27 Şubat 2012 Pazartesi

PİLİÇ TOPKAPI

Piliç Topkapı fileto şeklinde hazırlanmış tavuk butunun, dolma içi ile sarılmasıyla hazırlanıyor.
Lezzetli, bir o kadar da şık bir yemek.
Tavuk butlarını isterseniz kendiniz kemiğinden ayırarak fileto çıkarabilirsiniz, ya da tavuk butunu aldığınız kasaptan fileto çıkarmasını isteyebilirsiniz.
Kemiği çıktıktan sonra biraz dövdürerek incelttirmeyi unutmayın.
"Afiyetle Kalın"

PİLİÇ TOPKAPI;
Malzemeler;
3 adet tavuk budundan çıkarılmış fileto,

İç malzemesi;
2 büyük çay bardağı pirinç,
1 tatlı kaşığı kuş üzümü,
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1 çay kaşığı dolma baharatı,
1 çay kaşığı biber salçası,
Tuz, zeytinyağı,
Ayrıca;
1 tatlı kaşığı salça, kürdan.
TARİFİ;
Dolmanın içini hazırlamak için, soğanı rendeleyin.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın.
Daha sonra diğer iç malzemelerini salça ve baharatlarla birlikte yoğurun.
Kemikleri çıkarılmış, dövülerek inceltilmiş filetoyu düz bir tabağın içine yayın.
Üzerine hazırladığınız dolma içinden 1-2 kaşık yerleştirin.
Filetoyu sararak rulo haline getirin.
Uç kısımlarını açılmaması için kürdanla tutturun.
Tavaya zeytinyağ dökün, hazırladığınız tavuk sarmalarını yağda hafifçe kızartın.
Üzerine 3 su bardağı su ile ezdiğiniz salçalı suyu ilave edin.
Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.
Servis yapmadan önce 5-10 dakika dinlendirin.
Dağılmadan pişmelerini sağlayan kürdanları servisten önce çıkarmayı unutmayın!
Servis yaparken isterseniz bütün olarak, isterseniz keskin bir bıçakla dilimleyerek servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

21 Şubat 2012 Salı

BROKOLİ VE MANTARLI FIRIN MAKARNA

Kış sebzelerinden olan brokoliyi daha çok salata olarak tüketiyoruz.
Fırında graten olarak pişirmekte brokoliye çok yakışıyor.
Çocuklara brokoliyi yedirmek için (bugünkü tarifimizde olduğu gibi) en sevdikleri şeylerle birlikte pişirebilirsiniz.
Brokolinin sap kısımlarının sert, çiçek bölümünün narin olması sebebi ile pişirirken ilk  önce çiçekleri pişer.
Saplarının pişmesini beklerken de bu sefer çiçek bölümü çok fazla pişebiliyor.
Size tavsiyem brokoliyi ya buharda pişirin, yada haşlamak için kaynayan suyun içine yerleştirirken saplarını suyun içine batırın, çiçek bölümü yukarı baksın.
Bu şekilde yerleştirdiğiniz zaman kesinlikle batmıyor ve önce brokolinin sapları pişiyor.
"Afiyetle Kalın"

Daha önce yayınladığım fırın makarna tariflerim için, bakınız;
Fırın makarna tarifleri arşivimin sayısına bakınca, fırın makarnayı çok sevdiğimiz belli oluyor değil mi : )


Spagettiden Kuş Yuvası

Enginar Kasesinde Fırın Makarna


fırın makarna
BROKOLİ VE MANTARLI FIRIN MAKARNA;
Malzemeler; (Kare Borcam için)
1 Paket fiyonk makarna,
1 adet orta boy brokoli yada 1 paket brokoli,
1 kase kültür mantarı,
Mantarı haşlamak için;
Yarım limon,
Tuz, zeytinyağ.
Beşamel sos için;
3 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı tereyağ,
3 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.
BROKOLİ VE MANTARLI FIRIN MAKARNA TARİFİ;
Brokoliyi çiçek çiçek ayırın, yıkayıp süzün.
Kaynamakta olan tuzlu suyun içine sapları aşağı da kalacak şekilde yerleştirin.
Brokolinin sapları biraz yumuşadığı zaman süzün, üzerinden soğuk su geçirip, iyice süzülmesi için süzgeçte bırakın.
Mantarları yıkayın, sap kısımlarını kesin, kaynayan limonlu suyun içinde haşlayın.
Makarnayı da tuzlu suyun için haşlayıp, süzün.
Fırın tepsisinin içini sıvı yağ ile yağlayın.
Makarnanın yarısını tepsinin dibine yerleştirin.
Brokoli ve mantarı makarnanın üzerine yerleştirin.

Makarnanın diğer yarısını brokoli ve mantarın üzerine yayın.

Beşamel sosu hazırlamak için;
NOT;
Ben beşamel sosu hazırlarken bütün malzemeleri çiğden karıştırıp, kavurmadan pişiriyorum.
Hemen muhallebi kıvamına geliyor ve unun topaklanması gibi bir sorun hiç çıkmıyor.
Sos yemekle birlikte fırında piştiği için çiğ un kokusu gibi bir durumda olmuyor.
Beşamel sos malzemelerini tencereye yerleştirip, iyice karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.

Pişen beşamel sosu makarnanın üzerine yayın.

Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.

Önceden ısıttığınız, orta hararetteki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

NOT;
Fırın makarnaları fırından çıkardıktan sonra, dağılmadan dilim dilim kesebilmek için en az 15-20 dakika bekletmek gerekiyor.
Dinlendirdiğiniz makarnayı dilim dilim keserek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

18 Şubat 2012 Cumartesi

HAMSİ ÇORBASI

Balık çorbası bizim aile için yeni bir durum.
Bizde balıkla çorba yapmak gibi bir âdet yoktur.
Balık çorbası tariflerini gördükçe bende deneme yapmaya karar verdim.
İlk önce görmüş olduğunuz bu hamsi çorbasını yaptım.
Daha önce Levrek çorbası tarifi vermiştim ama ilk denemem hamsi çorbasıydı.
Hamsi çorbası tamamen doğaçlama ortaya çıktı, mısır unu beyaz undan daha çok yakıştı.
Balık yemediğim halde bol limon sıkarak hamsi çorbasından 1 kase içtim : )
"Afiyetle Kalın"


HAMSİ ÇORBASI;
Malzemeler;
250 gram hamsi,
1 sap pırasa,
1 adet kırmızı biber,
2 yemek kaşığı mısır unu,
Tuz, kırmızı pul biber, zeytinyağı.
Servis İçin;
Limon.
HAMSİ ÇORBASI TARİFİ;
Hamsileri temizleyin, kılçıklarını çıkarın.
İyice yıkayıp, süzün.
Süzülen hamsileri zar büyüklüğünde doğrayın.
Pırasayı yıkayıp, ince ince doğrayın.
Tencereye 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı dökün.
Doğradığınız pırasaları yağın içine atıp, kavurmaya başlayın.
Kırmızı biberi küp küp doğrayıp, pırasaya ekleyin.
Hamsileri de tencereye ekleyip, 4-5 dakika kavurun.
Kavrulan hamsi ve sebzelerin üzerine 4 su bardağı su ilave edin.
Su kaynamaya başladıktan sonra 1 su bardağı suyun içinde mısır ununu karıştırıp, çorbaya ekleyin.
Tuzunu, kırmızı pul biberi ve istediğiniz baharatı ekleyin.
5-6 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Limon eşliğinde servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Yıldız Parkında çektiğim kış resimlerinin 3. ve son bölümünü, hazırladığım videoyu izlemek için, bakınız;

15 Şubat 2012 Çarşamba

NUGGET'LI SALATA

Nugget'ı bizim evde en çok kızım sever.
Dışarıda yemek yerken mönüde yoksa ayrıca nugget almayı sever, evde de pişirdiğimde en çok kızım sevinir.
Bugün tarifini verdiğim nuggetlı salatayı Lezzet dergisinde görmüş, bir kenara not almıştım.
Bu tarifi hazırlarken salata bölümünde istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.
Ben atom (göbek salata), tere, roka, kuru soğan, mor lahana, turp, kiraz domates kullandım.
"Afiyetle Kalın"

NUGGET'LI SALATA;
Malzemeler;
1 Paket (250 gram) Nugget,
Yarım atom salata veya kıvırcık,
Çeyrek demet tere,
Çeyrek demet roka,
1 kase ince ince doğranmış mor lahana,
5-6 adet kiraz domates,
1 adet küçük boy turp,
1 adet küçük boy kuru soğan,
Sosu için;
Zeytinyağ, tuz ve limon.

TARİFİ;
Salata malzemelerinizi yıkayıp, iyice süzün.
Malzemeleri istediğiniz gibi doğrayıp, salata kasesine yerleştirin.
Nuggetları isterseniz ızgarada ısıtarak, isterseniz yağda hafifçe kızartarak salataya ekleyin.
Tuz, zeytinyağı ve limon ile bir sos hazırlayıp, salataya dökün.
İsterseniz salatanın sosunu döktükten sonra nuggetları üzerine yerleştirebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Yıldız Parkı'na ait kış resimlerinin 2. bölümünü görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yıldız Parkı Kış-2.Bölüm


 

13 Şubat 2012 Pazartesi

ELMALI PAY

Elmalı Pay tarifimin resmini yıllar önce çekmiş, bugün-yarın derken taslaklarımın içinde yayınlamayı unutmuşum.
Belki eski resimlerimden hatırlarsınız, ben tariflerimi bu şekilde peçeteli yada servisli olarak hazırlayıp, resmini çekerdim.
Artık sadece tarifin resmini çekiyorum, ayrıca bu tarz düzenlemeler yapmıyorum.
Elmalı pay, bildiğiniz elmalı kurabiyenin tepside pişmiş hali, şekil vermeye vaktiniz yoksa bu şekilde yapın.
Lezzetinden hiç bir şey kaybetmiyor, üstelik hazırlaması daha kolay oluyor.
"Afiyetle Kalın"

ELMALI PAY;
Malzemeler; (Yuvarlak Borcam için)

Hamur Malzemesi:
2 çorba kaşığı yoğurt,
1 paket margarin,
2 çorba kaşığı şeker,
1 paket kabartma tozu,
Aldığı kadar un, (hemen hemen 3, en fazla 3.5 su bardağı)
İç Malzemesi;
3 elma rendesi,
4 çorba kaşığı toz şeker,
2 tatlı kaşığı tarçın,
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi.
Üzerine serpmek için; pudra şekeri.
TARİFİ;
Rendelenmiş elmayı, toz şekeri cevizi ve tarçını küçük bir tencerede şeker eriyinceye kadar pişirip, soğumaya bırakın.
Hamur malzemelerini, oda sıcaklığında iyice yumuşayan margarini, hemen hemen 3, en fazla 3.5 su bardağı un ile yoğurarak kıvamlı bir hamur haline getirin.
Hamuru ikiye bölün, yuvarlayarak pezi haline getirin.
Merdaneyle 2 cm inceliğinde açın.
Yağladığınız tepsiye hamuru yayın.
Elmalı harcı hamurun üzerine yayın.
Diğer hamur pezisini de aynı şekilde açın, iç malzemesinin üzerine serin.
Orta hararette ki fırında pişirin.
Fırından çıkan elmalı payın üzerine eleyerek pudra şekeri serpin.
"Afiyet Olsun"

11 Şubat 2012 Cumartesi

PAZI MÜCVERİ

Fark ettiniz mi? Yemek ve gezi bloglarımın şablonunu değiştirdim.
Daha doğrusu değiştirmek zorunda kaldım.
Yıllardır çok severek kullandığım şablonlarım bir kaç ay  önce kendi kendine  neredeyse sayfanın yarısına kadar çekildi, yarım yamalak bir görüntü oluşturdu.
Belki düzelir diye bekledim ama düzelmedi.
Şablonları farklı bir siteden almıştım, Blogger ürünü değildi.
Bu yüzden bazı uygulamaları (sayfayı genişletmek-büyük resim yayınlamak gibi) yapamıyordum.
Bende dün Blogger temalarından seçerek, şablonlarımı yeniledim.
Üstelik Blogger'in kendi şablonu olduğu için değişim sırasında hiç bir eklentim, arkadaş listem silinmedi.
Diğer şablonumu kurarken bütün listem ve eklentilerim silinmişti : (
Artık resimlerimi daha büyük yayınlayabiliyorum.
Kısacası ben bu değişimden memnunum, keşke bu değişikliği daha önce yapsaydım.

Bu kadar şablon muhabbeti yeter, biraz da tarifimiz hakkında bilgi verelim.
Pazar günleri öğle saatlerinde Ntv'de "Refika ile Mucize Lezzetler" programını seyrediyor musunuz?
Ben severek izliyorum, tek şikayetim bazen fonda ki müziğin sesi o kadar yükseliyor ki tarifi duyamıyorum.
Refika 1-2 ay önce pazı ile mücver hazırladı.
Eşim ile birlikte seyrediyorduk, tarif ikimizinde çok hoşuna gitti.
Hemen denedim, bu aralar sebze ile arası limoni olan kızım bile her seferinde bu mücveri severek yiyor.
Mücver için pazının yaprakları kullanılıyor, saplarını da bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

PAZI MÜCVERİ;
Malzemeler;
1 demet pazı,
2 adet yumurta,
1 adet kırmızı biber,
Aldığı kadar un,
Tuz, kırmızı pul biber,
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
Servis için;
Yoğurt.
TARİFİ;
Pazının yapraklarını yıkayıp, süzün ve ince ince doğrayın.
Yaprakların üzerine biraz tuz serpin, diriliği gidinceye kadar biraz ovalayın.
Kırmızı biberi zar büyüklüğünde doğrayıp, pazılara ekleyin.
Yumurta, tuz, kırmızı pul biber, 2 su bardağı su ve çektiği kadar un ekleyin.
Hamurun kıvamı, krep hamuru gibi akışkan olacak.
Tavanın içine az miktarda yağ dökün.
İyice ısınınca 1 kepçe hamur dökün ve kaşık ile tavanın içine yayın.
Mücveri arkalı önlü kızartın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi ve şablonu yenilendi : )
İstanbul bugünlerde karlı havalar yaşıyor.
En güzel manzaralar da parklarda çıkıyor.
İlk kar resimlerim Yıldız Parkı'ndan olacak, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Yıldız Parkı-Kış

8 Şubat 2012 Çarşamba

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ

Portakal reçeli yapmak için pek çok tarif var.
Bazısında portakalın hepsi kullanılır, bazısında etli kısmı, bazısında ise sadece kabuğu kullanılır.
Kabuğu kullanılarak yapılan 2 farklı tarif var, birisi bugün tarifini verdiğim portakalın beyaz kısımları şerit şeklinde kesilerek, bir diğeri ise portakalın kabuklarını yuvarlayarak ipe dizilip, pişirilmesi ile hazırlanıyor.
Yakında yuvarlayarak ipe dizilen ve pişirilen reçelden pişireceğim, kabukları biriktirmeye başladım : )

Bugün tarifini verdiğim portakal reçelini çocukluğumda annem pişirirdi.
Kışın ayva ve portakal, baharda muhteşem çilek reçelleri yapardı.
Sağolsun şimdi de reçel yaptığı zaman hepimize dağıtır.
Evlendikten sonra en çok bu reçeli sevdiğim için hep portakal reçeli pişirdim.
Mis gibi kokusu ile halen en sevdiğim reçellerin başında portakal reçeli gelir.
"Afiyetle Kalın"

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ;
Malzemeler;
2 kilo portakalın kabukları,
5 su bardağı toz şeker,
3 adet portakalın suyu,
2 su bardağı su,
1 paket vanilya,
Yarım limonun suyu.

TARİFİ;
2 kilo portakalı yıkayın ve kabuklarını dilim şeklinde soyun.
Portakalın etli kısımlarını meyve sıkacağında sıkıp, taze portakal suyu elde edebilirsiniz.
Yada 1 hafta önceden evde portakal yendikçe kabuklarını bir poşete biriktirip, buzdolabında yeterli çoğunluğa ulaşıncaya kadar bekletebilirsiniz.

Dilim şeklinde ki kabukların turuncu kısmını bıçakla soyup, beyaz kısmını ortaya çıkarın.
Not;
Turuncu kısımları rondodan geçirip, şekerle karıştırıp, ağzı kapalı kavanozda buzdolabında saklayabilir, kurabiye ve keklerinizde kullanabilirsiniz.

Turuncu kısımlarını soyduğunuz kabukları şerit şeklinde kesin.

Şerit şerit doğradığınız kabukları tencereye yerleştirin.
Üzerine su, portakal suyu, vanilya ve şekeri ilave edin.
(Bu reçelde kullanılan kabuklar meyve gibi sulu olmadığı için su ilave ederek pişiriyoruz)
Arada sırada karıştırarak kısık ateşte kaynatmaya başlayın.
Suyunu biraz çekmesini ve şekerinin koyulaşmasını bekleyin.
Kaynadıkça reçeliniz kıvamını bulmaya başlayacaktır.
Sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin.
Reçel koyulaşmaya başlayınca 3-4 damla limon suyu sıkın 5-10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.

"Afiyet Olsun"

5 Şubat 2012 Pazar

SEBZELİ NOODLE

"Noodle, nam-ı diğer Japon eriştesi yada Çin makarnası.
Çiğken bir tutam paket lastiğine benzeyen,
pişince bizim eriştelerden pekte farkı olmayan,
en fazla 5 dakikada pişen,
Amerikan filmlerinde Çin yemeği ısmarlayınca kutudan ilk çıkan yemek noodle"
İlk noodle tarifi verdiğimde böyle yazmışım noodle için.
Pek çok pişirme seçenekleri var ama ben en çok sebzelisini seviyorum.
Kendi damak tadımıza göre pişirip, çok fazla soya yağı ve sosu kullanmıyorum.
Yakında tavuklusunu da deneyeceğim.

Daha önce yayınladığım Noodle tarifleri;

Noodle

Sebzeli Noodle

"Afiyetle Kalın"
SEBZELİ NOODLE;
Malzemeler;
1 Paket Noodle veya Yarım paket çubuk makarna,
Bebek mısır konservesi,
Pırasa,
Kırmızı Biber,
Havuç,
Soya Filizi,
Tuz, zeytinyağ.
TARİFİ;
Bebek mısırları uzunlamasına dörde bölün.
Pırasaları parmak uzunluğunda kesip, kibrit kalınlığında ince ince doğrayın.
Diğer sebzeleri de kibrit kalınlığında doğrayın.
Tavaya zeytinyağ dökün, içine önce havuçları ekleyip, diriliği gidinceye kadar soteleyin.
Daha sonra aynı boyutlarda doğradığınız kırmızı biber, pırasa ve suyunu süzdüğünüz soya filizini ekleyin.
Tuz, kırmızı pul biber ve istediğiniz diğer baharatları ekleyin.
Sebzelerin diriliği gidinceye kadar arada sırada karıştırarak pişirin.
Noodle kaynayan tuzlu suda 5-6 dakika haşlayıp, süzün.
Sote edip pişirdiğiniz sebzelerin içine ekleyin ve karıştırın.

"Afiyet Olsun"

3 Şubat 2012 Cuma

MEVLİD KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN!

HAYIRLI KANDİLLER!
Mevlid, Arapça doğum zamanı demektir.
Kameri takvimde ki aylardan Rebi'ulevvel ayının on birinci ve on ikinci günleri arasında ki geceye Mevlid gecesi denir.

Çünkü bu gece, dünyada ki bütün müslümanlara en son peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v) doğduğu gecedir.

İslamiyette bu gece, Kadir Gecesinden sonra en kıymetli gecedir.

Kandiliniz kutlu, dualarınız kabul olsun.

"Afiyetle Kalın"