29 Mart 2012 Perşembe

GALETA UNLU TATLI

Muhterem'le Afiyetle
Galeta unu ile yapılan tatlıların methini duymuştum, geçen hafta misafirlerime yapmaya karar verdiğimde Gülay'ın sayfasında ki (http://gulaymutfakta.blogspot.com/2011/01/galete-unlu-tatl.html)  tarif hoşuma gitti ve denedim.
Hani deyim yerindeyse "yok böyle bir lezzet" sünger gibi yapısı, şerbetin etkisi ile yumuşaması, üzerinde ki muhallebinin tadı çok güzeldi 😋
Bu tarifin içinde hiç un yok, onun yerine galeta unu, hindistan cevizi ve ceviz içi var.
Vakit darlığından buzdolabında fazla bekletemedim ama yine de sonuçtan çok memnun kaldım.
Unutmadan belirteyim bu tatlı ayrıca Kıbrıs Tatlısı olarak da biliniyor.
Bu tatlının mönüsünde yer aldığı, çay masasına ait resimler 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

25 Mart 2012 Pazar

FIRINDA ÇİPURA

Sezonun son balık tariflerini verelim.
Çipura balığının sağlam yapısını çok seviyorum.
Pişirdiğiniz zaman eriyip yok olmuyor ve şeklini koruyor.
Bu tarifte gördüğünüz çipura oldukça büyüktü, tek başına fırın tepsisine yerleştirdim.
Patates ve soğan balığa eşlik etti, tepsinin kenarlarına dizdiğim patatesler çıtır çıtır pişti.
Bu tariften başka birde palamut kulesi tarifim var, daha sonra onu da yayınlarım, ondan sonra balık sezonunu kapatırız : )
"Afiyetle Kalın"


FIRINDA ÇİPURA;
Malzemeler;
1 adet büyük boy çipura,
3 adet orta boy kuru soğan,
3 adet orta boy patates,
1 yemek kaşığı kuru biberiye,
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuz.
FIRINDA ÇİPURA TARİFİ;
Patatesleri ince halkalar halinde doğrayın.
Kenarları yüksek fırın tepsisinin kenarlarına ve zeminine patatesleri dizin.
Soğanları da halka halka doğrayın, bir kısmını zeminde ki patateslerin üzerine dizin.

Çipurayı iyice yıkayın.
Soğan dilimlerinin diğer yarısını çipuranın içine doldurun.
Balığın ve sebzelerin üzerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ, tuz ve biberiye serpin.
Üzerini folyo ile kapatın.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında biraz pişirdikten sonra folyoyu çıkartın ve folyosuz olarak pişirin.
"Afiyet Olsun"

22 Mart 2012 Perşembe

ISPANAK SUFLESİ

Bahar geldi, havalar gittikçe ısınıyor.
Bir an önce kış sebzeleri hazırladığım tarifleri bitirmem gerek : )
Ispanak, kış sebzesi denince akla ilk gelen sebzedir.
Benim kış aylarında her hafta pazardan aldığım demirbaş ürünlerimden birisidir.
Ispanağı her hafta pişirince değişik pişirme yöntemleri arıyorsunuz.
Bugün tarifini verdiğim ıspanak suflesi de bu yöntemlerden birisi.
Ispanak suflesi çok şık nefis bir yemek, fakat fırından çıktıktan sonra bekletmeden sıcak sıcak tüketilmesi gerekiyor.
Beklediği zaman, hatta fırından çıktıktan sonra kabarıklığı bir anda sönerek, sizi hayal kırıklığına uğratabilir.
"Afiyetle Kalın"

ISPANAK SUFLESİ;
Malzemeler;
500 gram ıspanak,
1 adet kuru soğan,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ,
3 adet yumurta,
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir,
Beşamel sos için;
3 su bardağı  süt,
3 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz,
Kapların içi için;
Tereyağ ve un.
Üzeri için;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
Kırmızı pul biber.

TARİFİ;
Ispanakları ayıklayıp, doğrayıp, yıkayın.
Kuru soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında kavurun.
İçine ıspanağı ekleyip, biraz tuz serperek ıspanağı hafif pişirin.
Beşamel sos için;
Tereyağında unu kavurun, üzerine sürekli karıştırarak sütü ekleyin.
Tuzunu ekleyip, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Topaklanmaması için sürekli karıştırın.
Beşamel sosu, ufalanmış beyaz peyniri ve yumurta sarılarını ıspanağın içine ekleyip, karıştırın.

Yumurta beyazlarını minik bir tutam tuz ile birlikte mikserle kar beyaz oluncaya kadar çırpın.
Hazırladığınız köpük halinde ki yumurta beyazlarını ıspanağın içine ekleyin.

Yumurta beyazlarının sönmemesi için, yavaşça karıştırın.

Sufle kaplarını tereyağ ile yağlayıp, un serpin.
Not;
Sufle kabınız yoksa küçük bir tepside bütün olarak pişirebilirsiniz.

Hazırladığınız ıspanaklı karışımı sufle kaplarının içine paylaştırın.
İç malzemesini sufle kaplarının kenar çizgisine kadar doldurmalısınız.

Rendelenmiş kaşar peynir ve kırmızı pul biber ekleyin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki (180 derece) fırında, fırının kapağını hiç açmadan pişirin.
Vakit kaybetmeden, bekletmeden sıcak sıcak hemen servis yapın.

"Afiyet Olsun"

20 Mart 2012 Salı

KAHVALTI MASASI-20

turkish brekfeast
Sömestr tatilinde Sarıyer'de aynı mahallede oturan ablam ve kızkardeşim 3 günlüğüne anneme geldiler.
3 gün içinde annemde vakit geçirdik, akraba ziyaretine gittik, son gün ise kahvaltı ve akşam yemeğinde bana toplandık.
Zaman su gibi akıp, geçti.
O gün (25 Ocak) yeğenim Enes'in doğum günüydü, akşam bir aradayken kutlamış olduk.
Akşam yemeği menüsü;

Düğün Çorbası

Püreli Ispanak Graten

Pirinç Pilavı

Soslu Tavuk Baget 'ten oluşuyordu.

kahvaltı menüsü

 KAHVALTI MENÜSÜ;

Fırında Peynirli Sigara Böreği

Salataya bu sefer halka halka doğradığım bebek mısır konservesi ilave ettim.
Bebek mısır doğrandığı zaman çiçeğe benzediği için bu salataya çok güzel uyum sağladı.




Yöresel yemeklerimizden birisi olan bu sarmayı annem hazırlayıp, getirdi.
Sonradan geldiği için masanın genel resimlerinde görünmüyor.

Ananaslı keki kahvaltı için hazırlamıştım ama kurabiye ve reçel çeşitleri varken keki akşama bıraktık
Akşam yemeğinden sonra bir kaç krem şanti hamlesi ile kek, o gün doğum günü olan  yeğenim Enes'in doğum günü pastasına dönüştü : )



Reçellerim;



 
"Afiyetle Kalın"

15 Mart 2012 Perşembe

BROWNİ KURABİYE (ISLAK KURABİYE)

Muhterem'le Afiyetle
Browni kurabiye ya da bir diğer adı ile ıslak kurabiye şekerli süt ile ıslatılmanın verdiği yumuşaklıkla nefis oluyor.
Benim gibi kıtır kıtır ve çıtır şeyleri fazla sevmiyorsanız bu kurabiye tam size göre.
Bu kurabiyeyi bir kahvaltı menüsünde de kullandım.
Kahvaltıya ait resimler  👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


13 Mart 2012 Salı

KEREVİZ MÜCVERİ

Hemen hemen her sebzeden pane veya mücver yapıp kerevizi ayırmak olmazdı.
Üstelik kereviz en sevdiğim kış sebzelerinin arasında üst sıralarda yer alıyor.
Sıcak kereviz yemeklerini değil de soğuk salatalarını tercih eden kızım bile kereviz mücverini seve seve yedi.
"Afiyetle Kalın"

KEREVİZ MÜCVERİ;
Malzemeler;
3 adet orta boy kereviz,
1 adet havuç,
1 adet kırmızı biber,
Kerevizin yeşil yaprakları veya maydanoz,
2 adet yumurta,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
Aldığı kadar un,
Tuz,
Kızartmak için;
Sıvıyağ,
Servis için;
Yoğurt.

TARİFİ;
Kerevizin dış kabukları soyun ve rendeleyin.
Havucun dışını kazıyın ve kerevizin içine rendeleyin.
Kırmızı biberin tohumunu çıkarıp, küçük küçük doğrayın ve kaseye ekleyin.
Kerevizin yapraklarını yıkayıp süzün, ince ince doğrayıp, ekleyin.
Yumurtaları kırın.
Tuzunu, kabartma tozunu ve ununu ekleyip, karıştırın.
İçine 2 su bardağı su ilave edin ve iyice karıştırın.
Hamurun kıvamı krep hamuru gibi akışkan olmalı.
Tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ döküp, kızdırın.
Hazırladığınız mücver hamurundan 2-3 kaşık tavaya ekleyip, kaşığın tersi ile düzleştirin.
Mücverin önünü ve arkasını pişirin.
Diğer mücverleri de bu şeklilde pişirin.
Yoğurt ile birlikte servis edin.


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Atatürk Arboretumu yani Canlı Ağaç Müzesi'nin kış resimlerine ait yazı dizisinin 3. ve son bölümünü ayrıca hazırladığım videoyu izlemek için, bakınız;


10 Mart 2012 Cumartesi

VANİLYALI SICAK MUZ

Bu tarifte muz, tavada eritilip hafif karamelize olmuş tereyağ ve şekerle pişiriliyor.
Vanilyalı dondurma veya kaymak ile servis yapılıyor.
Lezzeti yerinde, yenmediği için evde kararan muzları bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
Tarif Lezzet Dergisinin Şubat 2010 sayısında yayınlanmış.
Bir de hamura bulananarak yapılan muz kızartması var, bir ara onu da denemek istiyorum.
"Afiyetle Kalın"

VANİLYALI SICAK MUZ;
Malzemeler;
4 adet muz,
50 gram tereyağ,
1 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
Servis için;
Vanilyalı dondurma veya kaymak,
Toz Antep fıstığı.
TARİFİ;
Muzların kabuklarını soyup, ortadan ikiye kesin.
Tereyağını tavada eritip, vanilya ve şekeri ilave edin.
Kısık ateşte şeker eriyinceye kadar bekleyin.
Tamamen eriyince muzları ekleyip, önlü arkalı 4-5 dakika pişirin.
Pişen muzları servis tabağın aktarıp, üzerine vanilyalı dondurma veya kaymak ilave edin.
Toz Antep fıstığı serperek, bekletmeden servis yapın.
"Afiyet Olsun"

8 Mart 2012 Perşembe

MİNİ KUMPİR

Kumpir olsunda minisi, orjinali, tepside olanı fark etmez dediğinizi duyar gibiyim.
Açıkçası bizde durum aynen böyle, kumpir kızımın ve yeğenlerimin en sevdiği salata türüdür.
Hepimiz bir araya geldiğimizde özellikle çocuklar ve gençler için kumpiri menüye eklerim.
Çay davetinizde masada toplanacaksanız, tepside kumpir yapmak el oyalamadığı için hazırlaması daha pratik oluyor.
Bakınız; Çay Daveti
Fakat kalabalık misafir ağırlayıp, servis tabağında sunum yapacaksanız o zaman mini kumpiri tercih edin.
Mini kumpiri pasta kapsülleri dışında krem karamel kaplarında ya da sufle kaplarında hazırlayabilirsiniz.
Bakınız; Çay Daveti-2
"Afiyetle Kalın"
 
Kumpir tarifi dışında size yeni çıkan bu pasta altı kapsüllerinden bahsetmek istiyorum.
Bu kapsüllerin en büyük özelliği içinin yağlı kağıt gibi bir malzeme ile kaplı olması ve çok sağlam olması.
Mini kumpir, mini cheesecake, top kek yaparken çok rahat kullanabilirsiniz.
İçine malzeme yerleştirdiğiniz zaman hiç bir şekilde sağa sola yatmıyor ve sağlam duruyor.
Şahsen ben,  top kek yapacağım zaman klasik pasta kapsüllerini ayrıca krem karamel kaplarına yerleştirmeden ayakta tutamıyordum.
Mini kumpiri eski kapsüllerde yaptığınız zaman kumpir mutlaka kapsüle yapışırdı.
Kekler pişince kağıtla bütünleşirdi ama bu kapsülde kekler de hemen çıkıyor.
Bu kapsülleri  Eminönü'nden pasta malzemeleri satan yerlerden ve eminim daha pek çok yerden bulabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

MİNİ KUMPİR;
Malzemeler;
4-5 adet patates,
2 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ,
1 su bardağı halka halka doğranmış sosis,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 kavanoz garnitür,
1 su bardağı  mısır konservesi,
1 su bardağı küp küp doğranmış kornişon turşu,
Ketçap, mayonez,
Tuz, sıvıyağ.

TARİFİ;
Patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun.
Sıcakken ezip, püre yapın, içine tereyağ veya sıvıyağ, tuz ekleyip yoğurun.
İsteğe bağlı olarak patatese karabiber veya kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz.
Hazırladığınız püreyi kapların dibine birer yemek kaşığı yerleştirip, düzeltin.
Sosisleri çok az sıvıyağ, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı su ile pişirin.
Patateslerin üzerine sosislerden birer kaşık yerleştirin.
Garnitürleri, mısırı, kornişon turşunu karıştırın.
Tuzu azsa tuz ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip, harmanlayın.
Sosislerin üzerine birer kaşık yerleştirin.
Hazırladığınız kumpirin üzerini mayonez ve ketçapla süsleyin.
"Afiyet Olsun"

 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Atatürk Arboretumu'nun kışa ait resimlerinin devamını  görmek için, bakınız;


5 Mart 2012 Pazartesi

KEFAL BALIĞI-SOĞAN SALATASI EŞLİĞİNDE


Eve balık alırken genellikle klasik balık türlerini alıyoruz.
Mesela bu tarifte ki Kefal balığını pek almayız.
Bazen eşim farklı balık türleri de alıp, geliyor.
Geçen hafta bu balıkla eve geldiğinde hemen pişirip, resmini çekmenin derdine düştüm : )
Bir balığın ilk defa tarifini vereceğim zaman genellikle çiğ olarak resmini çekip, balık hakkında da bilgi veriyorum.
Fakat balık eve kesilmiş bir şekilde geldiği için Kefalin bütün halinde resim çekemedim.
Fırında, üzerine tereyağ ekleyerek pişirdim ve yanında soğan salatası ile servis yaptım.
Ayrıca bakınız; Soğan Salatası
"Afiyetle Kalın"
KEFAL BALIĞI-SOĞAN SALATASI EŞLİĞİNDE;
Malzemeler;
3 adet kefal balığı,
1 çay bardağı mısır unu,
Tuz, zeytinyağ, tereyağ.
Soğan salatası için;
3 adet beyaz kuru soğan,
Tuz, zeytinyağı, sumak, limon, maydanoz.
TARİFİ;
Kefal balıklarını balıkçı da temizletip, ikiye ayırtın.
İyice yıkayıp, süzün.
Fırına dayanıklı bir tepsinin içini yağlayın.
Kefal balıklarını tuz ve istediğiniz baharatları serptttiğiniz mısır ununa bulayın.
Mısır ununa buladığınız balıkları yağladığınız fırın tepsisine dizin.
Her balığın üzerine 1 çay kaşığı tereyağ yerleştirin.
Orta hararetteki fırında pişirin.
Soğan salatasını hazırlamak için;
Soğanları soyun,  ince ince doğrayın.
Sumak, zeytinyağı, tuz, ince kıyılmış maydanoz ve limon suyu ile karıştırıp balığın yanında servis yapın.
Not;
Soğan salatasında nar ekşisi de kullanabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

2 Mart 2012 Cuma

ROKALI HAYDARİ

roka
Rokayı çok severim, akşam ve öğlen yemekleri için karışık salata yaptığım zaman mutlaka içine roka eklerim.
Ya da rokayı tek başına doğrar, nar ekşisi ile sosunu hazırlarım.
Sabah kahvaltılarında da peynirli olarak hazırlarım.
Rokalı haydari tarifini Lezzet dergisinde görmüştüm, içinde roka olduğu için hiç düşünmeden tarifi uyguladım.
O gün elimde Kaliforniya biberi olduğu için, aynen dergide ki gibi biberin içinde sunum yaptım.
"Afiyetle Kalın"

haydari
ROKALI HAYDARİ;
Malzemeler;
1 demet roka,
3-4 dal dereotu,
1 su bardağı yoğurt,
2-3 yemek kaşığı beyaz peynir,
2 diş sarımsak,
Tuz, kırmızı pul biber, zeytinyağ.
Sunum için; (isteğe bağlı)
Kaliforniya biberi.

haydari nasıl yapılır?
ROKALI HAYDARİ TARİFİ;
Rokayı yıkayıp, iyice süzdürün, ince ince doğrayın.
Yoğurt ve ufalanmış beyaz peyniri, dövülmüş sarımsağı, tuzunu, kırmızı pul biberini ve zeytinyağını da ekleyip, karıştırın.
İsterseniz servis tabağında, isterseniz ikiye bölüp çekirdeklerini çıkardığınız biberlerin içinde servis yapın.
"Afiyet Olsun"

muhteremle geziye
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Daha önce gezi sayfamda sonbahar resimlerini gördüğünüz Atatürk Arboretumu'nun kış görüntülerini görmek ister misiniz? Bakınız;

Muhteremle geziye