30 Ekim 2012 Salı

KAHVALTI MASASI 25-BAYRAM KAHVALTISI


Bir Kurban Bayramı'nı daha geride bıraktık.
Her yıl kurbanımızı bayramın 1. günü keserdik ama bu yıl 2. güne kaldık.
1. gün kurban telaşından kahvaltıyı alelacele yapardık.
Bu yıl kurban 2. güne kalınca bende kahvaltıyı özenle hazırladım.
Sonra ki günlerde de hiç boş vaktimiz olmadı, bayram boyunca sayfama hiç uğrayamadım.
Artık bayram telaşı da bittiğine göre, yepyeni tariflerle sayfamı sık sık  güncellerim.

Lacivert masa örtüsü masaya ağır ve güzel bir hava veriyor ama ne yazık ki sabah saatlerinde resim çekerken karanlık bir ortam yaratıyor.

BAYRAM KAHVALTISI MÖNÜMÜZ;

Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Oğlum izine çıkıp, eve gelir de ben yaprak sarmaz mıyım : )

 Et Kavurma

Yumurtalı Börek

Ispanaklı Börek 

 Domatesten Laleler

Fare Şeklinde Kanepe

 Uno-Çikolata Kremalı Kruvasan


1-Armut Marmelatı

2-Mürdüm Eriği Reçeli

3-Çilek Reçeli

4-Abana Kestane Balı

"Afiyetle Kalın"

24 Ekim 2012 Çarşamba

22 Ekim 2012 Pazartesi

HAZIR BAKLAVA YUFKASI İLE YAPILAN TARİFLER

Hazır baklava yufkası son yıllarda tatlı yapmak isteyenlerin işini epey kolaylaştırdı.
Ben bugüne kadar hiç baklava yufkası açmadım, dolayısı ile baklava gibi yufka açmayı gerektiren tarifler yapmadım.
Fakat hazır baklava yufkaları piyasaya çıktığından beri, her türlü elde açma yufka ile yapılan tarifleri baklava yufkası ile yapmaya başladım.
İncelikse incelik, çıtırlıksa çıtırlık hepsi hazır baklava yufkasında da var.
Bugüne kadar yayınladığım hazır baklava yufkası tarifleri çok ilgi gördü, bende bayram öncesi hepsini bir dosya halinde bir arada yayınlamak istedim. 
Bayram öncesi tatlı tarifleri işinize yarayacak.
Bayramdan sonra da her eve et gireceği için et ürünleri dosyası hazırladım, bakınız;




"Afiyetle Kalın"

21 Ekim 2012 Pazar

ERİK KOMPOSTOSU

Muhterem'le Afiyetle
Bu yaz köye gittiğimizde erik mevsimiydi.
Meyve olarak, komposto olarak sık sık tükettik.
İstanbul'a dönerken bol bol toplayıp, komşularımıza ve akrabalarımıza dağıttık.
İstanbul'a gelince de kışlık reçelimin bir kısmını erikle hazırladım.
Bu kompostoyu kahvaltıya gelen misafirlerime hazırlamıştım, kahvaltı resimleri BURADA 
Bu arada;
Yazının sonunda erik suyunun kışlık olarak, konsantre ve konserve olarak hazılamanın tarifi de var.

"Afiyetle Kalın"

19 Ekim 2012 Cuma

FARE ŞEKLİNDE KANEPE

Uğur Böceği Şeklinde Kanepe yapmaktan ya da görmekten sıkıldınız mı?
Adı pek hoş olmasa da "Fare Şeklinde Kanepe"  yapmaya ne dersiniz?
Bu tarifi üçgen eritme peynirle hazırlıyoruz, krakerin üzerine krem peynir sürüyoruz, peynirle arası iyi olmayan çocuklara peynir yedirmek için çok iyi bir fikir.
Ben ilk yaptığım da bıyık yapmak aklıma gelmemişti, bakınız son iki resim.
Resimlere 1 hafta boyunca bakıp "bunda bir eksiklik var" diye diye en sonunda bıyıklarının olmadığını fark ettim : )
Hemen tekrar yaptım, bıyıklarını yerleştirince tam şeklini bulmuş oldu.
"Afiyetle Kalın"


FARE ŞEKLİNDE KANEPE;
Malzemeler;
Üçgen Eritme Peynir (Karper)  (sayısı kişi sayısına göre belirlenir)
Tuzlu kraker bisküvi (ben Ülker'in Krim Krakerini kullandım)
Kuyruk ve bıyıkları için dereotu,
Burnu için çörek otu,
Gözleri için karanfil,
Kulakları için badem,
Karperin krakerin üzerinde durabilmesi için krem peynir.

TARİFİ;
Tuzlu krakerlerin üzerine ince bir tabaka krem peynir sürün.
Not;
Krakerin üzerine krem peynir sürdüğünüz zaman karper peynir yerken düşmüyor.
Karper peynirin sivri olan uç kısmına çörekotu serpiştirin.
Çörektonun biraz üstüne iki tarafından gözleri için karanfilleri batırın.
Karanfillerin biraz üstüne iki adet bademi kulaklarının olması için batırın.
Not;
Bademleri çok fazla bastırmayın, peynir basınca dayanamayıp, kırılabilir.
Dereotundan ufak dallar koparıp, burnunu iki yanına bıyık olarak, arka kısmına kuyruk olarak saplayın.
Hazırladığınız peynirleri krakerin üzerine yerleştirin.

Servis için;
Servis tabağının ortasına bir parça beyaz peynir yerleştirin.
Hazırladığınız fare şeklinde ki kanepeleri peynirin çevresine dizin.
"Afiyet Olsun"

18 Ekim 2012 Perşembe

FIRINDA TAZE FASULYE

Taze fasulye mevsimini "fırında taze fasulye" tarifi ile bitiriyorum.
Fırında taze fasulyeyi, fırın makarna tarzında hazırladım.
Beşamel sos ve kaşar peynir ile pişirdim.
Zeytinyağlı olarak hazırladım ama isterseniz içine kavrulmuş kıyma da ekleyebilirsiniz.
Piştikten sonra dağılmadan dilimleyebilmeniz için tepsisinde en az 2-3 saat dinlendirin.
Diğer taze fasulye tariflerimi görmek için, bakınız;
Taze Fasulye Tarifleri

FIRINDA TAZE FASULYE;
Malzemeler;
1 kilo taze fasulye,
1 adet kuru soğan,
2 adet kırmızı biber,
Tuz, zeytinyağı,
Beşamel sos için;
3 su bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.

TARİFİ;
Taze fasulyenin baş kısımlarını temizleyin, kılçıkları varsa bıçakla keserek çıkarın.
Fasulyeyi ortadan ikiye kırın, kaynayan tuzlu suda haşlayın.
Beşamel sosu hazırlamak için;
Not;
Ben beşamel sosu hazırlarken bütün malzemeleri çiğden karıştırıp, kavurmadan pişiriyorum.
Hemen muhallebi kıvamına geliyor ve unun topaklanması gibi bir sorun hiç çıkmıyor.
Sos yemekle birlikte fırında piştiği için çiğ un kokusu gibi bir durumda olmuyor.
Beşamel sos malzemelerini tencereye yerleştirip, iyice karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
Haşlanmış fasulyeleri, küçük küçük doğradığınz soğanları ve kırmızı biberleri harmanlayıp, karıştırın.
Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin, beşamel sosun yarısını sebzelerin üzerine döküp, karıştırın.
Sosun diğer yarısını da döküp, üzerini düzeltin.
Dilim halinde ya da rendelenmiş kaşar peynir yerleştirip, orta hararette ki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Yemeğiniz piştikten sonra dağılmadan dilimlemek için 2-3 saat dinlendirin.
"Afiyet Olsun"

15 Ekim 2012 Pazartesi

PEPEÇURA-LAZ MUHALLEBİSİ

Pepeçura, siyah üzümüm suyu ile hazırlanan daha çok doğu Karadeniz bölgesinde bilinen bir tatlı.
Zaten tatlının adında bir laz esintisi var : )
Karadeniz bölgesinde kokulu siyah üzüm bol bol bulunur, üzüm bir tek yenilerek tüketilemeyeceğine göre, suyunu, şerbetini, tatlısını üretip üzümleri değerlendirmişler diye düşünüyorum.
Pepeçura Karadeniz bölgesinin vazgeçilmez ürünü mısır unu ile hazırlanıyor.
Fakat ben mısır unu ile yapmaya cesaret edemedim, mısır nişastası ile hazırladım ama bir daha ki sefere mısır unu ile de deneyip, arada ki farkı görmek istiyorum.
Nişasta ile yaptığınız zaman 3-4 saatlik dinlenmenin sonunda tatlıyı ters çevirerek servis yapabilirsiniz, hiç dağılma olmadan jöle gibi durabiliyor.
Ayrıca bakınız; Siyah Üzüm Şerbeti
"Afiyetle Kalın"

PEPEÇURA-LAZ MUHALLEBİSİ;
Malzemeler; (3 adet kase için)
1 kilo siyah-kokulu üzüm,
3 su bardağı su,
2 yemek kaşığı toz şeker,
3 (tepeleme dolu) yemek  kaşığı mısır nişastası,
Süslemek için;
Hindistan cevizi,
Üzüm taneleri.

TARİFİ;
Üzümleri salkımlarından kopararak iyice yıkayın.
Hatta üzerinde ki tozlardan arınması için 15-20 dakika suyun içinde bırakın.
Yıkadığınız üzümleri suyun içinden süzgece çıkarın.  
Tencereye suyu, şekeri ve üzümleri yerleştirip, pişirmeye başlayın.
Üzümler ezilmeye başlayıp, suyuna rengi çıkmaya başlayıncaya kadar kaynatın.
Süzgeci büyük bir kasenin üzerine yerleştirin.
Üzümleri süzgeçten geçirerek süzün.
Kaşıkla süzgeçte kalan üzümlerin üzerine bastırarak sularını iyice çıkarın.
Çıkan suyu tekrar tencereye ilave edin, içine sürekli karıştırarak nişastayı ilave edin.
Kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Piştikten sonra sıcakken hemen kaselere boşaltın.
3-4 saat dinlendirip, üzerini süsleyerek servis yapın.
Not;
Servis yaparken kaseleri tatlı tabaklarına ters çevirip, çıkararak servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

13 Ekim 2012 Cumartesi

TAZE FASULYE TARİFLERİ

taze fasulye resmi
Taze fasulye mevsimi geçmeden, tezgahlardan tamamen kalkmadan önce taze fasulye tarifleri dosyasını yayınlayıp, yaz sebzeleri dosyasına son noktayı koyuyorum.
Bundan sonra ki dosya konularım sonbahar-kış aylarında yetişen ve bulunan sebze ve meyve dosyaları üzerine olacak.


TAZE FASULYE;
Tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmez sebzesi:
Baklagiller ailesinden olan fasulye, anayurdu Amerika Kıtası'ndan Avrupa'ya oradan da tüm dünyaya yayılmış.
Mutfağımızın vazgeçilmez sebzelerinden fasulye bugün birçok ülkenin mutfağında da sevilerek tüketiliyor. Birçok türü bulunan fasulyenin ülkemizde yetiştirilen türleri, sırık fasulyeleri ve bodur fasulyeler olarak iki ana gruba ayrılır. Sırık fasulyelerinin; "çalı", "ayşekadın", "şeker" ve "barbunya" türleri, bodur fasulyelerin; "yer" ve "ferasetsiz" adı verilen türleri vardır. 
Fasulye, kurutularak, dondurularak ve konserve yapılarak saklamaya uygun bir sebzedir.

Satın alıp saklarken…
Fasulyenizin iyi pişmesi için aynı boydaki fasulyeleri seçmeye dikkat edin. Fasulye seçerken, parlak yeşil renkte ve yumuşak kabuklu olanlarını alın. Ayrıca fasulyeyi kırarak kılçığı varsa kontrol edin. Taze fasulyeyi buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz.

Fasulyenin sağlığa faydaları:
Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür.
Zengin lif içeriği ile kalın bağırsak ve hemoroit sorunu çekenler için faydalıdır.
İçeriğindeki potasyum miktarının fazlalığı ile yüksek tansiyonu düşürmede etkilidir.
Ensülin ve kan şekeri düzeyini kontrol altında tutarak şeker hastalarına yardımcı olur.
Yüksek oranlı antioksidan içeriği ile kansere yakalanma riskini azaltır.
Taze fasulyede A, B1, B2 ve C vitaminlerince zengindir.
Fasulyenin hazım olabilirlik oranı %84 dür.
Ayrıca fasulye baklalarında bulunan phasol ve phaseolin maddelerinin şeker hastalığında kullanılan insülin karekterinde olduğu ve bu yüzden kandaki şeker miktarının düşürülmesinde kullanıldığı bilinmektedir.
Taze fasulyenin, vücudun çalışmasını, gelişmesini ve tamirini sağladığını vurgulayan uzmanlar, genç-ihtiyar herkese tavsiye ediyor.
Uzmanlar taze fasulyenin, pankreas bezesini, böbrekleri, karaciğeri ve kalbi kuvvetlendirdiğini, albümin ve şekerde de çok fayda verdiğini bildiriyor.
Taze fasulye, bedeni ve zihni yorgunlukları giderir.
Vücudun kuvvetlenmesini sağlar.

100 gram taze fasulyede:
BESİNLER VE KALORİ
Kalori 25-103
Protein 1.6-8.4 gram
Karbonhidrat 5.4 gram
Kolesterol 0
Yağ 0.2 gram
Lif 1-6.7 gram
MİNERALLER
Fosfor 37 mgr
Kalsiyum 37-50mgr
Demir 0.6-2.5 mgr
Sodyum 4 mgr
Potasyum 151-420 mgr
Çinko 1 mgr
VİTAMİNLER
A vitamini 540 IU
B1 vitamini 0.07 mgr
B2 vitamini 0.9 mgr
B3 vitamini 0.5 mgr
C vitamini 12 mgr
Folik asit 42 mcgr
Kaynak 











Turşu Kavurması (Fasulye turşunuz varsa, bu tarifte ki gibi kavurabilirsiniz)

"Afiyetle Kalın" 

12 Ekim 2012 Cuma

ÇAY DAVETİ-19

Başlık çay daveti olarak yazıyor ama bu masayı basit bir öğleden sonrası çayı için 25 Haziran'da hazırlamıştım.
Annem bir gün sonra tatil için Abana'ya gidecekti, gitmeden önce beraber bir gün geçirelim diye çaya davet etmiştim.
Annem, yengem, yeğenim ve kızımla birlikte güzel bir öğleden sonra geçirmiştik.
Araya giren tatil ve Ramazan ayı sebebi ile yayını bugünlere kaldı.


  
 ÇAY MÖNÜSÜ;

Midye Börek veya Pileli Börek





"Afiyetle Kalın"

11 Ekim 2012 Perşembe

BOSTAN PATLICANI PANE

Mevsimi geçmeden tariflerini yayınlamaya çalıştığım bir kaç sebzeden biriside patlıcan.
Patlıcanı artık her mevsimde bulabilirsiniz ama her sebze-meyve kendi mevsiminde güzel.
Şu an da mevsimi bitmeden yayınlanmayı bekleyen 4 tarifim var, onları da bir hafta içinde yayınlamayı planlıyorum.

Patlıcan tariflerim burada

Bostan patlıcanı tariflerim burada

"Afiyetle Kalın"

BOSTAN PATLICANI PANE;
Malzemeler;
2 adet bostan patlıcan, (bulamazsanız kemer patlıcan da olur)
Pane için;
1 şişe maden suyu,
1 su bardağı un,
Tuz,
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
Servis için;
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak.

TARİFİ;
Bostan patlıcanının kabuğunu şerit şerit keserek alacalı soyun.
Tuzlu suda 10-15 dakika bekletin.
Sıkarak tuzlu sudan çıkarıp, boyuna ince dilimler halinde dilimleyin.
Not;
Kalın dilimlerin kızarmama ihtimali olduğu için, dilimleri ince olarak kesin.
Pane malzemelerini karıştırarak, akıcı krep hamuru kıvamında harç hazırlayın.
Patlıcan dilimlerini bu harca batırarak yağda kızartın.
Ocağın ısısı çok hararetli olmasın, yüksek ısıda pane hamuru çabuk pişer, patlıcan çiğ kalabilir.
Hazırladığınız patlıcan paneleri sıcakken, sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye uzun zaman sonra güncellendi : )
Tatilden sonra ağırlığı yemek bloguma verdiğim için gezi blogumu güncellemeye fırsat bulamamıştım.
Bu yazı ve resimlerle gezi yazılarıma devam ediyorum.
İlk yazı konum, yaz tatilimizle ilgili resimlerden oluşuyor.
Bakınız; Muhterem'le Geziye-Yaz Tatili 2012