28 Haziran 2010 Pazartesi

TAZE ZENCEFİLLİ SEBZELİ PİLAV

Zencefili genellikle hamur işi, çorba ve sıcak içeceklerde toz olarak kullanıyorum.
Geçen kış merak edip tazesini aldım ama ne yapabilirim diye epey bir araştırma yapmam gerekti.
Yemek dergisinde gördüğüm "taze zencefil şerbeti" ve Afiyetle.com'da gördüğüm sebzeli pilav taze zencefil ile denediğim tarifler oldu.

Zencefilin yumuk yumuk olan görüntüsünün aksine inanılmaz güzellikte, limon ve mentol karışımına benzeyen nefis bir kokusu var.
Bir zencefil dilimini bütün gün koklayabilirim : )
Taze zencefilin fiyatı biraz pahalı, fakat acımsı bir tadı olduğu için yemeklere fazla ekleyemiyorsunuz.
1 kök zencefili yemeklere az miktarda ekleyip, 2-3 ayrı yemekte kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

TAZE ZENCEFİLLİ SEBZELİ PİLAV;
Malzemeler;
2 su bardağı kepekli pirinç,
1 adet havuç,
1 adet kuru soğan,
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
1 tatlı kaşığı rendelenmilş taze zencefil,
1 tatlı kaşığı köri,
1 tatlı kaşığı kimyon,
Tuz, zeytinyağı.
Tarifi;
Kepekli pirinci ayıklayıp, ıslayın.
Pilav tenceresine 1 büyük çay bardağı zeytinyağı ekleyin.
Rendelediğiniz soğanı kavurun.
Suyunu iyice süzdüğünüz kepekli pirinci ilave edip, kavurmaya devam edin.
Pirinçler biraz kavrulunca içine haşlanmış yeşil mercimeği, rendelenmiş taze zencefili, şerit halinde doğranmış havuçları, baharatları, tuzunu ve 3-4 bardak su ilave edin.
Kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Kepekli pirinç daha geç piştiği için eğer pişmemişse üzerine az miktarda su ekleyip, pişirmeye devam edebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

11 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık nefis görünüyor sebzeli pilavı çok severim zencefilde eminim çok güzel bir aroma vermiştir

    YanıtlaSil
  3. Çok sağlıklı bir pilav olmuş.

    Zencefilin tazesini içmeyi çok severim ben de.

    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  4. Canımmm ellerine sağlık görüntü sü
    per.MUtlu haftalar sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Sağlıklı besleyici lezzetli..
    Eeee daha ne olsun..
    Ellerine sağlık afiyetler olsun bereketi ile..

    YanıtlaSil
  6. Pilav en sevdiğim tatlardandır.Seninkide değşik olmuş,ilk defa duydum,gördüm,lezzetide çok güzel olduğuna eminim,Canım ellerine kollarına sağlık,sevgiyle öpüyorum....

    YanıtlaSil
  7. zencefil bizimkilerler sadece çay olarak tükettir.ama pilav ilginç geldi.

    YanıtlaSil
  8. Taze zencefilli harika olmalı ellerinize sağlık...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Biraktigin güzel temmennilere cok tesekkür ediyorum sevgili arkadasim... Sevgilerimle, senin de ellerine saglik diyorum...

    YanıtlaSil
  10. teze zencefil bende daha folyesini bile acmadim aldim ne yaparim diye düsünüyordum,pilavda yapmak iyi fikir hemde cok saglikli ellerine saglik Muhteremcim

    YanıtlaSil
  11. Evde taze zencefil var, çorbada kullandım daha başka nerde kullanırım diye ararken tarifinizi gördüm, bulgurla deneyim bu tarifi olmaz mı ? Ellerinize sağlık, sımsıcak sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...