31 Temmuz 2012 Salı

BAMYA DİBLESİ

Bamya çok fazla tarifi olmayan bir sebze, en çok zeytinyağlısı pişirilir.
Kızartması da garnitür niyetine çok sevilir.
Pazardan bamya aldığım zaman "değişik bir şekilde nasıl pişiririm?" diye düşünürüm.
Bu sefer, "pek çok sebzenin diblesi yapılıyor da bamyanın diblesi neden olmasın?" dedim.
Bamya diblesi tamamen doğaçlama ortaya çıktı.
İçine bol bol domates rendeledim, fazla su ilave etmeden suyunu çektirerek pişirdim, domatesli pilav gibi bir lezzeti oldu, ben bile bir kaç kaşık yedim : )
Bamya ile hazırladığım diğer tariflerimi görmek için, bakınız;

Bamya Tarifleri

"Afiyetle Kalın"
BAMYA DİBLESİ;
Malzemeler;
Yarım kilo bamya,
1 adet limon,
1 büyük çay bardağı pirinç,
3 adet domates,
1 adet kuru soğan,
1 adet küçük boy kırmızı biber,
Tuz, zeytinyağı.

TARİFİ;
Bamyaların tepesini külah şeklinde soyun.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında soteleyin.
Kırmızı biberi zar büyüklüğünde doğrayıp, soğanlara ilave edin.
Domatesleri rendeleyip, tencereye ekleyin.
Bamyaları yıkayıp, iyice süzdürün, tencereye ilave edin.
Limonun suyunu sıkıp, bamyaya ilave edip karıştırın.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın tencereye ekleyin.
Tuzunu ilave edin, 1 çay bardağı su ilave edin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Bamya çok narin bir sebze olduğu için çok karıştırmayın.
İsterseniz suyunu çektirerek pilav gibi pişirebilirsiniz.
Ya da biraz daha sulu bırakıp, sulu yemek gibi servis edebilirsiniz.
"Afiyet Olsun" 

29 Temmuz 2012 Pazar

KABAK TARİFLERİ

zucchini
Kabak bahar ve yaz aylarında tezgahları süslemeye başlar.
En bilinen çeşidi, resimde gördüğünüz sakız kabaktır.
Girit-Yayla kabağı olarak bilinenen çeşidi de yine dolma ve benzeri tariflerde kullanılır.
Kabak en çok kızartma ve dolma olarak kullanılır.
Son yıllarda yoğurtlu salatası da oldukça revaçtadır.
"Afiyetle Kalın"

[kabakcicegi-muhtremleafiyetle+(3).JPG]

KABAK;
Kabak, kabakgillerden birçok türü olan bir cinstir.
Kabakgiller ise iki çeneklilerden kavun, karpuz, kabak, hıyar gibi cinsleri olan geniş yapraklı, sürüngen ve sarılgan bir bitki familyasıdır. Uzun, yuvarlak, armudî basık vesaire türlü biçimi bulunan kabakların, bütün kabakgillerde olduğu gibi sarı ve etlice boru biçiminde çiçekleri vardır. 
Kabaklar bu çiçeklerden gelişen meyveler olup içlerinde beyazımtırak bir zar içinde besleyici ve sert kabuklu tohumları vardır.
KABAK ÇEŞİTLERİ;
Sakız kabağı: - Yemeklerde sebze olarak kullanılan ve genellikle kabak denilince akla gelen çeşittir.
Helvacı kabağı: - Tatlısı yapılan iri bir kabak çeşididir.
Asma kabağı: - Çardakta yetiştirilen ve iki metreye kadar uzun boyluları olabilen ince uzun bir kabak cinsidir. Sakız kabağı gibi sebze olarak yemeği yapılır.
Armut kabağı: - Armut biçiminde olan bir kabak cinsidir. Bir süs kabağı olarak ekilir.
Bal kabağı: - İçi turuncu olan iri bir kabak çeşididir. Bu kabağın tatlısı yapılır ve çok sevilir.
Boru kabağı: - Boğumsuz, boru gibi uzun olan bir kabak çeşididir. 
Genellikle bazı yerlerde su kabı olarak kullanılır, çünkü içi koftur.
Kestane kabağı: - Tatlısı yapılan bir kabak çeşididir.
Su kabağı: Eski çağların ibriklerini andırır bir görünüşü olan, içi kof, büyücek bir kabak çeşididir. 
Birçok bölgede su kabı olarak kullanıldığı gibi bazı bölgelerde içine başka şeylerin konulduğu kapların yerini de almaktadır.
Kabakgillerin örnek bitkisi:
Kabakgillerin faydalarıyla bilinen örnek bitkisidir.
Kabağın anayurdunun Kuzey Amerika olduğu kabul edilir.
Kabak taze sebze olarak kullanılmasının yanı sıra kurutularak da tüketilir.
Bazı yörelerde kabak çiçekleri dolma yapımında kullanılır.
Meyveleri bol lifli bir bitki olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken yiyeceklerdendir.
Kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir.
Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır.
Besin değerinin kaybolmaması için kabağı buğuda pişirmek önerilir.
Kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir.

Satın alıp saklarken:
Kabak alırken, küçük ve orta boy kabakları tercih edin.
Ayrıca sıkı etli ve parlak yeşil renkli olanlarını seçmeye özen gösterin.
Yumuşamış kabaklar bayatlamaya başlamıştır.
Satın aldığınız kabakları mümkün olduğu kadar kısa sürede tüketin.
Çünkü kabak 1-2 gün içinde bayatlayabilir.
Kabakları bütün olarak ve soymadan yıkayın.
Soyarken de çok derin soymamaya özen gösterin.

Kabağın sağlığa faydaları:
Kabak, A ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum, bakır ve fosfat yönünden zengindir. Ayrıca düşük kalorili, bol lifli ve su içeriği yüksek bir sebzedir.
Özellikle akciğer kanseri olmak üzere, kansere yakalanma riskini azaltır.
Kabak çekirdeklerinin tenya ve diğer kurtları düşürücü etkisi bulunur.
İdrar söktürücü, böbrek ve mesane iltihaplarını temizleyicidir.
Mide ve bağırsakları yumuşatır, kabızlığı önler.
Yüksek tansiyona iyi gelir.
Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser.

100 gram kabakta:
BESİNLER VE KALORİ;
Kalori 14
Protein 0.5 gram
Karbonhidrat 3.1 gram
Kolesterol 0
Yağ 0.1 gram
Lif 0.6 gram
MİNERALLER;
Fosfor 25 mgr
Kalsiyum 25 mgr
Demir 0.4 mgr
Sodyum 1 mgr
Potasyum 141 mgr
VİTAMİNLER;
A vitamini 390 IU
B1 vitamini 0.05 mgr
B2 vitamini 0.08 mgr
B3 vitamini 0.8 mgr
B6 vitamini 0.1 mgr
C vitamini 10 mgr.
Kaynak

KABAKLA YAPILAN TARİFLER; 



zuccini chips

dilimli kabak dolması








Fırında Kremalı Kabak




  Sebzeli Fırın Makarna ( Bu tarifin içinde kabak olduğu için "Kabak Tarifleri Dosyasına" girdi)

 Güveçte Yaz Türlüsü



"Afiyetle Kalın"

26 Temmuz 2012 Perşembe

ERİŞTELİ, TAVUKLU, YEŞİL MERCİMEKLİ SALATA

Sıcaklar tüm hızı ile sürerken, yemek için yoğurtlu salatalar ve hafif yemekler tercih ediyoruz.
Ramazan ayında olduğumuz için de bizi tok tutacak yemeklere ihtiyacımız var.
Bu salata ise bu konuda çok iyi, neden derseniz;
1-Erişteli olduğu için tok tutuyor.
2-Yeşil mercimek sayesinde günlük proteini almış oluyorsunuz.
3-Tavuğun hafif olduğunu ama tok tutma özelliği olduğunu unutmamak lazım.
4-Yoğurtlu olduğu için yerken ferah bir etki bırakıyor.
5-"Bu kadar faydalı olan bir şey tatsızdır" diye düşünmeyin, kesinlikle çok lezzetli bir salata.
E daha ne olsun, yapıp yiyenlere afiyet olsun : )
"Afiyetle Kalın"

ERİŞTELİ, TAVUKLU, YEŞİL MERCİMEKLİ SALATA;
Malzemeler;
2 su bardağı erişte,
1 su bardağı yeşil mercimek,
Yarım tavuk göğsü,
Tuz, Zeytinyağı.
Üzeri için;
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
1 tatlı kaşığı salça,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı.

TARİFİ;
Yeşil mercimeği haşlayıp, süzün.
Not; Yeşil mercimeği önceden 2-3 saat ıslatırsanız haşladığınız zaman dağılmaz.
Tavuk göğsünü biraz tuz serperek suda haşlayın.
Soğuyunca tel tel ayırın.
Erişteyi kaynayan tuzlu suda sürekli karıştırarak haşlayıp, süzün.
Yapışmaması için üzerine su döküp, biraz sıvıyağ ile karıştırın.
Haşlanmış yeşil mercimekleri, didiklenmiş tavuk göğsünü ilave edin.
Eğer malzemeleri düzenli bir şekilde üst üste yerleştirecekseniz önce tuz-yağ ve istediğiniz baharatlarla harmanlayıp, daha sonra servis tabağına sırası ile dizin.
Sarımsaklı yoğurt ile üzerini kaplayın.
Tavada biraz yağ ile birlikte salçayı kavurun ve yoğurdun üzerine gezdirin.
"Afiyet Olsun"

Not;
İsterseniz üzerine yoğurt dökmeyip, maydanoz-kırmızı biber doğrayabilir, bu şekilde servis yapabilirsiniz.

25 Temmuz 2012 Çarşamba

İNCİRLİ ISLAK TATLI

Geçen kış, kızkardeşim kuru incirle hazırlanan bu tatlıyı Asya'nın sitesinde görüp, denemiş.
Telefonda tatlının lezzetini o kadar güzel anlattı ve tatlıyı yapmam için ısrar etti ki hemen malzemeleri temin edip, ertesi gün bende yaptım.
Tatlının tadına  bakınca kardeşime hak verdim, gerçekten nefis bir tatlı.
Kek bölümü ekmek kadayıfına çok benziyor.
Bu tatlı için kuru incir aldığım zaman birde "İncir Uyutması" yapmıştım.
Artan incirleriniz olursa incir uyutması yaparak değerlendirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


İNCİRLİ ISLAK TATLI;
Malzemeler;
Keki için;
10 adet kuru incir, (suda ıslatılmış, ufak doğranmış)
1 su bardağı ceviz içi,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı un,
3 yumurta,
1 paket kabartma tozu.
Şerbeti için gerekli malzeme;
1,5 su bardağı su,
1 yemek kaşığı nescafe,
Yarım su bardağı toz şeker,
Muhallebi için gerekli malzeme;
2 yemek kaşığı nişasta,
2 yemek kaşığı un,
1 lt süt,
5 yemek kaşığı toz şeker,
1 adet limonun rendelenmiş kabukları,
Pişmesine yakın; 50gr tereyağı
Piştikten sonra; 1 poşet toz krem şanti
Üzerini süslemek için;
Ceviz ve kuru incir.


TARİFİ;
Kek için yumurta ve şekeri çırpın, cevizi, unu, kabartma tozunu ekleyip karıştırın.
En son inciri ekleyip dikdörtgen Borcama dökün.
160 derecede pişirin (incirden dolayı düşük ısıda pişmesi gerekiyor).
Muhallebiyi pişirmek için;
Tereyağ ve  krem şanti haricindeki malzemelerle muhallebiyi pişirin.
Pişmesine yakın tereyağını ekleyin.
Piştikten 5 dakika sonra 1 poşet toz krem şantiyi muhallebiye ekleyip mikserle çırpın.
Kek piştikten sonra 3-4 dakika havalandırın.
Şerbet malzemelerini karıştırıp (pişirmeden) kekin üzerine dökün.
5 dakika sonra muhallebiyi üzerine yayın, buzdolabında 2-3 saat bekletin.
Üzerini ceviz ve ıslatılmış kuru incir dilimleri ile süsleyin.
“Afiyet Olsun”

23 Temmuz 2012 Pazartesi

KABAKLI-VEJETERYAN PİZZA

Ramazan'ın ilk iftarında sofralar daha bir özenli kurulur, yemekler daha bir özenli hazırlanır.
Oruçlu bünyemizin bize yaptıramayacağı tarif yoktur.
Hava sıcakmış, fırın çalışınca mutfak çok ısınıyormuş, diye düşünmezsiniz bile : )
Ramazan'ın ilk iftarında, oruçlu bünyemiz bizden pizza istedi.
Tabii bunda kapıya bırakılan pizzacının broşürü çok etkili oldu.
Pizzaların resimlerini görünce sipariş vermek yerine kendim yaptım.
Eşim ve kızım için, içinde şarküteri ürünleri olan pizza hazırladım.
Sebzeli pizzaları daha çok sevdiğim için bir tane de sebzeli pizza hazırladım.
Sebze olarak körpecik sakız kabak, kırmızı ve yeşil biber, mısır ve yeşil zeytin kullandım.
Kalın hamurlu ve yumuşak pizza sevdiğimiz için her zaman kullandığım hamurumu hazırladım.
Vereceğim ölçü 32 santimlik yuvarlak Borcam'da 2 adet pizza içindir. 
"Afiyetle Kalın"

KABAKLI, VEJETERYAN PİZZA;
Malzemeler;
Hamur İçin;
1 adet (42 gramlık)küçük paket yaş maya,
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı ılık süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar un (tahminen 5-5 buçuk su bardağı)
Üzeri için;
2 adet körpe sakız kabak,
1 adet kırmızı biber,
4 adet yeşil biber,
1 çay bardağı haşlanmış mısır,
1 çay bardağı halka halka doğranmış kırmızı biberli yeşil zeytin,
1 su bardağı ince şeritler halinde doğranmış kaşar peynir,
Zeytinyağı.
Ayrıca;
1 adet yumurta,
Çörek otu.
Kalıbı yağlamak için;
Biraz sıvı yağ ve un.
TARİFİ;
Mayayı ılık su ve süt içinde iyice ezin.
Sıvı yağı, yumurtayı ekleyip, karıştırın.
Ununu ilave edip, tuzunu ve şekerini ekleyin.
Kıvamlı bir hamur oluncaya kadar yoğurun.
Çok çabuk toparlanan bir hamur olduğu için çabucak toparlanacaktır.
Hamurun üzerini örtüp, sıcak bir yerde 15 dakika dinlendirin.
Dinlenen ve kabaran hamuru ikiye ayırın.
Hamurun diğerini de farklı bir iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.
Yuvarlak bir Borcamı yağlayıp, un serpin.
Hamuru merdane yardımı ile açıp, kalıbınıza kenarları biraz yukarıda olacak şekilde yerleştirin.
Daha sonra kenarlarını içe doğru kıvırın.
Yumurtayı kırıp, iyice çırpın.
Kalıbın içine yerleştirdiğiniz hamuru önce yağlayın, sonra çırptığınız yumurtayı hamurun kenarlarına ve içine sürün.
Ortasının çok kabarmaması için bıçakla bir kaç yerinden delin.
Körpe sakız kabağı iyice yıkayın, dış kabuğunu kazımadan ince dilimler halinde dilimleyin.
2-3 kaşık zeytinyağı ve biraz tuz ile harmanlayın.
Kabak dilimlerini hamurun üzerine dizin.
Doğradığınız kırmızı ve yeşil biberi, mısırı, yeşil zeytini üzerine yerleştirin.
Kenar kısmına çörek otu serpin.
Önceden ısıttığınız ılık halde ki fırında, orta hararette pişirin.
Kaşar peyniri pişmesine yakın ekleyin.
Sıcak sıcak servis yapın.
Fırından çıkardıktan sonra üzerini temiz bir bezle örtüp 5-10 dakika bekletirseniz pizzanız pamuk gibi yumuşak olur.
"Afiyet Olsun"

21 Temmuz 2012 Cumartesi

YOĞURTLU SEMİZOTU ÇORBASI

Ramazan ayının yaz aylarında olması sebebiyle sıcak çorba içmeyi pek tercih etmiyoruz.
Fakat bütün gün aç kalan midemizi hafif bir çorba ile yemeğe hazırlamak lazım.
Bu yüzden bu günlerde en çok soğuk ve yoğurtlu çorbalar tercih ediliyor.
Bu yoğurtlu-bulgurlu semizotu çorbasını Cahide'nin sayfasında gördüm.
Semizotunu da çok sevdiğimiz için hemen denedim, serin serin çok severek yedik.
Diğer semizotu tariflerimi görmek için, bakınız;
Semizotu Tarifleri
"Afiyetle Kalın"


YOĞURTLU-BULGURLU SEMİZOTU ÇORBASI;
Malzemeler;
300 gr. Semizotu,
1.5 çay bardağı bulgur,
1 orta boy soğan,
3 su bardağı yoğurt,
Zeytinyağı,
6 su bardağı su,
Üzeri için;
Zeytinyağı ve kırmızı pul biber.

TARİFİ;
Soğanı küçük doğrayıp tencereye alın.
Çok az zeytinyağıyla beraber hafif kavurun.
Suyunu ve bulgurunu ekleyip, bulgur yumuşayana kadar pişirin.
Semizotunu temizleyip, yıkayın, doğrayıp ilave edin.
Bir taşım kaynatıp altını kapatın.
Çorbayı soğumaya bırakın.
Soğuyan çorbaya yoğurdu ekleyip, pürüzsüz olana kadar karıştırın.
Çorbayı sıcak olarak hazırlamak isterseniz;
Ayrı bir kapta yoğurdu, bir yumurtayı ve 1 kaşık unu karıştırıp çorba kaynarken içine ekleyin, yeniden kaynamaya başlayınca ocaktan alın.
Kesilmemesi için ara sıra karıştırın.
Üzerine kızdırılmış kırmızı pul biberli yağ gezdirin.
“Afiyet Olsun”

20 Temmuz 2012 Cuma

HAYIRLI RAMAZANLAR!

Dün akşam kılınan ilk Teravih Namazı ve Sahur ile birlikte bu yılın Ramazan ayına ulaşmış bulunuyoruz.
Rabbim bu Mübarek ayı en güzel şekilde değerlendirebilmeyi hepimize nasip etsin.

Resül-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz şöyle buyurur;
"İman ederek ve sevabını yalnız Allah'ü Teâlâ'dan bekleyerek Ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş ve gelecek günahları mağfiret edilir" (Buhâri)


Ramazan Manisi;
Kavuştuk Ramazan'a,
Hemde büyük ihsana,
Bu ayda oruç tutmak,
Huzur verir insana.

"Afiyetle Kalın"
 

19 Temmuz 2012 Perşembe

KAHVALTI MASASI-23

Ramazan'a 1 gün kala elimdeki kahvaltı masası resimlerini yayınlamak istedim.
Bu mütevazi kahvaltı masasını Cumartesi günü hazırladım.
O gün kızımın mezuniyet töreni vardı fakat üst üste gelen aksilikler, planda olmayan değişiklikler sonucunda acele ile bu kahvaltı masasını hazırlayabildim : (
Mezuniyet töreni için güzel bir kahvaltı veya çay organizasyonu yapmak istiyordum.
Geçen ay Eminönü'ne gidip, mezuniyet pastası için gerekli olan aksesuar ve malzemeleri bile almıştım ama kısmet olmadı.
Malzemeler elimin altında İnşallah daha sonra pastayı hazırlayacağım.

Cumartesi günü öğlene doğru ablam, kızkardeşim ve yengemle kahvaltı masasında bir araya geldik.
Biz mezuniyet törenine, yengem de başka bir yere yetişme telaşı ile büyük bir hızla kahvaltımızı yaptık.
Tören Sinan Erdem Spor Salonunda düzenlendi.
14.00 gibi törene gittik fakat başlaması 15.30'u buldu.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'de törene katıldı.
Elbette en güzel an yüzlerce öğrencinin büyük bir heyecan ile keplerini fırlattıkları andı.
Mezun olan bütün öğrencilerin yolu açık olsun, Rabbim iş dünyasında en iyi yerlere gelmeyi, helal paralar kazanmayı nasip etsin.
"Afiyetle Kalın"

KAHVALTI MÖNÜSÜ;



Şekerpare (hazır aldım)

16 Temmuz 2012 Pazartesi

BAMYA TARİFLERİ

okra recipe
Bugünkü sebze dosyamız; Bamya!
100 kişiyle anket yapıp, "sevmediğiniz sebze hangisidir?" diye sorsalar bamya eminim ilk 5'te yer alır.
Ne yazık ki bende bamya sevmeyenlerin arasındayım.
Bamya yemesemde eşim ve kızım için mevsimi geldiğinde pişirir, değişik tariflerini seve seve denerim.
 
bamya kalemtraşı
Bamyayı sevseniz de bu sefer ayıklaması büyük bir emek ve vakit istiyor.
Son yıllarda "bamya soyma aleti-bamya kalemtraşı-bamsoy" adları ile bilinen küçük aparatlar var.
Bende bamya şeklinde olanlardan 1 tane aldım.
İşe yarıyor mu? derseniz, evet yarıyor ama genellikle aynı boyda ki orta boy bamyalarda işe yarıyor.
Çok büyük boy olanlarda içinde ki bıçak kısmı yamuluyor.
Küçük boy bamyalar içinde dönmüyor.
Birde çok seri ve hızlı yapamıyorsunuz yine bıçak kısmı zorlanıyor.
Sakin sakin yaparsanız, orta boy bamyaları çok güzel kalemtraş gibi soyuyor.

okra
BAMYA;
Aslında yaz sebzesi olduğu halde tazesi, konservesi, kurutulmuşu ya da dondurulmuşuyla her mevsimde sofralarımızda layık olduğu yeri bulan Bamya’yı veren bitkisi, Ebegümecigiller’dendir.
Anayurdunun Amerika ve Asya kıtaları olduğu bazı kaynaklarda belirtilmekteyse de, Afrika’da şimdiki Etyopya ile Sudan’da çok uzun yıllar ve hatta Amerika kıtasının keşfinden önce bamyanın tanınıp yetiştirildiği bilinmektedir. Bamya, ılıman iklimlerde bir yıllık; tropik ve astropik iklimlerde çok yıllık bir kültür bitkisidir.
Bir yıllık bamyalar 60-90 cm. boylanırken çok yıllık olanlar 1,5-2 metreye kadar boylanıp ağaççık haline gelmektedir. Gelişmesinin ilk aşamasında pamuk bitkisine benzeyen bamyanın yaprakları da pamuğunkileri andırır.
Bitkinin yaprak, dal ve meyveleri oldukça sık tüylüdür. Bu tüylerin diplerindeki bezelerde kaşındırıcı bir madde bulunur. Bamyanın pek gösterişli çiçekleri kükürt sarısı rengindedir.
Kendi kendilerini dölleyen erselik özellikli bu çiçeklerden olgunlaşan meyveler, bamyanın çeşidine göre farklı boylarda, piramit ya da yuvarlağa yakın tombulca biçimli ve üzerleri köşeler oluşturan çizgili görünüşte olur.
Meyvelerin içinde, saçma iriliğinde yuvarlak ya da hafif basık, çok koyu yeşil renkte tohumları bulunur. Ülkemize özgü üstün nitelikli çeşitleri bulunan bamyaların, sıcak yemek olarak kıymalı bastısı ile asidesi ve zeytinyağlı yemeği yapılır.
BESİN DEĞERLERİ;
100 gr. taze sebze olarak bamyanın besin değerleri şunlardır:
30 kalori;
2,2 gr. protein;
8,7 gr. karbonhidrat;
0 kolesterol;
0,2 yağ;
1 gr. Lif;
5 mgr. Fosfor;
17 mgr. Kalsiyum;
0,1 mgr. Demir;
20 mgr. Sodyum;
18 mgr. Potasyum;
5 mgr. Magnezyum;
60 IU A vitamini;
0,02 mgr. B1 vitamini;
0,02 mgr. B2 vitamini ve
5 mgr. C vitamini.
Bamyanın, başka mineral ve vitaminler içerip içermediği bilinmemektedir.

bamya fidesi
 SAĞLIĞIMIZA YARARLARI;
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
*Faydaları saymakla bitmeyen bamyanın 100 gramının günlük magnezyum ihtiyacımızın üçte birini karşıladığını biliyor muydunuz? 
* İdrar söktürücü, halsizlik giderici, metabolizmayı hızlandırıcı etkileri de biliniyor.
* Sindirimi kolay olduğu için bamya hasta, yaşlı ve diyet yemeği yemek zorunda olan kişilere önerilmektedir.
* Lif oranı yüksek olduğu için bamya peklik (kabızlık) çeken kişilere iyi gelir.
* Bamyanın çiçeklerinin suyla karıştırılıp ezilmesiyle elde edilen sıvının içilmesi göğsü yumuşatır.
* Aynı sıvı, çıbanlara dıştan sürülerek onların olgunlaşmalarını sağlar.
BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ;
Bamya bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır.
Bahçelerde derince kazılıp 2-3 kez kabartılarak düzeltilen ve gübrelenen yerine tohumlar doğrudan doğruya ekilir.
15-20 cm. aralıklarla açılan çukurlara ilkbaharda, nisan-mayıs aylarında, 2-3 tohum bir arada 2-3 cm. derinlikteki toprağa konmak üzere ekim yapılır.
Tohumların bir gece önceden suya yatırılması ya da ıslak bezle sarılması ve buradan çıkarılır çıkarılmaz ekilmesi bitkinin çimlenmesini kolaylaştıracaktır.

okra




bamya tarifleri

bamya tarifleri
bamya tarifleri

bamya tarifleri

bamya tarifleri

bamya tarifleri

"Afiyetle Kalın"