28 Ocak 2011 Cuma

KIYMALI MAKARNA PASTASI

Değişik makarna tarifleri yapmayı çok seviyorum.
Bu tarifi 100'de 100 Marifet blogununun sahibi olan Öznur'da gördüm.
Hemen bir kenara not aldım ve ilk fırsatta denedim.
Makarna, kıymalı sos ve beşamel sosun muhteşem uyumu ile çok lezzetli oluyor.

Bu tarifin bir diğer adı da Rigatoni Cake'miş, hatta Martha Stewart'ın sayfasında bile tarif mevcut.
"Afiyetle Kalın"
Daha önce yayınladığım değişik fırın makarna tariflerim için, bakınız;

Sebzeli Fırın Makarna


Spagettiden Kuş Yuvası

KIYMALI MAKARNA PASTASI;
Malzemeler;
1 paket (500 gram) rigatoni model veya Barilla'dan Tortiglioni model makarna,
Kıymalı harç için;
350 Gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
2 adet domates,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Zeytinyağ, tuz, karabiber,
5-6 dal maydanoz,
Beşamel sos için;
3 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı tereyağ,
3 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.


Makarna her hali, her şekli ile çok güzel olduğu için mutlaka her mutfakta bulunuyor.
Bu tarifte, kıymanın ve sosun makarnanın içine girebilmesi için ortası geniş boru makarna kullanmak gerekiyor.
Öznur, rigatoni kullanmış ama ben o gün için rigatoni bulamadım Barilla'nın Tortiglioni'sini kullandım.
Kıymalı sos makarnanın içine çok fazla girmeyip, üzerinde kaldı ama ben yinede sonuçtan çok memnunum.


TARİFİ;
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp, süzün.
Kelepçeli kek kalıbını yağlayın, haşladığınız makarnaları dik olarak kalıba dizin.
Kıymalı harcı hazırlamak için;
Soğanı ufak ufak doğrayın.
Az zeytinyağında kavurmaya başlayın.
Üzerine kıymayı ve kabuklarını soyup, doğradığınız domatesi ve salçayı ekleyin.
Tuzunu ve baharatları ekleyin.
En son ince ince doğradığınız maydanozu ilave edin.


Kelepçeli kalıbı fırın tepsisinin içine yerleştirin.
Hazırladığınız kıymalı harcı kalıba dik olarak dizdiğiniz makarnaların üzerine dökün.
Mümkün olduğunca makarnaların içine girmesini sağlayın.
Üzerini tamamen kıymalı harçla kaplayın.


Beşamel sosu hazırlamak için;
NOT;
Ben beşamel sosu hazırlarken bütün malzemeleri çiğden karıştırıp, kavurmadan pişiriyorum.
Hemen muhallebi kıvamına geliyor ve unun topaklanması gibi bir sorun hiç çıkmıyor.
Sos yemekle birlikte fırında piştiği için çiğ un kokusu gibi bir durumda olmuyor.
Beşamel sos malzemelerini tencereye yerleştirip, iyice karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
Pişen beşamel sosu makarnanın üzerine yayın.


Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.


Önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.


Bu tür, fırında pişen makarnalar sıcakken hemen dağılabiliyor.
Fırından çıktıktan sonra en az 20 dakika dinlendirip, makarnanın biraz ılınmasını bekleyin.
Kalıbı servis tabağına yerleştirin.
Kelepçeli kalıbın kenar bölümünü yavaşça açarak çıkarın.
Makarnayı dilimleyerek servis yapın.


"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Üsküdar'da ki Mihrimah Sultan Camii için hazırladığım bol resimli ve videolu yazıyı görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Üsküdar Mihrimah Sultan Camii

24 Ocak 2011 Pazartesi

KÖFTELİ MANTAR KEBABI

Bu tarifi Sofra Dergisi'nde gördüm.
Ailece hem mantarı hemde köfteyi çok sevdiğimiz için hemen tarifi denedim.
Aslında orjinal tarifin adı "Nar Ekşili Mantar Kebabı"
Tarifte nar ekşisi ile bir sos hazırlanmıştı ama ben sosu tercih etmedim, salçalı yağlı su kullanarak pişirdim.
Bu tarif için büyük boyda mantarlara ihtiyacınız var.
Yapımı çok kolay, köfte malzemesini yoğurup, ortadan ikiye kestiğiniz mantarların arasına köfte yerleştirip, üzerine mantarın kestiğiniz saplı bölümünü yerleştiriyosunuz.
Salçalı yağlı suda fırında pişirip, sıcak sıcak servis yapıyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"

Daha önce yayınladığım "MANTAR" tarifleri için, tıklayın.

Daha önce yayınladığım "KÖFTE" tarifleri için, tıklayın.


KÖFTELİ MANTAR KEBABI;
Malzemeler;
1 kilo büyük boy kültür mantarı,
Köfte için;
300 gram köftelik kıyma,
5-6 dal maydanoz,
Tuz, Karabiber, Kimyon, Kırmızı pul biber,
Pişirmek için;
2 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı zeytinyağı.


TARİFİ;
Köftelik malzemeleri yoğurun.
Ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp, yassı köfteler hazırlayın.
Mantarları suda bekletmeden hemen yıkayıp, kurulayın.
Mantarları ortasından enine kesin.
Mantarın alt kısmını ısıya dayanıklı fırın kabına dizin.
Üzerine yassı köfteleri yerleştirin.


Mantarın sapının olduğu üst kısmını köftenin üzerine yerleştirin.
Salçayı, yağı, 1 su bardağı su ile iyice karıştırın.
Tepsideki mantarların üzerine bu salçalı suyu dökün.
Az miktarda tuz serpin.
Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatın.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki fırında son 5 dakikasında üzerinde ki folyoyu açarak pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

BLOG ÖDÜLÜ

Banudan Şımartan Tatlar blogundan Sevgili Banu beni "Making Smiles On Faces Award" ödülüne layık görmüş, çok teşekkür ederim.
Bende aynı ödülü kendi emeği ile blogunu hazırlayan, tüm blog yazarı arkadaşlarıma hediye ediyorum.
"Afiyetle Kalın"

20 Ocak 2011 Perşembe

SÜTLÜ KEREVİZ ÇORBASI

Bugünlerde hava güneşli ama buz gibi soğuk.
Dışarıya çıkıp, eve döndüğünüzde sıcacık bir çorba bu soğuk havalarda çok iyi oluyor.
İçinde sebze olan çorbaları taneli bırakabileceğiniz gibi blenderden geçirip, pürüzsüz bir şekilde de servis yapabilirsiniz.
Dereotunu veya herhangi bir yeşilliği çorba ile birlikte uzun uzun pişirirseniz rengini kaybeder.
Çorbanın pişmesine yakın yeşilliği ilave edin ki, renginden bir şey kaybetmesin.
Bu tarifte kereviz tek başına yer aldı ama içine havuç, patates gibi farklı malzemelerde ekleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

SÜTLÜ KEREVİZ ÇORBASI;
Malzemeler;
1 adet saplı ve yapraklı kereviz,
1 adet kuru soğan,
2 su bardağı süt,
1 yemek kaşığı (tepeleme dolu) un,
4-5 dal dereotu,
Kereviz yaprakları ve sapı,
Tuz, zeytinyağı, 1 yemek kaşığı biber salçası.
TARİFİ;
Kerevizin sapını ve maydanoza benzeyen yapraklarını kesip, yıkayın.
Kerevizin kabuğunu soyun, yıkayın, rendeleyin.
Tencereye riviera zeytinyağından 3-4 kaşık dökün.
Küçük küçük doğradığınız soğanları ekleyip biraz kavurun.
Soğanların üzerine rendelediğiniz kerevizleri ekleyip, biraz daha kavurun.
İnce ince doğradığınız kereviz sapını tencereye ekleyin.
Üzerine 2 su bardağı su ekleyin, ara sıra karıştırarak 10 dakika kaynatın.
Unu sütn içinde topaksız oluncaya kadar karıştırın.
Kaynayan sudan 1 kepçe alıp, unlu süte ekleyin.
Ilınan meyaneyi karıştıra karıştıra çorbaya ekleyin.
İnce ince doğradığınız kereviz yapraklarını ve dereotunu ekleyin.
Çorbanızın tuzunu damak tadınıza göre ilave edip, 1-2 taşım daha kaynatın.
Çorbayı isterseniz bu hali ile isterseniz blenderden geçirerek pürüzsüz bir halde servis edebilisiniz.
Üzerine biraz zeytinyağında pişirdiğiniz salça dökebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Eminönü'nde ki evcil hayvan pazarını, çeşit çeşit tohumların ve renk renk çiçeklerin bulunduğu bitki pazarını ve hazırladığım müzikli videoyu görmek için,
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Eminönü Evcil Hayvan ve Bitki Pazarı

18 Ocak 2011 Salı

KAHVALTI MASASI-13

Geçen hafta Cumartesi günü annem, abim, ablam, kardeşim, yengem ve yeğenlerim kahvaltıda bende toplandık.
Günün özel konuğu ise ablamın oğlu olan yeğenim Ufuk ile önümüzdeki günlerde sözlenecek olan Hasret'ti.
Seninle tanıştığıma çok memnun oldum, ailemize hoşgeldin Hasret : )


KAHVALTI MASASINDA BULUNANLAR;
Not;
Mönüyü yayınlarken önce el yapımı ürünlere daha sonra hazır gıdalara yer verdim.


İçli Köfte Börek (Avcı Böreği)

Bu börek ile tanışalı 1 ay oldu ama şimdiden 2 farklı misafir gurubuma bu börekten hazırladım.


Tavuklu Tel Şehriye Salatası


Çörekotlu Kurabiye

Tatlı olarak;
Haşhaşlı Tatlı

Aşure.
Sağolsun annem o gün aşure yapıp, getirdi.


Cherry domates ve Çengelköy bademi

Cheddar Peyniri;
İnce dilimler halindeki cheddar peynirini nasıl servis yapsam diye epey düşündüm.
Dilimler ince, peynir yağlı olduğu için üst üste gelince birbirlerine yapışıyor, katlayınca kırılıyorlardı.
Rulo halinde sarınca hem sorun çözüldü, hemde peynirler böyle daha güzel göründü.

Klasik kahvaltılıklar;
Beyaz peynir, kaşar peynir, salam, yeşil ve siyah zeytin.
2 çeşit tatlı olduğu için mönüde kaymak, reçel, bal gibi ürünlere yer vermedim.
"Afiyetle Kalın"

13 Ocak 2011 Perşembe

HAŞHAŞLI TATLI

Haşhaşlı tatlı, bu yaz bir kaç yerde tadına baktığım ve çok beğendiğim bir tatlı tarifiydi.
Ablam Ramazan ayında iftarda tatlı olarak bu hafif ve lezzetli tatlıyı yapınca hemen tarifini aldım.
Bu tarifte çok ağır olmayan hafif bir şerbet var.
Şerbet tatlıya tamda benim sevdiğim gibi hafif bir nemlenme sağlıyor.
Üzerini süslemek için bu tarifte meyvalı sos kullanılıyor ama isterseniz çırpılmış krem şanti ve kivi kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

HAŞHAŞLI TATLI;
Malzemeler; (Dikdörtgen Borcam için)
4 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı sıvı yağ,
2 paket kabartma tozu,
1 su bardağı haşhaş,
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu,
3 su bardağı un,
Not;
Un miktarı yumurtanızın iriliğine, kullandığınız su bardağının büyüklüğüne bağlı olarak artabilir.
Şerbeti için;
1 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
1 paket vanilya,
Üzeri için;
2 paket meyvalı sos.
TARİFİ;
Şerbet malzemelerini karıştırıp, kaynatın ve soğumaya bırakın.
Yumurtaları çırpın, içine şekeri ekleyip karıştırmaya devam edin.
Süt, sıvıyağ gibi sıvı malzemeleri de ekleyip, karıştırın.
Unu, kabartma tozunu eleyerek ekleyin.
Limon kabuğu rendesini ve haşhaşı da ekleyip, karıştırın.
Fırına dayanıklı tepsinizi yağlayın ve hafifçe unlayın.
Hazırladığınız kek hamuru kıvamında ki tatlı hamurunu tepsiye dökün.
Önceden ısıtılmış, orta hararetteki fırında pişirin.
Piştikten sonra ılınmasını beklediğiniz tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün.
Üzerini süslemek için;
Meyvalı sosu üzerinde ki tarife göre pişirin.
Karıştıra karıştıra soğutun ve tatlının üzerine yayın.
Tatlınızı dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

9 Ocak 2011 Pazar

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI

Bugün eşimle evliliğimizin 24. yıldönümü.
Her sene olduğu gibi bu senede bir pasta hazırladım.
Bazen pastayı 1 gün önceden hazırlayıp, sabahtan sayfamda yayınlıyorum ama bu sefer pastayı sabahtan hazırladım.
Bu sene de, Hünerli Bayanlar blogunun sahibi "Müge'nin pandispanya tariflerinden "yoğurtlu pandispanya" tarifini kullanarak pandispanyamı hazırladım.
Süslemek için biraz işin kolayına kaçıp, maket çiçekler kullandım.
Maket çiçekleri kenar süslemesinde kullandım.
Bizde şeker hamurundan güllerde yenmediği için maket kullanmakta bir sakınca görmedim.
Allah ömür verirse seneye 25. yılımızda daha farklı bir pasta düşünüyorum.
"Afiyetle Kalın"


Hazırladığım evlilik yıldönümü pastaları, muffin, kek, kurabiye, tart önerileri için bakınız;

Evlilik Yıldönümü Pastaları
EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI;
YOĞURTLU SADE PANDİSPANYA; (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler;
4 Adet Yumurta,
4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker,
4 Türk Kahvesi Fincanı Un,
1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt,
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ,
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su,
1 Paket Kabartma Tozu,
1 Paket Vanilya.
İç malzemesi;
1 poşet krem şanti,
1 su bardağı soğuk süt,
3 adet muz,
1 çay bardağı ceviz içi,
Süslemek için;
Yarım paket beyaz şeker hamuru,
Çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası,
Şeker hamurundan güller, yada maket çiçekler.

Yoğurtlu Pandispanyanın Tarifi;
Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.
Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın.
Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte mümkünse iki kere eleyip, ekleyin.
Yumurta akları ve sarılarını birleştirerek tahta kaşık ile biraz daha çırpın.
Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Benim fırınım doğalgazlı, düşük ısıda 1 saatte pişiriyor ve ben fırının ışığı ile içeriye bakarak sonuna kadar hiç fırının kapağını açmadım.
Elektirikli fırınlarda bu süre bazen yarıya düşebiliyor.
Renginden ve pişme süresinden piştiğini düşününce açıp, kürdan batırarak kontrol ettim.
Pişen pasdispanyayı iyice soğumadan kalıbından çıkarmayın.
Pastanın Tarifi;
Hazırladığınız pandispanyanızı dinlendirdikten sonra ikiye ayırın.
Soğuk süt ile krem şantiyi hazırlayın.
Pandispanyanın alt yarısına krem şanti sürüp, muz, öğütülmüş ceviz içi, serpiştirin.
Üzerini pandispanyanın diğer yarısı ile kapatıp, krem şanti ile sıvayın.
Şeker hamurunun sertliğinin gitmesi için biraz yoğurun.
Yumuşayan şeker hamurunu nişasta ile açıp (sakın fazla inceltmeyin) pastanın üzerini kaplayın.
Kenarlarından artanları kırmızı gıda boyası ile renklendirip, kalıpla minik kalpler kesin.
Hazırladığınız kırmızı kalpleri pastanın üst kenarına dizin.
Şeker hamurundan güllerle veya maket çiçeklerle pastanızı süsleyin.
"Afiyet Olsun"

6 Ocak 2011 Perşembe

İÇLİ KÖFTE BÖREK-AVCI BÖREĞİ

Geçen ay, çalışmalarını severek takip ettiğim Sütüme Sarelleme Karışma blogunda "içli köfte börek-avcı böreği" tarifini gördüm.
Özge'nin o güzelim resimlerle yapılışını da tek tek anlatması ile mutlaka deneyeceğim tarifler arasında bu börek ilk sıraya yerleşti.
Tarifi önce kendimiz için denedim, çok hoşumuza gitti.
Geçen hafta 20 kişilik misafir gurubuma da pişirdim, yine günün en sevilen ürünlerinden birisi oldu.
Eminim ben bu böreği daha çooook pişireceğim : )
"Afiyetle Kalın"

İÇLİ KÖFTE BÖREK-AVCI BÖREĞİ;
Malzemeler;
4 adet yufka,
İç malzemesi;
250 gram köftelik yağsız kıyma,
1 adet orta boy soğan,
1 büyük çay bardağı ince bulgur,
1 çay bardağı ceviz içi,
1 yemek kaşığı tepeleme kuş üzümü,
5-6 dal maydanoz,
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, zeytinyağı.
Üzeri için;
1 adet yumurta,
1 su bardağı galeta unu.

TARİFİ;
Özge yapılışını bol resimli hazırlamış, yapım aşaması burada
Bulguru ayıklayıp, yıkayın, süzün.
Üzerine az miktarda kaynar su ilave ederek yumuşamasını sağlayın.
Soğanları küçük küçük doğrayın.
Tencerinin dibine biraz zeytinyağı dökün ve soğanları pişirmeye başlayın.
Soğanın içine kıymayı ilave edip, kavurmaya devam edin.
Kıyma kavrulmaya başladıktan sonra içine bulguru, ceviz içini, baharatları ve ince ince doğradığınız maydanozu ekleyin.
Yufkayı tezgaha serin.
Üzerine su ile seyrelttiğiniz zeytinyağı sürün.
Diğer yufkayı da yağladığınız yufkanın üzerine serin.
Ben ikinci yufkanın üzerine de yağlı su sürdüm.
Yağlanmış yufkayı önce ikiye, sonra dörde, sonra da sekize bölerek sigara böreği saracakmış gibi üçgenler hazırlayın.
Kestiğiniz yufkanın geniş kenarına 1 yemek kaşığı hazırladığınız içten yerleştirin ve sarın.
Yumurtayı geniş bir tabakta çırpın.
Sardığınız böreği önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayın.
Not;
Eğer galeta ununuz yoksa rondoda iyice ufaladığınız Etimek işinizi görecektir.
Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine böreği yerleştirin.
Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın.
Önceden ısıttığınız, orta hararette ki fırında pişirin.
Mutlaka sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

4 Ocak 2011 Salı

SEBZELİ KÖFTE

Bugünkü tarifimiz, içinde 8 adet (bezelye, havuç, patates, mısır, kereviz yaprağı, kırmızı biber, sivri biber, soğan) sebze bulunan sebzeli köfte.
Köfteyi seven çocuklara sebze yedirmenin en iyi yolu.
İçinde ki sebzelerin sayesinde de oldukça bereketli oluyor.
Bu tarif için sadece 300 gram kıyma kullandım ama sebzeler ile birlikte hacmi artan köfte hamurundan 15 adet büyük köfte çıktı.
Maydanoz yerine de kereviz yaprakları kullandım.
"Afiyetle Kalın"

SEBZELİ KÖFTE;
Malzemeler;
300 gram kıyma,
1 paket etimek,
1 adet kuru soğan,
1 adet kırmızı biber,
1 adet sivri biber,
1 büyük çay bardağı haşlanmış mısır,
1 kavanoz garnitür,
1 adet yumurta,
5-6 dal kereviz yaprağı yada maydanoz,
Tuz, zeytinyağı, karabiber, kimyon.


TARİFİ;
Klasik köfte malzemeleri olan kıyma, yumurta, rondoda ufalanmış etimek, rendelenmiş soğan, ince ince kıyılmış maydanoz yada varsa kereviz yapraklarını, tuz, damak tadınıza uygun baharatlarla (karabiber, kimyon, kırmızı pul biber gibi) ve 1 çay bardağı su ile yoğurun.
Garnitür ve mısırı süzgeçe boşaltıp, iyice süzün.
Kırmızı biberi ve sivri biberi garnitür boyutunda küçük küçük doğrayın.
Doğradığınız biberleri, süzülen mısır ve garnitürü köftenin içine ekleyin.
Sebzelere fazla zarar vermeden yavaşça yoğurup, birbirine yedirin.
Köfte hamurundan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, yağladığınız elinizle ufak hamburger köftesi büyüklüğünde yassı köfteler hazırlayın.


Yağlı kağıt serdiğiniz yada yağladığınız fırın tepsisine hazırladığınız köfteleri dizin.
Önceden ısıttığınız, orta hararette ki fırında köfteleri pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Gazze'ye yardım götürürken İsrail'in hain saldırısı sonucu 9 vatandaşımızın şehit olduğu Mavi Marmara gemisi 1 hafta önce İstanbul Sarayburnu Limanı'na demirledi.
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Mavi Marmara İstanbul'da!