29 Nisan 2010 Perşembe

KİVİLİ KÜMBET PASTA

YE #54 Şımartan Meyveli Tatlar Etkinliği;
Bu pastayı Emel'in Mutfağında blogunda gördüm.
Mutlaka denemeliyim diyerek not aldım.
Kalp Kurabiye blogundan Deniz'in düzenlediği YE #54 Şımartan Meyveli Tatlar Etkinliği içinde aklıma ilk bu pasta geldi.
İçinde bol bol kivi vardı ve görüntüsü de bir etkinliğe katılacak kadar güzeldi.
Üstelik malzemelerine çok kolay ulaşılabilecek oldukça pratik bir pasta.
Kivilerin kararmaması için en son üzerine jöle sürülüyor ama ben hemen pasta tüketileceği beklemeyeceği için jöleyi sürmedim.
Eğer akşamdan sabaha bekleyecekse meyvelerin kararmaması için mutlaka jöle sürülmeli.
Birde benim kasem büyük olduğu için iç malzemesi biraz az geldi, fazladan kek dilimleri ve muz dilimleri ile bu boşluğu doldurdum.
Krem şanti hiç artmadığı için dış süslemesinde kullanamadım.
Bu tariften çok memnun kaldım, bir de çileklisini yaptım.
Tadı ve rengi ile çilekli olan da çok güzel oldu.

Bakınız;Çilekli Kümbet Pasta

"Afiyetle Kalın"

Kasenin içine bir şeyler dizilerek yapılan tariflerin sunumu çok güzel oluyor.
Hazırlarken, malzemenin ebatlarına bağlı olarak çok el oyalıyor ama sonuç çok güzel oluyor.
Daha önce bu tarzda 3 salata, 2 makarna hazırladım.
En zoru hangisiydi? diye soracak olursanız, yeşil zeytinli patates salatası ve sepet makarna çok oyalayıp, sabır gerektiriyor.
Kivi dilimleri büyük olduğu için çok kolay dizildiler.

Bakınız;

Yeşil Zeytinli Patates Salatası

Renkli Patates Pastası

Bebek Mısırlı Patates Salatası

Pazılı Fırın Makarna

Sepet Makarna

KİVİLİ KÜMBET PASTA;
Malzemeler;
1 adet sade pandispanya,
1 paket sade pasta kreması,
1 paket (2 poşet) krem şanti,
4 su bardağı soğuk süt,
5-6 adet kivi,
1 çay bardağı damla çikolata,
1 çay bardağı ceviz içi,
İsteğe bağlı 2 adet muz,
1 paket tart jölesi,
Süslemek için nane yaprakları.


Tarifi;
Kivileri soyup, dilimleyin.
Dibi yuvarlak olan büyük bir kaseyi streç film ile kaplayın.
Ben streç filmin zaptedilemeyen yumuşaklığına dayanamadığım için genellikle ya baklava yuflasının sarıldığı poşetleri yada fırın poşetini keserek kullanıyorum.
Kivileri kaseye ortasından başlayarak dizin.


2 poşet krem şantiyi 2 su bardağı soğuk süt ile çırpın.
Kivileri düşürmeden kivilerin üzerini krem şanti ile sıvayın.


Pandispanyanın yarısını küp küp doğrayın.
İçine 2 su bardağı soğuk süt ile çırptığınız pasta kremasını, ceviz içini, damla çikolatayı, muz dilimlerini ekleyin.
Hepsini karıştırıp, kasede ki kivilerin üzerine yerleştirin.


Pandispanyanın diğer yarısını süt veya meyva suyu ile hafifçe ıslatıp, kasenin üzerine kapatın.
Buzdolabında 3-4 saat dinlendirin.
Servis yapacağınız tabağa kaseyi ters çevirerek pastayı çıkarın.


Jöleyi üzerinde yazan tarife göre hazırlayıp, bir fırça yardımı ile pastanın üzerine sürün.
Jölenin biraz soğuması için 5-10 dakika daha buzdolabında tutun.
Not;
İçinde ki krem şantinin erimemesi için pasta buzdolabından servise yakın çıkarılmalıdır.
"Afiyet Olsun"

SULTANİ BEZELYE DİZMESİ

Mart ayında tam mevsimi iken 3 tane sultani bezelye tarifi verdim.
Bu tarif şimdilik elimde ki son sultani bezelye tarifi.
Eğer pazarda körpe bezelye bulabilirsem, Fatoş'un önerdiği gibi mısır ununa bulayıp, pişireceğim.
Bu tarifte Taze fasulye dizmesinden esinlendim.
Zeytinyağlı, hafif bir yemek oldu.
"Afiyetle Kalın"

SULTANİ BEZELYE DİZMESİ;
Malzemeler:
1 kilo sultani bezelye,
3 adet orta boy soğan,
3 adet orta boy domates,
Tuz ve yarım çay bardağı zeytinyağ.
Tarifi;
Sultani bezelyeleri temizleyin, kılçıkları varsa çıkarın.
Hiç kırmadan bütün olarak bırakıp, yıkayın.
Soğan ve domatesleri halka halka doğrayın.


Sırasıyla önce sultani bezelyenin yarısını dibi geniş bir tencereye dizin.
Üzerine halka halka doğradığınız soğan ve domatesten dizin.
Kalan bezelyeyi soğan ve domatesi tekrar dizin.
Tuzunu ayarlayın 1-1.5 su bardağı su ekleyin.
Zeytinyağını üzerine gezdirin.


Üzerine ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin.
Kısık ateşte sanki yaprak dolması pişiriyormuş gibi ağır ağır pişirin.
Hafif ılınınca veya tercihinize göre soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

26 Nisan 2010 Pazartesi

HODAN-ISPIT YAPRAĞI SARMASI

Geçen hafta eşim ve abim 1 haftalığına memleketimiz Kastamonu'ya gittiler.
Dönüşte yöresel ürünler ve hodan (ıspıt) ile geldiler.
Sağolsun abim hodanı kendisi toplamış.
Hodanı yıllardır ya pazardan alırım yada memleketten gönderilir.
Poşeti ilk açtığımda gözlerime inanamadım, hodanın bugüne kadar aldığım hodanlarda hiç karşılaşmadığım güzellikte, büyüklükte ve bol yaprakları vardı.
Pazarda ki hodanların sapı, çiçeği, 3-4 adette yaprağı olur.
Hemen işe koyuldum, kavurmak ve yumurtalı yapmak için doğramaya başladım.
Ama yaprakları doğramaya içim elvermedi, akşam karalahana dolması saracaktım, dolma içi hazırdı, hemen hodanın yapraklarını ayırdım.
Saplarını ve çiçeklerini doğrayıp, haşladım.
Yapraklar narin olduğu için haşlamadan sadece kaynar suya daldırıp çıkardım, çok rahat sarıldı.
Tadını ve hafif kaygan yapısını kaybetmeden pişti.
"Afiyetle Kalın"
Poşeti açtığım zaman tezgahın üzerine yayılan, hodanın lila-mor renkteki çiçeklerini de bir kaseye toplayıp, resim çekmek için ayırdım.
Resimde görünen çiçekler gerçek hodan çiçekleridir.


HODAN (ISPIT) YAPRAĞI SARMASI;
Malzemeler;
Hodan yaprakları,
İç malzemesi;
200 gram yemeklik kıyma,
1,5 su bardağı pirinç,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
2 adet robottan çekilmiş yada rendelenmiş kuru soğan,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı zeytinyağ, tuz,
İsteğe bağlı baharat özellikle kırmızı pul biber, karabiber.
Pişirmek için;
Tuz ve 1 çay bardağı zeytinyağı.
Tarifi;

Hodanın saplarını koparıp, yapraklarını yıkayın.
Kaynar suya batırıp, çıkarın.
Hodan yaprakları narin olduğu için kaynatmanızı tavsiye etmiyorum.
İç malzemesini çiğden hazırlayıp, iyice karıştırın.


Hazırladığınız iç malzemesini yapraklara yerleştirip, sarın.




Sardığınız yaprakları önce bir tepsiye dizerseniz, büyük olanları tencerenin dibine, küçük olanları üstlere yerleştirme fırsatınız olur.


Sarmaları tencereye dizin.
Benim sarmaların sayısı az olduğu için küçük bir çorba tenceresine ancak sığdılar : )
Üzerine tuz ve 1 çay bardağı zeytinyağını döküp, sarmaların üzerine çıkacak kadar su ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatmadan önce sarmaları sıkı tutması için, sarmaların üzerine bir tabak yerleştirin.
Kısık ateşte pişirin, sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

23 Nisan 2010 Cuma

YOĞURTLU PAZILI BULGUR KÖFTESİ

Bugün, Tuz Biber Dergisi'nin Mart sayısında yayınlanan tariflerimden birisi olan yoğurtlu pazılı bulgur köftesinin tarifini vermek istiyorum.
Körpecik pazı yaprakları pazar tezgahlarını süslemişken bu tarifi yapmanın tam zamanı.
Yaz aylarında da yoğurtlu olması sebebi ve hafifliği ile sık sık yapabilirsiniz.
Ben bu tarifi geçen yaz Sofra dergisinde görüp, denemiştim.
"Afiyetle Kalın"

YOĞURTLU PAZILI BULGUR KÖFTESİ;
Malzemeler;

1 demet pazı,
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
1 çay bardağı zeytinyağı, tuz.
Bulgur köftesi için;
Malzemeler;
2 su bardağı köftelik bulgur,
1 su bardağı un,
1 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı kimyon,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz-karabiber,
Kızartmak için;
1 su bardağı ayçiçek yağı.
TARİFİ;
Pazıların yapraklarını yıkayın ve saplarını ince ince, yapraklarını geniş geniş doğrayın.
Kaynayan tuzlu suyun içine önce saplarını atıp, biraz haşlayın.
Saplar yumuşayınca yapraklarını da ekleyip, 3-4 dakika kaynatın ve süzün.
Üzerinden soğuk su geçirip, iyice sıkarak suyunu süzün.
Hazırladığınız pazının tuzunu, yağını ekleyip, karıştırın.
Sarımsağı ezip, yoğurtla karıştırın.
Sarımsaklı yoğurtla pazıyı karıştırıp, servis tabağına yerleştirin.
Bulgur köftesini yapmak için;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın ve kaynar su ile üzerini geçmeyecek kadar ıslatın.
Şişen bulgurun içine un, yumurta, salça ve diğer baharatları ekleyin.İyice yoğurun.
Avuç içinizi yağlayın ve isterseniz fındık büyüklüğünde, isterseniz ceviz büyüklüğünde minik toplar olarak yuvarlayın.
Hazırladığınız bulgur köftelerini kaynayan tuzlu suda 4-5 dakika haşlayıp, süzgece çıkarın.
Haşlanan köfteleri kızgın yağda 4-5 dakika kızartın.
Hazırladığınız köfteleri servis tabağında ki yoğurtlu pazının üzerine dizerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgan Korusu'na ait resimlerin 3. ve son bölümünde, büyük havuzdan resimleri, ördek, kuğu, sincap gibi Emirgan sakinlerini ve 3 bölümdür yayınladığım resimlerle hazırladığım, müzikli videoyu görebilirsiniz.
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Emirgan Korusu 2010-3. Bölüm

21 Nisan 2010 Çarşamba

IBATECH 2010 3.BÖLÜM

IBATECH 4.Uluslararası Ekmek, Pasta Makineleri, Dondurma, Çikolata ve Teknolojileri Fuarı'na ait 3. ve son bölümümüzde farklı alanlarda ki firmaların ürünlerini görebilirsiniz.

Bu fuardan hep pasta fuarı diye bahsediyoruz ama fuarda sadece pasta teknolojileri değil, ekmek, çikolata, dondurma, kutu ve paketleme ürünleri, servis ürünleri, hatta sandalye ve koltuk grupları bile var.

Ekmek ile ilgili maya da dahil bütün ürünler fuarda yer almıştı.
Devasa ekmek makinaları, simit hazırlama üniteleri, hazır baklava yufkası üniteleri, yine fuarda sergilendi.










Çikolata standları da en iyi şekilde ürünlerini hazırlamışlardı.








Küçük ikramlıklar.


Tek kişilik pastalar.


Çikolata şelalesi.

Pastayı, çikolatayı iyi bir kalitede üretip, sunumunu es geçemezsiniz.
Yine birbirinden güzel pasta, çikolata, şeker, v.b, kutularının yer aldığı ürün grupları ile kutu standları.













Fuarada birbirinden farklı modellerle sandalye ve oturma grupları da yer almıştı.


1.bölümde bahsettiğim çok rahat olan mor koltuk : )


Son ürün grubumuz olan gümüş ve cam ürünlerin yer aldığı stand ışıl ışıl parlıyordu.




Bir fuarda böyle geçti, darısı bundan sonra ki fuara....
3 bölüm halinde yayınladığım resimlerden oluşan müzikli bir video klip hazırladım.
İyi seyirler;

IBATECH 2010 Pasta Fuarı
Yükleyen muhteremlegeziye