28 Mayıs 2010 Cuma

ŞEFTALİLİ ŞERİT MİLFÖY

Tatlıdan tuzluya milföy, mutfaklarımızda kendine hep yer buluyor.
Ne kadar sanayi ürünü olduğunu, çok yağlı olduğunu bilsekte, pratikliği, lezzeti, buzlukta saklanabilme özelliği ile de kolay kolay hayatımızdan çıkmayacağa benziyor.
Bu tarif milföyle yapabileceğiniz pratik bir tatlı, kışın elma dilimleri, yazın şeftali dilimleri ile hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

ŞEFTALİLİ ŞERİT MİLFÖY;
Malzemeler;
1 paket milföy hamuru,
İç malzemesi;
3-4 adet şeftali,
1 çay bardağı çeyrek halde ceviz içi,
Toz şeker,
Tarçın.
Üzeri için;1 yumurta sarısı,
Piştikten sonra serpmek için 1 su bardağı pudra şekeri.
Tarifi;
Şeftalinin kabuklarını soyup, dilimleyin.
Şeritlerden dışarı çıkmaması için meyvenin dilimler halinde olması gerekiyor.
Buzunu çözdürdüğünüz milföy yapraklarını tezgahın üzerine yerleştirin.
Milföyün üzerine bıçakla 5 adet 1 parmak uzunluğunda, milföyü koparmadan kesikler açın.
Her milföy yaprağının üzerine şeftali dilimlerini, iri parçalar halindeki ceviz içini, 1 tatlı kaşığı şekeri ve tarçını ekleyin.
Milföyün iki ucunu ortada birleştirin.
Yağlı kağıt serdiğiniz yada hafif yağladığınız tepsiye kesik kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin.
Üzerine yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkan milföylerin üzerine pudra şekeri serpin.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
İstanbul'da gemi gezilerine çıkma mevsimi geldi.
Masmavi deniz ve gökyüzü eşliğinde Kabataş-Üsküdar arasında yaptığımız gezinin ayrıntılarını, bol resimlerini ve müzikli videoyu izlemek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye- Kabataş, Üsküdar Boğaziçi Gezisi

27 Mayıs 2010 Perşembe

PANCAR SOSLU SEMİZOTU

Bu tarifi Devletşah'ın sitesinde görüp, en başta rengine vuruldum.
Tabii Devletşah'ın gün ışığı kullanarak çektiği nefis resmin yanında benimkinin lafı bile olmaz.
Pancarı sevenler için, çok güzel ve lezzetli bir sos.
Bu sosu ekmeğin üzerine sürerek, yada makarnanın yanında da kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

PANCAR SOSLU SEMİZOTU;
Malzemeler;
1 bağ semizotu,
2 adet kök pancar,
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
Tuz, zeytinyağ.

Üstte ki resim sosun yoğurt karıştırılmamış halidir.
Tarifi;
Semizotunu yaprak yaprak ayırıp, yıkayın ve iyice süzün.
Pancarları soyup, yumuşayana kadar haşlayın.
Haşlanan pancarları Rondo da püre haline getirin.
Tuzunu ve biraz zeytinyağını ilave edin.
Sarımsaklı yoğurt ile karıştırın.
Semizotunu servis tabağına alın.
Üzerine hazırladığınız sosu yerleştirin.
En üste biraz daha zeytinyağı dökebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Salı günü Bakırköy'de düzenlenen "Katre Emek Yolu Projesi" ile ilgili törenin görüntülerini ve ayrıntılı bilgiler için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Katre Emek Yolu Projesi

24 Mayıs 2010 Pazartesi

ENGİNAR KASESİNDE ALİ NAZİK

Bu tarif, bu sezonun son enginar tarifi olacak.
Enginarı kase şekli ile kullanmayı çok seviyorum.
Her şey enginar kasesinin içinde çok güzel duruyor.
Bu enginarları aldığım zaman "acaba nasıl değişik bir tarif yapsam?" derken, aklıma Türk Mutfağının en lezzetli yemeklerinden birisi olan Ali Nazik geldi.
Miktarı az olduğu için hemen 2 patlıcanla Ali Nazik hazırladım ve limonlu suda haşladığım enginar kaselerinin içinde sundum.
Oldukça lezzetli ve şık bir yemek ortaya çıkmış oldu.
"Afiyetle Kalın"
ENGİNAR KASESİNDE ALİ NAZİK;
Malzemeler;
4 adet kase şeklinde enginar,
1 adet limon,
Ali Nazik için;
2 adet patlıcan,
1 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
100 gram kıyma,
1 adet küçük boy kuru soğan,
1 adet sivri biber,
1 adet kırmızı biber,
1 adet domates,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz, karabiber, zeytinyağı.
Üzerine;
2 yemek kaşığı kızdırılmış tereyağ,
İsteğe bağlı kırmızı toz biber.
Dereotu dalları.
Tarifi;
Enginarları limonlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Ali Nazik Tarifi;
Soğanları çok küçük doğrayarak, 5-6 kaşık zeytinyağında kavurun.
Yine küçük doğradığınız sivri ve kırmızı biberleri, domatesi ilave edin.
Son olarak kıymayı ilave edin ve tuz, karabiber, istediğiniz baharatları ve salçayı ekleyip, pişirin.
Patlıcanları yıkayın ve çatalla üzerini 4-5 yerinden delin.
Ocağın üzerine yerleştirin ve arada bir çevirerek iyice pişmesini sağlayın.
Közlenen patlıcanların kabuklarını soyun ve bıçakla çok küçük olarak kesin.
İsterseniz mutfak robotundan geçirerek pürüzsüz bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Patlıcanlara tuz ve 2-3 kaşık zeytinyağı ekleyip, karıştırın.
Patlıcanları, çırpılmış sarımsaklı yoğurdun içine ekleyin.
Enginar kaselerini servis tabağına yerleştirin ve hazırladığınız yoğurtlu patlıcanları enginar kaselerinin içine yerleştirin.
Üzerine kavrulmuş kıymayı yerleştirin.
Son olarak kızdırılmış tereyağ dökerek, dereotu ile süsleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Kapalıçarşı, İstanbul'da gezilmesi ve görülmesi gereken tarihi yerlerin başında geliyor.
Geçen hafta ziyaret ettiğimiz Kapalıçarşı resimleri ve yazısı için, bakınız;
Muhterem'le Geziye- Kapalıçarşı-Grandbazaar

22 Mayıs 2010 Cumartesi

KAHVALTI MASASI-7

Bu sabah, annem ve yengem bende kahvaltıdaydı.
Ablam ve kızkardeşim de bize katılacaktı, masayı ona göre hazırlamıştım ama aşırı yağış yüzünden gelemediler.
Kahvaltı için klasik kahvaltı mönüsü (kızartma, börek gibi) hazırladım.
Domates salatasına ayrı bir öncelik verdik, çünkü domatesler bugünlerde hem tadı, hemde kokusu ile tam kıvamında.
Patatesi daha çok yeğenim ve kızım için, körpecik sivri biberleride bizim için kızarttım.
Tabii sosisi de daha çok çocuklar tercih etti.
Sigara böreğini çok yağ çektiği için tavada bol yağda değilde, fırında pişirdim.
Annemin hazırladığı el yapımı kivi ve çilek reçeli de masada kaymak ile birlikte yer aldı.
"Afiyetle Kalın"


KAHVALTI MÖNÜSÜNDE YER ALANLAR;
 

Fırında Sigara Böreği


Patates ve sivri biber kızartması


Domates ve biberli sosis


Domates salatası


Annemin yaptığı; Kivi ve Çilek reçeli, kaymak.


Çilekli Pasta

21 Mayıs 2010 Cuma

TAHİNLİ ÇÖREK

Anneler günü çay davetimde tahinli çöreklerden hazırlamıştım, tarifini yayınlamak bugüne kaldı.
Bu çöreğin yapılışı ve malzemeleri Tarçınlı Çörek ile aynı.
Sadece arasında tarçın, damla çikolata yerine tahin var.
*Bu tarifimi;
Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 60' a ev sahipliği yapan arkadaşım Gelibolu17'ye gönderip, kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
"Afiyetle Kalın"
TAHİNLİ ÇÖREK;
Malzemeler;
6,5 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
5,5 yemek kaşığı tereyağ yada sıvıyağ,
1 adet yumurta,
1 adet limon kabuğunun rendesi,
3 su bardağı un,
1 adet küçük boy (42 gram) yaş maya,
1 su bardağı ılık süt,
2 çay bardağı tahin,
6 yemek kaşığı toz şeker + 1,5 yemek kaşığı tarçın,
Kağıt pasta kapsülleri.
Tarifi;
Mayayı ılık sütte eritin.
Diğer hamur malzemelerini de ilave ederek hamuru yoğurun.
Hamurun üzerini örterek 2 saat mayalandırıp, kabarmasını bekleyin.
Kabaran hamuru ikiye bölerek pezileyin.
Hamur pezilerini dikdörtgen biçimde açarak üzerine 1 küçük çay bardağı tahini sürün.
Tahinin üzerine tarçın ve 3 yemek kaşığı tozşeker serpin.
Hamuru rulo olacak şekilde sarın.
2 parmak genişliğinde kesin,
Not;
Hamuru büyük kesmeyin, mayalı bir hamur olduğu için kabarıp, büyüyor.
Pasta kapsüllerini fırın tepsisine dizin.
Kapsüllerin içine kestiğiniz ruloları, kestiğiniz yeri yukarı bakacak şekilde dizin.
Diğer peziyi de aynı yöntemle hazırlayıp, pasta kapsüllerine dizin.
Tepside 20 dakika yada biraz daha uzun mayalandırın.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

19 Mayıs 2010 Çarşamba

KEMİKLİ ETLİ KARA LAHANA SARMASI

Kemikli etle pişirilen bu kara lahana sarmasını kızkardeşim Tuğba hazırladı.
Biz kara lahanayı klasik bir şekilde pişiriyoruz.
Kızkardeşim Trabzon'lu bir aileye gelin gitti, bu şekilde pişirmeyi de eşinin ailesinden öğrendi.
Geçen kış, Tuğba'ya misafirliğe gittiğimizde bize kara lahanayı bu şekilde hazırladı.
Kemikli et ve halis muhlis Trabzon tereyağı ile nefis bir sarma olmuştu.
Ellerine sağlık canım : )
"Afiyetle Kalın"

KEMİKLİ ETLİ KARA LAHANA SARMASI;
Malzemeler;
5-6 parça kemikli kaburga eti,
2 bağ kara lahana,
İç malzemesi;
250 gram satır kıyması,
3 adet büyük boy kuru soğan,
2 su bardağı pirinç,
1 çay bardağı bulgur,
2 adet domates rendesi,
1 yemek kaşığı salça,
2 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber.
Üzeri için,
ayrıca 3-4 parça tereyağ.

Tarifi;
Kara lahanaların saplarını koparıp, yıkayın ve haşlayın.
İç malzemelerini karıştırın, domates rendesinin etkisi ile sulu bir iç harcı olacak.
Lahanaları biraz tombul olacak şekilde sarın.
Tencerenin dibine yıkadığınız kemikli etleri yerleştirin.
Dolmaları kemiklerin üzerine sıkı sıkı değil, gelişi güzel yerleştirin.
Tencerenin içine 1 su bardağı su ilave edin.
Sarmaların üzerine de 3-4 parça tereyağ ekleyin.
Kısık ateşte su eksilinceye kadar ağır ağır pişirin.
Tekrar 1 su bardağı su ilave edip, kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Son olarak 1 su bardağı su ilave ederek kısık ateşte pişirin.
*Tuğba sarmanın suyunun 3 kerede, suyu bittikçe eklenmesi gerektiğini söyledi.
Pişen sarmaları sıcak sıcak kemikli eti ile birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"

18 Mayıs 2010 Salı

ENDİVYEN SALATASI

Endivyen'i bilir misiniz?
İlk önce yemek dergilerinde gördüğüm endivyenin ince uzun kıvır kıvır hali çok hoşuma gitmişti.
Semt pazarıma gelince de hemen 1 demet almıştım.
Tabii fiyatı normal kıvırcığa göre daha pahalı.
Endivyen ile salata da yapabilirsiniz, yemeklerinizi, garnitürlerinizi ve salatalarınızı süslemede de kullanabilirsiniz.
Bakınız; Ekmek Kasesinde Salata
"Afiyetle Kalın"

*Bu tarifim de Tuz Biber dergisinin Mart sayısında yayınlandı.

ENDİVYEN SALATASI;
Malzemeler;

1 adet endivyen (kıvırcığın ince uzun yaprakları olan bir cinsi)
1 kase pancar turşusu,
1 kavanoz bebek mısır,
1 kase çiçek şeklinde cips,
10 adet cherry domates,
Taze nane ve reyhan yaprakları,
Sosu için;
Yarım çay bardağı zeytinyağ
Yarım çay bardağı elma sirkesi,
Tuz.

Tarifi;
Endivyenin yapraklarını ayırın, yıkayın.
Sirkeli suda 10 dakika bekletip, iyice süzün.
Salata kasesine suyu süzülen endivyenleri yerleştirin.
Üzerine küp küp doğradığınız pancar turşusunu yerleştirin.
Reyhan yada nane yapraklarını kasenin kenarına dizin,
üzerine ikiye bölünmüş bebek mısırlarını yerleştirin.
Cipsleri salatanın üzerine serpiştirin.
Cherry domatesleri de ikiye bölerek kenarlarına yerleştiri.
Sos malzemelerini karıştırın.
Salatayı servis yapmadan hemen önce sosunu dökerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Lale mevsiminde çekilmiş resimlerini görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yedikule Soğanlı Bitkiler Parkı


16 Mayıs 2010 Pazar

BENEKLİ (KİVİLİ) CHEESECAKE

YAMAN ETKİNLİK=CHEESECAKE ŞÖLENİ
Yaman etkinliğimizin bu ay ki konusu cheesecake.
Ev sahibimiz, Eya's Cookies blogunun sahibi olan Zehra Hanım.
Zehra'ya kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.

Ben bu etkinlikten önce hiç cheesecake yapmamıştım.
Merak ediyordum ama ya tutmazsa diye hep erteliyordum.
Etkinlik vesile oldu, ilk cheesecake'mi yapmış oldum.
Artık gelsin limonlu-çilekli vb. cheseecake'ler, hepsini tek tek deneyeceğim : )


Notlar;
*Aslında kivi ile klasik bir cheesecake yapacaktım, sonradan kivinin siyah çekirdekleri ile uyumlu olsun diye kremasına haşhaş tohumlarından ekleyince "benekli cheesecake" ismini almış oldu.
*Hemen hemen her tarifte 2 peket labne peyniri yazıyordu, ben ne olur ne olmaz diyerek 3 paket aldım.
Keşke 4 paket alsaymışım, benim dikkat etmediğim konu kelepçeli kalıbımın 25 cm olmasıydı.
Kalıbımın büyük olması yüzünden umduğumdan daha ince bir cheesecake oldu.
*Cheesecake ki öğleden sonra hazırladım, 1 gece bekletip, ertesi gün sabahtan üzerini hazırlayıp, birazda buzdolabında beklettikten sonra servis yaptım.
*Üzerinde ki kivi püresini tart jölesi ile karıştırdım ama canlı bir renk için elmalı-kivili jöle ile çok daha güzel bir renk ortaya çıkar.
"Afiyetle Kalın"


BENEKLİ CHEESECAKE;
Malzemeler;
25 cm'lik kelepçeli kalıp için;
Tabanı için;
2 paket Eti Burçak bisküvi,
125 gram tereyağ,
1 yemek kaşığı tarçın.
Kreması için;
4 adet yumurta,
1 küçük paket krema (200 gram)
1 su bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
4 paket 250 gramlık labne peyniri,
1 küçük tüp Dr. Oetker vanilya esansı,
1 küçük tüp Dr. Oetker limon esansı,
2 yemek kaşığı haşhaş tohumu.
Üzeri için;
4 adet kivi,
1 küçük paket tart jölesi,
2 yemek kaşığı toz şeker,
Süslemesi için;
2-3 adet kivi ve nane yaprakları.

İlk kez yapacak olanlar için yapım aşamasının tek tek resimlerini çektim.


BENEKLİ (KİVİLİ) CHEESECAKE TARİFİ;
Burçak bisküvileri robotta un haline gelinceye kadar çekin.
İçine tereyağ ve tarçın ekleyip, yoğurun.


Kelepçeli kalıbın dibine hazırladığınız karışımı bastırarak yerleştirin.


Kremasını hazırlamak için;
Kremayı, labne peynirini karıştırın.
Tek tek yumurtaları ekleyerek her seferinde tekrar karıştırın.
Diğer krema malzemelerini ekleyerek karıştırın.


Kelepçeli kalıbın altını ve yan tarafını alüminyum folyo ile sarın.
Kremayı kalıbın dibindeki bisküvili bölümün üzerine dökün.
Kalıbı başka bir tepsinin içine yerleştirin.
Tepsinin içine yarıya kadar su doldurun.


Önceden ısıttığınız düşük ısıda ki fırında tahminen 1 saat pişirin.
Pişme sırasında fırının kapağını açmayın.
Piştiği zaman fırının içinde soğutun.


Vaktim olduğu için fırından çıktıktan sonra 1 gece beklettim.


Kivileri soyup, ortasında ki ağaçsı bölümü çıkarın ve robottta püre haline getirin.
Tart jölesini 3 çay bardağı su ve 2 yemek kaşığı toz şeker ile pişirin.


Jöleyi donmadan karıştıra karıştıra soğutun.
Kivi püresini jöleye ekleyin.


Hazırladığınız karışımı cheesecake'in üzerine yayın.
Buzdolabında 2-3 saat bekletin.
Islattığınız bir bıçağı kalıpla cheseecake arasından geçirerek yapışıklıkları açın, kalıptan çıkarın.


Servisten önce kivi dilimleri ve nane yaprakları ile süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

15 Mayıs 2010 Cumartesi

KAHVALTI MASASI-6

Bir kaç ay önce Pazar kahvaltısına misafirlerimiz vardı.
Resimde gördüklerinizden oluşan bir mönü hazırladım.
Masayı kurdum ama masayı hazırladıktan sonra resmini çekmeye fırsat bulamadan misafirlerimiz geldi.
Hiç sevmediğim çekingenliğim sebebi ile misafirlerin yanında resim çekemedim.
Kahvaltıdan kalanlarla aynı masayı ikindi vakti tekrar kurdum ve kızımla beraber ikindi çayı içtik.
Bende masanın resimlerini o zaman çektim.
Mönü oluşturmak amacı ile o gün yaptıklarım kayıt altına alınmış oldu : )


Kahvaltı mönüsünde yer alanlar;


Kıbrıs Ekmeği (Hellim peynirli ekmek)



Kereviz Salatası


Pancarlı Yumurta Dolması


Peynir Tabağı ( beyaz peynir, kaşar peynir, köy peyniri, Van otlu peyniri, cherry domates)


Kış aylarının vazgeçilmezi tahin-pekmez, kestane balı, çilek reçeli, kaymak.

"Afiyetle Kalın"