29 Ekim 2010 Cuma

KAHVALTI MASASI-11

Pazartesi günü Nejla ve Gülsen teyzem, kuzenim Sevda ve kayınvalidesi, annem, yengem ve yeğenim bende kahvaltıya toplandık.

O gün, 1 paket baklavalık yufka ile hem börek hemde tatlı yaptım.
Baklava yufkasından 1 hafta önce börek denemesi yapıp, beğendiğim için gönül rahatlığı ile misafirlerime de pişirdim.
Büzme baklavayı cevizli olarak hazırlayıp, üzerine antep fıstığı serptim.
Tam mevsimi olduğu için yumurtalı pırasa hazırladım.
Domatesin mevsimi geçtiği, tadı kalmadığı için salata olarak havuç salatası hazırladım.
Tuzlu kurabiye olarak son aylarda ki en favori kurabiyem olan çörekotlu kurabiyeyi pişirdim.


KAHVALTI MASASINDA BULUNANLAR;


Baklava Yufkasından Peynirli Börek 



Yumurtalı Pırasa


Çörekotlu Kurabiye



Yoğurtlu Havuç Salatası



Hazır Baklava Yufkasından Büzme Baklava



Peynir, Zeytin çeşitleri, Kestane balı, Erik reçeli, Çilek reçeli, Kuşburnu marmelatı.

"Afiyetle Kalın"

27 Ekim 2010 Çarşamba

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN PEYNİRLİ BÖREK

Sonunda baklava yufkası ile içime sinen bir börek yaptım.
Daha önce bir kere deneyip, hayal kırıklığına uğradığım böreği bu sefer paketin üzerinde ki tarife göre hazırladım ve çok memnun kaldım.
İlk yaptığımda yufkalara sadece sıvı yağ sürmüştüm ama yeterli olmamış demek ki çok çıtır çıtır olmuştu.
Bu sefer paketin üzerindeki tarifte verilen sosu kullandım, çok güzel oldu.

800 gramlık 1 paket baklava yufkasının içinde 40 adet yufka oluyor.
Bu sayı, baklava yapacaksanız tam geliyor ama büzme baklava yada kadayıflı sarma gibi çok az yufka kullanılan tatlıları hazırladığınız zaman elinizde çok sayıda yufka kalıyor.
Bu börek ile biraz tatlı, birazda börek hazırlayarak 1 paketten 2 tarif çıkarabilirsiniz.
Pazartesi günü kahvaltıya gelen misafirlerime 1 paket yufka ile hem börek hemde tatlı hazırladım.
Kahvaltıya ait resimler burada
"Afiyetle Kalın"


HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN PEYNİRLİ BÖREK;
Malzemeler;
1 paket hazır baklava yufkası,
Sosu için;
2 yumurta,
2 su bardağı süt,
2 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
İçi için;
1 kalıp beyaz peynir,
Yarım demet maydanoz,
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı,
Çörek otu.


TARİFİ;
Yumurta, süt, sıvı yağ, kabartma tozunu karıştırıp, yufkalara sürülecek olan sosu hazırlayın.


Yufkanın 1 tanesini serin, üzerine hiç bir şey sürmeyin.
İkinci yufkayı serin ve üzerine hazırladığımız sostan sürün.
Bu şekilde 5 adet yufkaya sos sürerek üst üste dizin.
Not;
Kolay sarılması için 1. yufkanın sosla ıslanmaması gerekiyor, diğer yufkalara sos sürdüğünüz zaman 1. yufkanın ıslanmaması için yufkaları fazla bekletmeden hemen sarmak gerekiyor.


Peyniri ufalayın, maydanozu doğrayıp iç malzemenizi hazırlayın.
Sos sürüp, üst üste dizdiğiniz yufkaların üzerine peynirli harçtan yerleştirin.
Not;
Peynirli harcı, yufkanın sadece bir tarafına değil, böreğin sağlam durması için her tarafına eşit bir şekilde yerleştirin.
Yufkayı rulo yaparak sarın.


Yufkaları parmak uzunluğunda kesin.
Keseceğiniz yer, yufkanın paket içindeki katlama yerlerine denk geldiği için belli oluyor.
Not;
Bu şekilde hazırlanan 1 rulodan 4 adet börek çıkıyor.
Ben 25 yufkayı beşer beşer sararak 20 börek elde ettim.
Diğer yufkalarıda bu şekilde sarıp, hazırlayın.
Yağlanmış, yada yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine börekleri yerleştirin.


Çırptığınız yumurta sarısını böreklerin üzerine sürün, çörekotu serpin.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"

26 Ekim 2010 Salı

YOĞURTLU HAVUÇ SALATASI

carrot saladKış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden olan havuç, salatalarda-yemeklerde hem lezzet, hemde görsellik olarak kendisine yer buluyor.
Faydaları ise saymakla bitmeyecek kadar çok.
Kış sebzelerinden ıspanak ve pırasayı mutlaka havuç ile pişiririm.
Kışın kıvırcık salatayı rendelenmiş havuç ve turp ile hazırlarım.
Haşlama et yemeklerinde de renkli görüntüsü ve tadı için havuç kullanırım.
Son yıllarda ise havucun tek başına kullanıldığı salatalar favorim oldu.
Bazen rendeleyip kavurarak bu şekilde, yada dilim dilim doğrayıp az yağda sote yaparak veya sebze soyucu ile şerit şerit keserek spagetti şeklinde hazırlıyorum.
Velhasıl ben havuçlu salataları çok seviyorum :)
Ayrıca bakınız;

Havuç Sote

Spagetti Havuç 

Patates Yatağında Havuç Tarator
 
"Afiyetle Kalın"
yoğurtlu havuç salatasıYOĞURTLU HAVUÇ SALATASI;
Malzemeler;
5-6 adet havuç,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz,
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
Kuru nane,
Kırmızı pul biber.
YOĞURTLU HAVUÇ SALATASI TARİFİ;
Havuçları yıkayın, dış kabuğunu kazıyın.
Rendenin iri kısmında rendeleyin.
Tencereye yağı dökün, biraz kızınca içine rendelediğiniz havucu ekleyin.
Tuzunu ilave edin ve karıştırak yumuşayıncaya kadar kavurun.
Pişen havucu biraz dinlendirerek soğutun.
Servis tabağına yerleştirdiğiniz havucun üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Kuru nane ve kırmızı pul biber ile süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

24 Ekim 2010 Pazar

MANTARLI PİDE

Pide, özellikle hafta sonları aile bir aradayken seve seve yenen nefis bir hamur işi.
İçindeki malzeme ise, ailenin fertlerinin isteğine göre belirlenir.
Ben et-kıyma-sucuk-sosis gibi şarküteri ürünlü olanları tercih etmiyorum ama eşimin en sevdiği çeşit, bu tarz etli ve şarküteri ürünlü olan pideler oluyor.
Bende bu tarifteki miktarda hamur hazırlayıp, muhtelif boyutlardaki (27-20-18 cm) tart kalıplarımda farklı iç malzemeleri ile hazırlıyorum.
Mesela bu pideyi hazırladığım gün 1 kaşarlı, birde sucuklu pide vardı, herkes istediği pideden yedi.
Bu ölçü ile yuvarlak Borcam ve bir tart kalıbında pide, yada 3 adet tart kalıbında pide çıkıyor.
"Afiyetle Kalın"
Diğer pide tariflerim için, bakınız;

Domates Peynirli Pide

Kıymalı Pide

Kaşarlı Pide

Karadeniz Pidesi

Pastırmalı ve Sucuklu Pide-Pizza

MANTARLI PİDE;
Malzemeler;
Pide Hamuru Malzemesi;
1 adet küçük paket yaş maya,
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı ılık süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar un (tahminen 5-5 buçuk su bardağı)
Üzerine;
1 adet yumurta,
250 gram kültür mantarı,
Mantarı pişirmek için 3-4 kaşık sıvıyağ,
1 su bardağı kaşar peynir rendesi,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3 yemek kaşığı çörek otu.
Kalıbı yağlamak için;
Biraz sıvı yağ ve un.
TARİFİ;
Mayayı ılık su ve süt içinde iyice ezin.
Sıvı yağı, yumurtayı ekleyip, karıştırın.
Ununu ilave edip, tuzunu ve şekerini ekleyin.
Kıvamlı bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Çok çabuk toparlanan bir hamur olduğu için çabucak toparlanacaktır.
Hamurun üzerini örtüp, sıcak bir yerde 15 dakika dinlendirin.
Dinlenen ve kabaran hamuru ikiye ayırın.
Hamurun diğerini de farklı bir iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.
Yuvarlak bir Borcam veya benim kullandığım gibi bir tart kalıbını yağlayıp, un serpin.
Hamuru merdane yardımı ile açıp, kalıbınıza kenarları biraz yukarıda olacak şekilde yerleştirin.
Daha sonra kenarlarını içe doğru kıvırın.
Yumurtayı kırıp, iyice çırpın.
Kalıbın içine yerleştirdiğiniz hamuru önce yağlayın, sonra çırptığınız yumurtayı hamurun kenarlarına ve içine sürün.
Ortasının çok kabarmaması için bıçakla bir kaç yerinden delin.
Rendelenmiş kaşar peyniri üzerine yayın.
Mantarı yıkayıp, süzün.
İsterseniz dilimleyerek, isterseniz dörde bölerek doğrayın.
3-4 kaşık sıvı yağda mantarlar suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Pişen mantarı biraz soğuduktan sonra kaşar peynirlerin üzerine yayın.
Kenarlarına çörek otu serpin.
Hazırladığınız pideyi sıcak bir yerde mesela önceden ısıtmanız gereken fırının üzerinde yarım saat bekletin.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında pişirin.
Fırından çıkarınca üzerine tereyağ sürün.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

23 Ekim 2010 Cumartesi

TEŞEKKÜRLER...

Bu hafta ne yazık ki internete fazla giremedim.
2 gün önce bloguma girdiğimde ise beni büyük bir sürpriz bekliyordu.
En eski blogcu arkadaşlarımdan olan Lama Mutfakta benim kendisine şiir olarak yazdığım yorumları bir yazı altında toplamış ve yayınlamış.
Bakınız; Lama'ya özel, en güzel şiirler!
Üstelik üşenmeden hangi şiiri hangi yazısı için yazdığımı anlatacak, link verecek kadar uğraşmış.
Açıkçası yazıyı ağzım kulaklarımda büyük bir mutlulukla ama aynı zamanda biraz mahçup bir şekilde okudum.
Sağolsun bu yazı sayesinde yazdığım şiirler arşivde kaybolmak yerine bir yazıda toplanıp, bir arada oldular.
Yazdıklarıma şiir desekte çok ciddi şeyler değil.
Hani daha çok eğlencelik, çerezlik dörtlükler : )
Aslında şiir denemeyecek kadar basitler ama uyumlu oldukları için biraz etki bırakıyor.
Şiir benim için oturup, düşünülerek yazılan değil, anlık olan bir şey.

Son dönemde, olaylar karşısında aklıma gelen şiirleri Sessiz Kalamam blogumda yayınlıyorum.
Bu güzel jestin için Lama sana çok teşekkür ediyorum : )

Bu arada;
Şifalı Yemekler blogundan Fuat Bey beni ve 15 arkadaşımızı "One Lovely Blog Award" ödülüne layık görmüş, çok teşekkür ederim.
Bende aynı ödülü tüm blog yazarı arkadaşlarıma hediye ediyorum.
"Afiyetle Kalın"

20 Ekim 2010 Çarşamba

PANCAR SALATASI

Bugünlerde sık sık pancar alıp, tek başına salata olarak, turşu olarak, sos yapımında yada salatalara ekleyerek kullanıyorum.
Bu tarifi de geçen yıl Cafe Fernando'da görüp, en başta rengine vurulmuştum.
Açıkçası bu tariften önce pancarın yapraklarını atıyordum ama meğer salatanın içinde de kullanılabiliyormuş.
Pancarın yaprakları belirgin kırmızı damarları ile salataya hem lezzet hemde görsellik katıyorlar.
Hatta saplarını da atmayıp, yumurta ile pişirebilirsiniz.
Pancarı haşlarken zaman kazanmak için, düdüklü tencere kullanıyorum.
Bu seferde öyle yaptım, pancarlarım küçük boyda olduğu için 15 dakikada pişti.
Hemen sıcak sudan çıkarıp, soğuk suya attım ve kabuklarını patates gibi kolayca soydum.
Salataya biraz renk vermesi için turp kullandım.
"Afiyetle Kalın"
PANCAR SALATASI;
Malzemeler;
4 adet kök pancar,
1 adet turp,
2-3 diş sarımsak,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı sirke,
Tuz.

TARİFİ;
Pancarların dış kabuğunu iyice yıkayın.
Düdüklü tencerede 15 dakika haşlayın.
Sıcakken soğuk suyun içine atın.
Kabuklarını patates soyar gibi bıçak kullanmadan elinizle soyun.
Pancar yapraklarının körpe olanlarının üzerine kaynar su döküp, yumuşaması için biraz bekletin.
Turpun dışını iyice yıkayın, hafifçe kazıyın.
Dilimleyerek suyun içinde bekletin.
Haşlanmış pancarları dilimleyin.
Servis tabağına pancarları, turpu, pancar yapraklarını dizin.
Dövülmüş sarımsak, zeytinyağı, sirke ve tuz ile bir sos hazırlayıp, salatanın üzerine gezdirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

18 Ekim 2010 Pazartesi

ASMA YAPRAĞINDA SARDALYA

Asma yaprağında balık pişirmek uzun zamandır istediğim bir şeydi.
Niyetim barbunya yada tekir pişirmekti ama geçen hafta ilk defa sardalya alıp, pişirme yöntemleri içinde en çok asma yaprağında ızgara yada pişirme olduğunu görünce hemen sardalyada uyguladım.
Dışarıdan bakıldığında ve kokusu ile aynı klasik yaprak sarma gibi oluyor.
Balık yiyemediğim halde merak edip bende 1-2 tane yedim.
Balık tutkunu olan eşim, çok düşkün olmayıp değişik tarzda pişince yiyen kızım, hazır kılçığı çıkmış, sağlıklı bir şekilde pişen bu sarmaları afiyetle yedi : )
"Afiyetle Kalın"
ASMA YAPRAĞINDA SARDALYA;
Malzemeler;
Yarım kilo sardalya,
Balıkların sayısınca asma yaprağı,
Sos için;
3 dal taze kekik yoksa 2 yemek kaşığı kuru kekik,
1 çay kaşığı tuzot veya normal tuz,
3 yemek kaşığı zeytinyağ,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
Pişirmek için;
Yarım çay pardağı zeytinyağ,
Servis için;
Limon dilimleri


TARİFİ;
Sardalyaların kafasını koparıp, içini temizleyip, kılçıklarını çıkarın.
İyice yıkayıp, süzgeçte bekleterek süzün.


Süzülen balıkları bir kaseye alın, üzerine varsa taze kekik yaprakları yoksa kuru kekik, zeytinyağı, kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı tuzot ekleyip, karıştırın.


Asma yaprağınız salamura ise 1 saat suda bekletin ve yemeğin tuz oranına mutlaka dikkat edin.
Ben salamura yaprak kullandım.
Balığın sosu dışında ayrıca üzerine tuz eklemedim.
Sosun içinde duran balığı yaprağın ortasına yerleştirin.


Yaprak sarma yaptığınız gibi içinde balık olan yaprağı sarın.
Bir tencerenin dibine sardığınız yaprakları dizin.
Üzerine biraz zeytinyağı döküp, 2 su bardağı su ilave edin.
Balıkların durduğu sos kaldıysa tencereye onu da ilave edin.
Kaynadıktan sonra kısık ateşte ağır ağır pişirin.


Piştikten sonra biraz soğuttuğunuz sarmalarınızı, bol limon eşliğinde servis yapın.
"Afiyet Olsun"

16 Ekim 2010 Cumartesi

PANCAR TURŞUSU

Pancar tezgahlarda ki yerini aldı.
Eskiden sadece hazır olarak turşusunu alıp kullandığım pancarı, artık kök sebze olarak alıp, bol bol kullanıyorum.
Hatta bu ara, sayfamda sık sık pancarlı tarifler görürseniz şaşırmayın.
Geçen hafta aldığım pancarı 4 tarifte kullandım.
1. tarif kızımın en sevdiği çeşit olan, pancar turşusu.
Bu tarifi (Kristal Kelebek) Aslı'dan aldım.
Turşu olduğu halde 1 günde yenecek kıvama gelmesi sebebi ile oldukça pratik bir tarif.
Kızımın dediğine göre hazır pancar turşusundan hiç bir farkı yokmuş.
Turşuyu bu şekilde tüketebileceğiniz gibi salatalara ekleyerek de kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

PANCAR TURŞUSU;
Malzemeler;
5-6 adet kök pancar,
2-3 diş sarımsak,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 çay bardağı sirke.

TARİFİ;
Pancarların dış kabuğunu iyice yıkayın.
Düdüklü tencerede 15 dakika haşlayın.
Sıcakken soğuk suyun içine atın.
Kabuklarını patates soyar gibi elinizle soyun.
Büyüklüğüne göre üç yada dört parçaya kesin.
Bir kavanozun içine yerleştirip, üzerine ezilmiş sarımsak, zeytinyağı ve sirke ekleyin.
1 gün beklettiğiniz, ara sıra kavanozu salladığınız turşunuzu ertesi gün yiyebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

14 Ekim 2010 Perşembe

ETİMEKLİ PATLICAN SALATASI

Patlıcan Böreği tarifini verirken "bu sezonun son patlıcanlı tarifi" demiştim ama Pazartesi günü yemeğe gelen misafirlerime hazırladığım patlıcan salatasını yayınlamadan geçemezdim.
Bu salatayı ilk kez Portakal Ağacı'ndan Hatice'de görmüştüm.
Bütün yaz yapacağım diye niyetlenip, bir fırsatını bulamadım.
Sonbahar'ın ve soğukların kendisini iyice hissettirdiği bu günlerde patlıcan ile hazırlanan bu salatayı denemek kısmet oldu.
Görüntüsü olduğu kadar, tadınıda çok beğendim.
Not;
Bazı tariflerde közlenmiş patlıcan kullanılmış ama ben patlıcanı kızartarak kullandım.
Bu malzeme ile küçük boy iki oval tepside salata hazırladım.
Bu ölçü ile daha büyük, tek bir servis tabağında salatayı hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

ETİMEKLİ PATLICAN SALATASI;
Malzemeler;
1 kilo patlıcan,
1 paket etimek,
3 adet közlenmiş kırmızı biber,
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
Tuz, kırmızı pul biber, kuru nane,
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyun ve tuzlu suda 15-20 dakika bekletin.
Patlıcanları sudan sıkarak çıkarın ve küp küp doğrayın.
Kızgın sıvı yağda kızartın.
Servis tabağının dibine etimekleri parçalayarak yerleştirin.
Üzerine kızarttığınız ve tuz serptiğiniz patlıcanları yerleştirin.
Sarımsaklı yoğurdu patlıcanların üzerine yayın.
Yoğurdun üzerini kırmızı biberden kestiğiniz şeritlerle süsleyin.
Kuru nane ve kırmızı pul biber ile süslemenizi tamamlayın.
Not;
Yoğurdun etimeği çok yumuşatmaması için servisten 2 saat önce yoğurdu ekleyin.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Eminönü Yeni Camii Hünkar Kasrı'nın restorasyonu ile ilgili yazıyı ve Yeni Camii için hazırladığım videoyu görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yeni Camii Hünkar Kasrı

12 Ekim 2010 Salı

MÜRDÜM ERİKLİ, BADEMLİ TART

Geçenlerde, uzun zamandır tart yapmadığımı ama köyden gelen mürdüm erikleri ile tart yaptığımdan bahsetmiştim.
Mürdüm eriğini daha önce kekte kullanmıştım ama ilk defa tartta kullandım.
Açıkçası umduğumdan daha iyi sonuç verdi.
Üzerine serpilen birer çay kaşığı toz şeker eriğin karamelize olmasını sağladı.
Bademler hem tat, hemde görüntü olarak tarta çok yakıştı.
Kreması için, muhallebi pişirmek yerine vanilyalı puding kullandım.
Mürdüm eriğinin mevsimi tamamen geçmeden yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
Diğer tart tariflerimi görmek için, bakınız;

Vişneli tart

Kayısılı fıstıklı tart

Kivili Tart

Çilekli Tart
MÜRDÜM ERİKLİ BADEMLİ TART;
Malzemeler;

Tart hamuru için;
3,5 su bardağı un,
125 gram oda ısısında tereyağ veya margarin,
1 yemek kaşığı yoğurt,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 çay kaşığı tuz,
1 su bardağı pudra şekeri,
1 yumurta,
Kreması için;
1 paket vanilyalı puding,
3 su bardağı süt,
Üzeri için;
12 adet mürdüm eriği,
24 adet badem,
Eriklerin üzerine serpmek için toz şeker,
1 çay bardağı toz Antep fıstığı.


TARİFİ;
Not;
Tart kalıbını yağlamak için margarinden 1 tatlı kaşığı ayırın.
Tart hamuru malzemelerini karıştırarak pürüzsüz oluncaya kadar yoğurun.
Yoğurduğunuz hamuru dinlenmeye bırakın.
Tart kalıbını yağlayın.
Pişen tartı kolayca çıkarmak için yağlı kağıttan iki tane şerit kesip, tart kalıbına + şeklinde yerleştirip, bir asansör hazırlayın.


Yağlanmış, içine şerit halinde kesilip + şeklinde yağlı kağıt serilmiş kalıbınızın içine, açtığınız hamuru yerleştirin.
Diplerini ve kenarlarını iyice yerleştirin, bıçak veya çatalla hamuru bir kaç yerinden delin.


Pudingi süt ile pişirin.
Karıştırarak biraz soğutun ve tart hamurunun üzerine yerleştirin.


Eriklerin batmaması için pudingin soğumasını ve hafifçe kabuk tutmasını bekleyin.
Puding soğuduktan sonra yıkayıp, kurulayıp, ikiye ayırdığınız erikleri pudingin üzerine dizin.
Eriklerin her birinin üzerine bir çay kaşığı toz şeker serpin.


Bademleri 5-6 dakika haşlayıp, soğuk suyun içine atın.
Kabuklarını soyup, eriklerin tam ortasına birer tane yerleştirin.


Tartı önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında pişirin.


Erikler, üzerinde ki şeker sayesinde karamelize olacaktır.
Tartınızı pudingin biraz sertleşmesi için 1-2 saat dinlendirin.
Üzerini toz Antep fıstığı ve nane yaprakları ile süsleyin.


En başta hazırladığımız yağlı kağıt asansörünü kullanarak, tartınızı servis tabağına aktarın.
Not; Yağlı kağıdın uçlarından tutmak için birine ihtiyacınız olacak.
"Afiyet Olsun"