29 Haziran 2012 Cuma

MUHTEREM'LE AFİYETLE 6 YAŞINDA!

Muhterem'le Afiyetle 6 yaşında!
Bir yılı daha bitirdik ve blog dünyasında dolu dolu 6 yılı geride bıraktık.
Hep beraber daha nice yıllara!
Her yıl yazdığım gibi;
Rabbim ömür ve sağlık verdiği müddetçe,
bizim evde yemek piştiği sürece ben buradayım, beklerim efendim : )

*Kolaj resimlerini son 1 senede yaptığım bazı yemeklerin resimlerinden oluşturdum.

 "Afiyetle Kalın"

27 Haziran 2012 Çarşamba

BEBEK ŞEKERİ YAPIMI

Geçen yıl kızkardeşimin kızı Eslem için "Hoş Geldin Bebek" partisi yapmaya niyetlendiğim zaman bir kaç değişik süsleme almak için Eminönü'nde ki parti malzemeleri dükkanlarını dolaştım.
O kadar güzel ürünler vardı ki aralarında seçim yapmak çok zor oldu.
Alışverişe çıkarken bebek şekeri içinde bir şeyler bakmak istiyordum.
Fakat bu elbise şeklinde ki ürünü görünce başka hiç bir şeye bakmadan hemen bunu aldım.
Eslem için mevlidden bir kaç hafta önce ailece bende bir araya geldik, günün anısına bu şekerleri hazırladım.
Tüllerle, kurdelalarla böyle sevimli bir ürün hazırlamak çok zevkliydi.
İçine isterseniz badem şekeri, isterseniz çikolata yerleştirebilirsiniz.
Benimkisi küçük bir çay daveti olduğu için sadece 12 adet hazırladım ama mevlid gibi kalabalık bir davet için çok daha fazla bebek şekeri hazırlamanız gerekiyor, bu da ciddi bir zaman ve emek demek.

Bebek şekeri son yıllarda  bebek mevlidlerinin vazgeçilmez bir unsuru oldu.
Bende bebek şekeri fikrine çok sıcak bakıyorum, bu şekerlerle hem günün hatırasını yaşatmış oluyorsunuz, hemde son yıllarda çocuğa değişik isim verme sevdası yüzünden akılda kalmayan bebek isimlerini herkese yazılı vermiş oluyorsunuz : )

BEBEK ŞEKERİ;
Malzemeler; (12 adet için)
12 adet bebek şekeri yapmak için malzeme (bu ürünün model seçimi tamamen size kalmış, ben elbise şeklinde ürün kullandım)
1 kese Koska para çikolata,
İnce kurdela,
Pembe tül,
Küçük çengelli iğne,
Çengelli iğneye takmak için, nazar boncuğu,

BEBEK ŞEKERİ YAPIMI;
Tülleri 25 x 25 ebatlarında kare kesin.
Tam ortasına 2-3 adet para çikolata yada badem şekeri yerleştirin.
Tülün uçlarını birleştirip,  ortasından ince kurdela ile bağlayıp, fiyonk yapın.
Hazırladığınız çikolatalı tül keselerini bebek şekeri ürünün içine yerleştirin.
Bilgisayarda bebeğin adını ve doğum tarihini (hazırlayacağınız şeker sayısı adedinde)  yazıp,  yazıcıdan çıkartın.
Hazırladığınız yazıyı küçük kağıtlar halinde kesin.
Yazıcınız yoksa el yazısı ile de yazabilirsiniz.
Küçük çengelli iğnelere bir adet nazar boncuğu ve bebeğin isminin yazdığı kağıdı geçirin ve tülün üzerine takın.



Benimkisi çay daveti olduğu için, bebek şekerini servis tabağının üzerinde ki peçetenin üzerine yerleştirdim.
Mevlid için hazırladıklarınızı süslü sepetlerin içinde dağıtabilirsiniz.

Resimde görünen Hoş Geldin Bebek Pastası için, tıklayın.

Hoş Geldin Bebek Pastası (erkek bebek için) 

Hoş Geldin Bebek Pastası (kız bebek için)

Hoş Geldin Bebek Partisi için hazırladığım menüyü ve resimleri görmek için, tıklayın.


"Afiyetle Kalın"

26 Haziran 2012 Salı

HOŞ GELDİN BEBEK PASTASI

Bugün ailemizin en küçük ve en sevimli üyesi olan Eslem'in 1. yaş günü.
Eslem, kızkardeşimin kızı, geçen yıl dünyaya gelişini yine buradan sizinle paylaşmıştım.
Eslem dünyaya geldiğinde "Hoş Geldin Bebek" partisi planlamıştım ama doğumdan sonra araya giren düğünler, tatiller, sonrasında Ramazan ve Bayram derken sonunda Eylül ayında partiyi yapmıştık.
Parti için hazırladığım menü de pasta da vardı.
Pastanın tarifini vermeye önce sıra gelmedi, sonrasında da "doğum gününde yayınlarım" diyerek ben erteledim.
O gün menüde ki yemeklerin çok uğraştırıcı olması ve bir de evin süslenmesi gibi artı işler çıkınca pastayı olabilecek en çabuk ve pratik şekilde hazırladım.
Mecburen hazır pasta tabanı kullandım, alışveriş için Eminönü'ne gitmeye fırsat bulamadığım için evde olan süsleme malzemeleri ile pastayı süsledim.
Bu pasta tarifi ile daha önce annemin doğum günü için pasta hazırlamıştım.
"Afiyetle Kalın"

Eslem bugün 1 yaşında!

Hoşgeldin Bebek Partisi için hazırladığım menü ve günün resimleri BURADA

HİNDİSTAN CEVİZLİ PASTA;
Malzemeler;
1 adet hazır sade pasta tabanı,
1 su bardağı hindistan cevizi,
1 su bardağı ceviz içi,
3 adet muz,
1 çay bardağı damla çikolata,
1 su bardağı meyve suyu,
2 poşet krem şanti,
2 su bardağı süt,
Süslemek için;
Hazır şeker hamurundan güller, gofret yaprak ve pasta süsleri.

nasıl yapılır?
HOŞ GELDİN BEBEK PASTASI TARİFİ;
Pasta tabanının bir yarısını meyve suyu ile ıslatın.
Üzerine soğuk sütle çırptığınız krem şantiden sürün.
Krem şantinin üzerine iri çekilmiş ceviz içini, damla çikolatayı serpin ve dilimlediğiniz muzları dizin.
Kekin diğer yarısını da meyve suyu ile ıslatıp, muzların üzerine kapatın.
Pastanın her tarafını krem şanti ile kaplayın.
Krem şantinin üzerini (yanları da dahil) bol hindistan cevizi ile kaplayın.
Pasta süsleme malzemeleri ile veya elinizde bu tür malzemeler yoksa meyva, çikolata veya kuru yemişle süsleyin.
"Afiyet Olsun"

24 Haziran 2012 Pazar

BAHARATLI TAVUK DİLİMLERİ

Tavuk göğsü pek çok kişinin yavan bulduğu tat almadığı bir bölüm.
Bense ızgara ya da haşlanmış fark etmez, tavuk göğsünü çok severim.
Bu şekilde pişirmek ise yavan bulanlar için iyi bir fikir oluyor.
Baharatla marine edip, ızgarada ya da tavada yağsız olarak pişirin.
İsterseniz pilav eşliğinde, salatanın üzerinde veya noodle gibi makarnanın üzerinde servis yapabilirsiniz.
Bakınız;

Tavuklu Salata


Tavuklu Noodle

"Afiyetle Kalın"

BAHARATLI TAVUK DİLİMLERİ;
Malzemeler;
2 adet kemiksiz tavuk göğsü,
Tavuk göğsünü marine etmek için;
Zeytinyağ, kuru nane, kekik, kırmızı pul biber, 2 diş sarımsak. 

TARİFİ;
Tavuk göğsünü yıkayıp, süzün.
İnce dilimler halinde doğrayın.
Büyük bir kasenin içinde tavukları, rendelenmiş sarımsak, kuru nane, kekik, kırmızı biber, 3-4 kaşık zeytinyağı ve tuz ilave ederek 15-20 dakika bekletin.
İnce dilimler halinde doğrayıp, marine ettiğiniz tavukları ızgarada yada teflon tavada pişirin.
"Afiyet Olsun"
 

23 Haziran 2012 Cumartesi

2012 İSMEK FESHANE SERGİSİ-YEMEK BRANŞI

Her yıl gezi blogum Muhterem'le Geziye için İsmek Feshane Sergisini ziyaret ediyorum.
Sergi resimlerini gezi blogumdan paylaşıyorum ama aşçılık ve yemek branşı söz konusu olunca aynı resimleri yemek blogumda da paylaşıyorum.
Yiyecek-İçecek Hizmetleri adı altında pek çok yan dallarda eğitim veren branşa ben eskisi gibi Yemek Branşı demek istiyorum.
2012 İsmek Feshane Sergisi "Yemek" branşına ait resimlerle sizi başbaşa bırakıyorum.















Osmanlı Saray Mutfağından Yemekler;

Saray Baklası

Terkib-i İmam

Şeyhül Muhşi

İç Pilavlı Kuzu Tandır

Kavun Dolması

Pazı Yatağında Kuzu İncik

Tarçınlı Ballı Cevizli Baklava

Ballı Saray Helvası

Helatiye

21 Haziran 2012 Perşembe

ENGİNAR EZMESİ

Sezonun son enginar tarifini verip, enginara  şimdilik veda ediyorum.
Enginarı her hâli ile pişirdim, gördüğüm pek çok tarifi denedim.
Püre halinde ezmesini yapmak bu seneye kısmet oldu.
Bazen pazarda küçük boyda enginar oluyor, içini dolduramayacağınız kadar küçük olabiliyorlar.
Bu tarifi görüntüsü ve boyutları çok iyi olmayan enginarla yapabilirsiniz.
Sonuçta haşlandıktan sonra robotun içinde püre haline geliyorlar.
Pek çok ezme tarifi var ama bu tarif  birazda doğaçlama ortaya çıktı.
Enginar ile hünkar beğendi yaptığım gün, kavrulmuş unun, enginarla bir arada çok güzel olduğunu fark ettim.
Hemen ertesi hafta aldığım enginarları bu şekilde hazırladım.
Servis için kase halinde enginarda kullanabilirsiniz, servis tabağında da sunum yapabilirsiniz.

Enginar ile hazırladığım diğer tariflerimi görmek için, bakınız;
Enginar Tarifleri 
"Afiyetle Kalın"

ENGİNAR EZMESİ;
Malzemeler;
4 adet enginar,
Yarım Limon,
2 su bardağı süt,
3 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz.
Ayrıca üzeri için;
Tereyağ,
Kırmızı pul biber.
TARİFİ;
Enginarları limon ile ovun ve kaynayan suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Mutfak robotunda haşlanan enginarları püre haline getirin.
Tencereye tereyağ ekleyin, içine unu ilave edip, un kokusu gidinceye kadar kavurun.
Üzerine püre halinde ki enginarları ilave edip, biraz daha kavurun.
İçine ılık halde ki sütü ve tuzunu ilave edip, karıştırarak pürüzsüz hale getirin.
Topaklanma olursa el blenderi kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız ezmeyi servis tabağına yerleştirin.
Üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirin, kırmızı pul biber serpin.
Sıcak veya ılık halde servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Uzun zamandır merakla beklenen İsmek Feshane Sergisi 5-17 Haziran 2012 tarihleri arasında düzenlendi.
Sergiye ait tüm resimleri bölümler halinde yayınlamaya başlıyorum.
İlk bölümde sergi hakkında ki izlenimlerimi yazdım, ayrıca sergide çektiğim resimlerin kısa bir özetini ilk bölümde görebilirsiniz.

18 Haziran 2012 Pazartesi

KARPUZ KOKTEYLİ

Geçen hafta İstanbul'da çok bunaltıcı bir hava vardı.
Bugünler de ise sıcak ama en azından rüzgarlı bir hava var, rüzgar biraz olsun sıcağa dayanma gücü veriyor.

Sıcak yaz aylarında ferahlatacak içecek arayışına gireriz.
En favori içeceğimiz de limonatadır.
Gazlı içecekler ise sağlıklı yaşama önem verenlerin masasında kendisine yer bulamaz.
Meyvelerin suyu ile bir kaç farklı malzemeyi bir araya getirip, farklı içecekler elde edebilirsiniz.
Bu tarif Sofra Dergisinden, adının karpuz kokteyli olduğuna aldanmayın, içinde kesinlikle alkollü bir şey yok.
Eve aldığınız karpuz çok büyükse, bitiremiyorsanız bu tarifle karpuzunuzu içeceğe dönüştürebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


KARPUZ KOKTEYLİ;
Malzemeler;
1 adet küçük boy karpuz,
1 çay kaşığı toz zencefil,
2 çorba kaşığı bal,
1 çorba kaşığı limon suyu,
Süslemek için;
Nane yaprakları ve buz kalıpları.

TARİFİ;
Karpuzu dilimledikten sonra blenderden geçirin.
Çekirdeklerinin süzülmesi için süzgeçten geçirin.
İçine toz zencefil, bal, limon suyu ekleyip karıştırın.
Bardaklara paylaştırdığınız kokteyli nane yaprakları ile süsleyip, buz kalıpları ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"