27 Kasım 2012 Salı

KUSKUSLU YEŞİL MERCİMEK SALATASI

kuskus salatası
Çay davetleri için değişik salata tarifleri denemeyi seviyorum.
Kuskuslu yeşil mercimek salatasını Cafe Portakal-Bahar'da görmüştüm.
Kuskus makarna çeşidi olduğu için çocuklarda çok severek yiyor.
İçinde dereotu yada maydanoz gibi yeşilliklerin yanında renkli bir görüntü elde etmek için mısır taneleri ve közlenmiş kırmızı biber kullandım.
Anneler günü için çay menüsü hazırlarken bu salataya da yer verdim.
Anneler günü masasına ait menü ve resimler burada
"Afiyetle Kalın"

kuskus salatası
KUSKUSLU YEŞİL MERCİMEK SALATASI;
Malzemeler;
1 paket kuskus,
1 su bardağı yeşil mercimek,
1 su bardağı haşlanmış mısır tanesi,
5-6 adet kornişon turşu,
Yarım demet dereotu,
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber turşusu,
Tuz, zeytinyağı, kırmızı pul biber, nar ekşisi.
Süslemek için;
Kiraz domates ve nane yaprakları.
KUSKUSLU YEŞİL MERCİMEK SALATASI TARİFİ;
Yeşil mercimeği haşlayın ve süzün.
Kuskusu da ayrıca haşlayıp süzün.
Salata kasesinde mercimek, kuskus ve mısırı karıştırın.
Dereotunu ince ince kıyıp, ekleyin.
Kırmızı biber turşusunu ve kornişon turşuyu minik küpler halinde doğrayıp, ekleyin.
Kendi damak tadınıza göre tuz, yağ, nar ekşisi ve istediğiniz baharatları ekleyin.
Kiraz domates ve nane yaprakları ile süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

26 Kasım 2012 Pazartesi

IZGARADA MUZ

 
Izgara da muz tarifini "mangalda muz" olarak Refika'nın Mutfağı'nda görmüştüm.
Tariften farklı olarak ceviz ve bal ekledim, kalorisi bomba gibi oldu : )
Mangal yapacak ekipmanım olmadığı için teflon ızgara tavasında pişirdim.
Izgara tavanız yoksa teflon tavada yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

IZGARADA MUZ;
Malzemeler;
Kişi sayısınca muz,
Ceviz içi,
Damla çikolata,
Bal ve Tarçın.
IZGARADA MUZ TARİFİ;
Muzları yıkayıp, ızgara tavasına yerleştirin.
Tavaya bakan tarafını kısık ateşte pişirin.
Diğer tarafını çevirip, boydan boya karnıyarık yaparmış gibi kesin.
İçine ceviz içi, damla çikolata yerleştirin, tarçın serpin.
Damla çikolatalar hafifçe eriyinceye kadar, muz yumuşayıncaya kadar pişirin.

Pişirdiğiniz muzu servis tabağına alın, üzerine bal döküp servis yapın.
"Afiyet Olsun"

24 Kasım 2012 Cumartesi

ET YEMEKLERİ

Et yemekleri dosyası hazırlamayı uzun zamandır istiyordum.
Bunun için özellikle Kurban bayramı sonrasını bekledim, ne yazık ki pek çok eve daha çok Kurban Bayramı'nda et giriyor.
Bu dosya da kuzu eti de dahil kırmızı et tariflerine yer verdim.
Köfte ile hazırlanan tarifleri görmek için, bakınız; Köfteli Tarifler

KIRMIZI ET;

Besin değeri yüksek bir gıda maddesidir. 100 gram ette 15 ila 20 gram protein bulunur.
Etin içinde ayrıca fosfor, demir ye bakır gibi madensel tuzlar, A, D vitaminleri ve B vitamini bileşikleri vardır.
Özellikle karaciğer demir ve bakır mineralleri, A ve D vitaminleri yönünden daha zengindir.
Et, kan yapar ve kansızlığı önler. 
Bedeni canlı ve güçlü kılar.
Zihinsel gelişmeyi sağlar.
Şişmanlığı önler.
Bu özellikleriyle et soframızın baş tacı olmuştur.
Beslenmede etle ilgili şu özelliklerin de bilinmesi gerekir.
Dana, piliç ve tavşan etinin, karaciğer ve beyinin sindirimi kolaydır.
Bunlara hafif etler adı verilir.
Koyun etine ve sığır etinin bazı parçalarına yarı hafif ya da yarı yağlı etler denir.
Bunların sindirimi beyaz etin (hafif etin-yağsız etin) sindiriminden biraz daha zordur.
Kaz ve ördek etine, koyunun ve sığırın yağlı kısımlarına ağır et ismi verilir. Adından da anlaşıldığı üzere bunların sindirimi daha zordur. En ağır et domuz etidir.
Zengin gelişmiş ülkelerde hastalıkların pek çoğuna yağlı domuz eti neden olur.
Et tüketiminde ölçüyü kaçırmamak gerekir.
Gut, damar sertliği, kalp hastalıkları, sinir bozukluğu ve sindirim rahatsızlıklarının kaynağında aşın et tüketimi vardır.

FAYDALARI:
Kırmızı Et, protein yönünden oldukça zengin bir besin maddesidir. Proteinler de, bütün canlı organizmaların en önemli yapı taşıdır.
* Canlıların büyümeleri, üremeleri, kalıtım özelliklerinin bir nesilden diğer bir nesile taşınması protein içeren besinlerin aracılığı ile olur.
* Canlı varlıkları, çeşitli hastalıklara karşı koruyan antikorlar gibi önemli maddeler de protein yapıdadır.
* Hücrelerimize glikoz (şeker) alımını sağlayacak enerji dengesini sağlayan insülin protein yapıdadır.
* Saç ve tırnak yapımızı meydana getiren keratin de protein yapısındandır.
* Kasların büyük kısmı da miyozin ve aktin denilen protein türlerinden meydana gelir.
*Kırmızı ette B12 vitamini bulunur. Bu vitamin ise vücut için çok gereklidir. Eksikliği ileriki yaşlarda sıkıntı oluşturur.
*Büyümede önemli etkisi vardır. Özellikle çocukların mutlaka tüketmesi gerekiyor.
*B12 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin büyümesi ve tamirinde etkin rol oynar.

Kırmızı Et, bebek ve özellikle de çocuklar için en önemli besin kaynaklarından biridir ve en yüksek derecede demir ihtiva eden gıdadır. Ayrıca; gelişme ve büyüme, sağlıklı gözler, deri ve kemikler için gerekli olan vitamin A yüksek oranda bulunduğu için, vücudun sağlıklı gelişmesinde çok önemli bir rol üstlenir. Tüm bunların yanında kırmızı et, sağlıklı kemikler için Vitamin D, kırmızı kan hücreleri için gerekli olan Vitamin B12, deri sağlığı ve yeni hücrelerin yapılanması için de Çinko içerir.
Ayrıca, sinir hastalıklarının ve pernisiyöz aneminin tedavisinde sıklıkla kullanıldığı gibi bağışıklık ve sinir sistemini çok büyük oranda destekler ve güçlendirir.
Bilgi yazısı burada ve burada yayınlanan yazılardan derlenmiştir.



 


 

 

 



Haşlama et tarifi verilir de çıkan sudan pilav yapılmaz mı? Bu tarifle et suyuna pilav yapabilirsiniz.

 

 

 
 
 






 
 
 
 
 


"Afiyetle Kalın"

22 Kasım 2012 Perşembe

YALANCI SUŞİ

Yalancı suşi görsel olarak masalara çok yakışan bir garnitür-salata.
Diğer tarifler de yalancı suşinin içinde patates püresi-havuç var, ben biraz daha renk ve tat vermesi için kırmızı biber turşusu da ilave ettim.
Servis yaparken soya sosu veya nar ekşisi ile servis yapabilirsiniz, ya da zeytinyağı-limon karışımı bir sosu üzerine dökebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

 

YALANCI SUŞİ;
Malzemeler;
4 adet orta boy patates,
5-6 adet büyük boy pazı yaprağı,
4 adet havuç,
1 kavanoz kırmızı biber turşusu,
Tuz, sıvı yağ, karabiber.

YALANCI SUŞİ TARİFİ;
Patatesleri yıkayıp haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup ezin.
İçine tuz, karabiber, yarım çay bardağından biraz az sıvı yağ ekleyip, iyice yoğurup püre yapın.
Havuçların dış kısmını kazıyın, yumuşayıncaya kadar haşlayın.

Pazı yapraklarının sapını koparıp yıkayın, kaynayan suya batırıp, çıkarın.
Kaynar suda yumuşayan yaprağı bir tepsinin içine yayın.
Eğer ortasında kalın bir damarı varsa bıçakla kesip, çıkarın.

Pazı yaprağının üzerine hazırladığınız  patates püresinden 2 yemek kaşığı kadar yerleştirip, her tarafına eşit bir şekilde yayın.

Patates püresinin üzerine kırmızı biber turşusu yerleştirin.
1 turşu yetmezse diğer turşu ile ek yapın.

Haşlanmış havucu kırmızı biberin üzerine yerleştirin.

Pazı yaprağını sıkıca sararak rulo yapın.

Pazıyı 2 parmak genişliğinde kesip, servis tabağına yerleştirin.
Servis yaparken soya sosu veya nar ekşisi ile servis yapabilirsiniz, ya da zeytinyağı-limon karışımı bir sosu üzerine dökebilirsiniz.

"Afiyet Olsun"

20 Kasım 2012 Salı

ŞİŞ KÖFTE

 
Şiş köfte için farklı bir tarif kullanmadım.
Klasik köfte malzemeleri ile köfte hazırlayıp, geniş şişlerin üzerine kapladım.
Ocakta kullanılabilen ızgara tavada pişirip, yine ızgara da pişmiş domates ve arpa şehriyeli pirinç pilavı ile servis yaptım.
Izgara tavası için şunu söyleyebilirim "kesinlikle çok kullanışlı bir tava" fırının ısınmasını beklemeden ocakta kolayca istediğiniz malzemeyi pişirebiliyorsunuz, üstelik ızgaranın en önemli özelliği olan üzerinde ki çizgilerini de eksik etmeden : )
Izgara tavam demirdöküm tavalardan değil, normal teflon tavanın ızgara şeklinde yapılmış hali.
Belli bir markası da yok, ben büyük bir hiper marketten almıştım.
Marketin kendi ürettirdiği bir markaydı.
"Afiyetle Kalın"

ŞİŞ KÖFTE;
Malzemeler;
Yarım kilo köftelik kıyma,
2 su bardağı ekmek içi,
1 adet orta boy soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
Damak tadınıza göre; kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar.
Geniş ahşap şişler. (marketlerin kasap bölümünde, Japon pazarı ve 1 milyoncular da satılıyor)

TARİFİ;
Kıymayı, ekmek içini, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Mandalina büyüklüğünde toplar hazırlayıp, her ahşap şişe bir topu elinizle yayarak  kaplayın.
Daha kolay çalışmak için elinize yağ sürün.
Geri kalan malzemeleri de aynı şekilde hazırlayıp, şişleri hazırlayın.

Izgara tavayı yada teflon tavayı ısıtın.
İçine hazırladığınız şişlerden 2-3 adet yerleştirin, önlü-arkalı olarak pişirin.
Köftenin içinin iyice pişmesi için, ağır ağır pişirin, gerekirse yan tarafına çevirip, yanlarını da pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Belgrad Ormanında yer alan sayısız mesire yerinden birisi olan "binbaşı çeşmesi" mesire yerinde çektiğim resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Binbaşı Çeşmesi Mesire Yeri

Bu gezi yazısında sizleri bol bol çiğdem çiçeği resimleri bekliyor.