13 Ekim 2012 Cumartesi

TAZE FASULYE TARİFLERİ

taze fasulye resmi
Taze fasulye mevsimi geçmeden, tezgahlardan tamamen kalkmadan önce taze fasulye tarifleri dosyasını yayınlayıp, yaz sebzeleri dosyasına son noktayı koyuyorum.
Bundan sonra ki dosya konularım sonbahar-kış aylarında yetişen ve bulunan sebze ve meyve dosyaları üzerine olacak.


TAZE FASULYE;
Tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmez sebzesi:
Baklagiller ailesinden olan fasulye, anayurdu Amerika Kıtası'ndan Avrupa'ya oradan da tüm dünyaya yayılmış.
Mutfağımızın vazgeçilmez sebzelerinden fasulye bugün birçok ülkenin mutfağında da sevilerek tüketiliyor. Birçok türü bulunan fasulyenin ülkemizde yetiştirilen türleri, sırık fasulyeleri ve bodur fasulyeler olarak iki ana gruba ayrılır. Sırık fasulyelerinin; "çalı", "ayşekadın", "şeker" ve "barbunya" türleri, bodur fasulyelerin; "yer" ve "ferasetsiz" adı verilen türleri vardır. 
Fasulye, kurutularak, dondurularak ve konserve yapılarak saklamaya uygun bir sebzedir.

Satın alıp saklarken…
Fasulyenizin iyi pişmesi için aynı boydaki fasulyeleri seçmeye dikkat edin. Fasulye seçerken, parlak yeşil renkte ve yumuşak kabuklu olanlarını alın. Ayrıca fasulyeyi kırarak kılçığı varsa kontrol edin. Taze fasulyeyi buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz.

Fasulyenin sağlığa faydaları:
Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür.
Zengin lif içeriği ile kalın bağırsak ve hemoroit sorunu çekenler için faydalıdır.
İçeriğindeki potasyum miktarının fazlalığı ile yüksek tansiyonu düşürmede etkilidir.
Ensülin ve kan şekeri düzeyini kontrol altında tutarak şeker hastalarına yardımcı olur.
Yüksek oranlı antioksidan içeriği ile kansere yakalanma riskini azaltır.
Taze fasulyede A, B1, B2 ve C vitaminlerince zengindir.
Fasulyenin hazım olabilirlik oranı %84 dür.
Ayrıca fasulye baklalarında bulunan phasol ve phaseolin maddelerinin şeker hastalığında kullanılan insülin karakterinde olduğu ve bu yüzden kandaki şeker miktarının düşürülmesinde kullanıldığı bilinmektedir.
Taze fasulyenin, vücudun çalışmasını, gelişmesini ve tamirini sağladığını vurgulayan uzmanlar, genç-ihtiyar herkese tavsiye ediyor.
Uzmanlar taze fasulyenin, pankreas bezesini, böbrekleri, karaciğeri ve kalbi kuvvetlendirdiğini, albümin ve şekerde de çok fayda verdiğini bildiriyor.
Taze fasulye, bedeni ve zihni yorgunlukları giderir.
Vücudun kuvvetlenmesini sağlar.


100 gram taze fasulyede:
BESİNLER VE KALORİ
Kalori 25-103
Protein 1.6-8.4 gram
Karbonhidrat 5.4 gram
Kolesterol 0
Yağ 0.2 gram
Lif 1-6.7 gram
MİNERALLER
Fosfor 37 mgr
Kalsiyum 37-50mgr
Demir 0.6-2.5 mgr
Sodyum 4 mgr
Potasyum 151-420 mgr
Çinko 1 mgr
VİTAMİNLER
A vitamini 540 IU
B1 vitamini 0.07 mgr
B2 vitamini 0.9 mgr
B3 vitamini 0.5 mgr
C vitamini 12 mgr
Folik asit 42 mcgr
Kaynak 

TAZE FASULYELİ TARİFLER;

fasulye tarifleri






fasulye ile yapılan yemekler




Turşu Kavurması (Fasulye turşunuz varsa, bu tarifte ki gibi kavurabilirsiniz)

"Afiyetle Kalın" 

16 yorum:

  1. MasAllah bacima
    Rabbime ne kadar sükretsek azdir degilmi.
    fasulye hakkinda kücük bir bilgiyide ben arz edeyim acizane canim .
    taze fasulye asla cig yenmemelidir. icersindeki bir madde isiya maruz kalmayinca zehirleyebilir ve kendi sekeri zor hazmedilen bir seker oldugu icin cibrisa isimli baharatla pisirilirse hazmi daha kolay olur .
    firindaki fasulye tarifini heyecanla bekleyecegim
    sevgilerimi dualarimi biraktim hayirli hafta sonlari

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Melek,
      Öncelikle blogunu ve seni tanıdığıma çok memnun oldum.
      Geçen hafta blogunu tesadüfen gördüm, tariflerine, pastalarına bayıldım.
      Blogunu niçin daha önce fark etmediğim için kendime kızdım.
      Hemen blogunu linklerime ekledim.
      Sayfanın ve tariflerinin sıkı bir takipçisi daha oldu : )
      Bir kaç gündür bana çok güzel yorumlar bırakıyorsun, çok teşekkür ederim.
      Taze fasulye hakkında verdiğin bilgiyi bilmiyordum, çok şaşırdım.
      Fırında fasulye tarifini önümüzde ki hafta içinde yayınlayacağım.

      Sil
  2. ellerinize sağlık.. Bu postta tam bir fasulye şenliği olmuş..

    YanıtlaSil
  3. ellerinize saglik.sayfanizi takipe aldim.sizleride sayfama beklerim komsum :))

    YanıtlaSil
  4. Merhaba:)Ellerinize sağlık..Sayfanıza Derya Hanım'ın sayfasından ulaştım.Takibe alıyorum.Güzel paylaşımlarda bulunmak dileklerimle:)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba:)Ellerinize sağlık..Sayfanıza Derya Hanım'ın sayfasından ulaştım.Takibe alıyorum.Güzel paylaşımlarda bulunmak dileklerimle:)

    YanıtlaSil
  6. Canım maşallah sana hepsi birbirinden nefis ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. bayıldımm.. harika bir post olmuş fasulye ancak bu kadar güzel anlatılırdı.. ellerinize sağlık sevgilerimle seval

    YanıtlaSil
  8. Merhaba canım,
    Geçmiş olsun ziyaretin ve duaların için çok teşekkürler.
    Bugün teşekkür ziyaretleri yapıyorum,bu nefis tariflere bakmak için daha sonra yine gelicem inşallah.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Allah'ım sabah sabah insanın canı fasülye çeker mi?
    Muhterem ablacım, o nasıl güzel tarifler öyle, benim aklıma bile gelmeyen nefis yemekler hazırlamışsın,ne diyeyim bilmem ki:)
    Fırında fasülye ve mücver nasıl da gel beni ye diyorlar.
    Diğerleri de geri kalmıyorlar hani:)
    Ellerine,emeğine sağlık ablacım.
    Neşe,huzur dolu pazarlar,günler diliyorum..
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  10. MAŞAALLAH... HARİKA NİMETLER EŞLİĞİNDE HARİKA PAYLAŞIMLAR... ELLERİNİZE SAĞLIK...TAKİBE ALIYORUM SİZİ.HEP BİRLİKTE GÜZEL PAYLAŞIMLARDA BULUNMAK DUASI İLE..SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  11. ne guzel tum bilgileri paylasmissin.fasulyenin herturlusunu severim.sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Muhterem Abla ellerine sağlık. Hepsi birbirinden güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  13. muhteremcim teşekkürler canım.
    biliyormusun ocağımda şu an taze fasulye pişiyor.
    hepsi 10 numara:))))

    YanıtlaSil
  14. ALLAH'ım canım nasıl fasüye çekti bir bilsen,dolapta faülyem var bugün için geç oldu ama yarın inşaAllah yapıcam bir tencere dolusu..:))
    Nefiss görünüyorlar canım..
    Ayrıca güzel yorumun için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  15. Adsız22:58

    Tariflerin hepsi nefis görünüyor. Dikkatimi en çok mücver hali çekti doğrusu. Çoğu sebzenin mücverini çok seviyorum, bunu da denemek isterim. Ellerine sağlık Muhterem Abla.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...