29 Haziran 2011 Çarşamba

MUHTEREM'LE AFİYETLE 5 YAŞINDA !

Muhterem'le Afiyetle 5 yaşında!
Bir yılı daha bitirdik ve blog dünyasında dolu dolu 5 yılı geride bıraktık.
Hep beraber daha nice 5 yıllara!
Her yıl yazdığım gibi;
Bizim evde yemek piştiği sürece ben buradayım, beklerim efendim : )

*Kolaj resmini son 1 senede yaptığım bazı yemeklerin resimlerinden oluşturdum.

"Afiyetle Kalın"

27 Haziran 2011 Pazartesi

HOŞ GELDİN DÜNYAMIZA : )

Tarih; 26 Haziran 2011
Saat; 16.25
Bir prenses sağlıcakla dünyaya gözlerini açtı ve beni 4. kez teyze yaptı.
Kızkardeşim Tuğba'nın dün bir kızı oldu.
Rabbim anne olmak isteyen herkese anneliği nasip etsin.

Efe artık ağabey oldu.
Efe'yi daha önce ki yayınlarımdan tanıyorsunuz.
İyi ki Doğdun Efe

"Afiyetle Kalın"

SUCUKLU BULGURLU MADIMAK

Bu yıl ailece hiç yemediğimiz otlarla tanıştık.
Pazarda hiç ummadığım bir köşede demet demet taze ot satan tezgahları görünce, hemen tezgahın başına gidiyorum.
Çoğu otu tanımıyorum, pazarcıya tek tek otların isimlerini soruyorum.
Daha fazla sıkmamak için tarif sormuyorum.
Zaten bütün otlar üç aşağı beş yukarı aynı şekilde pişiyorlar.
Madımak aldığım gün internette tarif aradım.
Bu tarifi Gül'ün Mutfağı blogunda gördüm, klasik tariflere benzemiyordu.
Madımağı hemen Gül ablanın tarifine göre pişirdim.
Artı olarak bir tek kuru nane ekledim.
Sucuk, bulgur ve baharatla nefis bir yemek oldu.
Bu sezona ait son yenilebilir ot yemeği tarifimiz "diken ucu-melevcan" olacak.
"Afiyetle Kalın"

SUCUKLU BULGURLU MADIMAK;
Malzemeler;
Yarım kilo madımak,
2 adet kuru soğan,
Yarım kangal sucuk,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
1 yemek kaşığı kuru nane,
2 adet domates,
1 çay bardağı pilavlık bulgur,
Tuz, zeytinyağı.

TARİFİ;
Madımakları temizleyip, yıkayın ve doğrayın.
Not;
Madımağın sert olan saplarını içine karıştırmayın, pişmek bilmiyorlar.
Hemen hemen 1 litre suyun içinde haşlayın.
Madımaklar yumuşamaya başlayınca bulguru ilave edin.
Kuru soğanı küp küp doğrayıp, zeytinyağında pişirmeye başlayın.
Üzerine kabuklarını soyup, doğradığınız domatesleri ve biber salçasını ilave edin.
Sucuğu dilimleyerek tencerenin içine ekleyin.
Kuru naneyi ve diğer baharatları ekleyin.
Hazırladığınız bu sosu haşlanan madımakların içine ekleyerek beraber biraz daha pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

25 Haziran 2011 Cumartesi

FIRINDA BAHARATLI TAZE PATATES

Taze patatesi kızartma ve püre olarak çok severim.
Salata için haşlamak ise biraz riskli, taze olduğu için dağılma ihtimali çok yüksek.
Son yıllarda ise kabukları ile birlikte elma dilimi şeklinde kesip, baharatlarla tatlandırıp, fırında pişirmek ise ailece en favori taze patates seçeneğimiz.
Üstelik bol yağda kızarmadığı için daha hafif oluyor.
Birde minik minik taze patatesler var ki, onlar da et-tavuk yemeklerine çok yakışıyor.
Bakınız; Taze Patatesli Hindi But
"Afiyetle Kalın"
FIRINDA BAHARATLI TAZE PATATES;
Malzemeler;
1 kilo orta boy taze patates,
Sos malzemeleri;
1 çay bardağı zeytinyağ,
2 yemek kaşığı kekik,
2 yemek kaşığı kuru nane,
2 yemek kaşığı biberiye,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
Tuz, karabiber.


Tarifi;
Taze patatesleri kabuğunu soymadan iyice yıkayıp, kurulayın.
Elma dilimi şeklinde doğrayın.


Sos malzemelerini doğradığınız patateslerin içine ekleyin.
Not;
Sarımsağın fırında pişerken çok keskin bir kokusu oluyor.


Sos malzemeleri ile patatesleri iyice harmanlayıp, 15-20 dakika bekletin.


Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine soslu patatesleri yerleştirin.


Önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında, patatesleri arada sırada karıştırarak pişirin.
"Afiyet Olsun"

21 Haziran 2011 Salı

ENGİNAR ÇORBASI

Artichoke soupEnginarı her çeşitte ve tarifte pişirdim, bir tek çorbası kalmıştı.
Geçen hafta çorbasınıda denedim.
Çorbanın kreması için mantar çorbası yaparken kullandığım süt ile unu karıştırarak hazırladığım yöntemi uyguladım.
Çorbanın tadı çok hoşumuza gitti, hatta soğuk olarak bile çok rahat tüketilebilen tam yaz çorbası oldu.
Bu sezonun son enginar tarifi "Enginarlı Pilav" olacak.
"Afiyetle Kalın"

ENGİNAR ÇORBASI;
Malzemeler;
3 adet enginar,
Yarım limon suyu,
1 adet küçük boy soğan,
2 yemek kaşığı un,
3 su bardağı su,
1 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı tereyağ,
2 yemek kaşığı pirinç,
2-3 dal dereotu,
1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
Tuz.

ENGİNAR ÇORBASI TARİFİ;
Enginarları limonlu suyun içinde hafif haşlayın.
Başka bir tencerede tereyağında küçük doğradığınız soğanları pişirin.
İçine küp küp doğradığınız enginarları ekleyin.
Haşladığınız suyu tekrar enginarlara ekleyin.
Pirinci, tuzu ve sarımsağı ekleyip, biraz daha pişirin.
Unu süt ile karıştırın, tenceredeki malzemelerin içine sürekli karıştırarak ekleyin.
Enginarlar pişince ocağı kapatın, blender ile pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
Not;
İsterseniz küp küp doğranmış enginarlardan 1-2 kaşık süsleme amaçlı ayırabilirsiniz.
İnce ince doğradığınız dereotunu serpin.
"Afiyet Olsun"

20 Haziran 2011 Pazartesi

KALİFORNİYA BİBERİ DOLMASI

Kaliforniya biberi ile büyük marketlerin sebze reyonlarında yada bazı semt pazarlarında karşılaşmışsınızdır.
Bu rengarenk biberler en başta renkli görüntüsü ile sizi hemen etkiler.
Aklınızdan binbir tarif geçer " et yada tavuk sote yapsam içine bu biberlerden atsam" diye tezgah başında düşünmeye başlarsınız.
Bende bu biberleri semt pazarımızda görünce hemen tarifler gözümün önünden geçmeye başladı.
"Hiç bir şey yapmasam dolmasını yaparım, o da olmazsa pişirdiğim yemekleri süslerim" diye düşündüm.
Hemen farklı renklerden kilosu 2 Lira'dan, 1 kilo aldım.
Normal dolmalık biberlerden yeşil renkte bulunsun diye aynı boyutlarda aldım.
Biberlerle 3 tarif yaptım ve kurabiye kalıpları ile kestiğim çiçeklerle bazı tariflerimi süsledim.
Bakınız;

Taze Patatesli Hindi But

Enginarlı Pilav

Diken Ucu Kavurması


Biberlerin tek özelliği elbette rengi değil, bu biberler normal dolmalık biberlere göre daha etli ve tatlı bir tadı var.
Çiğ olarak da rahat rahat kullanabilirsiniz, bakınız;
Peynirli Biber Dilimleri

Ya da hazırladığınız salatayı sunmak, süslemek için kullanabilirsiniz, bakınız;
Rokalı Haydari

"Afiyetle Kalın"

KALİFORNİYA BİBERİ DOLMASI;
Malzemeler;
3 adet yeşil dolmalık biber
6-7 adet çeşitli renklerde kaliforniya biberi,
Ağızlarını kapatmak için;
3 adet domates.
İç malzemesi: 
2 su bardağı pirinç,
2 adet ortaboy soğan,
Yarım demet dereotu,
Yarım demet maydanoz,
2 yemek kaşığı kuru nane,
Yarım çay bardağı kuşüzümü,
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık,
1 yemek kaşığı dolma baharatı,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Tuz.
Pişirmek için;
1 çay bardağı zeytinyağ,
Tuz.
Yapılışı:
İç malzemesini hazırlamak için soğanları küçük küçük doğrayın, ya da rondodan çekin.
Maydanoz ve dereotunu yıkadıktan sonra ince ince doğrayın.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın ve diğer baharatlarla birlikte çiğ olarak birbirine karıştırarak hazırlayın.
Biberlerin saplarını çıkarın ve yıkayın.
İç malzemeyi sebzelerin içine fazla sıkıştırmadan doldurun, domatesle kapak yapın.
Tencereye dizip üzerini aşmayacak kadar su ile doldurun.
Tuzunu ve yağını ilave edip, kısık ateşte ağır ağır pişirin.
"Afiyet Olsun"

17 Haziran 2011 Cuma

2011 İSMEK FESHANE SERGİSİ-AŞÇILIK

Her yıl gezi blogum Muhterem'le Geziye için İsmek Feshane Sergisini ziyaret ediyorum.Resimleri gezi blogumdan paylaşıyorum ama aşçılık branşı söz konusu olunca aynı resimleri yemek blogumda da paylaşıyorum.
2011 İsmek Feshane Sergisi "Aşçılık" branşına ait resimlerle sizi başbaşa bırakıyorum.







Tarçınlı Kurabiyeden Yapılmış Kaplama Pasta


Zeytinyağlı Tabağı

Meze Tabağı

Çökertme Kebabı


Sebzeli Noodle

Sebzeli Tavuk Sarma

Közlenmiş Patlıcan Yatağında Kuzu İncik

Vişneli Cheesecake

İrmik Helvalı Kadayıf Sarma

Kakaolu ve Vişneli Lokum


Limonlu Macaron

15 Haziran 2011 Çarşamba

ÇİKOLATALI RULO

Çikolatalı Rulo tarifini yemek dergisinin içinden çıkan Dr.Oetker tarif kitapçığında görüp, denedim.
Tarifte margarin kullanılmıştı, ben sıvı yağ kullandım.
Birde toz maya kullanılmıştı, ben yaş maya kullandım.
Pamuk gibi nefis bir tarif oldu.
Çay davetlerinizde kurabiye niyetine pişirebilirsiniz.
Resimleri tarifi ilk yaptığım zaman çektim.
2. yaptığımda ise biraz daha fazla çokokrem süreyim dedim ama her şeyde olduğu gibi fazla malzeme tarifi bozuyor.
İnce bir tabaka çokokrem işinizi görüyor, bol bol sürmeye hiç gerek yok.
Hamuru büyük açarsanız, ruloyu daha çok sarıp, daha güzel görüntü elde edebilirsiniz.

Tarifin ismi "Çikolatalı Rulo" fakat içine kakaolu fındık kreması sürüyoruz.
Bunun için Nutella, Çokokrem, Sarelle, hatta Bim'in kakaolu fındık kremasını da kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


ÇİKOLATALI RULO;
Malzemeler;
1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yumurta, akı içine sarısı üstüne,
1 küçük paket kuru maya (10 gramlık) veya yaş maya (42 gramlık)
4 tatlı kaşığı toz şeker,
Bir çimdik tuz,
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 yada 4 su bardağı),
İç Malzemesi için;
250 gram çokokrem,
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi.

TARİFİ;
Mayayı ılık sütte eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, bir çimdik tuz, şeker ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Hamuru iki parçaya ayırın.
Yuvarlayarak pezileyin.
Un yardımı ile servis tabağından biraz daha büyük bir şekilde açın.
Sigara böreği saracakmış gibi üçgen kesin.
Mayalı hamur olduğu için üçgenleri küçük kesmenizde fayda var.


Kesilen üçgen parçaların üzerine ince bir tabaka halinde çokokrem sürün.
Üzerine öğütülmüş ceviz içi serpin.


Geniş tarafından başlayarak rulo şeklinde sarın.
Yağlı kağıt serilmiş yada yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.
10 dakika bekletip, üzerlerine yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki fırında pişirin.
Not;
Tarifte, elektrikli fırın ayarı olarak önceden ısıtılmış 180 derece, turbo fırın için 170 derece öneriliyor.


Not;
İsterseniz hamur parçalarını biraz daha büyük kesip, rulo yaptıktan sonra ay çöreği şeklinde de pişirebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
31 Mayıs-14 Haziran 2011 tarihleri arasında düzenlenen Geleneksel İsmek Feshane Sergisi'nden ilk resimleri görmek ve sergi hakkında ki izlenimlerimi okumak için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-14. İsmek Feshane Sergisi

11 Haziran 2011 Cumartesi

TAZE PATATESLİ HİNDİ BUT

Tam taze patates zamanı.
Pazar tezgahları, market reyonları taze patates çeşitleriyle dolu.
Yumurta büyüklüğünde olanlar bu tarz fırın yemeklerine çok yakışıyor.
Daha büyük olanlarıda elma dilimi şeklinde kesip, fırında baharatla pişirince çok güzel oluyor.
Bu tarifteki sos malzemelerine sarımsak ekleyebilirsiniz.
Fakat fırında pişirirken çok keskin bir koku çıkardığını unutmayın.
"Afiyetle Kalın"
TAZE PATATESLİ HİNDİ BUT;
Malzemeler;
2 adet hindi üst but,
1 kilo küçük boy taze patates,
Sos için;
2 yemek kaşığı biberiye,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı kekik,
1 yemek kaşığı kuru nane,
Tuz, karabiber,
Yarım çay bardağı zeytinyağ.


TARİFİ;
Hindi butları ocağın üzerinde ütüleyip, yıkayın.
Sos malzemelerini karıştırıp, hindiyi bu sosa bulayın.
Taze patatesleri iyice yıkayın, soymadan ortadan ikiye bölün.
Hindi için hazırladığınız sosun içine patatesleride ekleyin.
Bu şekilde 15-20 dakika bekletin, fırın tepsisine aktarın.
Daha sonra tepsiyi ısınmış orta hararetteki fırına yerleştirin.
Not;
Hindi butun içindeki suyu dışarı akmasın diye hiç çizik atmayın.


Yarım saat, patateslerle birlikte fırında pişen butların üzerini bir kaç yerinden bıçakla delin.
Not;
Ben doğalgazlı fırın kullanıyorum, o yüzden daha uzun sürede pişiriyor.
Elektrikli fırınlarda bu süre daha kısa olabilir.
Butların üzerini bıçakla deldikten sonra biraz daha fırında pişirmeye devam edin.
Eğer kendi suyu hiç kalmadıysa ve henüz pişmediyse 1 çay bardağı su ilave edebilirsiniz.
Patatesler kızarınca, butların içi pişince yemeğiniz servise hazır demektir.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Emirgân Korusu'na ait resimlerle hazırladığım yazının 3. ve son bölümünü görebilir ayrıca bugünlerde popüler olan Fransızca bir şarkı ile hazırladığım video klibi izleyebilirsiniz.
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Emirgân Korusu 2011-3.Bölüm