30 Aralık 2009 Çarşamba

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN!

Yeni yılınız kutlu olsun.
Rabbim hepimize önce sağlık, huzur, helal kazanç, hayırlı iş, aile saadeti nasip etsin.
Ülkemizi her türlü görünür, görünmez belalardan ve kazalardan, afetlerden, depremlerden, savaşlardan, fitne ve fesatlardan, provakatörlerden, fenalığı için uğraşanlardan korusun.
(Amin)

"Afiyetle Kalın"

29 Aralık 2009 Salı

KAHVERENGİ PİRİNÇ PİLAVI

Kahverengi pirinç ile yemek yada pilav yaptınız mı?
Eşimin organik ürünlere olan merakı sayesinde bu tür ürünler bizim eve sık sık alınıyor.
Eşim, geçen ay markette kahverengi pirinç görüp, aldı.
Kepekli pirinci sık sık alıp kullanıyoruz ama ilk defa kahverengi pirinç kullandım.
Memnun muyum? diye soracak olursanız;
Bir kere pişirme süresi çoooook uzun : )
Normal bir pirinçle 20 dakikada pilav yapabilirsiniz ama kahverengi pirinçle asla!
Kahverengi pirinci sıcak suyla önceden ıslatmışsanız 1 saatte pişiyor.
Islatmadan hemen yıkayıp, kullandıysanız vay halinize : )
2 saatte, üzerine su ekleye ekleye ancak pişiyor.

Paketin üzerinde şunlar yazıyor;
"Kahverengi pirincin üzerinde bulunan kepek tabakasından dolayı pişme süresi daha uzundur,
( 45-55 dk.) Suyunu fazla koyunuz"
Birde fiyatı normal pirince göre daha pahalı, yaklaşık 7 lira!
Not; Bu pirincin televizyonda pazarlanan Alpharice ile bir ilgisi yoktur.
"Afiyetle Kalın"
KAHVERENGİ PİRİNÇ PİLAVI;
Malzemeler;
2 su bardağı kahverengi pirinç,
2 yemek kaşığı tereyağ,
Tuzot,
6 su bardağı su.
Tarifi;
Kahverengi pirinci ayıklayıp, en az 1 saat öncesinden sıcak su ile ıslatın.
Tereyağını eritip, içine süzdüğünüz pirinci ekleyin.
5-6 dakika kavurarak üzerine 6 su bardağı su ekleyin.
Not; pirinci uzun süre sıcak su ile ıslattıysanız daha az su çekecektir.
Tuzot veya normal tuz ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakın.
Pişip, pişmediğini kontrol edin, pişmediyse biraz daha su ekleyebilirsiniz.
Suyunu çekip, piştiği zaman ocağı kapatın ve tencerenin kapağını açarak biraz havalandırın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

28 Aralık 2009 Pazartesi

TAVUKLU MİLFÖY

Milföy böreğini ilk kez 1986 yılında dikiş kursuna giderken, kursun yanında ki pastahanede keşfetmiş ve öğle yemeğinde ıspanaklı milföy almaya başlamıştım.
Böylesine kat kat ve çıtır çıtır olan yufkası beni çok şaşırtmıştı.
Fakat o dönemlerde milföy hamuru marketlerden alınabilen bir malzeme değildi.
Yıllar sonra milföyün hazır olarak satın alınabildiğini, artık marketlerde bulanabildiğini Sevinç yengemde milföyle karşılaşınca öğrenmiştim.
Hey gidi günler hey : )
Milföyün içinde ki yağlar yüzünden çok sağlıklı bir şey olmadığını biliyoruz ama ara sıra yapmadan duramıyoruz.
Evde buzluğumda genellikle ani gelen misafir yada canımız istediğinde kendimize yapmak için 1 paket milföy hazırda bekler.
Milföyün hazır olarak paketlerde satılması ise büyük kolaylık, hamurunu yapmak gerçekten çok emek istiyor.
Milföy hamurunu yapmak için, bakınız; Talaş Kebabı ve Böreği
Tarifimize gelirsek;
Milföyü çeşitli şekillerde ve pek çok iç malzemesi ile hazırlayabilirsiniz.
Bol karabiberli tavuklu iç milföye çok yakışıyor.
Bu tarifin menüsünde yer aldığı kahvaltı masası resimleri BURADA
"Afiyetle Kalın"


TAVUKLU MİLFÖY;
Malzemeler;
1 paket milföy hamuru,
1 adet kemiksiz tavuk göğsü,
1 adet orta boy soğan,
1 adet kırmızı biber,
2 adet çarliston biber,
1 tatlı kaşığı karabiber,
Tuz, zeytinyağı.
Üzerine sürmek için;
1 adet yumurta sarısı,
Çörek otu.


TAVUKLU MİLFÖY TARİFİ;
Soğanı çok küçük doğrayıp, 3-4 kaşık zeytinyağında kavurun.
Çarliston ve kırmızı biberi zar büyüklüğünde doğrayıp, soğana ekleyin.
Kemiksiz tavuk göğsünü yıkayın ve küçük küçük doğrayıp, soğan ve biberlere ekleyin.
Tuzunu ve karabiberini ilave edip, pişirin.
Milföy hamurunu tezgahın üzerine yerleştirip, buzunun çözülmesini bekleyin.
Hazırladığınız içten 1 tatlı kaşığı milföylerin içine yerleştirip, kapatın.
Yağlı kağıt serilmiş, fırın tepsisine hazırladığınız milföyleri dizin.
Yumurtanın sarısını çırpın ve fırça ile milföylerin üzerine sürün.
Çörek otu serpin.
Önceden ısıttığınız orta dereceli fırında kabarıp, kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"

24 Aralık 2009 Perşembe

BULGUR KÖFTESİ

Bu tarifte bulgur köftesinin sade halini göreceksiniz.
Fakat bu köfteyi yaptığınız zaman isterseniz sarımsaklı yoğurt ile yada domatesli biberli nefis bir sos eşliğinde sunabilirsiniz.
Bazı bulgur köfteleri ya haşlanıyor yada kızartılıyor, bu tarifteki köfteler ise önce haşlandı sonra kızartıldı.
Tavadan çıktıkları zaman lokma tatlısı gibi duruyorlardı.
Yapımı biraz el oyalasa da lezzeti ile kendisini affettiriyor.
Köftelik bulgurla yapılan değişik tarifler görmek isterseniz, bakınız;

Bulgur Çanakları


Yoğurtlu Pazılı Bulgur Köftesi

Bulgur Köfteli Yoğurtlu Semizotu

Tarhanalı Bulgur Köfteli Çorba (Sıkıcık Çorbası)

Fellah Köftesi
(Domates Soslu)

Yoğurtlu Fellah Köftesi



Ayrıca haşlanmış patatesle hazırlanan Patates Köftesi'nde de yine ince bulgur var.
"Afiyetle Kalın"
BULGUR KÖFTESİ;
Malzemeler;
2 su bardağı köftelik bulgur,
1 su bardağı un,
1 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı kimyon,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz-karabiber,
Kızartmak için;
1 su bardağı ayçiçek yağı.
Yapılışı;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın ve kaynar su ile üzerini geçmeyecek kadar ıslatın.
Şişen bulgurun içine un, yumurta, salça ve diğer baharatları ekleyin.
İyice yoğurun.
Avuç içinizi yağlayın ve isterseniz fındık büyüklüğünde, isterseniz ceviz büyüklüğünde minik toplar olarak yuvarlayın.
Avuçlarınızı yağladığınız zaman daha kolay yuvarlanıyorlar.
Hazırladığınız bulgur köftelerini kaynayan tuzlu suda 4-5 dakika haşlayıp, süzgece çıkarın.
Haşlanan köfteleri kızgın yağda 4-5 dakika kızartın.
Bol yeşillik, limon eşliğinde yada sarımsaklı yoğurt veya domatesli, biberli sos içinde servis yapın.
"Afiyet Olsun"

22 Aralık 2009 Salı

SPAGETTİDEN KUŞ YUVASI

Yıllar önce Gülriz Sururi'nin Luna margarin için hazırladığı bir yemek programı vardı.
Hiç birini kaçırmadan izlerdim, hatta luna folyoları biriktirip, kitaplarınıda almıştım.
İşte bu tarifte 1. kitabın içinde yer alıyor.
Kitaptaki tarifte kıyma yerine pastırma, yassı spagetti yerine klasik spagetti kullanılıyordu.
Bu tarifi hazırlarken aklımda kuş yapmak yoktu.
Fakat yuvaların üzerini boş bırakmamaya karar verince, o an evde olan cherry domatesleri kuş şekline getirmeye karar verdim.
Kuşları hazırlarken gözler için karanfil, minik gagalar içinse ucunu bıçakla hafifçe kestiğim dolmalık fıstıklar kullandım.
Bu kuşlar kızımın o kadar hoşuna gitti ki, bir kaç saat onları konuşturup, tiyatro bile yaptı : )
"Afiyetle Kalın"
SPAGETTİDEN KUŞ YUVASI;
Malzemeler;
1 paket yassı spagetti, (klasik spagettide olur)
200 gram kıyma,
1 adet orta boy kuru soğan,
1 adet küçük boy kırmızı biber,
Tuz-karabiber,
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
Zeytinyağı.
Kuş malzemeleri;
Cherry domates,
Karanfil ve dolmalık fıstık.


Yapılışı;
Ben Barilla'nın Bavette modelini yani yassı spagettisini kullandım.
Eskiden Türk makarna firmalarıda yassı spagetti çıkarıyordu ama artık bulamıyorum.
Pişiriyorken çabuk yapıştığı için herhalde fazla tutulmadı.
Yassı spagetti bulamazsanız, klasik spagettiden de yapabilirsiniz.


Makarnaları kaynayan suda, hiç kırmadan sürekli karıştırarak haşlayın.
Çok çabuk yapışabileceği için sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.


Haşlanan makarnaların üzerinden, vereceğiniz yuva şeklini muhafaza edebilmesi için su geçirmeyin ve yağlamayın.
Haşlandığı suyu süzüp, bir kaşık-çatal yardımı ile yuvarlak şekiller verin.
Çatala bir miktar makarna alıp, kaşığın içinde döndürerek bu öbekleri hazırlayabilirsiniz.


Not;
Ben 1,5 paket makarna kullandığım için bu kadar çok öbek çıktı.
Öbeklerin az yada çok olması çatala doladığınız makarnaya bağlı olarak azalıp, çoğalacaktır.
Hazırladığınız yuvaları yağlanmış fırın kabına yerleştirin.


Soğanı küçük küçük doğrayın, zeytinyağında kavurun.
Üzerine kıymayı, zar büyüklüğünde doğradığınız kırmızı biberleri, tuzunu ve karabiberini ekleyip kavurun.


Kavrulan kıymayı makarnaların ortasına yerleştirin.


Kıymaların üzerine bir tutam rendelenmiş kaşar yerleştirin.


Önceden ısıtılmış fırında, kaşarlar eriyinceye kadar pişirin.
Makarnaların kurumaması için fırında uzun süre pişirmeyin.


Kuş yapmak için;
Cherry domatesleri yıkayın.
Gözlerin ve gagasının olduğu yeri bıçakla delin.
Karanfili gözlerinin olduğu bölüme batırın.
Gaga için dolmalık fıstıkların ucunu bıçakla alttan ve üstten verev olarak kesin.
Fıstıkları gaga için açtığınız deliklere yerleştirin.
Son olarak hazırladığınız kuşların altından kürdan batırın.


Servis tabağını maydanoz yaprakları ve çiçek şekli verilmiş havuçlarla süsleyin.
Yuva şeklinde ki makarnaları yerleştirin.
Üzerlerine hazırladığınız kuşları yerleştirin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

19 Aralık 2009 Cumartesi

KÖRİLİ İSTAVRİT

Resme bakıp, çorbanın servis tabağında ne işi olduğunu düşünebilirsiniz.
Ben balık pişirdiğim zaman yanında mutlaka ya tarhana çorbası yada bol baharatlı ezo gelin çorbası yapıyorum.
Bana çorba olarak bir tek bu ikisi balığa yakışıyormuş gibi geliyor.
Tabi birde yanında bol yeşillik özellikle roka, taze veya kuru soğan.
Bunları yazıp, birde balık yiyebilseydim ne iyi olurdu : )
"Afiyetle Kalın"

Eşim baharatı çok sever, bu istavritleri pişirirken aklıma köri eklemek geldi.
Mısır ununa bulamadan önce tuzunu ekleyip, köri ile istavritleri iyice harmanladım.
Kapaklı balık tavasında az zeytinyağı ile pişirdim.
Eşimde afiyetle yedi : )

KÖRİLİ İSTAVRİT;
Malzemeler;
1 kilo istavrit,
2-3 kaşık köri,
1 su bardağı mısır unu,
5-6 kaşık zeytinyağı, tuz.

Yapılışı;
İstavritleri temizleyin.
Yıkayıp, süzün, tuzunu ve köriyi ekleyip, karıştırın.
Balık tavasına 2-3 kaşık zeytinyağ dökün.
Mısır ununa buladığınız istavritleri tavaya dizin.
Balık tavasında önce bir tarafını kızartın.
Tavanın kapağına çevirdiğiniz istavritleri tekrar tavaya kaydırmadan önce tekrar 2-3 kaşık yağ ekleyip, istavritleri kapaktan tavaya doğru kaydırın.
Diğer tarafınıda pişirdikten sonra servis tabağına alıp, sıcak sıcak servis yapın.
Yanında bol yeşillik, soğan ve limon ile servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

15 Aralık 2009 Salı

HİLAL'İN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

31 Ekim'de kızım Hilal'in 18. doğum günüydü.
Bu yıl benden şeker hamurlu bir pasta istediğini söyledi.
"Tamam kızım" dedim ama araya giren pek çok aksilik ve evde şeker hamurunun kalmayışı gibi nedenlerle pastayı yapamadım.
Dün akşam arayı daha fazla açmadan pastayı yapmaya karar verdim.
Hilal'de beyaz olarak aldığım hazır şeker hamurunu gıda boyası ile yoğurup, minik renkli topları yuvarlayarak bana yardım etti.
Bu arada, bu benim 2. şeker hamurlu pastam.
Eşim şeker hamurundan hoşlanmadığı, zararlı olduğunu düşündüğü için fazla yapamıyorum.
İlk pastamı yine bir Pastakolik etkinliği için yapmıştım.
Bakınız; İlkbahar Pastası

18. yaş doğum günü pastasıYAMAN ETKİNLİK= PASTA SÜSLEME TEKNİKLERİ
Bu ay ki Yaman Etkinlik konumuz; Pasta süsleme teknikleri.
Etkinliğimizin ev sahipliğini Düş Bahçesi isimli blogun sahibi Selma yapıyor.
Pasta uzmanı ve bu işi profesyonelce yapan arkadaşlarımızın arasında benim pastamın lafı bile olmaz.
Eminim etkinliğe çok güzel pasta tarifleri ve resimleri gelecektir.
"Afiyetle Kalın"
kız için doğum günü pastası18. DOĞUM GÜNÜ PASTASI;
Malzemeler;
1 adet kakaolu pasta tabanı,
Yarım paketten biraz fazla beyaz şeker hamuru,
Çok az pembe gıda boyası,
İçi için;
1 bardak soğuk süt,
1 poşet krem şanti,
1 çay bardağı damla çikolata,
2 adet muz,
2 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi.
TARİFİ;
Hazır pasta tabanının içini yarım portakalın suyu ile ıslatın.
Krem şanti sürüp, muz, öğütülmüş ceviz içi, damla çikolata serpiştirin.
Üzerini diğer portakal suyu ile ıslatılmış pasta tabanı ile kapatıp, krem şanti ile sıvayın.
Şeker hamurunun sertliğinin gitmesi için biraz yoğurun.
Yumuşayan şeker hamurunu nişasta ile açıp (sakın fazla inceltmeyin) pastanın üzerini kaplayın.
Kenarlarından artanları pembe gıda boyası ile renklendirip, elinizde yuvarlayarak pembe-beyaz minik toplar yapın.
Hazırladığınız topları pastanın alt kısmına sıra ile dizin.
Şeker hamurundan güllerle pastanızı süsleyin.
"Afiyet Olsun"

11 Aralık 2009 Cuma

EFE'NİN DOĞUM GÜNÜ

doğum günü masası 5 Aralık'ta kızkardeşim Tuğba'nın oğlu Efe'nin doğum günüydü.
Ablam ve Tuğba aynı semtte oturuyorlar, onların bize gelmesi daha kolay olacağı için doğum gününü bizde yapmayı teklif ettim.
Aynı semtte oturduğumuz annem ve yengemlerde gelince kadroyu tamamlamış olduk.

Masada ki düzenlemede mavi ve beyaz renklere ağırlık verdim.
Masanın resimlerini çekerken henüz pasta gelmemişti, o yüzden masada görünmüyor.

İşte doğum günü çocuğumuz Efe!
Doğum günün kutlu olsun ak kuzum, daha nice nice sağlıklı yaşlara....
Kendisini daha önceden de hazırladığım yazılardan hatırlıyorsunuz.
Bakınız;

Doğum Günü Pastası
Kızım Hilal, Anadolu Meslek Lisesinde okuyor.
Bu sene son senesi, o yüzden staj yapması için okul tarafından bir işe yerleştirildi.
Haftanın 3 günü işe, 2 günü okula gidiyor.
Her ay cüz'i miktarda da olsa maaş alıyor.
Maaşını ıslatmak : ) için pastayı almayı teklif etti, bende olur dedim.
Doğum günü pastasını kızım kendi kazandığı para ile aldı.
Rabbim alın teri ile daha nice bereketli paralar kazanmayı nasip etsin.

Aileminde çok sevdiği sebzeli böreği, iftarda yada bir araya geldiğimiz böyle özel günlerde pişiriyorum.

Şehriye salatası, herkesin severek yemesi ve görüntüsü açısından beni hiç mahçup etmeyen bir salata.

O gün ilk defa yaptığım halde beni hiç üzmeden pişen tarçınlı çörekler, artık misafir mönülerimin vazgeçilmezleri arasında yer alacak.

Şişte Sosisli Milföy
Çocuk doğum günü olduğu için, bu şişteki sosisleri hazırladım.

O gün büyük bir hata yaparak patatesler pişmeden üzerine kaşar rendesi ekledim.
Patatesler pişinceye kadar kaşarlar eriyip, fazla kızardılar.

Kanlıca Mantarı
Halam kanlıca mantarı göndermiş, hepimiz kanlıca mantarını çok sevdiğimiz için annem pişirip, getirdi.


8 Aralık 2009 Salı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ

Dün, Tokat Reşadiye'den gelen 7 şehit haberi ile hepimiz çok üzüldük. 

Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.



TÜRKİYE CUMHURİYETİ 
Türk oğlu Türk'üz bu vatanda ebediyen,
Ürkmeyiz ürkmeyeceğiz kat'iyen.
Rengi al, ay yıldızlı bayrağımız var,
Kanla kemikle kutsallaşmış toprağımız var.
İnançlıyız, gururluyuz alnımız açık,
Yarınlar bizimdir artık yolumuz açık.
Elinde silâh Mehmetçik nöbet tutar,
Cin gibi gözleriyle pusuya yatar.
Umudumuz her şeyimiz gençlerde,
Millet, özgürlük, vatan sevgisi hep gönüllerde.
Haydi, uyanın... Artık gidiyoruz aydınlığa,
Umudunuzu kaybetmeyin yoksa düşeriz karanlığa.
Rahat uyusun, şehitlerimiz, atalarımız,
İnmeyecek gökten yere bayrağımız.
Yorulmak, yılmak yakışmaz bize,
Elbette tarih şaşacak azmimize.
Türk'üm, Türk'üz, Türk kalacağız,
İlimle, insanlıkla, dünyaya sesimizi duyuracağız.

Ahmet TAŞDELEN Koçarlı Çok Programlı Lisesi Öğretmeni /AYDIN
Şiir
meb.gov.tr adresinden alınmıştır.

7 Aralık 2009 Pazartesi

TARÇINLI ÇÖREK

Cinnamon Buns Bu tarifi uzun zaman önce Portakal Ağacı'nda görmüştüm.
Hatta küçük bir kağıda not alıp, tarifi yazmıştım ama denemeye fırsat bulamamıştım.
Cumartesi günkü misafirlerim için mönü oluşturmaya çalışırken, tarif defterimin arasından not aldığım kağıt çıktı.
Bu arada, deneyip, olumlu sonuç almadığım tarifleri asla tarif defterime yazmam.
Evde maya dahil tüm malzemeler vardı, tarifi denedim ve çok memnun kaldım.
İlk işim bu tarifi tarif defterime yazmak oldu : )
Kızım tekrar ne zaman yapacağımı sorup, duruyor.
Notlar;
Hamuru yoğurup, 2 saat mayalandırdım, şekil verdikten sonra fazla mayalandırmadan 15-20 dakika bekletip, fırına verdim.
Tereyağ yerine sıvıyağ kullandım.
Kuru maya değil, yaş maya kullandım.
Tariften farklı olarak içine damla çikolata ekledim.
Hamurları kestikten sonra pasta altı kapsülüne yerleştirip, pişirdim.
"Afiyetle Kalın"

tarçın TARÇINLI ÇÖREKLER;
Malzemeler;
6,5 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
5,5 yemek kaşığı tereyağ yada sıvıyağ,
1 adet yumurta,
1 adet limon kabuğunun rendesi,
3 su bardağı un,
1 adet küçük boy (42 gram) yaş maya,
1 su bardağı ılık süt,
Tarçın şekeri için;
6 yemek kaşığı toz şeker + 1,5 yemek kaşığı tarçın,
Ayrıca;
1 su bardağı damla çikolata.

tarçınlı çörek nasıl yapılır
TARÇINLI ÇÖREK TARİFİ;
Mayayı ılık sütte eritin.
Diğer hamur malzemelerini de ilave ederek hamuru yoğurun.
Hamurun üzerini örterek 2 saat mayalandırıp, kabarmasını bekleyin.
Kabaran hamuru ikiye bölerek pezileyin.
Hamur pezilerini dikdörtgen biçimde açarak üzerine hazırladığınız tarçınlı tozşekerden serpin.
Son olarak damla çikolata serperek, rulo olacak şekilde sarın.


Hazırladığınız ruloyu 2 parmak eninde kesin.



Pasta kapsüllerini fırın tepsisine dizin.
Kapsüllerin içine kestiğiniz ruloları, kestiğiniz yeri yukarı bakacak şekilde dizin.


Tepside 20 dakika yada biraz daha uzun mayalandırın.


Önceden ısıtılmış, orta hararette ki fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

6 Aralık 2009 Pazar

ŞİŞTE SOSİSLİ MİLFÖY

Dün kızkardeşim Tuğba'nın oğlu Efe'nin doğum günüydü.
Bende, bizde toplanmayı teklif ettim.
Mönüyü belirlerken bazı tariflerin çocuklara uygun olmasına dikkat ettim.
Bu tarifi kürdanla ve tek dilimlik olarak hazırlıyordum.
Dün daha göz alıcı gözükmesi için şişlere dizip, portakala batırıp, servis yaptım.

*Üstteki resim, dünkü doğum günü masamız, ayrıntıları görmek için, tıklayın.

Şişte sosisli miföyün çocuk doğum günleri ve kahvaltı masaları için değişiklik arayanlar için uygun bir tarif olduğunu düşünüyorum.
"Afiyetle Kalın"


ŞİŞTE SOSİSLİ MİLFÖY;
Malzemeler;
500 gramlık milföy hamuru,
Not;
Kalabalık misafir için yapacaksanız milföyü 1 kiloluk almanızı öneririm.
10 adet uzun sosis,
10-15 adet çöp şiş,
Servis için;
2 adet portakal.
Yapılışı;
4 adet milföy yaprağını kenarları birbirinin üzerine gelecek şekilde yanyana dizin.
Merdane ile üzerinden geçerek kenarlarının birbirine yapışmasını sağlayın.
Elde ettiğiniz geniş milföy hamuruna 2 yada 2,5 adet sosisi yanyana dizin.
Sıkıca rulo yapın ve 1-2 santim genişliğinde kesin.
Ben beyaz olması için yumurta sürmedim ama nar gibi kızarmış olması için yumurta sürmek isterseniz kestiğiniz parçalara yumurta sarısı sürün ve şişlere, yukarıdan aşağıya doğru dizin.
Bir şişe 3-4 adet sosisli milföy geçirip, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıtılmış, orta hararetteki fırında milföyler kızarana kadar pişirin.
Portakalları ortadan ikiye kesin.
Alüminyum folyo ile kaplayıp, servis tabağına yerleştirin.
Pişen milföylü şişleri portakallara batırıp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

3 Aralık 2009 Perşembe

PRATİK YUFKA MANTISI

Bu tarifi yıllar önce Yemek Günlüğüm blogunun sahibi olan Emel Hanım'da görmüştüm.
Emel Hanım, kıymayı çiğ olarak yerleştiriyor ve pişirdikten sonra üzerine et suyu döküyor.
Ben kavrulmuş kıyma kullanıyorum ve yoğurt mantıyı yeterince yumuşattığı için
et suyu dökmüyorum.
Önceleri yufkaların üzerine sadece sıvı yağ sürüyordum, artık yağ-süt-yumurta karışımı sürüyorum.
Ev halkı olarak severek tükettiğimiz bir tarif.
Akşam yemeklerinin dışında çay misafirlerime de bu tarifi hazırlıyorum.
Bu tarif bildiğiniz Sosyete Mantısı'na benziyor, en güzel tarafı küçük dilimler halinde olduğu için servisi ve yemesi çok daha kolay oluyor.
"Afiyetle Kalın"
Bu tarifi çay misafirleriniz için hazırlayıp, büyük bir servis tabağında masaya getirip, sosları ile birlikte servis yapabilirsiniz.
Kalabalık misafir için, küçük kaselere yerleştirdiğiniz mantıların üzerini yine soslarla süsleyip, tabaklara diğer yiyeceklerle birlikte yerleştirip, servis yapabilirsiniz.
Bakınız; Çay Daveti 7

*Yukarıda ki, mönüsünde Pratik yufka mantısı da bulunan gün resimlerini görmek için, tıklayın.

PRATİK YUFKA MANTISI;
Malzemeler;
1 kilo yufka,
500 gram kıyma,
2 adet kuru soğan,
Tuz, zeytinyağı, karabiber.
Üstüne sürmek için;
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Servis için;
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı salça,
Nane.


Yapılışı;
Soğanı mutfak robotunda çok ufak doğrayın.
Tencerede 3-4 kaşık zeytinyağında soğanı kavurup, içine kıymayı ekleyin.
Tuz, karabiber ve istediğiniz baharatları ekleyerek kıymayı pişirin.
Yufkayı ortadan bir kez kesip, ikiye ayırın.
Üzerine sıvı yağ sürün.
Bir kenarına kavurduğunuz kıymadan yerleştirip, rulo yaparak, sarın.
Hazırladığınız ruloları 3-4 santim genişliğinde kesin.
Yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Yağ-yoğurt-yumurtayı iyice çırpın ve tepside ki yufkaların üzerine sürün.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki fırında pişirin.


Pişen ruloları servis tabağına alın.


Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.


Son olarak;
Sıvıyağda salçayı kavurup, yoğurdun üzerine dökün.
Kuru nane serperek servis yapın.
"Afiyet Olsun"