29 Temmuz 2010 Perşembe

TATİL

Tatile çıkanlar kervanına bende katılıyorum.
Kısmetse siz bu yazıyı okuduğunuz da ben İstanbul'da olmayacağım.
Tatil yerimiz belli, Çatalzeytin'de ki köyümüz.
Daha önce köyümüzle ilgili bir video hazırlamıştım, nasıl bir yer olduğunu görmek için seyredebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


Çatalzeytin ismail Köyü
Yükleyen muhteremlegeziye

MİM=İNTERNETTE YEMEKTEYİZ

İnternette Yemekteyiz mimi yeni bir mim.
Konusu, eğer yemekteyiz yarışmasına katılsaydınız, masanız ve mönünüz nasıl olur du?
Beni sevgili Papatya Prenses mimledi.
Bende;

Deryayla

Mis kokulu Lezzetler

Mandalin Çıkmazı arkadaşlarımı mimliyorum.

Yarışmaya katılsaydım, 1.resimdeki gibi cıvıl cıvıl çiçekleri olan bir yemek takımı kullanırdım.


Bembeyaz bir masa örtüsü kullanıp, üzerine yemek takımının çiçeklerine uygun runner yerleştirirdim.
Yine takıma uygun hem bez, hemde kağıt peçeteler kullanırdım.


Masa çiçeğimi, bordo runnera uyması için beyaz çiçekli olarak kullanırdım.
İnci-boncuk-pul-kurumuş çiçek yapraklarını asla masaya koymazdım.

Mönüm;

Mantılı Nohutlu Çorba


Patlıcan Burger


Sebzeli Börek


Endivyen Salatası


Pirinç Pilavı


Arpacık Soğanlı Mantar Sote (pilavın yanında)


Soslu tavuk (pilavın yanında)
Not; resimdeki gibi bütün bir but ile değil, baget ile hazırlardım.


Kemalpaşalı Muhallebi

28 Temmuz 2010 Çarşamba

EBRULİ KEK

Yıllar önce bu kadar çok televizyon kanalı yokken gazeteler televizyon eki verirdi.
Milliyet gazetesi de her Cumartesi oldukça kapsamlı güzel bir televizyon eki veriyordu.
Derginin en son sayfasında yemek tarifleri olurdu.
O sayfaları koparıp, kendime ayrıca bir kitapçık hazırlamıştım.
Bu tarifi o zaman bu ekten öğrenmiş ve hemen denemiştim.
İçindeki kakaonun nasıl böyle şekil aldığını misafirlerim merak edip, sorarlardı.
Şimdi bu tarif "zebra kek" olarak sık sık bloglarda yer alıyor.
Açıkçası zebra kek olarak daha haşmetli ve güzel görünüyor.
Misafirim az olduğu zaman yada kendimize yetecek kadar az miktarda kek yapacağım zaman baton kek kalıbı ile bu keki yapıyorum.
Kek hamurunu kaşık yada kepçe ile kalıba dökmeniz hârelerin kalınlığını belirleyecektir.
Ben kaşıkla döktüğüm için daha ince çizgiler halinde oluyor.
"Afiyetle Kalın"
EBRULİ KEK;
Malzemeler;
3 adet yumurta,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı toz şeker,
3-3,5 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
2 yemek kaşığı kakao,
Kek kalıbını yağlamak için çok az margarin.
Sos için;
1 paket çikolatalı sos,
2 su bardağı süt,
Süslemek için;
2 yemek kaşığı hindistan cevizi.

Tarifi;
Yumurtaları ve şekeri çırpın.
Sütü ve sıvıyağı ekleyip, karıştırın.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin ve karıştırın.
Un için 3- 3 buçuk bardak diye ölçü verdim fakat yumurtanızın boyutuna, kullandığınız su bardağının büyüklüğüne bağlı olarak bu miktar değişebilir.
Kek hamurunuz sert olmayan akıcı kıvamda olmalıdır.
Kek hamurunun yarısına kakao ekleyip, iyice çırpın.
Kek kalıbınızı margarin ile yağlayıp, hafif unlayın.

Kalıbın içine, kaşık yada küçük bir kepçe yardımı ile birbirinin üzerine gelecek şekilde 1 sade hamur, 1 kakaolu hamur olarak kek hamurunu yerleştirin.

Önceden ısıtılmış ama kızgın olmayan düşük ısıda ki fırında kapağını hiç açmadan pişirin.
Pişmesine yakın kürdan yardımı ile pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.

Pişen keki kalıbında soğuttuktan sonra servis tabağına çıkarın.
Keki sade olarak ta tüketebilirsiniz.
Sos için;
Çikolatalı sosu süt ile birlikte pişirip, karıştırarak soğutun.
Kekin üzerine sosu dökün.
Üzerini hindistan cevizi ile süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

Bu zebra keki, kızkardeşim Tuğba'da yemiş ve resimlerini çekmiştim.
Ebruli kek hazırlama yöntemini, yuvarlak kek kalıbı kullanarak hazırlayabilir, zebra kek yapabilirsiniz.

27 Temmuz 2010 Salı

KAR YAĞDI KURABİYE

Kar yağdı kurabiye klasik kurabiyelerden farklı olarak, ıslatılarak hindistan cevizine bulanıyor.
Yemek dergisinde ki orjinal tarifte 4 yumurta vardı ama ben 2 tane kullandım.
Şekerli suya batırmadan önce kurabiye oldukça sert oluyor.
Şekerli su ile yumuşatıp, hindistan cevizine bulayarak kurabiyeyi tamamlıyoruz.
"Afiyetle Kalın"

KAR YAĞDI KURABİYE;
Malzemeler;
250 gram tereyağı veya margarin,
4 kahve fincanı toz şeker,
2 adet yumurta,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
4-5 su bardağı un,
Üzeri için;
1 su bardağı hindistan cevizi,
1 su bardağı su,
1 büyük çay bardağı toz şeker.
Tarifi;
Tereyağını eritin, sıcakken şekerle karıştırın.
Bu karışım ılınınca yumurtaları ekleyin.
Ayrı bir kapta unu, kabartma tozu, vanilyayı karıştırın.
Not;
Kullanacağınız un miktarı, yumurtanızın iriliğine, kullandığınız ölçü kabının büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir.
Yağ, şeker, yumurta karışımına unu ekleyerek kurabiye hamurunu elde edin.
Hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar kopararak yuvarlayın.
Yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Orta hararette ki fırında pişirin.
Bu arada;
Suyu kaynatıp, şekeri içinde eritip, soğutun.
Pişen ve soğuyan kurabiyeleri önce bu suda ıslatıp, hindistan cevizine bulayın.
"Afiyet Olsun"

26 Temmuz 2010 Pazartesi

BERAT KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN!


Mübarek Berat Kandilimizi kutlar, Hayırlara vesile olmasını dilerim.

Cenab-ı Hak buyuruyor:
'Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir...'(Duhan, 44/1-4)
Ayette geçen, 'mübarek gece'den maksat; Berat gecesidir.
Kur'ânı Kerim bu gecede, Yedinci semadan dünya semasına indirildi.
Kadir gecesinde ise ilk kez Peygamber Efendimize indirilmeye başlandı.
Bu gecenin, dört adı vardır. "Mübarek gece", "Berae gecesi" "Sakk gecesi", "Rahmet gecesi". Ve denildi ki bununla Kadir Gecesi arasında kırk gün vardır.
Berae ve Sakk gecesi denilmesi hakkında da denilmiştir ki,
haraç tamamen alındığı zaman beraetlerini (temize çıkmalarını) dile getiren
bir sened yazıldığı gibi, Allah Teâlâ da bu gece mümin kullarına beraet yazar.
Ve denilmiştir ki bu gecede beş özellik vardır:
Bu gecenin beş özelliği vardır:
1) Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır.
2) Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından
melekler gönderilir.

3) Bu gece bağışlanma ve af gecesidir.
4) Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.
5) Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir.
Bu yetkinin üçte biri Şaban'ın onüçüncü günü, üçte biri Şaban'ın ondördüncü günü,
geri kalan üçte biri de Şaban'ın onbeşinci günü verilmiştir.
(Yazı http://www.biriz.biz/itikat/berat.htm sitesinden alınmıştır)

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
1 ay süren 2010 İsmek Feshane Sergisi resimlerinden sonra gezi yazılarına tekrar başladım.
İlk gezimiz Kastamonu'nun doğa ile iç içe olan ilçelerinden Bozkurt'a olacak.

Ayrıca bakınız;
Abana-Bozkurt karayolunun üzerinde yer alan 700. Yıl Şehitler ve Gaziler Anıtı

23 Temmuz 2010 Cuma

BEZELYE SALATASI


Taze bezelyeler dondurucuda ki yerlerini aldılar.
Şimdi kullanılmak için önce Ramazan'ı, sonra kışı bekliyorlar.
Girdiği her tarife şıklık ve lezzet katan bezelye, salatalarda da vazgeçilmez bir unsur.
Bezelye, Amerikan salatasının da baş aktörüdür.
Bu tarif Amerikan salatası olarak değil, evdeki garnitürü değerlendirmek amacı ile yapıldı.
Bu salatayı sade bir sos ile hazırlayabilirsiniz veya mayonez karıştırılmış yoğurt ile birlikte servis yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

BEZELYE SALATASI;
Malzemeler;
2 su bardağı haşlanmış veya konserve bezelye,
1 kavanoz garnitür,
1 su bardağı haşlanmış mısır,
1 çay bardağı doğranmış kırmızı biberli yeşil zeytin,
Sos için;
Zeytinyağı, tuz,
İsteğe bağlı;
1 su bardağı yoğurt,
1 yemek kaşığı mayonez.
Tarifi;
Haşlanmış veya konserve bezelyeyi iyice süzün.
İçine garnitürü, mısırı, halka halka doğranmış kırmızı biberli yeşil zeytini ekleyin.
İsterseniz maydanoz ve dereotu gibi yeşillikleri de ekleyebilirsiniz.
Tuzunu ve yağını ilave edip, karıştırın.
Yoğurt ve mayonezi çırpın, salatanın yanında servis yapın.
"Afiyet Olsun"

22 Temmuz 2010 Perşembe

PRATİK TİRAMİSU

Baştan söyleyeyim, bu tarif pratik tiramisu tarifidir.
Yıllar önce Sofra dergisinde yayınlanmıştı.
Aslına uygun yapılan tiramisuda malzemeler ve yapım tamamen farklı oluyor.
Bu tarif ise pandispanyasının hazır olması sebebi ile çok vakit almayan hemen hazırlanabilecek bir tarif.
Tabii ben kremasını bol bol sürüp, birde soğumasına fırsat vermeden resmini çekince kreması akıyormuş gibi bir görüntü ortaya çıktı ama tadı çok güzel olduğu için bunu fazla önemsemedik.
"Afiyetle Kalın"

PRATİK TİRAMİSU;
Malzemeler;
1 adet hazır kakaolu pandispanya,

Pandispanyayı ıslatmak için;
1 çay fincanı sıcak su,
2 çorba kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı kakao,
1 tatlı kaşığı Türk kahvesi,

Kreması için;
4 su bardağı süt,
3 kahve fincanı un,
1 yumurta,
3 kahve fincanı toz şeker.
1 paket (200 gram) labne peyniri,

Üzerine serpmek için;
1 tatlı kaşığı kakao,
1 tatlı kaşığı Türk kahvesi.

Tarifi;
Krema malzemelerini (labne hariç) iyice karıştırın.
Tencereyi ocağa alıp, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Piştikten sonra karıştıra karıştıra soğutun.
Soğuyan kremanın içine labne peynirini ekleyerek tekrar karıştırın.
Pandispanyayı ıslatmak için sıcak suya kakao ve kahve ilave edip, karıştırın.
Bu karışımla pandispanyanın yarısını ıslatın.
Üzerine hazırladığınız kremadan sürün.
Pandispanyanın diğer yarısını da ıslatıp, kremanın üzerine kapatın.
En üstte tekrar krema sürün.
En son kakao ve kahve karışımını elekle üzerine serpin.
Buzdolabında 2-3 saat dinlendirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

19 Temmuz 2010 Pazartesi

SEMİZOTU YEMEĞİ

Semizotu, yaz aylarının vazgeçilmez sebzelerinden birisidir.
Her hafta pazardan 2 demet semizotu alıyorum.
1 demetin yapraklarını olduğu gibi salatada kullanıyorum.
Artan saplarını da diğer demet ile birlikte doğrayıp, yemeğini yapıyorum.
Bu tarifte kıyma kullanmadım, eğer kıymalı isterseniz soğanın peşinden kıymayı kavurarak kıymalı semizotu hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

SEMİZOTU YEMEĞİ;
Malzemeler;
1 demet semizotu,
1 adet kuru soğan,
1 adet kırmızı biber,
2 yemek kaşığı pirinç,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
Tuz, zeytinyağı.
Tarifi;
Semizotunun köklerini kesin.
Saplarını küçük, yapraklarını büyük doğrayın.
İyice yıkayıp, süzün.
Tencereye zeytinyağı ilave edin.
İçine küçük doğradığınız soğanları ekleyip, kavurun.
Kıymalı yapacaksanız, soğanın peşinden kıymayı kavurun.
Kırmızı biberi zar büyüklüğünde doğrayıp, kavurun.
1 tatlı kaşığı salçayı ilave edip, 1 çay bardağı su ile salçayı inceltin.
Semizotunu tencereye ekleyin.
Üzerine ayıklayıp, yıkadığınız pirinçleri ve tuzunu ilave edin.
Semizotu kısık ateşte piştiği zaman kendi suyu ile pişebilen bir sebze ama içindeki pirinçler için 1 büyük çay bardağı su ilave edin.
Kısık ateşte pirinçler ve semizotunun sap kısımları yumuşayıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"

15 Temmuz 2010 Perşembe

KAHVALTI MASASI-8

Bu kahvaltı masasını Mayıs ayında hazırlamıştım.
Domates ve salatalığın tam tadını ve kokusunu aldığı günlerdi.
O yüzden domates salatalığa hiç bir işlem yapmadan sadece doğrayarak servis yaptım.

KAHVALTI MASASINDA YER ALANLAR;
 


Yumurtalı Börek


Peynirli Börek


Tavuk Sote


Kabak Salatası


Söğüş Domates ve Salatalık


Halleyli Tatlı

"Afiyetle Kalın"

14 Temmuz 2010 Çarşamba

YEŞİL MERCİMEK SALATASI


Bu güzel, yeşil mercimek salatasını ablam hazırladı.
İçinde her zamanki malzemeler dışında kuş üzümü de vardı.
Kuş üzümü suda biraz bekletilerek şişmesi sağlanıyor ve ondan sonra salataya ekleniyor.
Kuş üzümünün hafif tatlı tadı salataya bambaşka bir lezzet vermişti.
Ellerine sağlık ablacığım : )
"Afiyetle Kalın"

YEŞİL MERCİMEK SALATASI;
Malzemeler;
2 su bardağı yeşil mercimek,
1 su bardağı pirinç,
2 adet havuç,
1 çay bardağı kuş üzümü,
Yarım demet maydanoz,
1-2 diş sarımsak,
İsteğe bağlı 1-2 dal taze soğan,
Tuz, kırmızı pul biber, zeytinyağı.
Tarifi;
Yeşil mercimekleri akşamdan ıslatıp, sabah haşlayın.
Pirinçleri de haşlayın.
Kuş üzümlerini suda bekleterek şişmesini sağlayın.
Havuçları rendeleyin.
Maydanozları incecik kıyın.
Sarımsakları az tuzla dövün.
Taze soğanı küçük küçük doğrayın.
Hazırladığınız malzemeleri salata kasesinde bir araya getirin.
Tuzunu, baharatlarını ve zeytinyağını ekleyin.
İyice karıştırarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"


13 Temmuz 2010 Salı

LİMONLU KAKAOLU KEK

Limonun ferahlatan etkisi girdiği her üründe kendisini belli ediyor.
Sadece içeceklerde değil, kek-kurabiye gibi hamur işlerinde de mis gibi kokusu ile yaptıklarınızın tadına tat katan bir lezzet veriyor.
"Afiyetle Kalın"
LİMONLU KAKAOLU KEK;
Malzemeler;
4 adet yumurta,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1,5 su bardağı toz şeker,
3-3,5 su bardağı un,
2 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
2 adet limonun rendesi,
1 limonun suyu,
2 tatlı kaşığı kakao,
Kek kalıbını yağlamak için çok az margarin.
Tarifi;
Yumurtaları ve şekeri çırpın.
Sütü ve sıvıyağı ekleyip, karıştırın.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin ve karıştırın.
Limonun kabuklarını rendenin ince tarafı ile rendeleyip, ekleyin.
1 limonunda suyunu sıkıp, ilave edin.
Un için 3- 3 buçuk bardak diye ölçü verdim fakat yumurtanızın boyutuna, kullandığınız su bardağının büyüklüğüne bağlı olarak bu miktar değişebilir.
Kek hamurunuz sert olmayan akıcı kıvamda olmalıdır.
1 su bardağı kadarına kakao ekleyip, iyice çırpın.
Kek kalıbınızı margarin ile yağlayıp, hafif unlayın.
Beyaz kek hamurundan kek kalıbının yarısına kadar döküp, üzerine kakaolu hamurdan ekleyin.
Tekrar üzerinde beyaz kek hamuru ilave edin.
Önceden ısıttığınız ama kızgın olmayan düşük ısıda ki fırına kek kalıbını yerleştirin.
Düşük ısıda, uzun bir süre kapağını açmadan keki pişirin.
Pişip, pişmediğini anlamak için;
Keke kuru bir kürdan batırıp, kürdan kuru çıktıysa kekin piştiğini anlayabilirsiniz.
Kekiniz pişip, fırından çıktığında mutlaka keki kalıbının içinde soğutup, ondan sonra servis tabağına ters çevirin.
"Afiyet Olsun"
Üstte görmüş olduğunuz kekin, kek hamurunu kalıba yerleştirmeden önce kek kalıbının her bir dilimine 1 adet kavrulmuş fındık yerleştirip, daha sonra hamuru üzerine döktüm.
Piştiği zaman her dilimde 1 fındık tanesi ile farklı bir görüntü ortaya çıktı.

12 Temmuz 2010 Pazartesi

HELLİM PEYNİRLİ MANTAR

Hellim peyniri ile geç tanıştım ama kendisini çok severim.
Hellim peynirli tarifleri severek yaparım.
Bu tarif Lezzet dergisinde şişe dizilmiş olarak yayınlandı.
Benim şişle uğraşacak vaktim yoktu ve en pratik olarak bu tarif ortaya çıktı.
Bu tarifin tek uğraştırıcı tarafı hellimi ve mantarı ayrı ayrı kavurup, daha sonra bir araya getirmek.
Lezzeti müthiş, özellikle sıcakken ve hellimler yumuşacıkken nefis oluyor.
"Afiyetle Kalın"
HELLİM PEYNİRLİ MANTAR;
Malzemeler;
1 paket Hellim peyniri (200 gram)
Yarım kilo kültür mantarı,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 tatlı kaşığı tuzot,
1 çay bardağı zeytinyağı.

Önemli Not;
Hellim tuzlu bir peynir olduğu için kullanmadan önce doğranmış olarak 1 saat suda bekletin.
Tarifi;
Suda bekleyen küp küp doğranmış hellimleri teflon tavada yarım çay bardağı zeytinyağında kavurun.
Mantarların saplarını kesin, suda bekletmeden hemen yıkayıp, iyice süzün.
Mantarları teflon tencerede suyunu salıncaya kadar pişirin.
Çıkan suyu süzün.
Kalan yarım çay bardağı zeytinyağında mantarları kavurun.
Pişen Hellimleri ilave edip, baharatlarını ekleyin.
Dikkat;
Hellimin tuz oranına göre tuzotu ekleyin.
Hazırladığınız Hellim peynirli mantarı sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

9 Temmuz 2010 Cuma

SEBZELİ PİZZA

Pizzanızı nasıl seversiniz?
Şarküteri ürünlü, peynirli yada sebzeli?
Çocukların ve beylerin tercihi şarküteri ürünleri olandan yana oluyor.
Nasıl olursa olsun pizzayı genellikle herkes sever.
Not: Bu tarifteki pizza ölçüsü büyük boy fırın tepsisi içindir.
"Afiyetle Kalın"

SEBZELİ PİZZA;
Malzemeler;
Hamuru için;
1 kilo un,
4 tatlı kaşığı tuz,
4 tatlı kaşığı toz şeker,
1 yumurta sarısı üstüne-beyazı içine,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 paket yaş maya,
Yoğurmak için;
Aldığı kadar ılık süt veya su veya yarı yarıya süt-su karışımı.
Üst Malzemesi;
10 adet kültür mantarı,
2 adet domates,
3 adet sivri biber,
1 adet kırmızı biber,
1 su bardağı mısır konservesi,
1 çay bardağı biberli yeşil zeytin,
1 çay bardağı çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin,
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.
Tarifi;
Hamur malzemelerini karıştırın, yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin.
20 dakika sıcak bir yerde beklettikten sonra merdane ile tepsinin büyüklüğüne göre açın.
Açtığınız hamuru yağlanmış ve hafif unlanmış fırın tepsisine yerleştirin.
Hamurun üzerini sıvı yağ ile yağlayın, kenarlarına yumurta sarısı sürün.
Domatesin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın.
Dışını soyduğunuz mantarları dilimleyin.
Zeytinleri dilimleyerek doğrayın.
Biberlerin tohumlarını çıkarark doğrayın.
Doğradığınız sebzeleri hamurun üzerine sırasıyla mantar, domates, biber, yeşil ve siyah zeytin, konserve mısır olarak dizin.
Hazırladığınız pizzayı önceden ısınmış fırında sebzeler pişinceye kadar pişirin.
Fırından çıkarmadan 10 dakika önce rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip, kaşar eriyinceye kadar pişirmeye devam edin.
Pizzayı sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

8 Temmuz 2010 Perşembe

MİRAÇ KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN!

Miraç Kandilimiz Mübarek olsun!
Rabbim herkesin dualarını kabul etsin, kimin gönlünde ne varsa gerçekleşme umudu versin.

Kandiliniz kutlu, dualarınız kabul olsun.

6 Temmuz 2010 Salı

TAZE ZENCEFİL ŞERBETİ

Sıcak yaz günleri başladı.
En serin ve ferahlatan içecekler gözdemiz oldu.
Limonata tabi ki en favori içeceğimiz.
Bu tarifte de limonata var fakat asıl malzeme taze zencefil.
Taze zencefilin mentol ve limon karışımı nefis bir kokusu var fakat hafif acı bir tadı olduğu için çok fazla ekleyemiyoruz.
Bu arada;
Bu tarifimde Tuz Biber dergisinin Mart sayısında yayınlandı.
"Afiyetle Kalın"
TAZE ZENCEFİL ŞERBETİ;
Malzemeler;
4 dilim taze zencefil,
3-4 dal taze nane,
2 su bardağı su,
3 su bardağı limonata,
1 yemek kaşığı bal,
1 adet Limon.

Tarifi;
Dış kabuğu soyulmuş olan taze zencefilden 4 dilim kesin.
2 dilimini rendeleyin.
İncecik doğradığınız nane yaprakları ile birlikte bir tülbentin içine yerleştirip, 2 su bardağı suyun içinde 1 gece bekletin.
Kalan 2 dilim zencefili bütün olarak suyun içine atın.
Limonatayı servis sürahisine alın, içine 1 yemek kaşığı bal ekleyip, bal eriyinceye kadar karıştırın.
Bir gece beklemiş olan zencefilli, naneli suyu da sürahiye ekleyin.
Şerbete taze nane yaprakları ve limon dilimleri ekleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

5 Temmuz 2010 Pazartesi

YUMURTALI BÖREK

Yumurtalı börek, pek çok kişiye ilginç gelsede sıcak sıcak yendiğinde nefis bir börektir.
Yöresel olarak bizde elde açma yufka ile çok yapılır.
Elde ince yufka açmayı ne yazık ki bilmediğim için, hazır yufka ile yapıyorum.
Bazen böreğin içine ne koysam diye kararsız kalırız, peynirliyi herkes yemez, kıyma o anda bulunmayabilir, patates uzun süren bir haşlama süreci ister ama yumurta her evde bulunur ve hemen, hızlı bir şekilde iç olarak hazırlanır.
Bu tarifte amacım daha çok yumurtalı için hazırlanmasını tarif etmek, yufkanızı istediğiniz şekilde sarabilir yada tepside tepsi böreği şeklinde hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


YUMURTALI BÖREK;
Malzemeler;
1 kilo yufka,
5 adet yumurta,
1 su bardağı sıvı yağ,(birazı ile yufka yağlanacak, birazıda böreğin üzerine sürülecek)
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 adet yumurta,
Tuz.

Tarifi;
Tencereye 2 su bardağı döküp, kaynatın.
Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.
Yumurtaları teker teker kaynayan tuzlu suyun içine kırın.


Yumurtaların pişmesine fırsat vermeden hemen karıştırın.


Suda pişen yumurtayı süzün.


Yufkanın üzerine sıvı yağ sürün.
Üzerine yumurtalı içten yerleştirip, istediğiniz şekilde sarın.
Yağlanmış fırın tepsisine hazırladığınız börekleri dizin.
Yoğurt, yumurta ve 1 çay bardağı sıvı yağı çırparak karıştırın ve böreklerin üzerine sürün.
Önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Yumurtalı böreği sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"