31 Aralık 2012 Pazartesi

MUTLU YILLAR!

Yeni yılınız kutlu olsun.
Rabbim hepimize önce sağlık, huzur, helal kazanç, hayırlı iş, aile saadeti nasip etsin.
Ülkemizi her türlü görünür, görünmez belalardan ve kazalardan, afetlerden, depremlerden, savaşlardan, fitne ve fesatlardan, provokatörlerden, fenalığı için uğraşanlardan korusun.
(Amin)
"Afiyetle Kalın"

29 Aralık 2012 Cumartesi

KESTANELİ PUDİNG

2012 yılını tatlı bir tarifle bitirmek istedim, yeni yılın ilk tarifinde de yine "tatlı başlasın tatlı devam etsin" diyerek tatlı tarifi yayınlamayı düşünüyorum.
Bu tarifi uygularken fırında pişmiş kestanelerim vardı, onları kullandım fakat biraz yumuşaması için 1 çay bardağı şeker ilave ettiğim su da biraz haşladım.
Eğer tarifi uygularken haşlanmış kestane kullanacaksanız, işiniz daha kolay olacaktır.
Diğer kestaneli tariflerim;

Kestaneli pilav

Kestaneli Bonbon

"Afiyetle Kalın"

KESTANELİ PUDİNG;
Malzemeler; (3 kişilik)
1,5  su bardağı haşlanmış kestane,
3,5 su bardağı süt,
1 paket kakaolu puding,
Üzerini süslemek  için;
3 adet bütün halde haşlanmış veya közlenmiş kestane,
Hindistan cevizi.

TARİFİ;
Kestanelerin kabuğunu bıçakla çizerek suda haşlayın.
Kabuklarını soyun, 3 tanesini servis için ayırın.
Diğer kestaneleri mutfak robotunda ya da elinizde ufalayın.
Pudingi üzerinde ki tarife göre pişirin.
İçine ufaladığınız kestaneleri ekleyip, karıştırın.
Servis kaselerine paylaştırın.
Biraz soğuduktan sonra üzerine hindistan cevizi ve birer adet kestane yerleştirin.
Soğuduktan sonra servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Sultanahmet Camii'nden sonra İstanbul'un ikinci 6 minareli camisini görmek ister misiniz?



27 Aralık 2012 Perşembe

PANCAR YAPRAĞI SARMASI

muhteremle afiyetle
Cumartesi günüm 1 gün önce semt pazarından aldığım pancarlarla tarif deneyip, yapmakla geçti.
Benim için çok verimli bir gündü, pancarı her şekilde ve modelde kullandım.
Aldığım pancarların uzun sapları ve geniş yaprakları vardı.
Bende yapraklarından bu tarifte gördüğünüz sarma, saplarından pirinçli-yoğurtlu yemek, köklerinden dolma, suyunda da makarna haşlayıp, pembe makarnalar hazırladım.
Yani anlayacağınız pancarın hiç bir yerini ziyan etmedim : )
Bu arada;
Pancar yaprağının tadının pazıdan hiç farkı yok, pazıyı seviyorsanız bunu da seversiniz.
Pancar ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA
"Afiyetle Kalın"

PANCAR YAPRAĞI SARMASI;
Malzemeler;
20-25 adet kök pancar yaprağı,
İç malzemesi;
2 büyük çay bardağı pirinç,
1 tatlı kaşığı kuş üzümü,
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1 çay kaşığı dolma baharatı,
Tuz, zeytinyağı,
Pişirmek için;
Ayrıca tuz ve zeytinyağı.

 
PANCAR YAPRAĞI SARMASI TARİFİ;
Kök pancarın yapraklarını koparıp, yıkayın.
Üzerine kaynar su döküp, 10 dakika bekletin.
Sarmanın içini hazırlamak için, soğanı rendeleyin.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın.
Daha sonra diğer iç malzemelerini baharatlarla birlikte karıştırın.

Yumuşayan yaprağı tepsiye yerleştirin.
Kalın damarlıysa yemek kaşığı ile damarların üzerine bastırıp inceltin.
1 kaşık iç malzemesi yerleştirip sarın.

Sarmaları pişireceğiniz tencerenin dibine pancarın saplarından yerleştirin.
Sapların üzerine sardığınız sarmaları sırayla dizin.
Bütün yaprakları sararak bitirdikten sonra tuz ve zeytinyağı ekleyin.
Dolmaların üzerini biraz aşacak kadar su ilave edin.
Pişerken sarmaların açılmaması için sarmaların üzerine ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Zeytinyağlı olduğu için, isterseniz soğuk, isterseniz sıcak sıcak servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

25 Aralık 2012 Salı

HUMUS

Humus Ortadoğu mutfağının en önemli yemekleri arasında yer alır.
Nohut-tahin-zeytinyağ-sarımsak-limon suyu-kimyon ve kırmızı biberle hazırlanır.
Bizde çok sık yapılmasa da eşim, kızdırılmış tereyağ ile olanı çok sever.
"Afiyetle Kalın"

HUMUS;
Malzemeler;
2,5 su bardağı nohut,
1 su bardağı tahin,
2 adet limon,
1 diş sarımsak,
1 çay kaşığı kimyon,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Tuz.
Üzeri için;
Limon dilimleri,
1-2 kaşık haşlanmış nohut,
5-6 adet ceviz,
Kırmızı pul biber,
2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağ veya eritilmiş tereyağ.
TARİFİ;
Nohutu akşamdan tuzlu ılık suda ıslatın.
Ertesi gün isterseniz normal tencerede, daha çabuk olmasını isterseniz düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşlanan nohutların zarını soyun, süsleme yapmak için 1-2 kaşık ayırın.
Mutfak robotuna zarı soyulmuş nohutu, tahini, limonların suyunu, sarımsağı, kimyonu, sıvı yağı ve tuzu ekleyin.
Hepsini bir karıştırarak püre haline getirin.
Hazırladığınız püreyi servis tabağına yerleştirin.(ben kaşıkla çiçek şekli vererek yerleştirdim)
Tam orta kısmına limon dilimlerini yerleştirin.
Limonların üzerine haşlanmış nohutları ve onların üzerine de kırmızı biberi serpin.
Cevizleri de üzerine yerleştirdikten sonra üzerine zeytinyağ gezdirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

24 Aralık 2012 Pazartesi

KESTANELİ PİLAV

Kış aylarının vaz geçilmez yiyeceği kestane bugünlerde tezgahlarda boy boy satılıyor.
Şimdi bir de yılbaşı yaklaştığı için, bazı tezgahlar sadece kestane satmaya başladı.
Açıkçası hiç dışarıdan para ile kestane almadım.
Memleketten akrabalar, eşimin ailesi yada halam sayesinde kışlık kestanemiz geliyor.
Bursa kestanesinin büyük yapısına göre Kastamonu kestanesi ufak boyutlardadır.
Geçtiğimiz yıllarda kestane mevsiminde köye gitmiştim, o zaman çektiğim köyümüzün resimleri ve kestane resimleri burada

Bu tarifte kullandığım kestaneleri geçen hafta halam gönderdi.
Önce üzerini bıçakla çizerek fırında pişirdim.
Akşam çayın yanında kestane kebap olarak yedik.
Ertesi gün kalanlarla kestaneli pilav, kestaneli bon bon ve kestaneli puding hazırladım.
"Afiyetle Kalın"


KESTANELİ PİLAV;
Malzemeler;
10-15 adet kestane,
2 su bardağı pilavlık pirinç,
2 yemek kaşığı tereyağ,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
3-4 dal dereotu,
Tuz.

KESTANELİ PİLAV TARİFİ;
Kestanelerin üzerini bıçakla çizin, orta hararetteki fırında pişirin.
Pişen kestanelerin kabuklarını soyun.
Pilavlık pirinci ayıklayıp, yıkayın ve 1 saat kadar su da ıslatın.
Pilav tenceresinde tereyağını eritin, sıvı yağı ekleyin.
Dolmalık fıstıkları ekleyip, rengi dönene kadar kavurun.
Su da ıslattığınız pirinci iyice süzerek ekleyin, pirinci de kavurun.
Hazırladığınız kestaneleri, kuş üzümünü ve tuzunu ekleyin.
Üzerini çok az geçecek kadar suyunu ilave edin.
Kısık ocakta 1-2 kez karıştırarak pişirin.
Ocağı söndürdükten sonra ince ince doğradığınız dereotunu ekleyip, karıştırın.
5-10 dakika demlenip, dinlendikten sonra servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

20 Aralık 2012 Perşembe

İNCİRLİ, MUHALLEBİLİ, KEKLİ TATLI

Bu tarif kuru incir, ceviz, muhallebi, kek ve karamelli şerbeti olan muhteşem bir tatlı.
Tarif en başarılı ve çalışkan yemek bloglarından birisi olan Cahide'ye ait.
Tatlı da Cahide'nin tariflerini sık sık uygulayan ablama ait.
Ablacığım bizi misafir ettiği zaman bu güzelim tatlıdan yapmıştı, kayıtsız kalamayıp hemen resmini çektim.
Ellerine sağlık ablacığım, tatlı ve her şey nefisti : )
Not;
Tarifin bol resimli yapılış aşamasını görmek için Cahide'nin sayfasına tıklayın.
"Afiyetle Kalın"

İNCİRLİ, MUHALLEBİLİ, KEKLİ, KARAMELLİ TATLI
Malzemeler:
Keki için:
2 adet yumurta,
1 çay bardağı şeker,
1 çay bardağı süt,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 su bardağı un,
1.5 çay kaşığı kabartma tozu,
1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi,
Muhallebisi için:
4 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı nişasta,
2 yemek kaşığı un,
4 yemek kaşığı şeker,
1 yemek kaşığı tereyağı, 

Tabanı için:
400 gr. kuru incir,
1 çay bardağı ceviz,
Karamelli şerbet için:
1.5 çay bardağı şeker,
1.5 su bardağı su,
Çeyrek limon suyu.

TARİFİ;
Öncelikle keki hazırlamak için yumurta ve şekeri iyice çırpın.
Sütü, yağı ve portakal kabuğunu ekleyin.
En son un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.
Yağlanıp unlanmış tepsiye dökün. 180 derecede kekinizi pişirin.
Kek pişerken kuru incirleri küçük doğrayın, cevizi ufalayın.
Pişen keki tepsiden çıkarın, tepsiyi yıkayıp kurulayın.
Yeniden hafifçe yağlayın.
Küçük bir tencerede 1,5 çay bardağı şekeri kısık ateşte karıştırarak eritin.
Çok yakmanıza gerek yok, şeker eriyince tamamdır.
Üzerine 1,5 su bardağı soğuk suyu yavaşça döküp kaynamaya bırakın, kaynadıkça şeker eriyecektir.
Limon suyunu ekleyin, cıvık bir şerbet elde edin. Ocağı kapatın.
Şerbetin içine incirleri atın. 2-3 saniye şerbetin içinde çevirip kevgirle ayrı bir kaba alın. Cevizlerle karıştırıp tepsinin dibine serin.
Diğer tarafta, yağ haricindeki muhallebi malzemelerini tencereye alıp karıştırarak muhallebiyi pişirin.
Pişen muhallebiye tereyağı ekleyip 5 dakika kadar mikserle çırpın.
Bekletmeden incirlerin üzerine döküp yayın.
Önceden pişirdiğiniz keki de muhallebi sıcakken muhallebinin üzerine kapatın, hafifçe bastırın.
Kekin özellikle orta kısmını kürdanla birçok yerinden delin.
Kalan karamelli şerbeti kekin her yerine gelecek şekilde dökün.
Kenarlara aksa da önemli değil, kek şerbeti tamamen çekiyor.
Bu şekilde en az 2-3 saat buzdolabında bekletin.
Servis etmeden önce uygun bir tepsiye ters çevirin, dilimleyip servis edin.

"Afiyet Olsun"

18 Aralık 2012 Salı

MİDYE BÖREK

 
Midye Börek-Pileli Börek-Kırma Rulo Börek, herhalde bir tarife bu kadar çok isim verilmemiştir.
Blogların bu çok popüler böreğini geçen Mart ayında Yeşim (Yetur'la Lezzet Kareleri) yayınlamıştı.
Tarif çok hoşuma gittiği için bende Nisan ayında bir kahvaltıda hazırlamış, resimlerini çekmiştim.
Yapım aşaması için Yeşim'in sayfasına yönlendirmeyi düşündüğüm için resimlerini ayrıca çekmemiştim.
Fakat ne yazık ki Yeşim'in blogu Nisan ayından beri yayın yapmıyor, bloguda kapalı olduğu için, hem daha önce verdiği tariflere ulaşamıyoruz, hemde ondan öğrenip, yaptığımız tarifler için sayfasına link veremiyoruz.
Yemek bloglarının en başarılı isimlerinden birisi olan Yeşim'i gerçekten çok merak ediyorum, İnşallah sağlığı yerindedir.
Bende bir ara böreğin bol resimli yapılış aşamasını çektim, yayınlamak bugünleri buldu.
Daha önce midye böreğin menüsünde yer aldığı kahvaltı masamın resimleri burada, ikindi çayı masasını resimleri burada 
"Afiyetle Kalın"

MİDYE BÖREK;
Malzemeler; (12 adet için)
3 adet yufka,
1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
İç Malzemesi;
1 kase ufalanmış beyaz peynir,
5-6 dal maydanoz,
Üzerine sürmek için;
1 adet yumurta,
1 çay bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ.

TARİFİ;
Yufkaları tezgahın üzerine serin.
Önce sağdan sola tam ortasından kesin, daha sonra yukarıdan aşağıya yine tam ortasından kesin.
Her bütün yufkadan 4 adet parça çıkacaktır.
Kestiğiniz parçanın üzerine sıvı yağ-süt karışımından sürün.

Yufkayı parmağınızla (sivri ucundan başlayarak) pile yapa yapa yukarıya kadar çekin.

Yukarıya doğru pile yaptığınız yufkanın uçlarını ortada birleştirin.

Uç kısmına hazırladığınız iç malzemesini yerleştirin.

İç malzemesini yerleştirdikten sonra yukarıya doğru sararak böreği hazırlayın.
Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın.
Yağlanmış fırın tepsisine börekleri dizin.
Yumurta-süt-sıvı yağ karışımını iyice çırpın, böreklerin üzerine sürün. 
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında kızarıncaya kadar pişirin.

 
"Afiyet Olsun"


17 Aralık 2012 Pazartesi

KEREVİZ TARİFLERİ

celeriac recipes
Kereviz, pek çok kişinin en başta kokusunu sevmediği bir sebzedir.
Ülkemizde daha çok kök olarak satılır ama yaprakları da çok faydalıdır ve pek çok tarifte (özellikle balık yemekleri, çorba ve turşu kurarken) kullanılır.
Bizim evde de ben çok severim, ellerime sinen kokusuna bile bayılırım : )
Eşim sağlıklı olduğu için yer, kızım sevmez ama soğuk salata veya zeytinyağlı pişirdiğim zaman kokusu fazla olmadığı için yer.

celeriac recipes
KEREVİZ;
Kereviz (Apium graveolens), maydanozgiller Apiaceae familyası içinde, batı ve kuzey Avrupa sahil bölgelerinin ve özellikle de bu bölgelerin çukur ve sazlık kesimlerinin yerlisi olduğu kabul edilen, kökü yaprağı yenilebilen, iki senelik bir bitkidir. Yaprakları bir metreye kadar boy atabilir. Çiçekleri krem rengine çalan beyaz renkte, 2-3 mm. çapındadır.
Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını bildiriyor.
Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor.
Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını vurgulayan uzmanlar, kerevizin diğer faydalarını şöyle sıralıyor:
"Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanları zayıflatıyor"
Bitkinin körpe yaprakları, güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyeceklere, çeşni vermesi için serpilir.
Bitkinin tohumları da kurutulup ezilerek kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır. 
Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.

BESİN DEĞERLERİ
100 gr. sap ya da yaprak kerevizin besin değerleri şöyledir:
17 kalori;
0,9 gr. protein;
3,9 gr. karbonhidrat;
0 kolesterol;
0,1 gr. yağ;
0,6 gr. lif;
29 mgr. fosfor;
39 mgr. kalsiyum;
0,3 mgr. demir;
126 mgr. sodyum;
341 mgr. potasyum:
240 IU A vitamini;
0,03 mgr. B1 vitamini;
0,03 mgr. B2 vitamini;
0.3 mgr. B3 vitamini:
0,06 mgr. B6 vitamini;
8 mcgr. folik asit;
9 mgr. C vitamini ve
0,5 mgr. E vitamini.
100 gr. kök kerevizin yukarıdakilerden farklı besin değerleri şunlardır:
40 kalori;
1,8 gr. protein;
8,5 gr. karbonhidrat;
100 mgr. sodyum ve
300 mgr. potasyum.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra, kerevizin sağlığımıza yararlı etkileri bitkiyi şifalı (tıbbi) otlardan saydıracak kadar çoktur. Bunları da şöyle özetleyebiliriz:
* Güçlü bir idrar söktürücüdür: içerdiği apiol adlı maddeyle idrar yollarını ve kanı temizler. Bedende şikâyetlere neden olan bazı durumlara (sözgelişi, eklemlerdeki gut hastalığı gibi) iyi gelir.
* Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Aşırı sinirlilik durumunu yok eder.
* Bedene yararlı diğer etkileri de şunlardır: Uyarıcıdır. Bedeni güçlendirici toniktir. Gaz söktürücüdür. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
* Çok eski çağlardan beri, kerevizin cinsel gücü artırıcı (afrodizyak) etkileri bulunduğu ileri sürüle gelmiştir.
Bu etkileri sağlamak üzere, kereviz, yemeklerde ve salatalarda bolca tüketilmelidir.

celeriac recipes



celeriac recipes 



Kereviz Pane

Düğmeli Kereviz


 Zeytinyağlı Kereviz Dolması
Kereviz Salatası

Fırın Poşetinde Sebze ve Tavuk


Fırın Poşetinde Sebzeli Balık Fırın Poşetinde Sebzeli Balık 
(Kereviz balık yemeklerine de çok yakışıyor)
 "Afiyetle Kalın"

14 Aralık 2012 Cuma

ETLİ KAPUSKA

Ne ıspanak, ne pırasa, en sevdiğim kış sebzesi beyaz lahana!
Elbette ıspanak, pırasa, kerevizi severim, her hafta pişiririm ama beyaz lahananın yeri benim için bambaşkadır.
Kapuskayı da beyaz lahana ile yapıldığı için pek severim.
Bu arada, bazı yörelerde beyaz lahanaya "kapuska" deniyor.
Rahmetli Barış Manço'da bir programında en sevdiği yemeğin kapuska olduğunu söylemiş, mantıya tercih edecek kadar çok sevdiğini anlatmıştı.
Kış aylarında her hafta ufak bir lahanayı mutlaka bir tarifle pişirir, masamızdan  lahanayı eksik etmem.
Lahanayı çok sevdiğim için pek çok tarifini verdim ama bir lahana klasiği olan kapuska tarifini henüz vermemişim : (
Bugün kapuska tarifini vereyim, önümüzde ki günlerde de bir beyaz lahana yemekleri dosyası hazırlayayım, arşivde kalan lahana tariflerim bir araya toplansın.
"Afiyetle Kalın"

ETLİ KAPUSKA;
Malzemeler;
1 adet küçük boy beyaz lahana,
300 gram kuşbaşı et,
2 adet orta boy soğan,
1 çay bardağı pirinç,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz, sıvı yağ, kırmızı pul biber.

TARİFİ;
Kuşbaşı etleri yıkayıp, büyük bir tencerenin içinde pişirmeye başlayın.
Et suyunu salıp, çektikten sonra eğer sertse 1-2 çay bardağı su ilave edip, pişirmeye devam edin.
Et yumuşayınca içine sıvı yağ ekleyin, küçük küçük doğradığınız soğanları ilave edin.
İkisini bir kavurup, salçayı ilave edin.
Lahanayı ince şeritler halinde doğrayıp, yıkayın.
Tencereye lahanayı ilave edin.
Et, soğan ve salça ile beraber 5-10 dakika kavurun.
Üzerine pirinç, tuz ve kırmızı pul biberi ilave edip, 2 su bardağı su ilave edin.
Ocağı kısarak ağır ağır pişirin.
Pirinçler piştiği zaman lahana da pişmiş demektir, ocağı kapatıp, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"