19 Mayıs 2012 Cumartesi

BAKLA TARİFLERİ

Muhterem'le Afiyetle
Sebze dosyalarına bahar sebzeleri ile devam ediyorum.
Bugünkü sebzemiz baharın müjdecisi olan bakla!
Bakla, bahar gelince tezgahlarda görünen ilk sebzedir.
Baklayı pek çok kişi sevmez, bizde de en çok yoğurt eşliğinde yenir.
Fakat fırında makarna  ile pişen ve pane olarak hazırlanan tarifler de favorimizdir.
Farklı şekilde pişirilmiş bakla tariflerimden birisi belki size uyar 😊


iç bakla resmi
BAKLA:
Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Bakla’ya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gr.ında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.
Baklanın Faydaları:
Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.
Bakla Nasıl Kullanılır?
Bakla taze ve kuru olarak tüketilebilir. Çiçekleri ve yaprakları da kullanılır. Baklayı kabuklarıyla yemek mineral ve vitamin kaybını azaltır.
Bakla nasıl pişirilir?
Çorbasından, mezesine, zeytinyağlısından, etlisine kadar birçok yemeği yapılıyor baklanın.
Taze bakla taze fasulye gibi temizlenerek pişiriliyor.
Bunun için baklanın iki ucunu koparıp kenarındaki kılçıkları bıçakla alın.
Temizledikten sonra baklanın yeşil rengini koruması için limonlu suda bekletin.
Soğanı sotelerken biraz un ilave edip baklayı ekleyin.
Baklanın zamanı geçtiğinde ve biraz kartlaştığında ise barbunya fasulyesi gibi ayıklayın.
Elde ettiğiniz iç baklayı tıpkı tazesini pişirdiğiniz gibi pişirin.
Kurutulmuş iç baklayı baharatçılarda, semt pazarlarında veya marketlerin bakliyat bölümünde  bulabilirsiniz.
Tıpkı kuru fasulye gibi akşamdan ılık suda bekletip ertesi gün suyunu değiştirin ve dilediğiniz gibi pişirin.
Mutfağımızın en sevilen mezelerinden biri olan fava, kurutulmuş iç bakla ile hazırlanıyor. Zeytinyağlı bakla, kıyılmış dereotu ve sarımsaklı yoğurtla servis yapılıyor.
Bakla çorbasına özellikle dereotu çok yakışıyor. Baklanın ayrıca parça etle de yemeği yapılıyor.
Baklayı satın alırken, lekesiz, canlı, yeşil renkli ve sert olanlarını seçin.
Üzeri yer yer kararmış baklayı satın almayın. Tıpkı taze fasulye gibi ortadan ikiye koparıp tazeliğini kontrol edin. Satın aldıktan hemen sonra tükettin.
Buzdolabında, poşet içinde 1-2 gün taze olarak saklayabilirsiniz.

Besinsel değeri çok yüksek;
Bakla, sindirimi kolay ve çok besleyici bir sebzedir. Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunuyor. Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içeriyor. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunuyor. Baklanın zengin besinsel değerleri çok eski zamanlardan beri biliniyor. Güney Amerika Kızılderili Kabilelerinden Navojo’lar bakla bitkisini kısırlık tedavisinde kullanıyorlardı. Bitkiyi yiyen kadının kız çocuk doğuracağına inanılıyordu.
İdrar artırıcı, kuvvet verici, idrar yollarını temizleyici, ishal kesici ve bağırsak parazitlerini düşürücü etkisi biliniyor.
Şeker hastalarında kan şekerini düşürüyor. Tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor. Baş ağrısına iyi geliyor, yüksek albümin ve böbrek kumları için tedavi edici özellikler içeriyor. Bakla cilt güzelliği için de yararlı bir sebzedir.

BAKLA TARİFLERİ;
Bakla tarifleri

Bakla tarifleri

bakla tarifleri
Bakla tarifleri

fava

İç bakla tarifleri



Bakla tarifleri

"Afiyetle Kalın"

2 yorum:

  1. hepsii ennfess görünüyor muhterem ablacım:)
    emeklerine sağlık..
    mutlu hafta sonları...
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ayşegülcüm :)
      Sana da mutlu hafta sonları...

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...