup, yıkayın ve halka halka doğrayın.
Kırmızı biberleri zar büyüklüğünde doğrayın.
Dereotunu incecik doğrayın.
Tuz, biraz sıvı yağ ve krema ile malzemeleri karıştırın.
Damak tadınıza uygun baharatları da ekleyebilirsiniz.
Fırına girebilecek bir tepsinin içini yağlayın.
Hazırladığınız kremalı,tavuklu, patatesleri tepsinin içine dizin.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında patatesler hafif pişinceye kadar pişirin.

NOT;
Patatesler pişmeden sakın kaşarları eklemeyin, patates pişinceye kadar kaşarlar eriyip, yanacak kıvama gelebilir.
Patatesler pişince, rendelenmiş kaşar peynirini patateslerin üzerine yerleştirin.
Eriyip, kızarıncaya kadar fırında tutun.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

Bunlarda sufle kaplarında hazırladığım kremalı, tavuklu patatesler.
Yine aynı yöntemle tarifi hazırlayıp, sufle kaplarına paylaştırın.
Patatesler halka halka doğranınca sufle kaplarına büyük gelebilir,
o yüzden ikiye bölüp, yarım ay şeklinde sufle kapları için hazırlayabilirsiniz.

Patatesler piştikten sonra kaşar rendesini ekleyip, üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirin.

14 Eylül 2009 Pazartesi

KIZARMIŞ EKMEK ve PİDELİ SALATA

Bayat ekmek ve pideleri değerlendirme tariflerine devam ediyorum.
Bu tarifte bayat pide ve ekmekleri küp küp doğrayıp, yumurta ile kızartıyorsunuz ve peynirli, maydanozlu, domates salatasının içine ekliyorsunuz.
Bu şekilde ekmeği yumurta ile kızartmış olmanın verdiği ağırlık olmuyor.
Oldukça basit, bir o kadar da sevilerek yenen bir tarif.
"Afiyetle Kalın"

KIZARMIŞ EKMEK ve PİDELİ SALATA;
Malzemeler;

1 adet bayat pide veya ekmek,
2 adet yumurta,
1 su bardağı sıvı yağ,
3 adet domates,
2 adet salatalık,
4 adet sivri biber,
yarım demet maydanoz,
1 küçük kalıp beyaz peynir,
Tuz ve zeytinyağı.
Yapılışı;
Bayat ekmek veya pideyi küp küp doğrayın.
Yumurtaları çırpın ve içine 1 çay bardağı su ekleyin.
Küp küp doğradığınız pideleri yumurtalı karışıma bulayıp, kızgın yağda kızartın.
Salata malzemelerini doğrayarak domates salatası yapın.
Kızarttığınız pideleri salatanın üzerine yerleştirin.
Beyaz peyniride küp küp doğrayarak salataya ekleyin.
Tuz ve az zeytinyağı ekleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

12 Eylül 2009 Cumartesi

KREMALI PATATES

Kremalı patatesi ilk defa Yemekteyiz yarışmasının 1. hafta yarışmacılarından Armağan'da görmüştüm.
Sonra pek çok yarışmacı aynı tarifi yapmıştı.
Tarif kızımın çok hoşuna gittiği için onun ısrarı ile bende tarifi o günlerde denedim.
Gerçekten çok güzel lezzetli bir tarif oluyor.
Patatesin ve kremanın kalorisinin çok olduğunu düşünerek fazla yapmamaya çalışsamda yinede canımız istedikçe yapıyoruz.
Köftenin, etin yanına çok yakışıyor.
Fazla uğraştırmayan pratik bir tarif olduğu için, ani gelen, geç haber veren misafire bile yapabilirsiniz.
Sade olarak hazırlayabileceğiniz gibi, kuru nane-dereotu-tane yada toz karabiber ekleyerekte pişirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
KREMALI PATATES;
Malzemeler;
4 adet büyük boy patates,
1 küçük kutu krema,
2 su bardağı kaşar rendesi,
Tuz, zeytinyağı.


Yapılışı;
Patatesleri soyup, yıkayın ve halka halka doğrayın.
Fırına girebilecek bir tepsinin içini yağlayın.
Patatesleri tepsinin içine dizin.
Tuz ve 3-4 kaşık yağ serpin.
Damak tadınıza uygun baharatları da ekleyebilirsiniz.
Üzerine kremayı boşaltın.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında patatesler hafif pişinceye kadar pişirin.


Patatesler yumuşayınca fırından çıkarıp, üzerine kaşar rendesini ekleyin.


Patatesler tamamen pişip, kaşar peynir kızarıncaya kadar pişirin.

"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Mübarek Ramazan ayında en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelen Eyüp Sultan ile ilgili yazı ve resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Eyüp Sultan

11 Eylül 2009 Cuma

NOHUT MANTISI

İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ-3-
Ramazan ayına uygun bir etkinlik olan İftar Bereketi Etkinliğinin ev sahipliğini bu sefer ;
Gelibolu17 / Mideden Kalbe blogunun sahibi olan arkadaşımız yapıyor.
Kendisine kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Ramazan ayında misafir ağırmanın en zor tarafının, yemekleri hazırlarken ve alışverişi yaparken aç olmamız olduğunu düşünüyorum.
Aç olduğumuz için yemekleri bol bol yapıyoruz.
Herkes su ve meşrubat içip, tıkanınca bir kaç gün boyunca o bol bol yaptığımız yemekleri bitirmeye çalışıyoruz.
Birde tabiki pide ve ekmek meselesi var.
"Acaba kaç pide alsam, az alsam yeter mi? biterse açıkta mı kalırım" diye düşünerek pide ve ekmeği de biraz fazla alabiliyoruz.
Ondan sonra "ben bu bayat ekmek ve pideyi nasıl değerlendirsem" diye düşünmeye başlıyoruz.

Nohut mantısı tarifini yemek dergilerinden birinde görmüştüm.
Bu arada nohut olarak Tamek Gıda'nın gönderdiği haşlanmış nohutu kullandım.
Tarifte normal pide kullanılıyordu, ben bayat pidelerimi kullandım.
Bayat pideler, kıymanın verdiği lezzetli su ile papara gibi ıslandı ve üzerindeki yoğurtlu sos ile çok güzel tüketildi.
Bayat ekmek ve pideleri değerlendirmek için çok iyi bir tarif olduğunu düşünüyorum.
Bayat ekmek ve pideleri değerlendirmek için hazırladığım diğer tariflerimi görmek için, bakınız;

Yalancı İskender


Bayat Ekmek ve Pide Pizzası


Köfte


Kızarmış Ekmek ve Pideli Salata

"Afiyetle Kalın"


NOHUT MANTISI;
Malzemeler;
1 adet bayat pide,
250 gram kıyma,
1 adet orta boy kuru soğan,
1,5 su bardağı haşlanmış nohut,
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz, karabiber, kuru nane, zeyinyağı.


Yapılışı;
Bayat pideyi doğrayıp, servis tabağına yerleştirin.
Haşlanmış nohutu pidelerin üzerine yerleştirin.


Soğanı küçük küçük doğrayıp, 3-4 kaşık zeytinyağında kıymayı kavurun.
Tuzunu ve baharatını ekleyin.
Kavrulan kıymanın içine 1 su bardağı su ekleyip, biraz kaynatın.
Sulu kıymayı pide ve nohutun üzerine yerleştirin.
Sarımsaklı yoğurdu kıymanın üzerine yayın.
Üzerine biraz yağ ile kavurduğunuz biber salçasını gezdirin.
Kuru nane serpip, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

7 Eylül 2009 Pazartesi

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN KADAYIFLI SARMA

muhteremle afiyetle Hazır baklava yufkası ile tarifler denemeye devam ediyorum.
Bu sefer kadayıf sarma yaptım.
Bu sarmayı daha önce normal yufka ile yapıyordum.
Hazır baklavalık yufka ile normal böreklik yufkadan daha güzel ve çıtır çıtır oldu.
Çok bereketli bir tarif olduğu için 800 gramlık değil, 500 gramlık baklava yufkası kullanmanızı öneririm.
"Afiyetle Kalın"

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN KADAYIFLI SARMA;
Malzemeler;

500 gramlık hazır baklava yufkası,
300 gram çiğ kadayıf,
2 su bardağı iri öğütülmüş ceviz,
Tarçın,
300 gram tereyağ,
Şerbet Malzemesi;
5 su bardağı toz şeker,
5 su bardağı su,
1 paket vanilya.

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN KADAYIFLI SARMA TARİFİ;
Hatırlıyor musunuz, Sütlü Nuriye tarifi verirken, BİM'den aldığım baklavalık yufkayı kullandığımı ve pek memnun kalmadığımı yazmıştım.
Bu tatlıyı yaparken, BİM'in yufkasına bir şans daha vermek için yine Bim'den yufka aldım.
Bu sefer rafın en üstündeki değil, altlarında ki paketlerden 1 tane aldım.
Sanırım üstteki paketler biraz daha fazla kurcalanmış oluyor, narin olan yufkalarda çabucak kırılıyor.
Bu paket gayet güzel çıktı, sanırım aynı yufkayı almaya devam edeceğim.
Birde yufkayı paketinden çıkardıktan sonra açıkta bırakmayıp, mutlaka üzerini örtün.
Açıkta ve rüzgarda durmak hazır baklavalık yufkalara pek yaramıyor, hemen kuruyorlar.


Tarifimize gelirsek;
Şerbet malzemelerini kaynatıp, soğumaya bırakın.
Tereyağını eritin.
Baklavalık yufkaların 4 tanesini tezgaha serin.
En üstte ki yufkanın üzerine, tiftikleyerek kadayıf yerleştirin.
İri öğütülmüş ceviz içi ve tarçın serpin.
Hepsinin üzerine 2-3 kaşık tereyağ gezdirin.


Yufkayı sıkı olmayacak şekilde sarın.
Ben denemek için sıkı olarakta sardım ama gevşek sarılanlar daha güzel oldu.


Sardığınız ruloyu 2 parmak genişliğinde kesin.
Baklava-Sütlü Nuriye gibi tepside kesmeniz gereken tatlıları hazır baklava yufkası ile yapmanın en zor tarafı yufkaları kesmek oluyor.
Ama bu tarifte yufkaları kesmek çok kolay oluyor.


Kestiğiniz yufkaları, dibini tereyağ ile hafifçe yağladığınız fırın tepsisine dizin.
Tepsiyi dolduracak kadar hazırladıktan sonra artan tereyağını ruloların üzerine dökün.


Önceden ısıtılmış, orta dereceli fırında yufkalar kızarıncaya kadar pişirin.
Şerbeti eklemek için;
Tatlının soğuk, şerbetin ılık olması gerekiyor.
Şerbetini ekleyip, biraz dinlendirdikten servis yapın.
"Afiyet Olsun"

5 Eylül 2009 Cumartesi

KÖFTE

Köfte sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir.
Çocuklar, büyükler herkes çok severek yer.
Misafir mönülerinde çoğu zaman pilavın yada patates kızartmasının yanında ki yerini alır.
Son yıllarda gıda firmalarının çoğu köfte harcı üretip, piyasaya çıkardı.
Köfte harcı işinizi çok kolaylaştırıyor fakat hemen hemen hepsinde sarımsak var.
Ve köfteler ekmek içi ile yapılmış gibi yumuşak olmuyor.
Bayat ekmeklerinizi rondodan geçirerek buzluğa yerleştirip, lazım oldukça kullanabilirsiniz.
Bayat ekmeğiniz yoksa Etimek'i rondodan geçirip, 2 küçük çay bardağı su ekleyerek ekmek işini halledebilirsiniz.
Eğer "koku beni rahatsız etmiyor" derseniz pratik olan köfte harcını kullanabilirsiniz.
Ben klasik köfte tarifi vereceğim.
Bu arada pişirmek için fırını kullanmanızı önerim, yağda kızartmaktan çok daha hafif oluyor.
Üstelik evde koku olmuyor ve ocak yağ damlaları ile batmıyor.
Diğer köfte ve köfte kullanılan tariflerim için, bakınız;

Çubuklu Köfte


Tavuk Köfte


Şiş Köfte

Islama Köfte

Hasanpaşa Köftesi

Patlıcan Burger

Enginar Burger

Sepet Makarna

İslim Kebabı

Patlıcan Kebabı

Sebzeli Köfte

Poşette Sebzeli Köfte

Sebzeli Şiş Köfte


Köfteli Brüksel Lahanası


Brüksel Lahanalı Köfte

Patates Püreli Tepsi Köftesi

Köfteli Mantar Kebabı

Köfteli Yumurtalı Ispanak

Köfteli Nohut Salatası

Tepside Sebzeli Köfte

Köfte Patlıcan Dizme

Kırmızı Biberli Köfte

Erzincan Kesme Çorbası (Köfteli)

"Afiyetle Kalın"

KÖFTE;
Malzemeler;
Yarım kilo köftelik kıyma,
2 su bardağı ekmek içi,
1 adet orta boy soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
Damak tadınıza göre; kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar.
Fırın tepsisini yağlamak için 3 yemek kaşığı sıvı yağ.

Yapılışı;
Kıymayı, ekmek içini, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Fırın tepsisini yağlayın.
Köfteye oval veya yuvarlak şekiller vererek, yağladığınız tepsiye yerleştirin.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Eminönü'nde ki Yeni Camii ile ilgili yazı ve resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yeni Camii

1 Eylül 2009 Salı

KARNIYARIK

patlıcan karnıyarıkİFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ-3-
Ramazan ayına uygun bir etkinlik olan İftar Bereketi Etkinliğinin ev sahipliğini,
Bir Demlik Sohbet blogunun sahibi olan Sevil Hanım yapıyor.
Kendisine kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.

Karnıyarık nasıl yapılır?Türk mutfağının klasiklerinden olan Karnıyarık, iftar ve davet masalarında sık sık kendisine yer bulur.
Patlıcanı yağda kızartıldığı ve içinde kıyma olduğu için biraz ağır olsada lezzetine kimse karşı koyamaz.
Ben karnıyarık yapacağım patlıcanları küçük boylardan seçiyorum, herkes genellikle en küçüğü istediği için az isteyene 1, çok isteyene 2-3 adet servis yapıyorum.
Büyük patlıcanı ortadan ikiye kesmek zorunda kalmıyorum.
Patlıcanı kızartınca biraz süzgeçte bekletiyorum, birde pişirirken tekrar yağ koymadan, pişiriyorum.
Patlıcanları tuzlu suda da bekletseniz acı çıkma ihtimali var, onun için patlıcanların içine kıyma yerleştirmeden önce 1 çay kaşığı toz şeker serpiyorum.
Eğer sadece kendimize pişireceksem dibi geniş olan Karnıyarık tenceresinde, kısık ateşte ocakta pişiriyorum.
Kalabalık misafire pişireceğim zaman fırın tepsisinde ve fırında pişiriyorum.
Ve tabi ki mönüde Pirinç Pilavı oluyor.
Patlıcan ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA
"Afiyetle Kalın"

Türk mutfağıKARNIYARIK;
Malzemeler;
1 kilo küçük boy patlıcan,
İç malzemesi;
300 gram yemeklik kıyma,
2 adet kuru soğan,
1 adet domates,
3 adet sivri biber,
Tuz, karabiber,
Ayrıca patlıcanın içine serpmek için toz şeker,
Kızartmak için;
2 su bardağı ayçiçek yağı,
Üzeri için;
3 adet küçük boy domates,
6-7 adet sivri biber,
Maydanoz.
KARNIYARIK TARİFİ;
Patlıcanların baş kısmını keserek, alacalı soyun.
Tuzlu suda yarım saat bekletin.
Sudan iyice sıkarak çıkarın.
Yağı derin bir tencerede kızdırın.
Patlıcanların her tarafını çevire çevire kızartın.
Üzeri için kullanacağımız sivri biberleride kızartın.
Dibi geniş karnıyarık tenceresine kızarttığınız karnıyarıkları dizin.
İç malzemesi olan soğanları soyup, küçük doğrayın, 2-3 kaşık zeytinyağında soğanları kavurun.
Kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri, tohumlarını çıkarıp halka halka doğradığınız biberleride soğanla pişirin.
Kıymayıda ilave edip, tuz-karabiber ve istediğiniz baharatları ekleyip, iç malzemesini pişirin.
Patlıcanların üzerini kesin ve içlerine birer çay kaşığı toz şeker serpin.
Pişen kıymayı patlıcanların içine doldurun.
Domatesleri yarım ay şeklinde doğrayıp, patlıcanların üzerine dizin.
Kızarttığınız sivri biberleri ve incecik doğradığınız maydanozları da patlıcanların üzerine yerleştirin.
Yemeğin tuzunu ekleyip, üzerini geçmeyecek kadar su ilave edip, kısık ateşte pişirin.
İsterseniz suyuna 1 kaşık salça ekleyerek pişirebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Her yıl Ramazan Ayı'nda Sultanahmet'te açılan kitap fuarı açıldı.
Bu konu ile ilgili yazı ve resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye- 28. Sultanahmet Kitap Fuarı.