24 Aralık 2012 Pazartesi

KESTANELİ PİLAV

Kış aylarının vaz geçilmez yiyeceği kestane bugünlerde tezgahlarda boy boy satılıyor.
Şimdi bir de yılbaşı yaklaştığı için, bazı tezgahlar sadece kestane satmaya başladı.
Açıkçası hiç dışarıdan para ile kestane almadım.
Memleketten akrabalar, eşimin ailesi yada halam sayesinde kışlık kestanemiz geliyor.
Bursa kestanesinin büyük yapısına göre Kastamonu kestanesi ufak boyutlardadır.
Geçtiğimiz yıllarda kestane mevsiminde köye gitmiştim, o zaman çektiğim köyümüzün resimleri ve kestane resimleri burada

Bu tarifte kullandığım kestaneleri geçen hafta halam gönderdi.
Önce üzerini bıçakla çizerek fırında pişirdim.
Akşam çayın yanında kestane kebap olarak yedik.
Ertesi gün kalanlarla kestaneli pilav, kestaneli bon bon ve kestaneli puding hazırladım.
"Afiyetle Kalın"


KESTANELİ PİLAV;
Malzemeler;
10-15 adet kestane,
2 su bardağı pilavlık pirinç,
2 yemek kaşığı tereyağ,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
3-4 dal dereotu,
Tuz.

KESTANELİ PİLAV TARİFİ;
Kestanelerin üzerini bıçakla çizin, orta hararetteki fırında pişirin.
Pişen kestanelerin kabuklarını soyun.
Pilavlık pirinci ayıklayıp, yıkayın ve 1 saat kadar su da ıslatın.
Pilav tenceresinde tereyağını eritin, sıvı yağı ekleyin.
Dolmalık fıstıkları ekleyip, rengi dönene kadar kavurun.
Su da ıslattığınız pirinci iyice süzerek ekleyin, pirinci de kavurun.
Hazırladığınız kestaneleri, kuş üzümünü ve tuzunu ekleyin.
Üzerini çok az geçecek kadar suyunu ilave edin.
Kısık ocakta 1-2 kez karıştırarak pişirin.
Ocağı söndürdükten sonra ince ince doğradığınız dereotunu ekleyip, karıştırın.
5-10 dakika demlenip, dinlendikten sonra servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

7 yorum:

  1. Pilavdaki görsele bayıldım. Çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Muhterem ablacım, eşim tam bir kestane bağımlısı:)
    Çok aşırı seviyor.
    Hoş ben de ondan kalır değilim:)
    Fakat pilav tuzlu,kestane tatlı nasıl olur diye düşünmedim desem yalan olur:)
    Yalnız bir gerçek var, görüntü muhteşem!
    Ellerine sağlık..
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeliham, inan bizde aynı şekilde düşünüyorduk fakat o kadar lezzetli oluyor ki bundan sonra eve kestane gelince pilav yapmak için mutlaka önemli bir bölümünü ayıracağım.
      Kesinlikle tavsiye ederim, ailecek hiç pişman olmazsınız.

      Sil
  3. çok güzel süsleme şahane olmuş
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Nefis görünüyor tadı görüntüsünden belli. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  5. pilav değil sanki tablo insanın yanında yatası geliyor:)
    afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  6. Canımmm bayılırım sen bana tencereyi ver tabak yetmez:)))Sunumda süper ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...