31 Ocak 2012 Salı

TERE SALATASI

Açıkçası tereyi roka kadar sevmiyorum, fakat faydası saymakla bitmeyen bu yeşillikten mahrum kalmamak için azar azar salatalara ekliyorum.
Bu tarifte ki gibi tere ağırlıklı salata yapacağım zaman, tereye özgü o buruk acımsı tadını bastırmak için yanına pek çok malzeme eklerim.
Peynir, havuç turşusu, taze soğan, haşlanmış mısır, v.b gibi.
Yaz aylarında domates ve salatalıkta yine bu salataya çok yakışıyor.
Sizde bu değerli yeşilliği salatalarınızdan eksik etmeyin, hiç olmazsa her salatanıza bir kaç yaprağını ekleyin.
"Afiyetle Kalın"

TERE;
Tere turpgiller familyasındandır; bahçe teresi, çayır teresi, kış teresi, su teresi, yaban teresi, yer teresi gibi türleri olan bir bitkidir.
Tadı acımsı ve nahoş kokuludur.
Terede de diğer yeşil yapraklılarda olduğu gibi bol vitamin vardır.
Bunlardan en önemlileri A, B, C ve D vitaminidir.
Ayrıca mineral olarak demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum vardır.

Terenin Faydaları:
*İştah açıcıdır.
*Hazmı kolaylaştırır.
*Bronşları temizler, öksürük gidericidir.
*Bol miktarda idrar söktürür.
*Böbrekleri ve idrar yollarını temizler.
*Karaciğer hastalıkları için yararlıdır. Safra ifrazatını arttırır.
*Grip ve soğuk algınlığının çabuk geçmesinde etkilidir.
*Vücudun hastalıklara karşı direncini çoğaltır.
*Kansızlığı gidericidir. Kanı temizler.
*Kandaki şeker oranını düşürür.
*Sinirleri yatıştırır.
*Sigaranın zararlarını azaltır.
*Suyu, saç dökülmesini ve kepeklenmeyi önleyicidir.
DİKKAT;
Tereyi çiğ ve az az yemelisiniz. Fazlası dokunabilir.
Damar sertliği olanlar ve romatizmalılar tereyi oldukça az yemelidirler.

TERE SALATASI;
Malzemeler;
1 küçük bağ tere,
Yarım bağ roka,
3-4 dal taze soğan,
1 su bardağı küçük boy kültür mantarı,
2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir,
1 çay bardağı haşlanmış mısır taneleri,
1 adet orta boy havuç turşusu yoksa haşlanmış havuç,
2-3 adet kiraz domates,
Tuz, limon, zeytinyağ.

TARİFİ;
Tere ve rokanın kök kısımlarını kesip atın.
Yaprak ve sap kısımlarını iyice yıkayıp, süzün.
Elinizle kopararak salata tabağına yerleştirin.
Taze soğanları temizleyip, isterseniz küçük isterseniz orta boy da doğrayarak ekleyin.
Eğer havuç turşunuz varsa turşu olarak ekleyin, yoksa diriliği gidinceye kadar biraz haşlayıp, salataya doğrayın.
Kültür mantarının saplarını kesip, limonlu suda haşlayın ve salataya ekleyin.
Not;
Mantarı konserve olarak kullanabilirsiniz.
Üzerine mısırı ve küp küp doğradığınız beyaz peyniri serpiştirin.
Tuzunu, limonunu ve yağını ilave edip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

30 Ocak 2012 Pazartesi

KAVRULMUŞ PAZI EŞLİĞİNDE LEVREK

Levrek balığı ile daha önce çorba tarifi vermiştim, bu sefer klasik bir şekilde mısır unu ile tavada pişirdim.
Yanında bol soğan ile kavurduğum pazı ile servis yaptım.
Balık tariflerine pazı çok yakışıyor.
Daha önce pazı ile "pazı yaprağında tekir buğulama" hazırlamıştım.
"Afiyetle Kalın"

KAVRULMUŞ PAZI EŞLİĞİNDE LEVREK;
Malzemesi;
2-3 adet levrek,
1 su bardağı mısır unu,
Tuz, kızartmak için; sıvı yağ.
Pazı için; 1 demet pazı,
1 orta boy soğan,
3 adet domates,
1 adet kırmızı biber,
Tuz-karabiber ve sıvı yağ.

TARİFİ;
Pazının yapraklarını temizleyip, iyice yıkayın.
Yapraklarını ayrı, saplarını ayrı doğrayın.
Tencerede kaynayan suyun içine önce sert olan saplarını atıp, haşlayın.
Yaprakları da ekleyip 2-3 dakika daha haşlayıp, süzün.
Tencerede sıvı yağda ince doğradığınız soğanları kavurun.
Üzerine kabuklarını soyup, küçük doğradığınız domatesleri ve kırmızı biberi ekleyin.
Haşlanmış olan pazının suyunu iyice sıkıp, tencereye ilave edin.
Tuzunu karabiberini ekleyip, biraz kavurun.
Levrekleri balıkçıda temizletip, fileto çıkarır gibi ikiye ayırtın.
İyice yıkayıp, süzün.
Tavaya biraz sıvı yağ ekleyip, ısıtın.
Levrekleri mısır ununa bulayın ve ısınmış olan sıvı yağda arkalı önlü pişirin.
Pişen levrekleri kavurduğunuz pazı eşliğinde servis edin.
"Afiyet Olsun"

27 Ocak 2012 Cuma

KAHVALTI MASASI-19

Bu kahvaltı masasını Aralık ayının son günlerinde eşimin ablası, abisi ve aileleri için hazırlamıştım.
Kahvaltıdan 1 gün önce eşimin yeğenleri Yalçın ve Altan Abana'da yetiştirdikleri kivilerden göndermişti.
Bende kahvaltı için hemen kivi reçeli pişirdim, kivili kümbet pasta hazırladım.
Reçel ve pastayı hazırladığım kivilerin geldiği bahçeyi görmek isterseniz, bakınız; Abana'da Kivi Bahçesi



KAHVALTI MENÜSÜ;

Kıymalı Tepsi Böreği

Yumurtalı Pırasa

Yoğurtlu Havuç Salatası

Fırında Baharatlı Patates

TATLILAR;
Kivili Kümbet Pasta

Kivi Reçeli

Ayva Reçeli

Kış aylarının vazgeçilmez ürünü tahin-pekmez ve kestane balı.
"Afiyetle Kalın"

20 Ocak 2012 Cuma

ÇÖKERTME KEBABI

Çökertme kebabı çok çabuk hazırlanan bir et yemeği.
Patatesleri rendenin geniş tarafından rendeleyip, kızarttığınız zaman neredeyse bütün işiniz bitmiş oluyor.
Eğer rendeniz ince rendeliyorsa kendiniz kibrit çöpü büyüklüğünde doğrayın, çok ince rendelenen patatesler cansız olduğu için kızartmaya dayanmıyor.
"Afiyetle Kalın"

ÇÖKERTME KEBABI;
Malzemeler;
500 gram antrikot veya biftek,
3-4 adet büyük boy patates,
2 su bardağı yoğurt,
3-4 diş sarımsak,
Tuz, sıvı yağ, kekik.

TARİFİ;
Patatesleri yıkayın, kabuklarını soyup, rendeleyin.
Kızgın sıvı yağda kızartın, tavadan çıkardıktan sonra tuzunu serpin.
Not;
Patatesleri azar azar kızartırsanız patatesleriniz hamurlaşmaz ve daha kıtır sonuç elde edersiniz.
Kızarttığınız patatesleri servis tabağına yerleştirin.
Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Antrikot veya biftekleri tavada az yağda pişirin.
Pişen etleri ince şeritler halinde doğrayın.
Servis yapacağınız zaman hazırladığınız etleri patates ve yoğurt olan servis tabağının üzerine yerleştirin.
Üzerine kekik ve tuz serpin.
İsterseniz tereyağ eritip, üzerine dökebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Eminönü gezimizde çektiğim resimlerle hazırladığım Mısır Çarşısı yazı ve resimlerini görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Mısır Çarşısı

16 Ocak 2012 Pazartesi

PANCAR PÜRELİ PATATES SALATASI

Patates olmasaydı, ne yapardık bilmiyorum : )
Yemeği, salatası, köftesi ve daha pek çok tarifi olan patates kolaylıkla püre yapıldığı için şekilden şekile girebiliyor.
Şekil verilerek hazırlanan salataların ana malzemesi genellikle patates olur.
Bugünkü tarifim, kalıpla şekil verilerek yapılan patates püresinin pancar, havuç ve yeşilliklerle karıştırılarak kalıpta şekillendirilmesi ile hazırlanıyor.
Çay masalarında görsellik ve tat olarak çok şık duracak bir tarif.
"Afiyetle Kalın"

Pancarla hazırladığım diğer tariflerim, burada

Patatesle hazırladığım diğer salata tariflerim, burada

PANCAR PÜRELİ PATATES SALATASI;
Malzemeler;
1 kilo haşlamalık patates,
3 adet orta boy pancar turşusu,
3 adet orta boy havuç,
Yarım demet taze soğan,
Yarım demet dereotu,
Yarım demet maydonoz,
Tuz, karabiber,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Servis için;
Kıvırcık yaprakları,
1 su bardağı sarımsaklı veya mayonezli yoğurt.


Pancar püreli patates salatası nasıl yapılır?
PANCAR PÜRELİ PATATES SALATASI TARİFİ;
Patatesleri ve havuçları haşlayın.
Sıcakken soyup ayrı ayrı püre haline getirin.
Pancar turşusunu blender da püre haline getirin.
Patatesi üçe ayırın bir bölümünü pancar turşusundan hazırladığınız püre ile karıştırın.
Diğer bölümünü havuç püresiyle karıştırın.
Son bölümünü de ince kıydığımız yeşilliklerle(soğan, dereotu, maydonoz) karıştırın.
Patates karışımlarına tuz ve sıvı yağ eklemeyi unutmayın.
Salatayı yerleştireceğiniz kalıbı yağlayın.
Not;
Kalıptan çıkarırken kalıbı yağlasanız da zor çıkabiliyor, kalıba streç film döşerseniz daha çabuk çıkabilir.
Ben bu tarifte salatamı fırıldak kek kalıbına yerleştirdim.
En alt katına pancarlı püreyi, ortaya havuçlu, en üstte ise yeşillikli püreyi yerleştirdim.
Siz bu sırayı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirdikten sonra uygun bir servis tabağına yıkanmış süzülmüş kıvırcık yapraklarını dizin, kalıbı kıvırcıkların üzerine ters çevirip yerleştririn.
Üzerine isterseniz sarımsakla, isterseniz mayonezle karıştırdığınız yoğurttan döküp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

12 Ocak 2012 Perşembe

DÜĞÜN ÇORBASI

Düğün çorbasını uzun zamandır yapmak istiyordum, Ramazan ayında Sofra Dergisinin verdiği "30 gün 30 mönü" kitapçığında görünce denedim.
Ramazan sıcak günlere geldiği halde, iftarlarda bu çorbaya hiç "hayır" demedik, rahat rahat içtik.
Orjinal tarifte kuzu eti kullanılıyor ama dana eti de kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

DÜĞÜN ÇORBASI;
Malzemeler;
250 gram kuzu eti,
8 su bardağı su,
1 çorba kaşığı dolusu tereyağ,
2 çorba kaşığı un,
1 su bardağı süt,
Tuz.
Üzeri için;
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı kuru nane,
İsteğe bağlı, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber.

DÜĞÜN ÇORBASI TARİFİ;
Kuzu etini düdüklü tencere de haşlayın.
Pişen eti elinizle iyice didikleyin.
Et suyunu soğuması için bir kenara alın.
Tereyağı ve unu bir tencereye alın, un hafif pembeleşene kadar kavurun.
Sütü ve soğuyan et suyunu ilave edin.
Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
Daha sonra didiklenmiş eti ve tuzu ilave edin.
1-2 taşım daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın.
Üzeri için;
Küçük bir el tavası yada cezvede sıvıyağı ısıtın.
İçine kuru naneyi ve isterseniz kırmızı pul biberi ekleyip, 1-2 kere karıştırıp, ocağı kapatın.
Tencerede ki çorbanın içine, yada servis zamanı ayrı ayrı kaselere doldurduğunuz çorbanın üzerine bu sosu dökün.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

9 Ocak 2012 Pazartesi

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI (BİR YASTIKTA PASTASI)

 Wedding anniversary cake
Bir yastıkta 25 yıl!
Bugün eşimle 25.evlilik yıldönümümüz.
25. yıl için "gümüş yıl" derler, bu yüzden pastayı biraz daha özenerek hazırladım.
Bu modeli yıllar önce bir kaç blogda görmüş heveslenmiştim ama o zaman pasta konusunda kendime bu kadar güvenmiyordum.
Doğrusu şimdi de mükemmel pastalar yapan pek çok ustaya karşı pasta yapıyorum diyemem.
Benimki tamamen amatör çalışmalar.
Bir de bizde şeker hamuru pek sevilmiyor, o yüzden kırk yılda bir şeker hamuru ile çalışınca kendinizi fazla geliştiremiyorsunuz.
Pasta malzemelerimi Aralık ayının son haftası kızımla yaptığımız Eminönü gezisi sırasında Besan'dan aldım.
Besan'ın fiyatları hesaplı, ürünleri bol ve diğer pasta malzemesi satan yerlere göre daha geniş bir mekanda hizmet veriyor.

Pastadan bahsedecek olursam;
Pandispanyasını yoğurtlu ve nişastalı hazırladım.
Kalıp olarak 40 x 27 ölçülerinde dikdörtgen Borcam kullandım.
İçi için ayrıca krema hazırlamadım hazır pasta kreması kullandım.
İçine muz, ceviz ve damla çikolata yerleştirdim.
Kenarında ki renkli saten bölümü için çok az kırmızı gıda boyası kullandım.
Dantel bölümünü oluşturmak için kağıt tepsi örtüsünün dantel bölümünü keserek kullandım.
Beyaz kısmını beyaz şeker hamurunu açıp, dümdüz keserek kullandım.
Mumları gümüş renkte aldım, şeker hamurundan güller ve nazar boncuğu ile süsledim.
"Afiyetle Kalın"

Önce ki yıllarda hazırladığım evlilik yıldönümü pastaları, muffin, kek, kurabiye, tart önerileri için bakınız;

Evlilik Yıldönümü Pastaları



evlilik pastası
EVLİLİK YILDÖNÜMÜ BİR YASTIKTA PASTASI;
Malzemeler;
Pandispanya için; (40 x 27 ölçülerinde dikdörtgen Borcam için)
6 Adet Yumurta,
6 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker,
6 Türk Kahvesi Fincanı Un,
2 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt,
1 Türk Kahvesi Fincanı Nişasta,
4 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ,
8 Yemek Kaşığı Kaynar Su,
2 Paket Kabartma Tozu,
2 Paket Vanilya.
İç malzemesi;
1 Poşet Pasta Kreması,
1 Poşet Krem Şanti,
2,5 Su Bardağı Soğuk Süt,
5 Adet Muz,
1 Su bardağı ceviz içi,
1 adet mandalina veya portakal.
Şeker hamurunu açmak için az miktarda nişasta,
Süslemek için;
750 Gram beyaz şeker hamuru,
Çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası,
1 adet kağıt dikdörtgen tepsi örtüsü (küçük boy),
Şeker hamurundan güller, yada maket çiçekler.

TARİFİ;
Pandispanyanın Tarifi;
Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.
Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın.
Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.
Un, nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte mümkünse iki kere eleyip, ekleyin.
Yumurta akları ve sarılarını birleştirerek tahta kaşık ile biraz daha çırpın.
Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Benim fırınım doğalgazlı, düşük ısıda 1 saatte pişiriyor ve ben fırının ışığı ile içeriye bakarak sonuna kadar hiç fırının kapağını açmadım.
Elektirikli fırınlarda bu süre bazen yarıya düşebiliyor.
Renginden ve pişme süresinden piştiğini düşününce açıp, kürdan batırarak kontrol ettim.
Pişen pasdispanyayı iyice soğumadan kalıbından çıkarmayın.


Çalışacağınız tezgaha streç film serin, (ben baklava yufkalarının sarıldığı şeffaf naylonu kullandım).
Üzerine biraz nişasta serpin.
Kalıpta ki pandispanyayı streç filmin üzerine ters çevirerek aktarın.
Pandispanyanın kenar kısımlarını keserek düzleştirin.
Pandispanyayı ortasından yatay şekilde keserek iki parçaya ayırın.

Kestiğiniz pandispanyanın üst yarısını servis tabağınıza yerleştirin.
Mandalina veya portakalın suyunu sıkarak keki biraz ıslatın.

Soğuk süt ile pasta kreması ve krem şantiyi çırparak pastanın kremasını hazırlayın.
Pandispanyanın alt yarısına krem şanti sürüp, muz, iri öğütülmüş ceviz içi, damla çikolata serpiştirin.
Streç filmin üzerinde duran pandispanyanın diğer yarısını streç filmin yardımı ile tezgahtan alıp malzemenin üzerine kapatın ve krem şanti ile sıvayın.

 Wedding anniversary cake
Şeker hamurundan mandalina büyüklüğünde bir parça koparın, içine çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası ekleyip, iyice yoğurun.
Hazırladığınız kırmızı şeker hamurunu ikiye bölüp, pastanın kenar kısmının ölçüsünde dikdörtgen şeklinde açın.
Pastanın kenarlarını açtığınız kırmızı hamur ile kaplayın.
Kağıt tepsi örtüsünü ortadan ikiye kesin.
Kenar dantelini oluşturmak için, kırmızı şeker hamurunun üzerine yerleştirin.
Tezgaha nişasta serpin, beyaz şeker hamurunu merdane ile açın.
Dantel kısımları açıkta kalacak şekilde beyaz şeker hamurunu pastanın üzerine yerleştirin.
Üzerini istediğiniz gibi güllerle ve mumla süsleyin.

bir yastıkta pastası
 "Afiyetle kalın, yuvanız hep sağlıklı, huzurlu ve mutlu olsun"

6 Ocak 2012 Cuma

PÜRELİ ISPANAK GRATEN

Sebzelerin fırında beşamel sosla, kaşar peynirle pişmiş halini çok seviyorum.
Bugüne kadar pek çok sebzeyi fırında pişirdim.
Ispanakta fırında pişirmeyi istediğim sebzelerin başında geliyordu fakat çok narin yaprakları olduğu için "acaba nasıl olur? ya fazla kabarmayan cılız bir şey olursa?" diye düşünüp, yapmıyordum.
Geçen ay Aylin'de gördüğüm "Püreli Ispanak Graten" tarifi ise tam aradığım fırında ıspanak özelliklerine sahipti.
Bu tarifte ıspanağın altında patates püresi var ve püre yemeğe hem lezzet hemde hacim kazandırıyor.
Hemen tarifi denedim ve sonuçtan çok memnun kaldım.
Ispanağı değişik bir şekilde pişirmek isterseniz, hem görüntüsünü hem de tadını çok beğeneceğiniz bu tarifi mutlaka deneyin.
Ispanak ile hazırladığım diğer tarifler için, bakınız;

Ispanaklı Börek

Yoğurtlu Ispanak Üzerinde Bulgur Köftesi

Ispanak Suflesi

Ispanak Borani

Ispanak Salatası

Kremalı Ispanak Çorbası

Kremalı Ispanaklı Makarna

Ispanaklı, Mayalı Elde Açma Börek

Sebzeli Börek (bu tarifte ıspanak yaprakları çiğ ve bütün halde kullanılıyor)

Sütlü Ispanaklı Börek

Köfteli Yumurtalı Ispanak

Ispanaklı Yaş Pasta

"Afiyetle Kalın"
PÜRELİ ISPANAK GRATEN; (28 X 28 Kare Borcam için)
Malzemeler;
1 kilo ıspanak,
4 adet pırasa,
4 adet büyük boy patates,
Zeytinyağ, tuz, karabiber.
Beşamel sos için;
2 yemek kaşığı tereyağ,
3 yemek kaşığı un,
3,5 su bardağı süt,
Üzerine;
Kaşar peynir.
TARİFİ;
Patatesleri haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup, ezin.
İçine tuz, karabiber ve biraz zeytinyağı, biraz süt ekleyip, iyice yoğurun.
Fırın tepsisinin içini yağlayın, hazırladığınız püreyi tepsiye yayın.
Ispanağı ayıklayıp, doğrayın ve yıkayıp süzülmesi için süzgece alın.
Pırasaları ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince doğrayın.
Tencereye yağ dökün, önce pırasaları soteleyin, üzerine ıspanakları ve tuzunu ilave edin.
Pırasa ve ıspanağın diriliği gidinceye kadar pişirip, ocağı kapatın.

Beşamel sosu yapmak için;
Tereyağını eritin, içine unu ilave edin.
Sürekli karıştırarak unu kavurun, sütü ilave ederek iyice karıştırın.
Tuzunu ilave edin, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
Pişen beşamelin içine pırasa ile pişirdiğiniz ıspanağı ekleyip, karıştırın.
Hazırladığınız beşamelli ıspanağı patates püresinin üzerine yayın.

Üzerine kaşar rendesi serpin.
Orta hararettte ki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Yemeğiniz piştikten sonra kolay dilimleyebilmek için, mutlaka 15-20 dakika dinlendirin.

"Afiyet Olsun"