14 Ocak 2013 Pazartesi

LAHANA PASTASI

Bu tarifin ismi için "dilim lahana dolması"  gibi bir isim düşünüyordum.
Fakat üzerine sarımsaklı yoğurt, salçalı sos ve kuru nane gelince görüntüsü pastaya döndüğü için kızımla lahana pastası ismine karar verdik.
Ben bu tarifi yıllardır, ya ufak lahana yapraklarını değerlendirmek için, ya da lahana dolması sarmaya vaktim olmadığı zaman pratik olduğu için yapıyordum.
Bu kez üzerine yoğurtlu sos döktük, bu hali de çok güzel oldu.
Çay davetlerinizde masaya çok yakışıcak bir sunum olduğunu düşünüyorum.
Bu yemeği pişirmek için bazen geniş karnıyarık tenceresi kullanıyorum, o zaman daha geniş oluyor.
Resimde gördüğünüzü ise 24 cm'lik derin tencerede pişirdim.
Tencereniz derin olunca daha fazla lahana ekleyip, daha yüksek bir lahana pastası elde ediyorsunuz.
İçini kıymalı hazırladım ama zeytinyağlısı da çok güzel oluyor, çay daveti için zeytinyağlı, akşam yemeği için kıymalı yapmanızı öneririm.
"Afiyetle Kalın"

LAHANA PASTASI;
Malzemeler;
1 adet küçük boy beyaz lahana,
250 gram kıyma,
1 büyük çay bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
6-7 dal dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
Kırmızı pul biber, tuz, zeytinyağı,
Üzeri için;
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı salça,
1 tatlı kaşığı kuru nane.

TARİFİ;
Lahanayı parçalayıp, kolay dizebilmek için biraz haşlayın.
Yaprakların arasında ki kalın damarı kesip, tencerenin dibine dizin.
Not; Lahana yapraklarını direkt olarak tencereye yerleştirirseniz, dibini tutma ihtimali çok yüksek, bu yüzden dibine mutlaka kalın yerlerinden dizin.
Lahananın yapraklarını tencerenin yarısına kadar dizin.
Dolma içini hazırlamak için;
Soğanı küçük küçük doğrayın, kıymayı, pirinci, baharatları, tuzu ilave edip, karıştırın.
İç malzemesini tencerede ki lahana yapraklarının üzerine yayın.
Üzerine tekrar tencere doluncaya kadar lahana yaprakları dizin.
Tuz, 1 çay bardağı sıvı yağ ve 2-3 su bardağı sıcak su ilave edip, kısık ocakta pişirin.
Piştikten sonra 10-15 dakika dinlendirin.
Daha sonra suyu kaldıysa süzdürün, servis tabağına ters çevirin.
Dibini tutmasın diye alt kısmına yerleştirdiğiniz kalın damar kısımlarını üzerinden alın.

Sarımsaklı yoğurdu lahananın üzerine dökün.
El tavasında sıvı yağı, salçayı ve kuru naneyi kavurun, yoğurdun üzerine dökün.
Dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

21 yorum:

  1. çok beğendim canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Aaaa bayildim bu fikre.....Süper bir sey olmus...cok ta kolay.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık, değişik ve güzel görünüyor.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık, sunumu da çok hoş olmuş

    YanıtlaSil
  5. oyy oyy oyyy
    bu pasta keyifle yenir ama
    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. Harika bir paylaşım,
    Ellerinize kollarınıza sağlık.
    Şahsen çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  7. Sen aklınla bin yaşa emi insanın imkansızlıkları ne şahaserler çıkarıyor

    YanıtlaSil
  8. Çok değişik bir yöntem ilk fırsatta denenecek. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  9. kuzum muhtesem.
    ellerine saglïk..

    YanıtlaSil
  10. Resimde sanki cok xaprak kullanilmamis gibi. Kac kat kullandiniz yapraklari acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Işıl,
      Küçük boy lahananın, göbekte ki küçük iç yaprakları da dahil hepsini kullandım.
      Aslında bu tarif tepside börek yapmak gibi, tek farkı yufka yerine haşlanmış lahana, iç malzemesi olarakta dolma içi kullanılması.
      Yüksekliği de tamamen size bağlı, yüksek isterseniz derin tencere, ince isterseniz karnıyarık tenceresi kullanabilirsiniz.

      Sil
  11. Resimde sanki cok xaprak kullanilmamis gibi. Kac kat kullandiniz yapraklari acaba.

    YanıtlaSil
  12. lahana yapraklarını kaç kat koydunuz oranlaması çok önemli ellerinize sağlık iyi geceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Dilek,
      Küçük boy lahananın, göbekte ki küçük iç yaprakları da dahil hepsini kullandım.
      Parça parça olduğu için kaç kat olduğunu hesaplamadım.
      Aslında bu tarif tepside börek yapmak gibi, tek farkı yufka yerine haşlanmış lahana, iç malzemesi olarakta dolma içi kullanılması.
      Yüksekliği de tamamen size bağlı, yüksek isterseniz derin tencere, ince isterseniz karnıyarık tenceresi kullanabilirsiniz.

      Sil
  13. Çok pratik. Vakti olmayanlar için biçilmiş kaftan misali tam uyar.
    Ellerine ve fikirlerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  14. amanın bu ne güzel birşey böyle...
    çok beğendim...
    ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Canım tam pasta olmuş ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. çok güzel olmuş:) pirinçler tencerenin duvarına yapışmıyor mu?

    www.maceraperestmutfakta.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırında değil de ocakta su ile piştiği için tencerenin duvarına yapışmıyor.

      Sil
  17. Yaptim harika oldu. Inanilmaz lezzetli oldu. Ben salcali su dokup ustune tabak bastirip ole pisirdim. Mukemmel oldu. Artik lahana sarmasi ile ugrasmam :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim, ellerine sağlık.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...