6 Mart 2013 Çarşamba

ŞİŞ BÖREK ÇORBASI

 hamurlu çorba
Şiş börek çorbasını Sofra dergisinde (Ocak 2010 sayısı) gördüğüm zaman "bunu mutlaka denemeliyim" dedim ama aradan 2 yıl geçtikten sonra ancak fırsatım oldu.
Kaşık börek çorbası diye bir çorba daha var onda çorbanın içine bildiğiniz minik mantılardan hazırlıyorsunuz.
Bu çorbanın farkı ise kıymayı hamuru yoğururken içine ekliyorsunuz ve keserek çorbaya ekliyorsunuz, diğerinden daha pratik bir tarif.
Şiş börek çorbası Hatay'ın yöresel  çorbalarından birisiymiş, fakat bazı tariflerde hamur bölümü yine mantı şeklinde hazırlanıyor.
Ben bu halini ve tadını çok sevdim, bu şekilde yapmaya devam edeceğim.
"Afiyetle Kalın"

 
Not;
Sofra dergisinde ki tarif 8-10 kişilikti, çok olduğu için malzemeyi yarıya düşürerek hazırladım

ŞİŞ BÖREK ÇORBASI;
Malzemeler;
Hamuru için;
150 gram kıyma,
1 adet orta boy soğan,
2 su bardağı un,
1 adet yumurta,
Tuz, sıvıyağ,
Ayrıca;
1 büyük çay bardağı haşlanmış nohut,
3 su bardağı et suyu, yoksa normal su,
2 su bardağı yoğurt,
1 adet yumurta,
Tuz,
Üzeri için;
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 yemek kaşığı safran (haspir)

ŞİŞ BÖREK ÇORBASI TARİFİ;
Soğanı küçük küçük doğrayın, sıvı yağda pişirmeye başlayın.
İçine kıymayı, tuzunu ve istediğiniz baharatları ekleyip, pişirin.
Kıymayı soğumaya bırakın.
Hamuru için unu, yumurtayı ve yeterince tuzu karıştırın.
İçine soğumuş olan kıymayı ilave edin.

Azar azar su ilave ederek sert bir hamur yoğurun.
Hamurun üzerini kapatarak 30 dakika kadar dinlendirin.

Hamurdan bezeler koparıp, un serpilmiş tezgahın üzerinde elinizle yuvarlayarak ince uzun rulolar yapın.
Rulolardan küp küp parçalar kesin.

Tarifte, kesilen parçaları iki parmağınızın arasında üçgen şeklinde sıkın yazıyor ama ben yapmadım olduğu gibi bıraktım.
Et suyunu tencereye alıp kaynatın.
Haşlanmış nohutu ve hazırladığınız hamur parçalarını suyun içine atıp, pişirmeye başlayın.
Ayrı bir kasede yoğurdun içine yumurtayı kırın,  çırpma teli ile iyice karıştırın.
Çorbanın suyundan 1 kepçe yoğurdun içine ekleyin, karıştırarak tencerenin içine ilave edin.
Çorbanın tuzunu kontrol edin, yetersizse tuz ekleyin.
Bu şekilde 5-6 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Tereyağını eritin, içine kuru nane ekleyip, 1-2 dakika pişirin.
Çorbanın üzerine dökün.

 
Servis yapacağınız zaman kaselerin üzerine safran (haspir) serperek sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

14 yorum:

  1. Canım akşamın bu saatinde bana yapılırmı bu nefis bir çorba ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Çorbayı çok sevdim ama fotoğraflara bakarken aklıma bir fikir geldi: hamurun bir kısmı ayrılıp, kızartılarak servis zamanı çorbanın üzerine serpiştirilebilir.hem yumuşak hem kıtırlı :)

    ellerine emeklerine sağlık canımm

    YanıtlaSil
  3. hımm gerçekten nefismiş
    sizin de elinize sağlık
    hem görüntü hem yöresel oluşu gerçekten değmiş

    YanıtlaSil
  4. Canim hayirli aksamlar ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  5. muhterem hanımcım bu harika bir çorba olmuş.görüntüsüyle bile gel beni ye diyor.en kısa zaman da deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık. Her zaman tariflerinizi beğeniyorum. Bu çorbada enfes... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  7. Bayılırım. bir hataylı olarak ben bile yapmadım bu çorbayı :D

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir çorba bende başka türlü yaparım hele şu üzerine dökülen yağ yok mu işte on da biterim zaten eline sağlık

    YanıtlaSil
  9. ablacım ellerine sağlık benimde birkenara yazdığım yapılmayı bekleyen öyle çok tarifim varki nerden başlayım bilmiyorum:)
    değişikmiş bu çorba ellerine sağlık..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Biraz zahmetli ama çok doyurucu bir çorba olmuş,afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  11. bu tarif tam benlikmiş hemen yapmalı ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. tarif çok güzel şimdi sabah sabah sıcacık olsa içerdim böyle çorbaları çok seviyorum ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. arkadaşım ellerine sağlık tariff güzel fakat kıymayı hamurun içine katmıyoruz ben antakyalıyım bu tariff Antakya tarifi hamuru mantı hamuru gibi açtıktan sonar şişe kapağı gibi bir şeyle yuvarlak kesiliyor kavrulmuş kıymadan içine konup once ikiye katlanıyor sonrada bebek şapkası görüntüsü veriliyor. sofra dergisi ya ismini değiştirmeli yada aslına uygun yapmalı işini...en kısa zamanda şişbörek tarifiyle bende buluşmak dileğiyle ...
    eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ben derginin tarifini yaptım : )
      Şaka bir yana, ben daha önce mantı halinde bu tarz çorbalar görmüştüm ama bu şekilde hiç görmemiştim.
      Hamur kapatmak için vakti olmayanlar için çok pratik olduğunu düşünüyorum.
      İsim konusunda haklısın yöresel yemeklerde biraz daha hassas olmak lazım.
      Derginin dikkat etmesi lazımdı.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...