22 Ağustos 2011 Pazartesi

KIZILCIK ŞERBETİ

Muhterem'le AfiyetleKızılcık bizim oralarda (Kastamonu) Kiren olarak bilinir.
Başta tarhanası, marmelatı, kompostosu hazırlanır.
Bu yıl köydeki yaz tatilimizden döneceğimiz gün Emine halam, evin yan tarafında ki Kiren ağacından 1 poşet Kiren toplayıp "bunları eve gidince kullanırsın" diyerek bana verdi.
Açıkçası ben daha önce annemin yaptığı kiren tarhanası dışında kirenle ilgili hiç bir şey yapmadım.
İstanbul'a gelince Kiren'i buzdolabına kaldırdım.
Yerleşmemiz bittikten sonra internetten kireni değerlendirmek için tarif aramaya başladım.
Şerbet yapmak aklımda olduğu için önceliği şerbete verdim.
Portakal Ağacı'nda "Kızılcık Şurubu" tarifini görünce hemen not alıp, Hatice'nin tarifine göre şerbeti hazırladım.
Bu tarifte şerbet konsantre olarak hazırlanıyor, kullanacağınız zaman sulandırıyorsunuz.
Kirenin yarısı ile şerbet diğer yarısı ile Kızılcık Marmelatı hazırladım.
"Afiyetle Kalın"



kiren meyvesi
Kızılcık veya Kiren olarak bilinen meyve hakkında ayrıntılı bilgiler ve hazırladığım diğer kızılcıklı tarifler 👉BURADA

kizilcik serbetiKIZILCIK ŞERBETİ;
Malzemeler;

Yarım kilo Kızılcık,
2,5 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
2 tatlı kaşığı limon suyu.


KIZILCIK ŞERBETİ TARİFİ;
Kızılcığın saplarını çıkarıp, yıkayın ve süzün.
Tencereye alıp, 1 su bardağı su ile kaynatın.


Kaynadıktan sonra bir süzgeçte ezerek suyunu çıkarın.
Şeker ile 1 bardak suyu kaynatın.
Kaynayan şekerli suya çıkardığınız Kızılcık suyunu ilave edin.
1-2 taşım kaynayınca limon suyunu ekleyin.
Tekrar 1-2 taşım daha kaynatın ve ocağın altını kapatın.
Şurubu kavanoza koyup, ağzını kapatın.
Servis yapacağınız zaman yarım bardak şuruba, yarım bardak su ilave edin.
"Afiyet Olsun"

Beyazıt kitap fuarı*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Ramazan ayının en güzel etkinliklerinden birisi olan Türkiye Kitap Fuarı ile ilgili resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-30.Türkiye Kitap Fuarı

24 yorum:

  1. Yılaaaaaaar var kızılcık şerbeti içmeyeli sanırım çocuktum
    e zamanı gelmişte geçmiş bile geçen gün ben de pazarda gördüm kızılcıkları aklıma şerbetini yapmak geldi ama ertelemiştim yararlarıda oldukça çokmuş zaten Rabbim her şeyi öyle güzel dengelemişki ne zaman ne meyve sebze varsa tüketmek gerek o halde tarif yazıla ve en kısa zamanda yapıla :))
    ellerine sağlık canım nefis görünüyor ayrıca sürahinde pek bi güzelmiş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Yıldızcım,
      Kızılcık o kadar faydalı bir meyve ki bazen hiç bir şeyini yapmasak da en basitinden komposto yapıp içmek lazım diye düşünüyorum.
      Sürahilerin en güzeli senin olsun canım :)

      Sil
  2. mmm:)nefiss görünüyor...
    buzz gibi iftar sofrasında ne güzel gider şimdi şerbet...
    ellerinize sağlık...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ayşegülcüm :)
      Çok haklısın kızılcık şerbeti iftar masalarına çok yakışan bir içecek, son yıllarda mümkün oldukça hazır içecek ve asitli içecek almıyorum, o zaman bunun gibi şerbetler çok iyi oluyor.

      Sil
  3. görüntü harika ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  4. Canım nasılda güzel olmuş ellerine sağlık sunumada bayıldım öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. ohh ferah ferahtir o şimdi. elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Ne kadar güzel rengi var maşallah.
    Ellerine emeklerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  7. Bız de de kızışcığa kiren denır ve ezmesi çok yapılır.senın yaptığın şerbetin tam salça kıvamında sonra bızler onu suyla açıp şerbet halıne getırırız.Senınde ellerıne saglık canım renk harıka olmuş afıyetle içsin herkes

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde de kızılcığa kiren deniyor, bizde daha çok tarhanası ve kompostosu yapılıyor.
      Güzel dileklerin için teşekkür ederim canım :)

      Sil
  8. Serin serin bir bardak kizilcik şurubu,düşününce bile icim serinledi sanki. :-)
    Eline sağlık cnm. Güzel vatanımda gezecek o kadar güzel ve mübarek yerler var ki? İnsAllah gitmek nasip olur baba da.

    YanıtlaSil
  9. Esenköy de yazlığımız vardı. Biz çocuktuk ozamanlar. Ormanda kızılcık ağacı vardı. Annem toplar reçelini yapardı. Abartmıyorum Muhterem Hanım 20-30 kiloluk turşu bidonları varya onlarla yapar, İstanbul'a getirirdi. Şimdi kokusu burnuma çalındı.. Ellerinize sağlık..
    Muazzez

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneciğine Maşallah Muazzezcim,
      Doğal ortamında yetişmiş o kızılcıklar kimbilir nasıl güzel kokuyordu.
      Teşekkür ederim :)

      Sil
  10. Adsız15:30

    Ne güzel bir kırmızı bu. Soğuk soğuk iftarda ne güzelde gider. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Semihacım :)
      En doğal kırmızı, iştahla içmek için şerbetin sadece rengi bile yetiyor.

      Sil
  11. Kayınvalidem yapıyor ve ben çok seviyorum.
    Harika görüünyor.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şanslısın Melihacım,
      Kayınvalidenin de ellerine sağlık.

      Sil
  12. Kurusundan olur mu acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Kızılcık kurusundan da olabilir ama sonuçta kızılcık kuruduğu için tazesi gibi verim alamayabilirsiniz.
      Rengi de büyük ihtimalle daha soluk olacaktır.
      Birde eğer kurusundan yaparsanız, meyvenin yumuşaması için bir kat daha fazla su ekleyip, yine tarifte belirtilen süreden biraz daha uzun sürede pişirmeniz gerekebilir.
      Kolay gelsin :)

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...