29 Haziran 2010 Salı

MUHTEREM'LE AFİYETLE 4 YAŞINDA!

Muhterem'le Afiyetle 4 yaşında!
2006 yılında başladığım yemek blogu serüvenim bıkmadan, şimdilik bir aksilik çıkmadan, devam ediyor, İnşallah daha da devam edecek.
Geçen yıl dediğim gibi bizim evde yemek piştiği sürece ben buradayım, beklerim efendim : )
"Afiyetle Kalın"

*Resimleri son 1 senede yaptığım bazı yemeklerin resimlerinden oluşturdum.

28 Haziran 2010 Pazartesi

TAZE ZENCEFİLLİ SEBZELİ PİLAV

Zencefili genellikle hamur işi, çorba ve sıcak içeceklerde toz olarak kullanıyorum.
Geçen kış merak edip tazesini aldım ama ne yapabilirim diye epey bir araştırma yapmam gerekti.
Yemek dergisinde gördüğüm "taze zencefil şerbeti" ve Afiyetle.com'da gördüğüm sebzeli pilav taze zencefil ile denediğim tarifler oldu.

Zencefilin yumuk yumuk olan görüntüsünün aksine inanılmaz güzellikte, limon ve mentol karışımına benzeyen nefis bir kokusu var.
Bir zencefil dilimini bütün gün koklayabilirim : )
Taze zencefilin fiyatı biraz pahalı, fakat acımsı bir tadı olduğu için yemeklere fazla ekleyemiyorsunuz.
1 kök zencefili yemeklere az miktarda ekleyip, 2-3 ayrı yemekte kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

TAZE ZENCEFİLLİ SEBZELİ PİLAV;
Malzemeler;
2 su bardağı kepekli pirinç,
1 adet havuç,
1 adet kuru soğan,
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
1 tatlı kaşığı rendelenmilş taze zencefil,
1 tatlı kaşığı köri,
1 tatlı kaşığı kimyon,
Tuz, zeytinyağı.
Tarifi;
Kepekli pirinci ayıklayıp, ıslayın.
Pilav tenceresine 1 büyük çay bardağı zeytinyağı ekleyin.
Rendelediğiniz soğanı kavurun.
Suyunu iyice süzdüğünüz kepekli pirinci ilave edip, kavurmaya devam edin.
Pirinçler biraz kavrulunca içine haşlanmış yeşil mercimeği, rendelenmiş taze zencefili, şerit halinde doğranmış havuçları, baharatları, tuzunu ve 3-4 bardak su ilave edin.
Kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Kepekli pirinç daha geç piştiği için eğer pişmemişse üzerine az miktarda su ekleyip, pişirmeye devam edebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

22 Haziran 2010 Salı

ÇAY DAVETİ 9


Çay davetlerinde kalabalık bir misafir grubunuz varsa mecburen tabaklarda servis yapıyorsunuz.
Davetli sayısı masaya sığacak sayıda ise masa kurmak ve masada servis yapmak daha kolay oluyor.
Misafirlerinizde istediği yiyeceği seçerek, istediği kadar alma özgürlüğüne kavuşmuş oluyor.
En güzeli de bir masa çevresinde ortam daha samimi oluyor.





ÇAY DAVETİ MÖNÜSÜ;

Pratik Yufka Mantısı
Hazır yufkadan yapılan bu pratik mantı misafirlerimin en çok ilgi gösterdiği ürün oldu.
Sosluklara yerleştirdiğim sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile birlikte servis yaptım.


Mayalı Kesme Poğaça



Gülizar


Buğday Salatası


Zeytinyağlı Biber Dolması


Un Kurabiyesi


Kemalpaşalı Muhallebi

"Afiyetle Kalın"

20 Haziran 2010 Pazar

HAİN SALDIRIYI KINIYORUM!

Kahrolasıca PKK yine gencecik fidanlarımızı, evlatlarımızı şehit etti.
Hakkari Şemdinli'de gece yarısı gerçekleştirilen hain saldırıda 11 askerimiz şehit oldu, 14 askerimiz ise yaralandı.
Şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralanan askerlerimize de acil şifalar diliyorum.

KARA HABER
Gencecik fidanlar cansız düştü yere,
Hepsinin umutları vardı tezkere alırsam diye,
Dönünce yeni bir hayat kurup, başlayacaklardı işe,
Aileleri hayaller kurdu onların yerine,
Evladım gelecek, yuvasını kuracak, bana torun verecek diye,
Bugün kara haber geldi eve,
Oğlun şehit olmuş dediler ne çare,
Ateş düştüğü yeri yakar,
Fayda etmez hiç bir avuntu ve vakar,
Evlat gitti gelmeyecek,
Bu hep böyle mi devam edecek?
Bu gidişe kim "dur" diyecek?

Muhterem Erdoğan/ 20.06.2010

18 Haziran 2010 Cuma

2010 İSMEK FESHANE SERGİSİ-AŞÇILIK

13. İsmek Feshane Sergisi'ne Salı günü gittim.
Sergiden bol bol resim çektim.
Sergi ile ilgili izlenimlerimi yazdığım ve pek çok branştan karma resimler yayınladığım yazıyı görmek için, bakınız; 13. İsmek Feshane Sergisi
En çok talep gören "El Sanatları" branşlarından ve bazı diğer branşlardan resimler çektim.
Her yıl sergiye gidince uğramadan duramadığım "Yemek Branşı" bu yıl "Aşçılık" olarak yer almıştı.
Osmanlı Mutfağı'na ait bölümü ise ne yazık ki göremedim, ya hepsi aşçılık çatısı altında birleşti yada ben sergide ki yerini göremedim.

Aşçılık standı, muhteşem yemek takımları ve aksesuarlarından oluşan masa düzenlemesi, Türk Mutfağına ait pek çok tarifi ve interaktif yemek yapımları ile sergide yer almıştı.

Sergilenen yemekler, hazırlanan muhteşem masa, yemek takımları çok güzeldi.
Ayrıca biz standdayken aşçılık hocası koko star hazırlayarak standdaki ziyaretçilere ikram etti.
Akşam 17.30'da da börek hazırlayacaklarını ilan ettiler.
Anlaşılan sergi boyunca bu tür interaktif uygulamalara yer verdiler.

Ben sergiye Salı günü gittim, Çarşamba günü de İkbal Gürpınar programını canlı olarak Feshane'den sunmuş.
Aşçılık bölümünden ve diğer yerlerden çok güzel görüntüler çekmişler.
Programın videolarını izlemek için, tıklayın.





Aşçılık bölümünün hazırlayıp, sunumunu yaptığı yemeklerden resimlerle sizi başbaşa bırakıyorum.
Unutmayın, sergi Pazar gününe kadar açık.

Kaplama Pasta-III. Ahmet Çeşmesi



Beykoz Kebabı

Piliç Sarma

Rezene Göbeğinde İç Bakla

İmam Bayıldı Üçlüsü

Kuzu Sırtı

Enginar Kalbi Dolması

Kakuleli Tavuk Köftesi

Meze Tabağı

Topik

Hanım Göbeği

Ekmek Kadayıfı

Sütlü İrmik Tatlısı

Armut Tatlısı

"Afiyetle Kalın"

17 Haziran 2010 Perşembe

REGAİB KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN!

MÜBAREK REGAİB KANDİLİNİZ KUTLU OLSUN.
Yapılan hayırların,iyilik ve ibadetlerin her birine yüz sevap yazılan üç aylardan biri olan Recep ayının Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece olan bu ilk Cuma gecesi Regaib Kandili'dir.
Hastalara şifa,borçlulara eda,kimsesizlere hami,muhtaca dost eli,
Küslere barış,işsize iş,mekanı olmayana hayırlı mekan,
Evladı olmayana hayırlı evlad,rızgı dar olanlara bolluk,
Sıkıntısı olanlarada hayırlı kolaylık nasib eyle YA RABBİ..!
Dualarınız kabul,kandiliniz mübarek olsun.

16 Haziran 2010 Çarşamba

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN ŞÖBİYET

Hazır baklava yufkasını sık sık kullanıyorum.
Eskiden baklavalık yufka bayram dışında kolay kolay bulunmazken şimdi yeri ve zamanı olmadan her an bulunabiliyor.
Bugüne kadar bu yufkalarla pek çok tarif denedim, başından beri "şöbiyet yapacağım" diyordum en sonunda onu da denedim.
Kareleri keserken deneme amaçlı birazını büyük, birazını küçük kestim.
Kendinize yaparken büyük, misafire yaparken bereketli olsun diye küçük kesebilirsiniz.
Tatlının çıtır çıtır olmasını istiyorsanız, şerbetin yada tatlının birinin ılık, diğerinin soğuk olmasına dikkat edin.
İç malzemeniz artarsa "İrmikli Bonbon" hazırlayabilirsiniz.
Ben şöbiyeti ortasında ki irmikli bölüm yüzünden çok seviyorum.
"Afiyetle Kalın"

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN; ŞÖBİYET
Malzemeler;
15 adet baklavalık yufka,
300 gram tereyağ,
İç malzemesi;
2 su bardağı süt,
1 büyük çay bardağı irmik,
1 küçük çay bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi,
Şerbeti için;
3 su bardağı toz şeker,
3 su bardağı su,
Yarım limon,
Üzerine;
Toz Antep fıstığı.


Tarifi;
Şerbet malzemelerini kaynatıp, şerbeti soğumaya bırakın.
Tereyağını eritin.
Baklavalık yufkaları 3 adette bir tereyağ sürerek üst üste dizin.
En üsttekinin üzerine de tereyağ sürün.


Yufkaları, büyüklüğünü kendinize göre ayarlayıp, kare kare kesin.
Ceviz hariç, iç malzemesini karıştıra karıştıra muhallebi gibi pişirin.
Soğuyan muhallebiden karelerin ortasına yerleştirip, üzerine ceviz içi serpin.
Karelerin bir ucunu diğer ucunun üzerine getirip, kapatarak üçgen şekli verin.


Fırın tepsisini tereyağ ile yağlayın.
Hazırladığınız şöbiyetleri ucu diğerinin altında kalacak şekilde tepsiye yerleştirin.


Erimiş tereyağını şöbiyetlerin üzerine gezdirin.
Önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Önceden kaynattığınız ve soğuttuğunuz şerbeti ılık halde ki tatlının üzerine dökün.
Biraz dinlendirip, toz antep fıstıkla süsleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Pazar gününe kadar açık olan 13. İsmek Feshane Sergisi ile ilgili bilgi almak ve resimleri görmek için, bakınız; Muhterem'le Geziye-13. İsmek Feshane Sergisi