21 Şubat 2011 Pazartesi

HASANPAŞA KÖFTESİ

meatballHasanpaşa Köftesi ile ilk tanışmam yıllaaaar öncesine dayanıyor.
Borcam'ın ürünlerinden aldığım zaman verilen yemek kitapçığının içinde Hasanpaşa Köftesi'nin tarifi vardı, o kitapçıktan tarifi öğrenmiştim.
O zaman interneti bırakın, aylık bir yemek dergisi bile yoktu.
Ya gazete köşelerinden tarif öğrenirdik, ya takvim yapraklarından, yada hiç resmi olmayan yemek kitapları ile bir şeyler yapmaya çalışırdık.
Margarinlerin kulakçık ve kapakları karşılığında verdiği yemek kitapçıklarının da hakkını yemeyelim, özellikle Sanayağın kitapçıklarından çok şey öğrendim.
O yağlı kulakçıklarla ve kapaklarla nasıl uğraşmışım diye şimdi kendime şaşıyorum ve ne kadar çok margarin tüketiyormuşuz diye üzülüyorum :(
"Afiyetle Kalın"

makarnalı sunumHASANPAŞA KÖFTESİ;
Malzemeler;
Köfte için;
Yarım kilo köftelik kıyma,
2 su bardağı ekmek içi,
1 adet orta boy soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
Damak tadınıza göre; kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar.
Fırın tepsisini yağlamak için 3 yemek kaşığı sıvı yağ.
Patates püresi için;
5-6 adet patates,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 çay bardağı süt.
Sos için;
2 yemek kaşığı salça,
1 büyük su bardağı su ve biraz sıvı yağ.

hasanpaşa köftesi nasıl yapılırHASANPAŞA KÖFTESİ TARİFİ;
Köftenin Yapılışı;
Kıymayı, ekmek içini, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Ellerinizi hafifçe yağlayarak köfte hamurundan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın.
Köfte hamurunu elinizde önce yuvarlayın, daha sonra orta kısmında hafif bir oyuk oluşturarak kase-çanak biçimini verin.
Diğer köfte kaselerini de aynı şekilde hazırlayın.
Fırın tepsisini yağlayın.
Hazırladığınız kase şeklinde ki köfteleri fırın tepsisine yerleştirin.
Önceden ısıtılmış fırına yerleştirip, pişirmeye başlayın.
Patates püresinin yapılışı;
Patatesleri iyice yıkayıp, suda haşlayın.
Sıcakken soyup, iyice ezin.
İçine tereyağı, tuz ve sütü ilave edip, pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın.
Köfteler tamamen pişmeden fırından çıkarıp, krema sıkacağına yerleştirdiğiniz patates püresini köftelerin ortasına sıkın.
Salçayı büyük bir su bardağı suda inceltin.
İçine biraz tuz ve sıvıyağ ekleyin ve tepsinin dibine dökün.
Tepsiyi tekrar fırına verin ve sos özleşinceye, köfte ve püre kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Garipçe Köyü ile ilgili yazı ve resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Garipçe Köyü

balıkçı köyü

16 yorum:

  1. canım ellerıne sağlık blogunu sunumlarını çok begenıyorum hasan paşa köftesı de harıka gorunuyor,bende yapıyorum,harıka bir lezzet deneyin derim

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık herşey çok güzel olmuş,sunum da harika.

    YanıtlaSil
  3. benim de favorileirm arasinda.bugun aksama kofte yapacaktim, usenmezsem HAsan Pasa'nin kulaklarini cinlatayim bari:)

    YanıtlaSil
  4. sevgili Muhterem, köfte nefis görünüyor,ellerine sağlık.o tarifleri ben de keser biriktiridim, bir de vanilya ve kabartma tozu paketlerindekileri,çok işime yaradı:) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Harika olmus ellerien saglik. Canim makarna cekti kofteyi unutum...

    YanıtlaSil
  6. Ablm merhaba,yemeklerin her zamanki gibi harika onlara diyecek sözüm yok,ellerine sağlık:)
    sana yağlarının kulakçıkları dedinya banada nostalji yaşattın,kesip güzelce silip zarfa koyup çokyollamışlığım vardır o kulakçıklardan pk. bilmem kaç olan adreslere,hey gidi günler hey,borcam kitabım hala duruyor,çok güzel tarifler var içinde,zaten ben tarifleri aklımda tutma özürlüyüm illa bakacam yaparken,onçün bana tarif defteri tarif kitabı çok lazım:)
    sevgiler,selamlar olsun,sağlıcakla kal:)

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık sunumun harika olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Canım ellerine sağlık bayılırım bende bu leziz köfteye.Sunumda süper öpüyorum.

    YanıtlaSil
  9. Bende hatırlıyorum sana kulakçıklarını ne günlerdi yaa:)
    hasanpaşa köftesini çok severim makarnayla güzel bir sunum olmuş ellerine sağlık.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. ablacımm aynı argarin çılgınlığı annemlerde de varmışş
    zira annemin kitapları da sana yağla gelmiş:) ve hasanpaşa köftesini o şekilde öğrenmiş:))
    ama hala revaçta ve vazgeçilmeyen bir lezzet değil mi..
    ellerine sağlık olsun..

    YanıtlaSil
  11. Gerçektende sana yağının kulakçıklarını bende biriktirmiştim bende de vardı o kitaplardan böyle bir tarifi yıllar varki yeniden yapmadım ellerine sağlık Muhteremciğim sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık benim de ensevdiğim köftelerden biridir bu sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. annem de biriktirirdi sanayagi kulakciklarini,ne güzeldi ama

    YanıtlaSil
  14. Bende bir arkadasimda yemistim ogünden beri iftar ve misafir soframda bas yemek olrak yerini alir
    Ellerine saglik sevgili Muhterem

    YanıtlaSil
  15. ilk defa duydum hasanpaşa köftesini. sepet gibi oyulup içine farklı lezzetlerin eklenmesi çok hoşuma gitti. eline sağlık muhterem abla, denemek gerek;)
    esenlikler,,

    YanıtlaSil
  16. Canım, ne zamandır gelemedim, işallah iyiindir.Köfte çok lezzetli ve iştah açıcı görünüyor.Çok sık yaptığım bir tariftir. Ellerin dert görmesin...Öptüm....

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...