30 Ağustos 2010 Pazartesi

SALATALIKLI ŞEHRİYE SALATASI

muhteremle afiyetleBu salata daha çok "Salatalıklı Şehriye Salatası" olarak biliniyor.
Fakat bu salatanın bir ismi de "Şehriyeli Susuz Cacık"😊
Cacık, salatalık tezgahlarda görünmeye başladığı andan itibaren masamızda yer almaya başlar.
Özellikle sıcak yaz günlerinde vazgeçilmezdir.
Bu tarifte ise cacık, biraz değişime uğruyor.
İçine haşlanmış arpa şehriye ve süzme yoğurt ekleniyor, hiç su ilave edilmiyor.
Salatalıkların dışı soyulmadan rendeleniyor, o yüzden körpe Çengelköy salatalıklarından kullanmanızı tavsiye ederim.
Salatalıklar rendelenince fazlası ile su bırakabiliyor, isterseniz bu suyu sıkıp, salatalığı salataya öyle ilave edin.
Olduğu gibi bırakırsanız salatanız sulanacaktır.
Bu tarif  içinde ki arpa şehriye sayesinde doyurucu bir etkiye de sahip.
Bu yaz, sıcak günlerde salatalıklı şehriye salatası masamızdan neredeyse hiç eksik olmadı.
Not;
Bu tarifi içine konserve mısır taneleri ve garnitür ekleyerek, üzerine salçalı sos dökerek çay misafirlerinize salata olarak hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

susuz cacıkSALATALIKLI ŞEHRİYE SALATASI (Şehriyeli susuz cacık);
Malzemeler;
4 adet salatalık,
1 su bardağı arpa şehriye,
2 su bardağı süzme yoğurt,
4-5 dal dereotu,
3 diş sarımsak,
3 yemek kaşığı zeytinyağı ve tuz.
Süslemek için;
Kuru nane, kırmızı pul biber.
SALATALIKLI ŞEHRİYE SALATASI TARİFİ;
Salatalıkları iyice yıkayın.
Baş kısımlarını kesin ve kabuğu ile birlikte rendeleyin.
Arpa şehriyeyi tuzlu suda haşlayıp, süzün.
Rendelenmiş suyu sıkılmış salatalıkları, haşlamış şehriyeyi, incecik doğradığınız dereotunu, dövülmüş sarımsağı, süzme yoğurdu, tuz ve zeytinyağını ekleyip, karıştırın.
Hazırladığınız malzemeyi servis tabağına alın ve üzerini kuru nane ve kırmızı pul biber ile süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

26 Ağustos 2010 Perşembe

İSLİM KEBABI

İslim Kebabı ile ilk karşılaşmam : ) 1986-87 yıllarında Sana yağın kupon karşılığı verdiği yemek kitapçığı sayesinde olmuştu.
Halen o yemek kitapçığı kitaplarımın arasında durur ve gerek tariflerini gerekse resimlerini çok severim.
Orjinal islim kebabı kuşbaşı büyüklüğündeki etlerle yapılır ama son yıllarda köftenin daha pratik olması sebebi ile artık köfte ile hazırlıyorum.
Bu görmüş olduğunuz İslim Kebaplarını dün akşamki misafirlerim için hazırladım.
Misafir yemekleri için çok şık ve servis kolaylığı olan bir tariftir.
Servis yaparken tek başına ana yemek olarak yada pilavın yanında servis yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

İSLİM KEBABI;
Malzemeler;
1 kilo uzun ve büyük patlıcan,(patlıcanın büyüklüğü çıkacak dilimlerin sayısını arttıracaktır)
Köfte için;
300 gram köftelik kıyma,
Yarım paket etimek,
1 adet orta boy soğan,
6-7 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
Damak tadınıza göre; kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar.
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
Süslemek için;
Küçük boy domates, çarliston biber, kırmızı biber.
Sos için;
1 yemek kaşığı biber salçası.
Ayrıca;
Kürdan ve alüminyum folyo.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyun.
Tuzlu suda yarım saat bekletin.
Tuzlu sudan iyice sıkarak çıkarın.
İnce şeritler halinde kesin.
Patlıcan dilimlerinin rahat sığması için geniş bir tavada kızartıp, süzgece alın.
Köfteyi yapmak için;
Kıymayı, rondodan geçirip un haline getirdiğiniz Etimeği, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Köfteyi yuvarlak şekiller vererek hazırlayın.
Patlıcanı kızarttığınız yağda köfteleride kızartın.
Kızarttığınız patlıcan dilimlerinden ikisini + şeklinde üst üste getirip, içine 1 adet köfte yerleştirin.
Patlıcanı köftenin üzerine doğru bohça yapar gibi kapatın.
Küçük boydaki domatesleri dilimleyin.
Patlıcan bohçasının üzerine önce domates dilimini, kare kare kestiğiniz çarliston biberi ve en son kırmızı biberi yerleştirerek kürdan ile sabitleyin.
Ben kırmızı biberi, elma çekirdeğini çıkarmak için kullandığım aparatla yuvarlak benekler halinde kesip, kullandım.
Diğer patlıcan dilimlerinide aynı şekilde hazırlayıp, fırına dayanıklı bir tepsiye dizin.
1 yemek kaşığı biber salçasını, yarım tatlı kaşığı tuzu, 2 su bardağı su ile karıştırıp tepsiye dökün.
Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.
Sıcak ıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

24 Ağustos 2010 Salı

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

Taze fasulye yaz aylarının vazgeçilmez sebzesidir.
Çalı, boncuk, Ayşe kadın vb. pek çok cinsi vardır.
Ben en çok çalı fasulyeyi severim.
Dible, dizme, zeytinyağlı, tereyağlı gibi tariflere Çalı fasulye çok yakışır.
Zeytinyağlı taze fasulyeyi çalı fasulyesinden ve mutlaka ortasından keserek yaparım.
"Afiyetle Kalın"

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE;
Malzemeler;
1 kilo çalı cinsi taze fasulye,
3 adet domates,
1 adet kuru soğan,
Zeytinyağı, tuz.
TARİFİ;
Fasulyeyi yıkayıp, süzün.
Baş kısımlarını koparıp, kılçıklarını çıkarın.
Keskin bir bıçakla yukarıdan aşağıya ortadan kesin.
Çalı fasulyenin boyu çok uzun olduğu için ortasından 2-3 defa kesmeniz gerekebilir.
Not;
Bu tarifi çalı fasulye dışında diğer fasulye cinsleri ile de yapabilirsiniz.
Tencereye 1 çay bardağı zeytinyağı koyup, küçük küçük doğradığınız soğanları kavurun.
Domateslerin kabuklarını soyup, doğrayın ve soğanlara ekleyin.
Domateslerin üzerine kestiğiniz fasulyeleri ekleyip, tuzunu atın.
Fasulyeleri biraz kavurduktan sonra 1 su bardağı su ekleyip, kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Pişen fasulyeyi dinlendirip, soğuttuktan sonra servis yapın.
"Afiyet Olsun"

23 Ağustos 2010 Pazartesi

KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI

Bu salatayı çok seviyorum.
Fakat yazın fırının sıcaklığını çekmemek için ocakta közlüyorum ve patlıcanları ocakta közlemek bana biraz zahmetli geliyor.
Yinede bu salata yazın sıcak günlerinde sık sık masamızda yer aldı.
Közlenmiş patlıcan salatasını sade olarak yada sarımsaklı yoğurtla karıştırarak servis yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI;
Malzemeler;
1 kilo patlıcan,
3 adet kırmızı biber,
5 adet sivri biber,
1 adet domates,
5-6 dal maydanoz,
2 diş sarımsak, zeytinyağı, tuz,
İsteğe bağlı sirke.
TARİFİ;
Patlıcanları yıkayıp, çatalla etrafını delin.
Ocağın üzerinde patlıcanları çevire çevire yumuşayıncaya kadar közleyin.
Közlenen patlıcanların üzerine bez örterek biraz soğumasını bekleyin.
Közlenen patlıcanların kabuklarını soyun.
Ben patlıcanın kabuklarını soyduktan sonra musluğun altında yıkayıp, suyunu çıkarması için hafifçe sıkıyorum.
Kırmızı biberleri közleyip, kararan zarını soyup, yıkayın.
Domates ve sivri biberleride közleyip, közlenen bütün sebzeleri ve maydanozu doğrayın.
Tuz, zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak (isteğe bağlı sirke) ile salatanın sosunu hazırlayın.
Salatanın sosunu ekleyip, karıştırın ve servis yapın.
Not;
Yoğurtlu yapmak için sos malzemesine sirke yerine yoğurt ekleyin.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Kastamonu'nun sahil şeridindeki şirin ve güzel ilçelerinden Abana'ya ait resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Abana 2010

20 Ağustos 2010 Cuma

MANTI

Mantı, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden birisidir.
Sevmeyen neredeyse yok gibidir.
Yapımı her yöreye, her yapana göre farklılık gösterebilir.
Memleketim Kastamonu'da karelerin büyük kesilip, içine et yerleştirilerek yapılan
"Kulaklı Makarna" adında bir çeşidi vardır.
Hamurla uğraşmak, kareleri tek tek kapatmak zor olsada, mantı tam bir ziyafet yemeğidir.
"Afiyetle Kalın"

MANTI;
Malzemeler;
Hamur için;
5 su bardağı un,
Hamuru açmak için ayrıca 1 su bardağı un,
2 adet yumurta,
Tuz (tahminen 1 silme yemek kaşığı) , su.
İç Malzemesi;
250 gram kıyma,
2 adet kuru soğan,
Tuz, karabiber.
Üzeri için;
2 Su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı biber salçası.

TARİFİ;
Soğanı rondoda kıyın, kıyma, tuz ve karabiber ile karıştırarak iç malzemesini hazırlayın.
Un, tuz ve yumurtaya azar azar su ekleyerek sert bir hamur yoğurun.
Hamuru 4 parçaya ayırın.
Hamurların kabuk tutmaması için mutlaka üzerini örtün.
Un yardımı ile hamurun birini açın.
Açtığınız hamuru küçük kareler halinde kesin.
Not;
Yufkanın kurumaması için elinizi çabuk tutmalısınız, yufka kurursa uçları birbirine yapışmaz.
Yufkanın üzerinde çok un olması da uçlarını yapıştırmanızı engelleyebilir.
Kestiğiniz yufkanın her karesine iç malzemesinden yerleştirin.
Kareleri üçgen şeklinde kapatıp, ucuna hafifçe bastırın.
Not;
Bütün hamurları bu şekilde hazırladıktan sonra hamurun yumuşayıp, birbirine yapışmaması için mutlaka serin veya rüzgarlı bir yerde muhafaza edin.
Geniş bir tencerenin içinde suyu kaynatın.
İçine tepeleme 1 yemek kaşığı dolusu tuz atın.
Mantıları kaynayan tuzlu suyun içine atın.
Su kaynamaya başlayıp, mantılar yukarıya çıkınca büyük ihtimalle pişmiş demektir.
Kontrol edip, süzün.
Üzerinden soğuk su geçirin.
Üst üste kalıp, hamurlaşmaması için büyük bir tepsinin içine mantıları boşaltın.
İsterseniz sadece tereyağ eritip, üzerine dökebilirsiniz.
Yada servis tabağına aldığınız mantıların üzerine önce sarımsaklı yoğurt, ardındanda yağda hafifçe kavurduğunuz biber salçasını döküp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bu yılki yaz tatilimizde en büyük eğlencemiz olan köydeki kedimiz Yalangaç ve 5 sevimli yavrusunun resimleri ve hazırladığım müzikli video klibini görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Köydeki Kedimiz ve Yavruları

16 Ağustos 2010 Pazartesi

PİRİNÇ SALATASI

Bu sıcak günlerde akşam yemeklerinde daha çok salata tüketiyoruz.
İftarda da durum değişmiyor.
Ev halkının da desteği ile akşam iftarda salataya daha çok ağırlık veriyoruz.
Zaten iftarda orucu açıp, bol bol su içince masada kuzu da olsa içtiğiniz su yüzünden gözünüz bir şey görmüyor.
Pirinç salatasını ilk defa ablamda yemiştim.
Hem göze hem damağa hitap eden bu tarifi o günden beri yapıyorum.
İçinde ki malzemelerin renkleri ile cıvıl cıvıl bir görüntüsü var.
Bu tarif pek çok yerde "soğuk pilav" olarak geçiyor.
"Afiyetle Kalın"
PİRİNÇ SALATASI;
Malzemeler;
2 su bardağı pilavlık pirinç,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 su bardağı haşlanmış mısır,
1 su bardağı haşlanmış bezelye,
1 su bardağı doğranmış kornişon turşu,
2 adet taze kırmızı biber,
2-3 sap taze soğan,
Çeyrek demet maydanoz ve dereotu,
Tuz,
Süslemek için;
2-4 adet kiraz domates ve nane yaprakları.

TARİFİ;
Pirinçleri nişastası kalmasın diye bol su ile yıkayın.
Kaynayan suda haşlayın.
Kendine gelmesi ve diriliğini kaybetmemesi için soğuk su ile yıkayıp, iyice süzün.
Yeşillikleri incecik kıyın.
Kırmızı biberleri zar büyüklüğünde doğrayın.
Garnitürleri, doğradığınız yeşillikleri, biberleri pirinçle birlikte karıştırıp, harmanlayın.
Zeytinyağı ve tuz ekleyip, isteğe bağlı farklı soslar kullanarak karıştırın.
Servis tabağına yerleştirdiğiniz salatanızı kiraz domates ve nane yaprakları ile süsleyin.
"Afiyet Olsun"

12 Ağustos 2010 Perşembe

HÜNKAR BEĞENDİ

Hünkar beğendi, közlenmiş patlıcan ile beşamel sosun bir araya gelmesinden oluşuyor.
Tabii üzerine yerleştirilen parça eti unutmamak lazım.
Patlıcanı közledikten sonra beğendinin pürüzsüz olmasını istiyorsanız, patlıcanı robotta parçalayın.
Hünkar beğendi, Ramazan'da iftar davetleri için kullanabileceğiniz tam bir ziyafet yemeği.
Tarifi, Lezzet dergisinin Kasım 2009 eki "Bayram Yemekleri" kitapçığından aldım.
"Afiyetle Kalın"

HÜNKAR BEĞENDİ;
Malzemeler;
500 gram dana kuşbaşı,
2 adet soğan,
2 adet domates,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
Yarım çay kaşığı tarçın (ben kullanmadım)
1 çay bardağı sıcak su,
Zeytinyağı,
Karabiber,
Beğendi için;
4 adet patlıcan,
3 yemek kaşığı un,
3 yemek kaşığı tereyağı,
2 su bardağı süt,
50 gram kaşar peyniri,
Tuz.
Servis için;
Közlenmiş sivri biber ve domates.
TARİFİ;
Kuşbaşı eti, tencerede yüksek ısıda kavurun.
Üzerine sıcak su ilave edip, yumuşayıncaya kadar pişirin.
Et yumuşayınca 1 küçük çay bardağı zeyitinyağı ilave edin.
Domatesleri ve soğanı küp küp doğrayın ve etle birlikte kavurun.
En son biber salçasını ekleyip, salçanın çiğ kokusu gidene kadar kavurun.
Beğendiyi yapmak için;
Patlıcanı yıkayıp, çatalla her yerinden delin.
Ocakta közleyip, sıcakken kabuklarını soyun.
Közlenen patlıcanları mutfak robotu yada bıçakla püre haline getirin.
Tereyeğını eritip, unu kavurun, sıcak sütü ekleyip, pütürsüz olucaya kadar gerekirse el blenderi ile iyice karıştırın.
Beşamel sosa patlıcan püresini ve tuzunu ilave edip, karıştırın.
Beğendiyi servis tabağına yerleştirin.
Üzerine pişirdiğiniz eti, sosu ile birlikte yerleştirin.
Közlenmiş sivri biber ve domates ile birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"

11 Ağustos 2010 Çarşamba

HAYIRLI RAMAZANLAR!




RAMAZAN-I ŞERİF MÜBAREK OLSUN!
"Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak kendisinde Kuran’ın indirildigi aydır. Sizden her kim bu ayda bulunursa oruç tutsun" Bakara, 2/185
Dün akşam ilk Teravih ve sahur yemeği ile bu yıl ki Ramazan ayına ulaştık. Hakkımızda hayırlı olsun, Rabbim bu mübarek ayı en iyi ve faydalı bir şekilde değerlendirmeyi hepimize nasip etsin.

Pek çok tatilci gibi bende Ramazan Ayı'nı evimde geçirmek istediğim için tatilden döndüm. Tatil ile ilgili resimleri ve yazıyı daha sonra hazırlayacağım. Aslında bu yıl ki tatilde evimizin inşaatı ile ilgilendiğimiz için gezmeye hemen hemen hiç çıkmadık. 
Tatilimiz resimde gördüğünüz yavru kedi ve 4 kardeşinin sevimli yaramazlıklarını seyretmekle geçti. 
En kısa zamanda tarif ve gezi yazıları ile görüşmek üzere!...
"Afiyetle Kalın"