29 Mart 2011 Salı

LAHANA BÖREĞİ

2 gündür sorunsuz bir şekilde bloguma girebiliyorum.
Ama ortalık bayram yerine dönmediği için "acaba herkesin blogu açılmadı mı?" diye düşünüyorum.
Ne dersiniz yasak tamamen bitti mi? bitmedi mi?
Dünden beri bloguma sorunsuz girince büyük bir hevesle 2 tarif yayınladım.
Bugünde gezi sayfama yazı ekledim, yine buraya yeni bir tarif ekledim.
İnşallah yasak bir daha gelmemek üzere tamamen bitmiştir.

Lahana Böreğini uzun yıllar önce Kanal D'de sabahları yemek programı yapan Sahrap Soysal'dan öğrenmiştim.
Börek adını lahana yapraklarının yufka gibi kullanılmasından alıyor.
Bu tarifin bir diğer adı da Lahana Graten.
"Afiyetle Kalın"

LAHANA BÖREĞİ; (Lahana Graten)
Malzemeler;
1 adet orta boy beyaz lahana,
300 gram kıyma,
2 adet kuru soğan,
Tuz, karabiber.
Beşamel Sos için;
3 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı tereyağ,
3 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.


TARİFİ;
Lahananın tam ortasındaki ağaçsı bölümü oyarak çıkarın.
Lahanayı gevşeterek yapraklarını açması sağlayın.
İri parçalar halinde yaprak yaprak koparın.
Kaynayan tuzlu suyun içine yaprakları atıp, hafifçe haşlayın.
Yaprakları yufka gibi kullanacağımız için büyük parçalar halinde olması çok iyi oluyor.
Göbek kısmında ki küçük parçalarıda yine ara katlarda kullanabilirsiniz.
Fırın tepsisini yağlayıp, büyük lahana yapraklarının birazını en alta dizin.
Ara bölümlerine küçük yaprakları yerleştirin.
Kıymayı, küçük küçük doğradığınız soğan ile birlikte kavurun.
Tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Hazırladığınız kavrulmuş kıymayı lahana yapraklarının üzerine dökün.
Tekrar önce küçük yapraklar sonra büyük yapraklar olmak üzere kıymanın üzerini lahana ile kaplayın.


Beşamel sos malzemelerini tencereye yerleştirip, iyice karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
Pişen beşamel sosu lahananın üzerine yayın.
Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.


Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Piştikten sonra keserken dağılmaması için 15-20 dakika dinlendirip, dilimleyerek sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
İstanbul'un en güzel yerlerini gören nefis manzarası ile Ağa Kapısı Cafe ile ilgili yazıyı görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Ağa Kapısı

28 Mart 2011 Pazartesi

KARNABAHAR PANE

Bu görmüş olduğunuz pofidikler hamur kızartması gibi görünsede aslında karnabahar kızartması.
Pane için maden suyu ve un ile hazırlanan karışıma bulayıp, kızarttığınızda karnabaharların dışı çıtır çıtır bu hamurla kaplanmış oluyor.
Sıcakken çok lezzetli oluyor.
Bu pane harcını pek çok sebzede hatta balıkta kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
KARNABAHAR PANE;
Malzemeler;
1 adet küçük boy karnabahar,
Pane için;
1 şişe maden suyu,
1 su bardağı un,
Tuz,
Kızartmak için sıvı yağ.
TARİFİ;
Karnabaharı dallarını keserek küçük parçalara ayırın.
Kaynayan suda hafif haşlayarak süzün.
Pane malzemelerini karıştırarak pane sosunu hazırlayın.
Karnabarları bu karışıma bulayarak, kızartın.
Sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis papın.
"Afiyet Olsun"

MOR LAHANA SALATASI

Blogspot'ta ki yasak yüzünden bütün düzenimiz alt üst oldu.
İstediğimiz zaman bloglarımıza girip, yazı ekleyemiyoruz ve bizi izleyenlerde bize ulaşamıyorlar.
Yasak devam ederken kış sebzeleri ile hazırladığım tariflerde mecburen bahar aylarına kaymış oldu.
Yasak bittiği zaman peş peşe kış sebzeleri ile hazırladığım tarifleri yayınlarsam şaşırmayın.
İşte onlardan birisi, yoğurtlu mor lahana salatası.
Beyaz lahana ile salatayı çok seviyoruz, beyaz lahanadan hazırladığım salatada lahanayı haşlayıp, yoğurtluyorum.
Bakınız; Yoğurtlu Beyaz Lahana Salatası
Mor lahana kullandığım zaman ise rengi kaybolmasın diye kavurarak pişirip, yoğurtluyorum.
"Afiyetle Kalın"
YOĞURTLU MOR LAHANA SALATASI;
Malzemeler;
1 adet orta boy mor lahana,
1 çay bardağı zeytinyağ,
Tuz,
3 diş sarımsak,
2 su bardağı yoğurt.
TARİFİ;
Mor lahanayı ince ince doğrayıp, yıkayın ve süzün.
Teflon tencerede süzülen lahanaları zeytinyağı ve tuz ile karıştırarak yakmadan kavurun.
1 çay bardağı su ilave edip, yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişen lahana soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurt ile karıştırıp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

22 Mart 2011 Salı

PORTAKALLI KEREVİZ

Portakal ile kerevizi soğuk salata olarak sık sık hazırlayıp, servis yaparım.
Ama ikisini zeytinyağlı olarak pişirmek bu seneye kısmet oldu.
Sızma zeytinyağı ve portakal suyu ile ağır ateşte pişen bu tarife bayıldık.
Hele dibinde kalan nefis aromalı suyunu çok sevdik.
Ayva ile pişirilen kereviz tarifinide denedim, çok yakında onun tarifinide yayınlayacağım.
"Afiyetle Kalın"

ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ;
Malzemeler;
4 adet kereviz,
3 adet portakalın suyu,
1 adet havuç,
1 adet kuru soğan,
Kerevizin yeşil yaprakları,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 adet limon,
Tuz.
TARİFİ;
Kerevizleri soyup doğrayın, kararmaması için limonlu suda bekletin.
Tencereye zeytinyağını dökün, küçük doğradığınız soğanları ilave edip, kavurun.
Kerevizleri, portakal suyunu, halka halka doğradığınız havucu ve tuzu ekleyin.
Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişmesine yakın ince ince doğradığınız kereviz yapraklarını ilave edin.
Soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

21 Mart 2011 Pazartesi

SON DURUM

Blogspot yasağı ne olacak bir bilen var mı?
2008 yılında ki blogspot yasağı bu kadar çok blog olmadığı halde, sesimizi bu kadar çok duyuramadığımız halde sadece 4 gün sürmüştü.

Ben yasak başladığından beri dns ayarlarımı hiç değiştirmediğim halde arada bir sayfama girebildim.
Fakat yorum yazmak ve yazı eklemek o kadar kolay olmadı.
Bende yasağı tamamen kalkmasını bekleyeyim dedim ama neredeyse 3 hafta geçtiği halde hâla
blog yasağı ile ilgili net bir açıklama yok.
Başından beri Facebook'ta ki "Bloguma Dokunma" sayfasını sık sık ziyaret ederek gelişmeleri takip ediyorum.

İşin en kötü tarafı bizi takip edenlerin sayfamızı açtığında karşılaştıkları "bu siteye erişim mahkeme kararı ile yasaklanmıştır" yazısı oldu.
Blog yasağından haberi olmayanlar bizim bir suçumuz varmış gibi düşündüler.
Bloguma icra geldiğini düşünen bile olmuş : )

Yasak tamamen bitmeyince yazı yazmayacağım dedim ama olmuyor.
Resimde de gördüğünüz üzere istatistiklerimizde büyük düşüşler var.
Bloglarımızı bir an önce toparlayıp, ayağa kaldırmamız lazım.
Velhasıl;
Sessiz Kalamam için yazılacak pek çok konu,
Muhterem'le Geziye için gezi yazıları,
Muhterem'le Afiyetle için verilecek pek çok tarif birikti.
Gezi yazılarında zaman sınırlaması yok ama yayınlanmayı bekleyen yemek tariflerimin çoğunu kış sebzeleri ile hazırlamıştım.
Artık sayfama erişebildiğim saatlerde yazılarımı hazırlayıp, yayınlayacağım.

Blogspot yasağının tamamen bitmesini sabırsızlıkla bekliyorum.
"Afiyetle Kalın"

5 Mart 2011 Cumartesi

ÇOK YAKINDA!

Eminim çok yakında yine yayında olacağız.

Çocukluğumuz yayın kesildiğinde Necefli Maşrapa'ya bakarak geçti.
Şimdi de 3 gündür "bu siteye erişim mahkeme kararı ile engellenmiştir" yazısına bakıyoruz.
Ben yasağın çok uzun sürmeyeceğine eminim, telaşla bloglarınızı başka yerlere taşımayın.
Tamam yedeğini bilgisayarınıza yükleyin ama yeni bir adres açmayın.
2008 yılında ki yasak 3-4 günde bitmişti.
Bloglarımıza mutlaka kavuşacağız.
"Afiyetle Kalın"

1 Mart 2011 Salı

BLOGUMA DOKUNMA!

Yine aynı tatsız durum ile karşı karşıyayız.
Blogger/Blogspot'ta, bazı bloglar yayın hakkı Digitürk'e ait olan maç yayınlarına yer verdiği için Blogspot'a yasak kararı çıktı.

Google'ın ücretsiz blog servisi Blogspot'a erişim Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 14.01.2011 tarih ve 2011/156 D iş sayılı kararı ile engellendi.

Daha önce de Digitürk'ün şikayeti ile engenlenen Blogspot.com sitesine erişimin engellenmesiyle ilgili Superonline twitter hesabından açıklama yaptı.

Superonline'ın açıklaması;
"Blogspot.com, Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 14.01.2011 tarih ve 2011/156 D iş sayılı kararına istinaden engellenmiştir. Blogspot.com'un kapatılması mevcut tüm servis sağlayıcılarını kapsayan yasal bir zorunluluktur. "

2008 yılında yine aynı sebeple Türkiye'deki Google'a ait tüm blogların yayını durdurulmuştu.
O zaman konu ile ilgili aşağıdaki yazıyı yazmıştım;

Bizler kendi halinde, fikirlerini paylaşan, yemek tarifleri veren, gezi yazıları yazan, örgü-dantel örnekleri veren, bebeğinin gelişimini sanal günlükte tutan, günlük sıkıntılarını arkadaşları ile paylaşan, mizah yazıları yazan, dekorasyon fikirleri veren v.b. bireylerdik.
Kadın yada erkek, yetişkin veya çocuk.
Hepimizin ortak noktası blog yazarı olmaktı.
Hepimiz sık sık sayfalarımızı güncelleyip, emek vererek bugünlere geldik.
Birileri bir hata yaptı ve bunun cezasını hepimize kestiler!
Hepimizin emeği bir günde yok sayıldı.
Yani yaşın yanında kuruda yandı.

Eskiden televizyonda bir program ceza aldığında bütün kanal kapatılırdı.
You Tube'da da aynı şey oldu, ceza alan video değil, bütün You Tube yasaklandı.
Şimdi sıra Blogger/Blogspot'ta, bazı bloglar maç yayınlarına yer verdiği için hepimiz birden cezalandırıldık.

Artık bunun bir ayrımını yapın ve sadece ceza alan blogları kapatın.
Bu kadar çok bloggeri mâdur etmeyin.

Bu gidişle, Penguen Dergisi'nin dediği gibi İnternet mahkeme kararı ile komple yasaklanacak.