29 Eylül 2012 Cumartesi

YUMURTALI TAZE FASULYE


Taze fasulye pişirme seçenekleri ne yazık ki çok fazla değil.
Yaz aylarında zeytinyağlı taze fasulye sık yapılan tariflerden birisi, en sevilen sebzeleri arasındadır ama daha çok kadınlar tercih eder.
Yumurtalı taze fasulye ise değişiklik arayanlar için güzel bir tarif, kahvaltı da bile yenebilir.
Bu tarifi yaparken ayşe kadın veya çalı fasulye tercih edin.
İsterseniz karıştırarak yumurtaları pişirin ya da "Bezelye Tavası" tarifinde ki gibi bütün bir şekilde omlet gibi pişirin.
Çok yakında Taze Fasulye Tarifleri dosyasını yayınlayacağım.
"Afiyetle Kalın"

YUMURTALI TAZE FASULYE;
Malzemeler;
Yarım kilo taze fasulye,
1 adet kuru soğan,
1 adet kırmızı biber,
3 adet yumurta,
Zeytinyağı, tuz.

TARİFİ;
Taze fasulyenin baş kısımlarını koparın, kılçığı varsa çıkarın.
2-3 santim boyutlarında kesin.
Kaynayan tuzlu su da haşlayıp süzün, hemen soğuk sudan geçirip, tekrar süzün.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında pişirmeye başlayın.
Üzerine yine küçük doğradığınız kırmızı biberleri ekleyin.
Haşlayıp, süzdüğünüz fasulyeleri ve tuzunu ekleyip, karıştıra karıştıra pişirin.
Yumurtaları bir kaseye kırıp, karıştırın ve tavaya ekleyin.
Yumurtalar pişince sıcak ya da ılık servis yapın.
"Afiyet Olsun"

28 Eylül 2012 Cuma

PATLICAN BALIĞI-LALENGİ

Patlıcanın kızartması nefis oluyor, ah bir de az yağ çekseydi, sağlıklı olsaydı : )
Neyse ki sık sık yapmıyoruz.
Bu tarifi Narince'de gördüm, hemen denedim, bayıldım : )
Hatta aynı sos malzemesi ile kabak bile pişirdim.
Sosun tadı pişince aynı krepe benziyor, pişirdiğiniz patlıcanları sıcakken çıtır çıtır hemen tüketin.
Bekleyince veya üzerine sos dökünce yumuşuyorlar.
Diğer patlıcan tariflerimi görmek için, bakınız;

Patlıcan Tarifleri

"Afiyetle Kalın"
PATLICAN BALIĞI-LALENGİ;
Malzemeler;
4 adet patlıcan,
Pane için;
1 su bardağı süt veya su,
1 su bardağı un,
1 adet yumurta,
1 çay kaşığı karbonat,
Tuz,
Kızartmak için; sıvı yağ.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyun, tuzlu suda 15-20 dakika bekletin.
Suyun içinden sıkarak çıkarın.
İnce dilimler halinde kesin.
Not;
Kalın dilimlerseniz, patlıcanlar pişmeyecektir.
Pane malzemelerini karıştırarak pane sosunu hazırlayın.
Sosun kıvamı koyu bulamaç halinde olacak, gerekirse biraz daha süt veya su ekleyebilirsiniz.
Patlıcanları bu karışıma bulayarak, kızartın.
"Afiyet Olsun"  

25 Eylül 2012 Salı

MUZLU MİLKSHAKE

Sonbahar mevsimindeyiz ama bugünlerde havalar tekrar ısındı.
Havalar ısınmışken soğuk bir içecek olan milkshake tarifi verelim.
Bu tarifin resimlerini geçen yaz çekmiştim ama yayınlamakta geç kaldım, havalar soğuyunca da yayınını erteledim.
İçinde dondurma olduğu için serin serin içilebilecek tam bir yaz içeceği.
Muzun kendine has aroması ve tadı, dondurma ile birleşince harika oluyor.
Diğer milkshake tariflerimi görmek için, bakınız;

Kakaolu Milkshake

Şeftalili Milkshake

Çilekli Milkshake

"Afiyetle Kalın"

MUZLU MİLKSHAKE;
Malzemeler; (1 kişilik)    
1 su bardağı soğuk süt,
1 adet muz,
2 top vanilyalı dondurma,
4 adet buz.
Süslemek için;
Buz küpleri ve muz dilimleri, nane yaprakları.
TARİFİ;
Muzun kabuklarını soyup doğrayın, blenderde püre haline getirin.
Diğer bütün malzemeleri (buz küpleri dahil) blender ile çırpın.
Hazırladığınız karışımı soğutulmuş büyük boy bardağa boşaltın.
Buz küpleri ve nane yaprakları ile soğuk olarak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

24 Eylül 2012 Pazartesi

ŞEFTALİLİ KEK

muhteremle afiyetle
Şeftali mevsimi geçmeden şeftali ile hazırlanan tarifler yapalım.
Şeftali tatlılara ve keklere çok yakışıyor.
Kek hazırladığınız zaman taze meyvenin etkisi ile kek hafif nemli, gayet lezzetli oluyor.
Şeftalili keki isterseniz alt üst kek olarak, ya da bu tarifteki gibi üzerine şeftaliyi dizerek pişirebilirsiniz.
Diğer şeftalili tariflerim için, bakınız;


 



"Afiyetle Kalın"

şeftali
ŞEFTALİLİ KEK;
Malzemeler;
4 adet şeftali,
4 adet yumurta,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı yoğurt,
1,5 su bardağı toz şeker,
3-3,5 su bardağı un,
2 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Üzeri için;
Pudra şekeri (isteğe bağlı)

Peach Cake
ŞEFTALİLİ KEK TARİFİ; (26 cm'lik yuvarlak tepsi için)
Yumurtaları ve şekeri çırpın.
Yoğurt ve sıvıyağı ekleyip, karıştırın.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin ve karıştırın.
1 adet şeftalinin kabukları soyup küp küp doğrayın, hamura ekleyin.
Kek kalıbınızı margarin ile yağlayıp, hafif unlayın.
Kekin tepsiden kolay çıkması için, yağlı kağıtttan asansör hazırlayabilirsiniz.
Asansörün yapımı  burada
Kek hamurunu tepsiye dökün.
Şeftalileri soyup, dilimleyin.
Kek hamurunun üzerine şeftalileri dizin.
Not;
Şeftalilerin hamura gömülmesini engellemek için, hamurun üzerine gelen kısmını una batırabilirsiniz.
Önceden ısıttığınız ama kızgın olmayan düşük ısıda ki fırına yerleştirin.
Düşük ısıda kapağını hiç açmadan keki pişirin.
Pişip, pişmediğini anlamak için;
Keke kuru bir kürdan batırıp, kürdan kuru çıktıysa kekin piştiğini anlayabilirsiniz.
Kek piştikten sonra kalıptan çıkarmadan biraz ılınmasını bekleyin.
Keki pişirdiğiniz tepsinin kenarlarını spatula ile hafifçe ayırın.
Asansör kullandıysanız birinin yardımı ile yağlı kağıtların ucundan tutup, servis tabağına aktarın.
İsterseniz bu şekilde, isterseniz üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

20 Eylül 2012 Perşembe

BAMYALI MAKARNA

Bamya tezgahlardan kalkmadan bu yılın son tarifini verelim.
Daha önce bahsetmiştim, ben bamya yiyemiyorum.
Bamya pişirdiğim zaman yanında mutlaka pilav veya makarna hazırlarım.
Canım annemde ben küçükken öyle yapardı.
Bamya pişirdiği günlerde yanında ki yemeği beni düşünerek hazırlardı. 
Bu tarifte ise bamya ile makarna bir araya geliyor.
Bamya böyle doğrandığı zaman salyasını salacak diye sizi korkutmasın.
Bamyanın salyasını doğrama biçimi değil, limon suyu engelliyor.
 
 
Bamyalı makarna tarifi için "bamya" model makarna kullandım.
Halk arasında adı "tekerlek makarna" diye geçsede aslında bu makarna modelinin adı, bamya.
Bamyayı yuvarlak halkalar halinde doğradığınız zaman bu model makarnanın adının neden bamya olduğunu anlayacaksınız.
Bamya ile hazırladığım diğer tariflerimi görmek için, bakınız;

Bamya Tarifleri

"Afiyetle Kalın"

BAMYALI  MAKARNA;
Malzemeler;
1 paket makarna,
Sosu için;
250 gram bamya,
2 adet domates,
1 adet kuru soğan,
1 adet kırmızı biber,
Yarım limon,
1 çay kaşığı toz şeker,
Tuz, zeytinyağı.

TARİFİ;
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp, süzün.
Makarnaya 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip, karıştırın.
Bamyaları yıkayıp süzün, tepesini külah şeklinde keserek soyun.
Yuvarlak dilimler halinde doğrayın.
Soğanı küçük küçük doğrayın, zeytinyağında pişirmeye başlayın.
Üzerine yine küçük doğradığınız kırmızı biberleri ve  kabuğunu soyarak doğradığız domatesi ekleyin.
Birlikte 5 dakika soteleyin, üzerine doğradığınız bamyaları ekleyin.
Tuzunu, limon suyunu ve toz şekerini ilave edin.
İstediğiniz baharatları da ekleyebilirsiniz.
Bamyalar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
Makarnayı servis tabağına alın, üzerine hazırladığınız sosu yerleştirin.

"Afiyet Olsun"
 

19 Eylül 2012 Çarşamba

BOSTAN PATLICANI TARİFLERİ

Patlıcan tarifleri dosyasını hazırlarken, bostan patlıcanı ile hazırladığım tarifleri ayrıca yayınlamaya karar verdim.
Patlıcan tariflerim ve patlıcan hakkında ki bilgiler  burada
Bu tombik, sevimli patlıcan ile pek çok tarif hazırlayabilirsiniz, işte bir kaç örnek;

BOSTAN PATLICANI TARİFLERİ;

Patlıcan Burger, Muhterem'le Afiyetle'nin en çok kopyalanan resimlerinden birisine sahip.
Pek çok yerde tarifim olduğu gibi ya da sadece resimleri kullanılarak farklı tariflerde kullanıldı.
Ah şu emek hırsızlığından ne zaman kurtulacağız acaba?





"Afiyetle Kalın"

18 Eylül 2012 Salı

TAZE REYHAN ŞERBETİ

Taze reyhan şerbetini Cahide'de gördüğüm zaman hemen bir kenara not aldım.
Reyhanı çok severim, mevsiminde taze taze, mevsim dışında da kurusunu sık sık kullanırım.
Daha önce şerbetini hiç görmemiştim, hemen denedim.
Reyhana has tad ve koku aynen şerbetinde de  oluyor ve muhteşem bir renk ortaya çıkıyor.
Sıcak havalar henüz geçmeden, reyhan tezgahlardan kalkmadan denemenizi öneririm.
"Afiyetle Kalın"

TAZE REYHAN ŞERBETİ;
Malzemeler;
1 demet mor yapraklı reyhan, (rengi ne kadar mor olursa rengi o kadar canlı oluyor)
8 su bardağı su,
7 yemek kaşığı toz şeker,
5-6 parça limon tuzu,
Not;
Ben reyhan şerbetini yaptığım zaman limon tuzum yoktu, onun yerine 2 adet limonun suyunu sıktım, aynı renk ve tat ortaya çıktı. Limon tuzu yerine limon suyu da kullanabilirsiniz.
Servis için;
Limon dilimleri ve buz küpleri.

TARİFİ;
1 Demet reyhanı yıkayın, elinizle parçalayarak sürahiye koyun.
Üzerine kaynar su, limon tuzu veya suyu, şeker ilave edip, karıştırın.
Sürahinin ağzını kapatıp, bir kaç saat bekletin.
Ilınınca buzdolabına yerleştirin.
İyice soğuduktan sonra süzerek servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

16 Eylül 2012 Pazar

PATATESLİ YUMURTA

Patatesli yumurta "kahvaltıya ne hazırlasam?" sorusunun en güzel cevabıdır.
Büyük küçük herkesin itiraz etmeden yiyeceği nefis bir kahvaltılıktır.
Üstelik yapımı da çok kolay olduğu için, mutfakla arası olmayanlar, yeni evliler ve öğrenciler kahvaltı dışında da patatesli yumurtaya öğünlerinde sık sık yer verirler.
Fakat bugünlerde yumurtaya % 100 zam yapılmış, bu zammı şiddetle kınıyorum.
Yumurta, bu ülke de evine et giremeyen  milyonlarca ailenin en önemli protein kaynaklarından birisidir.
Acilen yumurta zammı geri çekilmeli, hiç olmazsa fiyat makul bir seviyeye indirilmelidir.
"Afiyetle Kalın"
PATATESLİ YUMURTA;
Malzemeler;
3 adet orta boy patates,
3 adet yumurta,
Sıvı yağ, tuz,
İsteğe bağlı çeşitli baharatlar (karabiber, kırmızı pul biber, nane)

TARİFİ;
Patatesleri yıkayıp, soyun.
Küçük küpler halinde doğrayın.

Mümkünse yapışmaz yüzeyli bir tavaya, 1 çay bardağı sıvı yağ ekleyip ısıtın.
İçine küp küp doğradığınız patatesleri ilave edin.
Üzerine tuzunu serpin.
Not;
Patatesler tavaya ilk girdiğinde ısının etkisi ile yumuşamaya başladığı için ilk dakikalarda karıştırmayın.
Patatesler kızarmaya başladığı zaman karıştırmaya başlayabilirsiniz.
Patatesler tamamen kızarıncaya kadar ara sıra karıştırarak pişirin.
Yumurtaları bir kasenin içine kırıp, karıştırın.
İstediğiniz baharatları çırpılmış yumurtaya ilave edin.
Yumurtayı patateslerin üzerine döküp, karıştırın.
Yumurta pişince ocaktan alın.

Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

14 Eylül 2012 Cuma

BALIK-EKMEK

sokak lezzetleri
2012-2013 Balık sezonu 1 Eylül'de açıldı.
Balıkseverlerin gözü aydın : )
Balık tariflerine sezon ile birlikte tekrar başlıyorum.
Aslında bugüne kadar yayınladığım balık tarifleri için de bir dosya hazırlamak istiyorum.
Fakat çok sayıda tarif olduğu için 2 bölüm halinde yayınlayabilirim.
Bu arada; bu tarif benim 40.balık tarifim, balık yemeyen biri için çok güzel bir rakam :  )
Gelelim bugünkü tarifimize;
Balık-Ekmek, İstanbul'un meşhur sokak yemekleri arasında  başı çeker.
Karnınız açsa, deniz kıyısında bir semtteyseniz, hele bir de Eminönü'ndeyseniz ve balık seviyorsanız seçiminiz büyük ihtimalle balık-ekmek üzerine olacaktır.
Üstelik balık-ekmek yemek için cebinizin şişkin olmasına hiç gerek yok, bazı dönemlerde fiyatları oldukça makul oluyor.
Evde balık-ekmek hazırlamak için ızgaranız yoksa, ocak üzerinde tost yapılan aletlerden 1 tane alıp, sadece balık için kullanabilirsiniz.
Fakat ocağın çok kirlenmemesi için, ocağın kenarlarını ve civarını alüminyum folyo ile kaplamanızı öneririm.
"Afiyetle Kalın"

balık ekmek nasıl yapılır?
BALIK-EKMEK;
Malzemeler;
2 adet fileto çıkarılmış palamut,
2 adet kuru soğan,
2 adet domates,
Kıvırcık veya roka,
Kırmızı Pul Biber, tuz, sıvı yağ.
Ekmek.
TARİFİ;
Balık aldığınız yerdeki balıkçıya, balığı fileto olarak temizletin.
İyice yıkayıp, süzdürün.
Izgara ya da tost makinesine fırça ile biraz sıvı yağ sürün.
Balıkları ızgaraya dizip, pişirin.
Domatesi ve soğanı incecik dilimleyin.
Kıvırcık veya rokayı yıkayıp, süzdürün ve yarım ekmeğin içine önce kıvırcık döşeyin.
Üzerine soğan ve domates yerleştirin.
Pişen balıkları iri parçalar halinde, derisini soyarak  soğanın üzerine yerleştirin.
Üzerine biraz tuz ve kırmızı pul biber, isterseniz turşu yerleştirin.
Tekrar soğan ve domates dizip, balık ekmeği hazırlayın.
Sıcak sıcak afiyetle yiyin : )
"Afiyet Olsun"

 
Balık Ekmek denince akla ilk önce Eminönü gelir.
Daha önce gezi sayfamda yayınladığım Eminönü gezi resimleri için, bakınız;

13 Eylül 2012 Perşembe

KABAK PANE

Sebzelerin yemeğini ya da kızartmasını sık sık yapıyoruz.
Özellikle kabak kızartması yaz aylarında sık sık masalarımızda yer alır.
Kabak pane, kabak kızartmasından farklı olarak dışında ki çıtır çıtır hamuru ile çok farklı bir lezzet sunuyor.
Eğer kabakları yuvarlak dilimler halinde keserseniz pane malzemesi ile pişince küçük hamur toplarına dönüşüyorlar.
Ben genellikle panelerimi maden suyu ile hazırlarım fakat bu sefer Narince'de gördüğüm bu pane malzemelerini kullandım, sonuçtan çok memnunum.
Aynı malzeme ile patlıcan da hazırladım, çok yakında onun tarifi ve resimlerini de paylaşacağım.
Diğer kabak tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"

KABAK PANE;
Malzemeler;
4 adet kabak,
Pane için;
1 su bardağı süt veya su,
1 su bardağı un,
1 adet yumurta,
1 çay kaşığı karbonat,
Tuz,
Kızartmak için; sıvı yağ.
TARİFİ;
Kabakları yıkayın, dış kabuğunu soymayın!
Eğer bebek kabak kullanıyorsanız uzunlamasına ince dilimler halinde kesin.
Normal kabak kullanıyorsanız yuvarlak ince dilimler halinde kesin.
Pane malzemelerini karıştırarak pane sosunu hazırlayın.
Sosun kıvamı koyu bulamaç halinde olacak, gerekirse biraz daha süt veya su ekleyebilirsiniz.
Kabakları bu karışıma bulayarak, kızartın.
Sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis papın.

Not;
Kabak paneyi çıtır çıtır yemek istiyorsanız sıcakken tüketin, üzerine sos ya da yoğurt dökmeyin.
"Afiyet Olsun" 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
2012 yılına ait, 15.Geleneksel İsmek Feshane Sergisinin yayını sona erdi.
2,5 ayda, 3.000'nin üzerinde resim ve 74 bölüm süren uzun ve yorucu bir sergi yayınına hazırladığım fihrist ile son noktayı koydum.
Fihrist ile istediğiniz branşın sergi resimlerine kolayca ulaşabilirsiniz.

12 Eylül 2012 Çarşamba

PATLICAN TARİFLERİ

eggplant recipes
Bu sefer ki sebze dosyamız; Yaz aylarının vazgeçilmez sebzesi olan Patlıcan.
Patlıcan esnek ve süngerimsi yapısı sayesinde pek çok şekle girebiliyor.
Lezzetlidir, misafir sofralarına ve ana yemek seçeneklerine mutlaka giren bir sebzedir.
En çok tarifini verdiğim sebzelerin başında patlıcan geliyor.
Bu dosyada 24 adet patlıcan yemekleri ve salatalarının tariflerini görebilirsiniz.
Bostan Patlıcanı ile hazırladığım tariflere bu dosyada yer vermedim ayrı bir dosya hazırladım, bakınız;
Bostan Patlıcanı Tarifleri

eggplant
Birazda patlıcan hakkında bilgi verelim;

PATLICAN;
Sinirleri yatıştıcı etkisiyle bilinen mor sebze :
Patlıcangillerin örnek bitkisidir. Anavatanı Hindistan olan patlıcan, patates ve domatesin de akrabasıdır. Orijinal adı Hint kökenli "vatin - ganah" olan patlıcan, Arapça "badincan", Farsça "patengan" olarak adlandırılıyor. Akdeniz ve Uzak Doğu ülkelerinde çok sevilen bir sebze olan patlıcanın, vitamin ve kalori değeri birçok sebzeye oranla oldukça düşüktür.

Ülkemizdeki yetişen patlıcan türleri:
İstanbul Kemer patlıcanı: İnce, uzun, parlak ve siyahımsı mor renktedir.
İzmir Halkapınar patlıcanı: Orta boy, koyu mor, uç tarafı sap tarafına göre daha dolgun bir patlıcan türüdür.
Bostan patlıcanı: İri boy, oval biçimli, çekirdeği az, koyu mor renklidir. 
Bursa'da "tophane" İzmir'de "topan" patlıcanı olarak da adlandırılır. Ayrıca son dönemde ülkemizde beyaz ya da mor renkli minyatür patlıcanlar da üretilmeye başlanmıştır.

Satın alırken:
Patlıcan satın alırken parlak renkli ve yumuşak olanları tercih edilmelidir. Buzdolabının sebzeliğinde 3 gün süreyle saklanabilir.

Pişirirken:
Patlıcanın acı suyunu almak için pişirmeden önce 15 dakika kadar tuzlu suda bekletebilir ya da üzerine tuz serperek, bekletip yıkadıktan sonra kullanabilirsiniz. 
Patlıcan közlemek isterseniz, alüminyum folyoya sarıp fırında ya da ocak üzerinde közleyebilirsiniz.

Patlıcanın sağlığa faydaları:
Yüksek oranda lif içeren patlıcan bu özelliği ile hazımsızlığa iyi gelir. Bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür. Sinirleri yatıştırır, tansiyonu düşürür. Pankreas, böbrek ve karaciğeri kuvvetlendirir. 
Vücuttaki fazla suyu atmaya ve kilo vermeye yardımcı olur. 
Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kalp çarpıntısını giderir. 
Kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.

100 gram taze patlıcanda:
BESİNLER VE KALORİ;
Kalori 24 
Protein 1.1 gram 
Karbonhidrat 5.5 gram 
Kolesterol 0 
Yağ 2 gram 
Lif 1 gram
MİNERALLER;
Fosfor 37 mgr 
Kalsiyum 15 mgr 
Demir 1 mgr 
Sodyum 1 mgr 
Potasyum 15 mgr
VİTAMİNLER;
A vitamini 30 
B1 vitamini 0.05 mgr 
B2 vitamini 0.04 mgr 
B3 vitamini 00.5 mgr 
B6 vitamini 0.081 mgr 
C vitamini 5 mgr
Kaynak.

eggplant soup


aubergine
 

eggplant


eggplant recipes
eggplant


eggplant recipes

eggplant chesee recipes

patlıcan tarifi

Lalengi

aubergine recipes

aubergine recipes

güveç



aubergine recipes

aubergine recipes

"Afiyetle Kalın"