31 Aralık 2011 Cumartesi

MUTLU YILLAR!

 
Yeni yılınız kutlu olsun.
Rabbim hepimize önce sağlık, huzur, helal kazanç, hayırlı iş, aile saadeti nasip etsin.
Ülkemizi her türlü görünür, görünmez belalardan ve kazalardan, afetlerden, depremlerden, savaşlardan, fitne ve fesatlardan, provakatörlerden, fenalığı için uğraşanlardan korusun.
(Amin)
"Afiyetle Kalın"

 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Çamlıca Tepesinde Sonbahar konulu yazı dizimizin 2. ve son bölümünü görmek, hazırladığım videoyu izlemek için, bakınız;


26 Aralık 2011 Pazartesi

YAPRAK CİĞER

Sakatat olarak sadece ciğer ve yürek yiyebiliyorum.
Ciğeri bu şekilde hazırladığınız zaman dürüm döner gibi lavaş içinde sunabilirsiniz.

Diğer ciğer tariflerim için, bakınız;

Arnavut Ciğeri

Ciğer Yahnisi

Tavuk Ciğeri

"Afiyetle Kalın"

YAPRAK CİĞER;
Malzemeler;
500 gram dana veya kuzu ciğer,
Sıvı yağ, kekik, kırmızı pul biber, tuz.
Ayrıca;
Kişi sayısınca lavaş,
Kornişon turşu,
Taze soğan,
Roka yaprakları,
Domates.
TARİFİ;
Ciğeri suyun içinde ıslatıp, bir kaç saat bekletin.
Dışında ki zarı soyup, ince ince dilimleyin.
Kırmızı pul biber, kekik ve tuz ile harmanlayın.
Kızgın yağda kızartıp, sıcak sıcak servis yapın.
Dürüm olarak hazırlamak için;
Ciğerleri pişirdikten sonra lavaşın içinde temizlenmiş roka yaprakları, taze soğan, kornişon turşu, domates dilimleri ile birlikte dürüm yapın ve ayran ile birlikte servis yapın.

"Afiyet Olsun"

23 Aralık 2011 Cuma

AYVA REÇELİ

Reçel tariflerime ayva reçelini eklemenin tam zamanı.
Bugünler ayvanın en bol ve güzel olduğu günler.
Ayva reçelini çocukluğumda annem yapardı, ben ise hayatımda ilk defa ayva reçeli yaptım.
Reçel pişerken çıkan koku beni taaa çocukluğuma kadar götürdü.

Ayve reçeli yaparken en çok rengini tutturmak için uğraşılır.
Bazı sitelerde rengini elde etmek için düdüklü tencere kullanılması tavsiye edilmiş.
Ben reçeli pişirirken düdüklü kullanmadım, çelik tencerede kısık ateşte kapağını hafif kapatarak pişirdim.
Çekirdeklerini bir tülbent parçasının içinde (çekirdeklerden bazısını keserek) tencereye ekledim.
Reçel piştikten sonra çekirdek bohçasını çıkarmak, çekirdekleri tek tek toplamaktan daha kolay oldu.
"Afiyetle Kalın"
AYVA REÇELİ;
Malzemeler;
2 kilo ayva,
4 su bardağı su,
7 su bardağı toz şeker,
1 çubuk tarçın,
Yarım limon.

TARİFİ;
Ayvaları iyice yıkayın, kabuklarını soyup, küp küp doğrayın.
Not; İsterseniz ayvaları rendeleyerek reçel yapabilirsiniz.
Tencereye su ile ayvaları ekleyin, çekirdeklerin bazısını kesin, diğer çekirdekler ile birlikte bir tülbent parçasına bağlayıp, bohça yapın tencereye ekleyin.
Ayvaların diriliği gidinceye kadar biraz pişirin.
Daha sonra şekeri ve tarçını ilave edin.
Kaynamaya başlayınca ocağı kısın, suyunu çekmesini ve şekerinin koyulaşmasını bekleyin.
Kaynadıkça reçeliniz kıvamını bulmaya başlayacaktır.
Sık sık karştırmayı ihmal etmeyin.
Reçel koyulaşmaya başlayınca 3-4 damla limon suyu sıkın 5-10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Eğer hafif sulu gibi duruyorsa endişelenmeyin, ayvanın jöleli yapısı sayesinde reçel soğuyunca tam kıvamını bulmuş oluyor.
Hazırladığınız reçelin içinden çekirdek bohçasını ve çubuk tarçını çıkarın.
Reçeli temiz ve kuru kavanozlara yerleştirip, ılındıktan sonra kapağını kapatın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Sonbahar gezilerimizin sonuncusunu Çamlıca Tepesi'ne yaptık.
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Çamlıca Tepesi-Sonbahar

20 Aralık 2011 Salı

SÜTLÜ MISIR ÇORBASI

Mısır sever misiniz?
Ben közlenmiş yada patlamış değil, haşlanmış mısır severim.
Yaz aylarında pazardan mısır alıp, düdüklü de pişiririm, kızımla birlikte seve seve yeriz.
Son bir kaç senedir haşladığım mısırların birazının tanelerini çıkarıp, porsiyonluk şekilde buzluğa kaldırıyorum.
Daha sonra salata, çorba ve pilavda kullanıyorum.
Mısır çorbası yaparken içine mantar da ekledim, beyaz un yerine mısır unu kullandım.
"Afiyetle Kalın"
SÜTLÜ MISIR ÇORBASI;
Malzemeler;
1 su bardağı haşlanmış mısır,
1 su bardağı haşlanmış, dilimlenmiş kültür mantarı,
3-4 dal dereotu,
2 su bardağı süt,
2 su bardağı su,
2 yemek kaşığı mısır unu (beyaz un kullanabilirsiniz),
2 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz.
TARİFİ;
Tereyağı tencerede eritin, içine dilimlenmiş-limonlu suda haşlanmış mantarları ilave edip, kavurun.
İçine mısır tanelerini ilave edin.
2 su bardağı su ekleyip, kaynatın.
Sütün içine mısır unu veya beyaz unu ekleyin ve karıştırarak çorbaya ilave edin.
Tuzunu da ilave edip, pişirmeye devam edin.
Çorba koyulaşmaya başlayınca ince ince doğradığınız dereotunu ilave edip, ocağı kapatın.
"Afiyet Olsun"

19 Aralık 2011 Pazartesi

PATATES MANTISI

Patates mantısını geçen hafta Oktay Usta'nın programında görünce hemen denedim.
Hepimizin çok hoşuna gitti.
Çay davetleri için değişik bir salata tarifimiz daha oldu, mutlaka misafirlerime de bu salatadan yapacağım.
Patatesi herkes sever, herhangi bir yemeğin veya salatanın üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ve sos hem çok lezzetli olur, hemde çok şık olur.
Hem lezzetli, hemde şık, e daha ne olsun : )
"Afiyetle Kalın"

PATATES MANTISI;
Malzemeler; (6-7 adet için)
5-6 adet orta boy patates,
Çeyrek demet maydanoz,
Tuz, sıvıyağ.
Kıymalı harç için;
250 gram kıyma,
2 adet orta boy soğan,
Tuz, Karabiber, sıvıyağ.
Üzeri için;
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
Sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı biber salçası,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber.

TARİFİ;
Patatesleri yıkayıp, haşlayın.
Sıcakken soyup, ezin, iyice yoğurup, püre yapın.
Maydanozları yıkayıp, ince ince doğrayın.
Maydanoz, tuz ve yarım çay bardağı sıvı yağ ile patatesleri yoğurun.
Elinize iri bir mandalina büyüklüğünde patates püresi alıp, yuvarlayın.
Ortasını açarak çanak şekline getirin.

Kuru soğanı küçük küçük doğrayın.
Tencerede sıvıyağın içinde soğanları pişirmeye başlayın.
İçine kıymayı ekleyin.
Tuz, karabiber, isterseniz kırmızı pul biber ve farklı baharatlar ekleyerek kıymayı kavurun.
Kavrulan kıymayı patateslerin içine yerleştirin.
Sarımsaklı yoğurdu patatesin üzerine birer yemek kaşığı yerleştirin.
Üzerine sıvı yağda çiğ kokusu gidene kadar pişirdiğiniz biber salçalı sosu ve kırmızı pul biberi serpin.
Kıyma donmasın diye fazla bekletmeden servis yapın.
"Afiyet Olsun"

17 Aralık 2011 Cumartesi

KAHVALTI MASASI-18

Hafta sonu geldi, ailece bir arada olma, güzel şeyleri paylaşma zamanı.
Bu kahvaltı masasını eşimin abisi ve ailesi için hazırlamıştım.
Ekim ayının ilk günleriydi, domates-salatalık ve biber yenebiliyordu.
Şimdi ne domatesin, ne salatalığın, ne de biberin tadı kalmadı.
"Afiyetle Kalın"
O gün kendi yaptığım marmelat ve reçelleri kaymakla servis yaptım, ayrıca tatlı yapmadım.

KAHVALTI MENÜSÜ;

Yumurtalı Börek

Tavuklu Şehriye Salatası

Domatesli Köy Biberi

Söğüş Domates-Salatalık

Peynir Çeşitleri; Beyaz Peynir-Eritme Peynir-Örgü Peynir ve son olarak Süzme peynir.
Bu arada, Sütaş'ın süzme peynirini hiç denediniz mi? Biz bayıldık, nefis bir tadı var.

Zeytin Çeşitleri.
Sarı Erik Reçeli


Mürdüm Eriği Reçeli


Kestane Balı ve Kızılcık Marmelatı

"Afiyetle Kalın"

16 Aralık 2011 Cuma

YOĞURTLU FELLAH KÖFTESİ

Fellah köftesi ister domates soslu olsun, ister yoğurtlu olsun çok lezzetli bir köfte.
Daha önce domatesli tarifini verdiğim fellah köftesinin yoğurtlusunu da tavsiye ederim.
Yoğurtlu ve Domates Soslu Fellah Köftesinin de içinde yer aldığı çay daveti masasının resimleri burada
"Afiyetle Kalın"
YOĞURTLU FELLAH KÖFTESİ;
Malzemeler;
2 su bardağı köftelik bulgur,
1 su bardağı un,
2 adet yumurta,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 tatlı kaşığı kimyon,
Tuz, karabiber.
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak.
Üzeri için;
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Kuru nane.
TARİFİ;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın ve kaynar su ile üzerini geçmeyecek kadar ıslatın.
Şişen bulgurun içine un, yumurta, salça ve diğer baharatları ekleyin.
İyice yoğurun.
Avuç içinizi yağlayın veya su ile ıslatın, isterseniz fındık büyüklüğünde, isterseniz ceviz büyüklüğünde minik toplar olarak yuvarlayın.
Köftelerin ortasına parmağınızla hafifçe bastırın.
Hazırladığınız fellah köftelerini kaynayan tuzlu suda 4-5 dakika haşlayıp, süzgece çıkarın.
*Köftelerin haşlandığını suyun yüzeyine çıkmalarından anlayabilirsiniz.
Sarımsaklı yoğurt ile haşladığınız köfteleri karıştırın.
Sıvıyağın içinde salça, kırmızı biber ve kuru naneyi kavurun.
Servis tabağına aldığınız yoğurtlu köftelerin üzerine sosu dökün ve servis yapın.
"Afiyet Olsun"


14 Aralık 2011 Çarşamba

İNCİR UYUTMASI

İncir uyutması çok ilginç bir tarif.
Muhallebiye benzeyen ama hiç pişirmenize gerek kalmadan sadece süte incir mayalayarak elde edilen bir tatlı.
Bu tarif uzun zamandır aklımdaydı, geçen hafta "İncirli Islak Tatlı" yapmak için kuru incir alınca incir uyutmasını da denedim.
Tarifi Oktay Usta'nın sitesinden aldım.
Yapımı çok basit, yoğurt mayalar gibi belli sıcaklıkta ki süte önceden ıslatılıp, yumuşatılmış olan doğranmış incir ve şeker ilave ediliyor.
Sonra blenderden geçirip, üzerini kapatıp, sıcak bir yerde bekletiyorsunuz.
2 saat içinde mayalanmış, muhallebi kıvamına gelmiş oluyor.
Buzdolabında da 2 saat dinlendikten sonra tatlınız hazır.
1 gece buzdolabında dinlendirilmesi tavsiye ediliyor ama kıvamında çok değişiklik olmuyor.
"Afiyetle Kalın"

İNCİR UYUTMASI;
Malzemeler;
15 adet kuru incir,
1 litre süt,
1 su bardağı şeker,
Üzeri için;
İncir dilimleri ve tarçın.

TARİFİ;
İncirleri yıkayıp, ılık suda yumuşayıncaya kadar bekletin.
Yumuşayan incirleri küp küp doğrayın.
Sütü mayalanma ısınsında (el yakmayacak kadar) ısıtın.
İçine doğranmış incirleri ve toz şekeri ilave edin.
El blenderi ile incirleri parçalayın.
Bu işlemi yaparken tatlı muhallebi kıvamına girmeye başlıyor.
Hazırlanan tatlıyı kaselere boşaltın.
Üzerlerini kapatıp, gerekirse havlu ile sarıp sarmalayın.
Sıcak ortamda 2 saat bekletin.
Daha sonra kaseleri buzdolabında 2 saat bekletin.
Üzerine tarçın serperek servis yapın.

"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Atatürk Arboretumu ile ilgili yazı dizisinin 3. ve son bölümünü görmek ve 3 bölüm için kullandığım resimlerle hazırladığım videoyu seyretmek için, bakınız;
Atatürk Arboretumu 3. Bölüm ve Video

12 Aralık 2011 Pazartesi

AHTAPOT MAKARNA (SOSİSLİ MAKARNA)

Sosisli makarnayı Pelin'de görmüştüm, değişik görünümü ile yapılacaklar listesine almıştım.
Daha sonra aynı tarifi, "ahtapot makarna" olarak Dilek'te gördüm, ahtapot makarna ismi bu tarif için çok uygun olmuş.
"Afiyetle Kalın"

AHTAPOT MAKARNA;
Malzemeler;
Yarım paket çubuk makarna,
Yarım kilo sosis,
Sıvı yağ, tuz,
Salça veya ketçap.

TARİFİ;
Sosisleri yarım parmak genişliğinde kesin.
Çubuk makarnaları ortasından kırın.
Kestiğiniz sosislerin içinden 5-6 adet çubuk makarna geçirin.
Hazırladığınız sosisli makarnaları kaynayan tuzlu suda haşlayıp, süzün.
Az miktarda sıvı yağda 1 yemek kaşığı salçayı kavurun, sosisli makarnayı içine aktarın.
İyice karıştırıp, servis yapın.
Not;
İsterseniz makarnayı sade hazırlayıp, ketçap ile servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

HAŞHAŞLI REVANİ

Haşhaşlı Revani tatlısını Ramazan'da yapmıştım ama yayınlamayı unutmuşum.
Ramazan yaz aylarında olduğu için misafirlerime iftarda ikram etmek üzere hafif, fazla ağır ve şerbetli olmayan bir tatlı yapmak istedim.
Haşhaşlı tatlı diye bir tatlı tarifim var, onu sık sık yapıyordum ama birde revanisini denemek istedim.
Bu tarifi Arzu'dan aldım.
Kalabalık iftar yemeği için hazırladım, bu yüzden fırın tepsisi kullandım.
Bu sebeple daha ince bir revani oldu, fırın tepsisi yerine kare veya dikdörtgen Borcam kullanırsanız daha kalın bir revaniniz olur.
Krem şanti olarak Dr. Oetker'in kaymak tadında şantisini kullandım.
Birde servis yaparken yanında kesme dondurma ile servis yaptım.
Haşhaşlı Revani'nin menüsünde bulunduğu iftar yemeğini görmek için, tıklayın
"Afiyetle Kalın"

HAŞHAŞLI REVANİ;
Malzemeler;
4 adet yumurta,
Yarım su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı haşhaş tohumu,
1 su bardağı irmik,
1,5 su bardağı un,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu.
Şerbet için;
2,5 su bardağı toz şeker,
2,5 su bardağı su,
Yarım limonun suyu.
Üzerine;
2 poşet krem şanti,
1,5 su bardağı soğuk süt.

TARİFİ;
Şerbet malzemelerini karıştırıp, kaynatın ve soğumaya bırakın.
Yumurtaları çırpın, içine şekeri ekleyip karıştırmaya devam edin.
Süt, sıvıyağ gibi sıvı malzemeleri de ekleyip, karıştırın.
Unu, kabartma tozunu eleyerek ekleyin.
Haşhaşı ve irmiği de ekleyip, karıştırın.
Fırına dayanıklı tepsinizi yağlayın ve hafifçe unlayın.
Hazırladığınız kek hamuru kıvamında ki tatlı hamurunu tepsiye dökün.
Önceden ısıtılmış, orta hararetteki fırında pişirin.
Piştikten sonra ılınmasını beklediğiniz tatlının üzerine bir kaç yerinden kürdan batırın.
Şerbeti tatlının üzerine döküp, çekmesini bekleyin.
Not; Tatlı da şerbette ılık olacak!
Krem şantiyi süt ile çırpın.
Tatlının üzerine yayın, krem şanti iyice soğuyup sertleşince, dilimleyerek servis yapın.
Krem şantinin üzerine toz antep fıstığı yada çekilmiş ceviz içi serperek servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Atatürk Arboretumu'nda ki gezimizin 2. bölümünü görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Atatürk Arboretumu-2.Bölüm



8 Aralık 2011 Perşembe

SÜTLÜ LEVREK ÇORBASI

balık çorbası
Bugüne kadar pek çok balık tarifi verdim ama balık çorbası tarifi vermemiştim.
Son zamanlarda eve alınan balıklarla çorba denemelerim oldu.
Önce hamsi ile bir çorba yaptım, tadı balık yemediğim halde benim bile hoşuma gitti.
Geçen hafta da eşimin aldığı levrek ile levrek çorbası yaptım.
Hamsi çorbası tamamen doğaçlama ortaya çıktı fakat levrek çorbasının bir benzerini yemek dergisinde görmüştüm.
Bembeyaz eti ile levrek, çorba yapmak için çok uygun bir balık.
Hamsi çorbasının tarifi BURADA
"Afiyetle Kalın"

SÜTLÜ LEVREK ÇORBASI;
Malzemeler;
1 adet fileto levrek,
1 adet orta boy havuç,
1 adet kırmızı biber,
1 adet küçük boy kuru soğan,
1 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı un,
4-5 dal maydanoz,
Tuz, karabiber, sıvı yağ.
TARİFİ;
Levreği balıkçınızdan alırken fileto olarak hazırlatın.
Yine de kılçıklarının tamamen çıktığından emin olun.
Kuru soğanı küçük küçük doğrayın, sıvı yağda pişirmeye başlayın.
İçine zar büyüklüğünde doğradığınız havuçları ve kırmızı biberi ekleyin.
Kılçıksız levrek etini de küçük küçük doğrayıp, tencereye ilave edin.
5-6 dakika karıştırarak hepsini soteleyin.
Üzerine 3 su bardağı su ilave edin.
Sebzelerin diriliği kayboluncaya kadar pişirin.
Unu süt ile çırpın, karıştıra karıştıra tencereye ilave edin.
Tuzunu ve karabiberini ilave edip, 1-2 taşım kaynatıp, ocağı kapatın.
Maydanozları ince ince doğrayın ve çorbaya ilave edin.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Geçen hafta ziyaret ettiğim, sonbaharın bütün renklerini içinde barındıran, tam bir masallar diyarı tadında ki Atatürk Arboretumu ile ilgili yazı dizisinin 1.bölümünü görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Atatürk Arboretumu (canlı ağaç müzesi) 1.Bölüm.