29 Eylül 2011 Perşembe

PARFE

Bu havada ne parfesi diyebilirsiniz ama eminim önümüzde ki haftalarda havalar tekrar ısınacak.
Laf aramızda havalar iyice soğumadan soğuk tarifleri bitirmeye çalışıyorum : )
Bir kaç tanede içecek tarifim var haberiniz olsun : )
Parfeyi bu yaz oğlumun yanında Kastamonu'da kaldığımız zaman yapmıştım.
Oğluşla birlikte yemiştik, tarifi vermek bugünlere kaldı.

Parfe tariflerinin pek çoğunda çiğ yumurta kullanılıyor.
Açıkçası çiğ yumurta kullanılan tarifleri yapmak istemedim.
Bende muhallebi ile yapılan parfe tariflerinden birini yaptım.
İçine o günlerde Blueberry (likapa) ile kek yaptığım için evde bulunan Blueberry kurusundan ekledim.
Damla çikolata da ekledim ama muhallebinin iyice soğumasını beklemediğim için damla çikolatalar eridi ve parfeye ebruli bir görünüm verdi.
Derin dondurucuda 10 saat beklettikten sonra bulunduğu kalıptan hiç sorunsuz çıktı.
"Afiyetle Kalın"

PARFE;
Malzemeler;
Muhallebi için;
3 su bardağı süt,
3 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı toz şeker,
1 paket vanilya,
Ayrıca;
2 poşet krem şanti,
Krem şantiyi çırpmak için, 1,5 su bardağı süt,
1 çay bardağı damla çikolata,
1 çay bardağı meyve kurusu (ben likapa-blueberry kullandım)

 
PARFE TARİFİ;
Muhallebi malzemeleri ile muhallebiyi pişirin.
Krem şantiyi süt ile çırparak muhallebiye ekleyin.
İçine meyve kurusunu ilave edin.
Damla çikolata eriyip, bu şekilde ebruli bir görüntü versin istiyorsanız muhallebi sıcakken ekleyin.
"Yok ben tane tane çikolata parçası görmek istiyorum" derseniz muhallebi iyice soğuduktan sonra damla çikolatayı ekleyebilirsiniz.
Muhallebiyi soğuturken sertleşmemesi için sık sık karıştırmayı unutmayın.
Kullanacağınız kalıbı su ile çalkalayın.
İçine hazırladığınız muhallebiyi ekleyin.
Derin dondurucuda iyice soğuyuncaya kadar bekletin.
Benim vaktim vardı 10 saat dondurucu da durdu.
Servis yapacağınız zaman servis tabağına ters çevirip, dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

28 Eylül 2011 Çarşamba

BAMYA DİZMESİ

Son elveda!
Bugünlerde pazar tezgahlarında ki bamyanın üzerinde bu cümle yazıyor.
Bende bamya ortadan kalkmadan eşime ve kızıma son bir kez daha bamya pişirdim.
Tabii daha önce pişirmediğim şekilde pişirip, resmini çektim ki bloguma da faydası olsun.
Bamya dizmesi çok şık bir yemek fakat biraz el oyalayıcı, zaten bamyanın külahını çıkarmak için epey uğraşıp, üstüne birde dizme işi çıkınca 1 saatten fazla vaktimi aldığını belirtmeliyim.
Fakat sızma zeytinyağının etkisi ile o kadar lezzetli olmuştu ki ben bile 2-3 kaşık yedim
"Afiyetle Kalın"
Daha önce yayınladığım bamya tariflerim;

Tavuklu Bamya


Bamya Kızartması


Kıymalı Bamya


Garnitürlü Bamya

BAMYA DİZMESİ;
Malzemeler;
Yarım Kilo Bamya,
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
1 adet büyük bor domates,
Limon, Tuz.
TARİFİ;
Bamyaların tepesini külah şeklinde kesin.
Yıkayıp, süzün.
Bamyaları dağılmayacak şekilde tutacak boyutta bir tencerenin tam ortasına büyük boy bir domates yerleştirin.
Bamyaları domatesin çevresine dizmeye başlayın.
Bamyanın dip kısmı domatesten tarafa gelsin.
Bu şekilde üst üste bütün bamyaları dizin.
Üzerine tuz serpin, zeytinyağını gezdirin.
1 su bardağı su ekleyin.
Kısık ateşte narin bir yemek pişirir gibi ağır ağır pişirin.
Not;
Yemek kaynadıktan 5 dakika sonra yarım limonun suyunu ekleyin.

Bamyalar yumuşayıp, piştikten sonra yemeği biraz dinlendirin.
Daha sonra bir servis tabağına ters çevirerek bamyayı aktarın.
Ilık yada soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Kastamonu tatilimiz sırasında gittiğimiz Abana'da çektiğim resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Abana 2011

22 Eylül 2011 Perşembe

ŞEFTALİLİ MİLKSHAKE


Sıcak havalar bitmeden soğuk içecek tariflerini verelim.
Daha önce kakaolu milkshake tarifi vermiştim.
Şimdi şeftalili daha sonra da muzlu milkshake tarifi vereceğim.
"Afiyetle Kalın"

ŞEFTALİLİ MİLKSHAKE; (1 kişilik)
Malzemeler;

1 su bardağı soğuk süt,
1 adet şeftali,
2 top vanilyalı dondurma,
4 adet buz.
Süslemek için;
Buz küpleri ve şeftali dilimleri, nane yaprakları.
TARİFİ;
Şeftalinin kabuklarını soyup doğrayın, blenderde püre haline getirin.
Diğer bütün malzemeleri (buz küpleri dahil) blender ile çırpın.
Hazırladığınız karışımı soğutulmuş büyük boy bardağa boşaltın.
Üzerini şeftali dilimleri ve buz küpleri ile süsleyip, soğuk olarak servis yapın.
Not;
Şeftali dilimi ile nane yapraklarını çöp şişe geçirerek bardakta sabit durmasını sağlayabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Kastamonu El Sanatları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Teşhir ve Satış Merkezi ile ilgili bol resimli yazıyı görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Kastamonu El Sanatları Teşhir Merkezi

19 Eylül 2011 Pazartesi

DOMATESTEN LALE

2011-2012 Blog sezonu hepimize hayırlı, uğurlu olsun.
Bloglar ve sitelerin pek çoğu okulların tatile girmesi ile birlikte bir rehavete girer.
Ya tatile çıkılır, ya da yaz sıcaklarından bloglar düzenli olarak güncellenmez.
Evde olup ta blogunu güncelleyenler de az sayıda ki yorumla, düşen izleyici sayısı ile "acaba kaç kişiye ulaşıyorum" diye umutsuzluğa kapılır.
Yazın herkesin kendine göre tatil takvimi var.
Fakat Türkiye nüfusunun önemli bir çoğunluğunu oluşturan çocuklu ailelerin tatili okullar açılınca bitiyor.
Herkes evine dönüyor.
Bugünlerde pek çok blog yazarı dönüşünü müjdeleyen yazılarla aramıza dönecekler.
Bloglar şenlenecek, ortalık hareketlenecek.
Açıkçası okulların açılmasını 4 gözle bekliyordum, yazın bunu kimse görmez diyerek yayınlamayı ertelediğim pek çok tarifimi yayınlayıp,
artık daha çok kişiye ulaşabilirim : )
"Afiyetle Kalın"

Domatesten laleyi ilk olarak Yeşim'de gördüm, mutlaka yapacağım dediğim tariflerin arasında ilk sıraya yerleştirdim.
Tarif güzel görüntüsünün yanı sıra çok pratik, hemen hazırlanıyor.
Özellikle kahvaltı davetlerinde masanıza nefis bir görüntü verecek bir tarif.

Bu tarif için armut domates kullanılıyor.
Armut domatesi farklı isimlerle tanıyor olabilirsiniz.
Mesela biz kaya domatesi diye biliyoruz.
Orjinal adı ise Rio Grande

DOMATESTEN LALE;
Malzemeler;
4 adet armut domates,
İçi için;
Beyaz peynir,
İsterseniz peynirin içine labne-çörek otu veya farklı baharatlar ekleyebilirsiniz.
Dekor için;
Taze soğanın yeşil kısımları,
Maydanoz ve dereotu.
TARİFİ;
Domatesleri yıkayın.
Alt kısmını + şeklinde kesin.
Üst kısmındaki, dalından koparılan yeri bıçakla oyarak çıkarın.

İç malzemesini domatesin kesik kısmından içeri doldurun.
Servis yapacağınız kayık tabağa domatesleri yerleştirin.
Taze soğanlarla domatesten lalenin sapını, dereotu ve maydanozla yapraklarını hazırlayıp, servis yapın.

"Afiyet Olsun"

17 Eylül 2011 Cumartesi

KIZILCIK MARMELATI


Kızılcık Şerbeti'nin tarifini verdiğim zaman kızılcığın yarısı ile marmelat yaptığımı yazmıştım.
Marmelat tarifini Yemek Günlüğüm sitesinden aldım.
Bu arada bizim oralarda Kızılcık daha çok Kiren adı ile bilinir.
Pazarda satılırken bazen Kiren yazdıklarını görüyorum.
Kiren ile Kızılcık aynı meyve olduğu için bulduğunuz zaman hemen alın.
Bu çok faydalı meyve ile isterseniz tarhana, isterseniz şerbet, yada böyle bir marmelat hazırlayın.
Kızılcık Marmelatını bu yıl Kastamonu'da reçel ve marmelatları ile meşhur İzbeli Çiftliği'nde de yedim, rengi ve tadı ile nefisti.
Gezi sayfam için İzbeli Çiftliği ile ilgili hazırladığım ayrıntılı yazı ve resimleri buradan  görebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KIZILCIK MARMELATI;
Malzemeler;
1 kilo kızılcık,
1,5 kilo toz şeker,
1 adet limonun suyu.

TARİFİ;
Kızılcığın saplarını çıkarıp, yıkayın ve süzün.
Tencereye alıp, 1 kahve fincanı su ile kaynatın.
Kaynadıktan sonra bir süzgeçe boşaltın.

Süzgeçteki kızılcıkları ezerek süzgeçten geçirin.
Kızılcıkları süzgeçten geçirdiğimiz bu bölüm işin en zor kısmı.
Ben birazını süzgeçten geçirdikten sonra kalanların çekirdeklerini çıkarıp,
geride kalan kızılcıkları robottan geçirerek kızılcık püresini hazırladım.

Hazırladığınız kızılcık püresinin üzerine şekeri ilave edin.
Orta hararetteki ocakta sürekli karıştırarak kıvamı gelinceye kadar pişirin.
Not;
Marmelat çok çabuk dibini tutabilir, bu yüzden sık sık karıştırın.
Marmelatı indirmeye yakın içine limon suyu sıkın ve bir-iki taşım daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Marmelatı biraz ılındıktan sonra kavanozlara boşaltıp, soğuduktan sonra kapağını kapatın.


"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Kastamonu tatilimizde gittiğimiz yerlerden birisi olan Yaralıgöz Mesire yeri ile ilgili ayrıntılı bilgi ve resimler için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yaralıgöz Mesire Yeri

13 Eylül 2011 Salı

BLUEBERRY'Lİ KEK

Likapa, Mavi Yemiş, Blueberry olarak bilinen bu meyvenin tazesini henüz görmedim.
Genellikle kuru olarak satılan Blueberry ile bu yaz hem kek hemde parfe hazırladım.
Tarifte damla çikolata kullandım, kuru blueberry ile güzel bir görüntü oluşturdu.
Blueberry hakkında ayrıntılı bilgi burada
Berry ailesinin diğer üyesi olan Cranberry ile daha önce kek hazırlamıştım.
Bakınız; Yaban Mersinli Kek
"Afiyetle Kalın"

BLUEBERRY'Lİ KEK;
Malzemeler;
4 adet yumurta,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1,5 su bardağı toz şeker,
3-3,5 su bardağı un,
1 büyük çay bardağı (ajda bardak) blueberry kurusu,
1 çay bardağı damla çikolata,
2 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,

TARİFİ;
Yumurtaları ve şekeri çırpın.
Sütü ve sıvıyağı ekleyip, karıştırın.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin ve karıştırın.
Blueberry kurusunu ve damla çikolatayı ekleyin.
Not;
Blueberry'yi ıslatmadan kuru olarak kullanabilirsiniz.


Kek kalıbınızı margarin ile yağlayıp, hafif unlayın.
Silikon kek kalıbı kullanıyorsanız buna gerek yok.
Kek hamurunuzu kek kalıbının yarısını biraz geçecek kadar doldurun.
Bir tepsinin içine kek kalıbını yerleştirin.
Önceden ısıttığınız ama kızgın olmayan düşük ısıda ki fırına yerleştirin.
Düşük ısıda kapağını hiç açmadan keki pişirin.
Pişip, pişmediğini anlamak için;
Keke kuru bir kürdan batırıp, kürdan kuru çıktıysa kekin piştiğini anlayabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

9 Eylül 2011 Cuma

MISIR UNLU PATLICAN KIZARTMASI

Bir ismi de "Patlıcan Balığı" olan bu tarifi bu yaz sık sık hazırladım.
İsminde kızartma geçsede aslında çok fazla yağ kullanılmıyor.
Tavada ağır ağır pişirilerek hazırlanıyor.
Sarımsaklı yoğurt yanına çok yakışıyor.
Kullanacağınız patlıcanları küçük boyda seçerseniz hem daha kolay pişer, hemde sunumu daha şık olur.
"Afiyetle Kalın"
MISIR UNLU PATLICAN KIZARTMASI;
Malzemeler;
1 Kilo küçük boyda patlıcan,
2 su bardağı mısır unu,
Tuz, zeytinyağı.
Sos için;
2 Su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber.

TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyup, tuzlu suyun içerisinde 15-20 dakika tutun.
Suyun içinden sıkarak çıkarın.
Alt tarafından uzunlamasına + şeklinde kesin.
Kaynayan suyun içinde haşlayın.

Haşlanan patlıcanları kevgirle süzgece çıkarın.
Biraz soğuduktan sonra hafifçe sıkarak suyunu sıkın.
Tuz ve istediğiniz baharatı (kırmızı pul biber-karabiber gibi) eklediğiniz mısır ununa bulayın.

Teflon tavaya veya kapaklı balık tavasına mısır ununa buladığınız patlıcanları dizin.
Üzerine 3-4 kaşık zeytinyağı gezdirin.
Tavayı çevirerek ağır ağır patlıcanların kızarmasını sağlayın.
Patlıcanlar kızardıktan sonra kapak yardımı ile patlıcanların arkasını çevirin.
Tekrar 3-4 kaşık zeytinyağı ekleyip, aynı şekilde patlıcanların diğer tarafını da kızartın.
Hazırladığınız patlıcanları servis tabağına alıp, sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bu sene ki yaz tatilimizden resimlerin yer aldığı yazıyı görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Kastamonu Tatilimiz

7 Eylül 2011 Çarşamba

KAKAOLU MİLKSHAKE

Dondurma, süt ve buz parçaları ile hazırlanan milkshake yaz aylarında en çok tercih edilen içeceklerin başında yer alıyor.
Çilek-muz-şeftali gibi kolayca püresi yapılabilen meyvelerle de milkshake hazırlayabilirsiniz.
Meyveli milkshakelerde süt yerine meyve suyu kullanabilirsiniz.
Kakaolu milkshake için kakaolu ve vanilyalı dondurma kullandım.
Üzerini süslemek için ayrıca krem şanti yada karamel kullanmadım, onun yerine çikolata kullandım.
Sizde üzerini isterseniz çikolata-krem şanti-karamel ile süsleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KAKAOLU MİLKSHAKE;
Malzemeler;
1 su bardağı soğuk süt,
2 top kakaolu dondurma,
2 top vanilyalı dondurma,
4 adet buz.
Süslemek için;
Çikolata.
TARİFİ;
Bütün malzemeleri (buz küpleri dahil) blender ile çırpın.
Hazırladığınız karışımı soğuk bir bardağa boşaltın.
Üzerini istediğiniz gibi süsleyip, soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

2 Eylül 2011 Cuma

PATATESLİ SEMİZOTU SALATASI

Bir Ramazan ayını daha geride bıraktık.
Ramazan'ın bitimi ile birlikte sanki sıcaklıklar yeniden geri döndü.
Hava geçen haftalara bakarak daha sıcak ve nemli.
Ramazan'da hiç sıkıntısız içtiğimiz çorbayı bugünlerde gözümüz görmüyor.
Yine yoğurtlu hafif salatalara dönüş yaptık.

Semizotu yaz aylarının en sevilen sebzelerinden birisidir.
Eskiden sadece yemeğini yaptığım semizotunu son yıllarda daha çok salata olarak hazırlıyorum.
Klasik semizotu salatasında yoğurt ve salatalık varken bu tarifte işin içine haşlanmış patateste giriyor.

DAHA ÖNCE YAYINLADIĞIM SEMİZOTU TARİFLERİ;

Yoğurtlu Semizotu Salatası

Kuruyemişli Semizotu Salatası

Pancar Soslu Semizotu


Semizotu Yemeği


"Afiyetle Kalın"

PATATESLİ SEMİZOTU SALATASI;
Malzemeler;
1 demet semizotu,
3 adet haşlanmış patates,
2 adet salatalık,
2 adet domates,
6-7 dal dereotu,
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
Tuz, zeytinyağ.
TARİFİ;
Semizotunun yapraklarını koparıp, yıkayın ve süzün.
Haşlanmış patatesleri, salatalıkları ve domatesleri küp küp doğrayın.
Dereotunu ince ince kıyın.
Hepsini karıştırın, sarımsaklı yoğurt, tuz ve zeytinyağını ekleyin.
İyice harmanlayıp, servis tabağına alın.
Not;
Tuz, semizotu yapraklarını soldurduğu için servise yakın ekleyin.
"Afiyet Olsun"